facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΑνΕΠΙτρεπτα ευνοϊκές διατάξεις

Η ιστορία με δυο λόγια: αρχές Ιουλίου το υπουργείο Πολιτισμού έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Και ήταν καλό. Είχε θετική αποδοχή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Και τους δικαιούχους και τους οργανισμούς και τους χρήστες. Μόνο στην ανώνυμη εταιρεία ΑΕΠΙ δεν άρεσε. Δύο μέρες μετά ωστόσο, άγνωστο γιατί, το υπουργείο το απέσυρε.
Με κάτι αστείες δικαιολογίες του τύπου «λείπει ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς στην Κίνα και δεν είναι σωστό». Πέρασαν τρεις μήνες από τότε και μόλις τώρα, αυτές τις μέρες, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή.
Αλλά είναι πολύ αλλαγμένο, καμία σχέση με το προηγούμενο στα βασικά του σημεία. Πλέον ευνοεί σαφώς την ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν όλοι.
«Το νομοσχέδιο υπό τη μορφή που είχε κατατεθεί πριν την απόσυρσή του δημιούργησε ελπίδες ανατροπής χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων» μας γράφει η Βιργινία Κόκιου, πρόεδρος της Ελληνικής Eνωσης Εκδοτών Μουσικής.
«Ελπίδες που γκρεμίζονται από το νέο κείμενο του νομοσχεδίου, όπως φαίνεται πλέον να έχει διαμορφωθεί, που θεσμοθετεί κι επισήμως την ασύδοτη και αδιαφανή λειτουργία κερδοσκοπικών εταιρειών στην αγορά της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, εις βάρος τόσο ημών των δικαιούχων όσο και των χρηστών».
Ιδού ένα απόσπασμα από την επιστολή της Βιργινίας Κόκιου:
«Με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία πληροφορούμαστε ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση είναι κατά τις βασικές του διατάξεις ουσιωδώς διαφοροποιημένο σε σχέση με το νομοσχέδιο που μετά από εκτεταμένη διαβούλευση είχε κατατεθεί προς ψήφιση, πριν τελικά, για άγνωστους λόγους, αποσυρθεί.
»Είχε ένα πλέγμα ρυθμίσεων, που εξασφάλιζε τη συμμετοχή των δικαιούχων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όλων ουσιαστικά των οντοτήτων διαχείρισης δικαιωμάτων και θεσμοθετούσε τη διαφανή και βιώσιμη λειτουργία τους, αλλά και ένα ορθολογικό πλαίσιο κυρώσεων.
»Παρά την ομόθυμη θετική αποδοχή του από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δικαιούχους, οργανισμούς και χρήστες, με μόνη εξαίρεση της ΑΕΠΙ που το πολέμησε σθεναρά, φαίνεται πλέον πως για άγνωστους λόγους, ξηλώνεται.
»Πιστεύουμε πως η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Συλλογική Διαχείριση και τη Διασυνοριακή Αδειοδότηση αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό της Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα».

«Η άλλη εκδοχή»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο GEA, o Αστικός μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης των Συγγενικών Δικαιωμάτων των Παραγωγών, των Τραγουδιστών και των Μουσικών.
«Το νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή την 4η Ιουλίου του 2016, αποσύρθηκε αιφνίδια και αντικαταστάθηκε από μια άλλη εκδοχή, γεμάτη με νέες διατάξεις, εντελώς αντίθετες από την οδηγία 2014/26 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την οποία υποτίθεται ότι ενσωματώνει» γράφουν στην ανακοίνωσή τους.
«Το αρχικό νομοσχέδιο είχε σκοπό την εξασφάλιση ενός “υψηλού επίπεδου διακυβέρνησης, οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας και λογοδοσίας” σχετικά με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και μάλιστα είχε προκύψει από δημόσια διαβούλευση, τόσο με τους ίδιους τους ΟΣΔ όσο και με συλλόγους χρηστών μουσικής.
»Τι έγινε ξαφνικά και αποσύρθηκε το νομοσχέδιο; Και κυρίως γιατί αντικαταστάθηκε από ένα νομικό τερατούργημα;
»Οπως στην επίλυση ενός μυστηρίου, έτσι κι εδώ η πρώτη ερώτηση είναι “ποιος επωφελείται” από τις αλλαγές που προέκυψαν. Οσο καλή διάθεση και να έχει ένας αναγνώστης, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι αυτός που ευνοείται από αυτό το νομοσχέδιο είναι η μία και μοναδική στην Ελλάδα και τον κόσμο Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης - Ανώνυμη Εταιρεία.
»Μια οντότητα που θέλει να έχει τα τεκμήρια ενός Οργανισμού αλλά καμία υποχρέωσή του. Μια οντότητα που δεν θέλει καν να υπόκειται σε έλεγχο, ο οποίος σε περίπτωση που αυτή είναι εγκατεστημένη στο εξωτερικό (π.χ. Κύπρος) δεν είναι καν εφικτός. Θα υποκύψει και αυτήν τη φορά η Πολιτεία στα κερδοσκοπικά συμφέροντα;».
Κοινή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα απέστειλαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς, και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για τις διαφαινόμενες δυσμενείς εξελίξεις επί του νομοσχεδίου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Και καταφέρονται εναντίον της ΑΕΠΙ:
«Η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε κατασχέσεις, έστελνε χιλιάδες χρήστες στη δικαιοσύνη, αφαιρούσε άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στερώντας εργασία και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, έστελνε χιλιάδες επιχειρηματίες σε αυτόφωρα, χρησιμοποιώντας μεγάλη αστυνομική δύναμη για να ελέγχουν, επιβάλλονταν εξοντωτικές ποινές και πρόστιμα που ούτε σε παιδεραστές και εγκληματίες του ποινικού κώδικα δεν επιβάλλονταν στη χώρα μας».

«Θα πάρει τη ρεβάνς»

Αναφέρονται φυσικά και στο νέο, αλλαγμένο, νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού.
«Αν περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις, η ΑΕΠΙ θα βγει νομοθετικά σκανδαλωδώς ευνοημένη και δυστυχώς πιο ισχυρή από ό,τι με τον ν. 2121/1993. Θεωρούμε ότι θα επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς, εφαρμόζοντας τα σκανδαλώδη άρθρα του νόμου με ιδιαίτερη αναλγησία και σκληρότητα και προς τους χρήστες και προς τους δικαιούχους, που άλλοι είναι ανυποψίαστοι και άλλοι αγωνιούν σε ολόκληρη τη χώρα. [...]
»Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με τους χιλιάδες δημιουργούς, να παραμείνουν όχι μόνο τα άρθρα που αφορούν στους χρήστες (22, 45 και 46) αλλά και τα άρθρα που αφορούν στους δημιουργούς (3, 53 και 56), γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι έτσι μόνο θα διασφαλιστεί η συνεργασία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η συνεννόηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και επιτέλους θα λειτουργήσει ο νόμος προς όφελος όλων και θα θωρακιστεί το μέλλον του πολιτισμού της χώρας μας».
Και καταλήγουν:
«Μας είναι αδιανόητο οι ανατροπές που έγιναν στο αρχικό νομοσχέδιο να εκφράζουν την πολιτική σας βούληση κι ελπίζουμε ότι θα γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας, ώστε να εξυγιανθεί ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των δημιουργών και των χρηστών».
efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news