facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ποιοι θα πάρουν εφάπαξ το επόμενο διάστημα

Μετά από τρία χρόνια στάσης πληρωμών τα πρώτα 1.520 εφάπαξ πληρώθηκαν στο Δημόσιο πριν από λίγες μέρες. Οι πληρωμές ξεκίνησαν και για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ – Τραπεζών, ενώ η διαδικασία προχωρά και στο Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα.

Υπενθυμίζεται πως 62.000 εφάπαξ ήταν σε αναμονή στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας, η συντριπτική πλειοψηφία από τον Σεπτέμβρη του 2013, σε αναμονή του νέου τρόπου υπολογισμού.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα 12.800 αιτήσεις είναι στην ουρά και περιμένουν την είσπραξη του βοηθήματος.

Από τους 11 τομείς του Ταμείου, εφάπαξ με τον νέο τρόπο υπολογισμού ετοιμάζονται να δώσουν οι κλάδοι του προσωπικού εταιρειών τσιμέντων, λιπασμάτων και λιμένος Θεσσαλονίκης, όπως και αυτός των λιμενεργατών.

Αντίθετα στους δυο μεγάλους κλάδους του Ταμείου – ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργατοϋπάλληλοι μετάλλου – στην αναμονή είναι συνταξιούχοι που αποχώρησαν αρκετά πριν από τον Σεπτέμβρη του 2013.

Πιο συγκεκριμένα στο ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπάλληλοι) εκκρεμούν 4.085 αιτήσεις για εφάπαξ και 977 για επιστροφή εισφορών.

Το Ταμείο πληρώνει τώρα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Οκτώβρη του 2013, οι οποίες όμως αφορούν εργαζόμενους που είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους τουλάχιστον ένα χρόνο πριν (Οκτώβρη 2012).

Κι αυτό επειδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να έχουν στα χέρια τους την οριστική σύνταξη από το ΙΚΑ για να υποβάλλουν αίτημα για εφάπαξ. Κατά συνέπεια τα εφάπαξ που πληρώνονται τώρα από το ΤΑΞΥ υπολογίζονται ακόμη με τον παλιό τρόπο.

Τον Αύγουστο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Οκτώβρη του 2013 και θα ξεκινήσουν να πληρώνονται αιτήσεις από τον Νοέμβριο του 2013.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των αιτήσεων από Νοέμβρη 2013.

Το μέσο εφάπαξ στο ΤΑΞΥ διαμορφώθηκε το 2015 στα 17.000 ευρώ ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού – που ακουμπά όλους όσοι άνοιξαν την πόρτα της εξόδου (κατάθεση αίτησης για κύρια σύνταξη) από Σεπτέμβρη 2013 και μετά – φέρνει νέες μειώσεις που αγγίζουν το 24%, επιπλέον των περικοπών από τα προηγούμενα μνημόνια (29,77%).

Στον άλλο μεγάλο κλάδο, στο ΤΑΠΕΜ (εργατοϋπάλληλοι μετάλλου) εκκρεμούν 4.884 αιτήσεις για εφάπαξ και 685 για επιστροφή εισφορών.

Το Ταμείο πληρώνει τώρα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Δεκέμβρη του 2013 και τον Γενάρη του 2014, οι οποίες όμως αφορούν αποχωρήσεις 1-2 χρόνια πριν (Δεκέμβρης 2011 – Δεκέμβρης 2012).

Για την υποβολή της αίτησης για εφάπαξ είναι απαραίτητη προυπόθεση η έκδοση κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Τον Αύγουστο θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αιτήσεων του Ιανουαρίου 2014 και τον Σεπτέμβρη θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις από τον Φλεβάρη 2014. Το μέσο εφάπαξ διαμορφώνεται στις 11.300 ευρώ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού (αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/9/2013) φέρνει μειώσεις που αγγίζουν το 12,5%.

Στον τομέα των εμπορουπαλλήλων εκκρεμούν 1.947 αιτήσεις.

Τώρα πληρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Γενάρη του 2016 και αφορούν αποχωρήσεις πριν από τρία - τέσσερα χρόνια, καθώς απαραίτητη προυπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η έκδοση επικουρικής σύνταξης που χρονίζει.

Το μέσο εφάπαξ διαμορφώνεται στα 3.900 ευρώ.

Τον Αύγουστο θα πληρωθεί ο Γενάρης του 2016 και τον Σεπτέμβρη οι αιτήσεις από τον περασμένο Φλεβάρη.

Οι τομείς τσιμέντων και λιπασμάτων μετρούν λίγες εκκρεμότητες (49 τα τσιμέντα και 65 τα λιπάσματα) που αφορούν όλες στο νέο τρόπο υπολογισμού.

Αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ οι εισηγήσεις για το συντελεστή αναπλήρωσης, καθώς οι δυο τομείς είχαν διαφορετικό ποσοστό εισφοράς από 4%.

Τα πρώτα παραδείγματα δείχνουν μικρές μειώσεις 1%-6%. Στον κλάδο των λιμενεργατών, που χορηγεί το μεγαλύτερο εφάπαξ, περιμένουν 19 άτομα και οι περισσότεροι εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού.

Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους στον λιμένα Θεσσαλονίκης. Περιμένουν 43 άτομα, που αναμένεται να δουν αυξήσεις από τον νέο τρόπο υπολογισμού.

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news