facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Με 153 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Χωρίς απώλειες για το κυβερνητικό «στρατόπεδο» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 153 «ναι» από τα κόμματα της συμπολίτευσης και 138 «όχι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο θέμα της εισόδου των funds που θα μπορούν να αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

«Καταψηφίσαμε ως Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα γιατί δεν επιθυμούμε να συναινέσουμε στο ψέμα και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και να μη γίνουμε συνεργοί στο συστηματικό έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις προωθούμενες διατάξεις ανοίγει η πόρτα στα «κοράκια της αγοράς» να εισβάλλουν στο χώρο.

Όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης «αν δεν έρθει συγκεκριμένος νόμος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αν δηλαδή δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, τότε οι διατάξεις θα ισχύσουν και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας», ενώ τόνισε: «Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι “πετάει ο γάιδαρος”», ενώ κάλεσε το κυβερνών κόμμα να αλλάξει το σήμα του και να βάλει τον …χαμαιλέοντα που αλλάζει χρώμα όπως η κυβέρνηση αλλάζει άποψη.

Κάφκα και Μόντυ Πάιθον…

Μάλιστα αναφερθείς στην δήλωση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ότι διαφωνεί με τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων που ο ίδιος ψήφισε, ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε: «Τι είναι αυτό; Σουρεαλισμός; Κάφκα; Μόντυ Πάιθον;». Και πρόσθεσε: «Δικαιούστε να είστε Δεξιοί, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί». Ενώ αναφερθείς στον Αλ. Τσίπρα είπε: «Με αυτή την οίηση και αυτή τη ρότα φοβούμαι ότι θα είναι ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός». Αλλά και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, που είχε διαχειριστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων», Ν. Δένδιας επισήμανε στην κυβέρνηση ότι «έρχεστε να εισηγηθείτε την εκχώρηση σε distress funds και το κάνετε χωρίς να έχετε εξαντλήσει καμία άλλη δυνατότητα». «Μην το περάσετε ως κάτι το απλό», προειδοποίησε.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης αντεπιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή των θέσεών μας» και αναφερθείς στο θέμα των «κόκκινων δανείων» είπε ότι «υλοποιούμε την συμφωνία και την βελτιώνουμε σε πολλά σημεία». Όσον αφορά τον κίνδυνο επέκτασης του μέτρου και στην πρώτη κατοικία, είπε ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει έως την 15η Φεβρουαρίου θα είναι η προστασία συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών.

«Σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης»

Για «σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης» και «τελικώς πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα», μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αν. Λοβέρδος ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ρώτησε: «Μήπως είστε βαλτοί;» και εξήγησε ότι «φέρνετε με πανηγύρια και ενθουσιασμό πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια, όσα δηλαδή εμείς είχαμε αποφύγει».

«Ό,τι αρνηθήκαμε και αποτρέψαμε το κάνετε εσείς χαμογελώντας», σημείωσε, ενώ εκ μέρους του Ποταμιού ο Χ. Θεοχάρης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «την χειρότερη κυβέρνηση από το 1827» επισημαίνοντας ότι «οι εκλογές δεν σας κάνουν εθνάρχες». «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εθνάρχης γιατί μονιμοποίησε τους δημόσιους υπαλλήλους και μεγάλωσε την Ελλάδα, δεν πούλησε τα δάνεια σε ξένα funds», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στο «παράλληλο πρόγραμμα» που κατέθεσε η κυβέρνηση εν μέσω της διαδικασίας νομοθέτησης των προαπαιτούμενων, έκανε λόγο για «παράλληλα ρουσφέτια».

Έως την Παρασκευή η δόση

Η «κόντρα» συμπεριέλαβε και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση, με τον κ. Σταθάκη να υπογραμμίζει ότι «το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον εκ του γεγονότος ότι πρέπει να υλοποιηθούν συμφωνίες για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των συμφωνιών, με στόχο την εκταμίευση ενός δις εντός του έτους». «Αν παραταθεί αυτή η διαδικασία στο νέο έτος, θα πρέπει να περάσει από επανέγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, άρα θα υπάρξει καθυστέρηση». «Τώρα, χρειάζεται έγκριση και από το Euroworking Group, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως την Παρασκευή».

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος απαντώντας στα σφοδρά πυρά της ΝΔ είπε: «Οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης μεταφέρουν εντός του κοινοβουλίου τα άγχη της εσωκομματικής τους αντιπαράθεσης. Δημιουργούν θέμα για να παίζουν στα κανάλια. Εμείς κρατάμε την Ελλάδα όρθια. Οι δεσμεύσεις μας είναι καταγεγραμμένες στη συμφωνία που και εσείς ψηφίσατε».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Αθ. Παφίλης κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για «θέατρο». «Η κυβέρνηση με απαράδεκτο τρόπο κάνει τώρα όσα κατήγγειλε στο παρελθόν. Ο μαθητής (κυβέρνηση) ξεπέρασε τον δάσκαλο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)», είπε.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 153 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα"

Παρασκευόπουλος: Δεν απορρίπτουμε την τεκνοθεσία στο Σύμφωνο Συμβίωσης

«Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά την τεκνοθέσια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία εκφράστηκε και την αποδοκιμάζει. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε, όπως και αυτό που αφορά την ταυτότητα του φύλλου, και τάχιστα θα έρθουν στη Βουλή όταν εξεταστούν» δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κλείνοντας τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, στην οποία σήμερα είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους συνδικαλιστικοί φορείς.

Παράλληλα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος ενστάσεις και διαφωνίες βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα χορηγείται μετά από κρίση και του εισαγγελέα και του δικαστή. Θετικός εμφανίστηκε και ως προς την περαιτέρω αποσαφήνιση της διάταξης που αφορά την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, εφ' όσον γίνεται για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος ως προς την κατάργηση του δικαιώματος του προέδρου του Αρείου Πάγου για άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε δικαστικούς και εισαγγελείς, τονίζοντας ότι δεν βλέπει να υπάρχει κανένα κώλυμα και αποκρούοντας έτσι τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν για την συγκεκριμένη διάταξη τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από αρμόδιους φορείς.

Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης είχε πάντως την γενική παραδοχή από όλους τους φορείς, ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση και είναι ένα θετικό βήμα, όπως είπαν, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις ή διαφωνίες που εκφράστηκαν για ορισμένες επίμαχες διατάξεις.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι ομόφυλων ζευγαριών έδωσαν έμφαση στο δικαίωμα της τεκνοθεσίας και της υιοθεσίας, καλώντας την πολιτεία να κάνει το επόμενο βήμα και μέσα από ένα ανοικτό δημόσιο διάλογο να προχωρήσει στην υιοθέτηση των αιτημάτων τους, ώστε στην πράξη, όπως τόνισαν, να ισχύσει η ισονομία.

Ορθή χαρακτήρισε την νομοθετική υιοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι συνιστά διεθνή υποχρέωση της χώρας, ενώ έκανε λόγο για διατάξεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση επικαλούμενος ανάμεσα στα άλλα, την κατ' οίκον έκτιση ποινής για μητέρες μιρκών παιδιών. Έντονο πάντως προβληματισμό εξέφρασε για το άρθρο που αφορά την απαλλαγή κατηγορουμένων για το αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών εφ' όσον προασπίζονται μείζων κοινωνικό συμφέρον.

Ο βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος εξέφρασε την ικανοποίηση της Αρχής για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση της Αρχής για την γονική μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών, ώστε να αναγνωριστούν στα ομόφυλα ζευγάρια ό,τι ισχύει και για τα ετερόφυλα.

«Η Ιερά Σύνοδος έχει πάγιες αποφάσεις γύρω από τον θεσμό της οικογένειας. Η εκκλησία έχει τη δική της άποψη, την οποία έχει διατυπώσει. Δεν έρχεται να αντιτάξει την αντίρρηση της στο Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά να εκφράσει την άποψή της για το πώς αντιμετωπίζει το γάμο. Τον αντιμετωπίζει ως μέγα θεσμό, γι' αυτό και δυσκολεύεται να τον αντιμετωπίσει σε επίπεδο Συμφώνου Συμβίωσης» επισήμανε ο πρώτος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου πατήρ Ιερώνυμος Νικολόπουλος.

Η εκπρόσωπος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας Σταματία Σταυρινάκη τόνισε ότι είναι πολύ θετικό βήμα τόσο η υιοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης, όσο και η σύσταση του συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Όπως υποστήριξε, ο ρατσισμός θα βρίσκει λιγότερο χώρο πλέον, καθώς, όπως είπε, είναι πάρα πολλές οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται σήμερα τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλας, σημείωσε ότι συμφωνεί με τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξέφρασε ωστόσο, επιφύλαξη στο αν υποκρύπτεται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διευκρινήσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Την αντίθεση του εξέφρασε τόσο για το άρθρο 42 που αφορά την εξ αποστάσεων φοίτηση κρατουμένων όσο και το δικαίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου να συμμετέχει στο δικαστικό συμβούλιο.

Θετικός ως προς το πνεύμα του νόμου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γεώργιος Σταυρόπουλος, που έκανε όμως λόγο για απουσία αναγνώρισης της τεκνοθεσίας, και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Προσωπικές επιφυλάξεις εξέφρασε για την απονομή πρόσθετης αρμοδιότητας στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να δικαιολογείται επαρκώς.

Ο εκπρόσωπος της Colour Youth Γιώργος Γεωργάς χαρακτήρισε την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης ως αισιόδοξο μήνυμα που ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση της ισονομίας και πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία για τις ζωές νέων ανθρώπων. Όπως είπε, μέσα στο 2015 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 130 περιστατικά ομοφοβικής βίας και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά πρέπει ο πολιτικός κόσμος να κάνει το καθήκον του και να το υποστηρίξει στην κοινωνία. «Απαραίτητο και πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η προστασία των τέκνων των ομόφυλων ζευγαριών, να γίνει αποδεκτή στο πολίτη. Είναι πολύ σημαντική στιγμή για να αποφασίσουμε αν πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ή πίσω» υπογράμμισε.

Την στήριξη της στο νομοσχέδιο δήλωσε και η εκπρόσωπος των δικαιωμάτων των φυλακισμένων Ξένη Ιωάννα Δρόσου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση δικαιωμάτων, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετικές τις διατάξεις για τους κρατούμενους.

Επαρκείς χαρακτήρισε τις διατάξεις που αφορούν τα Μέσα Ενημέρωσης ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το μέλος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Χρήστος Ηλιάδης, μίλησε για σημαντικό βήμα που διορθώνει παραλείψεις του προηγούμενου νόμου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα οφείλει ρητά να δώσει το δικαίωμα να παντρεύονται τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και να μπορούν να υιοθετούν.

Το μέλος της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου Παναγιώτης Νικολόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, πρέπει να υπάρξουν αποσαφηνίσεις για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ότι εισάγεται ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού, έκανε λόγο για ελλείψεις του νομοσχεδίου, κυρίως ως προς την κάλυψη της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια των παιδιών.

Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» Στέλλα Μπελιά που όπως είπε, με τη σύντροφο της έχουν πέντε παιδιά, έδωσε έμφαση στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών για τεκνοθεσία, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς κατοχυρώνει όπως είπε, βασικά δικαιώματα και αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Θετικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ Αθανάσιος Βλαχογιάννης, υποστηρίζοντας ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι ένα μεγάλο βήμα για την ελληνική κοινωνία, καθώς πρώτη φορά η πολιτεία παραχωρεί κληρονομικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και παραδέχεται οικογενειακούς δεσμούς». Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι συνεχίζεται η διάκριση, όπως είπε, και «η πολιτεία ξεχνά ότι γκέι μεγαλώνουν παιδιά, αγνοεί τις μονογονιακές οικογένειες και θέτει σε κίνδυνο και αβεβαιότητα το μέλλον τους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Δεν απορρίπτουμε την τεκνοθεσία στο Σύμφωνο Συμβίωσης"

Νέες φωτιές στην κυβέρνηση ανάβει το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι η Κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων .

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ακύρωσαν την παράλειψη της Κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η Κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015.

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι 13 ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να έκδοση -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όμως, το αίτημα των 13 δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας. Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες φωτιές στην κυβέρνηση ανάβει το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες"

Ενστάσεις για τη «νέα» Frontex από Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία

Από τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις τεσσάρων χωρών αναφορικά με το σχέδιο της Κομισιόν για την αντικατάσταση της Frontex «σημαδεύτηκε» η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας συζήτηθηκε η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, εκ μέρους της Κομισιόν, ενημέρωσε τους υπουργούς για το σχέδιο δημιουργίας της «European Border and Coast Guard», που θα αντικαταστήσει τη Frontex.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα, κατά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν, αυτή προβλέπει ότι η νέα συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή θα έχει αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πόρους και τη δυνατότητα να επεμβαίνει -σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης- ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κράτους-μέλους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν επιφυλάξεις και ενστάσεις από ορισμένους υπουργούς Εξωτερικών, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως υπήρξαν υπουργοί που δεν τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα στο θέμα, εκφράζοντας όμως τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να εκφραστούν περισσότερες ενστάσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση που ξεκινά χρειάζεται πολλούς μήνες για να καταλήξει -ίσως και ένα χρόνο. Η διαδικασία περνάει από το Κολλέγιο Επιτροπών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του, δε, στην αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ", ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σημείωσε πως οι Έλληνες δεν θα αφήσουν να τεθούν κάτω από χρονική πίεση και δεν θα αφήσουν να αιφνιδιαστούν.

Επιπλέον, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη και μόνιμη επίσημη θέση, πως δηλαδή η διασφάλιση των συνόρων ενός κράτους εναπόκειται στο εκάστοτε κράτος, αυτό είναι ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και όλα όσα το τροποποιούν χρήζουν μιας εντατικής διερεύνησης, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Χίο και την Λέρο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών, προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών.

Από τη Λέρο ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στρατός» 1.500 ανδρών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Παρελθόν, ουσιαστικά, αποτελεί η Frontex με τη μορφή, τη δομή και τις ιδιότητες με τις οποίες την γνωρίζαμε, βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση μίας νέας υπηρεσίας, η οποία θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής» (European Border and Costguard Agency, EUBCGA), που παρουσιάστηκε και επισήμως σήμερα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κυρίαρχο σημείο στην πρόταση της Κομισιόν είναι ότι η νέα συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή θα μπορεί να ελέγχει και αν επεμβαίνει, όταν το κρίνει απαραίτητο, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ακόμα και αν το άμεσα ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (ή κράτη-μέλη) της ΕΕ αντιτάσσεται.

Το νέο αυτό κοινό σώμα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κενό που εμφανίστηκε όπως τώρα με τη χώρα μας, όταν η Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 743 άτομα προσωπικό για την Ελλάδα και μέχρι σήμερα μόνο 447 έχουν προβλεφθεί.

Με τη νέα πρόταση, αν οι ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τότε η Επιτροπή θα είναι σε θέση να εκδίδει εκτελεστική απόφαση και να επιτρέπει σε αυτό το σώμα να παρέμβει άμεσα σε καταστάσεις κρίσεων στα εξωτερικά σύνορα μίας χώρας.

Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Αν το κράτος-μέλος, από το οποίο ζητούνται μέτρα ή προετοιμάζεται στο έδαφός του η αποστολή δύναμης επέμβασης, δεν συνεργάζεται ή δεν εφαρμόζει τα μέτρα, τότε θα ξεκινάει η διαδικασία επί παραβάση.

Στο σημείο αυτό, η πρόταση προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος θα μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο των συνόρων του, μόνο αν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων που απαιτείται, για να «μπλοκάρει» την πρόταση της Επιτροπής (ενισχυμένη πλειοψηφία).

Το σημείο αυτό αναμένεται να προκαλέσει και «τριβή», καθώς από πολλά κράτη ενδέχεται να ερμηνευθεί ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενστάσεις για τη «νέα» Frontex από Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία"

«Αντισυνταγματικές δυσμενείς διακρίσεις κατά των δικηγόρων»

Την άμεση απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται προς ψήφιση και αφορούν στους δικηγόρους οι οποίοι απασχολούνται στο δημόσιο εκφράζει με ανακοίνωση της η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η Ολομέλεια δηλώνει «την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στις παραπάνω διατάξεις, με τις οποίες η κυβέρνηση επιβάλει μεροληπτικά, δυσμενή διάκριση σε βάρος των δικηγόρων που απασχολούνται στο δημόσιο με σχέση πάγιας εντολής, έναντι των υπολοίπων απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα».

Παράλληλα, ζητεί «την άμεση απόσυρση των ως άνω διατάξεων και δραστηριοποιείται ήδη προς άρση των διακρίσεων που αυτές επιφέρουν παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της ισότητας» και υπογραμμίζει ότι:

«Mε το υπό ψήφιση στη Βουλή Σχέδιο νόμο με τίτλο "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων" εισάγονται, ιδίως με τα άρθρα 9, 11, 13, 27, αντισυνταγματικές δυσμενείς διακρίσεις κατά των εμμίσθων δικηγόρων».

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

1. Ενώ το άρθρο 9 παρ. 1 προβλέπει ότι τα μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ) για τους υπαλλήλους των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε) και Τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε) ορίζονται σε δεκαεννέα (19), στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι οι δικηγόροι με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος κατατάσσονται ως εξής:

Α. οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ 3 της Π.Ε κατηγορίας

Β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ 10 της Π.Ε κατηγορίας

Γ. οι δικηγόροι στον ΑΠ στο Μ.Κ 15 της Π.Ε κατηγορίας

και μάλιστα χωρίς τη μισθολογική εξέλιξη που προβλέπεται για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου.

Επιπλέον, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί η επιστημονικοί συνεργάτες συνεργάτες Δήμων κλπ. κατατάσσονται σε ανώτερα Μ.Κ από δικηγόρους στο πρωτοδικείο βάσει του ίδιου άρθρου.

2. Δυνάμει των άρθρων 13 («ορισμός αποδοχών») και 27 του νομοσχεδίου («Διασφάλιση αποδοχών») προβλέπεται η διατήρηση της τυχόν μισθολογικής διαφοράς υπέρ όσων υπαλλήλων η εφαρμογή του νόμου επάγεται μειώσεις σε σχέση με το μισθό που ελάμβαναν μέχρι 31.12.2015, αλλά ως προσωπικής διαφοράς.

3. Με βάση στοιχεία του Λογιστηρίου ΔΣΑ τυχόν εφαρμογή της προς ψήφιση διάταξης συνεπάγεται για όσους νεοπροσλαμβανόμενους δικηγόρους υπαχθούν σε αυτή μείον 400 περίπου ευρώ το μήνα σε μια πάγια αμοιβή της τάξης των 1.600 Ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αντισυνταγματικές δυσμενείς διακρίσεις κατά των δικηγόρων»"

«Λίστα χειρουργείου» καθιερώνεται στα νοσοκομεία

Λίστα χειρουργείου σε κάθε πανεπιστημιακό και νοσοκομείο του ΕΣΥ προβλέπει το άρθρο 82 με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται, στόχος είναι η διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών. Βασικοί όροι για την κατάρτισή της αποτελούν η κατόπιν ιατρικής τεκμηρίωσης αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου και της δυνατότητας χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή, από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Εξωτερικών Ιατρείων, των Νοσηλευτικών Τμημάτων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Με την κατάρτιση της λίστας ενημερώνεται πάραυτα ο ασθενής για την ημερομηνία επέμβασης. Από τη λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Ο τρόπος κατάρτισης της λίστας χειρουργείου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Προβλέπεται, επίσης, η κατάργηση παρακράτησης συντάξεων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και φιλοξενουμένων σε δομές κλειστής περίθαλψης, ρυθμίζονται ζητήματα στη διαδικασία κρίσεων και διορισμών των γιατρών του ΕΣΥ, θέματα αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού-επιστημονικού προσωπικού του ΕΣΥ και ζητήματα εσωτερικής κινητικότητας/απόσπασης των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αίματος και επιμέρους προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία των δομών ΠΦΥ, όπως επίσης και ζητήματα λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, κατάργησης του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης και ρυθμίσεις για το προσωπικό.

Αυξάνεται κατά 5 έτη το όριο ηλικίας για την κάλυψη θέσης επιμελητή Β' και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί πιθανός αποκλεισμός από το ΕΣΥ γιατρών με επάρκεια γνώσης, δεδομένου ότι τα έτη 2012 έως και 2014 δεν έγινε προκήρυξη θέσεων.

Ορίζεται ως ημερομηνία συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας των γιατρών για την πρόσληψη και εξέλιξή τους στο ΕΣΥ η 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου ο γιατρός συμπληρώνει το αντίστοιχο όριο ηλικίας.

Ρυθμίζεται η λειτουργία του συμβουλίου προσλήψεων-κρίσεων των ειδικευμένων γιατρών των νοσοκομείων, θέματα διορισμού, εξέλιξης και αξιολόγησής τους, και αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία γιατρών που μεταφέρθηκαν/ μετατάχθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ στο ΕΣΥ.

Προβλέπεται επίσης, πλήρης απασχόλησης γιατρών, ελεγκτών και φαρμακοποιών του ΕΟΠΥΥ, επαναχορήγηση ειδικής αποζημίωσης για το προσωπικό του ΕΚΑΒ που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με ειδικά αεροπορικά μέσα.

Τέλος, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας, με το επίδομα στολής και την ασφάλιση του προσωπικού, εντάσσεται στους δικαιούχους φορείς του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, προβλέπεται απογραφή και έλεγχος λειτουργίας ασθενοφόρων οχημάτων ιδιωτικών φορέων, συστήνονται , «διαμεσολαβητής υγείας» και «Συντονιστής υπηρεσιών υγείας» για ευάλωτες και ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λίστα χειρουργείου» καθιερώνεται στα νοσοκομεία"

Χουντής προς Κομισιόν: Ο «Μορεάς» έχει απορροφήσει 1,44 δισ. και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί

Με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ζητά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, «τα στοιχεία τα οποία απουσιάζουν από το φάκελο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή την προηγούμενη Κυριακή, και που ψηφίζεται σήμερα, σχετικά με το υπερχρηματοδοτημένο έργο του οδικού άξονα του "Μορέα" (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα & Λεύκτρο-Σπάρτη)».

Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Χουντής, «το έργο ξεκίνησε με ποσό κατασκευής κατ’ αποκοπή 847 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει 1,44 δισ. ευρώ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».

Αφού σημειώνει ότι, «η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου είναι επιδοτούμενη και η επιδότησή του έχει ξεκινήσει από το 2010, όταν βρισκόταν ακόμη στο πολύ αρχικό στάδιο κατασκευής», καλεί την Κομισιόν να δώσει ένα πλήρες «ιστορικό της μέχρι τώρα πορείας του έργου και των σχετικών χρηματοδοτήσεων (ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εθνική χρηματοδότηση, εγγυήσεις δανείων από ΕΤΕπ, εισπράξεις από διόδια, δηλωθείσα ιδία συμμετοχή κ.λπ.)» και να το συγκρίνει με το φυσικό αντικείμενο που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητά να πληροφορηθεί αν «έχει υποβληθεί η αναθεώρηση της σύμβασης, που βρίσκεται ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπως προβλέπεται για τον περί κρατικών ενισχύσεων έλεγχο» και πώς σχολιάζονται τα «περί επιπρόσθετης επιδότησης 330 εκατ. ευρώ, που θα αφορά και σε λειτουργικά έξοδα (χωρίς αυτά να έχουν εγκριθεί από το Δημόσιο), περί ΦΠΑ που θα βαρύνει το Δημόσιο και περί καταβολής του υπόλοιπου της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου (ύψους 51 εκατ. ευρώ), πριν ολοκληρωθεί το έργο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής προς Κομισιόν: Ο «Μορεάς» έχει απορροφήσει 1,44 δισ. και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί"

Απλήρωτοι από τον Απρίλιο του 2015 οι σχολικοί τροχονόμοι του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στα όρια της εξαθλίωσης βρίσκονται πλέον οι σχολικοί τροχονόμοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς όπως αποκαλύπτουν έχουν να πληρωθούν από τον Απρίλιο του 2015.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τα χρονοδιαγράμματα που τους αναφέρουν οι αρμόδιοι τόσο από τη διοίκηση του Κεντρικού Δήμου όσο και από την Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι σχολικοί τροχονόμοι καταγγέλλουν πως ακόμα και σήμερα δεν έχουν καταβληθεί τα ωφελούμενα. Μάλιστα, όπως λένε οι τελευταίες δεσμεύσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, από τη δημοτική αρχή ήταν για τις 9 Δεκεμβρίου. Το Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Μακεδονίας – Θράκης, τονίζει πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και καλεί τους αρμοδίους να καταβάλλουν τώρα τα χρήματα στους σχολικούς τροχονόμους».

Τα προβλήματά τους, δε σταματούν εδώ. Η ημερήσια αποζημίωσή τους, ανέρχεται στα 7 ευρώ καθώς τους παρακρατούν ΟΓΑ και Χαρτόσημο. Καταγγέλλουν «ως άσχημη» τη συμπεριφορά προς το θεσμό του «σχολικού τροχονόμου» πολλών αντιδημάρχων Παιδείας στο Νομό Θεσσαλονίκης καθώς και Πρόεδρων Σχολικών Επιτροπών. Η καταβολή των δεδουλευμένων τους γίνεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το zougla.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Σωματείου Σχολικών Τροχονόμων Μακεδονίας –Θράκης, Αθανασία Τερζή, που σε αποκλειστικές της δηλώσεις τόνισε: «Παραμονές Χριστουγέννων και ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί. Βρισκόμαστε μαζί με τις οικογένειές μας λίγο πριν την κατάρρευση. Καταλαβαίνει ο καθένας, πως στις σημερινές συνθήκες τις οικονομικής κρίσης που βιώνει το σύνολο της κοινωνίας, πόσο απαραίτητα είναι ακόμα και αυτή η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή μας». Όπως διευκρίνισε: «Τα προβλήματά μας δε σταματούν εδώ. Πολλοί Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών όχι μόνον στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά και σε νομούς όπως της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης μας απαξιώνουν. Χαρακτηριστικά ένας μας είπε πως αφού είμαστε εθελοντές δεν πρέπει να έχουμε σωματείο». Η κατάσταση είναι τραγελαφική για τους σχολικούς τροχονόμους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι οι μοναδικοί που υπογράφουν καθημερινά παρουσιολόγιο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ενώ μέσα στα δύο τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πέντε φορές οι πρόεδροι σχολικών επιτροπών.

Η Κ. Τερζή υπογραμμίζει: «Βάζουν ανθρώπους σε θέσεις που δε γνωρίζουν το αντικείμενο. Όμως το μεγάλο ερωτηματικό που κανείς δεν απαντάει έχει να κάνει με την «μη» καταβολή των δεδουλευμένων μας. Αφού πληρωνόμαστε από τους ΚΑΠ-ΟΤΑ, που σημαίνει πως τα χρήματα πηγαίνουν κανονικά στους δήμους, γιατί δε μας τα δίνουν? Γιατί μας κοροϊδεύουν? Η δική μας απάντηση για τη μη καταβολή των χρημάτων μας, έχει να κάνει με μία διπλή εκδοχή. Ή κολλάνε τα πράγματα στη γραφειοκρατία ή τα χρήματά μας, πηγαίνουν σε άλλες τρύπες που έχουν να καλύψουν οι δήμοι».

Τέλος, το προεδρείο του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων τονίζει πως δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις και τις πιέσεις τους, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απλήρωτοι από τον Απρίλιο του 2015 οι σχολικοί τροχονόμοι του Δήμου Θεσσαλονίκης"

Αποποινικοποιούνται οι καταλήψεις στα σχολεία

Σειρά διατάξεων που αφορούν τα νέα προγράμματα της διδακτικής στήριξης στα σχολεία, θέματα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), και καταλήψεων στα σχολεία κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Με τις διατάξεις ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες του Αντισταθμιστικού Σχολείου (που αποτελεί τη νέα μορφή πρόθετης διδακτικής στήριξης μαθητών στα σχολεία), αλλά καταργείται και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που αφορούσε τις καταλήψεις μαθητών στα σχολεία.

«Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισιγητική του έκθεση το υπουργείο Παιδείας.

«Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου 'περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων', που κυρώθηκε με τον Ν. 2811/2000, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων τους.

Άλλωστε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.

Τέλος, η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων, καλύπτεται ήδη από τη ρύθμιση του ν. 4326/2015 ώστε να μη διασαλεύεται η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποποινικοποιούνται οι καταλήψεις στα σχολεία"

Έμμεση ομολογία Τσακαλώτου για κόκκινα δάνεια: Μπορεί να μην προστατεύουμε όσους πρέπει...

Διαπραγμάτευση, που μπορεί να καταλήξει σε επώδυνους συμβιβασμούς για τους δανειολήπτες στεγαστικών πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που θα ξεκινήσει με τους Θεσμούς για τη διαχείριση του δεύτερου πακέτου «κόκκινων δανείων» και απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ, είπε: «Μπορεί εμείς να μην προστατεύουμε όσους πρέπει. Θα διαπραγματευτούμε για στεγαστικά δάνεια, μικρομεσαίων και καταναλωτικά και πρέπει να μας πείτε ότι είστε πλάι μας για την προστασία των πιο ευάλωτων. Σε αυτή τη συζήτηση θα διαπραγματευτούμε και μπορεί να κάνουμε συμβιβασμούς, που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα θέλαμε».

Να σημειωθεί ότι η φράση του κ. Τσακαλώτου δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, που υποστηρίζει ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων θα υπάρξει μέγιστη προστασία, με εξαιρέσεις συγκεκριμένων κατηγοριών δανειοληπτών.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε την ανάγκη αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων με πώλησή τους σε distress funds, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία των προηγούμενων κυβερνήσεων περί «μπαταχτσήδων».

«Εσείς δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι που στρατηγικά δεν πληρώνουν;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, για να συνεχίσει: «Ολους θέλετε να τους προστατέψουμε; Πρέπει να μας πει το ΚΚΕ ότι κάποιοι δεν πρέπει να προστατευτούν. Να γίνει αυτή η συζήτηση με περισσότερο Μαρξ και όχι λιγότερο».

Από την πλευρά του Περισσού, ο κ. Θανάσης Παφίλης σχολίασε: «Ιδού η Ρόδος! Κάντε αποδεκτή την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την προστασία της λαϊκής κατοικίας... Εσείς λέτε ότι θα στηρίξετε το κεφάλαιο για να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη και να βγούμε από την κρίση. Θα κρατικοποιήσετε μήπως τα μέσα παραγωγής; Μην μας λέτε ότι δεν έχουμε ταξική αναφορά. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Εσείς χαρίσατε εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους».

«Ο όρος πετάμε την μπάλα στην εξέδρα είναι Μαρξιστικός; Νομίζω πως όχι. Πρέπει να προστατέψουμε όλα τα επιχειρηματικά δάνεια;» αντέδρασε ο υπουργός, με τον κ. Παφίλη να του απαντά αρνητικά.

«Ωραία, αυτό θα μας βοηθήσει, για να μην είναι ζόμπι οι τράπεζες» συνέχισε ο υπουργός

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έμμεση ομολογία Τσακαλώτου για κόκκινα δάνεια: Μπορεί να μην προστατεύουμε όσους πρέπει..."

Επιτροπή Θεσμών Βουλής καλεί εκ νέου σε κατάθεση τον Γ.Στουρνάρα

Tην κλήση του Γιάννη Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής, με αντικείμενο της συνεδρίασης το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπεγράφη μεταξύ του Δημοσίου και της Siemens, επί των ημερών του σημερινού διοικητή της ΤτΕ ως υπουργού Οικονομικών.

Η ακρόαση του διοικητή θα καθοριστεί σε ημέρα και ώρα που θα συναποφασιστεί κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Στουρνάρα.

Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα επιδιωχθεί να γίνει πριν τα Χριστούγεννα.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που οι υποχρεώσεις του κ. Στουρνάρα δεν επιτρέπουν να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής στο προσεχές διάστημα, θα υπάρξει συνεννόηση ώστε να συμβεί αυτό κατόπιν των εορτών.

Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν να προσέλθει και ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή, ώστε να καταθέσει τη θέση του Δημοσίου επί του θέματος.

Οι δουλευτές εξήγησαν ότι η συμφωνία με την Siemens ήδη εφαρμόζεται και πρέπει να γνωρίσει η Επιτροπή αν γίνεται αποδεκτή από την σημερινή κυβέρνηση η συμφωνία αυτή, όπως και το νομικό πλαίσιο εφαρμογής της.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, έγινε συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) του 2014.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Θεσμών Βουλής καλεί εκ νέου σε κατάθεση τον Γ.Στουρνάρα"

Στο γήπεδο του χόκεϊ οι πρόσφυγες

Συμβιβαστική λύση για τη μεταφορά των μεταναστών βρέθηκε κατά τη συνάντηση των δημάρχων Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική τη συνάντηση και ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες θα στεγαστούν προσωρινά στο γήπεδο χόκεϊ στην περιοχή του Ελληνικού. 



«Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και οι δήμαρχοι μετά από γόνιμο και εξαντλητικό διάλογο κατέληξαν σε μία προσωρινή λύση στην πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση χόκεϊ στο Ελληνικό. Θεωρούμε αυτό το γεγονός ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο γήπεδο του χόκεϊ οι πρόσφυγες"

Νέα Frontex: Επέμβαση χωρίς την άδεια κρατών-μελών

Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής, που θα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει άμεσα με απόφαση της Κομισιόν χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από κράτος - μέλος, προβλέπει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την προστασία της Σένγκεν.

Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη FRONTEX.

Ο οργανισμός αυτός θα δεσμεύσει, ως το 2020 μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από μία δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων των κρατών-μελών.

Το προσωπικό από αυτή τη δεξαμενή θα κινητοποιείται εντός τριών ημερών, όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο.

Θα έχει εποπτικό ρόλο, παρακολουθώντας και αναλύοντας την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Θα προτείνει διορθωτικές δράσεις σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα έχει δικαίωμα άμεσης επέμβασης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Αν ένα κράτος-μέλος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πίεση των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποφασίσει την άμεση επέμβαση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος-μέλος.

O νέος οργανισμός θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες και να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις με γειτονικές χώρες.

Επίσης, θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται. Προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό γραφείο επιστροφών.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παραπόνων για την περίπτωση που ένα άτομο θεωρεί ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματά του.

Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια).

Παράλληλα θα γίνεται ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, η βάση δεδομένων της Interpol για απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που εισέρχονται στην ΕΕ δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι υποχρεωτικοί από και προς τρίτες χώρες.

Παρουσιάζοντας την πρόταση, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Σε ένα χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς εσωτερικά σύνορα, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πρέπει να γίνει κοινή ευθύνη. Η προσφυγική κρίση ανέδειξε σαφείς αδυναμίες και κενά στον υπάρχοντα μηχανισμό φύλαξης των συνόρων».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα ενισχύσει την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και θα βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων.

«Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη, για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Frontex: Επέμβαση χωρίς την άδεια κρατών-μελών"

Εφέσιμη ποινή 6 μηνών επιβλήθηκε στον καστανά που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 61 ετών καστανά που την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο στην πλατεία Αριστοτέλους, επειδή στερείτο άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου. Η επεισοδιακή σύλληψη του μικροπωλητή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο κατηγορούμενος, που χρόνια τώρα πουλάει κάστανα στο κέντρο της πόλης, παραπέμφθηκε να δικαστεί για άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια και απείθεια, και τελικώς κρίθηκε ένοχος για την πρώτη πράξη και αθώος για τη δεύτερη.

Ο 61 ετών καστανάς απολογήθηκε ότι είχε 5ετή άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου, η οποία έληξε το 2007 και έκτοτε δεν την ανανέωσε, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρέη του προς το ΤΕΒΕ και την Εφορία προσεγγίζουν σχεδόν τις 150.000 ευρώ. «Δεν θέλω να χρωστάω. Μία άδεια θέλω να πουλάω κάστανα για να βγάλω ένα κομμάτι ψωμί. Είμαστε εννιά αδέλφια» είπε.

Αρνήθηκε ότι εξύβρισε τους αστυνομικούς που ζήτησαν να τον ελέγξουν, τονίζοντας ότι στη διάρκεια του ελέγχου ζαλίστηκε κι έπεσε κάτω, ενώ, όταν συνήλθε, τους ακολούθησε κανονικά στο αστυνομικό τμήμα. «Τους γνωρίζω τους αστυνομικούς και με γνωρίζουν κι εκείνοι. Δεν έχω δώσει ποτέ δικαιώματα στην Αστυνομία» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο αστυνομικός που επιλήφθηκε της υπόθεσης. «Δεχθήκαμε καταγγελία από πωλητή και πήγαμε να κάνουμε τον προβλεπόμενο έλεγχο. Δεν έχει άδεια από το 2007 (...). Μας πέταξε ένα ντοσιέ και μας είπε ‘πάρτε δρόμο’. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε, αλλά άρχισε να φωνάζει περισσότερο και να μας πετάει κάστανα» κατέθεσε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι αφού κλήθηκε το ΕΚΑΒ για την παροχή των πρώτων βοηθειών, δέχθηκε να προσαχθεί στο τμήμα.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για άσκηση πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια και να αθωωθεί για απείθεια, εισήγηση με την οποία συντάχθηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Μετά την ετυμηγορία, ο καστανάς άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Σημειώνεται ότι χθες Δευτέρα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Το επίπεδο των ελέγχων πρέπει να αντιστοιχεί στο επίπεδο της παράβασης και να μην υπάρχουν δυσανάλογες υπερβολές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τόσκα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφέσιμη ποινή 6 μηνών επιβλήθηκε στον καστανά που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη "

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές

Εγκύκλιος εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας για το πότε κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων αλλά και τα πότε ανοίγουν μετά τις εορτές

Συγκεκριμένα οι διακοπές των Χριστουγέννων θα ξεκινήσουν στις 24 Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Πέμπτη, και θα ολοκληρωθούν την 7η Ιανουαρίου 2016 ημέρα επίσης Πέμπτη ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν και πάλι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές"

Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό και τραμ αύριο το βράδυ η Αθήνα

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την χθεσινοβραδινή επίθεση που δέχθηκαν ελεγκτές από κουκουλοφόρους στο σταθμό της Ομόνοιας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα σταθερή τροχιάς, κάνουν λόγο για αναίτια, οργανωμένη και βίαιη επίθεση απο ομάδα 15- 20 κουκουλοφόρων εναντίον τριών ελεγκτών που έγινε.

"Καταγγέλλουμε τη γκανγκστερικού τύπου απρόκλητη, αιματηρή επίθεση εναντίον των συναδέλφων μας και ζητάμε απο τις Αστυνομικές αρχές να κινηθούν, άμεσα και χωρίς χρονοτριβή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ώστε να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη" τονίζουν στην ανακοινωσή τους οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον, καλούν τα συναρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το τραγικό αυτό γεγονός. "Σε αντίθετη περίπτωση τα Σωματεία, οπως αναφέρουν, θα λάβουν άμεσα μέτρα αποσυροντας τους εργαζόμενους απο τον έλεγχο των εισιτηρίων".
Από την πλευρά της, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, με ανακοινωσή της, αφού καταδικάζει τις επιθέσεις, γνωστοποιεί πως προτίθεται να υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να συλληφθούν και να αποδοθούν τα προβλεπόμενα από τη Δικαιοσύνη στους υπαιτίους της επίθεσης.

Τελος, τονίζει πως οι ελεγκτές της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που δέχθηκαν την επίθεση είναι εργαζόμενοι - οικογενειάρχες που ασκούν τα καθήκοντά του ελεγκτή εισιτηρίων, έναντι ενός σταθερού μισθού και δεν έχουν καμία επιπλέον αμοιβή, που να σχετίζεται με τον αριθμό των ελέγχων που διενεργούν ή τον αριθμό των προστίμων που επιβάλλουν στο δίκτυο των συγκοινωνιακών μέσων σταθερής τροχιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό και τραμ αύριο το βράδυ η Αθήνα"

Μήνυμα Γιούνκερ υπέρ της εγγύησης καταθέσεων παρά το γερμανικό «όχι»

Μήνυμα υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενιαίου εγγυητικού ταμείου για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ στην ευρωζώνη έστειλε σήμερα Τρίτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρά την σφοδρή αντίσταση της Γερμανίας στην ιδέα κοινής ευθύνης για τις αποταμιεύσεις.

«Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των καταθέσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης που τρέφουν στο τραπεζικό σύστημα;», διερωτήθηκε λακωνικά ο κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ευρωβουλής, μία εβδομάδα αφότου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να κινηθεί ακόμα και δικαστικά για να μπλοκάρει το κοινό ταμείο.

Η δήλωση Γιούνκερ έρχεται δύο μέρες πριν την έναρξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το 2015, την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου, πέραν της προσφυγικής κρίσης, θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης.

Η γερμανική καγκελαρία έχει στηρίξει τη θέση Σόιμπλε, με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζαιμπέρτ, να σημειώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Βερολίνο είναι αντίθετο στην πρόταση της Κομισιόν.

Η Γερμανία φοβάται ότι το όλο σχέδιο είναι ουσιαστικά μία προσπάθεια να μεταφερθεί το βάρος για τα λάθη των τραπεζών του Νότου στο Βορρά, επιβαρύνοντας τους γερμανούς φορολογούμενους.

Στόχος του ενιαίου ταμείου, που θα ολοκληρωθεί το 2024 εν τέλει θα έχει «δύναμη πυρός» 45 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν είναι μόνο η προστασία των αποταμιεύσεων κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά και η προστασία του χρηματοπιστωτικού τομέα από εκροές πανικού, όπως αυτές που έγιναν στην Ελλάδα πριν την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι.

Η λογική είναι ότι εάν η ίδια η Ευρώπη εγγυάται τις καταθέσεις με δύναμη δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε δεν θα υπάρχει λόγος πανικού.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Γιούνκερ υπέρ της εγγύησης καταθέσεων παρά το γερμανικό «όχι» "

Bild: Οι δανειστές δίνουν διορία στον Τσίπρα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για τις μεταρρυθμίσεις

H Τρόικα δίνει στον Τσίπρα μία τελευταία διορία έως τα μέσα Ιανουαρίου για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες τους έχει υποσχεθεί, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild επισημαίνοντας πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός από την ώρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του μέχρι σήμερα, κάνει συνεχώς κόλπα.

Σύμφωνα με το άρθρο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας με τίτλο «Ο Τσίπρας κάνει κόλπα με τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκληρώνει την πρώτη του χρονιά στην πρωθυπουργία έτσι ακριβώς όπως την ξεκίνησε: κάνοντας κόλπα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταθέτει για το νέο έτος σημαντικές και σκληρές μεταρρυθμίσεις, με την Bild να επισημαίνει ότι αυτό το κάνει χωρίς να έχει πρώτα συνεννοηθεί με τους δανειστές. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να περάσουν ως νόμος από τη Βουλή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Σήμερα, μπορεί να τίθεται προς ψήφιση ένα μεγάλο νομοθετικό πακέτο, όμως με συνοπτικές διαδικασίες ο ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς άφησε να διαγραφούν από την ημερήσια διάταξη τρία αμφιλεγόμενα νομοσχέδια τα οποία δεν θέλει να εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Οι δανειστές δίνουν διορία στον Τσίπρα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για τις μεταρρυθμίσεις"

Κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Διαφορετικό ποσοστό δαπανών, ανάλογα με το εισόδημα τους, θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι με τη χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να χτίζουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Αυτό θα προβλέπει η ρύθμιση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με το ύψος των δαπανών που θα κάνουν οι φορολογούμενοι με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας.

Μάλιστα εξετάζεται να δοθεί κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τους τις κάρτες. Ειδικότερα εξετάζεται το νέο σύστημα να προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που για το 70-80% των δαπανών τους θα χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή από το νέο έτος. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλουν στους επαγγελματίες και τα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος εξετάζει το ΥΠΟΙΚ "

Ανοικτό ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων

Ανοικτό ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών αφήνει άρθρο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή και περιλαμβάνει μέτρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η διάταξη δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Ναυτιλίας να συνάπτει συμβάσεις για μίσθωση πλωτών μέσων, όχι απλά για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική χώρα αλλά και για την διαμονή, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, αναφορά περι τοποθέτησης κέντρου ταυτοποίησης εντός των πλωτών μέσων – για την ώρα – δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με το άρθρο 54 προβλέπεται ότι «με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκηρύσσεται μειοδοτικός διαγωνισμός για τη σύναψη μίσθωσης/ναύλωσης πλωτών μέσων ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση αναγκών σίτισης, διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μεταφοράς μεταναστών, με ιδιώτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα».

Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως: «κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους η Ελλάδα έχει γίνει κύρια έξοδος διαφυγής προς την Ευρώπη χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2014) σημειώθηκε αύξηση προσφυγικών ροών δια μέσου των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας» και σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Οι εκτιμήσεις για μείωση των προσφυγικών ροών κατά τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου του 2015 δεν έχουν επαληθευτεί με αποτέλεσμα οι χιλιάδες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να συνεχίζονται. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία έχει πλέον καταστεί σαφές ότι εξακολουθεί να συντρέχει ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί στις θαλάσσιες πύλες εισόδου της χώρας και ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω της μαζικής και ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Για τη διασφάλιση της θαλάσσιας μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί μια ταχύτερη αλλά και αξιόπιστη διαδικασία κατάρτισης αντίστοιχων δημοσίων συμβάσεων. Ειδικότερα. Με το άρθρο 54 εξειδικεύει τους ισχύοντες κανόνες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες περιστάσεις της ναύλωσης πλωτών μέσων για την αντιμετώπιση αναγκών σίτισης, διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μεταφοράς μεταναστών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτό ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων"

Μήνυση για τις ελλείψεις σε φάρμακα θα καταθέσει ο σύλλογος οροθετικών

Mήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία, πρόκειται να καταθέσει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Διεκδίκησης του Συλλόγου, Γιώργος Τσιακαλάκης, μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο, την Τρίτη.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιακαλάκης, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευθεία απειλή έναντι της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS».

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση, ο κ. Τσιακαλάκης τόνισε ότι «προχωρήσαμε σε αυτή την πυροσβεστική πρωτοβουλία για την εξομάλυνση της κατάστασης, η οποία φαίνεται να δρομολογείται»

Επισήμανε παράλληλα ότι «η πηγή του προβλήματος είναι ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα αγοράζονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων» και ζήτησε τη δημιουργία ανεξάρτητου κλειστού κωδικού που θα εγγυάται πλήρη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που ζει με HIV/AIDS στο φάρμακό του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση για τις ελλείψεις σε φάρμακα θα καταθέσει ο σύλλογος οροθετικών"

«Έφοδο» στη UBS έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Σε αιφνιδιαστική έφοδο στο γραφείο υποκαταστήματος στην Αθήνα της ελβετικής τράπεζας UBS, προχώρησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οι οικονομικοί εισαγγελείς, καταφέρνοντας από τα στοιχεία που συνέλεξαν να ταυτοποίησουν τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες.

Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και η έφοδος στο υποκατάστημα της UBS, διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αυτή των οικονομικών εισαγγελέων απέφερε καρπούς, καθώς από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατάσχεσαν από το τράπεζα αλλά και από το γραφείο κορυφαίου μπρόκερ που συνεργάζεται με αυτή, «αλίευσαν» σημαντικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς κατέσχεσαν αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, ονόματα και ποσά. Στις περιπτώσεις εκείνες, μάλιστα, που δεν υπήρχαν ποσά έγινε αυτόματη αντιστοίχηση με τους αριθμούς λογαριασμών στη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας και τα στοιχεία «κούμπωσαν» αμέσως.

Με τον τρόπο αυτό, οι οικονομικοί εισαγγελείς, έχουν ήδη ταυτοποιήσει σχεδόν 200 καταθέτες. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι τώρα προκύπτει ότι η μικρότερη κατάθεση φτάνει το 1,5 εκατομμύριο και η μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν νέα ώθηση στις έρευνες καθώς «ξεκλειδώνουν» τη λίστα με τους άνω των 10.000 λογαριασμούς που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν στο Δημόσιο έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή σημειωμάτων προς τους ενδιαφερόμενους ώστε να σπεύσουν να στις εισαγγελικές αρχές, διεκδικώντας μάλιστα ευνοϊκή μεταχείριση σε περίπτωση που «συνεργαστούν» μαζί τους.

Αδήλωτα ποσά 1,5 εκατ. έως και 12 εκατ. ευρώ στη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας

Πάντως, όπως αποκάλυψε την Τρίτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εντοπίσει «λαβράκια» στη λίστα μεγαλοκαταθετών που παρέδωσε πρόσφατα στην ελληνική κυβέρνηση το γερμανικό κρατίδιο Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι ήδη από τις διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις των μεγαλοκαταθετών εντοπίστηκαν αδήλωτα ποσά που κυμαίνονται από 1,5 εκατ. ευρώ έως και 12 εκατ. ευρώ.

«Αυτά είναι μόνο η αρχή», υποστήριξε ο κ. Αλεξιάδης για να προσθέσει πως «εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου έρχεται στην χώρα μας ο υπουργός Οικονομίας Βεστφαλίας-Ρηνανίας για να υπογράψουμε σχετική συμφωνία».

«Θα έχουμε άμεσα και θεματικά αποτελέσματα. Την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν αποτελεί υποχρέωσή μας να επιβάλλουμε φορολογική δικαιοσύνη», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έφοδο» στη UBS έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς"

Μπλόκο από EWG για Αττικής και συνεταιριστικές

Πλήρη ανατροπή των δεδομένων πάνω στα οποία σχεδίασαν κυβέρνηση και εποπτική αρχή την ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών εγχώριων τραπεζών προκαλεί η απόφαση του EuroWorking Group να μπλοκάρει τη χορήγηση κεφαλαίων από το ΤΧΣ σε Αττικής και συνεταιριστικές τράπεζες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το EuroWorking Group, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αποφάσισε να εισηγηθεί στο Eurogroup να απαγορευτεί η χρήση κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση μη συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους του ESM και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός προηγούμενου που ενδέχεται να πλήξει το κεφαλαιακό απόθεμα του Μόνιμου Μηχανισμού.

Ενδεχόμενη κάλυψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου σε τράπεζες, όπως η Αττικής ή οι συνεταιριστικές, που έχουν ήδη συγκεντρώσει από ιδιώτες τα κεφάλαια υπό το βασικό σενάριο, θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες χώρες που έχουν πληθώρα μη συστημικών τραπεζών.

Η ανησυχία έγκειται στο να μη δημιουργηθεί ντόμινο αιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης μη συστημικών τραπεζών από τα κεφάλαια του ESM, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κεφαλαιακά του αποθέματα.

Η απόφαση του EWG αναιρεί στην πράξη το πλαίσιο στο οποίο αποφασίστηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των Αττικής και συνεταιριστικών τραπεζών καθώς στηρίχθηκαν στην πρόβλεψη του 3864/2010, όπως επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, για κάλυψη εφόσον ζητηθεί, από το ΤΧΣ της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου με αναλογία 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές.

Μετά την παραπάνω τροπή, κυβέρνηση, ΤτΕ και διοικήσεις Τράπεζας Αττικής και συνεταιριστικών τραπεζών θα πρέπει να βρουν λύσεις για την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών των παραπάνω τραπεζών αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές.

Το μοντέλο που εξετάζεται είναι να δοθεί παράταση ενός μήνα στις αυξήσεις κεφαλαίου όσων τραπεζών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια που καλύπτουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές τους ανάγκες υπό το βασικό σενάριο. Με δεδομένο ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο αποτελούν προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, η σχετική ευχέρεια υπάρχει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές που ζητούν χρόνο για διενέργεια due diligence.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, το παραπάνω σενάριο εξετάζεται για την Τράπεζα Αττικής ΑΤΤ -7,39% και όσες συνεταιριστικές κάλυψαν ήδη ή θα καλύψουν έως μεθαύριο Πέμπτη το βασικό σενάριο.

Οι υπόλοιπες θα οδηγηθούν σε διάσπαση, με το ΤΕΚΕ να καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό ώστε να μεταβιβαστούν τα υγιή στοιχεία ενεργητικού μαζί με ισοδύναμο παθητικό στη συστημική τράπεζα που έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά. Η σχετική διαδικασία έχει ήδη κινηθεί και οι προσφορές έχουν υποβληθεί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η παράταση των αυξήσεων κεφαλαίου πέραν της 31/12/2015 και χωρίς μάλιστα το δίχτυ ασφαλείας του ΤΧΣ, δημιουργεί θέμα ενεργοποίησης της BRRD σε όλο της το εύρος. Σύμφωνα με θεσμικούς παράγοντες δεν τίθεται θέμα κουρέματος ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) καθώς οι τράπεζες έχουν καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο από EWG για Αττικής και συνεταιριστικές"

Κατατέθηκε στη Βουλή το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου («παράλληλο πρόγραμμα»).
Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ προβλέπει την παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται:
  • Παράταση των παροχών (ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση, στέγαση) στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νόμιμων μεταναστών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας
  • Ιδρυση Κέντρων Κοινότητας στους ΟΤΑ για την εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες
  • Παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη
  • Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους
Επιπλέον, προβλέπεται:
  • Διευκόλυνση των διορισμών γιατρών στο ΕΣΥ και παροχή κινήτρων για να επιλέξουν οι ιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές
  • Διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997
  • Επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια
  • Νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών
  • Δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης"

Παίρνει σάρκα και οστά η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Την πρότασή της για την δημιουργία της της Ευρωπαικής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν .

Έως 2.000 αστυνομικοί από τα κράτη της Ε.Ε θα βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από τις Βρυξέλλες. Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε σε περιπτώσεις ανάγκης, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και χωρίς να προηγηθεί αίτημα του κράτους μέλους, σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Κομισιόν, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό "Spiegel", επισημαίνουν ότι, πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία μιας πραγματικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων. Ανάμεσα στα καθήκοντα των υπαλλήλων της FRONTEX είναι να μπορούν να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα, πάντως, με το γερμανικό περιοδικό, το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να στηρίξει το σχέδιο της Κομισιόν.

«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», δηλώνει από την πλευρά του ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει κι ένα νέο κέντρο ανάλυσης το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την εκτίμηση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα αλλά και θα προτείνει μέτρα στο ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι, Γερμανία και Γαλλία στηρίζουν ήδη αυτές τις θέσεις, αναμένονται όμως έντονες αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εθνική τους κυριαρχία σε θέματα συνόρων.

Παράλληλα η Κομισιόν θα προτείνει ένα σχέδιο μη δεσμευτικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει σε ευρωπαϊκές χώρες. Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος , Ανγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα ιστορικό τεστ για την Ευρώπη, αξιωματούχος των Βρυξελλών, που δεν κατονομάζεται, σε δηλώσεις του στο Reuters επισημαίνει ότι, στόχος είναι η επανεγκατάσταση 10.000 προσφύγων από την Τουρκία έως το καλοκαίρι.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που δίνει τις πληροφορίες αυτές στο πρακτορείο Reuters, έχει επιφορτιστεί με την διαδικασία προετοιμασίας του σχεδίου υποδοχής προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε.

Ωστόσο, παρά τις έντονες φημολογίες ότι οι Βρυξέλλες θα προσφερθούν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες χώρες, στις προτάσεις της Κοσιμιόν που θα κατατεθούν σήμερα προς την κυβέρνηση της Άγκυρας, δεν θα υπάρχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει επίσης ότι το επίμαχο σχέδιο δεν προβλέπει καν ένα σύστημα για την διανομή των προσφύγων στις χώρες - μέλη και πώς οι χώρες της Ε.Ε θα μπορούν εθελοντικά να πάρουν μέρος στο σχέδιο. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να δει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας στον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters υπενθυμίζει ότι, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε για εγκατάσταση 22.000 προσφύγων στην Ε.Ε δεν έχει ακόμα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις για επανεγκατάσταση έως και και 160.000 προσφύγων που ήδη βρίσκονται σε ευρωπαικό έδαφος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παίρνει σάρκα και οστά η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή"

Με απόφαση Πούτιν η Ρωσία θα μπορεί να αγνοεί αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας να αποφασίζει εάν θα εφαρμόσει ή όχι τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο νόμος, ο οποίος δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε επίσημο ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης για το νομοθετικό έργο, δίνει τη δυνατότητα στο ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας να απορρίπτει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Με απόφαση Πούτιν η Ρωσία θα μπορεί να αγνοεί αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων"

Ανανεώνονται οι κάρτες δωρεάν μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία

Ξεκινά στις 18 Δεκεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών από Άτομα με Αναπηρία για την λήψη ή ανανέωση κάρτας δωρεάν μετακίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, απαραίτητη προϋπόθεση το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 23.000 ευρώ, ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ.

Το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ, για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Δικαιούχοι της κάρτας για δωρεάν μετακίνηση είναι άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας.
- Υπήκοοι των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.).
- Υπήκοοι των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α').
- Υπήκοοι Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος.
- Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α'), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Σε όλους αυτούς, παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης εφόσον διαμένουν μόνιμα: α) Στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας στην περιοχή αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α. (ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε.). β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Θ. γ) Στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας της Περιφερειακή τους Ενότητας. Επίσης, στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχων, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Οι ολικά τυφλοί (Ν. 958/1979, Α' 191) και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο-Κάρτα ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν τα ΑμεΑ για να λάβουν το δελτίο μετακίνησης, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας, είναι τα εξής:

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου με συνημμένα τα δικαιολογητικά.

2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%). Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό. Επισημαίνεται ότι όσοι λαμβάνουν ήδη την οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. H πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους. Επίσης, άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας και Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (Β.Ν.Κ.) που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.
Ειδικά γι' αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3. Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.

4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.

5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής.

6. Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.

7. Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, πρέπει να συνυποβάλλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας Οικονομικής Εφορίας για το προηγούμενο φορολογικό έτος (2014).
Όσοι προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας, με τα ανωτέρω δικαιολογητικά για να λάβουν δελτίο μετακίνησης εφόσον κριθούν δικαιούχοι, απαραίτητο είναι να προσκομίζουν το ασφαλιστικό βιβλιάριο Υγείας.

H παράδοση των «καρτών ελεύθερης μετακίνησης ΑμεΑ» του Ο.Α.Σ.Α. θα γίνει κεντρικά στην Περιφέρεια Αττικής και των κουπονιών του Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνει κατ' ευθείαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31-1-2016.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανανεώνονται οι κάρτες δωρεάν μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία"

Καμμένος: Στη γραμμή της Εκκλησίας οι ΑΝΕΛ για το σύμφωνο συμβίωσης

Όποια απόφαση πάρουμε για το σύμφωνο συμβίωσης θα σχετίζεται με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφορικά με τη στάση που κρατήσει το κόμμα του στη Βουλή.

«Η επιλογή του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι προσωπικό θέμα του καθένα, δεν είμαι ομοφοβικός» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως για το σύμφωνο συμβίωσης οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν όταν έρθει στην οριστική του μορφή στη Βουλή, συναρτώντας την απόφαση του ιδίου και του κόμματός του με τη θέση που θα λάβει επί του θέματος η Εκκλησία της Ελλάδας.

«Να δούμε τι θα πει η Εκκλησία της Ελλάδος. Να δούμε τι θα έρθει στη Βουλή και τι θα πει. Πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι η Εκκλησία ήταν η πρωτοποριακή και χωρίς μεσαιωνικά δείγματα και πιστεύω πως αυτά που θα αποφασίσει θα βρίσκουν σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετοι στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε για την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης και στις Ένοπλες Δυνάμεις και το εάν θα υπάρχει και δικαίωμα συνυπηρέτησης στην ίδια πόλη. Όταν ο δημοσιογράφος τού έφερε ως παράδειγμα τον Μπαράκ Ομπάμα και τις ΗΠΑ, απάντησε:

«Καλά, ο Ομπάμα μπορεί και να τους παντρεύει αν θέλει. Και στη Γερμανία έχουν αποφασίσει να κάνουν οίκο ανοχής για κτηνοβάτες, θέλει ο άλλος να πηγαίνει με σκύλο με γάτα, με καμήλα, με καμηλοπάρδαλη. Επειδή λοιπόν το κάνουν στη Γερμανία, θα θέλω εγώ να παντρεύεται ο άλλος καμήλα;». Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε στη συνέχεια πως οι στρατιωτικοί είναι έλληνες πολίτες και πως ό,τι ισχύσει για τους έλληνες πολίτες θα ισχύσει και για αυτούς.

Αναφορικά με το ζήτημα της σχέσης Εκκλησίας-Κράτους, ο κ. Καμμένος τόνισε πως δεν πιστεύει στον διαχωρισμό τους, ενώ τάχθηκε κατά της κατάργησης της πρωινής προσευχής στα σχολεία.

Για την οικονομία

«Αν οι Έλληνες πιστέψουμε στην ελληνική οικονομία, αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να στηρίξουμε τη χώρα, επιστρέφοντας τα χρήματα που βρίσκονται στα 'στρώματα', και εκείνα που κάποιοι διοχέτευσαν στο εξωτερικό, η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη κανέναν» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε τηλεοπτική του συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Χαρακτήρισε το τρίτο Μνημόνιο ως «τελική συμφωνία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια», είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου, συγκρούστηκε με τους δανειστές, ενώ αναφερόμενος στο «βράδυ του Ιουλίου όπου κρινόταν το μέλλον της χώρας» είπε ότι «το κλειδί για την απόφαση που έλαβε τελικά η ελληνική κυβέρνηση, ήταν η 'λύση Σόιμπλε' που ήθελε τη χώρα όχι μόνο εκτός Ευρωζώνης αλλά και εκτός ΕΕ, με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας 50 δισ. ευρώ και την μετατροπή της σε αποθήκη ανθρώπων».

Είπε ότι η απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης «ήταν αντίθετη της εντολής του Ιανουαρίου και επειδή δεν είχαμε πάρει τέτοια εντολή, οδηγήσαμε τη χώρα σε εκλογές, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες». «Η εύκολη λύση» πρόσθεσε «θα ήταν να μην κάνουμε εκλογές. Αλλάξαμε πολιτική. Έπρεπε να την εγκρίνει ο λαός».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ανατρέψει πολλά με πρώτο την κατάργηση του αγγλικού δικαίου που ισοδυναμούσε στα πρώτα δύο Μνημόνια με πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, πέτυχε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος της χώρας και, παρά στην απαίτηση των δανειστών για περικοπές 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της άμυνας, «δεν έκοψαν ούτε ένα ευρώ».

Επισημαίνοντας ότι η συμφωνία που αποτελεί «ελληνική πρόταση», έτυχε της στήριξης τόσο του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσο και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά η Ελλάδα ανέτρεψε την επικυριαρχία της Γερμανίας, ενώ ήδη τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία διαφαίνονται τάσεις αλλαγής».

«Σαμαράς-Βενιζέλος ετοιμάζουν κόμμα»

Ερωτηθείς για την εσωκομματική κατάσταση στην Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα, καθώς και την επιθυμία του για επιστροφή της ΝΔ στον κεντροδεξιό χώρο.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι Αντ.Σαμαράς και Ευ.Βενιζέλος σκέπτονται να δημιουργήσουν νέο κόμμα και χρησιμοποιούν «λαγούς» στην εσωκομματική κούρσα της ΝΔ για να συγκεντρώσουν βουλευτές.

Διατύπωσε την ευχή «να απαλλαγεί η ΝΔ από αυτήν την συμμορία», ενώ απαντώντας σε ερώτηση, αν θα συμμετείχε σε νέο κεντροδεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Κώστα Καραμανλή, χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό, «κεφάλαιο που αρνείται να επιστρέψει», εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «με την υφιστάμενη κατάσταση στην ΝΔ κανείς δεν θα ήθελε να προσπαθήσει σε ένα σπίτι που μαχαιρώνει ο ένας τον άλλο».

Ανέφερε δε, ότι στις τελευταίες εκλογές «ο Αντώνης Σαμαράς βοηθούσε τον Βασίλη Λεβέντη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σταύρο Θεοδωράκη».

Είπε ότι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη συμφέρει η ύπαρξη και λειτουργία δημοκρατικών δυνάμεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η κυβέρνηση αυτή έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. Ο κ. Καμμένος δεν στάθηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο «βοήθειας» από άλλες πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο κ. Θεοδωράκης ας ζητήσει πρώτα συγγνώμη για όσα έχει πει για αυτήν την κυβέρνηση και ας έλθει να βοηθήσει, η κ. Γεννηματά ας απομονώσει τον Βενιζέλο».

Στην ερώτηση «αν φύγουν τα βαρίδια από την ΝΔ, προτίθεστε να γίνετε αρχηγός της;» απάντησε «ας έλθουν στους ΑΝΕΛ, που δεν χρωστάμε και φράγκο, καλοδεχούμενοι οι βουλευτές, ιδιαίτερα εκείνοι που πληρώνουν αμαρτίες άλλων, ας έλθουν για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Καμμένος είπε ότι «προτίμησε τη δημοσιότητα από την πολιτική. Δικαίωμά του». Ως προς την πρόταση Σόιμπλε, ο πρώην ΥΠΟΙΚ, κατά τον κ. Καμμένο, «ψέλλιζε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως γνώριζε την πρόταση, χωρίς όμως να έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση επ' αυτής προς το Υπουργικό Συμβούλιο, με την ελληνική κυβέρνηση να μαθαίνει γι' αυτήν επίσημα το καλοκαίρι».

«Τότε ζητήσαμε την στήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας» συνέχισε ο κ. Καμμένος, αναφέροντας επίσης ότι «οι Ευρωπαίοι δεν απείλησαν με 'αντιδημοψηφίσματα».

Στην παρατήρηση «μήπως η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης έκλεισε τις τράπεζες», εγκάλεσε τη «σημερινή αντιπολίτευση» ότι «παρακαλούσε την ΕΕ να κλείσει τις τράπεζες», καθώς και ορισμένα ΜΜΕ για δημιουργία κλίματος φόβου στους πολίτες.

Για Ασφαλιστικό και Ταμεία στρατιωτικών

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβερνητική πρόταση μπορεί να κατατεθεί και νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, χαρακτήρισε την κατάσταση των Ταμείων απογοητευτική και επισήμανε πως το PSI ήταν καταστροφικό γι' αυτά, προσθέτοντας ότι οι ΑΝΕΛ θα καταθέσουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το PSI, καλώντας και τα υπόλοιπα κόμματα να την συνυπογράψουν. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις των κύριων συντάξεων.

Ανέφερε ότι τα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υγιή, παρά τις ζημιές που υπέστησαν από το PSI, και ικανά να καλύψουν και τις συντάξεις και τα εφάπαξ, ενώ ως μετοχικά, δεν «έχουν λόγο να εμπλακούν στη συζήτηση (για την ενοποίηση των ταμείων)».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι δανειστές ασκούν πιέσεις στον κ. Κατρούγκαλο, ενώ σε ερώτηση αν δεσμεύεται για μη περαιτέρω περικοπές στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη διάσωση των ταμείων τους και για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, για επιστροφή περικοπών, απάντησε ότι δίνει μάχη επ' αυτών.

Χαρακτηριστικά, δε απάντησε στον ερωτώντα: «Τι θέλετε, να ρίξω την κυβέρνηση; Θέλετε υπουργό Άμυνας τον Φίλη; Θέλετε υπουργό Άμυνας τον Θεοδωράκη;».

Σε ό,τι αφορά πάντως την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, είπε ότι «τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα στο υπουργείο Οικονομικών».

Για αμυντικές δαπάνες

Ερωτηθείς αν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η μείωση των αμυντικών δαπανών, απάντησε ότι έχει δεσμευθεί στο ΝΑΤΟ πως θα διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες σε ύψος 2% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι μια μείωση κατά 500 εκ. ευρώ θα συνιστούσε αθέτηση της δέσμευσης στο ΝΑΤΟ, άρα «ας συνεννοηθούν μεταξύ τους στις Βρυξέλλες».

Αναφορικά με διάφορες «μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα, παλαιότερα, ο κ. Καμμένος κάλεσε άπαντες «να φέρουν τα λεφτά πίσω (και αυτό) θα έχει συνέπειες στην ποινική τους μεταχείριση», ενώ διευκρίνισε ότι κάθε περίπτωση εξετάζεται χωριστά.

Για Τουρκία και πρόσφυγες

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι συνοδεύοντας την υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας στο Φαρμακονήσι, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες παρενόχλησης από τουρκικά F-16 τα οποία αναχαίτισαν αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, υπογραμμίζοντας «αν (οι υπουργοί άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ) δεν το δουν, δεν καταλαβαίνουν αυτό που κατ' επανάληψη τους λέμε για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας».

Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί «είδαν επίσης ποιοι διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες» και κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασκεί κοινές περιπολίες με την Τουρκία. «Αν θέλουν να κάνουν περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα, δηλαδή στα δικά τους χωρικά ύδατα, ας έλθουν να τις κάνουν» ανέφερε.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν η Ρωσία ζητήσει αγκυροβόλιο ή υποστήριξη από αεροπορικές βάσεις, είπε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και «οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη τους». Πρόσθεσε ότι αν υπάρχει συναίνεση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα «δεν έχει πρόβλημα να παράσχει αγκυροβόλιο στον Μούδρο της Λήμνου στο ρωσικό ναυτικό, αν ζητηθεί».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Στη γραμμή της Εκκλησίας οι ΑΝΕΛ για το σύμφωνο συμβίωσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news