facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Τώρα ο Τσίπρας λέει «όχι» σε μείωση των επικουρικών συντάξεων...

Σκληρή «κόκκινη» γραμμή, με απόρριψη οποιασδήποτε μείωσης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, υιοθετεί η κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ασφαλιστικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε περιλάβει στην αρχική του πρόταση προς το Μέγαρο Μαξίμου, μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι μπορεί να βγει ο λογαριασμός για το ασφαλιστικό, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο αποφάσισε να μην περιλαμβάνει η αφετηριακή ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις καμία πρόταση για μειώσεις. Αντιθέτως οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς που θα μπουν στο τραπέζι προβλέπουν αύξηση των εσόδων προς το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (1% συνολικά, με το βάρος να επιμερίζεται μισό μισό ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους), ενώ στο συρτάρι υπάρχει και η σκέψη για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.

Η τελική μορφή της ελληνικής πρότασης θα δοθεί στους δανειστές την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανές οι μειώσεις, ακόμη και σε κύριες συντάξεις – έστω στις υψηλές συντάξεις – ενώ μοιάζουν αναπόφευκτες οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τις αποφύγει,

Το ποσό που απαιτείται άλλωστε είναι πολύ μεγάλο και φτάνει περί τα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που είναι σχεδόν απίθανο να καλυφθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία πάντως απορρίπτουν με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους οι δανειστές, ως αντιαναπτυξιακό μέτρο.

Γι' αυτό η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για σύγκρουση και μάχη με την τρόικα, ενώ προ εβδομάδων είχε απευθύνει πρόσκληση για κοινό μέτωπο με την αντιπολίτευση για την αποφυγή των μειώσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τώρα ο Τσίπρας λέει «όχι» σε μείωση των επικουρικών συντάξεων..."

Φορολογικά «καψώνια» στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μετά το φιάσκο του 23% ΦΠΑ

Νέο αλαλούμ με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφού, τώρα που καταργήθηκε ο φόρος, το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΔΕ ζητούν πλέον απ' τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα φροντιστήρια:

α) να γυρίσουν πίσω τα χρήματα του ΦΠΑ στους πελάτες τους απ' τους οποίους το εισέπραξαν, να ακυρώσουν τις παλαιές αποδείξεις που έδωσαν και να εκδώσουν νέες χωρίς το ΦΠΑ.

β) να υποβάλλουν δήλωση μεταβολής σε καθεστώς εκτός ΦΠΑ στις ΔΟΥ που ανήκουν, κάτι όμως που πρέπει να γίνει ως σήμερα 30/12 ενώ η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 29/12!

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος που εξέδωσε στις 21 Δεκεμβρίου ο αναπλ. ΓΓΔΕ κ. Μπάκας αλλά δημοσιεύτηκε μόλις χθες στο Φύλλο της Κυβέρνησης προβλέπει:

«Ορίζουμε τις υποχρεώσεις που οφείλουν να εκπληρώσουν οι υποκείμενοι που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις σύμφωνα με την περ. ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει μετά την από 20.07.2015 αντικατάστασή της με την παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.4346/2015, ως ακολούθως:

1. Να εκδώσουν πιστωτικά φορολογικά στοιχεία για το ΦΠΑ των αρχικών ή συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων τα οποία εκδόθηκαν για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και τις στενά συνδεόμενες με αυτή πράξεις που πραγματοποίησαν από 20.7.2015 έως και 20.11.2015, προκειμένου να επιστραφεί στους λήπτες των υπηρεσιών αυτών ο ΦΠΑ που τους επιρρίφθηκε, μετά την αναδρομική απαλλαγή από το ΦΠΑ των υπηρεσιών εκπαίδευσης. Δικαιολογείται η μη έκδοση πιστωτικών φορολογικών στοιχείων στην περίπτωση που υφίσταται αδυναμία επιστροφής του ΦΠΑ στους αντισυμβαλλόμενους (λήπτες των υπηρεσιών). Αδυναμία επιστροφής συντρέχει στις περιπτώσεις που οι υποκείμενοι που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν διαθέτουν στοιχεία επικοινωνίας των αντισυμβαλλομένων τους, ή τα στοιχεία που διαθέτουν έχουν μεταβληθεί κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η επικοινωνία με αυτούς.

2. Οι υποκείμενοι που διενεργούν αποκλειστικά απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, υποχρεούνται:

α) Να υποβάλουν δήλωση μεταβολών έως και τις 30.12.2015 για την ένταξή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς ΦΠΑ με ημερομηνία μεταβολής την 20.7.2015, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει δήλωση μεταβολών για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

β) Να υποβάλουν «αίτηση επιστροφής» για τη διαγραφή των ποσών που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση, με βάση τις χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί, καθώς και την επιστροφή των ποσών που τυχόν έχουν καταβληθεί, τα οποία μετά την αναδρομική απαλλαγή των πράξεων αυτών θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η «αίτηση επιστροφής» υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα υπόδειγμα Ι, επισυνάπτοντας σε αυτή «κατάσταση», βάσει του συνημμένου υποδείγματος ΙΙ, με τα εκδοθέντα πιστωτικά φορολογικά στοιχεία. Στην «κατάσταση» αναγράφονται κατά αύξοντα αριθμό ανά φορολογική περίοδο, ο αριθμός εκάστου εκδοθέντος πιστωτικού στοιχείου, ο ΑΦΜ του λήπτη των στοιχείων εφόσον διαθέτει, η φορολογητέα αξία στην οποία αντιστοιχεί, ο ΦΠΑ που αναλογεί, καθώς και τα σύνολα της φορολογητέας αξίας και του ΦΠΑ ανά φορολογική περίοδο.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., εκδίδει Απόφαση σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα υπόδειγμα ΙΙΙ, καθώς και Α.Φ.Ε.Κ κατά τα οριζόμενα στην Α.Υ.Ο. 1027320/678/006Β/24.2.1998.

Το ποσό της οφειλής που διαγράφεται και τυχόν επιστρέφεται με την διαδικασία της παρούσας δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο του φόρου που προκύπτει βάσει της ανωτέρω κατάστασης για την ίδια φορολογική περίοδο.

γ) Να ανακαλέσουν τυχόν αιτήσεις επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις ΑΥΟ ΠΟΛ 1073/2004, 1090/2012 και 1067/2013 και αφορούν τις απαλλασσόμενες πράξεις. Ποσά που τυχόν έχουν επιστραφεί βάσει των αιτήσεων αυτών, καταβάλλονται στο Δημόσιο με υποβολή έκτακτης δήλωσης.

δ) Εάν δεν εκδώσουν τα πιστωτικά φορολογικά στοιχεία, να καταβάλουν με έκτακτη δήλωση στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχει χρεωθεί στα αρχικά ή συμπληρωματικά στοιχεία, ανεξάρτητα εάν αυτός έχει αναγραφεί στις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ. Για τον προσδιορισμό της οφειλής δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση φόρος εισροών, καθώς μετά την αναδρομική απαλλαγή από το ΦΠΑ των υπηρεσιών εκπαίδευσης δεν υφίσταται σχετικό δικαίωμα.

ε) Να καταβάλουν με έκτακτη δήλωση τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πραγματοποιηθείσες ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, στην περίπτωση που με δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί άσκησαν το αντίστοιχο δικαίωμα έκπτωσης ή στην περίπτωση που δεν έχουν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις πράξεις αυτές.

Το σύνολο του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει βάσει των ανωτέρω περιπτώσεων της παραγράφου αυτής δύναται να καταβάλλεται με μία ενιαία έκτακτη δήλωση έως και τις 29.1.2016.

3. Οι υποκείμενοι που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από άλλη αιτία υποχρεούνται, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις, όπου απαιτείται:

α) Να καταχωρήσουν τα ανωτέρω πιστωτικά φορολογικά στοιχεία στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου εντός της οποίας εκδόθηκαν, είτε στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου εντός της οποίας εκδόθηκαν τα αρχικά ή συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ.

β) Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την υποχρέωση της ανωτέρω περίπτωσης α΄, να τροποποιήσουν τις δηλώσεις ΦΠΑ όσον αφορά το φόρο εισροών τους, στις περιπτώσεις που οι αναγραφόμενες εισροές για τις οποίες έχει ασκηθεί δικαίωμα έκπτωσης χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση απαλλασσόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης.

γ) Να ανακαλέσουν τυχόν αιτήσεις επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου και να καταβάλουν τυχόν φόρο που έχει επιστραφεί με αυτές, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην περίπτωση γ΄ της παρ. 2. της παρούσας. Η καταβολή πραγματοποιείται με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους που αφορούν οι αιτήσεις επιστροφής, συμπληρώνοντας τον κωδικό «505» της δήλωσης ΦΠΑ.

δ) Να καταβάλουν τυχόν οφειλόμενο ΦΠΑ σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην περίπτωση δ΄ της παρ. 2 της παρούσας. Η καταβολή του φόρου πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ για την φορολογική περίοδο που έχει εκδοθεί το αρχικό ή συμπληρωματικό φορολογικό στοιχείο.

Οι δηλώσεις ΦΠΑ με χρεωστικό υπόλοιπο που αφορούν όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις της παραγράφου αυτής υποβάλλονται έως και τις 29.1.2016 και εφόσον είναι εκπρόθεσμες βάσει των γενικών προθεσμιών του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ, υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ., με την αναγραφή σε αυτές ότι η καταβολή του φόρου προκύπτει από την παράγραφο 3 της παρούσας απόφασης.

4. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους με επιλογή που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο για την ορθή τήρηση των σχετικών διατάξεων, εκ των υστέρων της επιστροφής».

Διαβάστε την απόφαση της ΓΓΔΕ

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικά «καψώνια» στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μετά το φιάσκο του 23% ΦΠΑ"

Αντιδράσεις για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές

«Φωτιές» άναψε μια διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που ανοίγει το δρόμο για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές, με τη Νέα Δημοκρατία, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι να αντιδρούν αρνητικά στην εφαρμογή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», τα αναδρομικά αυτά φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 100.000 ευρώ. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το εν λόγω ζήτημα. «Είναι δυνατόν, την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με εξωφρενικά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες συνεχίζουν να υφίστανται καθημερινά περικοπές και νέους φόρους, να δίνετε αναδρομικά χρήματα σε συνταξιούχους βουλευτές και παλιότερα σε δικαστικούς;» ρωτά ο βουλευτής της ΝΔ.

Από πλευρά του, το Ποτάμι κάνει λόγο για ένα «σπάταλο σύστημα» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να ρυθμίσει την αναδρομική καταβολή των συντάξεων βουλευτών αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζει τη μείωση των συντάξεων όλων των πολιτών. «Στο παρελθόν είχαμε εκείνους που μοίραζαν παχυλές συντάξεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Κυβερνήσεις που με αφροσύνη και κοντόθωρη αντίληψη του δημόσιου συμφέροντος θυσίασαν τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, στερώντας τους τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, και ολοκληρώνει λέγοντας: «Το πολιτικό σύστημα στοιχίζει πολλά στην κοινωνία και προσφέρει λίγα».

Σε σύντομο σχόλιό της, η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την ελπίδα «να παραιτηθούν οι ίδιοι οι τέως βουλευτές από την αξίωση αυτή», τονίζοντας παράλληλα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα γκρεμιστεί και το «τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές"

Πτώχευση κήρυξε ο Δήμος Γόρτυνας στο Ηράκλειο της Κρήτης

Σε καθεστώς πτώχευσης βρίσκεται επισήμως ο δήμος Γόρτυνας νομού Ηρακλείου, καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Με ΦΕΚ που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο εν λόγω δήμος εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, βάσει του N. 4270/2015. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού. Πριν από περίπου ένα μήνα, στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκε η Σαλαμίνα, που είναι ο πρώτος Δήμος που τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και επιτήρηση.

Ο καλλικρατικός δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰ (τρία τοις χιλίοις), αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώχευση κήρυξε ο Δήμος Γόρτυνας στο Ηράκλειο της Κρήτης"

Απαισιόδοξη η Λαγκάρντ για το 2016

Απαισιόδοξη εν όψει της έλευσης του νέου έτους εμφανίστηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 θα είναι απογοητευτικός.

Σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η κα. Λαγκάρντ εξήγησε ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης εγείρουν σημαίνουσες προκλήσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια της αβεβαιότητας.

«Σε πολλές χώρες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει αδύναμος» σημείωσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. «Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση» επανέλαβε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η ίδια ανέφερε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης «φρενάρουν» την ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Ειδική μνεία έκανε στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η οικονομία δύναται να βελτιωθεί, υπό την προϋπόθεση να επιλυθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να τονωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Σχετικά με την Federal Reserve, την κάλεσε να αυξήσει τα επιτόκια με προοδευτικό και ομαλό τρόπο, ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια στο εύρος 0,25% - 0,50%.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαισιόδοξη η Λαγκάρντ για το 2016"

Αναδρομικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές

Αναδρομικά σε συνταξιούχους βουλευτές, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τις 100 χιλιάδες ευρώ, περιλαμβάνει διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι μειώσεις που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, αλλά η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 έως 60.000 ευρώ.

Με την επίμαχη διάταξη, το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνουν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους βουλευτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με νόμο στους δικαστικούς λειτουργούς.

Την ίδια ώρα, στο σχέδιό της για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση περιλαμβάνει αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και 0,5% των εισφορών των εργαζομένων.

Ερώτηση με θέμα τα αναδρομικά των συναξιούχων βουλευτών, κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης.

«Είναι δυνατόν, την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με εξωφρενικά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες συνεχίζουν να υφίστανται καθημερινά περικοπές και νέους φόρους, να δίνετε αναδρομικά χρήματα σε συνταξιούχους βουλευτές και παλιότερα σε δικαστικούς;» ρωτά ο κ. Αντωνιάδης τον κ. Τσίπρα.

Ποτάμι: Ένα σπάταλο σύστημα
Σχολιάζοντας τα ανωτέρω σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι αναφέρει ότι «στο παρελθόν είχαμε εκείνους που μοίραζαν παχυλές συντάξεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Κυβερνήσεις που με αφροσύνη και κοντόθωρη αντίληψη του δημόσιου συμφέροντος θυσίασαν τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, στερώντας τους τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη». Και υπογραμμίζει:

«Αυτό συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που είναι έτοιμη να ρυθμίσει την αναδρομική καταβολή των συντάξεων βουλευτών, την ίδια ώρα που σχεδιάζει τη μείωση των συντάξεων όλων των άλλων πολιτών. Το πολιτικό σύστημα στοιχίζει πολλά στην κοινωνία και προσφέρει λίγα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές "

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις, αλλά αντίθετα με το νόμο 4356/2015 οι ποινές έγιναν πολύ ηπιότερες, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι συνεχίζεται «η συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης» σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία «δυστυχώς αναπαράγεται άκριτα και από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνεται λόγος για «νέα απόπειρα σπίλωσης» και υπογραμμίζεται:
«Οι ίδιοι κύκλοι που κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης και των συζητήσεων στη Βουλή κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι αφήνει ατιμώρητες τις διαταράξεις της συγκοινωνίας για να "χαϊδεύει" διαδηλωτές, τώρα "θλίβονται" για το αντίθετο: ποινικοποιούνται, ισχυρίζονται, οι διαδηλώσεις, εντείνεται η καταστολή τους κ.τ.λ.».
«Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική», τονίζει στην ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης και σημειώνει:
«Πριν τον πρόσφατο νόμο 4356/2015, φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών με διαδηλώσεις ή άλλους τρόπους ήδη αντιμετωπίζονταν ποινικά σαφώς με βαρύτερο τρόπο. Είτε γινόταν προσφυγή στο άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα, που απειλεί με πολύ βαρύτερες ποινές, είτε στο άρθρο 292 που πριν την πρόσφατη αλλαγή του, επίσης απειλούσε με αυστηρότερες ποινές. Ας σημειωθεί όντως ότι, στηριζόμενη στον ενδεικτικό χαρακτήρα της σχετικής απαρίθμησης, ήδη η νομολογία (βλ. και απόφαση 595/2015 Αρείου Πάγου) σταθερά υπήγαγε στο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα και τις παρακωλύσεις συγκοινωνίας με διαδηλώσεις στους αυτοκινητοδρόμους. Με τον πρόσφατο νόμο, όμως, οι ποινές έγιναν πολύ ηπιότερες. Η νέα ρύθμιση μάλιστα εισφέρει δύο ακόμα αλλαγές: Αποποινικοποιεί πλήρως την τέλεση της πράξης από αμέλεια και προσφέρει στο δικαστήριο τη δυνατότητα απαλλαγής ακόμη και σε περίπτωση πρόθεσης, αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:
«Ίσως μετά την ανάγνωση των παραπάνω το τροπάριο να αλλάξει και να επιστρέψει στις ανησυχίες περί χαλάρωσης της καταστολής. Η εκτόξευση επικοινωνιακής λάσπης κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζεται μέχρι τελικής γραφικότητας. Τουλάχιστον όσοι αναπαράγουν ας φροντίζουν στοιχειωδώς να διασταυρώνουν».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις"

Μανιάτης κατά Σκουρλέτη για σκάνδαλο 1 εκατ. ευρώ με εταιρεία–φάντασμα (βίντεο)

Καταγγελίες κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για σκάνδαλο 1 εκατ.ευρώ με εταιρεία-φάντασμα κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω του υπεύθυνου για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τις Υποδομές Γιάννη Μανιάτη οπου σε δήλωσή του καταφέρεται κατά του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «σκάνδαλο» στην εποχή των περικοπών συντάξεων και μισθών, «να μοιράζει απλόχερα δημόσιο χρήμα 1.000.000 €, στη χωρίς αντικείμενο εταιρεία – φάντασμα, Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ)».

Μάλιστα, ο κ. Μανιάτης υποστηρίζει ότι ο κ. Σκουρλέτης «διορίζει ΚΑΙ πρόεδρο ΚΑΙ αντιπρόεδρο ΚΑΙ διευθύνοντα σύμβουλο σε μια εταιρία για την οποία αρνήθηκε να καταθέσει έκθεση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που συγκροτείται με αποφάσεις υπουργών και όχι ΠΔ, όπως προέβλεπε ο νόμος, χωρίς υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων κατανομής των κονδυλίων. Μαζί με τα 7 μέλη ΔΣ και προφανώς άλλους τουλάχιστον 10 συνεργάτες – συμβούλους, για τον «ελληνορωσικό αγωγό» που μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, ουσιαστικά βρίσκεται σε σημείο ανυπαρξίας».

Ο τομεάρχης Ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνει λόγο επίσης για «μια νέα, πολυτελής, κομματοκρατούμενη εταιρία για αγωγό φυσικού αερίου, όταν σε όλους τους άλλους αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (Εastmed, TAP, IGB, IGI) συμμετέχουν οι εταιρίες ΔΕΠΑ & ΔΕΣΦΑ».

Και καταλήγει σε σκληρό τόνο:

«Σκάνδαλο με κορύφωση της σπατάλης δημοσίου χρήματος, της κομματοκρατίας, της αδιαφάνειας στα δημόσια οικονομικά, του ευτελισμού κάθε έννοιας σοβαρής εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Απαράδεκτες και αδιανόητες μεθοδεύσεις! Να πάρουν πίσω τους κομματικούς διορισμούς!».


argolikeseidhseis
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιάτης κατά Σκουρλέτη για σκάνδαλο 1 εκατ. ευρώ με εταιρεία–φάντασμα (βίντεο)"

Σε λειτουργία θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους στον Πειραιά

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, τον ΟΛΠ και άλλες Δομές Αλληλεγγύης έχουν θέσει σε λειτουργία θερμαινόμενους χώρους για την εξυπηρέτηση και παραμονή όσων επιθυμούν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, μαζί με μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής, επισκέφτηκε σήμερα το Δίκτυο, το οποίο δέχεται, κάθε μήνα, περίπου 1.000 επισκέψεις αστέγων, με δυνατότητα ολιγόωρης παραμονής, και ενημέρωσε τους εθελοντές για τον παρακάτω κατάλογο.

Ειδικότερα λειτουργούν οι εξής χώροι:

Στον Δήμο Πειραιά

1. «Υπνωτήριο Πειραιά. Λιμάνι Αλληλεγγύης», στην Ακτή Ποσειδώνος 2-4, 1ος όροφος (για τους αστέγους).
2. Β1 ΚΑΠΗ, Βασ. Γεωργίου 9-11. Η πληροφόρηση για τις ώρες και ημέρες λειτουργίας θα γίνεται από το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Πειραιά (210. 4134.052 & 210. 4134. 130).
3. Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής (Ζωσιμαδών 44, στον Πειραιά).

Στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

1. 1ο Νίκαιας (ΚΑΠΗ), Ναζιανζού 10, Νίκαια (24ωρο)
2. 2ο Νίκαιας (ΚΑΠΗ), Κυζίκου & Γρανικού, Νίκαια (08.00- 20.00)
3. 3ο Νίκαιας (ΚΑΠΗ), Τριών Ναυάρχων & Νέστορος 17, Νίκαια (08.00-20.00)
4. 4ο Νίκαιας (ΚΑΠΗ), Αγίου Νεκταρίου 5, Νίκαια (08.00- 20.00)
5. 5ο Νίκαιας (ΚΑΠΗ), Επταλόφου & Θαλή, Νίκαια (08.00- 20.00)
6. 6ο Νίκαιας (ΚΑΠΗ), Κύπρου 38, Νίκαια (08.00- 20.00)
7. 7ο Νίκαιας (ΚΑΠΗ) Αισχύλου & Πλαπούτα 7, Νίκαια (08.00- 20.00)
8. 8ο Νίκαιας (ΚΑΠΗ), Ραιδεστού 30, Νίκαια (08.00- 20.00)
9. ΚΑΠΗ Κέντρο Αγ. Ι. Ρέντη, Μπαλτατζή 32, Αγ. Ι. Ρέντη (24ωρο)
10. Β' ΚΑΠΗ Ρέντη, Ιθάκη & Ελευθερίας, Αγ. Ι. Ρέντη (08.00- 20.00)
11. Γ' ΚΑΠΗ Ρέντη, Π. Ράλλη & Αγ. 'Αννας (κτίριο 3), Αγ. Ι. Ρέντη (08.00- 20.00)
12. Κλειστό Γυμναστήριο 2ου Γυμνασίου (Φιλοξενία Αστέγων), Μανδηλαρά & Νάξου, Αγ. Ι. Ρέντη (08.30- 15.00).

Στον Δήμο Κορυδαλλού

1. Α' ΕΔΑΠΕ, Ηπείρου 115, Κορυδαλλός (08.00- 20.00)
2. Β' ΕΔΑΠΕ, Δ. Διαμαντίδη 43, Κορυδαλλός (08.00- 20.00)
3. Γ' ΕΔΑΠΕ, Μπουμπουλίνας 30, Κορυδαλλός (08.00- 20.00)
4. Δ' ΕΔΑΠΕ, Θήρας 41, Κορυδαλλός (08.00- 20.00)
5. Ε' ΕΔΑΠΕ, Ξενοφώντος & Πελοπίδα 9, Κορυδαλλός (08.00- 20.00)
6. ΣΤ' ΕΔΑΠΕ, Θουκιδίδου 10, Σχιστό Κορυδαλλού (08.00- 20.00)
7. ΕΑΚ, Σολωμού 2-4, Κορυδαλλός (08.00- 20.00)

Στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας:

1. Παλαιό Δημαρχείο Δραπετσώνας, Αγων. Ποκυτεχνείου & Καραϊσκάκη (24ωρο)
Στο Δήμο Περάματος:
1. Β' ΚΑΠΗ (3ος όροφος), Λεωφ. Ειρήνης 36 & Βοσπόρου 11β (21.00- 8.00)
· Χώροι του ΟΛΠ (όλοι λειτουργούν από 08.00- 21.00)
1. Αίθουσα αναμονής επιβατών, στο ύψος της Π.Ε. Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος).
2. Αίθουσα αναμονής επιβατών, Ακτή Τσελέπη, στο πλάι της πεζογέφυρας.
3. Αίθουσα αναμονής επιβατών, στο σταθμό Λεωφορείων ΟΛΠ, έναντι οδού Κόνωνος.
4. Επιβατικός σταθμός Αγίου Διονυσίου, έναντι Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου.
5. Επιβατικός σταθμός Ακτής Βασιλειάδη.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργία θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους στον Πειραιά"

Σοκ: Αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης οι αγρότες αν στήσουν μπλόκα

Με τροπολογία που πέρασε στα ψιλά του συμφώνου συμβίωσης η κυβέρνηση αύξησε τις ποινές φυλάκισης για την παρακώληση συγκοινωνιών. Από τους τρεις στους δώδεκα μήνες φυλάκισης για όσους παρακωλύουν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων στις εθνικές οδούς, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις αερομεταφορές.

Το θέμα εντόπισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μετά τη συμφωνία του με τον Πάνο Καμμένο για τη στράτευση των γυναικών, βρήκε ένα ακόμη θέμα για το οποίο συμφωνεί με την κυβέρνηση.

«Απίστευτο!!!!! Το ζητούσα χρόνια!!! Ο Αλέξης τελικά είναι πολύ μουλωχτός, πάει και το Κίνημα "Δεν πληρώνω"», έγραψε στο Twitter, σχετικά με τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των συγκοινωνιών.

Μόνο που φαίνεται πως η τροπολογία δεν έχει ως στόχο όσους αρνούνται να πληρώνουν διόδια, αλλά όσους σκοπεύουν να στήσουν μπλόκα αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική. Μετά το ασφαλιστικό η φορολόγηση των αγροτών είναι το δεύτερο μεγάλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο.

Το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ: Αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης οι αγρότες αν στήσουν μπλόκα"

Ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες στον Δήμο Θερμαϊκού λόγω ψύχους

Από σήμερα και για όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων θα λειτουργούν θερμαινόμενες αίθουσες για τους πολίτες και στα οκτώ ΚΑΠΗ του Δήμου Θερμαϊκού.

Με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη, μεταβάλλεται το ωράριο λειτουργίας των ΚΑΠΗ σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ώστε για τις επόμενες μέρες να είναι ανοιχτά συνεχώς από τις 08.30 το πρωί έως τις 08.30 το βράδυ.

Οι διευθύνσεις όπου βρίσκονται τα ΚΑΠΗ είναι:

ΚΑΠΗ Περαίας (Ρωμανού 38)
ΚΑΠΗ Νέας Μηχανιώνας (Κώστα Βάρναλη 2)
ΚΑΠΗ Επανομής (Πλατεία Επανομής)
ΚΑΠΗ Νέων Επιβατών (Πρώην κοινοτικό κτίριο)
ΚΑΠΗ Αγγελοχωρίου (Πλατεία Αγγελοχωρίου)
ΚΑΠΗ Μεσημερίου (Μεγάλου Αλεξάνδρου)
ΚΑΠΗ Αγ. Τριάδας (Αγίας Τριάδος)
ΚΑΠΗ Κερασιάς (Θεσσαλονίκης και Αλεξάνδρου Σφέτκου).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες στον Δήμο Θερμαϊκού λόγω ψύχους"

Θεωνάς: Αντισυνταγματική οποιαδήποτε μείωση σύνταξης

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε οποιαδήποτε μείωση επικουρικής ή κύριας σύνταξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και τέως διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς,

Ο κ. Θεωνάς, μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ότι «ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα από υπουργό ή στελέχη της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα που τρομοκρατούν τους πολίτες».

Επίσης, δήλωσε επίσης πως «ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τέσσερις φορές τους πολίτες το τελευταίο διάστημα ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις συντάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Αλέκος Φλαμπουράρης, επίση μιλώντας στον Σκάι, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 15% με 20% "το πολύ"».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεωνάς: Αντισυνταγματική οποιαδήποτε μείωση σύνταξης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news