facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Με «άδεια τα χέρια» επέστρεψαν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης από το Μαξίμου

«Ναι μεν… αλλά» λένε οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Mέγαρο Μαξίμου. Του αναγνωρίζουν πως για πρώτη φορά κλήθηκαν στην Αθήνα για έναν ευρύ διάλογο μαζί του. Του πιστώνουν το πολύ καλό κλίμα της συνάντησης καθώς και τις 3,5 ώρες που διέθεσε για να ακούσει τα προβλήματά τους, αλλά του χρεώνουν το -μηδενικό- αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπαν στο zougla.gr, δεν πήραν απάντηση για ούτε ένα από τα προβλήματα που του έθεσαν.

Μιλώντας στο zougla.gr, οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πουν πως «τουλάχιστον δεν πήραμε καμία υπόσχεση... δεν πήραμε ούτε μία λύση. Πώς να είναι κάποιος ικανοποιημένος όταν δεν επιλύεται ούτε ένα πρόβλημά του».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει για τον ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά «παλεύω γι’ αυτόν», και τόνισε πως θα δώσει μεγάλη προσοχή στα «κόκκινα δάνεια». Κάτι που, όπως παραδέχθηκε ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, είναι η «μεγάλη πληγή» για τους επιχειρηματίες αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Π. Φιλιππίδης: «Αν ο πρωθυπουργός δεν υπολογίζει τις ΜμΕ στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, να μας το πει για να φύγουμε αξιοπρεπώς»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, δήλωσε: «Φέτος δεν πήραμε υποσχέσεις… Τι να σας πω… Το καλό ήταν πως δεν πήραμε υποσχέσεις. Ικανοποιημένος πώς να είσαι όταν μένουν άλυτα τα προβλήματά σου. Εμείς πήγαμε με πολλά επιχειρήματα στη φαρέτρα μας, αλλά δυστυχώς δεν πήραμε ούτε μία λύση στα χέρια μας. Εμείς δεν πήγαμε στη συνάντηση μόνον για τον ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό και τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, ως εμπορικός κλάδος, που ζητούν λύση. Εγώ προσωπικά ο ίδιος του τα ανέλυσα. Του ζήτησα ν’ αποφασίσει αν μας υπολογίζει στο νέο μοντέλο ανάπτυξης ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν μας υπολογίζει, να το ξέρουμε, να μας το πει για να φύγουμε αξιοπρεπώς. Του είπα πως υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης. Ο ένας είναι να επαναλειτουργήσει η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία θα δώσει γρήγορα τα αποτελέσματα και ο άλλος δρόμος είναι να ξεκινήσει η ανάπτυξη πάνω στα ερείπια των δικών μας επιχειρήσεων. Αν έχεις στο μυαλό σου τη δεύτερη λύση, θα πρέπει να το ξέρουμε για να προλάβουμε να φύγουμε αξιοπρεπώς, γιατί το μόνον που μας έμεινε πλέον είναι η προσωπική μας αξιοπρέπεια».

Όσον αφορά στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Φιλιππίδης στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μου είπε πως μου απάντησε εμμέσως στη δευτερολογία του. Εγώ του είπα πως θεωρώ ότι δεν έλαβα απολύτως καμία απάντηση και θα περιμένω την απάντησή σου στο πλαίσιο της ομιλίας των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ».

Στο καίριο ερώτημα που δημιουργήθηκε κατά τη συζήτηση που είχε το zougla.gr με τον κ. Φιλιππίδη για το ποια «ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να τονίσω πως ο πρωθυπουργός πιέστηκε πάρα πολύ από αυτήν την επισήμανση-ερώτησή μου, αναφορικά με τα σχέδιά του για τις ΜμΕ. Έδειξε πως πιέζεται. Αλλά δεν μου απάντησε. Περιμένω στη ΔΕΘ να μου απαντήσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξέρει ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης κι αν συμπεριλαμβάνονται μέσα σ’ αυτό. Γιατί αν δεν συμπεριλαμβάνομαι στο μοντέλο ανάπτυξης και είμαι στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, τότε θα πρέπει να σηκωθώ να φύγω. Τι να καθίσω να κάνω τον έμπορο, για να καταστραφώ;»

Ερωτηθείς για το αν «τελικά ήταν μία συνάντηση για τα μάτια του κόσμου και κενού περιεχομένου» δήλωσε: «Η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός μάς άκουσε με μεγάλη προσοχή και εντυπωσιαστήκαμε από τη χρονική διάρκεια των 3,5 ωρών που μας διέθεσε. Αλλά αισθανθήκαμε πως δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να μας δώσει λύσεις. Αυτό τουλάχιστον αποκόμισα εγώ, πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για να μας δώσει λύσεις. Είτε φταίει η τρόικα, είτε φταίει ο "Α" είτε φταίει ο "Β", λύσεις δεν πήραμε. Γυρίσαμε με "άδεια" τη σακούλα, οπότε δεν έχουμε να πούμε και τίποτε άλλο. Εκτός από τον ακατάσχετο λογαριασμό και τα κόκκινα δάνεια. Τίποτε άλλο».

Μιχάλης Ζορπίδης: «Τα σημαντικότερα στοιχεία ήταν η τακτικότερη επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τα κυβερνητικά στελέχη, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Ακούσαμε με προσοχή τον κ. πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι τα σημαντικότερα στοιχεία της παρέμβασής του ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε για τακτικότερη επικοινωνία και στενότερη συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, μέσω του Γραφείου Πρωθυπουργού το οποίο εξήγγειλε ότι θα ιδρύσει, καθώς είναι πάγια θέση μας ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι διαρκής και να μην εκδηλώνεται ως πρόθεση κάθε Σεπτέμβριο μόνο εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης. Σημαντική επίσης ήταν και η εκτίμησή του για πέρασμα της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, εντός του 2017. Ας ελπίσουμε ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές θα υλοποιηθούν».

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news