facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Νέο αδιέξοδο: Απορρίπτει η ΝΔ την κυβερνητική πρόταση για Πολύδωρα στην προεδρία του ΕΣΡ

Τον Βύρωνα Πολύδωρα πρότεινε η κυβέρνηση για πρόεδρο του ΕΣΡ, επιχειρώντας με την πρόταση αυτή να πάρει τη ρελάνς, καθώς εκτιμούσε πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που αξιωματική αντιπολίτευση δύσκολα θα μπορέσει να απορρίψει. Για αντιπρόεδρο η κυβέρνηση πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη. Η ΝΔ απέρριψε ωστόσο την πρόταση, σχολιάζοντας ότι το ιστορικό στέλεχος της γαλάζιας παράταξης «δεν πληροί τις προϋποθέσεις» και οδηγώντας την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ σε νέο αδιέξοδο.

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Βύρωνας Πολύδωρας, κατά την οποία του προτάθηκε η προεδρία του ΕΣΡ. Εξερχόμενος, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα».

«Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλής τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είδα τάση για συναίνεση, η οποία είναι και η πρόθεση της δικής μου παρεμβάσεως», πρόσθεσε.



Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει για την προεδρία του ΕΣΡ πρόσωπο-έκπληξη, εκτιμώντας ότι η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει. «Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής, μέχρι σήμερα, άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του αποτελεί θεσμική παρεκτροπή», σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, η οποία επισήμανε ότι «ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «όσοι επιμένουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου».

Όχι από τη ΝΔ στον Πολύδωρα

«Το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός του ΕΣΡ», απάντησε η ΝΔ, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του Συμβουλίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει στη σχετική του ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «απελπισία» και την καλεί να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η γαλάζια παράταξη επαναλαμβάνει ότι «απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα καταθέσει άμεσα η ίδια στη Βουλή, για να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα».

«Η στελέχωση του Συμβουλίου με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά», καταλήγει.

Τείχος από την αντιπολίτευση

Μετά το «όχι» της ΝΔ, την κυβερνητική πρόταση απορρίπτουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή», σχολίασε το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση.

«Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής - για τη χώρα - περιόδου 2004/2009. Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον "υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή», τόνισε σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Κάθετα αντίθετο και το Ποτάμι, που σημείωσε ότι δεν πρόκειται να «παίξει» με τους θεσμούς και να «ευτελίσει» τις ανεξάρτητες αρχές. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το κόμμα δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας».

«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στην διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση. Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση», σχολίασε από την πλευρά η Ένωση Κεντρώων.

Τη Δευτέρα... τα σπουδαία

Μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός, τη Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα επιχειρήσει εκ νέου την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει κάθε λόγο να ανησυχεί μετά το νέο αδιέξοδο που προέκυψε.

«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news