facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Πολύ κοντά στην Λίμνη οι φλόγες. (φώτο & video)

Εκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια , η οποία απειλεί οικισμούς και σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατευθύνεται προς τα νότια της Λίμνης.
Εκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, η οποία απειλεί οικισμούς και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει περάσει την αντιπυρική ζώνη βρίσκεται ήδη κοντά στο μικρό ανοικτό γήπεδο της Λίμνης και κινείται προς την νότια πλευρά της πόλης μερικά μόλις μέτρα από το σχολείο.
Σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα «Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει».
Αυτήν την ώρα, στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί μεγάλες επίγειες δυνάμεις αλλά και έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα καθώς και έξι ελικόπτερα, προσπαθώντας να θέσουν εκ νέου υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος κατοικημένες περιοχές, αλλά και πως οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.
Οι αρχές πάντως εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση εκκένωσης της περιοχής της Λίμνης σε περίπτωση που οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν δεν καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο.
Μάλιστα λίγο πριν τις 18:00 υπήρξε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη δασική περιοχή, ανατολικά της κωμόπολης Λίμνης στη Βόρεια Εύβοια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και του δύσβατου εδάφους που εμποδίζει τα πεζοφόρα τμήματα να φτάσουν στις πύρινες εστίες.
Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης από την ευρύτερη περιοχή έχουν συγκεντρωθεί στην συγκεκριμένη κωμόπολη και δίνουν μάχη με τις φλόγες που έχουν κάνει στάχτη από χθες που ξέσπασε η πυρκαγιά, πολλά στρέμματα δάσους.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.
«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .

 Ωστόσο σύμφωνα με τις αρχές οι άνεμοι είναι ασταθείς και στρέφουν τα μέτωπα τις φωτιάς πότε προς την κομόπολη της Λίμνης και πότε την απομακρύνουν από αυτήν.
Οι κάτοικοι του οικισμού Κατούνια εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, της αποπνικτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τους καπνούς, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στην παραλία της ίδιας περιοχής. 
Το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και οι φλόγες έχουν ήδη αποτεφρώσει  20.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 120 πυροσβέστες, 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 11 βυτιοφόρα, 7 μηχανήματα, και από αέρος πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. 


Οι δυνάμεις αυτές αναμένεται να ενισχυθούν με 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Δυτική Μακεδονία. Επίσης, ένα πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων αναμένεται από τη Θεσσαλονίκη.
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου .

 Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.



lamiastar


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news