facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Δύο νεκρές και 12 τραυματίες από την έκρηξη στη Μόρια

Μία 66χρονη γυναίκα και το 6χρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, είναι τα θύματα της τραγωδίας στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Μόριας, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εξερράγη φιάλη υγραερίου σόμπας, που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν.

Σοβαρά τραυματισμένα είναι ακόμα δύο άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν με C-130 στην Αθήνα, σύμφωνα με το lesvosnews.gr
Μαζί με τους παραπάνω στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν και περίπου 10 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν τον χώρο.
Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δύο εγκλωβίστηκαν μέσα στην καιόμενη πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.
Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο χοτ σποτ επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Σε καλοκαιρινές σκηνές οι περισσότεροι, διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής.
Έντρομές γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μια και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της εθνικής ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτεινόταν γρήγορα. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα όμως υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέινερ. Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.
Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανήλικων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.
Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων θα περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.

Τσίπρας: Δίνουμε αγώνα για το προσφυγικό

Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός για την τραγωδία στη Μόρια. «Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του και πρόσθεσε:
«H Ελληνική Κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας».

ΝΔ για Μόρια: Η κυβέρνηση να υιοθετήσει το σχέδιό μας για το προσφυγικό

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθήνας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου. Όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε και εμείς συγκλονισμένοι.
Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τέτοια δραματικά γεγονότα.
Ζητάμε, όμως, από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Και, εφόσον - όπως αποδεικνύεται - δεν έχει δικό της σχέδιο, να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει, από τις αρχές Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος».
 lesvosnews, emprosnet
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news