facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Θάφτηκαν τα στοιχεία για τις ταμειακές μηχανές - μαϊμού

Προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλεί σε στελέχη των διωκτικών αρχών η τεράστια καθυστέρηση που, όπως διαπιστώνουν, παρατηρείται στην απονομή δικαιοσύνης για το κύκλωμα των ταμειακών μηχανών-μαϊμού, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε πέρυσι το καλοκαίρι χάρη στους νέου τύπου ελέγχους που εξαπέλυσε η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Εναν χρόνο μετά, στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγανάκτησή τους γιατί το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπόρεσε ακόμα να επιβάλει ποινές και να εισπράξει τα πρόστιμα απ' όσους πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να κλέβουν ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος χρησιμοποιώντας πειραγμένες ταμειακές μηχανές που εξέδιδαν απλά «χαρτάκια» και όχι νόμιμες αποδείξεις.

Και ενώ το νομοσχέδιο για την online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία παραμένει επί μήνες στο συρτάρι (παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι ως τις 5 Αυγούστου θα είχε γίνει νόμος του κράτους) και ενώ η Εφορία και η Οικονομική Αστυνομία στρέφονται σε νέους έλεγχους (για τα μηχανήματα POS κ.λπ.), οι υπαίτιοι της μεγάλης απάτης με τις παραποιημένες ταμειακές μηχανές φέρονται να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και ατιμώρητοι.

Ακόμα χειρότερα για τα ίδια τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΥΕΔΔΕ που συμμετείχαν στους ελέγχους με εντυπωσιακά αποτελέσματα, διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις που πιάστηκαν (κυρίως καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική και Βόλο) συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα χωρίς να έχουν υποστεί τις συνέπειες των πράξεών τους, ενώ οι ελεγκτές που υπηρετούν ή κατάγονται από τις περιοχές αυτές δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν τα βράδια σε τέτοιους χώρους διασκέδασης και αναψυχής λόγω της ψυχρής ή και εχθρικής υποδοχής που τους επιφυλάσσουν οι μαγαζάτορες!

Στον βρόντο οι έρευνες

Πριν από έναν χρόνο, μετά από συντονισμένες κινήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι έρευνες οδήγησαν στην κατάσχεση δεκάδων παράνομων ταμειακών μηχανών από επιχειρήσεις, αλλά και 70 υπολογιστών με ειδικό λογισμικό, που εντοπίστηκαν μετά από έφοδο σε κατοικίες και στην έδρα εταιρειών που ειδικεύονται στην τεχνολογία των ταμειακών μηχανών.

Συγκεκριμένα, στις 7 Οκτωβρίου του 2015 μετά από τρίμηνες έρευνες για την αποκάλυψη του κυκλώματος, μεικτά κλιμάκια από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και ελεγκτές της ΓΓΔΕ, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, πραγματοποίησαν ελέγχους σε Αττική και Κρήτη σε εταιρείες πώλησης λογισμικού και σε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό παραποιημένου λογισμικού και φορολογικών μηχανισμών.

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν δύο εταιρείες πώλησης λογισμικού στη Νέα Σμύρνη και 18 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης στην παραλιακή λεωφόρο της Αθήνας που κάθε βράδυ έκαναν «υπερωρίες» αλλάζοντας τα στοιχεία των ταμειακών μηχανών! Από τις εταιρείες αυτές φαίνεται ότι αγόραζαν και άλλες επιχειρήσεις στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εντοπίστηκαν επίσης πειραγμένες ταμειακές μηχανές για να εμφανίζουν μειωμένα έσοδα και να αποφεύγεται η πληρωμή των αναλογούντων φόρων.

Αντίστοιχα στην Κρήτη εντοπίστηκαν μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρεις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, αλλά και ένα ξενοδοχείο απ’ όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, φορολογικοί μηχανισμοί, σκληροί δίσκοι και πλήθος φορολογικών στοιχείων.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που κατασχέθηκαν απεστάλησαν στη συνέχεια στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για ανάλυση των δεδομένων και τα φορολογικά στοιχεία τέθηκαν προς επεξεργασία για να διαπιστωθεί το ύψος της φοροδιαφυγής και να καταλογιστούν πρόστιμα και κυρώσεις.

Από το σημείο αυτό όμως και έπειτα, ενώ ήταν έτοιμοι οι φάκελοι με διαπιστωμένες καραμπινάτες παραβάσεις φοροδιαφυγής, η διαδικασία έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παρότι υπάρχουν ενδείξεις για σύσταση συμμορίας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ρωτάνε ακόμα η μία την άλλη τι απέγινε, αλλά κανείς δεν βρίσκει πού κόλλησε η όλη υπόθεση ώστε να μπορέσει τελικά να εισπράξει το Δημόσιο ένα μέρος τουλάχιστον από τα έσοδα που έχασε από τη δράση του κυκλώματος.

Τη φάμπρικα των πλαστών αποδείξεων που είχε στηθεί αποκάλυψε από τις 28 Ιουνίου πέρυσι το «ΘΕΜΑ». Ολα ξεκίνησαν όταν κλιμάκιο ελεγκτών από την Αθήνα μπήκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην παραλία Πλατύς Γυαλός της Μυκόνου και διαπίστωσε ότι το ξενοδοχείο έκοβε αποδείξεις από ταμειακή μηχανή-μαϊμού που δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία!

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news