facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αποκάλυψη για τον ΕΝΦΙΑ - Ξανά στον φόρο από το 2017 τα αγροτεμάχια

Στο κουρείο έβαλε, με μεταμεσονύχτια τροπολογία, το υπουργείο Οικονομικών τον ΕΝΦΙΑ του 2016, εξαιρώντας μόνο για φέτος από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια.

Η τροπολογία αποκαλύπτει πόσο έξω έπεσε στους υπολογισμούς το υπουργείο Οικονομικών και οι εμπνευστές της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, απειλώντας να τινάξουν τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από την τροπολογία, το πάγωμα της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια για το 2016 θα έχει κόστος 230 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ερχόταν να προστεθεί στον στόχο βεβαίωσης εσόδων της τάξεως των 3,3 δισ. ευρώ, προκειμένου με εισπραξιμότητα 80% να μπουν τελικά στα ταμεία 2,650 δισ. ευρώ.

Τον λογαριασμό προσαρμόζει τώρα το πάγωμα της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, ενώ εξαιτίας των μπρος-πίσω και των διορθώσεων της τελευταίας στιγμής, αναγκαστικά προσαρμόζεται και το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, για να μην περιοριστούν σε τέσσερις.

Ο ισχύων νόμος για τον ΕΝΦΙΑ ορίζει εξόφληση του φόρου ακινήτων έως το τέλος εκάστου έτους. Εξαιτίας της καθυστέρησης, είναι σαφές ότι εκκαθαριστικά δεν προλαβαίνουν να εκδοθούν έως το τέλος Ιουλίου για να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Αύγουστο. Έτσι, με άλλη διάταξη ορίζεται ότι ο φόρος ακινήτων θα ξεκινήσει να εξοφλείται από τον Σεπτέμβριο. Οι δόσεις θα είναι πέντε μηνιαίες, η τελευταία εκ των οποίων τον Ιανουάριο του 2017.

Με τις τροπολογίες το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να ρυθμίσει και μια σειρά άλλων εκκρεμοτήτων καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται:

1. Απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η διάταξη είχε κατατεθεί και πέρυσι στη Βουλή αλλά είχε αποσυρθεί, με την κυβέρνηση να καταλογίζει δόλο στην τότε Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου για την προώθησή της. Τελικά, πέρασε η σχετική απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι ελεγκτές να μπορούν απρόσκοπτα να κάνουν τη δουλειά τους.

2. Προβλέπεται ως προαιρετική από υποχρεωτική που ισχύει σήμερα, η έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται σε περίπτωση μη έκδοσής του. Η διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1-1-2016.

3. Παρατείνεται για τρία χρόνια η παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού του φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν ήδη μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ.



euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news