facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Μάρκου: Θα αποδοθούν ευθύνες για τις απώλειες 6 δισ. από την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων;

Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλει - παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της - τον ΕΝΦΙΑ, άφησε να χαθούν περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της επιστροφής των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, επισημαίνει σε ερώτησή της η βουλευτής από το Ποτάμι.

Την κυβέρνηση εγκαλεί η βουλευτής του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, για την απώλεια περίπου 6 δις ευρώ, που θα λάμβανε η χώρα μας ως επιστροφή κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Η κα Μάρκου ερωτά τι απέγινε με τα σχετικά ποσά των επιστροφών που είχαν ήδη προϋπολογιστεί και αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2016 καθώς και αν πρόκειται να κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για να αχθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι όποιοι υπεύθυνοι για την απώλεια του σημαντικότατου ποσού από τα έσοδα του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε για την επιστροφή στην Ελλάδα της υπεραξίας που δημιουργήθηκε από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας ενώ από την άλλη αποπληρώθηκαν στην αρχική τους αξία από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η χώρα μας έλαβε το 2013 επιστροφές ύψους περίπου 2 δις ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016, εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου σε 6 δις ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών έληξε στις 30 Ιουνίου 2015, γεγονός - όπως τονίζει η βουλευτής του Ποταμιού - που ήταν γνωστό στην κυβέρνηση και παρ’ όλα αυτά όπως επισημαίνει η κα Μάρκου στο τρίτο Μνημόνιο δεν συμπεριελήφθη η σχετική συμφωνία.

«Στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών επανέρχεται, όχι πια ως υποχρέωση και δέσμευση, αλλά ως ένα πιθανό μεσοπρόθεσμο μέτρο για το χρέος (!). Το συνολικό ύψος της επιστροφής για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016 εκτιμάται σε περίπου 6 δις ευρώ, πιθανότατα και περισσότερα. Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλει, παρότι υποσχέθηκε το αντίθετο, έναν στρεβλό, βαρύ και άδικο ΕΝΦΙΑ που φτάνει να αγγίζει ακόμα και ιδρύματα παιδικής προστασίας και προστασίας των φτωχών, καθώς και νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα», υπογραμμίζει η Κατερίνα Μάρκου στην ερώτησή της, ζητώντας απαντήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έπραξε τα δέοντα ώστε η χώρα να μην απολέσει ένα τόσο σημαντικό έσοδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: 1) τον Υπουργό Οικονομικών και 2) τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Απώλεια 6 δις. ευρώ από την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Το 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε για την επιστροφή στην Ελλάδα της υπεραξίας που δημιουργήθηκε από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα (SMP και ANFA) και τα οποία είχαν αγοραστεί από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ σε τιμές οπωσδήποτε χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας ενώ από την άλλη αποπληρώθηκαν στην αρχική τους αξία από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η χώρα μας έλαβε το 2013 επιστροφές ύψους περίπου 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ.Νίκου Χουντή, η συμφωνία αυτή για την επιστροφή των κερδών έληξε στις 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία λήξης του προγράμματος του ΕΤΧΣ (EFSF) και όλων των σχετικών διευθετήσεων. «Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα αφότου εξέπνευσε το πρόγραμμα του ΕΤΧΣ» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί.
Υπενθυμίζεται ότι:

Στις 18/6/2015, το Eurogroup με σχετική ανακοίνωση προειδοποιεί για την επερχόμενη λήξη του προγράμματος στο τέλος του μήνα και καλεί για την κατάθεση μιας αξιόπιστης πρότασης στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας1,

Στις 27/6/2015, το Eurogroup ξεκαθαρίζει ξανά ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30/6/2015 και επισημαίνει την απώλεια των συσσωρευμένων ποσών από τη λήξη – ακύρωση της συμφωνίας για τα ANFA και SMP2,

Την 1η Ιουλίου 2015, επανερχόμενος ο κ. Ντάισελμπλουμ με επιστολή στον Πρωθυπουργό προσωπικά επιβεβαιώνει τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος EFSF άρα και την απώλεια των ανωτέρω ποσών3,

Τον Οκτώβριο του 2015, η Eurostat, με έγγραφό της, ορίζει οριστικά ότι τα ποσά από τα ANFA και SMP δεν μπορούν να καταγραφούν ως έσοδα λόγω της λήξης της συμφωνίας4.

Με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επανήλθαν όλες οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις που είχαν διακοπεί με τη λήξη του προγράμματος. Όχι, όμως, και η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα, η οποία δεν συμπεριελήφθη στη συμφωνία και, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, δεν ισχύει πια.

Στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα «ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες» επανέρχεται, όχι πια ως υποχρέωση και δέσμευση, αλλά ως ένα πιθανό μεσοπρόθεσμο μέτρο για το χρέος (!).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου είναι η επιτυχής εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και μόνο αν, από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος, προκύπτει ότι είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και το Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο θα αφορά μόνο τα ποσά που αφορούν το οικονομικό έτος 2017 και μετά.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016 εκτιμάται σε περίπου 6 δις ευρώ, πιθανότατα και περισσότερα. Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλει, παρότι υποσχέθηκε το αντίθετο, έναν στρεβλό, βαρύ και άδικο ΕΝΦΙΑ που φτάνει να αγγίζει ακόμα και ιδρύματα παιδικής προστασίας και προστασίας των φτωχών, καθώς και νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Τι απέγινε με τα σχετικά ποσά (3,882 δις ευρώ για το 2015 και μέρος του 2014 και 1,691 δις ευρώ για το 2016) όπως αυτά επισημαίνονται στις σελίδες 60, 69 και 76 της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2016;

2) Προτίθεστε να κινήσετε όλες τις σχετικές διαδικασίες για να αχθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι όποιοι υπεύθυνοι για την απώλεια του ως άνω σημαντικότατου ποσού από τα έσοδα του Δημοσίου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news