facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Την Τετάρτη η 14η δόση της κάρτας σίτισης

Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, θα καταβληθεί η 14η δόση της κάρτας σίτισης. Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, οι δικαιούχοι θα ανέλθουν στις 120.921 άτομα, ενώ η δαπάνη θα φτάσει στα 13.604.410 ευρώ.

Μάλιστα, καθώς «τρέχουν» και οι διαδικασίες για τη β' φάση διευρυμένης εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (η ελληνική παραλλαγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος), το οποίο θα ξεκινήσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προς το τέλος Σεπτεμβρίου, η πίστωση για την κάρτα είναι μειωμένη. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την προηγούμενη, 13η καταβολή των ποσών για την κάρτα αλληλεγγύης, οι δικαιούχοι έχουν μειωθεί κατά 27.123 άτομα και αντίστοιχα η δαπάνη είναι μικρότερη κατά 3.050.570 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, γιατί πολλοί από τους δικαιούχους της κάρτας εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα και έτσι δεν δικαιούνται πλέον κάρτα σίτισης.

Η δεύτερη πιλοτική φάση αναμένεται τελικά να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, και όχι τον Αύγουστο όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο σχετικό μητρώο που καταρτίζουν οι υπηρεσίες πρόνοιας το υπουργείου Εργασίας, οι δικαιούχοι του Εισοδήματος (ΚΕΑ) είχαν ξεπεράσει τις 30.000. Καθώς όμως στο πρόγραμμα προβλέπεται η χρήση προπληρωμένης κάρτας, παρατηρείται η καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση πάντως, για τους δικαιούχους που βάσει των κριτηρίων θα λαμβάνουν ποσά άνω των 100 ευρώ τον μήνα, το 50% αυτών θα πιστώνεται σε προπληρωμένη κάρτα, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης, που εδώ και 14 μήνες εφαρμόζεται με επιτυχία στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για αγορά προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. τρόφιμα, βρεφικά είδη), είτε για ρουχισμό, ακόμα και για πληρωμή λογαριασμών σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (π.χ. ΔΕΗ ΔΕΗ +1,50%, ΕΥΔΑΠ).

Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με τις τράπεζες και τον τρόπο αποστολής της κάρτας στους ωφελούμενους.

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν στο ΚΕΑ ισχύει τον επόμενο μήνα από τον μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης. Συνεπώς, όσοι δικαιούχοι έχουν υποβάλει αιτήσεις τον Ιούλιο, η καταβολή του ΚΕΑ θα ισχύει από τον επόμενο μήνα, δηλαδή από τον Αύγουστο. Άρα τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, θα λάβουν ποσά δύο μηνών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν οι δικαιούχοι ξεπεράσουν τελικά τις 30.000, ενδέχεται το κονδύλι να ανέλθει σε περίπου 10 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 30 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το ΚΕΑ είναι οι ακόλουθοι: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι - Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Νίκαια - Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας παραμένει το ΚΕΑ να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα από την 1.1.2017 και μετά, χωρίς ακόμη να έχουν βρεθεί τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών συνεργάζονται στενά πάνω στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, να εξοικονομηθούν κεφάλαια της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news