facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Πιέζουν οι Βούλγαροι για μέτρα στα σύνορα με την Ελλάδα

Για «μέτωπο» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ των αστυνομιών των δύο χωρών πιέζει η βουλγαρική πλευρά, προκειμένου να ανακοπούν ενδεχόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών. Την περασμένη Πέμπτη στον Προμαχώνα Βούλγαροι αξιωματικοί, σε ευρεία συνάντηση που είχαν με Έλληνες ομολόγους τους, πρότειναν ανοιχτά τη συγκρότηση κοινών ομάδων περιπολιών, παρότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα δείγμα ανησυχίας για στροφή των προσφύγων προς τη Βουλγαρία.

«Οι γείτονες θέλουν να διαμορφώσουν από τώρα ένα σχέδιο Β φοβούμενοι ανεξέλεγκτες προσφυγικές αλλά ειδικά μεταναστευτικές ροές, με την ενεργοποίηση κυκλωμάτων δουλεμπόρων σε όλο το φάσμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων», παρατήρησε διπλωματική πηγή στη «ΜτΚ». Είναι αλήθεια πως αυτή την περίοδο οι Βούλγαροι βρίσκονται για πρώτη φορά σε αναμμένα κάρβουνα με το μεταναστευτικό, καθώς βλέπουν ότι οι ροές από την Τουρκία προς τη χώρα τους αυξάνονται αλματωδώς. Υπολογίζεται ότι 200 μετανάστες και πρόσφυγες ακινητοποιούνται καθημερινά στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών και επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος είτε στο πλαίσιο της συμφωνίας Βουλγαρίας - Τουρκίας είτε άτυπα.

Μόνο τον Αύγουστο στη γειτονική χώρα καταγράφηκαν 3.015 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν στη Βουλγαρία, καθώς κατάφεραν να περάσουν στην ενδοχώρα και ακινητοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Η ιδέα περί κοινών περιπολιών άρχισε να ακούγεται εντονότερα από τη βουλγαρική πλευρά, ειδικά μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τη βουλγάρα ομόλογό του στη Σόφια. Ωστόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ δεν πήρε «ζεστά» τις βουλγαρικές προτάσεις και μάλλον επιχειρήθηκε η υποβάθμισή τους. «Δεν τίθεται ακόμη τέτοιο ζήτημα αφού δεν υπάρχει, δεν καταγράφονται ροές από την Ελλάδα στη Βουλγαρία», σημείωσε πηγή προσκείμενη στον υπουργό Νίκο Τόσκα. Μάλιστα η συζήτηση περί κοινών περιπολιών ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως επέκταση του θεσμού που ήδη εφαρμόζεται τον χειμώνα στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας και το καλοκαίρι στις παραλίες της Ασπροβάλτας και της Χαλκιδικής, που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την κοινή φύλαξη των συνόρων.

Στη συνάντηση του Προμαχώνα επικεφαλής από ελληνικής πλευράς ήταν ο γενικός διευθυντής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΛΑΣ, ταξίαρχος Θωμάς Σάνδρος, και ο γενικός διευθυντής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης. Συμμετείχαν όλοι οι αστυνομικοί διευθυντές των νομών που έχουν σύνορα με τη Βουλγαρία, δηλαδή από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο. Αντίστοιχη ήταν και η εκπροσώπηση από βουλγαρικής πλευράς.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η βουλγαρική επιμονή για άμεσα μέτρα στα κοινά μας σύνορα έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε τμήμα της ΕΛΑΣ, παρότι αυτό διαψεύδεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Το επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών ειδικά σ’ αυτόν τον τομέα, τον αστυνομικό, είναι αναπτυγμένο», απαντούσαν πηγές προσκείμενες στον κ. Τόσκα. Επισήμαναν μάλιστα πως η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ίδρυση ενός νέου «σημείου επαφής», που θα ιδρυθεί στο βουλγαρικό τελωνείο του Καπετάν Αντρέεβο (σύνορα με Τουρκία) στον Έβρο, το οποίο έχει αποφασιστεί και από την τουρκική πλευρά, όμως «πάγωσε» από τα μέσα Ιουλίου μετά τις γνωστές εξελίξεις στην Τουρκία. «Από εκεί μπορεί να γίνεται και έλεγχος των ροών, που ήδη είναι αυξανόμενες στα βουλγαροτουρκικά σύνορα», έλεγαν με νόημα οι ίδιες πηγές. Συμπλήρωναν πως μέσω της συνεργασίας μπορούν να αντιμετωπιστούν κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων που δραστηριοποιούνται και στις τρεις χώρες.

Αξιωματικοί της βουλγαρικής αστυνομίας πάντως έθεσαν στη συνάντηση του Προμαχώνα επιτακτικά το ζήτημα των κοινών περιπολιών, χωρίς όμως να λάβουν οριστική απάντηση από τους έλληνες ομολόγους τους, οι οποίοι παρέπεμψαν την απόφαση στην πολιτική ηγεσία. Από την άλλη όμως, διατυπώθηκαν διαφωνίες ως προς τους λόγους που επιτάσσουν σε αυτή τη φάση ένα τέτοιο μέτρο. «Είναι αλήθεια ότι οι Βούλγαροι φοβούνται το ενδεχόμενο μετά τις ροές από την Τουρκία να δεχτούν ανάλογη πίεση και από την Ελλάδα. Φοβούνται ακόμη και το σενάριο έντονης αντίδρασης των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, μήπως στραφούν δηλαδή προς τη δική τους χώρα», έλεγαν γνώστες του αντικειμένου. Ακούστηκαν μέχρι και προτάσεις για ταυτόχρονες -όχι όμως κοινές- περιπολίες, αλλά και παρατηρήσεις ελλήνων αξιωματικών ότι αυτό είναι ανέφικτο, ειδικά στη γραμμή Δράμας - Σερρών, λόγω του μεγάλου μήκους αλλά και του δύσβατου της περιοχής σε αρκετά σημεία.

Οι έλληνες αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που έχουν αναλάβει τις επαφές για τη συνεργασία έχουν επιπλέον λόγους να είναι επιφυλακτικοί με τα σχέδια της γειτονικής πλευράς. Άλλωστε τους προηγούμενους μήνες αρκετές φορές είχε ακουστεί από τα χείλη αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, μέχρι και από την ίδια την ηγεσία Μπορίσοφ, η πρόθεση να χτιστεί φράχτης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι δηλώσεις εκείνες μάλιστα έγιναν σε μια περίοδο που δεν είχε καταγραφεί καμία απόπειρα εισόδου, αν εξαιρέσει κανείς τις πέντε περιπτώσεις της περασμένης άνοιξης, όταν οι πρόσφυγες που ακινητοποιήθηκαν από τους Βούλγαρους επέστρεψαν με επίσημες διατυπώσεις στην Ελλάδα.

Ο φράχτης, οι ανιχνευτές και οι εγκλωβισμένοι

Οι βουλγαρικές αρχές καθημερινά λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα αποτροπής των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα σύνορά τους με την Τουρκία. Επεκτείνουν τον φράχτη τους, επιστράτευσαν πλέον και τον στρατό, και πέρα από τις περιπολίες με θερμικές κάμερες και τις εγκαταστάσεις με παρακολούθηση των συνόρων από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, πρόσφατα τοποθέτησαν και ανιχνευτές κίνησης, για να γίνεται αντιληπτή οποιαδήποτε προσπάθεια εισόδου.
Την ίδια ώρα όμως βλέπουν τις χώρες του Βίζεγκραντ, με τις οποίες δεν είχαν διαφωνήσει, να κρατούν αντίστοιχη στάση, όπως έπραξαν με την Ελλάδα πριν ένα χρόνο. Έτσι, η Σερβία λαμβάνει μέτρα με ουγγρική και αυστριακή βοήθεια, για να μην περνούν οι πρόσφυγες στο έδαφός της από τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία από την πλευρά της τονίζει πως μόνο τον Αύγουστο απέτρεψε την έξοδο προς τη Σερβία 3.015 προσφύγων και μεταναστών, βλέποντας όμως ότι και στη δική της χώρα άρχισαν να εγκλωβίζονται πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος Αυγούστου στη βουλγαρική πλευρά πέρασαν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με την τάση να είναι ιδιαίτερα αυξητική. Οι αρχές της Βουλγαρίας φοβούνται ότι πολλοί απ’ αυτούς θα εγκλωβιστούν εκεί.

makthes

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news