facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Για τις 5 Οκτωβρίου διεκόπη η δίκη του Ιωάννη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ

Για τις 5 Οκτωβρίου διεκόπη λόγω ασθενείας η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ΙΩάννη Διώτη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων και η οποία αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση η της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση που προσκόμισε η υπεράσπιση του πρώην εισαγγελικού λειτουργού, ο Ιω. Διώτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ζάλης, αστάθειας και άλλων ενώ σημερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι
ιατρικές εξετάσεις του, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αιτία πρόκλησής τους.

Τελικά το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για ολιγοήμερη διακοπή ώστε να επανεκτιμήσουν τα νέα δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να ξεκινήσουν ή όχι την εκδίκαση της υπόθεσης.


Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, που αφορά τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονταν ονόματα περισσότερων από 2.000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC.

Το βούλευμα που παρέπεμψε σε δίκη τον κ. Διώτη, (αριθμ. 44/2015) απορρίπτει τον ισχυρισμό του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προϊόν υποκλοπής και δέχεται ότι η μη αξιοποίησή του εμπόδισε την άντληση στοιχείων που θα συντελούσαν στην διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Με το ίδιο βούλευμα οι Εφέτες αποφάσισαν την απαλλαγή του προκατόχου του κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ, Ιωάννη Καπελέρη, κατηγορούμενου επίσης για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της επίμαχης λίστας, απoδεχόμενοι τους ισχυρισμούς του ότι δεν έλαβε ποτέ επισήμως από τον τότε προϊστάμενο του υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τη λίστα των καταθετών, πλην κάποιων ονομάτων για να φτιάξει το φορολογικό τους προφίλ και επίσης ότι δεν έλαβε ουδέποτε επίσημη εντολή για περαιτέρω έλεγχο.

Στη δίκη του κ. Διώτη είναι μάρτυρας ο τότε πολιτικός προϊστάμενός του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ παραπέμφθηκε σε δίκη, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου οι οποίες αφορούσαν την αλλοίωση των στοιχείων του αρχείου με την αφαίρεση των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.

Το δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2015, απάλλαξε τον πρώην υπουργό από την κατηγορία της απιστίας και μετατρέποντας την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου σε πλημμέλημα, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με 3ετή αναστολή.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news