facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Οξύτατα και μείζονα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των ασθενών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι αναφορικά με τη λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Θριάσιο», και ιδίως με τον αναγκαίο για τις ιατρικές πράξεις των αναισθησιολόγων ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Όπως προκύπτει από επιστολή που υπογράφουν 17 αναισθησιολόγοι του Τμήματος και την κοινοποιούν προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το υπουργείο Υγείας, οι βλάβες των αναισθησιολογικών μηχανημάτων είναι καθημερινές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Στην επιστολή οι γιατροί αναφέρουν μάλιστα δύο δραματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο, το ένα έκτακτο σε γενική εφημερία και το άλλο στο πλαισιο προγραμματισμένου χειρουργείου, και τα οποία αναδεικνύουν τις επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας των ασθενών αλλά και τις στρεσογόνες καταστάσεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στην επιστολή, την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας σε επείγον περιστατικό –ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής – αναισθησιολογικό μηχάνημα τέθηκε εκτός λειτουργίας αιφνιδίως με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ο ασθενής και να δημιουργηθεί κατάσταση πανικού στο χειρουργείο. «Ευτυχώς δεν υπήρξαν περαιτέρω δυσάρεστα γεγονότα χάρις στην ψυχραιμία και την ετοιμότητα του προσωπικού του Αναισθησιολογικού Τμήματος» περιγράφουν οι αναισθησιολόγοι του Τμήματος.

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου και κατά την έναρξη της γενικής αναισθησίας σε ασθενή για τη διενέργεια θυρεοειδεκτομής σε άνδρα ηλικίας 45 ετών και ενώ δημιουργήθηκε κάποια επιπλοκή στον ασθενή, υπήρξε μερική κατάρρευση του συνολικού monitoring των ζωτικών λειτουργιών του ασθενή. Ευτυχώς για μια ακόμη φορά το προσωπικό λειτούργησε θετικά.

«Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ήδη πεπαλαιωμένος και κουρασμένος – λειτουργεί ακατάπαυστα εδώ και περισσότερα από 16 χρόνια. Η προμήθεια του έγινε τον Ιανουάριο του 2000 ( 7 πλήρη Αναισθησιολογικά Μηχανήματα – Σταθμοί Εργασίας και 8 πλήρη Monitors της Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας). Αυτή τη στιγμή οριακά λειτουργούν τα 5 από τα 7 Αναισθησιολογικά Μηχανήματα - ένα είναι εκτός λειτουργίας από διετίας - και εδώ και πολύ καιρό όλα κατά διαστήματα παρουσιάζουν βλάβες και τίθενται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργούν σε επίπεδο κάτω από 70%. Τα 6 από τα 8 Monitors της MMAΦ έχουν τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας (δεν υποστηρίζονται πλέον από την αντιπρόσωπο Εταιρεία ούτε σε ανταλλακτικά αλλά ούτε και σε service). Επιπλέον εδώ και παραπάνω από ένα έτος λειτουργούν χωρίς επίσημο service τα αναισθησιολογικά μηχανήματα (συμβόλαιο συντήρησης) και επιπλέον στους πρόσφατους διαγωνισμούς η αντιπρόσωπος εταιρεία δεν κατέθεσε προσφορά προφανώς λόγω χαμηλού τιμήματος, με αποτέλεσμα οι καθημερινές βλάβες και η έλλειψη ανταλλακτικών να θέτουν εκτός λειτουργίας μηχανήματα» επισημαίνουν οι γιατροί.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι επικεφαλής του νοσοκομείου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), αντί να αναζητήσουν λύσεις για τη ασφαλή λειτουργία του Τμήματος και γενικά των χειρουργείων, απάντησαν με Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κίνησε την πειθαρχική δίωξη του Συντονιστή Δ/ντή του Τμήματος με τη διεξαγωγή ΕΔΕ για «αστεία» όπως την χαρακτηρίζουν αιτία, για την παράβαση των όρων της σύμβασης της δωρεάς με μετακίνηση Αναισθησιολογικού Μηχανήματος από το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων στα κεντρικά χειρουργεία του «Θριάσιου» προκειμένου να διασφαλισθεί η στοιχειώδης λειτουργία τους

Οι αναισθησιολόγοι ζητούν εγγυήσεις για την ασφαλή λειτουργία του Τμήματος

Με δεδομένες τις μέγιστες δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αναισθησιολόγοι το προηγούμενο, σχετικά χαλαρό διάστημα του θέρους, κι ενόψει της επαναφοράς των «φθινοπωρινών», εντατικών ρυθμών των χειρουργείων, εξέφρασαν αρμοδίως τις σοβαρές ενστάσεις τους ως προς το αν μπορεί να υποστηριχθεί η χειμερινή λειτουργία του (ανάπτυξη περίπου 6 χειρουργικών αιθουσών καθημερινά μη συμπεριλαμβανομένου και του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων).

Ζητούν από την Βιοϊατρική Τεχνολογία του Νοσοκομείου να διαβεβαιώσει για την καταλληλότητα του όλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, το τωρινό επίπεδο συντήρησης του και την δυνατότητα καθημερινής λειτουργίας που θα παρέχει ασφάλεια στην αναισθησιολογική διαχείριση των ασθενών που προσέρχονται στο χειρουργείο.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι δεν θα αρχίζει αναισθησιολογική διαδικασία εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος Νοσηλευτής σε κάθε Χειρουργική Αίθουσα που λειτουργεί.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας επιλέγει να μην βλέπει τις δικές του ευθύνες σε ό,τι αφορά την ανανέωση ή τη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά να καταλογίζει ευθύνες στους… γιατρούς με το σκεπτικό ότι όφειλαν να ενημερώσουν την ηγεσία για τις βλάβες και την ανάγκη επιχορήγησης ή αντικατάστασης του εξοπλισμού. Διαβεβαιώνει δε ότι η διοίκηση της 2ης Υ.ΠΕ. εξασφάλισε την προμήθεια τριών αναισθησιολογικών μηχανημάτων τα οποία θα εγκατασταθούν στο νοσοκομείο τις προσεχείς ημέρες.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news