facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Χουλιαράκης: Ποια ύφεση; Έρχεται μείωση φόρων

Τερματισμό της ύφεσης, ανθεκτικότητα της οικονομίας, αύξηση κοινωνικών δαπανών και … μείωση της φορολογίας περιλαμβάνει το αφήγημα που ανέπτυξε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ύφεση σκαρφάλωσε στο 0,9% και πως οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει.

Σε αυτό το κλίμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο και πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το 2018.

Εκτός αυτού, ο υπουργός ανέπτυξε και την αναδίπλωση της κυβερνητικής ρητορικής για το θέμα της αξιοπιστίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ μετά και τις παρατηρήσεις της Κομισιόν.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία που στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας ο κ. Χουλιαράκης είπε «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα στους επόμενους 2 προϋπολογισμούς» για να προσθέσει « Αντίθετα θα έλεγα ότι η σημερινή κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα εργαλεία ώστε να διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο για αύξηση κοινωνικού προϋπολογισμού και να διευρύνει τη φορολογική βάση με παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής».

Εξήγησε ότι «ορισμένα από αυτά τα εργαλεία είναι η νομοθέτηση της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικής συναλλαγής και η αναθεώρηση των δαπανών που ξεκινά πιλοτικά τον Σεπτέμβριο στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού», ενώ υποστήριξε ότι τα «εργαλεία» αυτά «θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε τη φορολογία και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό των υπουργείων Παιδείας, Πρόνοιας και Παιδείας».

Αναφορικά με την πολιτική κριτική που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είπε «θα ήθελα να ζητήσω από την αντιπολίτευση καλύτερη μελέτη των αριθμών και οικονομικών μεγεθών και να αποφεύγει αστήρικτες δηλώσεις που κάνουν κακό στην οικονομία» για να σημειώσει «πολλοί ανεξάρτητοι φορείς περιμένουν ύφεση μεγαλύτερη του 1%. Συμφωνώ! Η πρόβλεψη πολλών τραπεζών και ανεξάρτητων αρχών ήταν για ύφεση 1,5% για 2016. Για το πρώτο εξάμηνο η ΕΛΣΤΑΤ, πιο αισιόδοξη, προέβλεπε ύφεση 1,2%΄. Στην πραγματικότητα τα πραγματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ύφεση είναι 0,9% και επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία είναι πιο ανθεκτική και η ύφεση μικρότερη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «όταν έρχεται τρίμηνο θετικού ρυθμού δεν μπορούμε να μιλάμε για βάθεμα της ύφεσης. Τυπικά μιλάμε για τέλος της ύφεσης. Τολμώ να προβλέψω ότι η οικονομία το 2016 θα έχει καλύτερη επίδοση από τις εκτιμήσεις μας. Δεν πανηγυρίζει κανείς όταν το 2016 η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα».

Σε άλλο σημείο είπε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρξε υπέρβαση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως «Η πρόθεσή μας δεν είναι να την διατηρήσουμε. Το έτος θα κλείσει εκεί που πρέπει δηλαδή 0,5% άρα το 2ο εξάμηνο θα έχουμε αύξηση Δημόσιων επενδύσεων. Τα δύο επόμενα 3μηνα μέχρι τέλος 2016 θα οδηγηθούμε σε υγιείς ρυθμούς μεγέθυνσης».

Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω «προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που μαζί με κοινοτικούς πόρους μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιους ρυθμούς. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σημαίνει τομές που θα τις κάνουμε επόμενο έτος».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news