facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Στο ΣτΕ η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣτΕΗ αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο συζητήθηκε σήμερα στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από σχετική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ και αναμένεται μέσα στο έτος η δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

Η ΑΔΕΔΥ ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που εκδόθηκαν κατ΄ επιταγή του νόμου 4336/2015 και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ ζητεί να ακυρωθούν: 1) η από 23.10.2015 και 2) η από 27.10.2015 υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Η συνδικαλιστική οργάνωση, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι παραβιάζεται σωρεία άρθρων του Συντάγματος (άρθρα 2, 5, 22, 25 και 106), καθώς πριν την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και τη ψήφιση του εν λόγω νόμου, δεν υπήρξε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ειδική και εμπεριστατωμένη μελέτη από την οποία να προκύπτει ο αριθμός των απασχολουμένων οι οποίοι θίγονται από την επίμαχη ρύθμιση, αλλά ούτε προκύπτει από πουθενά και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ακόμη, επισημαίνει η ΑΕΔΥ ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, αφού αιφνιδίως μεταβλήθηκαν επί τα χείρω οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς το κριτήριο της ηλικίας -σύμφωνα με το νόμο- είναι αυθαίρετο και αθέμιτο, αφού προσπορίζει μόνο ταμειακό όφελος και δημοσιονομικούς σκοπούς της Κυβέρνησης.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2900/78, καθώς εισάγονται δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των ασφαλισμένων με βάση το κριτήριο της ηλικίας.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη, επισήμανε ότι πράγματι αυξάνονται σταδιακά από 19.8.2015 έως 1.1.2022 τα όρια ηλικία συνταξιοδότησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι από 18.8.2015 είχαν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας καταβολής της συντάξεως.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο, η κυρία Μπραίμη, επισήμανε ότι οι Ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να καταργήσουν σταδιακά τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και τις δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, προσαρμόζοντας σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, το αργότερο μέχρι το 2022 ή στην ηλικία των 62 ετών και σε 40 έτη εισφορών, που θα ισχύει για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (εκτός τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και της μητέρες που έχουν παιδιά με αναπηρία).

Η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ όσο και ο συνήγορος του Δημοσίου ανάπτυξαν τους αντίθετους νομικούς ισχυρισμούς τους.
Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news