facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΗΠΑ προς Τούρκους αξιωματούχους: Αδύνατη η λύση του Κυπριακού με παραμονή ξένων στρατευμάτων

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Κύπρο, φέρονται να ξεκαθάρισαν σε Τούρκους αξιωματούχους, πως δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού με παραμονή ξένων στρατευμάτων, εννοώντας προφανώς τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Την πληροφορία δημοσιεύουν τουρκοκυπριακές εφημερίδες, σε ρεπορτάζ για την ενημέρωση που έκανε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα «Ντιαλόγκ» αναφέρει πως έναντι του αιτήματος των Ελληνοκυπρίων για αποχώρηση του τουρκικού στρατού και άρσης των εγγυήσεων, διαμορφώθηκε μία αντιπρόταση, με τη στήριξη των ΗΠΑ, που προνοεί ότι μετά τη λύση, η Τουρκία δεν θα είναι εγγυήτρια χώρα ολόκληρου του νησιού αλλά μόνο των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο αυτή την πρόταση την απορρίπτει τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, που θεωρούν ως επιβεβλημένη τη κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στη Κύπρο. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να είπε ότι το σημερινό σύστημα εγγυήσεων έχει ελλείψεις και εξέφρασε την άποψη όπως οι εγγυήσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν το “βορρά” (κατεχόμενα) ώστε μια τουρκική επέμβαση να μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που το ζητήσουν οι Τουρκοκύπριοι.

Το δημοσίευμα γράφει επίσης ότι στη χθεσινή συνεδρία της λεγόμενης «βουλής» του ψευδοκράτους, εκτός από το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων, συζητήθηκε και η δράση του ΕΛΑΜ (παράρτημα Χρυσής Αυγής στη Κύπρο), που «αποτελεί απειλή για τους Τουρκοκύπριους», με τον Μουσταφά Ακιντζί να τάσσεται υπέρ του αιτήματος για απαγόρευση της δραστηριοποίησης του ΕΛΑΜ, όπως έγινε με αντίστοιχες οργανώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Στη χθεσινή συνεδρία, σημειώνεται, έγινε επίσης αναφορά στο ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τον ΟΗΕ στοχεύουν στη δημιουργία ενός «κυπριακού κράτους».

Η «Ντιαλόγκ» γράφει ακόμη ότι ένα άλλο θέμα στο οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία στις συνομιλίες είναι η δημιουργία Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας. 'Οπως αναφέρεται, στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα υπάρχουν 36 Ελληνοκύπριοι και 12 Τουρκοκύπριοι Βουλευτές, ενώ στη Γερουσία 20 και 20 . Για τους νόμους που θα προτείνουν οι Ελληνοκύπριοι στη Γερουσία θα χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ψήφοι Τουρκοκυπρίων, ενώ στη βουλή θα χρειάζονται έξι ψήφοι. Με τον ίδιο τρόπο, για ένα νόμο που θα προτείνουν οι Τουρκοκύπριοι, στη Βουλή θα χρειάζονται 18 ψήφοι Ελληνοκυπρίων και στη Γερουσία πέντε ψήφοι. Ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των ατόμων που θα εργάζονται στα τμήματα του Ομόσπονδου Κράτους. Όμως, το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 67% Ελληνοκύπριοι και 33% Τουρκοκύπριοι. Ο Ακιντζί φέρεται να είπε ότι αυτή η αναλογία είναι πιο καλή από τις Συμφωνίες του 1960 και θα προσληφθούν πιο πολλοί Τουρκοκύπριοι.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news