facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ερωτήσεις - απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Περισσότερες από 200.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ειδική εφαρμογή του ΤΑΧΙS για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε οδηγό με ερωτήσεις απαντήσεις για τους φορολογούμενους σχετικά με τις διαδικασίες για την υποβολή της αίτησης και την καταβολή του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους υποβάλλουν αίτηση έως το τέλους του έτους, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα τους καταβληθεί το επίδομα έως τις 2 Φεβρουαρίου ενώ για τις αιτήσεις οι οποίες θα υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως 30 Μαΐου 2016, οι πληρωμές θα γίνουν έως τις 30 Ιουνίου του 2016.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ μέσω δέκα ερωτήσεων- απαντήσεων επιχειρεί να διευκολύνει τους φορολογούμενους στην υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα.
Ειδικότερα αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Με ποιούς κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης;
Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών ή πράξεων προσδιορισμού φόρου των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

2. Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ) ;
Στην ιστοσελίδα www.gsis.gr επιλέγεται την ενότητα «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και στη συνέχεια «Υπηρεσία Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης» . Οι εναλλακτικές είναι οι εξής:
α. Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους
β. Εφαρμογή Διαχειριστών - Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

3. Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;
Έως τις 30 Μαΐου 2016

4. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων;
Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει στοιχεία για την υποβολή της αίτησής σας. Κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΔΕ. Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:


· Η σωστή αναγραφή του ΑΦΜ σας ή του ΑΦΜ διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία ή του ΑΦΜ της πολυκατοικίας εφόσον έχει δηλωθεί από το διαχειριστή.
· Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία. ΠΡΟΣΟΧΗ! τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτησή σας.

5. Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής σε ότι αφορά την εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/ Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;
Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας. Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής. Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά - κλειστά - ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής, όταν θα έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις από τους δικαιούχους. Πριν προβείτε στην ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής, επιβεβαιώστε την ορθή υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων. Η αίτησή τους είναι σωστή μόνο όταν δίπλα στα στοιχεία τους υπάρχει η ένδειξη «Υπάρχει αίτηση». Στα παραστατικά των αγορών πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού κοινόχρηστης παροχής της ΔΕΗ θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον ΑΦΜ, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός ΑΦΜ». Ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή.

6. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν Κοινόχρηστο;

Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά επιλέξτε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.

7. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή;
Στην Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας, θα δηλωθούν τα νέα στοιχεία. Οι ένοικοι θα υποβάλουν τις νέες αιτήσεις με τον νέο ΑΦΜ διαχειριστή. Ο διαχειριστής θα ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι νέες διασταυρώσεις παραστατικών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, αφορούν τις αγορές που θα πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία ενεργοποίησης της δυνατότητας πληρωμής.

8. Είμαστε μια πολυκατοικία, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα. Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;
Θα κάνετε χωριστή αίτηση ο καθένας ως κάτοικοι μονοκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα προμηθευτείτε πετρέλαιο με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και αντίστοιχα στην αίτησή κάθε δικαιούχου.

9. Έχω υποβάλλει την αίτησή μου στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, το παραστατικό αγοράς όμως αναγράφει τον ΑΦΜ της συζύγου μου. Θα υπάρξει πρόβλημα στην διασταύρωση των στοιχείων;
Η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα ολοκληρωθεί. Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτησή σας.

10. Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω ανενεργού IBAN που έχω δηλώσει. Πώς μπορώ να τον διορθώσω;
Θα προβείτε σε τροποποιητική αίτηση στην οποία θα διορθώσετε τον ΙΒΑΝ ή να δηλώσετε το νέο IBAN από την αντίστοιχη επιλογή στην οθόνη "προβολής Διασταυρωνομένων Αγορών Πετρελαίου".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερωτήσεις - απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης "

Μία η προσφορά για τον ΟΛΠ;

Με μια επιβεβαιωμένη πρόσφορα αυτή της Cosco, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εξέπνευσε σήμερα το απόγευμα η διορία για την υποβολή δεσμευτικών πρόσφορων για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ.

Η διαδικασία καλύπτεται από πέπλο μυστήριου καθώς το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να μη γνωστοποιήσει τα ονόματα των ενδιαφερόμενων εταιριών, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις που θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου με το άνοιγμα των οικονομικών πρόσφορων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μία η προσφορά για τον ΟΛΠ;"

Αναστάτωση στη Ναυτιλία μετά την απαίτηση της ΕΕ για νέους φόρους

Την εντονότατη ανησυχία στον κλάδο της ναυτιλίας προκάλεσε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα, να επανεξετάσει εντός δύο μηνών ποια πλοία είναι επιλέξιμα για υπαγωγή στο ελληνικό ευνοϊκό φορολογικό σύστημα βάσει χωρητικότητας, ενώ ζητεί παράλληλα να εξαιρεθούν από αυτό το προτιμησιακό καθεστώς, τα αλιευτικά σκάφη, τα ρυμουλκά και τα γιοτ άνευ πληρώματος και να υπόκεινται στο μέλλον σε γενικό φόρο εισοδήματος.

Εκπρόσωποι των συγκεκριμένων κλάδων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το θέμα και με το τι πρόκειται να συμφωνήσουν τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών, αλλά και τι πρόκειται να συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημειώνεται ότι τα ρυμουλκά, τα γιοτ άνευ πληρώματος και τα αλιευτικά πάνω από 10 κόρους, φορολογούνται βάσει χωρητικότητας, ενώ υπάγονται στον ειδικό νόμο 27/1975 και τα κέρδη τους απαλλάσσονται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, εκτός βέβαια του ειδικού φόρου που προβλέπει ο πιο πάνω νόμος.

Η ίδια απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος προβλέπεται επίσης για τους μετόχους η εταίρους των εταιρειών αυτών, για το εισόδημα που αποκτούσαν με μορφή διανομής, κερδών ή μερίσματος. Επίσης εταιρείες που ασχολούνται με ναυλώσεις πλοίων ή μεσιτείες, είχαν συντελεστή φορολόγησης ανάλογα το συνάλλαγμα. Τώρα η ΕΕ ζητά για όλα αυτά τη φορολόγηση των κερδών. Την εξαίρεση από την προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση ζητά η ΕΕ και για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΕ, τα αιτήματά της δεν αφορούν τις δραστηριότητες της ναυτιλίας από την εκμετάλλευση φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστάτωση στη Ναυτιλία μετά την απαίτηση της ΕΕ για νέους φόρους"

Εκλογές ΝΔ: Στο 39,51% ο Με‘ι’μαράκης ακολουθεί με 28,7% ο Μητσοτάκης

Ποσοστό 39,51% συγκεντρώνει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθεί με 28,27%.

Με διασταυρωμένο το 85% των αποτελεσμάτων, ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκέντρωσε 21,15% ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης 11,07%. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος διευκρίνισε ότι έχουν διασταυρωθεί τα αποτελέσματα 1062 εκλογικών κέντρων από τα 1251.
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές ΝΔ: Στο 39,51% ο Με‘ι’μαράκης ακολουθεί με 28,7% ο Μητσοτάκης"

Στην αντεπίθεση η Σαββαΐδου: Προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της παύσης της από το υπουργικό συμβούλιο

Στην αντεπίθεση πέρασε η τέως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντα της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυρία Σαββαΐδου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η από 22 Οκτωβρίου 2015 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύτηκε από τα καθήκοντά της.

Καθήκοντα γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων η κυρία Σαββαΐδου ανέλαβε την 25η Ιουνίου 2014.

Υπενθυμίζεται, ότι σε βάρος της κυρίας Σαββαΐδου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος και για παράβαση καθήκοντος.

Κατ' αρχάς η κυρία Σαββαΐδου αναφέρει ότι ναι μεν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι πολιτικές (αποφάσεις) και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τη νομιμότητα τους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η κυβερνητική αυτή πράξη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας ατομικής διοικητικής πράξης, καθώς αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο και ρυθμίζει αρνητικά την υπηρεσιακή της κατάσταση.

Κατά συνέπεια, η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μια «ατομική εκτελεστή διοικητική πράξη» παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε από κυβερνητικό όργανο.

Στην προσφυγή της υπογραμμίζει ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται τόσο από την ΕΣΔΑ όσο και από το Σύνταγμα.

Τονίζει, η τέως γενικής γραμματέας ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προσκρούει ευθέως στις ίδιες διατάξεις της ΕΣΔΑ και του Συντάγματος η διάταξη εκείνη του νόμου 4093/2012, που προβλέπει ότι η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί, επίσης, να λήξει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η οποία είναι 5ετούς θητείας με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, μόνο κατ' εξαίρεση μπορεί να λήξει και για συγκεκριμένους λόγους, όχι όμως με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτει η κυρία Σαββαΐδου.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη καθώς δεν προηγήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας αφού πρόκειται για μια ατομική διοικητική πράξη, η οποία έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία, ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί προηγουμένως να παρέχει εξηγήσεις (ακρόαση).

Ποινική δίωξη

Το σκέλος της ποινικής δίωξης αφορά απόφασή της κυρίας Σαββαΐδου να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρ' ότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Μάλιστα, η απόφαση φέρεται απλώς να «πάγωσε» επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Στην κυρία Σαββαΐδου αποδίδεται ότι ανέσυρε μια ήδη κατατεθείσα αίτηση της εταιρείας από το 2013 και διέταξε επανέλεγχο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κι ενώ υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις από το σύνολο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα.

Ακόμη, σε βάρος της έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο της καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην αντεπίθεση η Σαββαΐδου: Προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της παύσης της από το υπουργικό συμβούλιο"

Ανάληψη ευθύνης από την «ΟΛΑ» για την επίθεση στον ΣΕΒ

Την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ανέλαβε η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών με προκήρυξή της.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ενημερώνοντας ότι άφησε usb stick με την προκήρυξη πίσω από ΚΑΦΑΟ επί της Εμμ. Μπενάκη στα Εξάρχεια. Ενημερώθηκε η Αστυνομία και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας παρέλαβε τον φάκελο.

Σύμφωνα με διαρροές, πρόκειται για ένα κείμενο 32 σελίδων που υπογράφεται από την «ΟΛΑ» η οποία είχε αναλάβει το παρελθόν την ευθύνη για τις επιθέσεις στην ισραηλινή πρεσβεία, στα γραφεία της ΝΔ και στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη (Χαλάνδρι).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης από την «ΟΛΑ» για την επίθεση στον ΣΕΒ"

Χώρο για εγκατάσταση αποτεφρωτηρίου αναζητά ο Δήμος Αθηναίων

Στην αναζήτηση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση αποτεφρωτηρίου νεκρών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος σχετικά με τη χωροθέτηση του, προχωρά ο δήμος Αθηναίων.

Όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, επειδή ο Δήμος δεν διαθέτει τέτοιο χώρο, θα προβεί σε αγορά ή σε ενοικίασή του.

Ο κ. Καμίνης είπε ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του, «ένα δικαίωμα για το οποίο αγωνίστηκα, δίδαξα στο Πανεπιστήμιο και υπηρέτησα ως Συνήγορος του Πολίτη».

Ο νέος επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός, καταλόγισε ολιγωρία στη δημοτική αρχή και υπογράμμισε ότι η λειτουργία αποτεφρωτηρίου αποτελεί και δική τους προεκλογική δέσμευση.

Διαδημοτική συνεργασία ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σοφιανός.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Χώρο για εγκατάσταση αποτεφρωτηρίου αναζητά ο Δήμος Αθηναίων"

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

Με νομοτεχνικές αλλαγές, τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει μέχρι το βράδυ, αποδεχόμενος σχετικές προτάσεις των κομμάτων, ολοκληρώθηκε και σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στο επίμαχο άρθρο 12, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ δέχτηκε τη σφοδρή αντίδραση των ΑΝΕΛ, ο κ. Παρασκευόπουλος αποσαφήνισε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», παρότι, όπως είπε, «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμοι».

Ταυτόχρονα, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «γάμος ομοφύλων ούτε έμμεσα ούτε κρυφά δεν εισάγεται στο νομοσχέδιο».

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την τροπολογία που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητείται η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ ανδρών και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο.

Στην αιτιολογική έκθεση, οι πέντε βουλευτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη απαρχαιωμένη, τονίζοντας ότι «στιγματίζει ποινικά μια κατηγορία ατόμων, κάτω μάλιστα από έναν εξαιρετικά υποδηλωτικό τίτλο, ενώ διαιωνίζει και επιτείνει τις διακρίσεις και το ρατσισμό σε βάρος τους».

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναγνώρισε ότι «είναι προβληματική η διάταξη 347 του Ποινικού Κώδικα, γιατί αφορά μόνον άνδρες», επισήμανε ότι «η κανονιστική της εμβέλεια καλύπτεται από το άρθρο 339 που αφορά αποπλάνηση ανηλίκων», ενώ σημείωσε ότι είναι σε αχρηστία το άρθρο 342 για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου που αφορά τις «μωρομάνες» κρατούμενες, ορίζεται η δυνατότητα για κατ’ οίκον περιορισμό σε μητέρες που το παιδί τους θα έχει ηλικία μέχρι 8 ετών, και όχι 5 όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ το δικαίωμα αυτό θα έχουν πλέον και όσες καταδικάζονται για κακουργήματα με ποινές μέχρι 10 ετών και δεν θα αφορά περιπτώσεις μόνο για πλημμελήματα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το άρθρο 42, για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει σύμφωνη γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα, και σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποσαφήνισε περαιτέρω, τη διάταξη που αφορά την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, προσδιορίζοντας ότι ισχύει «εφόσον γίνεται για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος» και όχι μείζονος όπως αρχικά προβλεπόταν.

Τη στήριξη τους στο νομοσχέδιο δήλωσαν, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλα τα άρθρα στην Ολομέλεια, και το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι θα διαφοροποιήσει τη θετική του στάση, αν ο υπουργός υιοθετήσει σωρεία τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Κατά του Συμφώνου Συμβίωσης τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ σκληρή κριτική άσκησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, πυροδοτώντας προς στιγμή το κλίμα και προκαλώντας την άμεση αντίδραση, τόσο της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου όσο και του βουλευτή του κόμματος Σπυρίδωνα Λάππα.

«Το άρθρο 21 του Συντάγματος καταδεικνύει τον θεσμό της οικογένειας ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Επίσης το ελληνικό σύνταγμα προστατεύει την μητρότητα. Δεν πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας; Υπάρχει μητρότητα στους άνδρες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

«Ο λόγος σας είναι άκρως ομοφοβικός», αντέδρασαν έντονα η κ. Κατριβάνου και ο κ. Λάππας.

«Όχι δεν είμαστε ομοφοβικοί. Είμαστε σύμφωνοι με το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων αρκεί να μην βλάπτουν τους άλλους», απάντησε ο κ. Κόκκαλης, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή η οικογένεια, η μητέρα και το παιδί προστατεύεται κ. υπουργέ από το ελληνικό Σύνταγμα, θα το βρείτε μπροστά σας. Είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις».

Νωρίτερα, η κ. Κατριβάνου είχε υπογραμμίσει ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι ένα μέτρο ισονομίας και αυτονόητης συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και είναι μια σημαντική στιγμή για τα δικαιώματα στην Ελλάδα».

«Μας προβλημάτισε ιδιαίτερα ο ομοφοβικός λόγος που ακούστηκε το προηγούμενο διάστημα. Οφείλουμε να πάρουμε όλοι την ευθύνη μας, για να μην υπάρξουν άλλα σχόλια ρατσιστικά και να μην δεχτούμε να ξανασυμβεί αυτό στη συζήτηση. Είναι ώριμο αίτημα στην ελληνική κοινωνία η υιοθεσία. Το τι κάνει κάποιος στο κρεβάτι του δεν είναι ιδιωτικό. Το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Και δεν είναι ιδιωτική υπόθεση να είσαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας», υποστήριξε η κ. Κατριβάνου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης"

Παράλληλο πρόγραμμα σε... δόσεις – Από αύριο οι πρώτες τροπολογίες

Από αύριο, Τρίτη, αναμένεται να περάσουν με τροπολογίες κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αναχαίτισαν οι θεσμοί την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πολλά από όσα θα περάσουν αύριο ήταν σε γνώση των θεσμών» εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος που αφήνει αν και αναγνωρίζει μη επιτυχημένο χειρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης, αφήνει να διαφανεί κυβερνητική δυσαρέσκεια για την τακτική του ΓΛΚ σε αρκετές περιπτώσεις.
Τα υπόλοιπα μέτρα του «παράλληλου προγράμματός» θα έρθουν αμέσως μετά τις γιορτές ενώ η καυτή περίοδος για την κυβέρνηση αναμένεται να κλείσει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πρώτα το ασφαλιστικό μέχρι τις 15/1 και μετά τα κόκκινου δάνεια οριοθετούν τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ τα φορολογικά των αγροτών που δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα, θα έρθουν αργότερα.

Η κυβέρνηση «καίγεται» να κλείσει ως τα μέσα Φλεβάρη την αξιολόγηση ώστε να ανοίξει η συζήτηση περί χρέους. Για το μοντέλο διαπραγμάτευσης, και πάλι αναμένεται να λειτουργήσει η απ' ευθείας τηλεφωνική γραμμή Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στους εκπροσώπους των θεσμών για να επιδείξουν ευελιξία σε θέματα, όπως αυτο του ασφαλιστικού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράλληλο πρόγραμμα σε... δόσεις – Από αύριο οι πρώτες τροπολογίες "

Καρατζαφέρης: Καταδίκη για το «πόθεν έσχες», αθώωση για την offshore

Ολοκληρώθηκε η δίκη του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος είχε παραπεμφθεί με δύο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καταδικάστηκε σε ένα χρόνο, με τριετή αναστολή, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» την τριετία 2010-2012.

Παράλληλα αθωώθηκε για για συμμετοχή σε off shore εταιρίες.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Καρατζαφέρης, στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλε ως βουλευτής ή ευρωβουλευτής δεν δήλωσε 6,6 εκατ. δολάρια, που είχε σε λογαριασμό της εξωχώριας εταιρείας που ο ίδιος διέθετε.

Είχε επίσης παραλείψει να δηλώσει 1,65 εκατ. ευρώ που είχε λάβει με 3 εμβάσματα από εταιρεία που εμπλέκεται στην έρευνα για τις προμήθειες των εξοπλιστικών.

Εκτός δηλώσεων είχε μείνει και ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρατζαφέρης: Καταδίκη για το «πόθεν έσχες», αθώωση για την offshore"

Παρέμβαση 15 κατόχων Νόμπελ υπέρ της Ελλάδας

Πληθαίνουν οι φωνές από διεθνείς προσωπικότητες για τη στήριξη της Ελλάδος, ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση.

Δεκαπέντε κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, ανέλαβαν πρωτοβουλία, στέλνοντας επιστολή τόσο στις ευρωπαϊκές αρχές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

Στην επιστολή τους οι δεκαπέντε νομπελίστες, αφού χαρακτηρίζουν την Ελλάδα γενέτειρα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, επισημαίνουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διάφορων κύκλων περί δήθεν «τεμπέληδων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, είναι δημιουργικοί και εφευρετικοί και όπου εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού διαπρέπουν, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των χωρών όπου εργάζονται.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της έρευνας οι 15 νομπελίστες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά ερευνητικά κέντρα, τα οποία κατατάσσονται σε υψηλό επίπεδο για την παραγωγική τους έρευνα, με εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση με ελλείψεις, τόσο σε κονδύλια όσο και σε υποδομές, γεγονός που αναγκάζει κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες να αναζητήσουν την τύχη τους σε χώρες του εξωτερικού.

Στην επιστολή τους οι 15 τονίζουν ότι στόχος της πρωτοβουλίας τους είναι να συμβάλλει θετικά στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζουν, η στήριξη της έρευνας και του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και δίοδο εξόδου της από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 15 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ καλούν τις ηγεσίες της Ευρώπης και της Αμερικής να αναλάβουν δράσεις για να επιστρέψει σύντομα η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Εκτιμούν επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας είναι σκληρά και άδικα για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν οδηγούν πουθενά και καλούν την ευρωπαϊκή ηγεσία να προωθήσει πολιτικές που θα εμπεριέχουν την παράμετρο της ανάπτυξης, διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, θα είναι αναποτελεσματικές, θα αναχαιτίζουν την πρόοδο και θα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση.

Τέλος, καλούν την ΕΕ και την Αμερική να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό για όσα έχουν προσφέρει οι Έλληνες στον διεθνή πολιτισμό και να πάρουν μέτρα ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την ύφεση.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τους 15 κορυφαίους επιστήμονες, επικεφαλής των οποίων είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσιολογίας/ιατρικής, καθηγητής Herald zur Hausen, εστάλη στον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ.

Οι 15 νομπελίστες που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι παρακάτω:
1. Prof. James D. Watson, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1953
2. Prof. Peter Doherty, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1996
3. Prof. Elizabeth H. Blackburn, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2009
4. Prof. Gόnter Blobel, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1999
5. Prof. Εdmont H. Fischer, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1992
6. Prof. Jules A. Hoffman, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2011
7. Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2001
8. Prof. Wolfgang Ketterle, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2001
9. Prof. Yuan T. Lee, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 1986
10. Prof. Robert, Lord May of Oxford, Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Crafoord 1996
11. Prof. Roger D. Kornberg, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2006
12. Sir Richard J. Roberts, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1993
13. Prof. Hamilton O. Smith, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1978
14. Kurl Wόthrich, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2002
15. Prof. Albert Fert, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2007

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση 15 κατόχων Νόμπελ υπέρ της Ελλάδας"

Tην Τρίτη καταβάλλονται τα επιδόματα σίτισης και ενοικίου

Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνεται ότι αύριο Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 θα ενεργοποιηθεί για έκτη φορά η Κάρτα Αλληλεγγύης.

Το ποσό των 16.297.480 ευρώ, θα πιστωθεί σε 145.330 δικαιούχους, που θα λάβουν έτσι την ΣΤ' δόση της Κάρτας Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται μέσω της χρήσης της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 –220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

Επίσης αύριο Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 θα γίνει η τέταρτη καταβολή του Επιδόματος Ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της Ανθρωπιστικής Κρίσης των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί.

Το ποσό των 2.424.864,49 ευρώ θα πιστωθεί στους 19.443 λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση –με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Tην Τρίτη καταβάλλονται τα επιδόματα σίτισης και ενοικίου"

Δεκατιανό σε χιλιάδες μαθητές

Το πρόγραμμα "Δεκατιανό στο Σχολείο" παρουσιάστηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Εργασίας, από τους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Το πρόγραμμα τρέχει πιλοτικά ήδη από τις 18 Νοεμβρίου, και στόχος είναι να καλύψει όλη τη σχολική χρονιά. Καλύπτει 64 δημοτικά σχολεία και περίπου 11000 μαθητές και πραγματοποιείται σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας, της Κυψέλης, στα Άνω και Κάτω Πατήσια και σε Ειδικά Σχολεία στο Περιστέρι και στο Ίλιον.

Γίνεται δε με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έχει ως στόχο, όπως δήλωσε η κ. Φωτίου, την αντιμετώπιση της φτώχειας των παιδιών και του υποσιτισμού τα σχολεία και τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Οι ιδιωτικοί φορείς που συνεργάζονται στο πρόγραμμα είναι οι «Γρηγόρης Μικρογεύματα», «Καραμολέγκος», «3Ε», «Ελληνική Ζύμη» και «ΑDORO».
Η κ. Φωτίου τόνισε τη σημασία της στήριξης των ιδιωτικών φορέων, αλλά και της συνεργασίας των δασκάλων και των συλλόγων γονέων για την επίτευξη του προγράμματος.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, το «Δεκατιανό στο Σχολείο» είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς υπάρχει σχεδιασμός, από τον Σεπτέμβριο του 2016, να παρέχεται ζεστό γεύμα στο 30% των δημοτικών σχολείων.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, από τη μεριά του, δήλωσε ότι σχεδιάζεται, επίσης σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, η διανομή γάλακτος σε 25 σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα εκτός από την αντιμετώπιση φαινομένων υποσιτισμού στα σχολεία και λιποθυμιών παιδιών μέσα στις τάξεις, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα υγιεινής διατροφής στα παιδιά και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, στην οποία η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, οι δράσεις θα πολλαπλασιαστούν με τη δημιουργία δικτύων διανομής φρούτων. «Δίνουμε δικαίωμα στην κοινωνική αλληλεγγύη, κανείς μόνος μπροστά στην κρίση», τόνισε.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας είναι ένα φαινόμενο που δεν ανήκει σε ευρωπαϊκές χώρες και ότι «σε έκτακτες συνθήκες απαιτούνται έκτακτα μέτρα», ενώ υπογράμμισε ότι το Δημόσιο είναι αυτό που έχει την ευθύνη του κοινωνικού κράτους και οφείλει να εξασφαλίζει τις παροχές κατά της φτώχειας.

Το «Δεκατιανό στο Σχολείο», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά μια προσπάθεια «να ανταποκριθούμε στην κοινωνική ασφάλεια» και είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκατιανό σε χιλιάδες μαθητές"

Αναπροσαρμογή τιμών στα διόδια της Νέας Οδού

Η «Νέα Οδός Α.Ε.», ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 00:01, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή των διοδίων τελών.

Τα νέα μειωμένα τέλη εμφανίζονται αναλυτικά ανά σταθμό διοδίων και κατηγορία οχήματος στους παρακάτω πίνακες. Στις κατηγορίες 1 και 2 (δίκυκλα & Ι.Χ.) οι μειώσεις κυμαίνονται από 0.05€ έως και 0.10€ και στις κατηγορίες 3 και 4 (φορτηγά & λεωφορεία) από 0.05€ έως και 0.20€. Προς διευκόλυνσή σας, αναφέρονται και τα ισχύοντα τέλη, ενώ με κόκκινο στη στήλη Τέλη Διοδίων 2016 έχουν επισημανθεί τα νέα μειωμένα τέλη.



Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Οδός, με όχημα την υπηρεσία ηλεκτρονικής πληρωμής διοδίων Fast Pass και το εκπτωτικό πρόγραμμα Frequent, προσφέρει σε όλους τους οδηγούς Ι.Χ. (κατ. 2), κλιμακωτές εκπτώσεις έως και 50%, ανάλογα με τη συχνότητα διέλευσης από τους σταθμούς διοδίων Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναπροσαρμογή τιμών στα διόδια της Νέας Οδού"

Ραγκούσης: Η κυβέρνηση Τσίπρα "ρίχνει μαύρο" στη δι@ύγεια

Την επιχειρούμενη κατάργηση διατάξεων του νόμου για την υποχρεωτική ανάρτηση δημοσίων δαπανών στο διαδίκτυο καταγγέλλει ο εμπνευστής της Διαύγειας, πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως αναφέρει: «Με νομοθετική διάταξη καταργεί την υποχρέωση ανάρτησης στο διαδύκτιο πληθώρας δαπανών στο Υπουργείο Εξωτερικών. (άρθρο 108 στο Ν/Σ για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου). Επικαλείται δήθεν ιδιαιτερότητα αυτών των δαπανών που άπτεται της ασφάλειας της χώρας.

Όμως, ως συνήθως, ψεύδεται η κυβέρνηση Τσίπρα. Διότι στο άρθρο 2 παρ.4 του Ν.3861 έχουμε εξαρχής εξαιρέσει όλες τις δαπάνες των οποίων η δημοσιότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην εθνική άμυνα κι ασφάλεια της χώρας.Επομένως, άλλες δαπάνες επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν, που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Δαπάνες όμως, για τις οποίες ευθέως πλέον γεννάται το ερώτημα: Πως τις υλοποίησαν ή τις ανέλαβαν από την ώρα που δεν τις είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο;

Προφανώς έχουν διαπράξει ήδη την παραβίαση του Ν.3861 έχοντας πραγματοποιήσει παράνομες δαπάνες. Ποιες άραγε;

Προφανώς επιλέγουν και τώρα να διαχειριστούν στο σκοτάδι τα χρήματα των Ελλήνων.

Όπως νομοθέτησαν και την Άνοιξη για δαπάνες στο Yπουργείου Oικονομικών».

H απάντηση του ΥΠΕΞ:

«Η προτεινόμενη διάταξη Νόμου τακτοποιεί το πρόβλημα της μη εκκαθάρισης συγκεκριμένων δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα προηγουμένων ετών. Ειδικότερα:

1. Αφορά σε μη εκκαθαρισμένες, για γραφειοκρατικούς λόγους, δαπάνες των ετών 2013 και 2014 ύψους 282.592,58 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 41 συμψηφιστικά εντάλματα, που δεν αναρτήθηκαν εκ παραδρομής στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» και άλλα 240 συμψηφιστικά εντάλματα, τα οποία αναρτήθηκαν μετά την πραγματοποίηση της δαπάνης.

2. Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για δαπάνες Αρχών του Εξωτερικού. Στην πλειονότητά τους καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες των Αρχών και ικανοποιούν πλήρως όλες τις λοιπές προϋποθέσεις νομιμότητας και κανονικότητάς τους. Είναι δε στη διάθεση οιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

3. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο γραφειοκρατικό πρόβλημα, πλην την νομοθετικής ρύθμισης.

4. Η ανάρτηση των δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών στην Διαύγεια συνεχίζεται κανονικά βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών πρωτοστατεί σε θέματα διαφάνειας και δεν πρόκειται να ανεχθεί ή να επιτρέψει καμία δημοσιονομική σκιά στο έργο του».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγκούσης: Η κυβέρνηση Τσίπρα "ρίχνει μαύρο" στη δι@ύγεια"

Ποδαρικό με ειδικό φόρο στο κρασί

Από 1η Ιανουαρίου του 2016 θα τεθεί σε ισχύ ο πρόσθετος ειδικός φόρος στο κρασί, μετά την δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Η κίνηση υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και προβλέπει αύξηση 20 λεπτών του ευρώ για κάθε λίτρο οίνου (0,15€ στη φιάλη των 750 ml).

Το μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή στο πλαίσιο του προηγούμενου εφαρμοστικού νόμου, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων της τάξεως των 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το φόρο εξαιρούνται τα εξαγόμενα ελληνικά κρασιά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποδαρικό με ειδικό φόρο στο κρασί"

Πώς αμείβονται οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενημερώνει η ΓΣΕΕ τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας.

Ημέρες αργίας λόγω εορτών

Η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, προβλέπεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας από τον νόμο.

Η 26η Δεκεμβρίου, η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από τον νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κ.λπ., είτε κατ' έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Επίσης, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής εργασίας.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

- Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

- Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται:
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Δεκεμβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ' τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς αμείβονται οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς"

Προς το αρχείο η δικογραφία για τη στάση των τηλεοπτικών σταθμών πριν από το δημοψήφισμα

Στο αρχείο οδηγείται η δικογραφία για τις καταγγελίες που αφορούσαν τη στάση τηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα.

Ο εισαγγελέας Κ. Δεληδήμος, που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο το ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος όπως αυτό που αφορά «παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας», κρίνει πως ο φάκελος πρέπει να αρχειοθετηθει, καθώς οποιαδήποτε άλλη ποινική ενέργεια θα συνιστούσε παρέμβαση στην ανεξάρτητη λειτουργία του Τύπου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εξέτασε μάρτυρες και αξιολόγησε το υλικό της δικογραφίας και κρίνει τελικά πως «οποιαδήποτε παρέμβαση στην ενημέρωση θα συνιστούσε παραβίαση των άρθρων 2, 5 και 14 του Συντάγματος (περί προσωπικής ελευθερίας και ελευθερίας του Τύπου, κ.λπ.) καθώς και του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ».

Η δικογραφία διαβιβάζεται στο Εφετείο, όπου ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών θα αποφανθεί αν θα συναινέσει στη γνώμη του συναδέλφου του, και θα κρίνει αν τελικώς η υπόθεση πρέπει ή όχι να τεθεί στο αρχείο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς το αρχείο η δικογραφία για τη στάση των τηλεοπτικών σταθμών πριν από το δημοψήφισμα"

Κομισιόν: Έκλεισαν οι εκκρεμότητες, πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για τη δόση

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

«Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου» δήλωσε η Μ. Αντρέεβα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές πως έκλεισε και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, που αφορούσε στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για την περικοπή δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η εκκρεμότητα προκάλεσε την εμπλοκή στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Έκλεισαν οι εκκρεμότητες, πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για τη δόση"

ΑΔΕΔΥ: Παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη

Παναττική στάση εργασίας πραγματοποιεί την Τετάρτη από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου η ΑΔΕΔΥ, ενώ προγραμματίζει συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους του Δημοσίου, να δώσουν το παρών στο Κέντρο Αγώνα και να παρευρεθούν την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 12:00, στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς εργαζόμενους στα πεντάμηνα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη"

Περιθώρια διαπραγμάτευσης για το τσίπουρο αφήνει ο Μοσκοβισί

«Aνοιχτό παράθυρο» και περιθώρια διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά αφήνει ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με την απάντηση του στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Η Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος μελέτη σχετικά με την οδηγία 92/83/ΕΟΚ» τονίζει ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ συνεχίζει αναφέροντας πως «η αξιολόγηση θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τους μειωμένους συντελεστές, καθώς και τις διατάξεις για την ιδιωτική παραγωγή/ιδία κατανάλωση».

Διάθεση για διαβούλευση

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ εξηγεί τη διάθεση εκ μέρους της Επιτροπής να υπάρξει διαβούλευση στο ζήτημα του ενιαίου φόρου στα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα συνοψιστούν και θα δημοσιευθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε θέσει την 1 Οκτωβρίου 2015 με ερώτησή του προς την Κομισιόν, το ζήτημα της προστασίας του τσίπουρου και της τσικουδιάς τα οποία αποτελούν εθνικά προϊόντα Προστατευμένης Προέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει την Κομισιόν αν μεταξύ άλλων «σκοπεύει να έρθει σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση ενός νέου καθεστώτος για την επιβολή ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά» καθώς και «αν θα παρέχει στην Ελλάδα αντίστοιχες με τα υπόλοιπα κράτη μέλη εξαιρέσεις προστασίας παραδοσιακών εθνικών προϊόντων, όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά»

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιθώρια διαπραγμάτευσης για το τσίπουρο αφήνει ο Μοσκοβισί"

Κλειστός την Τρίτη ο ΧΥΤΑ Φυλής

Κλειστός για 24 ώρες θα παραμείνει την Τρίτη ο ΧΥΤΑ Φυλής λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανύπαρκτη φύλαξη του χώρου από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για τη διαχρονική αποτυχία του ΕΔΣΝΑ να φυλάξει τις εγκαταστάσεις του.

Όπως καταγγέλλουν, η ελλιπής φύλαξη έχει ως αποτέλεσμα να καίγονται μηχανήματα, να τραυματίζονται οι χειριστές τους και να γίνονται επιθέσεις σε οδηγούς των απορριμματοφόρων.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι «τονίζουμε για πολλοστή φορά πως η ύπαρξη των παρανόμων εισερχομένων ατόμων θέτει σε κίνδυνο και τις υποδομές του φορέα μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του εργοταξίου και, άρα, στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή του λεκανοπεδίου. Με αφορμή τον τραυματισμό του συναδέλφου μας και αγανακτισμένοι από το άλυτο πολυετές αυτό πρόβλημα και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας προς την πολιτεία για λήψη μέτρων και περιφρούρησης του ΧΥΤΑ, χωρίς ανταπόκριση, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ αναγκασμένη από τη δεινή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, αλλά και ως συμπαράσταση στον συνάδελφό μας αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 22-12-2015 και περαιτέρω κλιμάκωση εάν και εφόσον δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό μέχρι τότε».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός την Τρίτη ο ΧΥΤΑ Φυλής"

Λουκέτο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους βάζουν οι φύλακες

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) ανακοίνωσε το επ΄αόριστον κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων τα σαββατοκύριακα και τις αργίες μέχρι την επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε με αφορμή το νέο μισθολόγιο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παρέμειναν κλειστοί το σαββατοκύριακο που πέρασε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους βάζουν οι φύλακες "

Μειώσεις τελών στον Δ. Αχαρνών - Ποιοι απαλλάσσονται

Σε μείωση τελών προχωρεί ο Δήμος Αχαρνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.

Παράλληλα, προβλέπεται απαλλαγή ή σημαντική μείωση δημοτικών τελών ισχύει και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ψηφίστηκε η μείωση ή απαλλαγή δημοτικών τελών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άπορους, πολύτεκνους, ΑμΕΑ, άνεργους και τρίτεκνους

Υιοθετήθηκε η πρόταση του Δημάρχου Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβού για μείωση κατά 10% των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις και βιοτεχνίες κάτω των 100τμ. Ενώ, αποφασίστηκε στοχευμένη αύξηση των δημοτικών τελών για μεγάλες επιχειρήσεις, όπως Καζίνο, Τράπεζες, και μεγάλα Σούπερ Μάρκετ.

Στο πλαίσιο στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και της μικρομεσαίας επιχείρησης, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και προεκλογικά, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Κασσαβός πρότεινε την ελάφρυνση της επαγγελματικής στέγης από δημοτικά τέλη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Κασσαβός, στόχος της πρωτοβουλίας, που ψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου 2015, είναι η υποστήριξη της τοπικής μικρομεσαίας επιχείρησης, που παλεύει, υπό αντίξοες συνθήκες, για την επιβίωσή της. Ένα μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου Αχαρνών που πλήττονται σκληρά από την οικονομική κρίση, και έχουν φθάσει στα πρόθυρα του λουκέτου.

Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και με στόχο την υπεράσπιση των οικονομικά αδύναμων, απαλλαγή ή σημαντική μείωση δημοτικών τελών ισχύει και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη έχουν: οι άπορες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 € , οι ανάπηροι με μόνιμη αναπηρία άνω του 67% και ετήσιο εισόδημα έως 10.000 €, οι πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 € και με κύρια κατοικία έως 100τμ., οι οικογένειες που και οι δύο σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι με κάρτα ανεργίας σε ισχύ και οι τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 €, ενώ μείωση κατά 50% στα δημοτικά τέλη ισχύει για όλες τις τρίτεκνες οικογένειες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώσεις τελών στον Δ. Αχαρνών - Ποιοι απαλλάσσονται"

ΕΟΠΥΥ: Με αναστολή εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων απειλούν οι γιατροί

Την άμεση έκδοση της παράτασης των συμβάσεων στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ζητούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι δεν θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του οργανισμού από 1/1/2016.

Να σημειωθεί ότι, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, έχει δεσμευθεί ότι μέχρι την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου θα εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της σύμβασης τουλάχιστον μέχρι 31/03/2016.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) συναντήθηκε την Παρασκευή με το νέο πρόεδρο του οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη, και συζήτησαν τις οικονομικές εκρεμμότητες του οργανισμού έναντι των γιατρών.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι θα αποπληρωθούν τουλάχιστον δύο μήνες (7ος και 8ος του 2015) όσον αφορά τις επισκέψεις, μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ της παράτασης και θα συνεχιστεί η ροή πληρωμής των πράξεων/εξετάσεων. Επίσης, δόθηκε η υπόσχεση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για το 10% των δεδουλευμένων επισκέψεων/πράξεων που εκκρεμούν από το 2012.

Ωστόσο, δεν ετέθη πρόγραμμα διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, όπου αναμένεται νομοθετική ρύθμιση και οικονομική ενίσχυση, η οποία εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους θεσμούς.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απηύθυνε πρόσκληση στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να συζητήσουν επίσης το πλαίσιο των νέων συμβάσεων προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, με προκαθορισμένο ραντεβού.

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, χθες Κυριακή, αποφασίστηκε η αναγγελία αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από 01/01/2016 σε περίπτωση μη έκδοσης του ΦΕΚ της παράτασης των συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους.

«Απλή παράταση με απόφαση ΔΣ του Οργανισμού δεν είναι αποδεκτή, ηθικά και νομικά, και θα υποχρεώσει την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε κήρυξη επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό. Προτείνεται παράταση της σύμβασης των ιατρών μέχρι 30/06/2016 ώστε να προηγηθεί διαβούλευση για τις νέες συμβάσεις και το νέο πλαίσιο ΠΦΥ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αλλά και στην περίπτωση έκδοσης ΦΕΚ, οι γιατροί απαιτούν την άμεση πληρωμή δύο τουλάχιστον μηνών (7ος και 8ος του 2015 ) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και των δύο επόμενων μηνών (9ος και 10ος του 2015) στην επόμενη οριστικοποίηση, με αποκατάσταση της ροής πληρωμών των δεδουλευμένων. Σε περίπτωση μη τήρησης των προαναφερθέντων, θα εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο επίσχεσης εργασίας.

Επίσης, αποφασίστηκε η ομαδική κατάθεση ατομικών αγωγών κατά του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και του υπολειπόμενου 10% των επισκέψεων/πράξεων/εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2012.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Με αναστολή εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων απειλούν οι γιατροί"

Διήμερο πένθος κήρυξε ο Αμβρόσιος για το σύμφωνο συμβίωσης

Χωρίς προηγούμενο είναι η απόφαση που έλαβε ο μητροολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Κήρυξε διήμερο πένθος σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη για την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης και οι καμπάνες των ναών της μητρόπολής του θα ηχούν πένθιμα στο μισάωρο 12:00 - 12:30.

Όπως αναφέρει το romfaia.gr, το Σάββατο ο κ. Αμβρόσιος κάλεσε στο Επισκοπείο τους προϊσταμένους των ιερών ναών της πόλεως του Αιγίου, για να συζητήσουν σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την ψήφιση του νόμου γιά το σύμφωνο συμβιώσεως για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Εξετάζοντας, λοιπόν, τρόπους αντίδρασης στην προσπάθεια της Πολιτείας «να νομιμοποιήσει 'εναλλακτικές' μορφές συμβιώσεως που υποσκάπτουν και υπονομεύουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογενείας, είναι αντίθετες με το θέλημα του Θεού και αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια ηθικά, εθνικά και κοινωνικά προβλήματα με την εφαρμογή τους» αποφάσισαν:

1. Οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλης του Αιγίου, την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του νόμου, να χτυπήσουν πένθιμα από 12.00-12.30.

2. Να αναρτηθούν την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πανό διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία της πόλεως του Αιγίου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Διήμερο πένθος κήρυξε ο Αμβρόσιος για το σύμφωνο συμβίωσης"

Επίσημα χειμώνας από αύριο - Εκδήλωση στο Πλανητάριο για το χειμερινό ηλιοστάσιο

Την Τρίτη το πρωί, 22 Δεκεμβρίου, στις 06:48 ώρα Ελλάδος, ξεκινά και τυπικά (αστρονομικά) ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, καθώς ο Ήλιος θα φθάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του, που ονομάζεται χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η πρώτη «επίσημη» νύχτα του χειμώνα θα είναι και η μεγαλύτερη του έτους. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας στο αποκορύφωμά της.
Λίγες ημέρες μετά, την Παρασκευή, η νύχτα των Χριστουγέννων θα είναι πραγματικά φωτισμένη, αφού θα υπάρχει και πανσέληνος στον ουρανό. Η πανσέληνος θα συμβεί, συγκεκριμένα, στις 13:11 ώρα Ελλάδος, στις 25 Δεκεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό μετά από σχεδόν 40 χρόνια (η τελευταία φορά ήταν το 1977). Στο μέλλον, τα Χριστούγεννα θα ξανασυμπίπτουν με πανσέληνο κάθε 19 χρόνια, δηλαδή το 2034, το 2053 και το 2072.
Στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του, υπάρχουν περίπου ίση ημέρα και νύχτα, αλλά στη συνέχεια σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της ημέρας. Όταν ο Ήλιος φθάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει κάθε ημέρα όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εως ότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που θεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, η οποία σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία, όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία, πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.
Για τους Ρωμαίους, μεγάλη σημασία είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, που κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22η. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Αυτές οι ημερολογιακές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Συγκεκριμένα, το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή αντικαταστάθηκε το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 πΧ και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
Εκδήλωση στο Πλανητάριο
Με την ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ίδρυμα Ευγενίδου θα γιορτάσουν απόψε μαζί το χειμερινό ηλιοστάσιο και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις, 18:30, 19:30 και 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου σήμερα από τις 18:00.
Η ψηφιακή παράσταση, διαρκείας 25 λεπτών, δημιουργήθηκε από τον Φάνη Ματσόπουλο και είναι αφιερωμένη στην ιστορία και την επιστημονική συμβολή του τηλεσκοπίου Newall, το οποίο κάποτε ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, ενώ σήμερα είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης.
Παράλληλα, στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ταυτόχρονα, το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν μέσα στα πλάνα της παράστασης.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσημα χειμώνας από αύριο - Εκδήλωση στο Πλανητάριο για το χειμερινό ηλιοστάσιο"

«Εξωση» ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ, θέλει το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξη του στους Financial Times ότι «προβληματίζεται από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα» και πως μετά από έξι χρόνια διαχείρισης αυτής της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη έχει πλέον τη θεσμική επάρκεια να αντιμετωπίσει ενδοευρωπαϊκά ζητήματα», δείχνοντας για άλλη μία φορά το δρόμο του ΔΝΤ-exit από το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα η στάση αυτή του Αλέξη Τσίπρα «πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επέμενε να παραμείνει το ΔΝΤ. Το Βερολίνο εκτιμά την τεχνική επάρκεια του ΔΝΤ, όσο και αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν».

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θέλουν μεν τη σκληρή συνταγή λιτότητας του ΔΝΤ και τον εξίσου σκληρό μηχανισμό εποπτείας του, δεν θέλουν όμως επ ουδενί τη γενναία μείωση του χρέους που πρεσβεύει το Ταμείο.

Για αυτό και οι Financial Τιμές γράφουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «ρισκάρει να απομονωθεί από το ΔΝΤ, που είναι ισχυρός σύμμαχος στην ελάφρυνση χρέους της Αθήνας, ενώ η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης είναι αντίθετοι σε διαγραφή χρέους».

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της θα ήθελε το «κούρεμα» του χρέους, αλλά δεν θέλει την άκαμπτη, παράλληλη συνταγή λιτότητας του ΔΝΤ. Και από τη στιγμή που ο Σόιμπλε έχει φροντίσει να βγάλει οριστικά από το τραπέζι οποιαδήποτε ριζική μείωση χρέους, πέραν της ελάφρυνσης δια της επιμήκυνσης, ελάχιστους λόγους έχει να εξακολουθεί να θέλει το ΔΝΤ ως άμεσο δανειστή.

Όπως σημειώνει άλλωστε και η βρετανική εφημερίδα, «η Ελλάδα αρνείται τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της επόμενης χρονιάς για μείωση των ελλειμμάτων στα Ταμεία μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση και την εύρεση εναλλακτικών περικοπών δαπανών. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι επίσης σκεπτικοί για τις ελληνικές εκτιμήσεις αύξησης των εσόδων το 2016. Ανησυχούν επίσης για το ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μηδενική ανάπτυξη το 2015 μπορεί να αποδειχτεί αισιόδοξη, δεδομένης της μεγαλύτερης της αρχικά αναμενόμενης μείωσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο».

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στην εφημερίδα ότι η ελληνική κυβέρνησή θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα με στόχο να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και να ξεφορτωθεί την «τρόικα» των δανειστών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ).

«Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα (διάσωσης) τόσο καλύτερο για τη χώρα», λέει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξωση» ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας"

«Πάρε γεμιστά, δώσε μας γαλοπούλες»

Με το σύνθημα «πάρε γεμιστά, δώσε μας γαλοπούλες» εκπρόσωποι των τριτέκνων προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας (21/12) σε πρωτότυπη διαμαρτυρία έξω από το γραφείο της Θεανώς Φωτίου.

Οι ίδιοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην κοπούν τα επιδόματα των τριτέκνων, ενώ διεκδικούν την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των πολυτέκνων.

Δείτε τι δήλωσε στο Μega η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ανατολικής Αττικής, Mαρία Ναυροζίδου



real
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάρε γεμιστά, δώσε μας γαλοπούλες»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news