facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΘ: 15.000 διαδήλωσαν σε κλοιό 5.000 αστυνομικών

«Αστακός» ήταν σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα συνδικάτα να δίνουν δυναμικό «παρών» στην 81η ΔΕΘ, με προγραμματισμένες δράσεις και συλλαλητήρια. Περίπου 15.000 διαδηλωτές, σε ειρηνικό κλίμα, διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των μέτρων που «στραγγαλίζουν» την εργασία και την οικονομία.

Μεταξύ αυτών βρέθηκαν και πολιτικοί, όπως ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Περίπου 5.000 αστυνομικοί -ήτοι, 2.000 περισσότεροι από πέρυσι- έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, με τελικό προορισμό την πλατεία της ΧΑΝΘ.

Ξεχωριστές πορείες πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ.

Λίγα μέτρα παρακάτω, η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποίησε τη δική της συγκέντρωση με τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να βρίσκεται επίσης εκεί.

Κλειστή παρέμεινε κατά τη διάρκεια της πορείας η Εγνατία και στα δύο ρεύματά της.

Μέλη του ΠΑΜΕ, επίσης, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και κάλεσε τον λαό σε ξεσηκωμό, χωρίς συμβιβασμούς, ενάντια στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Η πορεία κατευθύνθηκε, μέσω της λεωφόρου Νίκης, στην Νικολάου Γερμανού και κατέληξε στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μπροστά από τους χώρους της ΔΕΘ.

Από την άλλη, η πορεία των αντιεξουσιαστών, είχε ως αφετηρία το μνημείο της Καμάρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχανν περίπου 200 αντιεξουσιαστές, περίπου 600 αριστεριστές και 100 πρόσφυγες.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν με μέτωπο προς δυτικά και μέσω των οδών Αγ. Σοφίας και Τσιμισκή κατευθύνθηκαν προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ.

«Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένα νέος, μεγάλος, ενωτικός, λαϊκός, ταξικός αγώνας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη σήμερα γίνεται αφετηρία η οποία θα καταλήξει σε μια λαϊκή εξέγερση που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα, που θα ανατρέψει όλο το μνημονιακό μπλοκ και θα βάλει τη χώρα μας σε μια νέα δημοκρατική – αντιμνημονιακή πορεία με έξοδο από την Ευρωζώνη με το εθνικό μας νόμισμα».

Συνεχίζοντας ο κ. Λαφαζάνης, υπογράμμισε: «Σήμερα από εδώ η Λαϊκή Ενότητα σαλπίζει ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας και αγώνα σε όλο τον ελληνικό λαό. Να φύγουμε από τους καναπέδες μας, φτάνει πια πριν μας εξοντώσουν να τους ανατρέψουμε».

Καταλήγοντας τόνισε: «Ή τα μνημόνια ή τη ζωή μας, αυτές είναι οι επιλογές και αυτά είναι τα διλήμματα».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε τη ΔΕΘ βήμα από το οποίο, όπως είπε, «ξεκινάει η νέα αγωνιστική περίοδος για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για τους μισθωτούς που έχουν που έχουν πληρώσει το βαρύτερο φόρο, το φόρο αίματος, το φόρο της ανεργίας». Και συνέχισε: «Για τις μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά προσθέτοντας χιλιάδες ανέργους μέσα στα πλαίσια μιας ατερμάτιστης πολιτικής που δεν έχει αλλάξει ούτε κατά κεραία από την πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η παρούσα κυβέρνηση άλλα έταξε, άλλα εννοούσε και άλλα κάνει. Εμείς, όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, όσο χάνονται θέσεις εργασίας, όσο μειώνονται οι αποδοχές και όσο το κοινωνικό κράτος αποδομείται είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σε δηλώσεις του, έβαλλε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι έχει αλλάξει στάση μετά τις εκλογές, ενώ στράφηκε και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Σήμερα που είναι πρωθυπουργός κάνει τα χειρότερα με το τρίτο μνημόνιο», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ και κατέληξε: «Τα ψέματα, οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες τελείωσαν, από δω και πέρα θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους».















protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news