facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Παρασκευόπουλος: Θα απαγορεύεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Με τη ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα προχωρήσει αν χρειαστεί, σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως η απαγόρευση υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια, ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιρρήσεις και προβληματισμοί τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και από τους ΑΝΕΛ, που ζήτησαν να ξεκαθαριστεί πλήρως το σχετικό άρθρο, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμους τίμια. Αν ήθελε την τεκνοθεσία ή υιοθεσία θα το έκανε ρητά. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει την κοινωνία και η κυβέρνηση δεν θα το περνούσε αορίστως ή κρυμμένο σε μια διάταξη ενός νομοσχεδίου. Είναι σαφές ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την υιοθεσία και αν νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης θα το κάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και η Ένωση Κεντρώων.

Θετικοί εμφανίστηκαν καταρχήν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τις διατάξεις που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για άλλα άρθρα ζητώντας αλλαγές.

Κατά ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Τις έντονες διαφωνίες τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως για τις διατάξεις που αφορούν, τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων, την απαλλαγή των κατηγορουμένων για παρακώλυση συγκοινωνιών εφόσον αυτή γίνεται για το κοινωνικό συμφέρον, καθώς και για την αρμοδιότητα που δίνεται στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ελέγχει πειθαρχικά δικαστές και εισαγγελείς.

«Για μεγάλη ημέρα», μίλησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, τονίζοντας ότι, «με το Σύμφωνο Συμβίωσης που θεσμοθετούμε γίνεται άρση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Αναγνωρίζονται στα ομόφυλα ζευγάρια όλα τα δικαιώματα, οικογενειακά, κληρονομικά ασφαλιστικά που έχουν και τα ετερόφυλα.

Είναι πολύ ώριμο στη κοινωνία το δικαίωμα να απολαμβάνουν την οικογενειακή ζωή τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν ενδιαφέρει ότι γίνεται στο κρεβάτι τους, δεν μιλάμε για 'Κάμα Σούτρα', αλλά για τα δικαιώματα τους.

Το να είσαι γκέι ή λεσβία είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, να είσαι αόρατος περιθωριοποιημένος και να μην μπορείς να ασφαλίσεις το σύντροφο σου, να πάρετε μαζί άδεια και να απολαύσετε το καλοκαίρι ή τα οικογενειακά υπάρχοντα. Το νομοσχέδιο αυτό δίνει ανάσα ελπίδας σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας», υπογράμμισε η Βασιλική Κατριβάνου.

«Η στάση μας δεν μπορεί να κριθεί από τη θέση μας για ένα άρθρο του νομοσχεδίου. Υπό προϋποθέσεις θα συμφωνήσουμε στο Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά η στάση μας εν συνόλω, θα εξαρτηθεί και από άλλα ζητήματα, αλλά και από τη διάθεση του υπουργού στο αν θα επιμένει σε άρθρα που εμείς θεωρούμε πολύ προβληματικά» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Με το Σύμφωνο Συμβίωσης καθίσταται στην ουσία ο πολιτικός γάμος. Η ΝΔ θα συμφωνούσε στην επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αν διευκρινιστούν ορισμένα θέματα»: τόνισε ο Χαράλαμπος Αθανασίου και πρόσθεσε:

«Επιφυλασσόμαστε να δούμε τις βελτιώσεις στα άρθρα που είναι προβληματικά και σε άλλα που ζητούμε να αποσυρθούν. Το κρισιμότερο για εμάς, που θα επηρεάσει τη θέση μας αφορά το άρθρο 12. Η διάταξη είναι ατυχώς διατυπωμένη. Πρέπει να τροποποιηθεί και να ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση σκοπεύει στο να τεκνοθετούν τα ομόφυλα ζευγάρια.»

Ο εισηγητής της ΝΔ, συμφώνησε στη διάταξη που αφορά τις «μωρομάνες», ενώ χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, προβληματικά τα άρθρα που αφορούν την απαλλαγή κατηγοριών για παρακώλυση συγκοινωνιών και εξέφρασε, σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο που αφορά χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους φοιτητές, αλλά και για τις αρμοδιότητες της προέδρου του Αρείου Πάγου για πειθαρχικό έλεγχο σε δικαστές και εισαγγελείς.

Κατά όλων των άρθρων του νομοσχεδίου, τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, που επέκρινε έντονα την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ χαρακτήρισε φωτογραφικό το άρθρο 42, υποστηρίζοντας ότι, «είναι ρουσφέτι σε αυτούς που συνομιλεί η κυβέρνηση».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι μια θετική διάταξη, που δεν χρειάζεται ωστόσο, όπως είπε, «να πανηγυρίζουμε υπό την έννοια ότι σε διεθνές επίπεδο αυτή η νομική κατάσταση είναι κοινός τόπος».

Παράλληλα, χαρακτήρισε προβληματικές τις διατάξεις που αφορούν την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους φοιτητές, την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, εφ’ όσον γίνεται για την προάσπιση του κοινωνικού συμφέροντος, και το δικαίωμα άσκησης πειθαρχικής δίωξης από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικαστικούς και εισαγγελείς.

«Δεν θεωρούμε ότι ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός, γεννά και δικαιώματα που ανάγονται στην οικογένεια ή στην προστασία των παιδιών. Οποιαδήποτε μορφή συμβίωσης, από μόνη της, δεν δημιουργεί και δικαιώματα. Εσείς μια ιδιωτική υπόθεση την αναγορεύεται σε οικογενειακή. Ανοίγετε το δρόμο πολιτικά και νομικά για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

«Είναι δεδομένη η στήριξη μας για το Σύμφωνο Συμβίωσης, πρέπει όμως, να γίνουν βελτιώσεις», τόνισε από το Ποτάμι, ο εισηγητής του Ιάσων Φωτήλας και συμπλήρωσε ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά άτολμο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «κόκκινο πανί», το άρθρο που επεκτείνει την ηλεκτρονική επιτήρηση και σε άλλες κατηγορίες κρατουμένων, αλλά και τη διάταξη που αφορά πειθαρχικούς ελέγχουν σε δικαστές και εισαγγελείς από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

«Πρέπει η διάταξη για το Σύμφωνο Συμβίωσης να απαγορεύει ρητά στα ομόφυλα ζευγάρια, την υιοθεσία. Επιφυλασσόμαστε. Όχι απλά ανοίγει ο δρόμος, αλλά ευθέως δύναται με τη σύναψη του Συμφώνου, να προχωρήσουν παραπάνω από ένας στην υιοθεσία. Η υιοθεσία παρεμβαίνει σε βάρος τρίτου που εν προκειμένων είναι το παιδί. Το να παρεμβαίνουμε σε ένα τέκνο είναι αντισυνταγματικό και κόντρα στην ευρωπαϊκή σύμβαση για την υιοθεσία», ήταν η θέση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη.

«Συμφωνούμε επί της αρχής» δήλωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, «υπάρχει ο κίνδυνος, να έχουμε μεταξύ δύο ομοφυλοφίλων και με οποιοδήποτε τρόπο με την τεχνολογία, τεκνοποίηση».

«Θα πρέπει να συμπληρωθούν οι διατάξεις, διότι διά της πλαγίας οδού μπορεί να οδηγεί με έμμεσο τρόπο στην υιοθεσία ομοφυλοφίλων, μεταξύ δύο θηλέων» πρόσθεσε ο Γιώργος Καρράς.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Τρίτης, με την ακρόαση φορέων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Θα απαγορεύεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια"

Σύγκρουση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΟΝΝΕΔ για την πρωινή προσευχή στα σχολεία

Στην αξίωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της πρωινής προσευχής και του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία απάντησε ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «γαλάζιας» νεολαίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιβάλλουν τις ανθελληνικές ιδεολογικές τους αγκυλώσεις στο χώρο της παιδείας.

«Θέλουν μια χώρα χωρίς εθνική ταυτότητα, χωρίς παράδοση, χωρίς αρχές και αξίες» συνέχισε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε ότι «ο ελληνισμός διαχρονικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνορθόδοξη πίστη και παράδοση».

Τι να περιμένει κανείς άραγε από αυτούς που αρνούνται την γενοκτονία των Ποντίων, χαρακτηρίζουν τους Μακεδονομάχους «Τζιχαντιστές» και από μια νεολαία που έχει ως πρότυπα τρομοκράτες και μπαχαλάκηδες, διερωτήθηκε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξηλώσει κάθε έννοια, κάθε σύμβολο που ενώνει τους Έλληνες με την ιστορία μας και τις παραδόσεις του Έθνους μας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΟΝΝΕΔ για την πρωινή προσευχή στα σχολεία"

Στοιχεία-σοκ από τη ΓΣΕΒΕΕ: Καθημερινά βάζουν λουκέτο 89 μικρές επιχειρήσεις

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ΓΓ της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης σύμφωνα με τα οποία καθημερινά στη χώρα βάζουν λουκέτο 89 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνομοσπονδίας τα χρέη ανέρχονται στα 82 δισ. και με τις προσαυξήσεις πλησιάζουν τα 120 δισ.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Κουράσης επανέλαβε την έκκληση της ΓΣΕΒΕΕ ώστε να δημιουργηθεί ένας ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός συνδεδεμένος με POS (μηχάνημα χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο κατάστημα) καθώς και το αίτημα να μειωθεί η προμήθεια των τραπεζών για χρήση καρτών και να εναρμονιστεί με τον κανονισμό της Ε.Ε 2015/751, όπου η διατραπεζική προμήθεια κυμαίνεται στο 0,2 % για τις χρεωστικές κάρτες και στο 0,3% για τις πιστωτικές.

Όσον αφορά στη γενικευμένη χρήση καρτών που προωθεί η Κυβέρνηση ο κ. Κουράσης επισήμανε την ανάγκη μιας περιόδου προσαρμογής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία-σοκ από τη ΓΣΕΒΕΕ: Καθημερινά βάζουν λουκέτο 89 μικρές επιχειρήσεις"

«Ευχαριστώ» Μέρκελ σε Σόιμπλε για την Ελλάδα

Στην ελληνική κρίση αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός της στην Καρλσρούη.

Όπως μετέδωσε το Mega, κάνοντας απολογισμό του 2015 η κ. Μέρκελ είπε ότι ήταν η δυσκολότερη χρονιά στη ζωή της, ενώ όταν έφτασε στον περασμένο Ιούλιο και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, έκανε λόγο για απίστευτες παλινωδίες εκείνη την εποχή από την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, με τις εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα.

Επισήμανε ότι ήταν μια δοκιμασία για τη συνοχή της ευρωζώνης και εκθείασε τον ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις πιέσεις του οποίου, όπως είπε, επετεύχθη η συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, βασισμένη στην αρχή "αλληλεγγύη έναντι ανταπόδοσης".

Ευχαρίστησε, μάλιστα, τον κ. Σόιμπλε για την προσφορά του, με τους συνέδρους να χειροκροτούν για αρκετά λεπτά.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα, έκανε λόγο για ιστορική πρόκληση για την Ευρώπη και υποστήριξε ότι η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Τόνισε ότι η Τουρκία παίζει ρόλο-κλείδι, σημειώνοντας όμως ότι στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, που είναι και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ, δεν επικρατεί ο νόμος και το δίκαιο, αλλά ο νόμος των διακινητών.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα, την οποία κάλεσε να προχωρήσει στη δημιουργία των hot spots, ενώ μίλησε για την ανάγκη αυστηρής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ευχαριστώ» Μέρκελ σε Σόιμπλε για την Ελλάδα"

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην... κυβέρνηση

Με διάθεση «τρολαρίσματος» εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητείται το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουβέλης καθώς κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική που θα γίνει αύριο έξω από την Βουλή.

Πάντως, το σύνολο των οι εκπρόσωποι φορέων που τοποθετήθηκαν στην Βουλή άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα προωθούμενα μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς είπε ότι η προωθούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» είναι «επώδυνη» και υποστήριξε ότι «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υποβάθμιση της ακίνητης περιουσίας και σαλαμοποίησης της λαϊκής κατοικίας».

Αμφέβαλλε τέλος για το αν η κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει ότι το νομοσχέδιο δεν θα οδηγήσει στην πλήρη εκποίηση περιουσιών και επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλης εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο δεν θα βγει σε καλό υποστηρίζοντας ότι ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην... κυβέρνηση"

Αντιεξουσιαστές με πέτρες και ξύλα επιτέθηκαν σε άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ στην Πατησίων

Επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών δέχτηκαν μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί.

Το συμβάν σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 20:00 το βράδυ στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου.

Η ομάδα των αστυνομικών, που μόλις είχε τελειώσει τη βάρδια και επέστρεφε στην υπηρεσία, δέχτηκε επίθεση από ομάδα περίπου 20 ατόμων με πέτρες και ξύλα.

Οι αστυνομικοί ήταν σε ομάδες των δυο ατόμων. Οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε μια από αυτές, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό και στη συνέχεια διέφυγαν.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή του κέντρου για τον εντοπισμό των δραστών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές με πέτρες και ξύλα επιτέθηκαν σε άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ στην Πατησίων"

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Σαν να άδειασε τον υπουργό Ενέργειας για το θέμα του ΑΔΜΗΕ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει πως…. δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία γιατί οι Θεσμοί δεν έχουν απαντήσει στην ελληνική πρόταση, διαψεύδοντας, όπως φαίνεται, τη θριαμβολογία του Πάνου Σκουρλέτη.

Η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου δημιουργεί ερωτηματικά, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου είναι ασαφές αν οι Θεσμοί έχουν κάνει δεκτή την ελληνική πρόταση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σκουρλέτης. Το θέμα αυτό ενισχύει τις πληροφορίες από το περιβάλλον των Θεσμών, που ανέφεραν ότι η μη συμπερίληψη του ΑΔΜΗΕ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σάββατο οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειστές αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την πρόταση της κυβέρνησης και αν και δεν έφεραν αντίρρηση ζητούν να υπάρξει μια τεκμηριωμένη μελέτη προκειμένου να αποδειχθεί ότι η λύση 51% στο Δημόσιο και 49% χρηματιστήριο και στρατηγικός επενδυτής είναι εφικτή και συμβατή με τους νομικό πλαίσιο.

Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας στη Βουλή τους λόγους για τους οποίους τα δύο ζητήματα (ΑΔΜΗΕ και ταμείο αποκρατικοποίησης) έχουν αφαιρεθεί από την παρούσα λίστα προαπαιτούμενων είπε ότι «πρέπει να υπάρξει στρατηγική έκθεση για τις βασικές αρχές του ταμείου» και σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα υπάρξει το σχετικό νομοσχέδιο. Προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να ενημερώσει τη Βουλή σε άλλη συνεδρίαση για το στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την έκθεσή της με την οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα ενέργειας. «Καταθέσαμε το σχέδιό μας όπως είχε συμφωνηθεί», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι αναμένεται η απάντηση των Θεσμών.

Από την πλευρά του υπουργείο Ενέργειας σημείωνε ότι δεν κατατέθηκε η διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ στη Βουλή, καθώς το υπουργείο Ενέργειας δεν είχε ακόμα ετοιμάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο μεταβίβασης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔEH στη νέα εταιρεία και το θέμα της αποζημίωσης της επιχείρησης.

Επίσης, σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σε συνέδριο προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι δεν θα ρισκάρει η κυβέρνηση τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ, για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%. Από την άλλη, παραδέχθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα σφιχτό, καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016, ενώ παραδέχθηκε πως το σχέδιο είναι πολύπλοκο και η εφαρμογή του θα υποστηριχθεί από διεθνή σύμβουλο που θα επιλεγεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε παράλληλα ότι «υπήρξαν κάποιοι που είχαν ενστάσεις και δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα αλλάζουν. Επίσης, υπήρξαν άλλοι που για λόγους ιδεοληπτικούς είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης ή είναι κρατικοδίαιτοι».

Έτσι, μπορεί η επίτευξη της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ να παρουσιάζεται ως θρίαμβος από την κυβέρνηση αφού κατάφερε να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει το 51% των μετοχών της εταιρείας, παρά ταύτα, το σχέδιο που προτάθηκε δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ και για τη ΔΕΗ η λύση δεν ηχεί θετικά στους μετόχους, αφού το πλαίσιο αφήνει παντελώς ακάλυπτη τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο ΑΔΜΗΕ προσφέρει στη ΔΕΗ περί τα 200 εκατ. κέρδη προ φόρων ετησίως.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ"

Θύματα αναγκάζονται να ταξιδεύουν αμέσως μετά το βιασμό επειδή δεν υπάρχουν ιατροδικαστές!

Δραματικές ιστορίες εξελίσσονται στις πόλεις της χώρας που δεν έχουν ιατροδικαστή. Σοροί διακομίζονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από το σημείο θανάτου για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση, ενώ οι συγγενείς των θανόντων βιώνουν εκτός από την απώλεια του οικείου τους, μεγάλη ψυχική και οικονομική επιβάρυνση με τη διαδικασία. Μακρύ είναι όμως και το ταξίδι που αναγκάζονται να κάνουν όσοι εν ζωή χρειαστούν ιατροδικαστή όπως οι γυναίκες θύματα βιασμού.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), που γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων ή και καταγγελιών από θύματα, βιασμένες ή κακοποιημένες γυναίκες, αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι αμέσως μετά το βιασμό (χωρίς να έχουν πλυθεί) ή μετά τον ξυλοδαρμό, καθώς πρέπει να μεταφέρουν στον ιατροδικαστή όλα τα στοιχεία.

Πρόσφατα η ΕΙΕ κατέγραψε περιστατικό από την περιοχή της Μεσσηνίας. Οι οικείοι του θανόντα αναγκάστηκαν να περιμένουν αρκετές ημέρες για να προχωρήσουν στην ταφή, καθώς η σορός έπρεπε να μεταφερθεί στην Κόρινθο αφού, πλέον, δεν υπάρχει ιατροδικαστής, ούτε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Εκτός από τη ψυχοφθόρα αναμονή για την ταφή, οι συγγενείς κατήγγειλαν, ότι κατέβαλαν σημαντικά ποσά για τη μεταφορά της σορού, τη στιγμή που οι ιατροδικαστικές πράξεις από δημόσιους λειτουργούς είναι δωρεάν.

Στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά είχαν αναφερθεί από πολλές μεγάλες πόλεις (όπως το Αγρίνιο, η Χαλκίδα, ο Βόλος, η Καβάλα κ.ά) και νησιά της χώρας όπου σοροί μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα για να υποβληθούν στην απαραίτητη ιατροδικαστική διερεύνηση.

Με βάση τις καταγγελίες ο πρόεδρος της ΕΙΕ κ. Γρηγόρης Λέων ζήτησε από την πολιτεία και το υπουργείο Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα. «Είναι ελάχιστες οι θέσεις ιατροδικαστών, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια. Είναι νομίζω εύκολα αντιληπτό ότι η ύπαρξη ενός ιατροδικαστή σε κάθε νομό είναι επιτακτική ανάγκη. Κανείς πλέον πολίτης δεν μπορεί να επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά και επιπλέον πόνο για ένα αναφαίρετο δικαίωμά του» τονίζει ο κ. Λέων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θύματα αναγκάζονται να ταξιδεύουν αμέσως μετά το βιασμό επειδή δεν υπάρχουν ιατροδικαστές!"

Στο ΣτΕ ο Μπέος κατά της απόφασης να τεθεί σε αργία

Ως αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 2.12.2015 απόφαση του γενικού γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με την οποία τέθηκε σε αργία, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο δήμαρχος Βόλου και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Σήμερα κοινοποιήθηκε στον κ. Μπέο η διαπιστωτική πράξη της αργίας του, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου του 2011 και τους στημένους αγώνες.

Ο κ. Μπέος μαζί με άλλα 84 άτομα θα δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 15 Απριλίου 2016 για το σκάνδαλο με τα παράνομα στοιχήματα. Συγκεκριμένα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη 85 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου για διάφορα κακουργήματα, όπως είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία και δωροδοκία, παράνομα στοιχήματα κ.λπ., ενώ σε βάρος του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Στην προσφυγή και την αίτησή του ο κ. Μπέος υποστηρίζει ότι η θέση του σε αργία παραβιάζει τον πυρήνα του τεκμηρίου της αθωότητας, ενώ ζητεί ακόμη να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» η απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, η παύση του από την θέση του δημάρχου Βόλου παραβιάζει τα άρθρα 6, 7 και 102 του Συντάγματος και νοθεύει την λαϊκή εντολή, δηλαδή τη βούληση των ψηφοφόρων που του έδωσαν το χρίσμα για συγκεκριμένη χρονική θητεία.

Παραβιάζει όμως και το νόμο 3852/2010 για την τοπική αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης), καθώς δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και η σχετική ρύθμιση του επίμαχου νόμου που προβλέπει την θέση σε αργία των τοπικών αρχόντων είναι αντίθετη στο άρθρο 102 του Συντάγματος.

Η αιφνίδια παύση της άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, επισημαίνει ο κ. Μπέος, θα επιφέρει «μετά βεβαιότητα ένα καίριο και ανεπανόρθωτο πλήγμα στην δημόσια εικόνα του ως δημάρχου, ενώ θα λειτουργήσει μειωτικά ως προς την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλαν την υποψηφιότητά του και την προσωπικότητά του οι χιλιάδες των ψηφοφόρων στον Βόλο». Την ίδια στιγμή, δημιουργείται η εντύπωση και η πεποίθηση ότι είναι πράγματι ένοχος για τα αδικήματα που άδικα του αποδίδονται, προσθέτει ο κ. Μπέος.

Ακόμη, μειώνεται η φήμη και η προσωπικότητά του, από την θέση σε αργία, σημειώνει ο κ. Μπέος, ενώ βλάπτονται ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα του Δήμου και δημοτών, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την τοπική κοινωνία του Βόλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ ο Μπέος κατά της απόφασης να τεθεί σε αργία"

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Τόσκα: Το επίπεδο των ελέγχων να είναι ανάλογο των παραβάσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

«Το επίπεδο των ελέγχων πρέπει να αντιστοιχεί στο επίπεδο της παράβασης και να μην υπάρχουν δυσανάλογες υπερβολές».

Ο κύριος Τόσκας συμφώνησε και διαβεβαίωσε ότι θα δει το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Παρασκευής οπότε και έγινε γνωστό το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη, προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις στα social media για τον υπερβάλλοντα ζήλο που φαίνεται να επέδειξαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στην περίπτωση του υπερήλικα μικροπωλητή, ο οποίος εφέρετο να μην έχει άδεια.

Εκείνος, μαθαίνοντας ότι θα κατείσχαν το καρότσι του αντέδρασε έντονα και έχασε τις αισθήσεις του. Οι αστυνομικοί ωστόσο από την πλευρά τους τονίζουν για το περιστατικό ότι έκαναν τη δουλειά τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Τόσκα: Το επίπεδο των ελέγχων να είναι ανάλογο των παραβάσεων "

Εκπέμπει SOS ο ΟΚΑΝΑ: Σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια και αντιδραστήρια

Έχει «στεγνώσει» από εμβόλια και αντιδραστήρια ο Οργανισμός για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, η ελλιπής χρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ το τρέχον έτος ο Οργανισμός δεν έλαβε κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης απέχουν πολύ από τις επιστημονικά ενδεδειγμένες οδηγίες ενώ συχνά φέρνουν και τους ίδιους τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη δεοντολογία.

Όπως αναφέρουν ενδεικτικά, τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β, ασθενών των οποίων η πλειοψηφία πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C.

Επίσης εδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Παράλληλα, οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ νέες μονάδες σχεδιάζονται αλλά για να λειτουργήσουν «εκ των ενόντων». Έτσι λοιπόν κλείνουν μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα για να εξοικονομηθεί προσωπικό ώστε να στελεχωθούν νέες μονάδες.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες (από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα) του ΔΣ να συναντήσει τον Υπουργό Υγείας και να του εκθέσει τη δυσχερή κατάσταση που έχει περιέλθει ο Οργανισμός, δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για συνάντηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπέμπει SOS ο ΟΚΑΝΑ: Σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια και αντιδραστήρια"

Κτηματολόγιο από αύριο στη Θεσσαλονίκη

Από την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου εντάσσεται σε λειτουργία Κτηματολογίου ο δήμος Θεσσαλονίκης, στον οποίο έχουν καταγραφεί πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιώματα.

Με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Τσιρώνης αντίστοιχα, διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ορίστηκε η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου και το αρχείο κτηματογράφησης παραδίδεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται η μετάβαση από το παλιό σύστημα «Μεταγραφών και Υποθηκών» στο νέο σύστημα του Κτηματολογίου για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, τα βιβλία που τηρούσε το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο για τη Θεσσαλονίκη επέχουν θέση αρχείου, ενώ όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον από το Κτηματολογικό Γραφείο και οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ).

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο από αύριο στη Θεσσαλονίκη"

Ολόκληρο το σχέδιο: Η νέα FRONTEX θα μπορεί να αγνοεί τη θέληση των κρατών

Με ικανοποίηση, αλλά παράλληλα και με επιφυλάξεις αντιμετωπίζει η Αθήνα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση του Frontex και τη δημιουργία μίας ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Στην πρόταση της Κομισιόν, την οποία θα παρουσιάσει στο Κολέγιο των Επιτρόπων αύριο Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προβλέπεται ότι η νέα δύναμη θα μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ακόμη και υπερβαίνοντας το βέτο ενός ή περισσοτέρων κρατών - μελών.

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο (στα αγγλικά)

Το όλο θέμα θίγει εμφανώς ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και στην περίπτωση της Ελλάδος, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με δύο γειτονικές χώρες που έχουν αναδειχθεί σε κομβικές στην προσφυγική κρίση (την Τουρκία στα ανατολικά σύνορα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα βόρεια σύνορα), δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ανάλογες επιφυλάξεις φέρονται να έχουν εκφράσει και άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ιταλία.

Ωστόσο, καθώς το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο, το θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η Αθήνα έχει επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη να δημιουργηθεί κοινή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή η οποία θα επιτηρεί και θα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που είναι και ελληνικά σύνορα. Έφθασε όμως πλέον η ώρα της αλήθειας και οι λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης είναι κρίσιμες.

Οι βασικές παράμετροι του «Σχεδίου Αβραμόπουλου», το οποίο προετοιμάστηκε στο γραφείο του έλληνα επιτρόπου ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα σε θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής ασφαλείας, έχουν σε αδρές γραμμές περιγραφεί. Και το πνεύμα της πρότασης είχε επίσης περιγραφεί στην κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Τόμας ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ αντιστοίχως, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση ενίσχυση και αναβάθμιση του Frontex με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων ώστε να διασφαλιστεί και η ακεραιότητα της Ζώνης Σένγκεν.

Οι λεπτομέρειες όμως παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορεί να επεμβαίνει παρακάμπτοντας τα εθνικά βέτο. «Η Κομισιόν» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημείο της πρότασης «θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετεί μία εφαρμοστική απόφαση που θα καθορίζει ότι η κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι των εξωτερικών συνόρων απαιτεί επείγουσα δράση και θα αναθέτει στην υπηρεσία το έργο της εκτέλεσης των αναγκαίων επιχειρησιακών μέτρων».

Όπως χαρακτηριστικά προστίθεται, «σε επείγουσες καταστάσεις, η υπηρεσία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι θα αναλαμβάνεται δράση επί του εδάφους ακόμη και όπου δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος ή όπου αυτό το κράτος – μέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επέμβαση».

Για να αποφευχθεί μάλιστα η εμπλοκή στην ανάληψη δράσης από τη νέα δύναμη, η Κομισιόν προτείνει ότι για να ανατραπεί η απόφαση θα πρέπει το ενδιαφερόμενο κράτος να συγκεντρώσει ενισχυμένη πλειοψηφία εναντίον αυτής (reverse qualified majority) στο Συμβούλιο της ΕΕ. Θα πρόκειται για τιτάνιο, αν όχι αδύνατο, έργο, καθώς θα προϋποθέτει τη συγκέντρωση ποσοστού ψήφων περίπου 75%.

Στην Αθήνα, κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί προφανώς και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, 17-18 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Λογικά, οι ηγέτες θα την καλωσορίσουν και από εκεί και πέρα θα φανεί πως η πρόταση αυτή θα μετατραπεί σε πρακτική πολιτική. Είναι σαφές όμως ότι ο γαλλογερμανικός άξονας και κράτη της βόρειας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης τη στηρίζουν.

Αλλο ένα ζήτημα που θα συζητηθεί από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες είναι η πολυδιαφημισμένη πλέον τριμερής συνάντηση Ελλάδος – Γερμανίας – Τουρκίας, πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου και ίσως στη Χίο. Το ραντεβού (θα συμμετάσχουν ο Αλέξης Τσίπρας, η Ανγκελα Μέρκελ και μάλλον ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που θα βρεθεί επίσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη) δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς πρέπει να πληρούνται και οι κανόνες ασφαλείας στο νησί.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, αν και κύκλοι της παραδέχονται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στο ζήτημα της δημιουργίας των hotspots, χαρακτηρίζει άδικη την κριτική που της ασκείται ότι δεν κάνει όσα της αναλογού. Οι ίδιοι κύκλοι μιλούν για αδυναμία του Frontex να ανταποκριθεί σε αιτήματα για μηχανήματα EURODAC ή για επιχειρήσεις RABIT στα νησιά, που η Αθήνα φέρεται να μην είχε πρόβλημα να πραγματοποιηθούν, αλλά η ευρωπαϊκή υπηρεσία επέμενε στην επιχείρηση «Ποσειδών».

Πέραν της Τουρκίας πάντως (σσ. στην Ευρώπη υπάρχουν αντιδράσεις στη χορήγηση μεγάλων χρηματικών ποσών στη γείτονα από τα κράτη – μέλη), η Αθήνα κινείται σε μία τροχιά συνεννόησης και με τα Σκόπια όπου μετέβη τις τελευταίες ημέρες ο Πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για πολιτικές διαβουλεύσεις με έμφαση, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, στη διαχείριση του προσφυγικού.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολόκληρο το σχέδιο: Η νέα FRONTEX θα μπορεί να αγνοεί τη θέληση των κρατών"

Σπίρτζης: Διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των αεροδρομίων

Αποστάσεις από την τελική σύμβαση πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς προήλθε από τους όρους που είχε βάλει η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. «Υπογράψαμε τη σύμβαση με πολύ πόνο, βρήκαμε - όταν πήραμε από την ΥΠΑ τις συμβάσεις- κάποιους όρους που έπρεπε να διορθωθούν» επισήμανε μιλώντας στη Βουλή. «Δεν ήταν καθόλου εύκολο που υπέγραψα για την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων γιατί συνεχίζω να διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων» είχε δηλώσει νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Και εξήγησε πως υποχρεώθηκε να προχωρήσει καθώς «είναι μέσα στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα». «Κατορθώσαμε το τελευταίο διάστημα και διορθώσαμε πάρα πολλά από αυτά που υπήρχαν στις έτοιμες συμβάσεις που βρήκαμε» συνέχισε. Στο πλαίσιο αυτό δικαίωσε και τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θόδωρο Γαλιατσάτο, που ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Ο κ. Περιφερειάρχης κάνει πολύ καλά που κάνει δημοψήφισμα . Εγώ αν ήμουν στη θέση του θα έκανα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των αεροδρομίων"

Στη Βουλή δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του Ν.Φίλη για το Ποντιακό

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, δύο μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις θέσεις του σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Η Βουλή θα αποφανθεί για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Φίλη.

Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά έχει κατατεθεί από το στέλεχος της ΝΔ και δικηγόρο Φαήλο Κρανιδιώτη και η δεύτερη από τον πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παναγιώτη Σταμάτη.

Οι δύο μηνυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Φίλης παραβίασε διατάξεις του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του Ν.Φίλη για το Ποντιακό"

Νέα προθεσμία έδωσαν οι εισαγγελείς στον Σταύρο Ψυχάρη

Προθεσμία για τις 22 Δεκεμβρίου πήρε από τους οικονομικούς εισαγγελείς ο Σταύρος Ψυχάρης προκειμένου να καταθέσει ως ύποπτος στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για επισφαλή δάνεια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο εκδότης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του ύποπτου για τη διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για την οποία ελέγχονται ως φυσικοί αυτουργοί, στελέχη των επίμαχων τραπεζών, που ως μέλη επιτροπών ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη κληθεί από τους εισαγγελείς ως ύποπτοι περίπου σαράντα πέντε στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν τα επίμαχα δάνεια, με την έρευνα να εστιάζεται στη χορήγηση δανείων από το 2006 και εντεύθεν, προκειμένου να διερευνηθεί βάσει ποιων εγγυήσεων δόθηκαν τα δάνεια αυτά και πού τελικά κατέληξαν.

Υπενθυμίζεται, ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για τα δάνεια των τραπεζών προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προθεσμία έδωσαν οι εισαγγελείς στον Σταύρο Ψυχάρη"

Ο αγώνας των κρατουμένων στο «Άγιος Παύλος» Κορυδαλλού συνεχίζεται

Την 29η ημέρα των κινητοποιήσεών τους διανύουν οι ασθενείς κρατούμενοι του «Νοσοκομείου» των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» διεκδικώντας το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμά τους στη θεραπεία και τη ζωή.

Οι περισσότεροι ασθενείς απέχουν από το συσσίτιο και τη λήψη φαρμάκων -βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή- σε μια ύστατη προσπάθεια να «εισακουστούν» τα αιτήματά τους από τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών παρά τις σχετικές υποσχέσεις τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και από το Υπουργείο Υγείας.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, το απόν ιατρικό προσωπικό, η έλλειψη σε φάρμακα και ο ανύπαρκτος νοσοκομειακός εξοπλισμός είναι ενδεικτικά των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσοι κρατούμενοι έχουν την ατυχία να βρεθούν στο «θεραπευτήριο» κρατουμένων του Κορυδαλλού.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναφέρει: Ζητάμε από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας να τηρήσουν επιτέλους τη δέσμευσή τους για πλήρη ένταξη του «νοσοκομείου» «Άγιος Παύλος» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε οι ασθενείς κρατούμενοι -άντρες και γυναίκες- να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες ενός πραγματικού νοσοκομείου.

Ως Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για μία ακόμα φορά στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα που οι ασθενείς κρατούμενοι του Ν.Φ.Κ «Άγιος Παύλος» συνεχίζουν να δίνουν και δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό τους σε κάθε περίπτωση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά στην Πολιτεία πως η μεταφορά όλων των ασθενών, πόσο μάλλον εκείνων που νοσούν βαριά, σε πραγματικά νοσοκομεία είναι απολύτως επιβεβλημένη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο αγώνας των κρατουμένων στο «Άγιος Παύλος» Κορυδαλλού συνεχίζεται"

Τσακαλώτος: Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα και εκτός

Με ένταση επί της κατεπείγουσας διαδικασίας ξεκίνησε η συζήτηση του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τετάρτη, που κλείνουν τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, που θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

«Αν δεν εκταμιευτεί πριν από 1.1.2016 η δόση θα επιστραφεί στον ESM. Δεν τα χάνουμε ακριβώς αλλά πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή μια διαδικασία», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση έγινε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μέχρι την Τετάρτη που κλείνουν τα κοινοβούλια πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση του ποσού».

«Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα και εκτός» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πέραν αυτού, τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξαν ότι το θέμα του ΑΔΜΗΕ και του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έχει αποσυνδεθεί από το συγκεκριμένο πακέτο προαπαιτούμενων και θα επανέλθει μετά την εξέταση των ελληνικών προτάσεων από τους Θεσμούς.

Επί της κατεπείγουσας διαδικασίας συμφώνησαν μόνο οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης είπε πως «μέχρι τώρα - από τον Ιανουάριο του 2015- είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που δεν έχουν έρθει με την διαδικασία του κατεπειγόντως», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει το νομοθετικό έργο σε «τραγέλαφο». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο ενέταξε στο νομοσχέδιο διατάξεις που δεν εντάσσονται στην λίστα των προαπαιτούμενων, όπως είναι η συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων.

Από την πλευρά της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Τσακαλώτο ως «υπουργό Οικονομικών, τζόκερ και κατεπείγοντος», ενώ επισήμανε προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι «θα είστε συνένοχοι για όσα θα ψηφίσετε». Τέλος, ζήτησε να κληθούν φορείς και εκπρόσωποι δανειοληπτών για να τοποθετηθούν.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος «καυτηρίασε» τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «τώρα επιχειρούν να πάρουν την θέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση», ενώ παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα φέρει με την μορφή τροπολογιών τα ζητήματα του ΑΔΜΗΕ και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Ο Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) μίλησε για «θέατρο του παραλόγου» και υποστήριξε ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων έχουν παρεισφρήσει «ρουσφέτια».

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με το κατεπείγον προκειμένου «να ακούσει ο λαός αλήθειες».

«Για να δούμε κατά πόσο θέλουμε η νέα χρονιά να μας βρει με το ένα πόδι μπροστά στην ανάπτυξη», ανέφερε.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Σταθάκης είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί διατάξεις για το ΕΣΠΑ και τους αυτοκινητροδρόμους που πρέπει να νομοθετηθούν έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τα δύο ζητήματα (ΑΔΜΗΕ και ταμείο αποκρατικοποίησης) έχουν αφαιρεθεί από την παρούσα λίστα προαπαιτούμενων είπε ότι «πρέπει να υπάρξει στρατηγική έκθεση για τις βασικές αρχές του ταμείου» και σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα υπάρξει το σχετικό νομοσχέδιο. Προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να ενημερώσει τη Βουλή σε άλλη συνεδρίαση για το στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την έκθεσή της με την οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα ενέργειας.

«Καταθέσαμε το σχέδιό μας όπως είχε συμφωνηθεί», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι αναμένεται η απάντηση των Θεσμών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα και εκτός"

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική μείωση του χρέους

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο για το ελληνικό πρόγραμμα, Ντέλια Βελκουλέσκου, σημείωσε πως η Ελλάδας χρειάζεται αξιοσημείωτη μείωση του χρέους της, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, η Βελκουλέσκου, σύμφωνα με το Bloomberg, ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στο μέτωπο του χρέους, δεν ήταν ικανές να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητά του.

Συμπλήρωσε δε, ότι η αδύναμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος αποτελεί πρόκληση για την οικονομική πολιτική. Η ίδια υποστήριξε, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού, διευκολύνοντας την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική μείωση του χρέους"

Μήνυμα προς Μουζάλα: Δεν θα μετατραπούν οι δήμοι σε «αποθήκη» απελπισμένων ψυχών

Στο υπουργείο Εσωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποτελούμενη από δημάρχους που οι δήμοι τους εμπλέκονται στο μείζον θέμα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται ή παραμένουν στη χώρα μας.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε μετά από δική τους πρωτοβουλία. Επανέλαβαν τη θέση τους, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν, οι δήμοι τους να γίνουν «αποθήκες ψυχών», χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Ενώ τόνισαν στον υπουργό, ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός να ενημερώνονται από τα Μέσα Ενημέρωσης για τις αποφάσεις του. Νέο ραντεβού έχει οριστεί για αύριο στο Υπουργείο στις 07:30 το πρωί, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει για το θέμα εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.  

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ενώ στη συνάντηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες πήραν μέρος, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.   Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν από τον κ. Μουζάλα ως προς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που έχει ενταθεί ιδίως έπειτα κι από το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια.

«Κατά την αποψή μου υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, πάλι κατά την άποψή μου, χωρίς νόημα. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να συνεχιστεί η συζήτηση με τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου αύριο το πρωί για κάποια πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει και να υπάρξει μια επιτροπή ανάμεσα στο υπουργείο και την ΚΕΔΕ, η οποία θα προσπαθήσει να βοηθήσει στον προγραμματισμό των έκτακτων καταστάσεων» σχολίασε μετά τη συνάντηση ο κ. Μουζάλας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, είπε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν πάρα πολύ σημαντική. Το ζήτημα είναι σοβαρό και απαιτεί συζήτηση και συνεργασία. Δεν μπορούμε να απαιτούμε τη συνεργασία της ΕΕ και εδώ, στην ίδια μας τη χώρα, να μην μπορούμε να την επιτύχουμε (...) Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ειναι μπροστά σε αυτή την ιστορία και όπου μπορεί, να προτείνει λύσεις, όχι μόνο παθητικά να περιμένει από την κεντρική διοίκηση, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και τις μεταξύ μας απόψεις να συνθέσουμε και με την κεντρική εξουσία να βρούμε ένα βηματισμό, όπως ακριβώς ζητάμε και από τους Ευρωπαίους εταίρους. Η Αθήνα αυτή τη στιγμή τη δική της συμβολή την έχει καταθέσει».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης: «Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ενημερώνεται από τον Τύπο. Χρειάζεται να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του σήμερα αλλά και του αύριο, όταν υπάρχουν κλειστά σύνορα για τους μετανάστες. Πού πάνε, πού εγκλωβίζονται, πώς φιλοξενούνται... Δεν θέλουμε ατέλειωτους χώρους αποθήκης ανθρωπίνων ψυχών. Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο, αλλά και κοινωνίες που να λειτουργούν με ασφάλεια. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση σήμερα πρέπει να δείξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και η αυτοδιοίκηση να βοηθήσει ως ένας κρίκος σε αυτή την προσπάθεια. Εάν δεν συμβεί αυτό, την Τετάρτη στις 10:30 το πρωί, σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, η ΚΕΔΕ θα εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις, γιατί και οι κοινωνίες μας πρέπει να είναι ασφαλείς, αλλά κι όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας θα πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια».

«Προτιμώ να κοιμάμαι με παράπονα, παρά με τύψεις. 16 του μήνα οι μετανάστες θα φύγουν από το Τάε Κβον Ντο» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης: «Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Δυστυχώς, αυτό που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση ήταν πρώτον, ότι ερήμην μας και εν αγνοία μας έχει προωθηθεί σχέδιο για δημιουργία χώρου υποδοχής υπηκόων τρίτων χωρών μέσα στο χώρο του πρωην αεροδρομίου για κάποιες χιλιάδες ανθρωπους. Το θετικό είναι ότι το υπουργείο δέχτηκε να συσταθεί μια κοινή επιτροπή με την ΚΕΔΕ, για να κουβεντιάσουμε το ζήτημα και να χαράξουμε κατευθύνσεις».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρουπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος: «Ετέθησαν παρα πολλά ζητήματα. Συνεχίζουμε αύριο το διάλογο. Υπάρχει μια προοπτική και μια σκέψη άμεσα η κυβέρνηση να συνεχίσει μέσα στο Ελληνικό σε άλλους χώρους σε τολς της αεροπορίας τη μετακίνηση των μεταναστών. Αύριο θα μάθουμε περισσότερα. Εγώ προσωπικά εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις απορίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός της περιοχής μας περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό. Οτιδήποτε αλλο ειναι αντίθετο σε αυτό το σχέδιο μας βρίσκει πλέον σε μια θέση μάχης».

Ακόμη, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, τόνισε: «Η είδηση που εμείς σήμερα περιμέναμε και την ακούσαμε από το στόμα του υπουργού είναι ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για τη φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών. Αύριο το πρωί θα εχουμε μια αναλυτική συνάντηση για να δούμε περαιτέρω τι ακριβώς εξετάζει η κυβέρνηση κι αυτό που θελουμε να διαβεβαιώσουμε όσους παρακολουθούν το θέμα ειναι οτι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμια έκπτωση σε θεματα δημόσιας ασφαλείας και υγείας».





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα προς Μουζάλα: Δεν θα μετατραπούν οι δήμοι σε «αποθήκη» απελπισμένων ψυχών"

FULGOR: Απέλυσαν 30χρονο οικογενειάρχη γιατί γράφτηκε στο σωματείο

Η τρομοκρατία του ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ απέναντι στους εργαζόμενους συνεχίζεται και μάλιστα στην πλέον  σκληρή μορφή της..
Πριν λίγες μέρες  ο Διευθυντής του εργοστασίου της FULGOR  στο Σουσάκι Κορινθίας κάλεσε 30χρονο εργαζόμενο που δούλευε στο πιο σκληρό τμήμα του εργοστασίου ,το χυτήριο και του ανακοίνωσε την απόλυσή του.
Ο εργαζόμενος Ι.Μ τον παρακάλεσε να μην προχωρήσει η εταιρία σε κάτι τέτοιο γιατί έχει οικογένεια με παιδί 14 μηνών ενώ η γυναίκα του είναι έγκυος και περιμένουν το δεύτερο παιδί τους. Επιπλέον μένουν στο ενοίκιο και θα τους βγάλουν στο δρόμο άμα μείνει άνεργος.
Ο Διευθυντής του είπε ότι δεν έχει κανένα παράπονο από την εργατικότητά του αλλά ο λόγος της απόλυσής του είναι ότι μετά το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε στο εργοστάσιο πήγε και γράφτηκε στο Σωματείο.
Αν αυτό δεν λέγεται «τρομοκρατία» τότε τι ακριβώς είναι η τρομοκρατία;
Να τονίσουμε ότι υπήρξε και δεύτερη απόλυση για τον ίδιο λόγο .
Σήμερα το μεσημέρι για το θέμα αυτό υπήρξε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κώστα Κατεμή μας είπε ότι στην συνάντηση αυτή  το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου είχε καλέσει να παρευρεθούν και οι 4 Βουλευτές του Νομού. Τελικά παρευρέθηκαν  οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ .
Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωπος του Σωματείου και της Ομοσπονδίας Μετάλλου.
Ο Κώστας Κατεμής τόνισε στην τριμερή διάσκεψη ότι το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου θεψρεί τις απολύσεις αυτές ως συνδικαλιστική δίωξη και καλεί την εταιρία άμεσα να επαναπροσλάβει τους απολυθέντες.
sfedona
Διαβάστε Περισσότερα » "FULGOR: Απέλυσαν 30χρονο οικογενειάρχη γιατί γράφτηκε στο σωματείο"

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απευθύνει η Greenpeace

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι από 196 χώρες, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για στροφή της Ελλάδας στην καθαρή ενέργεια, καθώς όπως επισημαίνει: «Πλέον επισήμως τα ορυκτά καύσιμα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Ειδικότερα, δια μέσω της επιστολής, η οποία υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη, ζητείται από τον Έλληνα πρωθυπουργό να λάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να αλλάξει την κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, καλώντας τον ταυτόχρονα, να ευθυγραμμίσει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας με τη Συμφωνία στο Παρίσι για τερματισμό των ορυκτών καυσίμων ως το 2050.

Επιπλέον ζητείται από τον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει την ακύρωση των προγραμματισμένων κατασκευών νέων λιγνιτικών και πετρελαϊκών μονάδων, αλλά και την οριστική στροφή της χώρας στην εκμετάλλευση του πραγματικού της πλούτου: των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναλυτικότερα, μέσω της επιστολής η Greenpeace αναφέρει: «Κύριε πρωθυπουργέ, να είστε σίγουρος ότι σε αυτήν την απόφαση θα βρείτε μπροστά σας τη λυσσαλέα αντίδραση από τα εγχώρια λόμπι των ορυκτών καυσίμων, που έχουν συνηθίσει να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Εδώ όμως βρίσκεται το πρόβλημα. Αναλογιστείτε μόνο τα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου: Η Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης εξακολουθεί να προωθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ξεπερασμένες τεχνολογικά μονάδες λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου και όχι στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών μας και στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αναγκάζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ να επιδοτήσουν την ενεργοβόρο και ρυπογόνο βαριά βιομηχανία (νόμος διακοψιμότητας) και όχι το αντίθετο. Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κλιματική πολιτική της χώρας αιτήθηκε εξαίρεση από το μοναδικό εργαλείο κλιματικής πολιτικής της Ευρώπης (αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης), κάτι που το Υπουργείο Ενέργειας υποστήριξε».

«Ωστόσο σήμερα η Συμφωνία στο Παρίσι σας παρέχει τη μοναδική ιστορική ευκαιρία να το αλλάξετε αυτό. Έχετε την ευκαιρία να γίνετε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα ανακοινώσει το τέλος των ορυκτών καυσίμων και θα ανακατευθύνει τα διαθέσιμα κονδύλια της χώρας σε επενδύσεις πραγματικού εκσυγχρονισμού της οικονομίας σε νέες και καθαρές τεχνολογίες. Επενδύσεις που έχουν στο επίκεντρο τους πολίτες και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι τα συμφέροντα μίας ξεπερασμένης βιομηχανίας με ημερομηνία λήξης.

Σε αυτήν την απόφαση δεν θα είστε μόνος. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία που προστατεύει τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «αποδεδειγμένα η σημερινή οικονομική συγκυρία δεν αποτελεί εμπόδιο για τη λήψη φιλόδοξων κλιματικών πολιτικών. Αντιθέτως, η γρήγορη έξοδος της χώρας από την ύφεση και η προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την ενεργειακή φτώχεια επιβάλλουν την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

«Σας αναφέρουμε ενδεικτικά την απολύτως υλοποιήσιμη πρόταση της Greenpeace για την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την Επιχείρηση και να βγουν από την ενεργειακή ένδεια κερδίζοντας πίσω την αξιοπρέπειά τους. Ο λόγος που κάτι τέτοιο είναι εφικτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο τεράστιο ηλιακό δυναμικό της χώρας, στο οποίο - πιστεύουμε θα συμφωνείτε μαζί μας - κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση πρέπει να έχει πρόσβαση».

Καταλήγοντας, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κ. πρωθυπουργέ, η Συμφωνία στο Παρίσι επικύρωσε με κάθε επισημότητα την αρχή του τέλους για τη βρώμικη ενέργεια. Για τη χώρα μας το μέλλον ανήκει στον ήλιο και όχι στο κάρβουνο. Σας καλούμε να αποφασίσετε σε πια πλευρά της ιστορίας θα εντάξετε την Ελλάδα».

Απ΄ την Greenpeace υπενθυμίζεται τέλος ότι το περασμένο Σάββατο 196 χώρες του ΟΗΕ στο Παρίσι υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία για το κλίμα, με την οποία θέτουν στόχο συγκράτησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους επικίνδυνους 2°C, και, αν είναι δυνατόν, στον 1,5°C.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλες οι χώρες αποφάσισαν από κοινού τον μηδενισμό των επικίνδυνων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (εκ των οποίων τα 2/3 περίπου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων) κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του αιώνα. Επί της ουσίας, τα παραπάνω σημαίνουν ότι για πρώτη φορά οι χώρες έδωσαν την έγκρισή τους για τερματισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων περίπου μέχρι τα μέσα του αιώνα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει η σχετική επιστημονική έκθεση του ΟΗΕ ότι απαιτείται για επίτευξη του στόχου του 1,5°C.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απευθύνει η Greenpeace"

Βερολίνο: Υπόθεση των θεσμών η αξιολόγηση των ιδιωτικοποιήσεων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, η οποία ωστόσο παρέπεμψε στους θεσμούς για την αξιολόγηση της πορείας τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράζονται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης ελληνικών αεροδρομίων, η Φον Τισενχάουζεν απέφυγε να εκφραστεί για συγκεκριμένα σχέδια ιδιωτικοποίησης καθώς όπως είπε είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογήσουν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων συνολικά.

«Θέλω μόνο να επισημάνω ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τώρα αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας. Βρισκόμαστε τώρα στην φάση των δεύτερων «οροσήμων» της πρώτης δόσης, για τα οποία γίνεται διαπραγμάτευση τώρα και οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν για την γερμανική κυβέρνηση πάντα σημαντικές και εξακολουθούν να είναι» ανέφερε.

Διευκρίνισε δε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά λεπτομέρειες ή συγκεκριμένες εταιρείες.

ΑΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Υπόθεση των θεσμών η αξιολόγηση των ιδιωτικοποιήσεων"

Σπίρτζης: Δεν αυξάνεται η κάρτα – Στα 90’ η διάρκεια του εισιτηρίου

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης στον realfm 97.8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή, αυξάνεται στα 90 λεπτά, από τα 70 που είναι σήμερα, η διάρκεια του εισιτηρίου για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, ενώ παραμένει ίδια η τιμή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

Με αφορμή το γεγονός ότι από 1/1/2016 το κόμιστρο αυξάνεται στο 1,40 ευρώ, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι «τα εισιτήρια, παρότι αυξάνονται, λόγω του ΦΠΑ και όχι γιατί αυξάνουμε τα εισιτήρια -άρα το κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών- μένει σταθερή η κάρτα, την οποία χρησιμοποιεί ο κόσμος που πηγαίνει στο μεροκάματό του, μένει ανέγγιχτη η πρόβλεψη που είχαμε κάνει για τη μετακίνηση των ανέργων δωρεάν. Και αυτό είναι σωστό.

Και το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι ενώ ανεβαίνει λόγω του ΦΠΑ, θα αυξηθεί και ο χρόνος, θα επανέλθουμε εκεί που ήταν το εισιτήριο πριν μειωθεί, όπου μειώθηκε και ο χρόνος, βέβαια. Με αυτό το άλλοθι μειώθηκε ο χρόνος και μειώθηκε και το εισιτήριο. Και τώρα δεν είναι η τιμή του εισιτηρίου, είναι ο ΦΠΑ».

Στην επισήμανση ότι αυτό, το οποίο ενδιαφέρει εκείνον που μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι ότι θα πληρώσει πιο ακριβά το εισιτήριο, ο ίδιος είπε:

«Αυτός που μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθημερινά, στις περισσότερες διαδρομές του, δεν θα αυξηθεί, γιατί θα έχει κάρτα απεριορίστων διαδρομών».

«Συνεχίζω και διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων»

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος αξιοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, επισημαίνοντας:

«Συνεχίζω και διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων. Είναι, όμως, μέσα στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα.

Κατορθώσαμε, το τελευταίο διάστημα, και διορθώσαμε πάρα πολλά από αυτά που υπήρχαν στις έτοιμες συμβάσεις που βρήκαμε».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Δεν αυξάνεται η κάρτα – Στα 90’ η διάρκεια του εισιτηρίου"

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του καστανά στη Θεσσαλονίκη

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν πολίτες μέσω facebook, για τη σύλληψη του καστανά της Θεσσαλονίκης, την περασμένη Παρασκευή.

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 11 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

«Κυνηγώντας τους μικροπωλητές και αφήνοντας τους μεγαλοκαρχαρίες να λυμαίνονται τις ζωές μας, δεν ανακεφαλαιοποιείται η δικαιοσύνη, που τόσο έχουμε ανάγκη. Με αυτούς τους τρόπους δεν έρχεται η ανάπτυξη, αλλά η συντριβή κάθε ελπίδας ανάκαμψης, κάθε ελπίδας να φτιάξουμε έναν κόσμο με ισονομία, ανθρωπιά και σεβασμό», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμα τους.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του καστανά στη Θεσσαλονίκη"

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φυσικοθεραπευτές

Σε αγωνιστική συσπείρωση για την προετοιμασία κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, καλεί τα μέλη του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, αντιδρώντας στην επιβολή των «καταστροφικών», όπως λέει, μέτρων του rebate (έκπτωση) και clawback (επιστροφή λόγω υπέρβασης) στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό φυσικοθεραπευτές.

Ο ΠΣΦ αναφέρει ότι η εφαρμογή των μέτρων «υποχρεώνει σε άνευ πληρωμής παροχής υπηρεσιών υγείας 5 μήνες το χρόνο στο κράτος και τη μείωση της πραγματικής τιμής της φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας από τα 15 στα 4 ευρώ», κάνοντας λόγο για «αφανισμό» του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας.

Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής της σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ , θεωρώντας ότι «αν είναι να παρέχεις την εργασία σου και τις υποδομές σου και να μην αμείβεσαι, καλύτερα να μην συνεργάζεσαι».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φυσικοθεραπευτές"

Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους ανέργους το δώρο Χριστουγέννων και την ίδια ημέρα θα προπληρωθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που θα καταβάλλονταν τη χρονική περίοδο των εορτών (από 19 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού:
• την Παρασκευή 18.12.2015 θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2015 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις μητέρες δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας

• την Παρασκευή 18.12.2015 θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά από 19.12.2015 μέχρι και 06.01.2016.

Οι πληρωμές θα γίνουν με πίστωση των αντίστοιχων τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτουμένων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί εξακολουθεί να ισχύει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ"

Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι των Χανίων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στα ποσά που έλαβαν από τις κτηνοτροφικές ενισχύσεις πολλοί κτηνοτρόφοι και στα Χανιά οργανώνει την Τετάρτη ο κτηνοτροφικός σύλλογος της περιοχής.

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου έξω από το κτήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητα Χανίων στην πλατεία δικαστηρίων.

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης ο γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Γιώργος Βενετάκης υποστήριξε πως είναι πολλές οι περιπτώσεις κτηνοτρόφων από τα Χανιά που είδαν τις επιδοτήσεις τους μειωμένες κατά πολύ εξαιτίας είτε προστίμων που είχαν επιβληθεί σε βάρος τους, είτε επειδή οι βοσκότοποι τους χαρακτηρίζονταν ως δασικές εκτάσεις.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, καλεί τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Τετάρτης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι των Χανίων"

Έκλεβαν επί δύο χρόνια πετρέλαιο από το νοσοκομείο Ρόδου

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, υπόθεση κλοπής και λαθρεμπορίας μεγάλης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης από τις κεντρικές δεξαμενές του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τρεις άνδρες, αλβανικής υπηκοότητας, ηλικίας 41, 22 και 20 ετών, καθώς και ένας 40χρονος Έλληνας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης - λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, λαθρεμπορίας καυσίμων και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

Οι τρεις Αλβανοί τα τελευταία δυο χρόνια, αφαιρούσαν συστηματικά και σε εβδομαδιαία βάση, μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από τις κεντρικές δεξαμενές του νοσοκομείου και στη συνέχεια το μεταπωλούσαν.

Η σπείρα ενεργούσε τη νύχτα είχε εγκαταστήσει μεγάλου μήκους σύστημα αγωγών άντλησης και χρησιμοποιούσε ειδικά τροποποιημένο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των καυσίμων.

Τον Ιούλιο η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου πραγματοποίησε στοχευμένη επιχείρηση κατά την οποία εντόπισε και κατάσχεσε δυο αυτοκίνητα, ποσότητα κλεμμένου πετρελαίου και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε η σπείρα.

Από την αξιοποίηση των ευρημάτων διαπιστώθηκε το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των Αλβανών, καθώς και η εμπλοκή του 40χρονου Έλληνας, ο οποίος τους είχε παραχωρήσει το ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν και παράλληλα αγόραζε ποσότητες του κλεμμένου πετρελαίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεβαν επί δύο χρόνια πετρέλαιο από το νοσοκομείο Ρόδου"

Σκουρλέτης: Δεν θα ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ

Η αποζημίωση της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%. Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την αγορά ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε τη συμφωνία με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας ότι :
  • Ο έλεγχος των δικτύων από το Δημόσιο αποτελούσε για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή. Ο νέος ΑΔΜΗΕ θα περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου και το 20% σε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.
  • Η πλειοψηφία στο ΔΣ θα ελέγχεται από το δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο.
  • Η αποζημίωση της ΔΕΗ θα προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα (έως 10%) των κερδών προ φόρων (ΕΒΙTDA) του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου.
  • Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016. Το σχέδιο είναι πολύπλοκο και η εφαρμογή του θα υποστηριχθεί από διεθνή σύμβουλο που θα επιλεγεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για συνασπισμό κρατικοδίαιτων συμφερόντων στην αγορά ενέργειας με όσους είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων για ιδεοληπτικούς λόγους που ασκούν κριτική στη συμφωνία η οποία όπως είπε αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας.
«Αυτή η μάχη κερδήθηκε» ανέφερε ο υπουργός ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο για προσβλητικές συμπεριφορές από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων καθώς όπως είπε ορισμένοι ξεχνούν ότι η Ελλάδα δεν έχει απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Αντίθετα όπως είπε οι συζητήσεις είναι πιο εύκολες σε πολιτικό επίπεδο καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ουδείς έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης των δικτύων.
Το επόμενο βήμα στη διαπραγμάτευση αφορά τις δημοπρασίες «φθηνής» ενέργειας από τη ΔΕΗ (είναι οι λεγόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ ) με στόχο να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ενέργειας. Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι ορισμένοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επαναφορά του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, το όποιο όπως είπε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει. «Η μετάβαση στο νέο μοντέλο δεν θα γίνει με βίαιο τρόπο και σε βάρος της ΔΕΗ αλλά με βάση την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.», τόνισε.
Αναφερόμενος στα λοιπά ενεργειακά θέματα ο κ. Σκουρλέτης τόνισε τέλος ότι:
  • Κεντρικός γνώμονας είναι η προστασία των καταναλωτών από συνεχείς αυξήσεις τιμολογίων και η μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύχθηκαν στη χώρα μας με βαλκανικό τρόπο.
  • Η επανεκκίνηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB που επιτευχθηκε τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με τις συζητήσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο δημιουργούν νέο τοπίο στην αγορά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Δεν θα ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ"

Κοτζιάς: Δεν θα περάσουν τα σχέδια για κοινές περιπολίες

«Η ιστορία των κοινών περιπολιών όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, τη Σύνοδο Κορυφής, έχει τελειώσει», αλλά «δεν θα περάσουν τα σχέδια που κάνουν κάποιοι στην Επιτροπή, για έναν καινούριο σχεδιασμό για τη νέα Ακτοφυλακή, και έχουν στο μυαλό τους ότι αυτή μπορεί να κάνει κοινές περιπολίες».

»Aυτή θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει, στο καινούριο έγγραφο που φτιάχνει η Επιτροπή για την Ακτοφυλακή, δέκα μήνες με δύο χρόνια»: Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο MEGA Σαββατοκύριακο, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για όλες τις πτυχές του προσφυγικού, τη FRONTEΧ, τους ευρωπαίους εταίρους, τις ελληνοτουρκικές σχεσεις.
«Εμείς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών «είμαστε υπέρ της συνεργασίας, προωθούμε τη συνεργασία, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση συντονισμού», «με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε εμείς και όχι μέσω τρίτων, διότι οι τρίτοι δεν φροντίζουν τα δικά μας συμφέροντα αλλά τα δικά τους».
Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας πληρώνει αποφάσεις άλλων, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία», ότι «στη Βαλέτα και στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και στην 'Αγκυρα, με την ηγεσία της Τουρκίας, συμφωνήσαμε για μια σειρά μέτρων», αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε «την προηγούμενη Παρασκευή, συνάντηση των τεχνικών ομάδων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα».
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά, έχει απευθύνει επίσης μία πρόσκληση, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να συγκαλέσει συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν-Τσίπρα στη Χίο, με επίσκεψη απέναντι και στη Σμύρνη, που έχει γίνει αποδεκτή σε επίπεδο συζήτησης αλλά μένει να οριστεί η ημερομηνία, που θα μπορούσε να είναι στις αρχές του Φλεβάρη.
Ως προς τη στάση των Ευρωπαίων στο προσφυγικό που «φωνάζουνε και στην Ελλάδα» σημείωσε ότι δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν υπενθυμίζοντας ότι από τους 150.000 που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν από την Ελλάδα με τη διανομή των προσφύγων έχουν πάρει 30 άτομα στο Λουξεμβούργο και από τις 100.000 από την Ιταλία πήραν 176, ενώ η Αμερική που είπε για 100.000 άτομα το έχει μειώσει σε 10.000.
Από την άλλη πλευρά, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση». Και τα έξοδα που ο ίδιος υπολογίζει ότι «έχουμε κάνει, άμεσα ή έμμεσα, ως Ελλάδα, όλο τον χρόνο, ανέρχονται από 1,8 μέχρι 2 δισεκατομμύρια» ενώ «τώρα έχουμε συμφωνήσει να πάρουμε 450 εκατομμύρια, τους επόμενους μήνες» και «η Τουρκία υποτίθεται ότι θα πάρει 3 δισεκατομμύρια».
«Οι Τούρκοι είναι σε ένα παζάρι ανατολίτικο, το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν το κατανοούν καλά. Εμείς θέλουμε να έχουμε φιλική σχέση, αλλά κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να γίνεται το πιο απλό, να σταματάνε τα προσφυγικά ρεύματα στα ίδια τα τουρκικά σύνορα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας: «έχουμε ένα ειδικό πρόβλημα με την "ποιότητα" των οικονομικών μεταναστών που έρχονται από το Μαρόκο, υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία. Αυτοί, όπως ξέρετε, πετάνε από Αλγέρι και Μαρόκο με 50 Euro μόνο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετακινούνται στα παράλια και περνάνε. Αυτούς δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».
Αναφορικά με τον έλεγχο των τουρκικών παραλίων από τη FRONTEΧ είπε ότι αυτό είναι κάτι που το προσπαθούμε όπως και το ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το να γίνουν hot spots μέσα στην ίδια την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία επίσης διαπραγματεύεται το να φτιάξει μια ζώνη ελεύθερη από αεροπλάνα και πολεμικές διαμάχες μέσα στην ίδια τη Συρία» υπενθυμίζοντας όμως ότι «η Τουρκία είχε κερδίσει την Αλεξανδρέττα από τη Συρία με ίδιες μεθοδεύσεις τη δεκαετία του '30».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Δεν θα περάσουν τα σχέδια για κοινές περιπολίες"

ΕΕ: Υπολείπονται 6 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης

Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής τα 7 από τα 13 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, «όλες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις και οτιδήποτε άλλο σχετικό, αναμένεται να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο την Τρίτη». Την Τετάρτη, πρόσθεσε, θα ακολουθήσει η έκθεση συμμόρφωσης των εκπροσώπων των θεσμών.

Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στο τέλος της εβδομάδας μεταξύ θεσμών και υπουργών Οικονομικών - για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Υπολείπονται 6 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης"

Διοικητής ΕΛΠΙΣ: Με απέπεμψαν ενώ βρισκόμουν στις ΗΠΑ αναζητώντας δωρεές

Σε πογκρόμ απομακρύνσεων των διοικητών νοσοκομείων προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.

Στον πρώτο που εστάλη το φύλλο... πορείας ήταν ο Θοδωρής Γιάνναρος, ο διοικητής του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο ΕΣΥ και ουκ ολίγες φορές έβαλε πλάτη ώστε να βρεθεί ανθρωπιστική βοήθεια για συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση.

Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε για την αποπομπή του ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ με σκοπό να συγκεντρώσει δωρεές για να αγοράσει μηχανήματα που έχουν ανάγκη οι κλινικές του.

Αργά το βράδυ της Κυριακής τον συναντήσαμε στο γραφείο του και μας μίλησε για όλα...

Παρακολουθήστε τη συνέντευξή του στο zougla.gr



Ξηλώνουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων

Η παύση ή η παραμονή στις θέσεις τους ανακοινώθηκε στους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της διαδικασίας αξιολόγησής τους από την αρμόδια πενταμελή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους.

Σημειώνεται ότι ήδη εννέα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, ενώ η επιτροπή αξιολόγησης στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τόσο των διοικητών όσο και των αναπληρωτών διοικητών εισηγήθηκε -κατά πλειοψηφία- αρνητικά.

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε παύση των καθηκόντων τους όσους είχαν αξιολογηθεί αρνητικά, ενώ σε ανακοίνωσή του επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά -αφού προηγήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίοι έχουν την πολιτική εποπτεία των διοικήσεων των νοσοκομείων εδώ και δέκα μήνες- υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διοικητής ΕΛΠΙΣ: Με απέπεμψαν ενώ βρισκόμουν στις ΗΠΑ αναζητώντας δωρεές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news