facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ψέκασαν με χημικά τους συνταξιούχους [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων κατά τη διάρκεια της πορείας συνταξιούχων, το πρωί στο Κέντρο της Αθήνας, και ζήτησε να μην επαναληφθεί.

Νωρίτερα την πολιτική ευθύνη για την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα κατά συνταξιούχων το πρωί της Δευτέρας, πράξη η οποία προκάλεσε γενική κατακραυγή, ανέλαβε με ανακοίνωση η ηγεσία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη.

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το συμβάν. Και κατέληγει: «Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στη συνέχεια, ο Ν. Τόσκας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, ο Ν. Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες ή έρευνα, η οποία πραγματοποιείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.

Το πρωί είχε επικρατήσει ένταση στην πορεία εκατοντάδων συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μαξίμου. Άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών όταν ομάδα των διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό που έχει σχηματιστεί με κλούβες στη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με τη Βασ. Σοφίας.

Η ρίψη χημικών έγινε όταν διαδηλωτές άρχισαν να σπρώχνουν με ορμή τη μία από τις δύο κλούβες. ΣΤο μεταξύ, στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώσεις συνταξιούχων, διαμαρτυρόμενες για την «αυθαίρετη, παράνομη και ανάλγητη λεηλασία των επικουρικών συντάξεων».

«Οι ασφαλιστικές εισφορές δεκαετιών-τα δικά μας λεφτά- κινδυνεύουν να χαθούν. Η εξαθλίωση των συνταξιούχων βαθαίνει. Κανένας δεν δικαιολογείται να μένει απαθής ή να παραπονιέται από το καναπέ του, γι’ αυτή την κατάσταση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως τους κορόιδεψε και «κούρεψε» κι άλλο τις συντάξεις. Βασικό τους αίτημα είναι να καταργηθεί ο νόμος 4387 που όπως τονίζουν είναι «ο θάνατος του συνταξιούχου».

«Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», είναι ένα από τα συνθήματα που φώναζαν.





Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να επιρρίψει στους υπουργούς του την ευθύνη για τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των συνταξιούχων, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύει την αναλγησία, την ανευθυνότητα και τη μικρότητά του», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και προσθέτει: «Είναι ο ίδιος που υποσχόταν 13η σύνταξη και τώρα κόβει συντάξεις και ΕΚΑΣ. Είναι ο ίδιος που αρνείται, ακόμη και τώρα, να ακούσει τη φωνή των συνταξιούχων. Είναι ο ίδιος διπλά υπεύθυνος σε σχέση με τον κατ' ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι "αριστεροσύνης" και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Το Ποτάμι

«Ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά, όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για τα επεισόδια με τους συνταξιούχους.

«Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ. Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ. Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με την αυριανή, τρίτη, νέα περικοπή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων ολοκληρώνεται η σφαγή των επικουρικών έως 50%. Το τρίτο και φαρμακερό κτύπημα θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου. Το ψαλίδι αυτή τη φορά θα υποστούν:

* Οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%.
* Οι συμβολαιογράφοι έως 25%
* Οι δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%.
* Οι τεχνικοί Τύπου (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) 15%-18%.
* Οι ναυτικοί έως 40%.

Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τους αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους τεχνικούς Τύπου (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).
Επίσης στις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι αναδρομικές κρατήσεις στις παραπάνω επικουρικές συντάξεις και σε όλες εκείνες οι οποίες μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο και κατά τον τρέχοντα μήνα.

Εκκρεμεί από το υπουργείο Εργασίας η κατάθεση τροπολογίας για την επιβολή πλαφόν στις κρατήσεις αυτές, σύμφωνα με το οποίο:
* Θα ανέρχονται στο 10% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών από συντάξεις αν αυτές δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
* Θα ανέρχονται στο 16% αν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
* Δεν θα είναι κάτω από 50 ευρώ και πάνω από 100 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι οι αναδρομικές κρατήσεις στις συνολικά 250.000 επικουρικές συντάξεις που μειώνονται το διάστημα Αυγούστου - Νοεμβρίου 2016 επιβάλλονται γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από την 1.6.2016. Ετσι, για όσες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 θα έλθουν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου. Οσες επικουρικές κόπηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο θα υποστούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου κ.λπ.
Ωστόσο, παρά τις περικοπές των συντάξεων, τα ασφαλιστικά ταμεία πνίγονται στα χρέη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ με τις οφειλές του προς τον ΕΟΠΥΥ να ξεπερνούν το 1 δισ. και προς τον ΟΑΕΔ τα 3 δισ. ευρώ. Αλλα 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί εδώ και 2-3 χρόνια. Το 2017 το ΙΚΑ θα έχει έλλειμμα 1,774 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,103 δισ. ευρώ το 2016 και ελλείμματος 59,6 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο ΟΑΕΕ θα εμφανίσει αυξημένο κατά 57,20% έλλειμμα, στο 1,042 δισ. ευρώ, έναντι 662,9 εκατ. ευρώ φέτος. Παράλληλα ο ΟΑΕΕ έχει ήδη ζητήσει 150 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ αφού μέχρι τον Αύγουστο είχε απορροφήσει το 85,7% της αρχικής χρηματοδότησης.






Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news