facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Γκιουλέν: Το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται ανεξαρτησίας

Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του την Πέμπτη η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε ο Τούρκος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν. Η τουρκική κυβέρνηση, και ο Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά κατηγορεί τον 70χρονο για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Είναι καλά στοιχειοθετημένο ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας. Έτσι, το ένταλμα αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον προηγούμενο μήνα.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ότι είναι ο «εγκέφαλος» της απόπειρας πραξικοπήματος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο πρώην ιμάμης, που διαμένει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, κατηγορείται ότι «διέταξε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου», που στοίχισε τη ζωή σε 272 ανθρώπους.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως οι ΗΠΑ αξιολογούν τα νέα έγγραφα που έστειλε η Τουρκία σχετικά με την έκδοση του Γκιουλέν.

«Οι τουρκικές αρχές μάς (έκαναν) αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών» είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Απάντηση γεμάτη ειρωνεία έδωσε στο μεταξύ την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας στις ανεπιβεβαίωτες φήμες των τελευταίων ημερών που θέλουν του υποστηρικτές του ιεροκήρυκα να ετοιμάζουν πραξικόπημα στις 14 Αυγούστου. «Δεν διδάχτηκαν το μάθημά τους από αυτό που συνέβη», δήλωσε δηκτικά ο κ. Ερντογάν,

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news