facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν είδε μειώσεις στις συντάξεις, «κροκοδείλια τα δάκρυα» για το μαύρο στα κανάλια

Απέκλεισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σημειώνοντας πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 81η ΔΕΘ, τόνισε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. «Όμως η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει κάθε μέρα. Ο ίδιος εγκλωβίστηκε σε μία λογική παρένθεσης που γίνεται γραφική».

Σε ότι αφορά τα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό - με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι θα επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του – ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαμογελώντας ότι «αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει εκείνος αν θα αλλάξει υπουργείο».

Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το εάν βρίσκεται κοντά στο να φορέσει γραβάτα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει ενδυματολογικά ταμπού.

«Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να την βάλω στο γάμο μου. Ωστόσο όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός θα τη φορέσω» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός κλήθηκε πολλές φορές να δώσει απαντήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες, γεγονός που φόρτισε το κλίμα. Ο ίδιος εμφανώς εκνευρισμένος απάντησε, αναφερόμενος στο «λουκέτο» της ΕΡΤ, ότι «τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Ασφαλιστικό

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης».

Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση.

Έρευνα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το τι συνέβη με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά. Ωστόσο, όπως είπε, «η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως» και συμπλήρωσε πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Δικαιοσύνη έχει «την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε» τότε και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία». Προσέθεσε πως «μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος».

Τηλεοπτικές άδειες

Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες υπέβαλε h δημοσιογράφος του Alpha, Ευαγγελία Τσικρικά, με την ίδια να σημειώνει ότι χάνει τη δουλειά της. «Ποια κανάλια είναι αυθαίρετα, εκεί δεν δίνατε συνεντεύξεις; Γιατί τιμωρείται τους εργαζόμενους;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμυνόμενος τις πρόσφατες διαδικασίες, επανέλαβε ότι «μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση. Δεν είστε η μόνη εργαζόμενη που έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση».

Και πρόσθεσε : «Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια και γι' αυτούς δεν έκλαψε κανείς. Τα 8 ΜΜΕ δεν είδα να κάνουν κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε εκ νέου στη δημιουργία κινήτρων για την πρόσληψη δημοσιογράφων στα δύο νέα τηλεοπτικά κανάλια. Και σχολίασε: «Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κρατούνται όμηροι. Κάποιοι είχαν μάθε να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και πληρώνουν με αέρα. Το αεριτζιλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε».

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη 3,5 δισ. ευρώ («1,8 ήδη και 1,7 με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβρη»), μπαίνουν στα ταμεία γι’ αυτές τις ανάγκες, και συμπλήρωσε πως περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στη συνέχεια.

Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

«Κουμπαράς» 240 εκ. ευρώ για την έρευνα

Τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τα χαρακτήρισε απρόσμενα έσοδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και θα έχουμε τη δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως ιδρύθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.

Προσφυγικό

Σε ερώτηση για τη συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία και το σύστημα του Δουβλίνου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η συμφωνία ήταν «πολύ δύσκολη και την πετύχαμε με κόπο». «Είχαμε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα, και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η γερμανίδα καγκελάριος κράτησε μία εξαιρετική στάση, μία στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία κι η Τουρκία την Ευρώπη, και τελικά είδαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της», παραδεχόμενος ότι παρά ταύτα υπάρχει «συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στο ανατολικό Αιγαίο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για επιτάχυνση της διαδικασίας».

Εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός επιστροφών θα επιταχυνθεί, εκφράζοντας και την ελπίδα να επιταχυνθεί και η μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως από τις προβλεπόμενες 33.000 έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 3.000.

Αιχμές κατά Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ήταν προσανατολισμένη στο Κέντρο, ενώ σήμερα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αν και δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει νέα πνοή στην πολιτική ζωή και συμπεριφέρθηκε ως υπερασπιστής του διαπλεκόμενου συστήματος, το οποίο όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές, δεν απέκλεισε να μπορέσει σε ορισμένα θέματα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον, αναφερόμενος σε δήλωση του προέδρου της ΝΔ «ότι θα τελειώσω το άβατο των Εξαρχείων» ο πρωθυπουργός σχολίασε: «αφού δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει κάπου να τον εφαρμόσει. Όμως ούτε εκεί εφήρμοσε το νόμο ο προκάτοχός του, γιατί το θέμα των Εξαρχείων δεν είναι τωρινό, είναι 15 χρόνια».

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news