facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ο ESM δε θα συζητήσει μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «πριν το τέλος του 2017»

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν θα συζητήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν το τέλος του 2017, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του μηχανισμού Καλίν Άνεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα L' Agefi, σε ένα πλήγμα για τις ελπίδες της Αθήνας ότι οι εταίροι είναι έτοιμοι να συζητήσουν το χρέος στο επόμενο διάστημα.

Το μήνυμα έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι συντάσσεται περισσότερο με τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε για μετάθεση της σοβαρής συζήτησης γύρω από το χρέος έως το τέλος του Μνημονίου, το 2018, παρά τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση και σημαντική ελάφρυνση.

Ο κ. Άνεβ Γιάνσε σημείωσε πάντως ότι ο ESM μπορεί στα τέλη Νοεμβρίου να συζητήσει σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς η άποψη είναι να ισχύσουν από την αρχή του 2017.

Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων έχει συμφωνηθεί ήδη από το Eurogroup του Μαΐου. Πρόκειται για τεχνικές παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών της Ελλάδας.

«Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να αναδιοργανώσουμε τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, που είναι τώρα 28 έτη θα μπορούσε να αυξηθεί στα 32 έτη. Μπορούμε να εργασθούμε στη μείωση του κινδύνου επιτοκίων για την Ελλάδα, δανειζόμενοι περισσότερο μακροπρόθεσμα. Και, τέλος, έχουμε ανακοινώσει ότι θα άρουμε την κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε μία αύξηση των πληρωμών τόκων από την Ελλάδα», είπε.

Όσον αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, κ. Άνεβ Γιάνσε σημείωσε ότι ο ESM εργάζεται με την υπόθεση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αποσαφήνισε όμως πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται τόσο πολύ το ΔΝΤ ως πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα – που θα απαιτεί και αποδοχή των όρων του για ελάφρυνση του χρέους – όσο πηγή εμπειρογνωμοσύνης.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news