facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος, υπενθυμίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

Νέο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις προτού αρχίσει η σοβαρή συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους έστειλε το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» στην Ουάσιγκτον, Κατερίνας Σώκου, ο υφυπουργός Νέιθαν Σητς ουσιαστικά διαμήνυσε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας για την εφαρμογή κρίσιμων αλλαγών στην αγορά εργασίας, ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τόνισε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα δρομολογηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο, κάτι που σταθερά επιθυμεί η Ουάσιγκτον, και συνεπώς θα εξασφαλιστεί η σημαντική τεχνική συνεισφορά του Ταμείου στο θέμα του χρέους.

Ο κ. Σητς συμπεριέλαβε μάλιστα στις εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις και το ασφαλιστικό, μέτωπο όπου το ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων, ενώ στον αντίποδα η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι το θέμα έχει κλείσει με το νόμο Κατρούγκαλου.

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και είναι σημαντικό για τον λόγο αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό […] Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μία σοβαρή συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών.

Η τοποθέτηση του κ. Σητς έρχεται εν μέσω πληροφοριών ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί την Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, με το Μέγαρο Μαξίμου να ελπίζει ότι ο πλανητάρχης θα πραγματοποιήσει παρέμβαση υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Οι δηλώσεις Σητς ουσιαστικά απηχούν την τοποθέτηση του προϊστάμενού του, υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στα τέλη Σεπτεμβρίου ουσιαστικά διαμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Με τις δηλώσεις του κ. Σητς παράλληλα επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μολονότι ο οργανισμός έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εάν δεν υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα αλλά και εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν βαθιές παρεμβάσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news