facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Ακιντζί: Τρεις προϋποθέσεις για την επίλυση του Kυπριακού

Η πολιτική ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση στον θύλακα των Κοκκίνων ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης είναι η πολιτική ισότητα. Ως δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση σε μια λύση ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε την ελευθερία, λέγοντας πως είναι χρέος μας σε μια συμφωνία να ενσωματωθούν όροι ώστε η μια κοινότητα να μην επιβάλλεται στην άλλη και να υπάρχει ελευθερία, «που ήταν η προσδοκία των ηρώων για να μην ζουν στη σκλαβιά», όπως είπε αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους που σκοτώθηκαν στα Κόκκινα το 1964
Τρίτη προϋπόθεση, είπε, είναι η ασφάλεια ώστε να μην ζουν οι άνθρωποι υπό απειλή και σε αυτό πρέπει να γίνει μια ρύθμιση, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν. «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν βλέπει άλλη επιλογή επίτευξης της δικής του ασφάλειας εκτός από την Τουρκία» σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση λύσης, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη δική τους «αστυνομία, βουλή, κυβέρνηση, ακτοφυλακή».

Η «χώρα» όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα και χαρακτήρισε λάθος την προσέγγιση η λύση αυτών των προβλημάτων να περιμένει τη λύση του Κυπριακού. «Όσο πιο καθαρό και οργανωμένο είναι το σπίτι μας, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε σε μια πιθανή λύση». Η λύση, συνέχισε, δεν είναι ένα μαγικό ραβδί, θα υπάρξουν προβλήματα και μετά τη λύση, ωστόσο η λύση θα επιλύσει ένα πολύ σημαντικό για τους Τουρκοκύπριους πρόβλημα, το ότι εδώ και 53 χρόνια έχουν αφεθεί εκτός διεθνούς δικαίου και λόγω του ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται, με τη λύση θα μπορέσουν να πάρουν τη θέση τους στη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε μια συμμορία εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να πληγώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», προσθέτοντας ότι η Τουρκία, χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές του Ατατούρκ, να συνεχίσει ως ένα δημοκρατικό, νόμιμο και κοινωνικό κράτος, είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Κύπρου και της περιοχής. Θα ήταν ανησυχητικό, είπε, να μετατραπεί η Τουρκία σε μια εκτός δικαίου δομή, ωστόσο αυτό δεν επετράπη.

Ευχόμενος όπως τα βιώματα το 1963,`64 και `74 να μην επαναληφθούν, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί είναι ένα μέλλον όπου θα αφεθούν πίσω μας στην Κύπρο το αίμα, το μπαρούτι, ο πόνος και τα δάκρυα και διευρύνοντας τη συνεργασία, θα ζήσουμε σε ειρήνη και θα επωφεληθούμε όλοι μαζί από το φυσικό πλούτο.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news