facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΠΙΣ: Να ανακαλέσει η ΗΔΙΚΑ το νέο σύστημα συνταγογράφησης

Την ανάκληση από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) του νέου συστήματος συνταγογράφησης με ΙCD-10 (στατιστική ταξινόμηση νοσημάτων) ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς η εν λόγω εφαρμογή, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους γιατρούς και στους ασθενείς.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΠΙΣ επισημαίνονται οι «άστοχες ενέργειες της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, υπεύθυνης για την ανάπτυξη και λειτουργία της σχετικής εφαρμογής».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι «η εφαρμογή κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως προκύπτει και από τη συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαραίτητη τόσο για την ορθή διάγνωση και θεραπεία όσο και τον εξορθολογισμό των δαπανών, χωρίς όμως να υποβάλλουν τους ιατρούς σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους δημιουργούν προβλήματα λειτουργικότητας. Το ΦΕΚ 2221/18.7.2016 δεν αναφέρει αυτά που εφαρμόστηκαν από την ΗΔΙΚΑ. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται, αλλά ούτε είναι και επιτρεπτό σε μία πιθανή διάγνωση να αναγράφεται για κάθε εξέταση ένα ICD-10».

Επιπλέον επισημαίνει ότι σε κάθε νέα τροποποίηση είναι απαραίτητη η πιλοτική εφαρμογή της ώστε να φανούν τυχόν λάθη και ατέλειες αλλά και να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος εξοικείωσης στους τελικούς χρήστες.

Η εφαρμογή κάθε νέας τροποποίησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα αν αυτή γίνεται στην αρχή του μήνα, όπου αποδεδειγμένα ο φόρτος στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι κατά πολύ αυξημένος.

«Γι' αυτό προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ», σημειώνει ο ΠΙΣ, «η οποία λανθασμένα επικεντρώνεται στην ορθότητα και αποδοχή των κανόνων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον ιατρικό κόσμο και δεν αναφέρεται στο πραγματικό πρόβλημα που είναι ο τρόπος αποτύπωσης και εφαρμογής των κανόνων στις οθόνες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και ο νέος τρόπος καταχώρησης των συνταγών, το οποίο και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news