facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Με 179 Γερμανούς αστυνομικούς ενισχύεται η δύναμη της Frontex στην Ελλάδα

Με 179 αστυνομικούς θα ενισχύσει η Γερμανία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο τη δύναμη της Frontex που επιχειρεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Die Zeit», από τον Μάρτιο θα μπορούσαν να διατεθούν και δύο σκάφη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 179 Γερμανούς αστυνομικούς ενισχύεται η δύναμη της Frontex στην Ελλάδα"

Μέση κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ ζητούν οι θεσμοί

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα κυβέρνηση – δανειστών γύρω από το ύψος των κύριων συντάξεων.
Οι δανειστές επιμένουν ότι το ύψος της μέσης σύνταξης πρέπει να φτάσει στα 600-650 ευρώ (με ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 50%), ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει πως πρέπει αυτό πρέπει να παραμείνει στα 800 ευρώ (με ποσοστό αναπλήρωσης 60%).
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές ζήτησαν από το Υπ. Εργασίας να "κλείσει" πρώτα μεταξύ τους η συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων στο συνταξιοδοτικό στις αρχές Ιανουαρίου 2016 και έπειτα, αυτό το πακέτο να γίνει αντικείμενο "εθνικού διαλόγου" στα πλαίσια της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) προκειμένου να ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως η ΟΚΕ στο πρώτο κείμενο σχολιασμού των γενικών αρχών του νέου Ασφαλιστικού που της παρουσίασε ο Υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κράτησε σαφείς  αποστάσεις.   
Περιμένουν μελέτη αρχές Ιανουαρίου 2016
Από την άλλη μεριά το Μαξίμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, έχει ζητήσει από συμβούλους με τους οποίους συνεργάζεται να ετοιμάσουν ειδική επιστημονική μελέτη, με την οποία θα υποστηρίζει όχι μόνο με κοινωνικά, αλλά και δημοσιονομικά και οικονομικά επιχειρήματα η κυβερνητική γραμμή περί μη – μείωσης των κύριων συντάξεων.
Η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη στις αρχές Ιανουαρίου, δηλαδή τις ίδιες μέρες που έχει προσδιοριστεί το επόμενο κρίσιμο ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας για να συζητήσουν την τελική μορφή του νέου Ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να αποδείξουν πως:
· αν μειωθούν οι κύριες συντάξεις θα ενταθούν οι υφεσιακές τάσεις στην ελληνική οικονομία και, έτσι, θα γίνει εξαιρετικά πιο δύσκολη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τόσο σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όσο και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
· Το  πραγματικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης των κατώτατων συντάξεων στην Ελλάδα  ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ και όχι στο 9,5% του ΑΕΠ, όπως δείχνουν στρεβλά  οι επίσημες ευρωπαϊκές στατιστικές οι οποίες "τσουβαλιάζουν" -λόγω έλλειψης στοιχείων- τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού μαζί με τη συνεισφορά των ασφαλιστικών εισφορών.
"Μεταβατική" εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί, έστω και στο παρά… πέντε, τους δανειστές να μην περικοπούν άμεσα και οριζόντια έως 10-15% όλες οι κύριες συντάξεις, μελετά ένα ενδιάμεσο σενάριο "μεταβατικής" εφαρμογής αυτής της τάξεως των μειώσεων αρχής γενομένης για όσους αιτήθηκαν σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016 ή στη χειρότερη μετά την 1η Σεπτεμβρίου  του 2015 .
Η μείωση, αυτή, όμως θα φανεί προς το τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017, μιας και τότε θα αποδοθεί η πλήρης σύνταξη στους δικαιούχους. Όπως  αποκάλυψε η εγκύκλιος του ΙΚΑ την περασμένη εβδομάδα.
· Αν μία αίτηση κατατέθηκε μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015, η σύνταξη θα εκδίδεται "με επιφύλαξη" ως προς το χορηγούμενο ποσό.
· Σε σχέση με τις  αποφάσεις χορήγησης προσωρινού ποσού σύνταξης ,  η έκδοση αποφάσεων χορήγησης προσωρινού ποσού σύνταξης θα γίνεται κανονικά. Για προσωρινή σύνταξη όμως, οι ασφαλισμένοι πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Γεμίζουν "μαξιλάρι" 1 δισ. ευρώ για τα ελλείμματα των Ταμείων
Την ίδια στιγμή, το Υπ. Εργασίας επιχειρεί να μαζέψει τα … ασυμμάζευτα ελλείμματα που αφήνει στο ΙΚΑ η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,1 δις. ευρώ, η οποία προβλέπεται στον προϋπολογισμό του που ψηφίστηκε χθες.  
Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως η "τρύπα"στο ΙΚΑ θα αντιμετωπιστεί από το 1 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από το αποθεματικά του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Συγκεκριμένα, από τα αποθεματικά του κρατικού προϋπολογισμού τα ασφαλιστικά κάνει να λάβουν 600 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΑΚΑΓΕ άλλα 450 εκατ. ευρώ.
capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέση κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ ζητούν οι θεσμοί"

Δεύτερη ευκαιρία για 40.000 οφειλέτες που έχασαν τις 100 δόσεις

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και θέλουν να ξαναμπούν σε αυτή πληρώνοντας τις οφειλόμενες δόσεις τους σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας επιδιώκοντας παράλληλα να αποφύγει μια πλήρη κατάρρευση στα έσοδα των Ταμείων.

Το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ξαναμπούν στις 100 δόσεις οφειλέτες που έχασαν την τελευταία ρύθμιση εφόσον αποδείξουν ότι έμειναν εκτός για λόγους οικονομικής αδυναμίας ή για λόγους που οφείλονται σε επανυπολογισμό δόσεων που πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων, όπως και εξαιτίας δυσκολιών από τα capital controls.

Ποιους αφορά

Το μέτρο, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, δεν θα είναι γενικευμένο, αλλά θα αφορά στους περίπου 40.000 οφειλέτες που βγήκαν εκτός της τελευταίας ρύθμισης του ν. 4321/15, και κυρίως όσους χρωστούν δικές τους εισφορές, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ασφαλισμένους στα Ταμεία των γιατρών δικηγόρων και μηχανικών. Παράθυρο, ωστόσο, υπάρχει και για επιχειρήσεις, καθώς το έγγραφο δεν τις εξαιρεί, πλην όμως τα κριτήρια που ορίζονται για την επανένταξή τους είναι περιοριστικά, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν όχι μόνο τους λόγους οικονομικής αδυναμίας αλλά και ότι υπήρχε και υπάρχει αποδεδειγμένα η βούληση-πρόθεση να συνεχίσουν τη ρύθμιση. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν τεκμήρια «οικονομικής φερεγγυότητας».

Πρώτα το ασφαλιστικό

Το μέτρο έχει συζητηθεί και με τους δανειστές (καμία σημαντική πρωτοβουλία πλέον δεν ξεκινά αν πρώτα δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί τους). Η στάση τους στο προωθούμενο μέτρο είναι επιφυλακτική και προειδοποιούν με γενικευμένο «βέτο σε όλα» και όχι μόνο σε αυτό το μέτρο. Ειδικά δε τη δεύτερη ευκαιρία στις 100 δόσεις τη συνδέουν με το ασφαλιστικό! «Πρώτα το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και μετά βλέπουμε» φέρονται να είπαν οι δανειστές στο υπουργείο Εργασίας, αφήνοντας περιθώρια για να το επανεξετάσουν μετά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι πιεστικό, καθώς ο αριθμός των οφειλετών που χάνουν τη ρύθμιση γιατί δεν πλήρωσαν δύο ή περισσότερες δόσεις μεγαλώνει διαρκώς ενώ το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως ακόμη και αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επανενταχθούν σε επόμενο στάδιο, εντούτοις παραμένουν για πάντα αποκλεισμένοι. Η μοναδική τους διέξοδος είναι να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε 12 μόνον δόσεις, πληρώνοντας δηλαδή το 1/12 της οφειλής τους κάθε μήνα αντί του 1/100 αν είχαν τη δυνατότητα επανένταξης στην αρχική ρύθμιση.
Αυτό το πρόβλημα επισημάνθηκε στους δανειστές και κυρίως τονίστηκε ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις οφειλετών που βγήκαν εκτός ρύθμισης επειδή τα capital controls δεν τους επέτρεψαν να εισπράξουν ποσά που περίμεναν για να πληρώσουν τις δόσεις τους, ή ακόμη γιατί καθυστέρησαν να πληρώσουν μία ή δύο δόσεις αλλά δεν κατέβαλαν το πρόστιμο που αναλογούσε στην εκπρόθεσμη πληρωμή.

Ακτινογραφία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», σε όλες τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που εφαρμόστηκαν από τον Ιούνιο του 2013 και μετά εντάχθηκαν συνολικά 230.423 οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Από αυτούς, εγκατέλειψαν τη ρύθμιση που είχαν αρχικά 96.100 οφειλέτες, και ένα ποσοστό περίπου 30%, δηλαδή περίπου 29.000 οφειλέτες είτε μεταπήδησαν σε επόμενη ρύθμιση, είτε επέλεξαν αναγκαστικά τις 12 δόσεις. Στην ουσία 67.100 οφειλέτες έχουν διακόψει είτε τη ρύθμιση του 2013 με τις 48 δόσεις, είτε τη μετέπειτα ρύθμιση των 100 δόσεων, είτε την τελευταία και ευνοϊκότερη από όλες ρύθμιση που είχε τον ίδιο αριθμό (100) δόσεων.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας αφορά όμως μόνο σε όσους έχασαν τις 100 δόσεις της τελευταίας ρύθμισης στην οποία εντάχθηκαν 133.303 οφειλέτες με χρέη άνω των 5000 ευρώ και σήμερα έχουν απομείνει 74.625. Οι 18.322 ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση ενώ οι 40.356 την έχασαν. Από αυτούς που την έχασαν η πλειονότητα είναι ασφαλισμένοι με χρέη στον ΟΑΕΕ.

Με τη δεύτερη ευκαιρία - υπό την αίρεση ότι θα περάσει το σχέδιο από την τροίκα-πολλοί θα σπεύσουν να επανενταχθούν γιατί διαφορετικά τα χρέη θα τους πνίξουν και αν θελήσουν να ρυθμίσουν θα έχουν μόνο τις 12 δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι οφειλέτης που χρωστούσε 15.000 ευρώ με τη ρύθμιση 100 δόσεων πλήρωνε 150 ευρώ το μήνα. Ενώ με τις 12 δόσεις θα πρέπει να πληρώνει 1.250 ευρώ.

Σε μόνιμη βάση

Σύμφωνα δε με πληροφορίες η δυνατότητα επανένταξης στις 100 δόσεις δεν θα ισχύει μόνο μια φορά, για όσους βγαίνουν εκτός ρύθμισης, αλλά εξετάζεται το μέτρο να έχει μόνιμο χαρακτήρα για να διευκολύνει όσους δεν έχουν κάθε μήνα την απαιτούμενη ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις πληρωμές αλλά την αποκτούν σε τακτά χρονικά διαστήματα που όμως και να θέλουν δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί με δύο επαναλαμβανόμενες εκπρόσθεσμες δόσεις η ρύθμιση χάνεται.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερη ευκαιρία για 40.000 οφειλέτες που έχασαν τις 100 δόσεις"

Ερχεται νέο αίτημα για άρση ασυλίας Σταθάκη

Νέο παραπεμπτικό βούλευμα εις βάρος δεκάδων στελεχών αλλά και φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε σχέση με κακοδιαχείριση σημαντικών κονδυλίων του Πανεπιστημίου και με κακουργηματικές κατηγορίες, εξέδωσε το Συμβούλιο εφετών Κρήτης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων εμφανίζεται και ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, για τον οποίο σύμφωνα με το βούλευμα, η υπόθεση θα διαχωριστεί και θα ξεκινήσει η διαδικασία για αίτημα άρσης της ασυλίας του προς τη Βουλή, από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πρόκειται ωστόσο για υπόθεση που ξεκίνησε το 2001 και για την οποία έχει κατηγορηθεί ξανά ο κ. Σταθάκης, αλλά για διαφορετικό χρονικό διάστημα. Για το σκέλος εκείνο της υπόθεσης, έγινε δίκη και όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν με ομόφωνη απόφαση και εισήγηση του εισαγγελέα, τον Ιούνιο του 2014.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταθάκης δεν παρέστη τότε στη δίκη, καθότι η Βουλή είχε αρνηθεί την άρση της ασυλίας του το Δεκέμβριο του 2013, με βάση αθωωτική απόφαση για την υπόθεση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τον κ. Σταθάκη, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Δεν έχω να κάνω καμία δήλωση. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά την ίδια υπόθεση (σ.σ. της περιόδου 1998-2000) για την οποία έχω αθωωθεί. Είναι το ίδιο θέμα αλλά αφορά τη χρονική περίοδο 2000-2001. Την άλλη φορά ήταν "κατηγορούμενοι" 48 καθηγητές. Τώρα βάλανε και φοιτητές, σύνολο 130 άτομα. Την πρώτη φορά η απόφαση ήταν αθωωτική».

«Την προηγούμενη φορά ζήτησα από τη Βουλή να μην κάνει άρση της Βουλευτικής μου ασυλίας», προσέθεσε. Σε ερώτηση του Euro2day.gr αν θα πράξει το ίδιο και για τη νέα υπόθεση ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

«Η υπόθεση πήγαινε για παραγραφή, λόγω 15ετίας, και επέλεξαν τελευταία στιγμή, δεν ξέρω για ποιον λόγο, για την ίδια υπόθεση, το ίδιο θέμα, τις ίδιες περιπτώσεις, για την οποία υπάρχει ομόφωνη αθωωτική απόφαση», κατέληξε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται νέο αίτημα για άρση ασυλίας Σταθάκη"

Ρέγκλινγκ:Δεν είναι απαραίτητα τα λεφτά του ΔΝΤ - Δεν αποκλείει το Grexit

Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όμως το Ταμείο «δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό ως δανειστής», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης, όπου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις για χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ στο Μνημόνιο.

Μιλώντας στην γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει ότι είναι «πεπεισμένος» ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αφήνει να εννοηθεί ότι ο ρόλος του δεν χρειάζεται να είναι χρηματοδοτικός, αλλά συμβουλευτικός, όπως δηλαδή ισχύει αυτή τη στιγμή.

«Ο ESM θα μπορούσε εύκολα να καλύψει το 10% του προγράμματος που, παραδείγματος χάριν, το ΔΝΤ προσφέρει τώρα [στην περίπτωση] της Κύπρου, όμως μπορούμε να συνεχίσουμε να ωφελούμαστε από την οικονομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη του στην παρακολούθηση του προγράμματος», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τη στιγμή που το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση για νέο δανεισμό την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως δεν τίθεται ενδεχόμενο «κουρέματος» – το οποίο χαρακτηρίζει «αδύνατο για νομικούς λόγους». Επαναβεβαιώνει ότι οι διαθέσιμες λύσεις είναι η επιμήκυνση των δανείων στήριξης, η αναβολή των αποπληρωμών και «δυνητικά» η μετάθεση της καταβολής ορισμένων τόκων. «Το πώς ακριβώς θα συνδυαστούν αυτά εν τέλει επαφίεται στο Eurogroup», συμπληρώνει.

Σε ένα έμμεσο πολιτικό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει δε ότι αν η Ελλάδα «χρησιμοποιήσει το χρόνο του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης κόστους» για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις τότε τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές θα βγουν «κερδισμένοι».

Οπως μεταδίδει ο Skai, ο επικεφαλής του ESM αποφεύγει πάντως να επιπλήξει την Αθήνα για καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων – με δεδομένο ότι η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο – λέγοντας μάλιστα πως η παρούσα ελληνική κυβέρνηση «είναι τώρα διατεθειμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις».

«Στην Ελλάδα τα πράγματα κάποιες φορές κολλάνε. Αυτό δεν πρέπει πάντως να το εξισώνουμε με απροθυμία για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει, αποδίδοντας πολλές καθυστερήσεις «στην αδυναμία» του ελληνικού συστήματος διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρέγκλινγκ αρνήθηκε για μία ακόμα φορά να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναβίωσης του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εάν σταματήσει τη τήρηση της συμφωνίας και η υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηρεί [τη συμφωνία] αυτή τη στιγμή, αυτή την εβδομάδα όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για το τρέχον έτος πέρασαν το κοινοβούλιο. Αλλά φυσικά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα ισχύει πάντα».

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει σε όλους ότι το Grexit θα ήταν μακράν η ακριβότερη λύση για όλους, και για τους εταίρους.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ:Δεν είναι απαραίτητα τα λεφτά του ΔΝΤ - Δεν αποκλείει το Grexit"

Εκλογές στη ΝΔ: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι -Η διαδικασία και τα εκλογικά τμήματα

Η εκλογική διαδικασία στη ΝΔ δεν έχει αλλάξει από εκείνη της Κυριακής 22 Νοεμβρίου που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της παράταξης. 
Ποια είναι η διαδικασία: 
  • Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα μεταβούν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ψηφοφόρων του υπουργείου Εσωτερικών Θα πρέπει να έχουν μαζί ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα. 
  • Θα καταβάλλουν ποσό 3 ευρώ, ως κόστος εγγραφής-συμμετοχής, 
  • Θα επιλέξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. 
Νικητής από την πρώτη Κυριακή ή β΄γύρος 
Σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν εξασφαλίσει το 50% των ψήφων, τότε, βάσει καταστατικού, προβλέπεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Εκτός, βέβαια, κι αν ο δεύτερος, ειδικά εάν η διαφορά από τον πρώτο είναι σημαντική, παραιτηθεί.
Στην περίπτωση που χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου και θα αφορά μόνον όσους ψηφίσουν μεθαύριο, οι οποίοι και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια ακριβώς εκλογικά τμήματα που επέλεξαν και στον πρώτο γύρο. 
Οσοι ψηφίσουν θα εγγραφούν μέλη του κόμματος 
Οσοι ψηφίσουν μεθαύριο θα συμπληρώσουν και θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα εγγράφονται, ουσιαστικά, μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η Ν.Δ., καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι υπογράφουν ότι αποδέχονται την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων από τη Ν.Δ., βάσει του νόμου.
Πού ψηφίζουν για πρόεδρο της ΝΔ
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές στη ΝΔ: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι -Η διαδικασία και τα εκλογικά τμήματα "

Στους δρόμους τον Ιανουάριο οι αγρότες

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προσανατολίζονται μέσα στον Ιανουάριο οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος τους που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και η κυβέρνηση έχει προς το παρόν αφήσει στην άκρη αλλά με το νέο χρόνο πρέπει να περάσει στη Βουλή.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, Κτηνοτροφών και νέων αγροτών Λάρισας αποφάσισαν να επανέλθουν με τα τρακτέρ στους δρόμους με το νέο έτος, μετά από πανελλαδικό συντονισμό και σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Αυτό εξάλλου αποτυπώθηκε και πριν από λίγες ημέρες στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων. Μετά από εισήγηση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Βαγγέλη Μπούτα, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν στηθεί μπλόκα σε όλη την επικράτεια, όπου κάθε περιοχή θα έχει αποφασίσει από πριν σε ποια σημεία αυτά θα βρίσκονται.

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν στέλνουν μήνυμα στους βουλευτές για τη στάση που θα κρατήσουν στο αγροτικό ζήτημα και ερωτούν:

«Έλληνες βουλευτές, γιατί πρέπει με την ψήφο σας να μας καταδικάσετε στη φτώχεια; Γιατί πρέπει να μη μπορούμε να καλλιεργήσουμε; Γιατί πρέπει να μη μπορούμε να ζήσουμε; Γιατί πρέπει να χάσουμε τα χωράφια μας, τα σπίτια μας και τα μηχανήματά μας; Αυτές τις πολιτικές σας επιλογές τις απορρίπτουμε, τις καταδικάζουμε και θα τις πολεμήσουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου 2 δις ευρω. «Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή» επισημαίνουν.

Επίσης παρατηρούν ότι υπάρχουν μεγάλες αστοχίες στη διανομή των δικαιωμάτων 2015 – 2019, που έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερες πληρωμές για τους παραγωγούς αλλά και αποκλεισμούς και τονίζουν ότι ενα άλλο σοβαρό θέμα είναι η άρνηση της ΔΕΗ να αποδεχθεί τον διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος με δόσεις.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας αφορούν:

-Το κόστος παραγωγής
-Το ασφαλιστικό
-Το φορολογικό
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους τον Ιανουάριο οι αγρότες"

Εμπλοκή στη δόση λόγω ΕΟΠΥΥ

Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται η δόση του ενός δισεκατομμυρίου που έχει να λάβει η Ελλάδα από τους δανειστές μέχρι τη Δευτέρα λόγω εμπλοκής με τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα κλείσει καθώς οι θεσμοί ζητούν ανακοστολογηση των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων στον Οργανισμό με μείωση που φτάνει το 40%. Υπουργική απόφαση για το ζήτημα δεν έχει ακόμα υπογραφεί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως είχε ζητηθεί- μεταξύ άλλων- στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της Πέμπτης.

Οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης εκτυλίσσονται την ώρα που οι δανειστές φέρονται να ζητούν επιπλέον μέτρα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες εκτιμούν πως έχουν υπερτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο, ενώ αναμένουν το 2015 να κλείσει με ύφεση 0,5%, κάτι που θα επηρεάσει και τα έσοδα του 2016.

Μέσα σε αυτά τα 3 δισ. υπολογίζονται και το 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό ενώ, σύμφωνα με την πλευρά των δανειστών, έως το 2018 είναι πιθανό να χρειαστούν επιπλέον μέτρα ύψους 6-7 δισ. ευρώ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκή στη δόση λόγω ΕΟΠΥΥ"

Νέα υπέρ-λίστα στα χέρια των εισαγγελέων για το «αδήλωτο χρήμα» στο εξωτερικό

Ραγδαίες εξελίξεις προοιωνίζονται στις έρευνες για τον εντοπισµό αδήλωτων ποσών που βρίσκονται κατατεθειµένα σε Ελβετία και Γερµανία µετά την παραλαβή, από τον επίκουρο οικονοµικό εισαγγελέα Γιάννη ∆ραγάτση, νέας υπερ-λίστας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το αίτηµα υπεβλήθη από τον κ. ∆ραγάτση πριν τη γνωστή έφοδο των οικονοµικών εισαγγελέων σε υποκατάστηµα-αντιπροσωπία της UBS στην Αθήνα. Τα στοιχεία της λίστας, που σταδιακά παραλαµβάνει, αφορούν όσους έχουν κάνει αναλήψεις µεγάλων ποσών την τελευταία 20ετία, δηλαδή στο διάστηµα 1995-2015, αποστέλλοντας διατραπεζικά τα χρήµατά τους εκτός Ελλάδος, στη UBS, στην Ελβετία και τη Γερµανία.

Αυτή τη φορά ο στόχος των οικονοµικών εισαγγελέων είναι διπλός: πρώτον, να ταυτοποιήσουν, µε τη νέα υπερλίστα της ΤτΕ τα στοιχεία της λίστας Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και να εντοπίσουν τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήµατα από τη χώρα κατά τα έτη 2006-2008 (διάστηµα στο οποίο αναφέρεται η γερµανική λίστα που περιλαµβάνονται ποσά 6 δισ. ευρώ) και, δεύτερον, να δηµιουργήσουν µια νέα υπερ-λίστα που θα εκτείνεται χρονικά µέχρι και σήµερα. Ετσι, οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων όσων κατέθεσαν µεγάλα -νόµιµα ή παράνοµα- ποσά στη UBS, όχι µόνο διατραπεζικά, αλλά µε οποιονδήποτε άλλον, αδιαφανή ή µη, τρόπο. Ηδη ο κ. ∆ραγάτσης έχει στα χέρια του τη λίστα της ΤτΕ που αφορά την καυτή περίοδο 2009-2015 και αναµένει τα στοιχεία για το προηγούµενο διάστηµα (1995-2008).

Είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία για φυγάδευση κεφαλαίων εκτός Ελλάδος και µάλιστα στη UBS σε Γερµανία και Ελβετία µέχρι το 2015. Πλέον, στο εισαγγελικό µικροσκόπιο µπαίνουν και οι εκροές κεφαλαίων τα τελευταία κρίσιµα χρόνια της οικονοµικής κρίσης, οπότε και υπολογίζεται ότι υπήρξε µεγάλη φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό. Η κίνηση αυτή του επίκουρου οικονοµικού εισαγγελέα µόνο τυχαία δεν µπορεί να θεωρηθεί, καθώς αποτελεί κοινό µυστικό ότι η UBS αποτελούσε την πρώτη επιλογή των µελών της λεγόµενης «υψηλής µεσαίας τάξης» στην Ελλάδα (γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηµατίες κ.λπ.), που όταν αποφάσιζαν να βγάλουν τις καταθέσεις τoυς εκτός χώρας, επέλεγαν στην πλειονότητά τους την εν λόγω τράπεζα. Είναι ενδεικτικό ότι η UBS διατηρούσε αντιπροσωπία στην Αθήνα για την προώθηση των υπηρεσιών της, την οποία ωστόσο απέσυρε αµέσως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και σταµάτησε η διακίνηση κεφαλαίων.

Η λίστα αυτή της ΤτΕ µε τις καταθέσεις προσώπων σε Ελβετία, Γερµανία και στη UBS αναµένεται να αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο για τους οικονοµικούς εισαγγελείς στο πλαίσιο των ερευνών τους για την αναζήτηση κεφαλαίων που βγήκαν εκτός Ελλάδος, χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Και αυτό γιατί οι οικονοµικοί εισαγγελείς, έχοντας στα χέρια τους τη λίστα, θα µπορέσουν να συγκρίνουν τις κινήσεις των λογαριασµών που θα καταγράφονται σε αυτή µε τις κινήσεις των λογαριασµών που περιλαµβάνονται στις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους και κυρίως στη λίστα Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ.ά.

Τι περιλαµβάνει η λίστα

Στη λίστα της ΤτΕ καταγράφονται αναλυτικά όλες οι κινήσεις των µεγαλοκαταθετών σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Στη συνέχεια οι εισαγγελείς θα τσεκάρουν τις κινήσεις του καταθέτη που περιλαµβάνονται στη λίστα της ΤτΕ µε τις κινήσεις στη UBS σε Ελβετία και Γερµανία, όπως αυτές καταγράφονται στις άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους. Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι οικονοµικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει αυτούς τους ελέγχους θα µπορούν να διαπιστώσουν άµεσα από τη νέα υπερ-λίστα αν κάποιος καταθέτης έκανε, για παράδειγµα, ανάληψη ενός εκατοµµυρίου ευρώ από λογαριασµό του σε ελληνική τράπεζα και στη συνέχεια τα χρήµατα αυτά τα µετέφερε νόµιµα σε υποκατάστηµα της UBS σε Ελβετία και Γερµανία.

Αν διαπιστώσουν ότι τα ίχνη του χρήµατος χάνονται αµέσως µετά την ανάληψη των κεφαλαίων από την ελληνική τράπεζα, τότε οι εισαγγελικές αρχές θα καλέσουν τον καταθέτη να δώσει εξηγήσεις για τη µετέπειτα πορεία των καταθέσεών του, ενώ παράλληλα θα αρχίσει άµεσα και ο φορολογικός έλεγχος. ∆ικαστικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό που θα απέφερε στο κράτος χρήµατα από τους ελέγχους, θα ήταν η κατάρτιση νοµοθετικού πλαισίου που θα επέτρεπε σε όσους έχουν φυγαδεύσει τα χρήµατά τους στο εξωτερικό να αυτοκαταγγέλλονται και να συνεργάζονται µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς, διεκδικώντας έτσι µια πιο ήπια φορολογική και ποινική µεταχείριση. Το δέλεαρ για όσους δεν έχουν δηλώσει τις καταθέσεις τους -ώστε να προσέλθουν αυτοβούλως στις Αρχές- θα ήταν η διαφορετική φορολογική αντιµετώπιση για τα πρόσωπα που θα συνεργάζονται, από εκείνα που θα επέλεγαν να µη συνεργαστούν και θα περιµένουν το ραβασάκι των Αρχών που θα τους καλεί για εξηγήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση θα µπορούσε να προβλεφθεί ένας χαµηλότερος συντελεστής φορολόγησης, ενώ, αντίθετα, στη δεύτερη ιδιαίτερα υψηλός. Με τον τρόπο αυτό, εκτιµούν εισαγγελείς αλλά και ελεγκτές, το Ελληνικό ∆ηµόσιο θα µπορούσε να αποκοµίσει τεράστια οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα αποφάσιζαν να εµφανιστούν ενώπιον των Αρχών και να αυτοκαταγγελθούν τακτοποιώντας µε µικρότερο κόστος τις φορολογικές τους εκκρεµότητες, σε σχέση µε το τίµηµα που θα κατέβαλλαν αν περίµεναν να κληθούν για εξηγήσεις. Την ίδια ώρα, οι επίκουροι οικονοµικοί εισαγγελείς ∆ραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας συνεχίζουν την εξέταση των στοιχείων που συγκέντρωσαν από την κατάσχεση των σκληρών δίσκων υπολογιστών σε κατάστηµα της UBS στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια εφόδου που πραγµατοποίησαν. Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο οικονοµικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η έφοδος απέφερε καρπούς, καθώς από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατάσχεσαν αλίευσαν σηµαντικά στοιχεία, όπως αρχεία µε αριθµούς λογαριασµών, ονόµατα και ποσά. Ηδη κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 200 µεγαλοκαταθέτες και µέχρι στιγµής προκύπτει ότι η µικρότερη κατάθεση φτάνει το 1,5 εκατ. και η µεγαλύτερη τα 12 εκατ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα υπέρ-λίστα στα χέρια των εισαγγελέων για το «αδήλωτο χρήμα» στο εξωτερικό"

Μεϊμαράκης: Αποσύρομαι αν έρθω δεύτερος

«Εγώ αν είμαι δεύτερος θα αποσυρθώ» δήλωσε Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ εν όψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει δεύτερος γύρος. «Εγώ αν είμαι δεύτερος θα αποσυρθώ, αλλά πρέπει να υπάρχει β' γύρος, ακόμη και με απόσυρση του δεύτερου, αν δεν ξεπεράσει το 50%» είπε.

Εξάλλου, στήριξε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη σε περίπτωση που ο ίδιος ηττηθεί και επέμεινε ότι η η ΝΔ δεν πρέπει να έχει εξωκοινοβουλευτικό πρόεδρο και επέμεινε ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι κοινοβουλευτικός και να έχει τουλάχιστον πενταετή θητεία ως μέλος και βουλευτής της ΝΔ.

«Το '09 και το '13 έχω καταθέσει πρόταση και λέω ότι για να γίνεις πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να είσαι βουλευτής και μάλιστα δυο θητείες. Άρα λοιπόν σίγουρα έχεις κλείσει την τετραετία, άρα πρέπει να είσαι πάνω από πέντε χρόνια μέλος του κόμματος και βουλευτής, άμα είναι τρεις τι να κάνω, ή θα πάω στο λευκό ή θα πάω στον κ. Μητσοτάκη όπως και εσείς ερμηνεύσατε» δήλωσε.

Εγγυήθηκε επίσης, ότι σε ένα μήνα μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου, η ΝΔ θα είναι πρώτη πολιτική δύναμη. Εγώ θέλω να εγγυηθώ το εξής, ότι μόλις εκλεγώ, σε ένα μήνα τουλάχιστον, δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη και με διαφορά. Και θα το δείτε» είπε.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό ακόμη και αν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: Αποσύρομαι αν έρθω δεύτερος"

Με τη «σύνταξη του παππού» ζει ένα στα δύο νοικοκυριά

Με τις διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό να είναι σε πλήρη εξέλιξη, και με τους συνταξιούχους να βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με νέα περικοπή εισοδημάτων, τα στοιχεία για το πώς βοηθά τα νοικοκυριά η «σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς» είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, μία στις δύο οικογένειες ζει χάρη σε αυτά τα εισοδήματα, ενώ η μείωση των συντάξεων τα τελευταία 6 χρόνια αγγίζει το 45%.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 350.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος, 500.000 οικογένειες έχουν μόνον έναν εργαζόμενο κι από το 1.350.000 των ανέργων μόνο οι 105.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά έχει βασικό εισόδημα τη σύνταξη. Αλλά και η αγορά θα έχει πρόβλημα» δηλώνει στην εφημερίδα ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η λεγόμενη «σύγκρουση γενεών» θα εκδηλωθεί το 2038.

«Θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι που θα βγαίνουν τότε στη σύνταξη, θα έχουν παροχές μικρότερες από τις εισφορές που θα έχουν καταβάλει. Ακόμα κι αν εικάσουμε ότι μέχρι τότε η οικονομία θα έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να βελτιωθεί και το επίπεδο των συντάξεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα» τονίζει.

«Δεν ζεις, φυτοζωείς» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, απαντώντας στο ερώτημα «πώς είναι να ζεις με τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς;».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας μας, το 70% των συνταξιούχων ζει με συντάξεις 550-600 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εκρηκτικής ανεργίας, ειδικά των νέων, όλο και περισσότερες οικογένειες βασίζονται, για να επιβιώσουν, στην ήδη πετσοκομμένη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς» προσθέτει, σημειώνοντας:

«Δεν είναι σωστό να λέμε ότι τα νοικοκυριά μπορούν να ζήσουν με αυτές τις συντάξεις πείνας. Αν οι συντάξεις περικοπούν ακόμα περισσότερο, η εξέλιξη είναι προβλέψιμη: μαζική φτωχοποίηση και εξαθλίωση των ήδη εξασθενημένων οικονομικά στρωμάτων και ραγδαία υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Με τη «σύνταξη του παππού» ζει ένα στα δύο νοικοκυριά"

Από κόσκινο το χρήμα στα κόμματα

Μέτρα που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και στον έλεγχο των οικονομικών τους θα επιχειρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση, μετά τις συστάσεις της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου GRECO (Group of States against Corruption) αλλά και των θεσμών.
Σύμφωνα με το "Έθνος"  η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχει έτοιμες τις προτάσεις της για το πολιτικό χρήμα, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πιο αυστηρό από τις συστάσεις που έχει δεχθεί τόσο από τους δανειστές όσο και από την επιτροπή. Στόχος, η τήρηση όσων είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟOΣΑ, δίνοντας άμεσα εντολή για την επεξεργασία των προτάσεων που θα "καθαρίσουν" τα κόμματα από τη ρετσινιά της "γκρίζας" χρηματοδότησης και των επίσης "γκρίζων" ελέγχων των οικονομικών τους.
Οι επισημάνσεις των θεσμών
Όπως αναφέρει ο Ν. 4304/201, προβλέπεται περίοδος ελέγχου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ένα διάστημα έξι μηνών πριν από την προκήρυξη εκλογών.   Σύμφωνα με τον νόμο υπάρχει έλεγχος  των δαπανών, αλλά όχι των εσόδων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δωρεές. Ο μη έλεγχος των δαπανών είναι το σημείο που εστίασε η GRECO, αλλά και οι θεσμοί οι οποίοι προέβησαν σε "επισημάνσεις" προς την ελληνική κυβέρνηση – οι οποίες ενσωματώθηκαν μάλιστα στο νέο μνημόνιο και αποτελούν πλέον υποχρεώσεις της χώρας.
Οι θεσμοί πρότειναν τη δυνατότητα διοργάνωσης κομματικών εξορμήσεων, με σκοπό τη οικονομική ενίσχυση, (με ετήσιο ύψος τα 150.000 ευρώ), στο πλαίσιο των οποίων δεν είναι απαραίτητη η ονομαστική αναφορά των χρηματοδοτών. Επίσης προτάθηκε ακατάσχετο του 40% της κρατικής χρηματοδότησης, να υπάρχει η δυνατότητα να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή το ποσό προς το κόμμα και τέλος τη σύνθεση Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς  προέβη σε μια σειρά από αντιπροτάσεις. Όπως για παράδειγμα, οι ανώνυμες δωρεές να μην ξεπερνούν τα 150 ευρώ , ενώ το σύνολο των ανώνυμων δωρεών προς ένα κόμμα να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.  
Επίσης, προτείνεται, η πλήρης κατάργηση της διάταξης ως προς το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα, με την "υποσημείωση" ότι αν πρόκειται για μισθούς εργαζομένων, τότε το ακατάσχετο δεν πρέπει  να ξεπερνά το 15%  της κρατικής χρηματοδότησης.  
Η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς προτείνει επίσης την μείωση της έκπτωσης φόρου στο 50% για τα ποσά δωρεάς, από το 100%  που ισχύει σήμερα με βάση την κείμενη νομοθεσία και  εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
Τέλος, προτείνεται η  υποχρεωτική χρήση ορκωτών λογιστών για τη σύνταξη των οικονομικών λογαριασμών και του ετήσιου απολογισμού των κομμάτων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Από κόσκινο το χρήμα στα κόμματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news