facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

«Μπλόκο» στις επιστροφές φόρων μέσω συμψηφισμών με ΕΝΦΙΑ

Σε παγίδα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφές φόρων εισοδήματος με βάση τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων και οι οποίοι δεν είχαν καμία οφειλή προς το Δημόσιο μέχρι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εξελίσσεται η ισχύουσα από το 2011 διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, με την οποία προβλέπεται συμψηφισμός απαιτήσεων από τις ΔΟΥ με χρέη προς αυτές.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εφόσον δεν έλαβαν τις επιστροφές μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν πλέον να τις εισπράξουν, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη τους υποχρεώνει να τις συμψηφίσουν με ολόκληρα τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2016, χάνοντας το δικαίωμα σταδιακής εξόφλησης των ποσών αυτών σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Από τη στιγμή που εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του έτους 2016, δηλαδή από τις 29 Αυγούστου 2016 και μετά, δημιουργήθηκαν νέες οφειλές προς το Δημόσιο για όλους τους δικαιούχους επιστροφών φόρου εισοδήματος του τρέχοντος έτους, οι οποίοι δεν τις είχαν λάβει μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Ετσι η ευκαιρία είσπραξης των επιστροφών εις το ακέραιο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, χάθηκε πλέον φέτος για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, καθώς σύμφωνα με διάταξη που ισχύει από το 2011 (άρθρο 11 του ν. 3943/2011 που τροποποίησε το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) προϋπόθεση για την καταβολή οποιασδήποτε επιστροφής φόρου από το Δημόσιο είναι να μην υπάρχει καμία οφειλή του δικαιούχου προς το Δημόσιο – ληξιπρόθεσμη ή μη!

Εφόσον υπάρχει τέτοια οφειλή, πρέπει να γίνει συμψηφισμός ολόκληρου του ποσού της οφειλόμενης από το Δημόσιο επιστροφής φόρου με ολόκληρο το ποσό της οφειλής προς το Δημόσιο! Δηλαδή, από τις 29-8-2016 και μετά προϋπόθεση για την είσπραξη οποιασδήποτε επιστροφής φόρου από φυσικό πρόσωπο ιδιοκτήτη ακινήτων είναι ο συμψηφισμός της επιστροφής με ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ του 2016!

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news