facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ στους μαστιχοπαραγωγούς ανακοίνωσε ο Β.Αποστόλου

Με «δωράκι» ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έκλεισε την περιοδεία του στο νησί και ειδικότερα στα χωριά της νότιας Χίου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου.

Το ποσό αυτό, για την εκταμίευση του οποίου υπήρξε – σύμφωνα με πληροφορίες – παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα διαρκούσης της περιοδείας του κ. Αποστόλου, θα δοθεί στην ΕΜΧ ως εξής: Άμεσα, εντός τριών έως πέντε ημερών, 500 χιλιάδες ευρώ για την προώθηση και προβολή της μαστίχας και σε επόμενο χρόνο άλλες 515.000 ευρώ για επενδύσεις παραγωγικής βάσης της Ένωσης.



Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Αποστόλου, σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο, το απόγευμα της Τρίτης, 26 Ιουλίου 2016, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Χίο, με την επισήμανση ότι στη διάρκεια της περιοδείας είχε μια πολύ δυνατή συζήτηση με τους παραγωγούς σε όλα τα χωριά που επισκέφθηκε.

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην πληγείσα περιοχή, σε μια έκταση περίπου 25 έως 30.000 στρεμμάτων, με δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες και τόνισε ότι αυτή η καταστροφή στερεί από τους κατοίκους την δυνατότητα να παραμείνουν στις ρίζες τους.

Οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις και την εξατομίκευση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ με τις πάγιες διαδικασίες του Οργανισμού.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί προς τούτο ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο, με την συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, ώστε να ξεκαθαρισθούν όλες οι λεπτομέρειες και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2012, που ενώ η απόφαση όριζε αποζημιώσεις 10 εκατ. ευρώ, τελικά απορροφήθηκαν από τους παραγωγούς μόνο 1,5 εκατ. ευρώ. Τούτο δε οφείλετο στις προϋποθέσεις, οι οποίες δεν επληρούντο κατά την εφαρμογή της απόφασης.

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ο αναγκαίος φάκελος για την υποβολή του σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε περίπτωση αν οι αποζημιώσεις δεν καλυφθούν από κοινοτικά κονδύλια (Ταμείο Αλληλεγγύης) θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας χρόνος για την συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς προηγουμένως πρέπει να περάσει η διαδικασία αντίδρασης του φυτικού κεφαλαίου, αν δηλαδή θα υπάρξει αναβλάστηση ή αν πρόκειται για ολική και μόνιμη απώλειά του.

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης επεσήμανε με την σειρά του ότι υπήρξε μια ειλικρινής συζήτηση με τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών χωρίς υποσχεσιολογία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΜΧ και των παραγωγών την προσεχή εβδομάδα θα είναι χρήσιμη και θα βρεθεί η δυνατότητα μέσα στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες να στηριχθούν οι παραγωγοί.

astraparis



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news