facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πολυτεχνείο 2016: Επίθεση σε όχημα της αστυνομίας -Τους πήραν ασπίδες και κράνη

Με την μεγάλη πορεία που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης κατά της Χούντας των συνταγματαρχών.

Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της αστυνομίας.

Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες κι άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί οι οποίοι και το εγκλώβισαν χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει. Ωστόσο οι νεαροί πρόλαβαν και πήραν μαζί τους δύο αστυνομικές ασπίδες και δύο κράνη.
 
Αυτή την ώρα κλειστή είναι η λεωφόρος Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο, η Σταδίου, η Σόλωνος και η Ομόνοια περιμετρικά. 

Την ίδια ώρα κλείνουν, με εντολή της αστυνομίας, στις 15.00 ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής και στις 17.00 οι σταθμοί στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό.

Οι εκδηλώσεις από το πρωί δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή από κόσμο, όπως τις προηγούμενες χρονιές, λόγω και της κατάληψης του κτηρίου Γκίνη από αντεξουσιαστές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω και της κατάληψης στους κύκλους των διοργανωτών επικρατεί προβληματισμός και για πρώτη φορά δεν έχει συσταθεί ομάδα περιφρούρησης για να επιβλέπει τον χώρο του Πολυτεχνείου.


 


 







Εκτός από τα εργατικά σωματεία και τις ομοσπονδίες στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου έχουν αφήσει η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ χθες στεφάνι κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την ώρα κόσμος καταφθάνει στο Πολυτεχνείο αφήνοντας ένα γαρύφαλλο στα κάγκελα τα οποία έπεσαν από το τανκς πριν από 43 χρόνια.


Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία 
Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο» για τον εορτασμό της 43ης επετείου, ειρηνικά, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Έτσι, μπροστά στο ανοιχτό ενδεχόμενο στις εκδηλώσεις εορτασμού να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και όχι της διακριτικής επιτήρησης.

Προβληματισμό προκαλεί εν τω μεταξύ η κατάληψη του κτηρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο από αντεξουσιαστές κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό των μέτρων εκφράζουν φόβους ότι καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές μπορεί να αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους.

Για πρώτη φορά, δε, προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία. 





Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. 

Στο παιχνίδι και η Αντιτρομοκρατική 
Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. και σημαντικό ρόλο -ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών- θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πηγές της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες του εορτασμού θα συμμετάσχουν 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες. 

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας:
Θα λαμβάνουν μέτρα 7.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2.000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). 

Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της «Ζ» και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.

Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία η Τροχαία θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση. 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: Το πρώτο σκέλος αφορά στη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.

Η τρίτη φάση προβλέπει κινήσεις των αστυνομικών από τις δύο το μεσημέρι όπου θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και αφορά  την φύλαξη των χώρων του ιδρύματος αλλά και το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του πανεπιστημίου. Η τελευταία φάση αφορά την περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων. «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση. Όπως και πέρσι δεν θα υπάρξει ανοχή...» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τροχαίας «Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Τετάρτη 16/11/2016 έως την Πέμπτη 17/11/2016. 

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν σήμερα, Πέμπτη, κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. 

Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ). 

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».  

Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα τεταμένη είναι από νωρίς η κατάσταση στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, ένταση και συμπλοκές σημειώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνική Σχολή.

Συγκεκριμένα, άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εμπόδισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι. Μάλιστα, υπήρξε και ένταση με σπρωξίματα και αψιμαχίες.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news