facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Σεισμολόγοι: Ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει τα ρήγματα στην Ελλάδα

Για το ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος σεισμός στην Ιταλία, αλλά αντίθετα να ήταν ένας ισχυρός προσεισμός μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», είπε ο κ. Χουλιάρας και επεσήμανε ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, συνέχισε, προήλθε από την «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.
Παράλληλα, απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία.

Πάντως ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, λόγω απόστασης και λόγω μεγέθους, να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα.

«Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι σεισμός όχι ιδιαίτερα μεγάλος για να προκαλέσει διέγερση. Είναι 850 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και αυτές οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ένας σεισμός. Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκορδίλης.

«Οι σεισμοί που γίνονται στις γύρω χώρες μας κρατούν σε εγρήγορση. Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα, σε σχέση με την Ιταλία έχουμε πιο υψηλή σεισμικότητα στην Ελλάδα. Τέτοιοι σεισμοί θα πρέπει να αποτελούν αφορμή προβληματισμού για να βελτιώσουμε την αντισεισμική μας πολιτική» πρόσθεσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Τα 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν ολόκληρη την Κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης προκάλεσαν τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε χωριά και πόλεις.

Επίκεντρο του σεισμού ήταν το χωριό Ακούμολι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκησε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις 4 χλμ!

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news