facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η Σουηδία σχεδιάζει επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας με το βλέμμα στη Ρωσία

Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας προτείνει η κυβέρνηση της Σουηδίας, καθώς η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τις άμυνές της εν μέσω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO στην περιοχή της Βαλτικής.

Το σχέδιο θα επηρεάσει νεαρούς σουηδούς που έχουν γεννηθεί από το 1999 κι έπειτα, με την πρώτη εκπαιδευτική σειρά να αρχίζει τη θητεία της στις αρχές του 2018.

Περίπου 4.000 στρατεύσιμοι, άνδρες και γυναίκες, αναμένεται να καλούνται στα όπλα κάθε χρόνο.

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε στη Σουηδία το 2010, όμως η ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, και η γενικότερη ανησυχία για ρωσικό επεκτατισμό, έχουν γεννήσει νέους φόβους για την εθνική ασφάλεια στη Στοκχόλμη.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του NATO, όμως έχει επιδιώξει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της με Δυτικές δυνάμεις, έχοντας καταλήξει σε συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλιο και την Φινλανδία το τελευταίο διάστημα.

Η κυβερνητική πρόταση εισέρχεται τώρα σε φάση εξωκοινοβουλευτικής διαβούλευσης και θα σταλεί σε διάφορους κοινωνικούς εταίρους ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2017, όταν και τα σχόλια των κοινωνικών εταίρων θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καθοριστεί η πορεία του σχεδίου.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news