facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ εκθέτει την Αθήνα: Ανταλλάξαμε non paper και για το «τσάμικο»

Η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν καταθέσει non paper σε ευρωπαίους αξιωματούχους για τα ανοικτά θέματα των δύο χωρών, στα οποία περιλαμβάνεται και το τσάμικο! Αυτό υποστηρίζει ο αλβανός ΥΠΕΞ, ενώ ο Ν. Κοτζιάς το διαψεύδει.
Ο αλβανός υπουργός εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV, αποκάλυψε ότι Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν και υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χάαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ.Μονγκερινι.
Οπως είπε ο κ. Μπουσάτι για την Αλβανία υπάρχουν ανοικτά θέματα που τοποθετούνται σε τρεις κατηγορίες :
  • Αυτά που προέρχονται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Αυτά που έχουν πρακτική σημασία και για τις δυο χώρες
  • Αυτά που πρέπει να επιλυθούν προς όφελος του κοινού μέλλοντος.
Σύμφωνα με τον Αλβανό ΥΠΕΞ. και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται.
Ο κ. Μπουσάτι επέκρινε μάλιστα την Ελλάδα για «συναισθηματικές αντιδράσεις» λέγοντας πως «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».
Υπενθύμισε μάλιστα πως η κυβέρνηση Ράμα είναι η πρώτη από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που έχει συμπεριλάβει επισήμως στο πρόγραμμα της την επίλυση του Τσάμικου, ότι υπάρχει ψήφισμα της Αλβανικής Βουλής για το «τσάμικο», όπως επίσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ενισχυθεί αριθμητικά και πολιτικά με το κόμμα PDIU των Τσάμηδων.
«Είναι πλέον επιβεβλημένο για την αλβανική διπλωματία να αναζητήσει τρόπους προβολής και επίλυσης του Τσάμικου στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά» είπε ο Αλβανός ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το ζήτημα των Τσάμηδων είναι θέμα «ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών και όχι θέμα εκδίκησης της Ελλάδας, γι' αυτό και απαιτείται πολιτική αντιμετώπιση σε διπλωματικό ,οικονομικό και νομικό επιπεδο.
Επέμεινε τέλος ότι το θέμα των τσάμηδων δεν μπορεί πια να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών, καθώς επιβεβαιώθηκε από την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Χάαν.
Κοτζιάς: Είναι τρελαμένοι όσοι λένε ότι συζητάμε «τσάμικο»
Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε ότι η Ελλάδα συζητά με την Αλβανία για το «τσάμικο» ζήτημα
Μιλώντας το πρωί στο ρ/σ του Alpha, παραδέχθηκε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία.
«Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε». Υποστήριξε δε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς». Σχολιάζοντας την αναφορά επιτρόπου Γιοχάνες Χάν, ο Ν. Κοτζιάς τον κατηγόρησε ότι «ανέφερε επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ «το καταπληκτικό είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο».
«Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι» κατέληξε.
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news