facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Economist: Η κρίση υποβάθμισε την ποιότητα ζωής στην Αθήνα

Τη λίστα με 10 καλύτερες και τις 10 χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς δημοσιεύει ο Economist. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα, η οποία όμως φιγουράρει σε μία υπολίστα με τις 10 πόλεις, όπου την τελευταία πενταετία χειροτέρευσαν οι συνθήκες διαβίωσης. Αιτία για την υποβάθμιση της ζωής στην ελληνική πρωτεύουσα; φυσικά η οικονομική κρίση.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ο Economist παρουσιάζει τον δείκτη Liveability Ranking του Economist Intelligence Unit (EIU). Ο δείκτης του EIU εξετάζει τις συνθήκες διαβίωσης σε 140 πόλεις του πλανήτη με βάση πέντε κατηγορίες:

1. Σταθερότητα / εγκληματικότητα
2. Υπηρεσίες υγείας
3. Πολιτισμός και περιβάλλον
4. Υπηρεσίες εκπαίδευσης
5. Υποδομές

Οι πόλεις τελικά βαθμολογούνται από 1 - 100, με βάση 30 υποδείκτες που εντάσσονται στις πέντε κατηγορίες που προναφέρθηκαν.

Στη φετινή κατάταξη η Αθήνα βρίσκεται στην 69η θέση, συγκεντρώνοντας 75 βαθμούς. Αυτό κατατάσσει την ελληνική πρωτεύουσα σε μία μέση κατάταξη, όπου σύμφωνα με τους αναλυτές «η καθημερινή ζωή είναι εντάξει, σε γενικές γραμμές, αλλά μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένα σημεία».

Οι πόλεις όπου η ζωή υποβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο

Και μπορεί η Αθήνα να μην συμπεριλαμβάνεται στις χειρότερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς, όπως ίσως θα πιστεύαμε πολλοί, ωστόσο βρίσκεται στη λίστα με τις πόλεις, όπου το επίπεδο ζωής χειροτερεύει σταθερά εδώ και πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Economist αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι το γεγονός ότι η Αθήνα πληρώνει το τίμημα της πολυετούς οικονομικής κρίσης και την αδιαφορία των υπευθύνων εξαιτίας των οποίων μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης εγκαταλείφθηκαν.

Στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται το Παρίσι, η ζωή των πολιτών στο οποίο έχει χειροτερεύσει μετά τις επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ με τα γνωστά επεισόδια εξαιτίας της φυλετικής διαμάχης λευκών και μαύρων πολιτών, το Καράκας της Βενεζουέλας λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και πόλεις που ζουν στη σκιά των συρράξεων, όπως το Κίεβο και η Δαμασκός.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις

Η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς στον κόσμο είναι η Μελβούρνη της Αυστραλία. Ακολουθεί η πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, με τρίτη στην κατάταξη το Βανκούβερ του Καναδά και τέταρτη την πρωτεύουσα της χώρας, Τορόντο. Στην πέμπτη θέση η Αδελαΐδα της Αυστραλίας, στην έκτη το Κάλγκαρι επίσης του Καναδά, στην έβδομη το Περθ και πάλι της Αυστραλίας, στην όγδοη το Ελσίνκι της Φινλανδίας και στη δέκατη θέση το Αμβούργο της Γερμανίας.

Στον αντίποδα στη χειρότερη δεκάδα βρίσκονται, όπως είναι φυσικό, πόλεις εντός εμπόλεμων ζωνών ή σε φτωχές περιοχές του πλανήτη. Στην τελευταία θέση είναι Δαμασκός, ενώ στην τελευταία δεκάδα βρίσκονται και η Τρίπολη της Λιβυής, το Λάγος της Νιγηρίας, η Ντάκα του Μπαγκλαντές, το Αλγέρι, το Καράτσι στο Πακιστράν και το Κίεβο.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news