facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αλεξιάδης: Δεν θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Με περιορισμένο καλάθι υποσχέσεων εμφανίστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφορικά με τα μέτρα ανακούφισης που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Ο υπουργός σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ενώ παρέπεμψε για το μέλλον την θέσπιση αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός επισήμανε προς την ηγεσία του υπουργείου πως η τουριστική περίοδος πέρασε χωρίς να υλοποιηθεί η απόφαση για έκπτωση 20% στις ενοικιάσεις αιγιαλού που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάιο.

«Τίποτα δεν έγινε. Οι αυξήσεις διατηρήθηκαν. Κι εδώ μπαίνει ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Οι υπηρεσίες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εντολές των Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων; Ποιος χαράζει πολιτική; Και μάλιστα σε τέτοια ζητήματα, τα οποία αφορούν όχι την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά την επιβίωσή τους ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καματερός για να προσθέσει» Και πέρα από τις γενικότερες συνθήκες, έχουμε και τις ειδικότερες στα νησιά. Και βλέπετε από τα στοιχεία που εσείς ο ίδιος δώσατε προχθές για τον ΦΠΑ πόσο πεσμένη είναι η είσπραξή του -και όχι λόγω μη ελέγχων- στα νησιά που είχαν πρόβλημα με το μεταναστευτικό».

Εκτός αυτού ο κ. Καματερός υπενθύμισε την δέσμευση της κυβέρνηση για λήψη μέτρων ανακούφισης για να επισημάνει « όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ, επειδή στο τέλος του χρόνου λήγει αυτό το καθεστώς, σας παρακαλώ να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε τουλάχιστον στα νησιά που είχαν πρόβλημα με το προσφυγικό, γιατί έχει μεγάλη σημασία. Έχει μεγάλη σημασία γιατί ό,τι καταργείται δύσκολα επαναφέρεται. Αν κρατήσουμε τον μειωμένο συντελεστή, θα είναι από τα ελάχιστα που έχουμε για τη νησιωτικότητα.

Δεύτερον, βλέπουμε κατά καιρούς αποφάσεις σας -και καλά κάνετε- για αναστολή καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε περιοχές που είχαν θεομηνίες και διάφορα άλλα προβλήματα. Πολύ καλά κάνετε. Όμως, σας παρακαλώ να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι θεομηνία είναι, χωρίς να παρεξηγηθώ, είναι ένα πρόβλημα -πάλι χωρίς να παρεξηγηθώ, γιατί έχουμε δείξει πόσο ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους που έρχονται και πώς τους φιλοξενούμε, αλλά είναι ένα πρόβλημα, όπως και να το κάνουμε- και στα νησιά αυτά που έχουν και είχαν αυτές τις ροές και θα μπορούσε κατ’ αντιστοιχία να δώσουμε μια αναστολή καταβολής χρεών εξάμηνη, όπως δίνουμε και στις άλλες περιοχές. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για αυτά τα νησιά, ιδιαίτερα αυτόν τον χειμώνα που δεν πήγε καλά η σεζόν, που ήταν πολύ μειωμένος ο τζίρος, μέχρι και 50%, μέχρι και 60% σε κάποιες επιχειρήσεις, για να πάρουν μια ανάσα μέσα στον χειμώνα».

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης είπε για τον ΦΠΑ «Σ' ό,τι αφορά τώρα τα πολύ σωστά ζητήματα που βάλατε για τα νησιά, όπως ξέρετε από τον ν. 4334/16, υπάρχει η σχετική δέσμευση της πολιτείας ότι από την πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων θα επανεξεταστούν τα θέματα των συντελεστών του ΦΠΑ, είτε για τα νησιά, είτε γενικότερα. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν μια πολιτική μας επιλογή, ήταν μια πολιτική αναγκαιότητα που οδηγηθήκαμε μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Να σας θυμίσω και την ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκαν και ο ν. 4334 και ο ν. 4336, παρά το ότι κάποιοι τώρα έρχονται και μας κατηγορούν για αυτά που ψήφισαν οι ίδιοι. Δεν πειράζει! Αποδεικνύει ο καθένας την υπευθυνότητά του».

Αναφορικά δε με την εξάμηνη αναστολή φορολογικών πληρωμών είπε πως « θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά την πολύ καλή πρόταση του καταθέτετε, δηλαδή να αντιμετωπιστούν τα νησιά, σε σχέση με τις προσφυγικές ροές, με τις διαδικασίες που δίνει δυνατότητα ο νόμος, και να εξεταστούν και σαν περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια θεομηνία ή από κάποια καταστροφή, όπου δίνουμε παράταση φορολογικών υποχρεώσεων. Θα εξεταστεί αυτήν η πρότασή σας και θα σας απαντήσω σύντομα».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news