facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Σε τρεις δόσεις μπαίνει «μαχαίρι» στις επικουρικές

Και νέος, τρίτος γύρος περικοπών που θα ολοκληρωθεί με τις πληρωμές του Οκτωβρίου, θα χρειαστεί τελικά προκειμένου να επανυπολογιστούν όλες οι επικουρικές συντάξεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ήδη έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο γύρο επανυπολογισμού, σε περίπου 805.000 συντάξεις, εκ των οποίων οι περίπου 150.000 εκτιμάται ότι θα υποστούν μειώσεις, που θα φανούν στις πληρωμές του Σεπτεμβρίου.

Οι περικοπές ξεκίνησαν τον Αύγουστο, όταν προέκυψαν μειώσεις σε περίπου 66.900 επικουρικές από τις συνολικά 320.000 που επανυπολογίστηκαν. Για τον Οκτώβριο, μένουν περίπου 120.000 συντάξεις, με ειδικά καθεστώτα ώστε να κλείσει ο κύκλος αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων.

Στις πληρωμές του Οκτωβρίου βέβαια, δεν θα εμφανιστούν μόνο οι μειώσεις σε όσους από τους τελευταίους 120.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός οδηγήσει σε "μαχαίρι", αλλά και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου και ήδη σχεδιάζεται η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Το δεύτερο κύμα μειώσεων

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, όταν και θα καταβληθούν οι 1,23 εκατ. επικουρικές συντάξεις, εκτιμάται ότι στους περίπου 67.000 "χαμένους" του πρώτου κύματος περικοπών, θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000. Οι μειώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπου 1.500 συνταξιούχους) θα αγγίξουν το 38%. Μεσοσταθμικά, οι μειώσεις του πρώτου και δεύτερου κύματος υπολογίζονται σε 9,45%.

Συνολικά, το δεύτερο κύμα επανυπολογισμού αφορά 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους τους ΕΤΕΑΕΠ), το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων, το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας, το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, το επικουρικό της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ) και το ΤΑΠΤΠ που ασφαλίζονταν το προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank).

Ο νέος συντελεστής βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός, διαφέρει από ταμείο σε ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για την μεγάλη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών πέφτει κατά 50% - 40%.

Σε αυτό το σημείο έρχεται το "δίχτυ ασφάλειας" των 1.300 ευρώ. Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις, διασώζονται από τις μειώσεις. Η διαφορά παλαιού και νέου ποσού, διατηρείται και εγγράφεται ως "προσωπική διαφορά". Αντίθετα, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι στους χαμένους του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) καθώς και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων από τους συνολικά 730.000 που προέρχονται από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ). Η πλειοψηφία ωστόσο, φαίνεται πως θα γλυτώσει τις μειώσεις, καθώς λαμβάνει σημαντικά χαμηλές κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από το όριο των 1.300 ευρώ.

Μέχρι τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπολογισμοί και 120.000 συντάξεων που καταβάλλονται από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικές ασφάλισης του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων, καθώς και του ΤΕΑΠΕΤΕ των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο κύμα επανυπολογίστηκαν συντάξεις από το ΤΕΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων, το ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά Ταμεία, το ΤΑΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, το ΤΕΑΧ των χημικών, το ΤΕΑΕΙΓΕ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα επικουρικά του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΡΤ και της ΕΤΒΑ, τον ΕΛΕΜ του προσωπικού της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΕΑΥΠΣ των πυροσβεστών.

Καθώς βέβαια, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, μέσω του επανυπολογισμού ισχύει από τις συντάξεις Ιουνίου, από τον Οκτώβριο θα υπάρξει και η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Αναλυτικά, όσοι υπέστησαν μειώσεις από τον Αύγουστο, θα πρέπει σε τρεις ισόποσες δόσεις, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι "άτυχοι" του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να επιστρέψουν το τρίμηνο Οκτώβρης – Δεκέμβρης τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ όσοι δουν μειώσεις τον Οκτώβριο, θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση για τα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news