facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Στη Βουλγαρία «μετανάστευσαν» οι ελληνικές εταιρείες μετά τα capital controls

Αυξημένο «ρεύμα» ελληνικών εταιρειών προς τη Βουλγαρία καταγράφουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας από το καλοκαίρι κι έπειτα, μετά δηλαδή την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις που από το καλοκαίρι και μετά, είτε μετεγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία, είτε πήραν βουλγαρικό ΑΦΜ, είτε άνοιξαν λογαριασμούς σε βουλγαρικές τράπεζες. Τα επίσημα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τον αριθμό αυτό ωστόσο η τάση είναι εμφανής, καθώς επισήμως οι ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, μεταξύ 2013 και 2014 αυξήθηκαν κατά 30% και ανήλθαν σε 11.500, από τις 1.500 που ήταν προ κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών επιχειρήσεις των οποίων επενδύουν στη Βουλγαρία.

Οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις υπολογίζονται σε 3,6 δισ. ευρώ, και κυριαρχούν σε κλάδους όπως η μεταλλουργία και η υαλουργία.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλγαρία «μετανάστευσαν» οι ελληνικές εταιρείες μετά τα capital controls"

Σφίγγει ξανά ο κλοιός για τους ανασφάλιστους οδηγούς

Μείωση που προσεγγίζει το 2% καταγράφει ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων με βάση τα στοιχεία της 30ής Νοεμβρίου, εξέλιξη που αν συνδυαστεί με την νέα μεγάλη φετινή υποχώρηση των τιμολογίων, προκαλούν πονοκεφάλους στις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Η παραγωγή του κλάδου οχημάτων μπορεί να σημειώσει φέτος πτώση που ενδεχομένως να φτάσει ακόμη και στο 25%» αναφέρει χαρακτηριστικά γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για τις ασφαλιστικές εταιρείες αν συνυπολογιστεί πως μέσα στο 2015, οι ΕΠΥ (Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών) φαίνεται να έχουν ανεβάσει το στόλο των οχημάτων που έχουν ασφαλίσει κατά περίπου 60%, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Το φαινόμενο των ΕΠΥ έχει πάρει στην Ελλάδα πολύ πιο έντονες διαστάσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ασφαλιστικών εταιρειών (υπονοούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πτωχευτικά τιμολόγια) εναντίον της εποπτεύουσας αρχής (ΔΕΙΑ, Τράπεζα της Ελλάδος).

Κύκλοι πάντως της αγοράς εκτιμούν πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει... μόνες τους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δεν φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει επί του θέματος, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ένα ακόμη θέμα που έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες του κλάδου είναι αυτό των ανασφάλιστων οχημάτων που -όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω- αν δεν αυξήθηκαν μέσα στο 2015, τουλάχιστον δεν μειώθηκαν.

«Φέτος, οι πωλήσεις νέων οχημάτων σημείωσαν άνοδο και κάποιος θα περίμενε ότι αντίστοιχη πορεία θα έπρεπε να είχε διαγράψει και ο αριθμός των ασφαλισμένων αυτοκινήτων. Βέβαια, θα πρέπει να συνεκτιμήσει κάποιος πως ένα σημαντικό τμήμα των αυξημένων πωλήσεων αφορούσε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των τουριστών, οπότε το Νοέμβριο αυτά έχουν σταματήσει να καλύπτονται ασφαλιστικά. Παρά το γεγονός αυτό όμως, όλοι αντιλαμβάνονται πως ελάχιστα πράγματα έγιναν φέτος από την Πολιτεία στο μέτωπο των ανασφάλιστων οχημάτων».

Η αλήθεια είναι πως μέσα στον Ιούνιο του 2015, έλαβε χώρα συνέντευξη τύπου, με την γενική γραμματέα Δημόσιων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαΐδου να δίνει άτυπο περιθώριο τριών μηνών στους ανασφάλιστους οδηγούς προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τον λόγο θα έπαιρνε ο νόμος και το... Υπουργείο Οικονομικών.

Στην πράξη ωστόσο, τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε. Είτε λόγω των capital controls, είτε λόγω της αντικατάστασης της κας Κατερίνας Σαββαΐδου, το θέμα έμεινε στη μέση και τώρα εκτιμάται πως θα προχωρήσει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Ελπίζω πως μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε νέα» αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς, εκτιμώντας πως πέρα από τις κοινωνικές συνέπειες που επιφέρουν τα ανασφάλιστα οχήματα, το ελληνικό δημόσιο έχει κάθε λόγο να προχωρήσει το ζήτημα προς όφελος των δημοσίων εσόδων και των καχεκτικών οικονομικών του κράτους.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφίγγει ξανά ο κλοιός για τους ανασφάλιστους οδηγούς"

Προς παράταση 47 ημερών για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη

Διευκρινίσεις σχετικά με την κατάθεση αιτήσεων από δανειολήπτες για υπαγωγή στον νόμο «Κατσέλη» και την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία δίνει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αναμένεται να δοθεί παράταση συνολικά έως και 47 ημερών στους ενδιαφερόμενους για ένταξη στον νόμο Κατσέλη για προστασία πρώτης κατοικίας.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, έχει ήδη δοθεί εντολή από τον πρωθυπουργό και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το τελευταίο διάστημα πολλοί δανειολήπτες που επιθυμούσαν να υπαχθούν στις διατάξεις του ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) προχώρησαν σε καταγγελίες για καθυστερήσεις από μέρους των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών και αντιγράφων των δανειακών συμβάσεων.

Βάσει των διατάξεων του νόμου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να χορηγούν τα δικαιολογητικά αυτά ανέξοδα και εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος:

Σύμφωνα με τον Ν. 4336/2015 ο οποίος με την υποπαράγραφο Α.4: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3869/2010, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3869/2010 9 (Α΄ 130) «ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» τροποποίησε μεταξύ άλλων το άρθρο 4 του Ν. 3869/2010 , σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται συνολικά χρονικό διάστημα έως και 47 ημέρες από την κατάθεση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο για τον έλεγχο και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, διάστημα το οποίο είναι επαρκές για την προσκόμιση κάθε ελλείποντος εγγράφου, δεδομένου ότι προβλέπονται τα κάτωθι:

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του Ν. 3869/2010 , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει , «...με την παραλαβή και πρωτοκόλληση της αίτησης και των εγγράφων της παραγράφου 2, η γραμματεία του Ειρηνοδικείου, προβαίνει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και το αργότερο εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της στον τυπικό έλεγχο αυτής ... », ενώ σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του Ν. 3869/2010, όπως προστέθηκε με τις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις του Ν. 4336/2015, «...Εφόσον κατά τον ανωτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η αίτηση, τα προσκομισθέντα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου ή δεν είναι ακριβή και πλήρη, η γραμματεία του δικαστηρίου προσκαλεί τον αιτούντα, είτε εγγράφως είτε μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να προβεί στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις της αίτησης, των δικαιολογητικών και των συνοδευτικών εγγράφων, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την λήψη της σχετικής πρόσκλησης, μετά την άπρακτη παρέλευση της οποίας ο φάκελος της αίτησης τίθεται στο αρχείο. Η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παραταθεί μέχρι ένα (1) μήνα, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και το είδος των στοιχείων που πρέπει να συμπληρωθούν. Μέχρις ότου συμπληρωθούν οι ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την γραμματεία του δικαστηρίου δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης της αίτησης και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός δικασίμου για την συζήτησή της.»

Συνεπώς, επί αιτήσεων που κατατίθενται μέχρι και τις 31.12.2015 με ελλιπή δικαιολογητικά, ή επί αιτήσεων που δεν είναι πλήρεις λόγω της μη εκπλήρωσης της -εκ νόμου απορρεούσης υποχρέωσης- των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περί χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εντός δεκαημέρου, οι Γραμματείες των αρμόδιων κατά τόπο Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες και να χορηγούν την ανωτέρω προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, παρατεινόμενη μέχρι ένα μήνα προκειμένου να προβεί ο αιτών στις αναγκαίες συμπληρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον ημέρες, αν η Γραμματεία του κατά τόπο αρμόδιου Ειρηνοδικείου αδυνατεί ανυπαίτια να προβεί στον τυπικό έλεγχο αυτής.

Η καθυστέρηση χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν.3869/2010 , εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει με βεβαιότητα από την προσκόμιση αντιγράφου αίτησης των δανειοληπτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την παρέλευση απράκτου της δεκαήμερης προθεσμίας που θέτει ο νόμος στα τελευταία.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Γραμματείες των αρμόδιων Ειρηνοδικείων, προβαίνουν στην τυπική εξέταση πληρότητας των δικαιολογητικών, και σε κάθε περίπτωση ο ουσιαστικός έλεγχος της πληρότητας της αίτησης και των λοιπών δικαιολογητικών γίνεται από τον δικάζοντα Ειρηνοδίκη.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν προσκομίζονται όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για λόγο που δεν ανάγεται στη σφαίρα επιρροής και στην ευθύνη του αιτούντος, πρέπει να χορηγηθεί δικάσιμος από τις γραμματείες των Ειρηνοδικείων και ο αιτών να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα σε αυτή (είτε αυτή αφορά τη συζήτηση του αιτήματος για χορήγηση προσωρινής διαταγής είτε την κύρια συζήτηση της αιτήσεως), και συνακόλουθα να κρίνεται η αδυναμία προσκόμισής τους από τον δικάζοντα Ειρηνοδίκη.

Εξάλλου σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 14 του Ν. 4346/2015 , «Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2016 και δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31-12-2015». Συνεπώς, ο νομοθέτης κάνει λόγο για κατάθεση, και όχι ολοκλήρωση κατάθεσης, όπου η τελευταία δύναται να ολοκληρωθεί έως συνολικής προθεσμίας σαράντα επτά (47) ημερών, όπως προκύπτει από τα παραπάνω.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ


newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς παράταση 47 ημερών για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη"

Προσφυγή κατά της Ελλάδας για το ωράριο εργασίας των γιατρών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας να εργάζονται οι γιατροί επί 24 ή και περισσότερες ώρες, αδιαλείπτως, αντιβαίνει στο δίκαιο της Ευρωπαικής Ένωσης. Επίσης, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέλειψε να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και δεν καθιέρωσε ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως, ούτε περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δέκα ενώσεις Ελλήνων γιατρών υπέβαλαν καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τις ενώσεις, οι γιατροί (μισθωτοί ή ασκούμενοι) υποχρεώνονταν, βάσει της εθνικής νομοθεσίας, να εργάζονται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως από 60 έως 93 ώρες. Υποχρεώνονταν, επίσης, σε τακτική βάση, να εργάζονται έως και 32 ώρες, αδιαλείπτως, στον χώρο εργασίας, χωρίς να απολαύουν των ελάχιστων περιόδων ημερήσιας και εβδομαδιαίας αναπαύσεως ή των ισοδύναμων περιόδων αντισταθμιστικής αναπαύσεως.

Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή άσκησε προσφυγή κατά της Ελλάδας λόγω παραβάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να προβλέψει και/ή να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και παραλείποντας να καθιερώσει ελάχιστο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο αναπαύσεως ή ισοδύναμη περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως που να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας, τον οποίο αυτή η περίοδος θεωρείται ότι αντισταθμίζει, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της ΕΕ. Σημειώνεται ότι κατά την κοινοτική οδηγία σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, ενώ κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει, ανά εικοσιτετράωρο, περίοδο αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας ένδεκα συναπτών ωρών και, ανά περίοδο επτά ημερών, περίοδο συνεχούς αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας 24 ωρών, στις οποίες προστίθενται οι 11 ώρες ημερήσιας αναπαύσεως.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει καταρχήν ότι η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας των γιατρών αποτελεί ιδιαίτερης βαρύτητας κανόνα του εργατικού δικαίου της ΕΕ, ο οποίος πρέπει να εφαρμόζεται στην περίπτωση κάθε εργαζομένου ως ελάχιστη πρόβλεψη, αποβλέπουσα στη διασφάλιση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς του.

Εν προκειμένω, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι ώρες των ενεργών εφημεριών, καθώς και οι ώρες των εφημεριών ετοιμότητας κατά τις οποίες οι γιατροί παραμένουν στο νοσοκομείο προς παροχή ιατρικών υπηρεσιών, προστίθενται στις 35 ώρες τις οποίες προβλέπει το τακτικό εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Πράγματι, σημειώνει το Ευρωδικαστήριο, ενώ τυπικώς προβλέπει τα ανώτατα όρια όσον αφορά στην εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι οι γιατροί υποχρεούνται να πραγματοποιούν μηνιαίως πλείονες εφημερίες ετοιμότητας, γεγονός που έχει ως συνέπεια, οσάκις αυτοί καλούνται στο νοσοκομείο προς παροχή ιατρικών υπηρεσιών, την επιμήκυνση της παραμονής τους στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, επιτρέπει την επιβολή, υπό τη μορφή εφημεριών, πρόσθετου χρόνου εργασίας χωρίς να προβλέπει κανένα ανώτατο όριο σχετικώς.

Κατά συνέπεια, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ελληνική νομοθεσία έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά δυνατή, όσον αφορά στην εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας, την υπέρβαση του ορίου των 48 ωρών, χωρίς να υφίσταται σαφής διάταξη η οποία να διασφαλίζει ότι οι ώρες των εφημεριών που πραγματοποιούν οι γιατροί στο νοσοκομείο δεν συνεπάγονται τέτοια υπέρβαση.

Όσον αφορά στην ημερήσια ανάπαυση, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι εθνική νομοθεσία η οποία επιτρέπει ωράρια εργασίας δυνάμενα να διαρκέσουν 24 ώρες αδιαλείπτως δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, όμως, γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εργασθεί, οσάκις του τακτικού ωραρίου εργασίας έπεται άμεσα εφημερία, πέραν του εικοσιτετραώρου αδιάλειπτης εργασίας, μάλιστα, δε, έως και 32 ώρες αδιαλείπτως στην ειδική περίπτωση κατά την οποία νέο τακτικό ωράριο εργασίας αρχίζει αμέσως μετά από αυτήν την εφημερία. Η χορήγηση τέτοιων περιόδων αναπαύσεως απλώς σε «άλλες στιγμές», που δεν συνδέονται πλέον άμεσα με τον χρόνο εργασίας ο οποίος παρατάθηκε λόγω των πραγματοποιηθεισών υπερωριών, κατά το Ευρωδικαστήριο, δεν λαμβάνει υπόψη προσηκόντως την ανάγκη τηρήσεως των γενικών αρχών της προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων που συνιστούν το θεμέλιο του καθεστώτος της ΕΕ περί οργανώσεως του χρόνου εργασίας. Επομένως, η ελληνική νομοθεσία, καθόσον προβλέπει ότι η εικοσιτετράωρη ανάπαυση που πρέπει να χορηγείται σε γιατρό μετά από κάθε ενεργό εφημερία μπορεί να μεταφερθεί έως και μία εβδομάδα από της ημέρας πραγματοποιήσεως αυτής της εφημερίας δεν είναι σύμφωνη με την οδηγία περί οργανώσεως του χρόνου εργασίας, κατέληξε το Ευρωδικαστήριο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή κατά της Ελλάδας για το ωράριο εργασίας των γιατρών"

Ντάισελμπλουμ: Είχα ζητήσει από τον Τσίπρα να διώξει τον Βαρουφάκη

Την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις είχε ζητήσει προσωπικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Αλέξη Τσίπρα, την άνοιξη του 2015.

Ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχθηκε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο ολλανδικό κανάλι NOS TV, ότι είχε επιμείνει για να πάψει ο πρώην Ελληνας υπουργός Οικονομικών να είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Αθήνας.

Στην εκπομπή Nieuwsuur που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Αλεξάντερ Στουμπ, Πίτερ Κάζιμιρ και Γιάνης Βαρουφάκης μιλούν για το τι έγινε στο παρασκήνιο των κρίσιμων συζητήσεων δανειστών και Ελλάδας.

Ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ολλανδικού τηλεοπτικού σταθμού, τόνισε ότι το κλίμα μέσα στο Eurogroup, ανάμεσα στους υπόλοιπους υπουργούς και τον πρώην Ελληνα ΥΠΟΙΚ ήταν τόσο άσχημο, που πλέον δεν υπήρχε βάση συζήτησης.

Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία και είχε ο Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Αλ. Τσίπρα, επέμεινε στην παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ολλανδός αξιωματούχος, του απάντησε ότι αυτό δεν είναι θέμα του προέδρου του Eurogroup, αλλά της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, σημειώνει ο Ντάισελμπλουμ, ο ρόλος του Βαρουφάκη περιορίστηκε μετά από αυτό το τηλεφώνημα, καθώς έγιναν αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας.

Από τον Φεβρουάριο, όπως δηλώνει, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας δεν έβλεπε τον λόγο να διαπραγματεύεται απευθείας με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

«Αν ο Βαρουφάκης δεν έχει την εντολή για να διαπραγματευτεί και να κλείσει συμφωνία, τότε θα το κάνω απευθείας με τον πρωθυπουργό», λέει ο ίδιος.

Αυτό οδήγησε τελικά σε συναντήσεις σε δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών με τον κ. Τσίπρα, όπου οι δυο τους βρήκαν τον τρόπο να επανέλθει η διαπραγμάτευση στη σωστή πορεία.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, αυτός ήταν ένας γενναίος ελιγμός, καθώς κατέληξε με τον κ. Τσίπρα να κάνει δήλωση, δίχως τον κ. Βαρουφάκη.

Στην ίδια εκπομπή, ο Ελληνας πρώην ΥΠΟΙΚ μιλά για απειλές, ακόμη και για εκβιασμό. «Ηταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε καλή συνεργασία, καθώς από την αρχή υπήρχαν απειλές, εκβιασμοί. Υπήρχε μικρό περιθώριο συζήτησης».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει την άποψή του ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να ακολουθήσει το «Οχι» του δημοψηφίσματος και να μην κάνει υποχωρήσεις. «Η απειλή για την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ ήταν αβάσιμη. Θα ήταν παράνομο».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Είχα ζητήσει από τον Τσίπρα να διώξει τον Βαρουφάκη"

Ανοιξε το site του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία

Το δικό του site έχει από σήμερα, Τετάρτη, ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία. Στο site προσκαλούνται οι πολίτες να καταθέσουν προτάσεις, οι οποίες μπορούν να αφορούν πλευρές, επί μέρους ζητήματα ή την εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολό της.

Επίσης, προσφέρεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα στους πολίτες να συμβουλευτούν τα πορίσματα των προηγούμενων διαλόγων και επιτροπών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, από τον Ιανουάριο, θα αρχίσει σειρά δημόσιων συζητήσεων για τα προβλήματα της εκπαίδευσης συνολικά.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα των συζητήσεων αυτών και η πορεία των εργασιών της Επιτροπής του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία θα ανακοινώνονται με δελτία Τύπου που θα εκδίδονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

«Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα κριθεί από την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους, και από τη δημιουργική συμμετοχή τους» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, σε σχετικό μήνυμά του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε το site του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία"

Οργιάζουν oι πορτοφολάδες σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό

Την προσοχή των επιβατών που χρησιμοποιούν μετρό, τραμ και ηλεκτρικό εφιστά η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, λόγω των αυξημένων περιστατικών κλοπής από οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων.

Με αφορμή την εορταστική κίνηση των Χριστουγέννων, οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων, οργιάζουν καθημερινά στα βαγόνια και στους σταθμούς ξεπερνώντας κάθε όριο, με απύθμενο θράσος, γι αυτό και ζητούν απ' όλους όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, να προσέχουν τα προσωπικά τους είδη όσο βρίσκονται σε αυτά.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή φύλαξη σταθμών, συρμών και εγκαταστάσεων, λόγω και της έλλειψης προσωπικού στα εκδοτήρια των εισιτηρίων και στην φύλαξη των σταθμών, οι ομάδες των αδίστακτων κακοποιών αλωνίζουν ανενόχλητοι όλο το δίκτυο και ιδιαίτερα σε σταθμούς και τμήματα με μεγάλη επιβατική κίνηση.

Η όλη κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και καθημερινά το προσωπικό της Εταιρίας, γίνεται δέκτης έντονων παραπόνων και διαμαρτυριών, από επιβάτες- θύματα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μόνο από την εταιρεία και τους εργαζόμενους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι επιφορτισμένοι με το συγκοινωνιακό έργο και όχι με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργιάζουν oι πορτοφολάδες σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό"

Απίστευτη δήλωση απώλειας στην Ελληνική Αστυνομία

Έκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί στην Ορεστιάδα, όταν όταν ένας πολίτης πολίτης δήλωσε ότι έχασε μία σακούλα, η οποία περιείχε, μία φρατζόλα ψωμί και δώδεκα φύλλα πίτας.

Ο πολίτης ξέχασε τη σακούλα σε κάποιο από τα καταστήματα που επισκέφτηκε νωρίτερα και αν και πήγε σε όλα, ψωμί και φύλλα είχαν εξαφανιστεί.

Έτσι αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας.

thrakinea
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη δήλωση απώλειας στην Ελληνική Αστυνομία"

Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση ότι απειλείται η ζωή του

Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τέθηκαν στο αρχείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, περί απειλών κατά της ζωής του και της ζωής μελών της οικογένειας του, αλλά και για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μόνο για ένα σκέλος των καταγγελιών του κ. Πανούση, αυτό που αφορά το πλημμέλημα για το αδίκημα της κατάληψης ή συμμετοχής σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου, που αφορά την Πρυτανεία Πανεπιστημίου (τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών), δόθηκε παραγγελία από τον κ. Δασούλα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Από το εισαγγελικό πόρισμα του κ. Δασούλα, προκύπτει ότι ο κ. Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο Πάνος Λάμπρου, στενός συνεργάτης, του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία.

Από την έρευνα, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία γενικότερα, προέκυψε ότι στον κ. Λάμπρου είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές. Στο πλαίσιο αυτό προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταθέσεις θεωρείται ότι ήταν επιτυχής η θητεία του κ. Λάμπρού στο ρόλο αυτό, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα.

Όπως περιγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά διαστήματα τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων τους έστελναν πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ και άλλες δράσεις τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μετά την κατάληψη στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί».

Ακόμη, σε συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων προς τον κ. Λαμπρου για την αντικατάσταση του κ. Πανούση, ενώ ο «κοριός» αρχές Μαρτίου του 2015 καταγράφει να λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους» και προσθέτουν: «Ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» (αναφέρονται στην Αστυνομία).

Εκείνη την περίοδο ο κ. Πανούσης ζήτησε από τον κ. Λάμπρου να μάθει τι συμβαίνει, αλλά από ότι προκύπτει ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Απειλές κατά Πανούση

Κατ΄ αρχάς, ο εισαγγελικός λειτουργός καταγράφει στο πόρισμά του ότι δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον κ. Πανούση μέσω εγκλείστων στις φυλακές.

Όπως καταγράφει ο κ. Δασούλας, η πρώτη απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015 όταν δυο
κρατούμενοι συζητούν μεταξύ τους και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή.

Στο διάλογο αυτό καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του κ. Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και δικαστικών λειτουργών.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος του κ. Δασούλα αναφέρεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (Τύπου Γ) και αποσυμφόρησης των φυλακών κ.λπ. και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών
κόμμα, άρχισαν να στρέφονται τόσο κατά του υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του κ. Λάμπρου.

Ενδεικτικά αναφέρεται στο πόρισμα, ότι το επίμαχο διάστημα του Απριλίου 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου του ίδιου έτους μόνο μια φορά ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 έως Μάιο 2015 δεν προκύπτει ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων του κ. Λάμπρου με του κρατουμένους ότι υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του κ. Πανούση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εισαγγελικό πόρισμα ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των κ.κ. Παρασκευοπούλου και Πανούση για την περιβόητη έφοδος της Αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων το καλοκαίρι του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου του 2015 έγινε η έφοδος της Αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και των μελών των Πυρήνων της Φωτιάς).

Όμως, οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ΄ εντολή του κ. Πανούση -τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό»- αλλά στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Αναγκαίο είναι να σημειωθεί ότι η απειλή δεν είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, αλλά απαιτεί έγκληση, δηλαδή κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Τέλος, ο κ. Δασούλας συνεχίζει την έρευνα για την μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

Η ποινική δίωξη για την κατάληψη της Πρυτανείας

Από τον κ. Δασούλα δόθηκε παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου ως προς το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην κατάληψη, για όσους δηλαδή παρακίνησαν τους καταληψίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή με άλλους τρόπους, να προβούν στην κατάληψη.

Το αδίκημα της κατάληψης ή συμμετοχής σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου αφορά τα 50 περίπου άτομα (και τους ηθικούς αυτουργούς), τα οποία στις 18 Φεβρουαρίου 2009 εισέβαλαν σε αίθουσα του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (κέντρο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών) και επιτέθηκαν εναντίον του κ. Πανούση και τον προπηλάκισαν. Η κατάληψη κράτησε 19 μέρες και έγινε με αφορμή το νομοθετικό έργο.

Ο πρώην υπουργός ήταν ομιλητής στην εν λόγω εκδήλωση. Τότε, ο κ. Πανούσης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν και τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, έλαβε εξιτήριο.

Το ιστορικό των καταγγελιών Πανούση

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Νοεμβρίου παρήγγειλε στον κ. Δασούλα την διεξαγωγής δύο ανεξάρτητων προκαταρκτικών ποινικών ερευνών για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, σχετικά με τις αποκαλύψεις του κ. Πανούση περί απειλών κατά της ζωής του, κ.λπ.

Ο πρώτος μάρτυρας που είχε κληθεί και είχε καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ο κ. Πανούσης.

Οι δύο προκαταρκτικές έρευνες, οι οποίες λόγω της σπουδαιότητας τους ανατέθηκαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δασούλα, αφορούν τα στοιχεία που κατέθεσε στην κυρία Κουτζαμάνη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το περιεχόμενο της συνέντευξής του στο Πρώτο ΘΕΜΑ (8 Νοεμβρίου 2015).

Ο κ. Πανούσης σύμφωνα με τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του, δέχεται απειλές κατά της ζωής του και της ζωής μελών της οικογένειας του, ενώ έκανε αναφορά και για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που είναι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μέρος της πρώτης δικογραφίας που σχηματίστηκε αποτελούσε η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Πανούσης στο Πρώτο ΘΕΜΑ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση ότι απειλείται η ζωή του"

Oι Έλληνες, ο πιο απογοητευμένος λαός στην Ευρώπη

Ο πιο απογοητευμένος λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να είναι οι Έλληνες σύμφωνα με το Τακτικό Ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου 2015 που δημοσιεύθηκετην Τετάρτη.

Ειδικότερα, σε ποσοστό 60% οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σχέση με 19% μέσο όρο στην ΕΕ των 28.

Επίσης, το 83% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον. Στην ΕΕ των 28 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32% και στην ευρωζώνη 34%.Το 92% θεωρεί πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση παλιότερα έναντι 55% στην ΕΕ και 57% στην ευρωζώνη.

Το 70%, πάντως, των Ελλήνων είναι υπέρ της Ενιαίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ (ΕΕ28: 56%) και το 80% υπέρ της ελεύθερης κίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάσταση των Ελλήνων το 52% δηλώνει πως είναι «κακή» (σε σχέση με 25% στην ΕΕ των 28 και 26% στην ευρωζώνη), ενώ το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τους επόμενους 12 μήνες, θα χειροτερέψει, ποσοστό αυξημένο κατά 18 εκατοστιαίες μονάδες από το ευρωβαρόμετρο της Άνοιξης του 2015.

Αντίστοιχα, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 76% των Ελλήνων απάντησε ότι τη θεωρεί «κακή» και το 58% εξέφρασε την άποψη πως θα χειροτερέψει τον επόμενο χρόνο (επίσης +18% σε σχέση με την Άνοιξη του 2015).

Σε εθνικό επίπεδο, το 97% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 70% πιστεύει πως θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο. Μάλιστα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 99% των Ελλήνων θεωρούν πως η κατάσταση της εργασίας στη χώρα είναι «κακή» σε σχέση με μέσο όρο 67% στην ΕΕ των 28 και 71% στην ευρωζώνη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Oι Έλληνες, ο πιο απογοητευμένος λαός στην Ευρώπη"

Ανασκευάζει η Πράγα τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας - Επιμένει ο Ζέμαν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας οι οποίες διαταράχθηκαν όταν η Αθήνα ανακάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα διαμαρτυρόμενη για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας. Ωστόσο ενώ ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι απόψεις του προέδρου της Τσεχίας δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Πράγας, ο Μίλος Ζέμαν -διά του εκπροσώπου του- διαμηνύει ότι επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίσει να τις εκφράζει δημόσια.

Το τηλεφώνημα Κοτζιά-Ζαοράλεκ έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο Λούμπομιρ Ζαοράλεκ εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις του κ.Ζέμαν δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία και επιπλέον προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν.

Έπειτα από τις εξηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κρίνονται επαρκείς, η Αθήνα αναμένεται να δώσει οδηγίες για την επιστροφή του πρεσβευτή Παναγιώτη Σαρρή στην Τσεχία. Ο χρόνος που ο κ. Σαρρής θα αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του στην Πράγα δεν έχει επί του παρόντος προσδιοριστεί, ωστόσο η επιστροφή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Τσεχία θα πρέπει να αναμένεται μετά τις γιορτές, δηλαδή στις αρχές του 2016. «Τα μηνύματα πρέπει να δίνονται» εξηγεί αρμόδια διπλωματική πηγή στο www.protothema.gr.

Στο ερώτημα αν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, δύο χωρών της ΕΕ θα ομαλοποιηθούν σύντομα η απάντηση δεν μπορεί να είναι εύκολη. Κι αυτό διότι όπως έδειξαν οι επιθετικές, σχεδόν προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας για την Ελλάδα, ένα διπλωματικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή εάν έτσι αποφασίσει ο αστάθμητος παράγοντας Μίλος Ζέμαν.

Ο Τσέχος πρόεδρος επιμένει στις θέσεις του

Σε διαφορετική γραμμή από αυτή της τσεχικής κυβέρνησης φαίνεται ότι εξακολουθεί να κινείται ο πρόεδρος της Τσείας Μίλος Ζέμαν.

Αν και ο εκπροσωπός του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους» στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε την θέση του τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».

Τι προηγήθηκε

Διπλωματικό επεισόδιο με αδιευκρίνιστες συνέπειες προκλήθηκε μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Μάλιστα ο κ. Ζέμαν δήλωσε προκλητικά ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».

Αντιδρώντας στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, την προηγούμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Η ελληνική διπλωματία έδωσε με τον τρόπο αυτό περιθώριο τεσσάρων ημερών στην τσεχική πλευρά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν. Επειδή όμως η Πράγα αποφάσισε να επιμείνει στην σκληρή γραμμή εναντίον της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο επόμενο βήμα προκειμένου να κάνει σαφή την αντίδραση αλλά και την δυσφορία της στις άτοπες δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ελήφθη η απόφαση να κληθεί για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία πρέσβυς Παναγιώτης Σαρρής.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της στην Τσεχία. Απάντηση στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να δοθεί. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι είναι θέμα της τσεχικής πλευράς να διορθώσει τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ζέμαν και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας.

Για να γίνει σαφής η βαρύτητα της κίνησης να επιδοθεί κλήση για διαβουλεύσεις στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Πράγα επισημαίνεται ότι αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από την τουρκική πλευρά μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» στις 31 Μαϊου του 2010.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασκευάζει η Πράγα τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας - Επιμένει ο Ζέμαν"

«Όχι» στη θέση αναπληρωτή είπαν 438 εκπαιδευτικοί

Σε 438 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα οι 382 εξ αυτών δεν παρουσιάστηκαν για να αναλάβουν υπηρεσία, ενώ οι 56 ανέλαβαν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτήθηκαν.

Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι 167 παραιτήσεις ή μη αναλήψεις αφορούν προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια, Γενική και Ειδική Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες 267 τη Δευτεροβάθμια.

Σημειώνεται ότι για τους 438 αυτούς εκπαιδευτικούς είναι σε ισχύ οι διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 59 του ν.3966/2011, σύμφωνα με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο εντός πέντε ημερών ή αναλαμβάνουν και παραιτούνται διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης και το επόμενο σχολικό έτος.

Από το επόμενο σχολικό έτος καταργείται η ποινή του διετούς αποκλεισμού για τους αναπληρωτές οι οποίοι θα προσληφθούν το 2016-17 και δεν θα αναλάβουν υπηρεσία ή θα παραιτηθούν, σύμφωνα με ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» στη θέση αναπληρωτή είπαν 438 εκπαιδευτικοί"

ΕΛΤΑ: Τι ζητούν τα παιδιά από τον Αη Βασίλη

Χιλιάδες γράμματα παιδιών προς τον αγαπημένο τους άγιο, τον Αη Βασίλη, φτάνουν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες στα ΕΛΤΑ.

Οι επιστολές δείχνουν ότι τα παιδιά, μέσα στην ανεμελιά τους, δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστα από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, από τις πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται σε πολλές χώρες, αλλά και από το δράμα των προσφύγων.

«Σε παρακαλώ, θέλω να φέρεις ειρήνη στον κόσμο, όχι τζιχαντιστές, όχι μπούλινγκ στα σχολεία, όχι πείνα, ανεργία, κακία. Δώσε και μία δουλειά στον μπαμπά μου» γράφει ένα μικρό αγόρι στο γράμμα του, το πρώτο γράμμα που έφτασε φέτος στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

«Άγιε μου Βασίλη φέτος είμαι πολύ πολύ ευχαριστημένη από τους γονείς μου. Άρα θέλω να πας ρούχα και φαγητό στα παιδάκια που η χώρα του έχει πόλεμο. Αυτό θα με ευχαριστούσε πολύ» γράφει ένα μικρό κορίτσι από το Κιλκίς.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΤΑ: Τι ζητούν τα παιδιά από τον Αη Βασίλη"

Η Frontex έφυγε για Χριστούγεννα και η Λέσβος «βούλιαξε» από μετανάστες

Ασταμάτητα και χωρίς καμία ενόχληση από τις τουρκικές αρχές συνεχίζουν να καταφτάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια, στη Λέσβο εκατοντάδες μετανάστες, την ώρα που οι άντρες της Frontex έφυγαν από το νησί με άδειες Χριστουγέννων!

Χθες και μέχρι σήμερα το πρωί καταγράφηκαν στο hot spot της Μόριας περί τα 3.000 άτομα, ενώ άλλα τόσα βρίσκονται στους χώρους γύρω από το Κέντρο περιμένοντας την καταγραφή τους. Επίσης, περίπου 1.000 Σύριοι έχουν σταλεί προσωρινά στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ με σημείωμα καταγραφής τους τα Χριστούγεννα!

Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, η κατάσταση στους χώρους καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια είναι πολύ δύσκολη αφού το προσωπικό της Frontex στη μεγάλη του πλειοψηφία αναχώρησε λόγω εορτών.

Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστεθούν ακόμη 4.000 άτομα που αναμένεται να φτάσουν σήμερα στο νησί, δεδομένων και των πολύ καλών καιρικών συνθηκών.

Όλοι τους περιμένουν να φύγουν από το νησί έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης τους ζουν στο λιμάνι, με τη Μυτιλήνη να αρχίσει να θυμίζει εικόνες του περασμένου καλοκαιριού όταν και είχαν καταλειφθεί οι δημόσιοι χώροι της πόλης.

Πάντως, από σήμερα καταγράφονται οι εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στη Λέσβο βορειοαφρικανοί μετανάστες, που από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε αποφασισθεί να μην τους παραχωρείται η γνωστή άδεια μηνιαίας παραμονής μέχρι την αναχώρησή τους από την Ελλάδα, αλλά να συλλαμβάνονται.

Δεδομένου, ότι τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου γέμισαν από τους πρώτους 50 βορειοαφρικανούς μετανάστες που συνελλήφθησαν, επιλέχθηκε όσοι θα προσέρχονταν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης της Μόριας να μην καταγράφονται και άρα να μην συλλαμβάνονται.

Καθώς όμως ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυτών υπηκόων Μαρόκου και Αλγερίας οι οποίοι ζούσαν στα κτήματα γύρω από το hot spot ξεπέρασε τους 500 και μέρα με τη μέρα αυξάνονταν, αποφασίσθηκε από να ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή, η καταγραφή τους, ώστε να φύγουν για την Αθήνα, με την υποχρέωση όμως να αναχωρήσουν από την Ελλάδα σε ένα μήνα από τη μέρα της καταγραφής τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Frontex έφυγε για Χριστούγεννα και η Λέσβος «βούλιαξε» από μετανάστες"

Κινήσεις λογαριασμών περιλαμβάνει η νέα λίστα Φαλτσιανί

Αναλυτικά στοιχεία με κινήσεις λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα HSBC που εκτιμάται ότι θα προσδώσει νέα τροπή στις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για τον εντοπισμό μεγαλοκαταθετών σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος παρέδωσε ο Εμβρέ Φαλτσιανί στις ελληνικές αρχές.

Η νέα λίστα, την ύπαρξη της οποίας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βρίσκεται ήδη στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων οι οποίοι χειρίζονται και το σύνολο των αρχείων ( λίστες) με καταθέτες οι οποίοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή η μαύρο χρήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα λίστα που περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών φυσικών προσώπων αλλά και εταιρειών εμπλουτίζει τα υπάρχοντα στοιχεία που είχαν παραδοθεί από τον Φαλτσιανί παραμονές των εκλογών στους έλληνες εισαγγελείς που είχαν μεταβεί στο Παρίσι.

Η νέα λίστα που παραδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Καλογήρου ήδη διαβιβάστηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανάσιου ξεκίνησε η επεξεργασία των στοιχείων που περιλαμβάνει προκειμένου να καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν εκείνοι που έχουν στις καταθέσεις τους αφορολόγητο χρήμα η χρήμα προερχόμενο από παράνομες συναλλαγές.

Τα στοιχεία της νέας λίστας θα διασταυρωθούν και με άλλες λίστες καταθετών που ήδη διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ενώ παράλληλα αντλούν στοιχεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον με εντολή του πρωθυπουργού προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης υπεύθυνο για θέμα διαφάνειας και διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα δοθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς όλα τα μέσα (προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή) για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους ενώ αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για τη λεγόμενη αυτοκαταγγελία (κατά το γερμανικό σύστημα) που εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς από τους καταθέτες που βρίσκονται σε λίστες να πληρώσουν μειωμένους φόρους και
πρόστιμα αν σπεύσουν στις αρχές πριν γίνει σε βάρος τους έλεγχος, αποφεύγοντας και τις ποινικές εμπλοκές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινήσεις λογαριασμών περιλαμβάνει η νέα λίστα Φαλτσιανί"

Standard & Poor's: Αντιμέτωπη με κίνδυνο για στάση πληρωμών και το 2016 η Ελλάδα

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνος στάσης πληρωμών και κατά το νέο έτος θα βρεθεί η Ελλάδα, εκτιμά η Standard & Poor's, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «κορυφαίο ρίσκο» για το μέλλον της χώρας μας τις πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα μαζί με ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016. Εξέλιξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, επαναφέροντας τον κίνδυνο μίας νέας στάσης πληρωμών», υποστηρίζει στο σκέλος της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα ο αναλυτής του οίκου Φρανκ Τζιλ.

Τονίζεται δε ότι «Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ της Ελλάδας αντικατοπτρίζει την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο»
Αυτό σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο. Αλλά «εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα», επισημαίνεται.
Standard & Poor's: Αντιμέτωπη με κίνδυνο για στάση πληρωμών και το 2016 η Ελλάδα!

«Θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους του φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης», συμπληρώνουν οι αναλυτές.
«Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης χρηματοδότησης που υπολογίζεται στα 77,9 δισ. ευρώ (40% του ΑΕΠ), με την οποία χρηματοδοτείται η έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο για τη διασφάλιση ότι οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος της κυβέρνησης συνεχίζοντας τη μετακύλιση των εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) που διακρατούν» αναφέρεται σε άλλο χαρακτηριστικό σημείο.

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές της Standard & Poor's, η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει να αποφύγει με κάθε κόστος την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο σήμερα μετρά καταθέσεις που φθάνουν το 70% του ΑΕΠ.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζουμε, αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αποτραπεί μία νέα στάση πληρωμών, ιδίως εάν δοθεί μία νέα ελάφρυνση του επίσημου χρέους (κάτι που αναμένεται να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής)».

Ιδιαίτερη αναφορά στο σημείο αυτό γίνεται και σε πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ «που ενισχύουν την άποψη ότι εφόσον η Ελλάδα είναι αποτελεσματική στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων τότε και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στις τακτικές πιστωτικές γραμμές της ΕΚΤ».

Εν κατακλείδι, η S&P χαρακτηρίζει «δίμηνο φωτιά» τους πρώτους δυο μήνες του 2016, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτικη στάθεια φέρνοντας και πάλι τη χώρα αντιμέτωπη με το χάος μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Standard & Poor's: Αντιμέτωπη με κίνδυνο για στάση πληρωμών και το 2016 η Ελλάδα"

Βαρουφάκης: Τον Φεβρουάριο θα κάνω δικό μου κόμμα

Το δικό του κόμμα ετοιμάζεται να δημιουργήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αποκάλυψε την Τετάρτη μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό περιοδικό «L'Espresso».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως θα επιστρέψει τον Φεβρουάριο με νέο κόμμα και μάλιστα, πανευρωπαϊκό, ενώ χαρακτήρισε το κίνημα που ετοιμάζει «μοναδικό» και «ριζοσπαστικό», σημειώνοντας ότι θα έχει στόχο «τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θέλω να αποδείξω σε εκείνους που δέχονται τις αυταρχικές πολιτικές των ευρωπαϊκών αντι-δημοκρατικών θεσμών ότι υπάρχει μια τρίτη εναλλακτική λύση», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επιτυχία των Ισπανών “Podemos”» και πρόσθεσε πως αν ο ηγέτης τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μπει στην κυβέρνηση να μην κάνει παραχωρήσεις στους εταίρους του.

Επιπλέον, δήλωσε πεπεισμένος ότι τα «δρακόντεια μέτρα» που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο καλοκαίρι χρησίμευσαν για να αποτρέψουν τον ισπανικό λαό να ψηφίσει τους Podemos.

Για αυτό το λόγο, όπως είπε, το καλό αποτέλεσμα του ισπανικού κόμματος «οδεύει στη σωστή κατεύθυνση για να διαλυθεί ο άξονας εκείνων που τάσσονται υπέρ της πολιτικής της Τρόικας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική και στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, σχετικά με την ένταση που σημειώθηκε ανάμεσα σε εκείνον και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Αν είχε κάνει και αν κάνει μία πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική του Βερολίνου, θα είχε αποφύγει να ασκηθεί μία απάνθρωπη πίεση στον Τσίπρα, μέχρι να παραδοθεί στις απαιτήσεις της Τρόικα, τις οποίες τώρα, αργοπορημένα, ο ίδιος ο Ρέντσι εκτιμά δυσάρεστες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Τον Φεβρουάριο θα κάνω δικό μου κόμμα"

Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Τα νέα ηλικιακά συνταξιοδοτικά όρια για τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕTAA) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (OAEE) προβλέπουν εγκύκλιοι που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

Η εγκύκλιος που αφορά τους μηχανικούς, γιατρούς και νομικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ,ΤΑΝ) και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ περιγράφει τις μεταβολές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, βάσει του νόμου 4336/2015.

Με τις διατάξεις των νέων εγκυκλίων θεσπίζονται ως όρια ηλικίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης).

Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται πρόσθετη μείωση ύψους 10% για όσους βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Η μείωση σωρευτικά φθάνει έως το 40% επειδή με προηγούμενες διατάξεις υπήρχε ήδη ένα «ψαλίδι» στις συντάξεις που έφθανε στο 30% για όσους φεύγουν έως και 5 χρόνια νωρίτερα.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και ειδικότερα οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει του ν.612/1977 ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτή, καθώς και οι μητέρες ή οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφιστάμενου, στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ"

Αυγενάκης: Σε δυσμένεια στέλεχος του ΙΚΑ που εξιχνίασε υποθέσεις 15,5 εκατ. ευρώ

Εξηγήσεις για δυσμενή μετάθεση στελέχους του ΙΚΑ που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εξιχνιάσει υποθέσεις με οικονομικό ενδιαφέρον που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο σε ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή μαζί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου και του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, «η Διοίκηση του ΙΚΑ προχώρησε σε μετακινήσεις υπαλλήλων – διευθυντών μονάδων, στα υποκαταστήματα του στην Ανατολική Κρήτη, χωρίς τη θέληση τους. Συγκεκριμένα, μετακινείται ο Διευθυντής του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Ηρακλείου κ. Ροκαδάκης, στο υποκατάστημα Αγίου Νικολάου και ταυτόχρονα μετακινούνται άλλοι δυο υπάλληλοι στις αντίστοιχες θέσεις του υποκαταστήματος στο Ηράκλειο και στον Άγιο Μηνά.

Ο ανωτέρω υπάλληλος, τα τελευταία πέντε χρόνια που είναι διευθυντής στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Ηρακλείου, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές του Ηρακλείου, έχουν προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

- Στον εντοπισμό και εξιχνίαση του κυκλώματος χορήγησης διατροφικών σκευασμάτων, ποσού 5,5 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ Ηρακλείου.

- Στον εντοπισμό και εξιχνίαση του κυκλώματος για τα Ε125 (μετακινήσεις – δαπάνες εξωτερικού) ποσού 2,5 εκατ. ευρώ

- Στον εντοπισμό και εξιχνίαση του κυκλώματος είσπραξης παράνομου ποσού από νεφροπαθείς για δήθεν μετακινήσεις, του 1 εκατ. ευρώ

- Στον εντοπισμό και εξιχνίαση του κυκλώματος που εισέπραττε συντάξεις πεθαμένων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ

- Στον εντοπισμό και εξιχνίαση κυκλώματος εικονικών ασφαλίσεων, συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ».

Σημειώνουν, μάλιστα, πως για τον συγκεκριμένο υπάλληλο, η Διοίκηση του ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας την μακρόχρονη προσφορά του στο ΙΚΑ, τον τοποθέτησε σε τρεις επιτροπές σχετικά με την αναδιοργάνωση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας και ταυτόχρονα με την εγκύκλιο 28/22-06-2015 του απονέμει έπαινο ηθικής αμοιβής.

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως: «Η σημερινή Διοίκηση του ΙΚΑ, μη αντιλαμβανόμενη προφανώς τη σημασία που έχει το φυσικό πρόσωπο που ηγείται μιας υπηρεσίας και πιστή στο δόγμα της Κυβέρνησης, ότι πρέπει να αλλάξει τις προηγούμενες διοικήσεις σε όλες τις υπηρεσίες, προχώρησε στην απομάκρυνση του ανωτέρου υπαλλήλου, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται για την ορθή λειτουργία των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, αλλά μόνο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κομματικού στρατού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Ηράκλειο».

Ρωτούν, τέλος: «με ποιο σκεπτικό, η σημερινή Διοίκηση του ΙΚΑ, αποφάσισε την απομάκρυνση του ανωτέρου διευθυντικού στελέχους από το περιφερειακό υποκατάστημα ΙΚΑ Ηρακλείου; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αρθεί η απόφαση της άδικης μετακίνησης;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυγενάκης: Σε δυσμένεια στέλεχος του ΙΚΑ που εξιχνίασε υποθέσεις 15,5 εκατ. ευρώ"

Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» μας μόνο οι κύριες συντάξεις

Μόνο οι κύριες συντάξεις είναι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, που χαρακτηρίστηκε από έναν κατάλογο δράσεων υπό τη μορφή «προγραμματικών δηλώσεων» αλλά και από έμμεσες παραδοχές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο.

Κατά την έναρξη του υπουργικού, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ασφαλιστικό την τελευταία πηγή πριν την αξιολόγηση αλλά αρκέστηκε μόνο στην ονομαστική αναφορά στις κύριες συντάξεις υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η βιωσιμότητα του συστήματος ενώ στον κατάλογο των 11 δράσεων ανέφερε πρώτη-πρώτη αυτή του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι έμμεσες παραδοχές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο καθώς στην ομιλία του ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, επισήμανε ότι δεν είναι ευθύνη μόνο του συντονιστή και εξέφρασε την ελπίδα το 2016 να γονιμοποιήσει ό,τι έγινε το 2015.

Ο πρώτος απολογισμός για το 2015

Με απολογισμό του έτους που πέρασε ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός αυτή τη χρονιά έβαλε τη σφραγίδα στις εξελίξεις με τη διπλή αποφασιστικότητα στις κάλπες στις εκλογές και το δημοψήφισμα».

Σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει με αργούς ρυθμούς αλλά η Ευρώπη του Δεκέμβρη δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη».

«Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα γονιμοποιήσει αυτούς τους αγώνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ιστορική ημέρα την Τρίτη για το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη μετά το ψήφισμα για την Παλαιστίνη και την υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Γιατί σε αντίθετη περίπτωση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές. Σε λίγο διάστημα κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την χώρα σε κρίση αλλά και να αποκαταστήσει την πίστη στην οικονομία» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις 100 δόσεις, την παραχώρηση του χώρου στη Δραπετσώνα, στην σχετικά μικρή αλλά ελπιδοφόρα μείωση της ανεργίας, στο δεκατιανό στα σχολεία κ.α.

Με δύο όψεις το σχέδιο για το 2016

Περνώντας στο 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε: «Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Το σχέδιο αυτό έχει δύο όψεις: Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Η δεύτερη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».

«Αυτή η όψη θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι' αυτό δεν την αναβάλουμε, δεν την υποτιμάμε» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης.

Μόνο οι κύριες συντάξεις η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης

Ως πρώτο βήμα αναφέρθηκε στην κατάθεση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στη Βουλή της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. «Είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή της πρώτης αξιολόγησης. Επανέλαβε τα περί κόκκινης γραμμής λέγοντας «ότι δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων. Κι αυτό γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν από μια σύνταξη αλλά και επειδή οι 11 προηγούμενες από το 2011 έως το 2015 πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αλλά δεν πέτυχαν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

«Τα περίπου 700 εκατομμύρια της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς να το ξεκαθαρίσουμε η συμφωνία ουτε περιγράφει ουτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστηματος αλλά η συμφωνία δεν προσδιορίζει μείωση συντάξεων. Γι' αυτό ζήτησα συναίνεση από τα κόμματα αλλά δεν την βρήκα αλλά θα τη βρούμε από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας» πρόσθεσε.

Οι «προγραμματικές δηλώσεις» στο υπουργικό συμβούλιο

Στη συνέχεια ξεκίνησε να απαριθμεί 11 δράσεις δίκην «προγραμματικών δηλώσεων». Ανάμεσά τους:

- το νομοσχέδιο για την έκδοση των τηλεοπτικών αδειών. «Εμείς θα το προχωρήσουμε επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων, αλλά επαναλαμβάνω ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μαι απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι τηλεοπτικές άδειας θα αποδοθούν με τρόπο διαφανή και νόμιμο για πρώτη φορά στην χώρα μας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».

- η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου

- η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης.

- η ψήφιση για την κάρτα των ανασφάλιστων

- η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία που στοχεύουμε να γίνει τον Φλεβάρη. «Εμείς ανοίγουμε με αυτό το νομοσχέδιο την κοινωνική οικονομία σε όλους τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός

- το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της έρευνας.

- η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών έργων,

- η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

- ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. «Θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο Γ.Γ. της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.

Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, «γιατί η κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση»

«Η χρονιά φεύγει και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Η χρονιά κλείνει με μηδενική ύφεση», είπε.

«Οι Κασσάνδρες δεν μπορούσαν να συνεχίζουν να προβλέπουν την κατάρρευση της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο αντέξαμε αλλά τρεις φορές, τρεις κρίσιμες στιγμές, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνάνε, κυρίως όσοι μας εγκαλούν».

«Ο λαός επικύρωσε τη συμφωνία και επέλεξε να την εφαρμόσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.


«Να φάμε λίγα παραπάνω μελομακάρονα αλλά δεν υπάρχουν διακοπές»

Μετά τις «προγραμματικές δηλώσεις» ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπουργούς λέγοντας: «Οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται. Κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Όλοι κρινόμαστε σε αυτή την αίθουσα, αλλά προχωράμε προς τα εμπρός, ανοίγουμε νέους δρόμους για τον τόπο με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση του θα καταφέρει με επιτυχία το 2016 να οδηγήσει τον λαό και τον τόπο σε ένα ξέφωτο.

Ωστόσο, όπως είπε, «οι δύσκολοι αγώνες είναι μπροστά μας» γι' αυτό, όπως είπε, «να φάμε λίγο παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα», αν και «δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση».

«Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη και μέσα στις γιορτές τα νομοσχέδια

Τα νομοσχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να φθάσουν στην Βουλή ακόμη και μέσα στις γιορτές, προκειμένου το νομοθετικό έργο να αρχίσει από τις 7 Ιανουαρίου που θα ανοίξει ξανά το κοινοβούλιο.

Το κλίμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι βαρύ μετά την απόρριψη από τους δανειστές του παράλληλου προγράμματος και την απόσυρσή του από την κυβέρνηση υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η οποία τελικά απελευθερώθηκε χθες από τον ESM. Το πλήγμα ήταν διπλό αφού στο παράλληλο πρόγραμμα είχε επενδύσει την κοινωνική της ρητορική η κυβέρνηση και αφετέρου έγινε σαφές ότι δίχως την έγκριση των θεσμών ακόμη και οι ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις δεν περνούν, όπως γινόταν και παλαιότερα με την τρόικα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε μεταξύ τους ότι «έτσι κι αλλιώς το παράλληλο πρόγραμμα περιορισμένες θετικές προβλέψεις είχε και μειωμένο κόστος, γιατί μας ξεφτιλίζουν έτσι;».

Το ασφαλιστικό μεταφέρεται για τις 15 Ιανουαρίου ή και αργότερα ενώ η νομοθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους αγρότες και που μαζί με το ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση πηγαίνει για τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων και κατά τα λοιπά γενικόλογα, ότι το σύστημα θα γίνει βιώσιμο και θα κινείται στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ωστόσο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον βασικό της στόχο και να αποφύγει τις περιπέτειες. Σε περίπτωση που υποχρεωθεί από τους θεσμούς να κάνει περικοπές και στις κύριες συντάξεις θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ήδη διαμορφώνει κλίμα για όσους διαφωνήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλαδή να παραιτηθούν και να αφήσουν την έδρα σε πιο πρόθυμους να ψηφίσουν τα πάντα. Ωστόσο είναι ερώτημα αν θα παραμείνει σε αυτή την περίπτωση συμπαγής και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Εξίσου ή και μεγαλύτερες δυσκολίες όμως θα αντιμετωπίσει και με τις ρυθμίσεις για τους αγρότες καθώς μάλιστα το μέτωπο θα είναι διπλό: Μέσα στην Βουλή θα βρει αντιμέτωπους τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Παράλληλα στην περιφέρεια θα είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών. Το ΚΚΕ μάλιστα έχει ήδη κάνει την προεργασία ξεκινώντας από την Λάρισα και αναμένεται να κάνει την πρώτη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Από την κυβέρνηση, πάντως, δίνουν έμφαση και στην χθεσινή τροπολογία του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που δίνει την δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να κάνουν χρήση στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με μη νόμιμο τρόπο. Υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι έτσι θα μπορέσει να διερευνήσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που μέχρι τώρα σκοντάφτουν και ότι θα ξεμπλοκάρουν οι έρευνες μεγάλων υποθέσεων όπως οι λίστες Λαγκαρντ και Ρηνανίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» μας μόνο οι κύριες συντάξεις"

Με ν/σ υποχρεωτική η 5μηνη θητεία στην παραμεθόριο

Σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών και των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών (ΔΕΑ) το οποίο καθιερώνεται και υλοποιείται με απόφαση υπουργού, διατάξεις για την ανακούφιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θέματα εκπαίδευσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας "Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει 5μηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

- Οι οπλίτες που κατατάσσονται στο Στρατό Ξηράς μετά το τέλος της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης τοποθετούνται σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

- Στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετούνται καταρχήν σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νησιών και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες, με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, στο σύνολο της επικράτειας.

- Στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετούνται αρχικά σε μονάδες και υπηρεσίες εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, και στη συνέχεια σε μονάδες και υπηρεσίες με όμοιο βαθμό δυσκολίας που βρίσκονται εντός των ανωτέρω νομών.

- Οι αποσπάσεις οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας, που επεκτείνεται κατά άλλες 15 ημέρες κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

- Η διάθεση οπλίτη σε διαφορετική μονάδα από την τοποθέτηση έχει διάρκεια έως 15 ημερών καθ' όλη τη θητεία του συνολικά ή τμηματικά, σε περίπτωση που οι ανάγκες δεν καλύπτονται με τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση.

Όλοι οι οπλίτες υποβάλλουν δήλωση του τόπου προτίμησης τους για τοποθέτηση και μετάθεση, στο κέντρο κατάταξης, εντός 10 ημερών από την κατάταξη τους, που συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που περιγράφουν την οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση τους. Στη δήλωση μπορούν να δηλώσουν έως 4 τόπους, αλλά τουλάχιστον 2 διαφορετικές φρουρές.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται πλήρες σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου το καθεστώς των μεταθέσεων και τοποθετήσεων να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας.

Προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών έναντι όλων των κριτηρίων που υιοθετούνται είναι οι επιχειρησιακές και υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κριτήρια που εισάγονται διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά και αντικειμενικά, με καθορισμένη εκ των προτέρων βαρύτητα ώστε ο οπλίτης που συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια να μπορεί να διεκδικήσει τοποθέτηση στον τόπο επιθυμίας του ή πλησιέστερα αυτού, πάντα με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Επίσης εισάγεται η αρνητική μοριοδότηση για τον οπλίτη που υποπίπτει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Το πλαίσιο των μεταθέσεων επιτρέπει και τις έκτακτες μεταθέσεις είτε πριν είτε μετά τη συμπλήρωση των 5 μηνών, αρκεί ο οπλίτης να έχει συγκεντρώσει εκείνο τον αριθμό των μορίων που καθιστούν κάτι τέτοιο δυνατό.

Όλοι οι οπλίτες της ίδιας Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα μπορούν να ενημερώνονται - αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω των επίσημων ιστότοπων των Γενικών Επιτελείων - για τα μόρια που συγκέντρωσαν οι 50 οπλίτες που μετατίθενται και συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη μοριοδότηση.

Ως οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θεωρούνται:

- Η απώλεια συγγενούς πρώτου βαθμού κατά τον τελευταίο χρόνο πριν από την κατάταξη του ή κατά τη διάρκεια της θητείας του

- Η ανεργία γονέων με χαμηλό οικονομικό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται, εφόσον ο οπλίτης είναι εξαρτώμενο μέλος. Η ανεργία συζύγου για τον έγγαμο οπλίτη και συντρόφου για τον οπλίτη που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με τουλάχιστον ένα τέκνο και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται
- Οι παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μελών των οικογενειών των οπλιτών

- Οπλίτης με ένα τουλάχιστον τέκνο

- Οπλίτης μέλος πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας που δεν δικαιούται τη μεταφορά του στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και οι αδελφοί του είναι εξαρτώμενα μέλη

- Οπλίτης μέλος πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας

- Η ανεργία γονέα και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, εφόσον ο οπλίτης είναι εξαρτώμενο μέλος. Η ανεργία συζύγου για τον έγγαμο οπλίτη και συντρόφου με σύμφωνο συμβίωσης

Τα αντικειμενικά κριτήρια σχετίζονται με τους παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας της.

Εξαιρούνται από το σύστημα μοριοδότησης:

- Οι οπλίτες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος "Στέγαση και επανένταξη"

- Οι οπλίτες που είναι εξαρτώμενα μέλη δικαιούχων του συγκεκριμένου προγράμματος

- Οι οπλίτες με τουλάχιστον ένα τέκνο που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λαμβάνουν τουλάχιστον μία από τις παροχές που προβλέπονται στο ν.4320/2015

- Οι οπλίτες που είναι εξαρτώμενα μέλη δικαιούχου μίας από τις παροχές του ν.4320/2015 και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

- Οπλίτες με τουλάχιστον ένα τέκνο ΑΜΕΑ

- Οι οπλίτες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες

Οι συγκεκριμένοι οπλίτες λαμβάνουν κατάλληλη ειδικότητα και τοποθετούνται στην πλησιέστερη μονάδα του τόπου επιθυμίας τους.

Οι οπλίτες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες λαμβάνουν κατάλληλη ειδικότητα και τοποθετούνται στην πλησιέστερη μονάδα του τόπου που έχει έδρα το κέντρο θεραπείας τους, εφόσον το επιθυμούν.
Για υπηρεσιακούς λόγους και για λόγους που επιβάλλει η ανάγκη κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να εξαιρείται ποσοστό οπλιτών έως το 2% του συνολικού αριθμού των καταταγέντων σε κάθε ΕΣΣΟ ανά κλάδο.

Η εφαρμογή των κριτηρίων ή των εξαιρέσεων μπορεί να ανασταλούν σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης, εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας και του δημοκρατικού πολιτεύματος, αναφέρει το νομοσχέδιο.

Τέλος, ιδρύεται Γραφείο Στήριξης Οπλιτών για την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης τους, και καταγραφή και προώθηση καταγγελιών τους.

Με άλλες διατάξεις:

- Οπλίτες πτυχιούχοι ιατροί μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις ΠΕΔΥ-περιφερειακών ιατρείων ΠΕΔΥ, κέντρων υγείας και γενικών νοσοκομείων- κέντρων υγείας, άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών και ο χρόνος εκπλήρωσης της θητείας τους αναγνωρίζεται και ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένης και της προεκπαιδευσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Επίσης μπορούν μετά το τέλος της θητείας τους να παραμείνουν στο αγροτικό ιατρείο μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου υπηρεσίας υπαίθρου, εφόσον το επιθυμούν.

Οι συγκεκριμένοι οπλίτες πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας δικαιούνται και τις οριζόμενες από το υπουργείο Υγείας αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και την αποζημίωση για τις εφημερίες. Τα χρήματα καταβάλλονται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

- Ο χρόνος υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι πτυχιούχοι νομικής ΑΕΙ και υπηρετούν σε θέσεις νομικού συμβούλου αναγνωρίζεται και προσμετράται στο χρόνο που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα της άσκησης του ν.4193/2013.

Επίδομα Εξομάλυνσης --

Το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών ορίζεται σε:

-105,86 ευρώ για όλους τους εν γένει στρατιωτικούς

-159,61 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα,

-212,94 ευρώ για τους έγγαμους ή τους διατελούντες σε χηρεία, οι οποίοι έχουν τέκνα που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη οικογενείας για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος

-212,94 ευρώ όταν πρόκειται για συζύγους που τελούν σε διάσταση ή διαζευγμένους ή άγαμους που έχουν τέκνα για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή του,και χορηγείται εφόσον αποδεδειγμένα καταβάλλουν διατροφή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η ετήσια δαπάνη από τις 2 τελευταίες ρυθμίσεις υπολογίζεται σε 1,1 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ανυπότακτοι-Αντιρρησίες συνείδησης --

Για τους ανυπότακτους, το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία κατά την ημερομηνία έναρξης του νόμου αυτού εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωση τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του επομένου έτους από την έναρξη του νόμου. Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται και οι ανυπότακτοι κατά την έναρξη ισχύος του νόμου που έχουν ήδη απαλλαγεί της στρατιωτικής υποχρέωσης χωρίς να έχει προηγηθεί κατάταξη τους στις Ένοπλες Δυνάμεις επειδή κρίθηκαν ακατάλληλοι για λόγους υγείας η θα απαλλαγούν για τους ίδιους λόγους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016. Ομοίως και οι ανυπότακτοι των οποίων η ανυποταξία διακόπηκε με τη χορήγηση αναβολής για λόγους υγείας ή θα λάβουν αναβολή για τους ίδιους λόγους μέχρι 31-12-2016.

Για τις περιπτώσεις αυτές εξαλείφεται το αξιόποινο της ανυποταξίας, παραγράφονται οι ποινικές συνέπειες και διαγράφονται οι διοικητικές συνέπειες και τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί στο σύνολο τους, και σε περίπτωση μερικής αποπληρωμής τους διαγράφεται το υπόλοιπο ποσό.

- Οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, υπάγονται στις εν λόγω ρυθμίσεις εφόσον έχουν ήδη εκπληρώσει την εναλλακτική υπηρεσία ή έχουν υποβάλλει ήδη ή θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στις διατάξεις περί αντιρρησιών συνείδησης μέχρι 31-12-2016 και παρουσιασθούν εμπρόθεσμα για εκπλήρωση της εναλλακτικής υπηρεσίας τους.

- Η εξάλειψη του αξιόποινου της ανυποταξίας και η παραγραφή των ποινικών συνεπειών ισχύει και για τους αντιρρησίες συνείδησης που δήλωσαν δημόσια ή με επιστολή τους σε αρμόδια υπηρεσία την άρνηση τους να υπηρετήσουν πριν από την έναρξη ισχύος του ν.2510/1997.

Θητεία 35άρηδων --

Για τη θητεία των 35άρηδων το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Όσοι συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως υπηρετήσουν ενόπλως 20 ημέρες.

Την ίδια δυνατότητα έχουν και όσοι συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους και έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν σε φορείς του δημοσίου για εναλλακτική υπηρεσία, αφού εκπληρώσουν εναλλακτική υπηρεσία 40 ημερών.

Ειδικές ρυθμίσεις προς ανακούφιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, προβλέπει:

- Οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι γονείς με τουλάχιστον ένα τέκνο με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και πάσχοντες με ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης αναφοράς τους.

- Το δικαίωμα της ειδικής άδειας - μέχρι 30 ημέρες - έχει και το στρατιωτικό προσωπικό που έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση ή είναι ανάδοχος ή θετός γονέας ατόμου που πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση ή σύνδρομο Down ή από νόσημα που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας. Εφόσον και οι δύο γονείς είναι στρατιωτικοί και επιμελούνται περισσότερα από ένα τέκνα, το δικαίωμα της ειδικής άδειας ασκείται αυτοτελώς και από τους δύο.

- Οι στρατιωτικοί και οι στρατιωτικοί δικαστές που φροντίζουν τέκνο ή σύζυγο με αναπηρία στο εξής από 67% και άνω δικαιούνται μειωμένου ωραρίου εργασίας χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

- Το ευεργέτημα της εργασιακής αποκατάστασης των μελών της οικογενείας ή των αδελφών ή και γονέων πεσόντος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής επεκτείνεται επιφυλασσόμενων των διατάξεων περί "κωλυμάτων διορισμού" από ένα σε δύο άτομα.

- Οι μαθητές στρατιωτικών σχολών, παιδιά πεσόντων στρατιωτικών, εφόσον το επιθυμούν μπορούν να κατανεμηθούν στον κλάδο που υπηρετούσε ο θανών γονέας.

- Οι υπαξιωματικοί οι ΕΠΟΠ και οι πολιτικοί υπάλληλοι του Στρατού Ξηράς αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης και σίτισης στις στρατιωτικές λέσχες.

Το νομοσχέδιο παρέχει δυνατότητες στο προσωπικό για την περαιτέρω ενδυνάμωση της επιστημονικής του κατάρτισης και ρυθμίζει θέματα εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα :

- Το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να λαμβάνει άδεια για τη συμμετοχή του σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΕΙ εσωτερικού ή εξωτερικού εφόσον η εκπαίδευση του αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση του και το αντικείμενο είναι συνυφασμένο με τα καθήκοντα του.

- Για την κάλυψη των κενών στις ανώτατες και ανώτερες στρατιωτικές σχολές θα εισάγονται ισάριθμοι ανά κατηγορία υποψήφιοι κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά.

- Όσοι αποφοίτησαν από σχολές μονίμων υπαξιωματικών θεωρούνται απόφοιτοι ανωτέρων στρατιωτικών σχολών εφόσον εισήχθησαν σε αυτές μετά από εξετάσεις και είναι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου ή εξατάξιου γυμνασίου ή ισοτίμων τεχνικών σχολών, ανεξάρτητα από το χρόνο απόκτησης του. Η φοίτηση σε αυτές είναι τριετής.

- Παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων να παρακολουθούν επιμορφωτικά μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

- Παρέχεται η δυνατότητα στους ανώτερους αξιωματικούς των τριών κλάδων να φοιτούν στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, εφόσον έχουν συνολική πραγματική υπηρεσία από 15 έως 26 έτη.

Τέλος, οι Ολυμπιονίκες αξιωματικοί που έχουν συμπληρώσει 4 χρόνια από την ημερομηνία κατάταξης τους δεν υποχρεούνται να εκπαιδευθούν σε θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα βασικών γνώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ν/σ υποχρεωτική η 5μηνη θητεία στην παραμεθόριο"

Κουράκης: Θέσαμε το ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Ήδη και εγώ και άλλοι-από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως- έβαλαν το ζήτημα της τεκνοθεσίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, διευκρινίζοντας ότι «παιδιά τα οποία προϋπήρχαν στην οικογένεια -πλέον- των ομοφύλων, γιατί αναγνωρίστηκε ο θεσμός της οικογένειας και στα ομόφυλα ζευγάρια, ή αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχέσης τους με κάποιο τρόπο, αν πεθάνει ο βιολογικός τους γονέας, τότε ο άλλος να έχει το δικαίωμα της γονικής επιμέλειας».

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι δέχθηκε τις διευκρινίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι «πρέπει να δούμε νομοθετικές βελτιώσεις και σύντομα θα φέρει τη διάταξη».

«Το συμφέρον του παιδιού είναι να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον, όπου υπάρχει αγάπη και όταν κάποιος άλλος, το δεύτερο από τα μέλη που συμβιούν στην οικογένεια, που έχει μεγαλώσει το παιδί και αυτό, έχει ξενυχτήσει επάνω του, το έχει διαβάσει, έχει παίξει, είναι πάρα πολύ βάρβαρο όταν πεθάνει ο βιολογικός του γονέας αυτό το παιδί να πηγαίνει σε άλλο, ξένο περιβάλλον», είπε ο κ. Κουράκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης πιο ακραία «από ό,τι άλλες ανοησίες, που ακούστηκαν περί ανωμαλίας και περί παρεκτροπής των ομοφυλοφίλων», ήταν η τοποθέτηση «του Νικολόπουλου, ο οποίος είπε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τις Άγιες Γραφές και ότι αφού δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή και αφού η Εκκλησία λέει έτσι, άρα δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε έτσι».

«Θεωρεί ότι θα έπρεπε να επεμβαίνει στο νομοθετικό έργο της Βουλής η Εκκλησία, λες και είμαστε κάποιο φονταμενταλιστικό κράτος, στο οποίο οι ηγέτες της Εκκλησίας επιβάλλουν τη θέλησή τους για το πώς θα ρυθμιστούν οι διατάξεις, που αφορούν το Κράτος», ανέφερε κ. Κουράκης.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα κρίσιμα για την κυβέρνηση νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε την εκτίμηση πως «θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε χωρίς κλυδωνισμούς, όμως προσδοκούμε βάσιμα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη σε πάρα πολλά σημεία, με πρώτο και καλύτερο τη ρύθμιση του χρέους».

Σχετικά δε με το «Παράλληλο Πρόγραμμα» της Κυβέρνησης διευκρίνισε ότι «παρά το ό,τι λέγεται και αυτό θα το δούμε στις 7 του μηνός, θα 'ρθει και δεν θα έχει αλλαγές προς το χειρότερο, θα 'χει κοστολογηθεί όπως ακριβώς θέλουν οι θεσμοί».

«Θα έλεγα ότι ήταν μία επίδειξη δύναμης των θεσμών περισσότερο, παρά οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουράκης: Θέσαμε το ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια"

Μέχρι τις 12 μ.μ αύριο οι συναλλαγές στις εφορίες

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) ανακοινώθηκε ότι, επειδή η 24η Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) και η 31η Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι ημέρες ημιαργίας, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. θα αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες τους στις 13:30 μ.μ.

Η συναλλαγή των πολιτών με τις Δ.Ο.Υ. θα ολοκληρωθεί στις 12:30 μ.μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τις 12 μ.μ αύριο οι συναλλαγές στις εφορίες"

Εκπρόσωπος Τσέχου προέδρου: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την άποψή μας

Ο Τσέχος Πρόεδρος θα συνεχίσει να στηρίζει την άποψή του περί Grexit, απορώντας γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μίλος Ζέμαν σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης, μια ημέρα μετά την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη στην Τσεχία.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα αντέδρασε τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τσέχου Προέδρου Μίλος Ζέμαν ενώ προσθέτει ότι ο Πρόεδρος επιμένει στην άποψή του, την οποία και θα συνεχίσει να παρουσιάζει δημόσια.

Ο κ. Ζέμαν, πρίν από μία εβδομάδα, είχε δηλώσει στο σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης, το Προεδρικό Γραφείο αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας να ανακαλέσει τον Έλληνα πρέσβη στην Τσεχία.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μικαέλα Λαγκρόνοβα, δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Λουμπομίρ Ζαόραλεκ θέλει να καλέσει τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά για να τον ρωτήσει σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να ανακαλέσει τον πρέσβη της.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Τσέχου προέδρου: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την άποψή μας"

Στο 39,8% ο Μεϊμαράκης, 28,5% το ποσοστό του Κυρ. Μητσοτάκη

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε τέλος στο θρίλερ με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης με δήλωσή του, δύο ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ανέφερε ότι «παρουσιάστηκαν κάποια τεχνικά θέματα που ξεπεράστηκαν επιτυχώς» και απέδωσε τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία που περιελάμβανε τρεις διαφορετικές φάσεις, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ψήφισαν συνολικά 404.078 και έλαβαν: Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39,8% (160.823 ψήφους), Κυριάκος Μητσοτάκης 28,5% (115.162 ψήφους), Απόστολος Τζιτζικώστας 20,3% (82.028 ψήφους) και Αδωνις Γεωργιάδης 11,4% (46.065 ψήφους).

Νωρίτερα, εκνευρισμό είχε προκαλέσει η μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Οργανωτικά η ΝΔ παραμένει στον 20ό αιώνα», απάντησε σε σχετική ερώτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος για την καθυστέρηση. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός είχε απευθύνει πρόταση για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων, το οποίο απάντησε ότι «βλέπει θετικά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεν έχει ακόμη πάρει θέση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Τweet Τζιτζικώστα
Την ίδια ώρα, συζητείτο tweet του Απόστολου Τζιτζικώστα στο οποίο ανέφερε ότι εξασφάλιζε την πρωτιά στην Α' και τη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εκείνο που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση όμως στο ίδιο «τιτίβισμα» του κυρίου Τζιτζικώστα ήταν οι σαφείς υπαινιγμοί στην καραμανλική πτέρυγα και την καταλυτική παρέμβασή της, μιλώντας για «αντιξοότητες» που επηρέασαν τη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Υστερα από συνεχείς αναβολές για την ώρα επίσημης ανακοίνωσης του αποτελέσματος, κύκλοι της Συγγρού τόνιζαν ότι είχε μεγάλη σημασία σε επίπεδο εντυπώσεων το αν η διαφορά θα ήταν μονοψήφια ή διψήφια όσο και οι... δεκάδες μπροστά από το ποσοστό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 39,8% ο Μεϊμαράκης, 28,5% το ποσοστό του Κυρ. Μητσοτάκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news