facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη»

Σε συμφωνία για επαναπρόσληψη των απολυμένων και αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων ήρθαν ιδιοκτησία και εργαζόμενοι στη Γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» στην Ξάνθη.

Έπειτα από δεσμεύσεις του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μ. Σαράντη, για διακοπή των προγραμματισμένων απολύσεων και επαναπρόσληψη το άμεσο επόμενο διάστημα των απολυμένων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί από την Κυριακή 20 μέχρι και την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου.

«Το σωματείο, μέχρι την επαναπρόσληψη και του τελευταίου απολυμένου που θέλει να επιστρέψει στη δουλειά, παραμένει σε εγρήγορση, σε περίπτωση που αθετηθούν οι δεσμεύσεις ώστε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων.

«Καλούμε τον ξανθιώτικο λαό στη συνέχιση της συμπαράστασης που έχει δείξει μέχρι στιγμής με κάθε τρόπο μέχρι την επιστροφή και του τελευταίου απολυμένου» καταλήγει ανακοίνωση.

Η πρώην συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» στεγάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 39.000 τ.μ. στο τρίτο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ξάνθης-Λάγους, με βασικό τεχνολογικό εξοπλισμό που προέρχεται από παγκοσμίως αναγνωρισμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, όπως είναι η Tetra Pak, η Alfa Laval, η Galdi, η TESCO, και απασχολεί σήμερα 98 άτομα μόνιμο προσωπικό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη»"

Η Αθήνα εξοφλεί αύριο τα τελευταία 336 εκατ. ευρώ που χρωστάει στο ΔΝΤ

Εξοφλούνται αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, τα τελευταία 336 εκατ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ, με τις συνολικές οφειλές προς το Ταμείο να ανέρχονται στα 6,346 δισ. ευρώ.

Η δόση αφορά στο πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα εξοφλεί αύριο τα τελευταία 336 εκατ. ευρώ που χρωστάει στο ΔΝΤ"

Νορβηγική έκθεση ισχυρίζεται ότι το πετρέλαιο του ISIS περνάει στην Τουρκία

«Φωτιά» έχουν πάρει τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που μεταδίδουν ότι οι καταγγελίες της Μόσχας για λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS από Τούρκους επιβεβαιώνονται και από ανεξάρτητη έρευνα από τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, έρευνα που διενεργήθηκε από ανεξάρτητη εταιρία μετά από αίτημα της Νορβηγικής κυβέρνησης έδειξε ότι το Ισλαμικό Κράτος κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία. Το πετρέλαιο αυτό πωλείται στη συνέχεια στη μαύρη αγορά σε χαμηλότερες τιμές.

Η έκθεση διέρρευσε από την νορβηγική εφημερίδα Klassekampen και δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή. «Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται κρυφά στην Τουρκία από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές. Το πετρέλαιο μεταφέρεται μετά με τάνκερ δια μέσω γνωστών δρόμων λαθρεμπορίου και πωλείται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από 25 έως 45 δολάρια το βαρέλι» αναφέρει η σχετική έκθεση.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δωροδοκούν διαφθαρμένους Τούρκους συνοριοφύλακες, οι οποίοι στο παρελθόν βοηθούσαν τον Σαντάμ Χουσείν να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις. «Τώρα, βοηθούν την τρομοκρατική οργάνωση να εξάγει πετρέλαιο και να εισάγει χρήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Μόσχα έχει πολλές φορές κατηγορήσει την Τουρκία ότι επιτρέπει το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του ότι κάνουν παράνομο εμπόριο πετρελαίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγική έκθεση ισχυρίζεται ότι το πετρέλαιο του ISIS περνάει στην Τουρκία"

Τη Δευτέρα καταβάλλονται οι συντάξεις ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

Τη Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου για τους δικαιούχους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, ενώ την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν οι συντάξεις του Δημοσίου.

Οι συντάξεις του ΙΚΑ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβληθούν την Τετάρτη (23/12).
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα καταβάλλονται οι συντάξεις ΟΓΑ και ΟΑΕΕ"

«Αν ήθελε η τουρκική κυβέρνηση, δεν θα περνούσαμε στην Ελλάδα ούτε μύγα!»

"Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε, εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα".

Η παραπάνω... αφοπλιστική ομολογία ανήκει, σύμφωνα με ειδικό θέμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον «Οσμάν» -αυτό, τουλάχιστον, είναι το όνομα που χρησιμοποιεί ένας από τους κορυφαίους της τουρκικής μαφίας, που διαχειρίζεται μετανάστες και πρόσφυγες στη γειτονική χώρα.

Δεν κρύβεται… "Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα" λέει αφοπλιστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Οσμάν διατηρεί ένα μαγαζί στη Σμύρνη που πουλάει τρόφιμα. Ένα μεγάλο μπακάλικο στο Μπασμανέ, τη συνοικία των Ρωμιών και των Εβραίων πριν το 1922, που σώθηκε από τη φωτιά. Οι Τούρκοι τη συνοικία την αποκαλούν "Δαμασκό". Όπως λένε, "εδώ έχει πιο πολλούς Σύρους απ’ότι στη Συρία". Δεν είναι όμως η εικόνα της περιοχής όπως ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Στους δρόμους δεν έχει κανέναν Σύρο.

Ο Οσμάν εξηγεί ότι πλέον "μένουν σε σπίτια που έχουν νοικιαστεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Δεν κυκλοφορούν ελεύθερα, η μετακίνησή τους γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα που τους παραλαμβάνουν από τα σπίτια και τους μεταφέρουν σε σημεία εκκίνησης. Από εκεί μεταφέρονται στα σημεία αναχώρησης".

Πώς μεταφέρονται, όμως; Με πολλούς τρόπους, ενδεικτικούς του μεγέθους του κυκλώματος και του αδίστακτο του τρόπου που αυτό λειτουργεί.

Μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από τον Οσμάν στις περιοχές απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο με λεωφορεία φορτωμένα σε αυτοκίνητα οδικής βοήθειας. Με σχολικά λεωφορεία, από την ώρα που τα παιδιά σχολάνε μέχρι την επομένη το πρωί, που τα λεωφορεία θα ξαναχρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά μαθητών.

Με ένα κομβόι ΙΧ, πράγμα που επιτρέπει, ακόμα κι όταν ένα αυτοκίνητο το σταματήσει η αστυνομία, όλα τα άλλα να κατευθυνθούν στον προορισμό τους. Υπάρχουν όμως και… VIP μεταφορές, όπως ανδρών ως πλούσιων αράβων με «βιτρίνα» Ρωσίδες συνοδούς ακόμα και… με νεκροφόρες! Οι τελευταίες, λέει ο Οσμάν, είναι ακριβές υπηρεσίες και πληρώνονται εξτρά, σχεδόν όσο και το πέρασμα στο νησί.

Η βάση του κυκλώματος είναι στη Σμύρνη. Στην κορυφή είναι τα μέλη της μαφίας. Οι περισσότεροι είναι στη δουλειά πάνω από 20 χρόνια. Παλιότερα το κάνανε για κανένα καλό μεροκάματο. Πλέον, και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, τα λεφτά είναι πολλά και αξίζει τον κόπο κανείς ακόμα και να ρισκάρει.

Στην άλλη άκρη του δικτύου είναι οι τοπικοί παράγοντες. Αυτοί που διαθέτουν χώρους-ασφαλή περάσματα απ’ όπου και ξεκινούν οι βάρκες. Αυτοί έχουν την ευθύνη να διατηρούν το πέρασμα καθαρό και ασφαλές και να εξασφαλίζουν, είτε την εκπαίδευση κάποιου από τους μεταφερόμενους στο χειρισμό της βάρκας, είτε την εξασφάλιση ενός «φτωχοδιάβολου», που, έναντι καλού μεροκάματου, της τάξης των 100 ευρώ τη φορά, θα μεταφέρει τη βάρκα στο νησί και θα επιστρέψει στη συνέχεια στη βάση.

Στο ενδιάμεσο των κορυφαίων και των τοπικών παραγόντων υπάρχουν κυρίως δύο κατηγορίες εμπλεκομένων. Οι "ντίλερς", δηλαδή αυτοί που μαζεύουν πελατεία και την προωθούν στους κορυφαίους της μαφίας. Πώς το κάνουν αυτό; Μέσω σελίδων στο Facebook, αλλά και με τηλέφωνα που δίνονται από πελάτη σε πελάτη. Σε αυτούς απευθύνονται οι κορυφαίοι της οργάνωσης, όταν έχουν βάρκα έτοιμη προς αναχώρηση και απλά την γεμίζουν.

Κοντά σε αυτούς οι "μπάνκερς". Απίστευτο, πλην όμως αληθινό. Πρόκειται για τους "τραπεζίτες" του κυκλώματος, οι οποίοι εισπράττουν τα κόμιστρα. Ο υποψήφιος προς μετακίνηση πληρώνει σε αυτόν με όποιον τρόπο μπορεί. Με χρήματα ή και σε είδος. Κοσμήματα ή πολύτιμες πέτρες, ακόμα και με αρχαιότητες! Από τη στιγμή που θα πληρώσει, έχει χρόνο τριών ημερών να περάσει στην Ευρώπη. Μόλις η μεταφορά ολοκληρωθεί, ο κάθε μετανάστης και πρόσφυγας τηλεφωνεί σε έναν αριθμό που του έχουν δώσει και δίνει έναν κωδικό αριθμό που έλαβε όταν πλήρωσε. Τότε τα κόμιστρα "απελευθερώνονται" και ο τραπεζίτης πληρώνει όσους έχουν λαμβάνειν. Περίπου το 15% με 20% πληρώνεται σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες στη μεταφορά, ενώ το υπόλοιπο ποσό το παραλαμβάνει ο κορυφαίος του κυκλώματος.

Ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα της μηχανής, οι πλαστικές βάρκες κοστίζουν από 800 έως 20.000 ευρώ! Αυτές αγοράζονται νόμιμα, με τιμολόγιο, ούτως ώστε κατά τη μεταφορά, ακόμα και αν η αστυνομία σταματήσει κάποιον που μεταφέρει βάρκες και μηχανές, να μην μπορεί να του κάνει τίποτα.

Αυτός πληρώνει και τους τραπεζίτες. Αυτοί πληρώνονται από 20 μέχρι 100 ευρώ για κάθε είσπραξη, ενώ κρατάνε και όλα τα χρήματα όσων δεν τηλεφωνούν για να δηλώσουν την άφιξη στον προορισμό τους, είτε, φυσικά, γιατί πνίγηκαν είτε γιατί τους συνέλαβε η ακτοφυλακή και τους επέστρεψε στην Τουρκία κι από εκεί στα στρατόπεδα που διατηρεί στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Έχουν και... κανόνες ηθικής!

"Δεν θέλει ματωμένα λεφτά" λέει ο Οσμάν. Επικαλείται τους "κανόνες ηθικής" που διακρίνουν τη δική του δουλειά. Γιατί, όπως λέει, όλοι αυτοί οι κορυφαίοι "είναι ηθικοί"! Δεν αφήνουν κόσμο να περάσει με «θάλασσα». Δεν βάζουν περισσότερους από 50 σε κάθε μεγάλη βάρκα και περισσότερους από 20 σε μικρή. Αυτοί μεταφέρουν κόσμο μόνο με πλαστικές βάρκες.

Οι ξύλινες είναι δουλειά ντόπιων ή κάποιων Αράβων, "που τους είχαμε σαν ενδιάμεσους να μαζεύουν λόγω της γλώσσας κόσμο και άνοιξαν δικά τους μαγαζάκια και πνίγουν τον κόσμο. Αυτούς πιάνουν συνήθως οι λιμενικές αρχές της Τουρκίας ή ρισκάρουν περνώντας κόσμο με μεγάλα σκάφη, προκαλώντας ατυχήματα όπως αυτό στη Λέσβο στις 28 Οκτωβρίου".

Ο Οσμάν είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, αλλά και στην Τουρκία, ειδικά μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης Νταβούτογλου με την ΕΕ. Ξέρει για τις τραγωδίες με τους νεκρούς, για τα hot spot και για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά. Ξέρει ότι το Σαββατοκύριακο, πριν ένα μήνα περίπου, δεν πέρασε κανένας στη Λέσβο, επειδή στην περιοχή του Μοσχονησιού στον Αδραμυτινό κόλπο ήταν ο Ερντογάν για τη γιορτή της ελαιοσυλλογής. "Να μην προκαλούμε κιόλας" λέει γελώντας.

Και αποχαιρετά τον ρεπόρτερ, "γιατί έχει δουλειά". Δηλώνει ότι δεν φοβάται που μίλησε σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης. "Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε, εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα!" επαναλαμβάνει.

Εξάλλου, έχει βγάλει πολλά λεφτά. "Να κάθομαι εγώ. Και τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Σήμερα, αν μου πει κάποιος πως πρέπει να σταματήσω, θα το κάνω. Αλλά δεν μου το λέει και κανένας...".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αν ήθελε η τουρκική κυβέρνηση, δεν θα περνούσαμε στην Ελλάδα ούτε μύγα!»"

Στο τελικό στάδιο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινωνική διαβούλευση για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών βρίσκονται στο τελικό στάδιο του προγραμματισμού.

Μετά τον πρώτο κύκλο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν νέες παρουσιάσεις κατά το χρονικό διάστημα από 25 Νοεμβρίου 2015 μέχρι και 8 Δεκεμβρίου 2015, σε Τρίπολη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Ρόδο, Ηράκλειο και Αττική, με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Στις παρουσιάσεις αυτές παραβρέθηκαν τοπικοί βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Παράλληλα, παρέστησαν ο προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, οι γενικοί επιθεωρητές Αστυνομίας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγοι Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας και Δημήτριος Σοφιός, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, οι γενικοί περιφερειακοί αστυνομικοί διευθυντές, καθώς και οι διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας των νομών, κατά περίπτωση.

Η κοινωνική διαβούλευση, όπως σημειώνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κρίθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική και συνέβαλε σημαντικά στην όλη διαδικασία, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράσουν απόψεις, να καταθέσουν προτάσεις και να εισαγάγουν χρήσιμες παρατηρήσεις και επισημάνσεις, σε σχέση με τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Έτσι, βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία αξιοποιούνται στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη με τους θεσμικούς συνδικαλιστικούς φορείς της Ελληνικής Αστυνομίας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων, Σωματείο και Ενώσεις Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας). Στις συναντήσεις αυτές αναλύθηκαν τα ειδικότερα ζητήματα της αναδιάρθρωσης, σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό, τους διαθέσιμους πόρους και γενικότερα το εργασιακό περιβάλλον.

Οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο του προγραμματισμού. Οι αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις, προκειμένου να βελτιωθούν ή και να τροποποιηθούν επιμέρους παράμετροι, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη κατάρτιση του τελικού σχεδίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τελικό στάδιο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών"

Στάση εργασίας στο Μετρό τη Δευτέρα – Πορεία εργαζομένων στις μεταφορές προς το ΤΑΙΠΕΔ

Ακινητοποιείται το Μετρό τη Δευτέρα από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, λόγω προειδοποιητικής στάσης εργασίας των εργαζομένων στο μέσο, ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις

Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων στις μεταφορές, στα λιμάνια και σε άλλους κοινωνικούς φορείς, θα πραγματοποιηθεί προς το κτήριο του ΤΑΙΠΕΔ επίσης τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι . Σημείο συνάντησης είναι η πλατεία Κλαυθμώνος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στο Μετρό τη Δευτέρα – Πορεία εργαζομένων στις μεταφορές προς το ΤΑΙΠΕΔ"

Θα ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ [ΒΙΝΤΕΟ]

Την πρόθεση του να ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης που έρχεται στην Βουλή την Τρίτη, έκανε γνωστή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βγαίνοντας εκτός κομματικής γραμμής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής οι ΑΝΕΛ kαταψήφισαν το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο ωστόσο εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Το νομοσχέδιο καταψήφισε και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΝΔ δήλωσε πως επιφυλάσσεται και θα διατυπώσει τη θέση της στην ολομέλεια, όπου παραπέμπεται πλέον το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών για να γίνει νόμος του κράτους.

«Είναι ειλημμένη απόφαση στην ΚΟ ότι ψηφίζουμε κατά συνείδηση, που σημαίνει ότι κάθε βουλευτής έχει την άποψή του. Εγώ σας το λέω ευθέως, θα το ψηφίσω γιατί πιστεύω ότι διορθώνει πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια», δήλωσε συγκεκριμένα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ στο MEGA.


Διαβάστε Περισσότερα » "Θα ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ [ΒΙΝΤΕΟ]"

Αναγνωστοπούλου: Σχολικά βιβλία ιστορίας χωρίς τη χρήση «εθνόμετρου»

Την πρόθεσή της να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία της ιστορίας χωρίς τη χρήση «εθνόμετρου» και να μετατραπούν σε γνωμοδοτικά τα συμβούλια στα ΑΕΙ δηλώνει σε συνέντευξη της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σια Αναγνωστοπούλου.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και παρά την ιδεολογική της αντίθεση για το κόμμα του Π.Καμμένου, εκφράζεται θετικά, αποκλείοντας κάθε περίπτωση πολιτικού καιροσκοπισμού.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας δηλώνει για τα σχολικά ιστορικά: «Πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο».

Στην Ελλάδα, συνεχίζει, εθνική ιστορία θεωρείται ό,τι κάποιοι έχουν επιβάλει, δηλαδή αυτό που οι ίδιοι θεωρούν πως αποτελεί την εθνική ιστορία των Ελλήνων. Για παράδειγμα χαρακτηρίζει την Μικρασιατική καταστροφή ως ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, το οποίο όμως «δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες είναι Έλληνες με μια συγεκριμένη μοίρα, αλλά είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός, επειδή το προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία».

Η κ. Αναγνωστοπούλου παρουσιάζοντας τη διαφορά ιστορικής και εθνικής ταυτότητας, σημειώνει ότι ο εθνικιστής έχει «τη μανία ότι τα κατορθώματα του έθνους του, αποτελούν εθνική ιδιομορφία».

Εξηγεί δε, ότι «ο εθνικιστής θεωρεί ότι ο Κολοκοτρώνης υπήρξε επειδή ήταν Έλληνας και επειδή ο ηρωισμός είναι ίδιον της φυλής, ενώ ο ιστορικός τον κατατάσσει ως ηρωική μορφή μιας ευρωπαϊκής περιόδου επαναστάσεων».

Ερωτηθείσα για το κρυφό σχολείο σημειώνει ότι «εάν υπήρχε ή όχι αφορά την ιστορική έρευνα» και ότι η Ορθόδοξη εκκλησία είχε θρησκευτικά σχολεία.

Επισημαίνει ακόμη, ότι στη δημόσια ιστορία το σχολείο ως δημόσιο αγαθό είναι προϊόν του έθνους-κράτους. Για την υπόθεση της Μαρίας Ρεπούση, η οποία είχε εκφράσει παρεμφερείς απόψεις, η κ. Αναγνωστοπούλου ομολογεί ότι «φοβήθηκα τον φανατισμό που έστησε έναν άνθρωπο στον τοίχο με τάση απομόνωσής του ως εθνικό προδότη».

Σε ότι αφορά την στάση της απέναντι στα Συμβούλια, η υπουργός απαντά ότι δεν έπραξαν αυτό για το οποίο ορίστηκαν (εξεύρεση πόρων για τα ιδρύματα) και προσθέτει: «Σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν αντιδημοκρατικά στο θέμα της προεπιλογής υποψηφίων πρυτάνεων. Συχνά αδυνατούσαν να συνεδριάσουν λόγω της απουσίας πολλών μελών τους στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή εντός των ΑΕΙ δημιουργήθηκε μια δυσλειτουργική δυαρχία ανάμεσα στον πρύτανη και το Συμβούλιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγνωστοπούλου: Σχολικά βιβλία ιστορίας χωρίς τη χρήση «εθνόμετρου»"

Ενώ τα ταμεία βουλιάζουν, αφήνουν να ρημάζει περιουσία αξίας 1,4 δισ.

Πολυώροφα κτίρια μένουν κενά, γραφεία απαξιωμένα, διαμερίσματα στα... αζήτητα, οικόπεδα-φιλέτα ανεκμετάλλευτα...

Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, οι συντάξεις απειλούνται για άλλη μια φορά και οι προϋπολογισμοί του 2016 δείχνουν πως το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» μεγαλώνει απειλητικά, η πληγή της αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας μένει ανοιχτή. Οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα, με χαρτοφυλάκιο που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Στα χέρια τους βρίσκονται 509 ακίνητα, από ξενοδοχεία και νοσοκομεία, μέχρι πολυώροφα κτίρια γραφείων, καταστήματα, γκαράζ, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια. Το 90% (αξίας 1,3 δισ.) είναι κτίρια και το 10% οικόπεδα. Από αυτά το 67,8% ιδιοχρησιμοποιείται, το 13,8% εκμισθώνεται και το 18,2% (αντικειμενικής αξίας 155 εκατομμυρίων ευρώ) αναζητεί ακόμη αξιοποίηση...
Ανώνυμη Εταιρεία
Η αποδοτική διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, που αναζητεί παντού πόρους για να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις και να τονώσει τα έσοδα του Ασφαλιστικού. Γι' αυτόν τον λόγο προωθείται η σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας. Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται μετά τις γιορτές θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με σκοπό την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης δημιουργεί πλεονέκτημα για την αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας.

Tο κτίριο-κομψοτέχνημα επί της οδού Πανεπιστημίου 46 στo κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο REX, με 7.945 τ.μ. επιφάνεια ανήκει στο ΙΚΑ.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι διαχρονικό και γίνεται χειρότερο λόγω της κρίσης αλλά και της απαξίωσης του κέντρου της Αθήνας. Το 2008 τα ετήσια έσοδα όλων των Ταμείων από τα ακίνητα που διαθέτουν έφταναν στα 29,5 εκατομμύρια. Το 2013 είχαν ήδη πέσει στα 15 εκατομμύρια (ετήσια εισπραττόμενα ενοίκια από μόλις 70 εκμισθωμένα ακίνητα), ενώ σήμερα εκτιμώνται ακόμη χαμηλότερα. Κι ενώ τουλάχιστον 92 ακίνητα μένουν αναξιοποίητα, τα Ταμεία νοικιάζουν κτίρια για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους με κόστος που αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα.
Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης είναι το ΙΚΑ με 207 ακίνητα (686,9 εκατομμύρια) κι ακολουθούν ο ΟΑΕΕ ( Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) με 81 ακίνητα (αξίας 82,6 εκατομμύρια) και το ΕΤΑΑ με 73 ακίνητα (148,8 εκατομμύρια). Τα περισσότερα βρίσκονται φυσικά στην Αττική (278 ακίνητα), με αντικειμενική αξία 1 δισ., πάνω από το 71% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 56 ακίνητα αξίας 242,8 εκατ. και η Αχαΐα με 10 αξίας 17,5 εκατ.

Το πολυτελές κάποτε ξενοδοχείο «Εσπέρια Παλάς» στην καρδιά της Αθήνας (Σταδίου 22) ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), προίκα του Ταμείου Νομικών.
Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται νεοκλασικά που ρημάζουν, πολυώροφα κτίρια που αφέθηκαν στην τύχη τους, καταστήματα που απαξιώθηκαν, αστικά οικόπεδα που νοικιάζονταν τις εποχές της ευμάρειας για πάρκινγκ, μεσοπολεμικά κτίρια - κοσμήματα που μένουν κενά, διαμερίσματα ξενοίκιαστα, καταπατημένα κουφάρια του ταλαιπωρημένου κέντρου της πόλης. Από τις πλέον εμβληματικές περιπτώσεις είναι το πολυτελές κάποτε ξενοδοχείο «Εσπέρια Παλάς» στην καρδιά της Αθήνας (Σταδίου 22), που ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), προίκα του Ταμείου Νομικών. Λαμπρό δείγμα της εκλεπτυσμένης αισθητικής του '60, μένει κενό από το 2011, όταν έγινε έξωση στον ενοικιαστή λόγω χρεών. Η αντικειμενική του αξία φτάνει τα 39,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΤΑΑ υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους ενοικιαστές, αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν διευκολύνει τη συναλλαγή.
Τα αγκάθια της διαδικασίας -λένε παράγοντες των Ταμείων- είναι δύο:
• Τα Ταμεία δεν μπορούν να νοικιάσουν ακίνητα για μεγαλύτερο διάστημα από 12 χρόνια με ένα συμβόλαιο σε ιδιώτες. Πρόσφατα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τους δόθηκε η δυνατότητα να ενοικιάζουν για μεγαλύτερο διάστημα σε δημόσιους φορείς.

• Δύο νόμοι του 2007 και του 2010 διαμορφώνουν ένα «στενό διαδικαστικό πλαίσιο» και δυσχεραίνουν τις διαδικασίες.
Στο μεταξύ, τα 7.812 τ.μ. του «Εσπέρια» μένουν άδεια, ενώ στα 185 δωμάτια δεν υπάρχει τίποτα άλλο από φθορά...
Του ανήκουν 207 ακίνητα αξίας 687 εκατ. ευρώ
Το 2016 το ΙΚΑ θα εισπράξει 3,8 εκατ. ενώ θα πληρώσει για ενοίκια 12 εκατ.
Μεγάλος ασθενής είναι για άλλη μια φορά το ΙΚΑ. Είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης με 207 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 687 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα μισθωμένα ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας προσδοκά να εισπράξει το 2016 μόλις 3,8 εκατομμύρια (2,5 από σπίτια και γραφεία και 1,3 από καταστήματα). Την ίδια χρονιά θα πληρώσει 12 εκατομμύρια σε νοίκια, έναντι 8,9 εκατ. που πλήρωσε το 2014 και 17,3 εκατ. φέτος.
Επίσης 68 ακίνητα του ΙΚΑ μένουν κενά και αναξιοποίητα. Από πολυώροφα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και διαμερίσματα μέχρι παλιά νεοκλασικά, κτίρια που έχουν γίνει πια ερείπια, αστικά οικόπεδα, εκτάσεις-φιλέτα, αλλά και αγροτεμάχια. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το θηριώδες 8ώροφο κτίριο επί της Πειραιώς 64, που πληγώθηκε από τον σεισμό του 1999. Η επισκευή του θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το... γεφύρι της Αρτας, αφού αργεί εδώ και χρόνια πολλά. Στις 9 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η δημοπράτηση της επόμενης φάσης του πολυδαίδαλου έργου, αλλά το κτίριο εκτιμάται πως δεν θα είναι έτοιμο πριν από μια 5ετία. Στο μεταξύ το ΙΚΑ μισθώνει ακριβώς δίπλα στην οδό Αγησιλάου 48 πολυώροφο κτίριο για το Περιφερειακό του Υποκατάστημά, άλλα ακίνητα στο κέντρο για να στεγάσει τη Διοίκηση, ενώ ο ΕΟΠΥΥ νοικιάζει πολυώροφο κτίριο στην πλατεία Θεάτρου 18 για τις υγειονομικές του υπηρεσίες (πρώην Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας Αθηνών του ΙΚΑ).
Στη φθορά του χρόνου έχει παραδοθεί το οικόπεδο 1.073 τ.μ. με το διώροφο κτίριο 340 τ.μ. επί της λεωφόρου Mεσογείων 453 (κοντά στην πλατεία της Aγ. Παρασκευής). Aποκτήθηκε από το IKA το 1964 από πλειστηριασμό και παραμένει αναξιοποίητο παρά την αντικειμενική αξία του που φτάνει στα 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Λίγα μέτρα παραπάνω, στη λεωφόρο Μεσογείων 454 ο ΕΟΠΥΥ νοικιάζει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του (πρώην ιατρεία του ΙΚΑ).
Στη Μενάνδρου
Αναξιοποίητο για χρόνια μένει το 7ώροφο κτίριο 2.072 τ.μ. επί της οδού Mενάνδρου 48 που ανήκει στο IKA και η αντικειμενική του αξία αγγίζει τα δύο εκατ., όπως άλλωστε και το κτίριο του παλιού Εφετείου στη Σωκράτους 65 που είναι ιδιοκτησία του πρώην ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) και νυν ΕΤΕΑ. Οι 8 όροφοί του φιλοξένησαν πριν χρόνια άστεγους μετανάστες και το ταλαίπωρο κτίριο βρέθηκε στο... μάτι των τότε Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής. Μπορεί να εκκενώθηκε από τους μετανάστες αλλά μένει ακόμη άδειο κουφάρι. Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων των Ταμείων περιέχει και αρκετά διατηρητέα. Χαρακτηριστική περίπτωση το κτίριο 1.883 τ.μ. στην οδό Βουλής 6 μια ανάσα από το Σύνταγμα, που ανήκε στο ΤΑΠ - ΟΤΕ (σήμερα στο ΙΚΑ). Χτίστηκε το 1900 και η αντικειμενική του αξία φτάνει στα 2,2 εκατ. ευρώ.
Είναι άδειο όπως και δυο μεγάλης αξίας κτίρια του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (νυν ΕΤΑΑ) επί των οδών Βουκουρεστίου 30 και Κολοκοτρώνη 4, αν και το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από δημόσιους φορείς δημιουργεί ελπίδες για ενοικίασή τους. Κενό είναι και το εξαώροφο κτίριο της πρώην Στέγης Υγειονομικών, επί της Αλεξάνδρας 175 στους Αμπελόκηπους, που παρείχε στέγη και περίθαλψη σε ηλικιωμένα άτομα του υγειονομικού κλάδου (ΤΣΑΥ). Καλύτερη δεν ήταν η τύχη των αστικών οικοπέδων-φιλέτων που ανήκουν σε Ταμεία. Το γωνιακό οικόπεδο στη συμβολή των οδών Παπαρρηγοπούλου και Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην πλατεία Κλαυθμώνος, που ανήκει στο πρώην Ταμείο Νομικών (νυν ΕΤΑΑ) νοικιαζόταν για χρόνια ως υπαίθριο πάρκινγκ, μέχρι που κι αυτό έβαλε λουκέτο. Ιδια μοίρα είχε και το οικόπεδο μεγάλης αξίας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στη Χαριλάου Τρικούπη 12, μεταξύ Πανεπιστημίου και Ακαδημίας που ήταν επίσης υπαίθριο πάρκινγκ και τώρα μένει ανεκμετάλλευτο.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενώ τα ταμεία βουλιάζουν, αφήνουν να ρημάζει περιουσία αξίας 1,4 δισ."

Η Ευρωπαϊκή ασάφεια για τα όρια της Frontex φέρνει μποφόρ στο Αιγαίο

Σοβαρά κενά που αφορούν κρίσιμα κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της χώρας μας στο Αιγαίο, αλλά και «παράθυρο» για να επαναλειτουργήσει πλήρως το σύστημα επαναπροώθησης μεταναστών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου ΙΙ, δημιουργεί το νέο πλαίσιο για την ίδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.

Η «εποικοδομητική ασάφεια» των ευρωπαϊκών αποφάσεων και η απουσία μέχρι τώρα διαπραγματευτικής θέσης από την Αθήνα που άφησε το προσφυγικό να κακοφορμίσει ελπίζοντας ότι θα το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών, άφησε τον χρόνο να χαθεί χωρίς να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών προτάσεων.
Ρητές διευκρινίσεις
Τώρα πλέον πρέπει να καταβληθεί μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για να υπάρξουν ρητές διευκρινίσεις και σαφείς κανόνες, ώστε να μην τεθούν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αλλά και να περιορισθεί ο κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα η «μαύρη τρύπα» του μεταναστευτικού προβλήματος.
Από τη δεκαετία του '90 βασική επιδίωξη της Ελλάδας ήταν η κατοχύρωση των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών με στόχο τη θωράκιση της χώρας έναντι της τουρκικής απειλής, έστω και συμβολικά καθώς βεβαίως η ΕΕ δεν αποτελεί αμυντική συμμαχία. Ομως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται τώρα η σύσταση της δύναμης εκείνης που ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση για την επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τη χώρα μας καθώς αγγίζει ευαίσθητα θέματα που αφορούν τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Η Ευρωπαϊκή Δύναμη προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή της (π.χ. επιτήρηση, διάσωση στη θάλασσα κ.ά.) θα συνεργαστεί με όποιον προσφέρει βοήθεια. Η Τουρκία θεωρείται δεδομένο ότι θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή σε περιοχές που ήδη αμφισβητεί.
Καθώς λοιπόν η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή δεν είναι στρατιωτική δύναμη «προστασίας» των ευρωπαϊκών συνόρων, θα περιορίζεται κυρίως στην άσκηση αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνονται στις κυριαρχικές αρμοδιότητες των κρατών-μελών. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο έλεγχος εισόδου και εξόδου στη χώρα, η επιτήρηση των συνόρων κ.ά.
Το σχέδιο της Κομισιόν όμως αφήνει μεγάλα κενά τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την Ελλάδα.
Η επιτήρηση των συνόρων σε ό,τι αφορά την περιοχή μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (παρά τα όσα προβλήματα μπορεί να προκύψουν) έχει σαφές πλαίσιο καθώς υπάρχει οριοθετημένη μεθοριακή γραμμή, όπως και σχετικά εύκολη είναι η διαμόρφωση της εντολής που θα έχουν οι δυνάμεις της FRONTEX στα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία.
Ομως στο Αιγαίο και σε όλο το μήκος των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία ανακύπτουν μια σειρά κρίσιμων προβλημάτων.
Τα ελληνικά σύνορα περιορίζονται στα 6 ν.μ. στη θάλασσα και στα 10 ν.μ. στον αέρα, με τον υπόλοιπο χώρο του Αιγαίου να είναι διεθνή ύδατα και διεθνής εναέριος χώρος.
Σε όλη αυτή την περιοχή όμως η Ελλάδα έχει την ευθύνη της άσκησης αρμοδιοτήτων όπως είναι η έρευνα και διάσωση (SAR), με τη Ζώνη Ευθύνης της να ταυτίζεται με τα όρια του FIR Αθηνών. Αυτήν τη Ζώνη Ευθύνης αμφισβητεί εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες η Τουρκία, η οποία, διεκδικώντας την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, θεωρεί ότι η δική της Ζώνη Ευθύνης SAR φθάνει μέχρι το μέσο του Αιγαίου.
Η εντολή που θα λάβει η δύναμη της FRONTEX αφορά τα «σύνορα» και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.
Η ευρωπαϊκή δύναμη θα έχει εντολή σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές να δρα στη διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή ευθύνης SAR της Ελλάδας ή θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση με την Τουρκία; Εάν, για παράδειγμα, ένα περιστατικό συμβεί στα διεθνή ύδατα ανατολικά του Αϊ-Στράτη, θα υπάρχει σαφής πρόβλεψη ότι υπεύθυνο για τον συντονισμό της SAR θα είναι το Κέντρο του Πειραιά;
Επίσης σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται και με τα εναέρια μέσα που θα επιχειρούν στο πλαίσιο της FRONTEX. Εάν από την αρχή δεν αποσαφηνιστεί το πλαίσιο, τότε θα υπάρχει διαρκώς ο κίνδυνος επαναφοράς ντε φάκτο της τουρκικής αμφισβήτησης του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς τα πτητικά μέσα της FRONTEX θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τα τουρκικά αεροσκάφη που θεωρούν ότι η περιοχή του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ. είναι διεθνής εναέριος χώρος.
Η Ευρωπαϊκή Δύναμη προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή της (π.χ. επιτήρηση, διάσωση στη Θάλασσα κ.ά.) δεν θα έχει περιορισμούς για να συνεργαστεί με όποιο μέρος προσφέρει βοήθεια, με την Τουρκία να θεωρείται δεδομένο ότι θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή σε περιοχές που ήδη αμφισβητεί.
Με ευρωπαϊκή σφραγίδα
Συνεπώς, εάν δεν υπάρξει εκ των πρότερων σαφές πλαίσιο ότι οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα επιχειρούν εντός των ελληνικών συνόρων (6 μίλια στη θάλασσα και 10 Νιμ. στον αέρα) και στο πλαίσιο της ελληνικής Ζώνης Ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης SAR, που συμπίπτει με το FIR Αθηνών, θα δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να προωθήσει και με ευρωπαϊκή πλέον σφραγίδα τις πάγιες διεκδικήσεις της εις βάρος της χώρας μας.
Σοβαρές προκλήσεις όμως θέτει και η συνολική προσέγγιση του προσφυγικού από την ΕΕ καθώς απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα «στεγανό» στρατόπεδο υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που φθάνουν κυρίως από τις τουρκικές ακτές.
Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση έθεσε το θέμα της προώθησης της σωστής ιδέας για απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία, ώστε έτσι να περιοριστούν οι διαδρομές θανάτου από την τουρκική ακτή προς τα ελληνικά νησιά.
Προς το παρόν όμως η Ελλάδα βρίσκεται στη δεινή θέση να αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα, να υποχρεώνεται να μετατραπεί στη βασική πύλη εισόδου των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σεβασθεί τις δεσμεύσεις της για αντιμετώπιση των διακινητών αλλά και για την επανεισδοχή και ότι η φιλοξενία των χιλιάδων μεταναστών θα είναι προσωρινή εφόσον φυσικά λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασής τους στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ανατροπή στο status quo
Η σαφής και ρητή οριοθέτηση του πλαισίου εντός του οποίου θα δραστηριοποιείται η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή είναι κρίσιμης σημασίας ειδικά για το Αιγαίο, καθώς εφόσον θα προβλέπεται παρέμβαση των νέων αυτών ευρωπαϊκών μηχανισμών ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του κράτους-μέλους, θα είναι συνεχής ο κίνδυνος για ανατροπές στο status quo του Αιγαίου.
«Επιστρέφει» το Δουβλίνο ΙΙ
Ορατός ο κίνδυνος να μας... επιστραφούν χιλιάδες μετανάστες
Η δημιουργία χώρων φιλοξενίας δημιουργεί μία ακόμη σοβαρή παράπλευρη πρόκληση για τη χώρα. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη με επιστολή δύο υπουργών στον επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο την αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ, ζητώντας ουσιαστικά να έχουν τη δυνατότητα οι μετανάστες να αιτούνται ασύλου σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και όχι αποκλειστικά στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ. Σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙ, κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δυνατότητα να επαναπροωθεί τον μετανάστη που εντοπίζει στο έδαφός της, στη χώρα πρώτης εισόδου ώστε εκεί να υποβάλλει την αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.
Με τις διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό ρεύμα είναι προφανές πού θα οδηγούσε η πλήρης εφαρμογή της πρόβλεψης αυτής και ποιες θα ήταν οι συνέπειές της για την Ελλάδα. Υστερα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (το 2011 υπόθεση M.S.S. v. Belgium and Greece ECtHR 2011a), αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υποθέσεις N.S. and M.E., CJEU 2011) που χαρακτήριζαν ως μη ασφαλή για τους πρόσφυγες την Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας, δικαίωσε μετανάστες που προσέφυγαν και ζητούσαν να μην επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα αλλά να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στις χώρες που είχαν συλληφθεί, ουσιαστικά είχε ανασταλεί η εφαρμογή του Δουβλίνου ΙΙ σε αυτό το σκέλος της και δεν γίνονταν επαναπροωθήσεις αιτούντων ασύλου από τις άλλες χώρες της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Τώρα, όμως, με τη δημιουργία των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, με την ενίσχυση μάλιστα της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν στις αποφάσεις αυτές, με ορατό τον κίνδυνο χιλιάδες μετανάστες να σταλούν πίσω στην Ελλάδα κατ' εφαρμογή των προβλέψεων του Δουβλίνου ΙΙ.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρωπαϊκή ασάφεια για τα όρια της Frontex φέρνει μποφόρ στο Αιγαίο"

Αποζημίωση από ξένες τράπεζες θα ζητήσει το Δημόσιο για τις μίζες των εξοπλιστικών

Υπέρογκες αποζημιώσεις από τις ξένες τράπεζες, οι οποίες πιθανολογείται ότι ξέπλεναν μαύρο χρήμα Ελλήνων, κατηγορουμένων για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα, θα διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο ανοίγοντας τη βεντάλια των αξιώσεών του πέραν των φοροφυγάδων και στους οργανισμούς που τους βοηθούσαν να ξεπλένουν τις μίζες.

Ηδη μια τεράστια εισαγγελική έρευνα, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», βρίσκεται σε εξέλιξη από δυο εισαγγελείς που έχουν βάλει στόχο τη συλλογή των στοιχείων για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την UBS αλλά και την HSBC. Η διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη αφού ήδη την έχουν ακολουθήσει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτή την κατεύθυνση σοβαρά στοιχεία θα εισφέρει, αποκαλύπτοντας το «κανάλι» της διαφυγής και ξεπλύματος του χρήματος των Ελληνων μιζαδόρων, ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος μετά τις γιορτές, πιθανότατα, θα καταθέσει για δεύτερη φορά στους Ελληνες εισαγγελείς.
«Η φοροδιαφυγή -λένε τα στελέχη που είναι κοντά στις έρευνες- είναι ένα θέμα, αλλά ένα άλλο πολύ σοβαρό, που μπορεί να φέρει πολλά χρήματα στα δημόσια ταμεία, είναι η αποζημίωση. Το ίδιο έγινε άλλωστε με τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Αυτές οι χώρες πήραν λεφτά από τις τράπεζες. Εκεί στοχεύουμε και εμείς». Στην ερώτηση πώς θα γίνει αυτό, η απάντηση έρχεται γρήγορα. «Μέσα από τα στοιχεία που ήδη έχουμε και πιστοποιούν ότι το χρήμα που κατατέθηκε σε αυτές ήταν μαύρο. Αν αποδείξουμε ότι υπήρχε ξέπλυμα χρήματος, τότε όλα τα άλλα θα είναι εύκολα».

Δύο Ελληνες εισαγγελείς προγραμματίζουν για τις αρχές του νέου χρόνου δεύτερη επίσκεψη στον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να καταθέσει για τη διαδρομή του χρήματος των Ελλήνων μιζαδόρων.
Το αποδεικτικό υλικό υπάρχει ήδη, αλλά η επεξεργασία του συνεχίζεται αφού στη νέα λίστα της UBS υπάρχουν τα ονόματα και κατηγορουμένων για ξέπλυμα χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αλλωστε οι δικογραφίες των εξοπλιστικών βουλιάζουν τα ανακριτικά γραφεία και οι τράπεζες που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των κεφαλαίων τους ήταν σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες.
Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι γι' αυτόν τον λόγο οι εισαγγελείς ετοιμάζουν και δεύτερη επίσκεψη στον Ερβέ Φαλτσιανί, καθώς στην πρώτη συνάντηση πήραν μόνο ένα μικρό μέρος από το υλικό που είχε μαζί του το πρώην στέλεχος της HSBC. Τώρα, θα δοθεί και το υπόλοιπο και ίσως πιο σημαντικό, στο πλαίσιο της ήδη ανοιχτής έρευνας που ψάχνει την εγκληματική οργάνωση που είχε ως στόχο το ξέπλυμα χρήματος. Η επόμενη πτήση για το Παρίσι προγραμματίζεται για τις αρχές του Ιανουαρίου...

Οι έφοδοι αλά... γερμανικά
Ηταν παραμονές Χριστουγέννων του 2014, όταν οι αδιάφθοροι μπήκαν αιφνδιαστικά στο σπίτι τραπεζίτη και τον πήραν... σηκωτό με τις πιτζάμες.
Τα όσα είχε πει σε βάρος του ο Νίκος Ζήγρας, ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, είχαν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το μεγαλοστέλεχος της UBS. Ο ίδιος έδινε καταθέσεις για τρεις ολόκληρες ημέρες, ενώ παράλληλα όλο το υλικό που είχε στην κατοχή του ερευνήθηκε εξονυχιστικά.
Λίγες ημέρες μετά πήρε τον δρόμο για τη φυλακή, ενώ η Εισαγγελία συνεχίζει μέχρι και σήμερα τις έρευνές της για τη δράση του, ζητώντας τη δικαστική συνδρομή της Ελλάδας για τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι έχουν εντοπίσει και δύο ακόμη πρόσωπα, τα οποία συνεργάζονταν με τον τραπεζίτη και δεν αποκλείεται να τους καταστήσουν κατηγορουμένους.
Την ίδια μέθοδο χρησιμοποίησαν και οι Ελληνες εισαγγελείς, λίγες ημέρες αφού πήραν στα χέρια τους τη λίστα Μπόργιανς από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η έφοδος στο υποκατάστημα της UBS στη λεωφόρο Κηφισίας -η οποία ωστόσο είχε αναστείλει τη λειτουργία της από το καλοκαίρι λόγω capital controls- οδήγησε εισαγγελείς και κλιμάκιο αστυνομικών σε ταυτόχρονες εφόδους τόσο στο γραφείο του αντιπροσώπου της τράπεζας όσο και στα σπίτια δύο υπαλλήλων.
Ο «θησαυρός» ήδη ελέγχεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αφού οι Αρχές κατέσχεσαν πέντε σκληρούς δίσκους, έγγραφα, πληρεξούσια για ανοίγματα λογαριασμών και άλλα πολύτιμα στοιχεία.
Το πιο πλούσιο υλικό βρέθηκε κατά πληροφορίες στο σπίτι του broker, του χρηματομεσίτη δηλαδή που συνεργαζόταν με την τράπεζα. Η διασταύρωση των στοιχείων με τη λίστα Μπόργιανς άρχισε αμέσως και η ταυτοποίηση των προσώπων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει την άλλη εβδομάδα τους 1.000 καταθέτες.
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ωστόσο ότι οι καταθέτες δεν «ανήκουν» μόνο στη διετία 2006-2008, αλλά βρέθηκαν λογαριασμοί που ανοίχτηκαν ακόμη και το 2015... Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα τα ποσά που είναι καταγεγραμμένα στις λίστες είναι αδήλωτα. Αυτό που ενδιαφέρει τις Αρχές είναι οι «μαύρες» καταθέσεις για τις οποίες ετοιμάζεται και το σχέδιο νόμου για την αυτο-καταγγελία, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και περιμένει την έγκριση της τρόικας...
Ομόλογα, ακίνητα και κίνητρα... 
Οι Αρχές θέλουν τον καταθέτη μπροστά τους πριν από την αποστολή του «σημειώματος» που θα του ζητά να δικαιολογήσει την κατάθεσή του. Εάν προσέλθει πριν πάρει το ραβασάκι του και δηλώσει το ποσό της «μαύρης» κατάθεσης, θα φορολογηθεί γι' αυτή χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αν δεχθεί να αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή ένα ακίνητο στην Ελλάδα, τότε οι πληροφορίες λένε ότι ο φόρος θα είναι μικρότερος. Εάν θελήσει να επαναπατρίσει τα χρήματά του τότε η μεταχείρισή του θα είναι ακόμη καλύτερη...
Σε διαφορετική περίπτωση φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις θα πέσουν... βαριά, μόνο που θα αργήσουν, αφού ο έλεγχος της διοίκησης δεν μπορεί να είναι σύντομος, ελλείψει προσωπικού. Δικαστική πηγή έλεγε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι στόχος δεν είναι ο έλεγχος, αλλά το κίνητρο για την αυτοκαταγγελία και την πληρωμή ενός φόρου.
Λιστα χαρτοφυλακίων
Ψάχνουν ρευστό που έφυγε μετά τα capital controls
Εν τω μεταξύ μία ακόμη λίστα μπαίνει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο και έχει την κωδική ονομασία λίστα «χαρτοφυλακίων». Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ και τα οποία έφυγαν από τη χώρα τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2015, όταν δηλαδή επιβλήθηκαν τα capital controls.
Η λίστα αυτή βρίσκεται ήδη στα χέρια των Π. Αθανασίου και Γ. Δραγάτση, με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παράλληλα δίνει και στοιχεία για όλα τα εμβάσματα που έφυγαν από το 2000 με προορισμό τη UBS Ελβετίας.
Το συνολικό ποσό των χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και οι κάτοχοί τους δεν είναι άλλοι από εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι. Ο σύντομος μέχρι τώρα έλεγχος καλλιεργεί προσδοκίες, αφού ναι μεν η εξαγωγή κεφαλαίων είναι σύμφωνη με τον νόμο, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται οι ελεγκτικές αρχές, οι οποίες θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ποια από αυτά είναι καθαρά κεφάλαια και ποια μαύρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος έφτιαχνε στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει αμοιβαία, ομόλογα, μετοχές κ.ά. Επόμενο βήμα το άνοιγμα ενός λογαριασμού στο εξωτερικό και η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του στην ξένη τράπεζα και στη συνέχεια η ρευστοποίησή του.
Ομως, όπως λένε οι Αρχές, με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαια φεύγουν χωρίς να χτυπά το καμπανάκι...
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση από ξένες τράπεζες θα ζητήσει το Δημόσιο για τις μίζες των εξοπλιστικών"

Τσακαλώτος: Δεν κάναμε αρκετά για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Έπρεπε να κάνουμε περισσότερα στην πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να δείξουμε τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι είμαστε σοβαροί στο θέμα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που δόθηκε στους Paul Mason και Theopi Skarlatos στις 20 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του Ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ αυτών που συμβαίνουν στην κυβέρνηση και αυτών που συμβαίνουν στην πραγματική κοινωνία, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις που γίνονται ενάντια στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα ήταν ικανοποιημένος αν ο κόσμος οργανώνονταν για εναλλακτικές λύσεις. «Αν είναι διαμαρτυρία μόνο για να μείνεις εκεί που είσαι, τότε αυτό δεν βοηθάει».

Σε ερώτηση για τα λάθη που θεωρεί ότι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως "δεν κάναμε αρκετά για την διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, δεν αφήσαμε αρκετό περιθώριο για το παράλληλο πρόγραμμα. Όμως στις διαπραγματεύσεις, οι αντίπαλοί μας δεν συζητούσαν για οικονομικά, και το πώς να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση, αλλά ήθελαν μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ διότι μια νίκη θα ενθάρρυνε τους άλλους να κοιτάξουν σε μια άλλη κατεύθυνση".


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Δεν κάναμε αρκετά για την καταπολέμηση της διαφθοράς"

ΕΝΦΙΑ του 2016 και ΣτΕ επιταχύνουν τις νέες αντικειμενικές

Επιταχύνεται από την Δευτέρα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με την κατάθεση των προτάσεων των ειδικών επιτροπών που έχει συστήσει από τις αρχές του μήνα το υπουργείο Οικονομικών για το έλεγχο των τιμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι οι νέες αντικειμενικές θα ταυτίζονται με τις εμπορικές και θα αναπροσαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ενσωματώνουν με μικρή χρονική καθυστέρηση τις αλλαγές των τιμών της αγοράς .

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει μετά και την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από την 21η Μαΐου εγείροντας ουσιαστικά και θέμα επιστροφών ΕΝΦΙΑ και των υπολοίπων φόρων οι οποίοι βαρύνουν τα ακίνητα οι οποίοι έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα.

Παρότι το υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, υπάρχει ο κίνδυνος ατομικών ή και ομαδικών προσφυγών που μπορούν να ανοίξουν άλλη μια δημοσιονομική τρύπα κοντά στις ήδη υφιστάμενες.

Επιπλέον, οι δανειστές θα ζητήσουν να μάθουν τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 και ποιες προσαρμογές θα γίνουν, ώστε να διατηρηθεί ο εισπρακτικός στόχος για τον επόμενο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι προτάσεις των επιτροπών θα δώσουν την πρώτη εικόνα για τις σημερινές τιμές των ακινήτων . Θα παρέχουν επίσης στοιχεία για την μεταβολή των τιμών από το 2007 που είχε γίνει η τελευταία αναπροσαρμογή μέχρι και την βαθειά κρίση της κτηματαγοράς που θα ξεκίνησε από το 2009 και ακόμη συνεχίζεται λόγω της κάθετης μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της αδυναμίας των τραπεζών για ανατροφοδότηση της αγοράς στεγαστικών δανείων.

Με βάση τα πρώτα ευρήματα των επιτροπών για τις νέες αντικειμενικές στην Αττική προκύπτουν μειώσεις μέχρι και 50 % για τις ακριβές και μεσαίες περιοχές και αύξηση κυρίως στα δυτικά προάστια της Αθήνας όπου παρά την κρίση οι εμπορικές αξίες υπερβαίνουν ακόμη τις αντικειμενικές Ειδικότερα

Προκύπτει μείωση 30% κατά μέσο όρο που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνούν και το 50%. Συγκριτικά η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα.

Αντίθετα προκύπτουν αυξήσεις τιμών 20%-30% σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγιους Αναργύρους κ.ά., μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Οι αυξομειώσεις αυτές δίνουν κάποια δυνατότητα παρέμβασης στο υπουργείο οικονομικών να ανακατανείμει τα βάρη του ΕΝΦΙΑ του 2016 από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες ενώ εξετάζεται και η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα εκτός σχεδίου με εξαίρεση αυτά που αποδεδειγμένα έχουν αγροτική χρήση. Γνώμονας για το υπουργείο Οικονομικών είναι να επιτευχθεί και το 2016 ο στόχος για βεβαίωση για άλλη μια χρονιά φόρου 3,2 δισ. ευρώ και καθαρά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ .

Μειώνονται οι υπόλοιποι φόροι

Η οριζόντια θα προκύψει από τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα οι οποίοι θα μειωθούν για τις περιοχές που θα μειωθούν και οι αντικειμενικές αξίες.

Συγκεκριμένα μειώσεις θα προκύψουν:

1) Στο φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων η αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.

2) Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.

3) Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.

4) Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.

5) Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

6) Στο ΤΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ του 2016 και ΣτΕ επιταχύνουν τις νέες αντικειμενικές"

Μέγαρο Μαξίμου: Επιστημονική φαντασία τα περί… συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τα δημοσιεύματα περί συμπληρωματικού προϋπολογισμού με νέα μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα «αποκυήματα φαντασίας».

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν το πρωί της Κυριακής ότι «πριν από 15 ημέρες η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας με τον Παππά. Στο ενδιάμεσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε τη χώρα από τη Σένγκεν, ενώ είναι στα μαχαίρια πλέον ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο».

«Σήμερα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δισ. έως 7 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέσα που παρουσιάζουν το θέμα. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέγαρο Μαξίμου: Επιστημονική φαντασία τα περί… συμπληρωματικού προϋπολογισμού"

ΣτΕ: Δικαιούνται αποζημίωση οι συγγενείς του μοιραίου Σινούκ της Χαλκιδικής

Εννέα ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις ήταν οι αιτίες που παρέσυραν στο θάνατο, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004, στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, την 11μελή συνοδεία του και το 5μελές πλήρωμα του μοιραίου ελικοπτέρου Σινούκ (CH-47D).

Αυτό αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ανατρέποντας κατά 180 μοίρες την αρνητική εφετειακή απόφαση για τους 30 και πλέον συγγενείς των θυμάτων της μοιραίας εκείνης πτήσης, ενώ άναψαν παράλληλα το «πράσινο φως» για τους επιδικαστούν αποζημιώσεις περίπου επτά εκατ. ευρώ.

Τους συγγενείς των θυμάτων τους εκπροσώπησαν στο ΣτΕ, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (πριν ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα), ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης, και το Δημόσιο η Ευσταθία Τσαούση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ανασυροντας» τις μνήμες μέσα από τις σελίδες των 13 αποφάσεων που εξέδωσαν, σημειώνουν ότι το διασκευασμένο VIP ελικόπτερο σηκώθηκε από το στρατόπεδο Σακέτα στον Καρέα Αττικής και είχε προορισμό τις Καρυές του Αγίου Ορους.

Ωστόσο, 15 ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί χάθηκαν τα ίχνη του από το ραντάρ της Λήμνου. Το ελικόπτερο είχε συντριβεί στη θαλάσσια περιοχή του Σιγγιτικού Κόλπου της Σιθωνίας και όλοι οι επιβαίνοντες απεβίωσαν ακαριαία.

Η μοιραία αυτή πτήση αποσκοπούσε στο να προσκυνήσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος ο Z’ και η συνοδεία του στο Αγιον Ορος.

Το μοιραίο Σινούκ μαζί με άλλα έξι ελικόπτερα της εταιρείας Boeing παραδόθηκαν στον Ελληνικό Στρατό στην εκπνοή του 2001.

Οι περίπου 30 συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν κατά την πτώση του, στράφηκαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούσαν αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατο των συγγενικών τους προσώπων, λόγω παράνομων ενεργειών ή παραλείψεων των οργάνων του Δημοσίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Μεταξύ των 30 ατόμων, οι 11 είναι συγγενείς του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και οι τρεις η οικογένεια του δικηγόρου Γεωργίου Μαύρου.

Αρχικά δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο αναγνώρισε ευθύνη του Δημοσίου και επιδικάστηκαν αποζημιώσεις, χαμηλότερες πάντως από τα ποσά που διεκδικούσαν.

Οι αποζημιώσεις επιδικάστηκαν επειδή υπέστησαν υπέρμετρη ζημιά λόγω του ψυχικού πόνου που δέχθηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο των συγγενών τους.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όμως, είχε την ακριβώς αντίθετη άποψη και αποφάνθηκε ότι οι συγγενείς των θυμάτων του Σινούκ δεν δικαιούνται αποζημίωση.

Οι εφέτες αναγνώρισαν ότι υπήρξαν μεν τυπικές παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης, αλλά δεν εντόπισαν παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του πληρώματος του ελικοπτέρου, οι οποίες να έχουν άμεση συνάφεια μεταξύ των ενεργειών τους και της συντριβής του.

Το Εφετείο δικαιολόγησε ξεχωριστά (αυτοτελώς) καθεμία από τις ενέργειες του πληρώματος που τους αποδίδει το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και πιθανολογεί ότι αυτές συνέβαλαν στην πτώση του.

Οπως ήταν φυσικό, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι σύμβουλοι Επικρατείας, 11 χρόνια μετά την τραγική πτώση, με 13 αποφάσεις τους (ακολουθούν και άλλες) ανέτρεψαν συλλήβδην τις αρνητικές εφετειακές αποφάσεις.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, έκρινε ότι οι εφετειακές αποφάσεις «δεν είναι ορθές» και η κρίση του «δεν είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη».

Και αυτό γιατί το Εφετείο «δεν εξέφρασε κρίση» κατά πόσο οι πλημμέλειες που αποδίδονται στο πλήρωμα «σωρευτικά εκτιμώμενες, ως αποτελούσες ένα ενιαίο σύνολο, ήταν ικανές και πρόσφορες, αντικειμενικά εξεταζόμενες, να επιφέρουν το ζημιογόνο αποτέλεσμα, το οποίο άλλωστε, πράγματι επέφεραν». Απλά, «περιορίστηκε σε αυτοτελή κρίση μιας εκάστης εξ αυτών των πλημμελειών, δηλαδή τις εξέτασε μεμονωμένα».

Ετσι, οι εφετειακές αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμφθηκαν στο Εφετείο για νέα κρίση.

Τα εννέα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του Σινούκ

1) Ο κυβερνήτης είχε χαρακτηριστεί ως οριακά έμπειρος χειριστής των Σινούκ CH-47D.
2) Του συγκυβερνήτη δεν ίσχυε το δελτίο ετήσιας υγειονομικής εξέτασης ιπταμένου.
3) Ο συγκυβερνήτης δεν είχε χαρακτηριστεί ως έμπειρος χειριστής των Σινούκ (δεν είχε τις απαιτούμενες ώρες πτήσης).
4) Ο συγκυβερνήτης δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.
5) Τρίτο άτομο (πιθανά ο Πατριάρχης) καθόταν στο κάθισμα, το οποίο προορίζεται για τον «επικεφαλής στρατευμάτων» που βρίσκεται στο θάλαμο διακυβέρνησης (μεταξύ και πίσω από τα καθίσματα των χειριστών) και η μετακίνησή του ανάγκασε μέλος του πληρώματος να τον βοηθήσει, κάτι που πιθανά είχε ως συνέπεια να πέσει στην κονσόλα του πιλοτηρίου.
6) Ο διακόπτης Flight Control HYD του πίνακα ελέγχου δεν ήταν στην προβλεπόμενη θέση (both), με συνέπεια την απώλεια πιέσεως και τη διαρροή υγρών πάνω στους επιβαίνοντες, κάτι που προκάλεσε άγχος στο πλήρωμα και πανικό στους επιβάτες.
7) Υπήρχε υπερφόρτιση των καρτών Α11 των δύο υπολογιστών των συστημάτων ελέγχου πτήσεως (AFCS), η οποία προκάλεσε απότομη εκτροπή σε έναν ή περισσότερους άξονες πτήσης.
8) Είχε αυξηθεί ο φόρτος εργασίας των χειριστών.
9) Υπήρχε γενικότερη επιβάρυνση στους στρατιωτικούς την περίοδο του ατυχήματος και λόγω της φύσης της συγκεκριμένης αποστολής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Δικαιούνται αποζημίωση οι συγγενείς του μοιραίου Σινούκ της Χαλκιδικής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news