facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Εκλεισε η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα

Ο κύβος ερρίφθη. Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και στεγαστικών ενώ εξαιρούνται σε αυτή τη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη «από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». (σ.σ. οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ορίζονται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς: ως μεσαία ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ και ως μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, αύριο Σάββατο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και το μισθολόγιο, προκειμένου να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές τη Δευτέρα και να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Τρίτη. Την Τετάρτη αναμένεται νέα συνεδρίαση του EWG ενώ στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σε φάση διαμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας το οποίο θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και σε αυτό θα υπαχθούν τα ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ και τα διοικείται από πενταμελές συμβούλιο.

Τα προαπαιτούμενα

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα κόκκινα δάνεια και τον ΑΔΜΗΕ η λίστα περιλαμβάνει:

* Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ αλλά και την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων (αντιμετώπιση λαθρεμπορίου και καταπολέμηση απάτης τύπου carrousel στον ΦΠΑ. Τα θέματα έκλεισαν την Πέμπτη μετά την συνάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους επικεφαλής των θεσμών.

* Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία (υπουργικές αποφάσεις)

* Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ, την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

* Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ και αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

* Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία και τους κοινοτικούς πόρους

* Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

* Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο

* Μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεισε η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα"

Επιστολή Τόσκα - Μουζάλα σε Αβραμόπουλο κατά της αυτονόμησης της Frontex

Διαφωνία στο σκέλος της αυτόνομης δράσης της Frontex, χωρίς τη συγκατάθεση του κράτους-μέλους, εκφράζουν στην κοινή επιστολή τους προς τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετατροπή της Frontex σε μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα μπορεί, ως έσχατη λύση, να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, θα παρουσιαστεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Στην επιστολή παραθέτουν τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ενώ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ζώνης Σένγκεν.

Αναφορικά με την αποστολή της Frontex, υπογραμμίζουν τον κανονισμό περί συγκατάθεσης των αιτούντων κρατών-μελών για την εκτέλεση μιας επιχείρησης: «Ήδη από τον Οκτώβριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν ότι η εντολή της Frontex πρέπει να ενισχυθεί. Πάντα σύμφωνα με το πλαίσιο που προβλέπει η Συνθήκη και με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων των κρατών-μελών.

» Ο κανονισμός της Frontex προβλέπει τη συγκατάθεση των αιτούντων κρατών-μελών, ώστε να αποφασιστεί να οργανωθεί και να εκτελεστεί μια επιχείρηση. Αυτή η αρχή αναφέρεται σε μια σειρά από άρθρα του κανονισμού και απηχεί τη λογική που διέπει την αρχή της αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στο άρθρο 222. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατηρήσουμε την αρχή της ενίσχυσης, ειδικά εφόσον οι αποφάσεις σε αυτό το πλαίσιο της υπηρεσίας λαμβάνονται με πλειοψηφία.

» H ενίσχυση της αρμοδιότητας της Frontex υπολογίζεται ότι θα προσδώσει μια παραπάνω ικανότητα σε ό,τι αφορά την επαναπροώθηση, κάτι που προβλέπεται και στα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου. Η ενίσχυση και επέκταση της αρμοδιότητάς του θα βοηθήσει στην αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και θα επεκτείνει την διεθνή προστασία σε αυτούς που δικαιούνται. Επίσης θα συμβάλλει στην ασφαλή διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης» υπογραμμίζουν στην επιστολή.

Οι δύο υπουργοί αναφέρονται και στο κανονισμό του Δουβλίνου, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων: «Η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει τα όρια του κανονισμού και των παραλείψεων του Δουβλίνου στην σημερινή του μορφή. Οι παραμεθόριες χώρες της ΕΕ το τονίζουν αυτό όλο αυτό το διάστημα. Ο κανονισμός αυτός πρέπει να αναθεωρηθεί εις βάθος ώστε να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, το κριτήριο της πρώτης εισόδου θα πρέπει ή να καταργηθεί ή να υποβαθμιστεί. Αντίθετα θα πρέπει να αναβαθμισθούν τα κριτήρια της οικογενειακής επανένωσης με την ελεύθερη βούληση του αιτούντος άσυλο».

Για την Σένγκεν στην επιστολή αναφέρεται: «Η ελεύθερη κυκλοφορία των φυσικών προσώπων μέσα στο χώρο Σένγκεν είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20-21 της Λισαβόνας) και συνεπώς είναι σημαντικό, όταν εξετάζουμε οποιεσδήποτε προτάσεις στον κώδικα, να μην σπαταλήσουμε τις προσπάθειες στο πλαίσιο της διαφύλαξης αυτής της θεμελιώδους αρχής, η οποία αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξετάσουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία μετακίνησης».

Οι δύο υπουργοί υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία και τη μετανάστευση και τονίζουν: «Η αποτυχία να δράσουμε αποφασιστικά θα καταλήξει να επηρεάσει απευθείας την ασφάλεια των συνόρων μας. Είναι γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ασκούν πιέσεις για την ανάγκη του ουσιαστικού ελέγχου των συνόρων μας, είναι παρ' όλα αυτά ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Οι ευρωπαϊκές αξίες και το κεκτημένο σε αυτό το πεδίο πρέπει να διαφυλαχθούν».

«Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε σχετικές προτάσεις σας για όλα τα ανωτέρω θέματα. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Επιτροπή, καθώς και με τους υπόλοιπους εταίρους μας, προκειμένου η απάντησή μας στη μεταναστευτική κρίση να είναι συνολική και αποτελεσματική» καταλήγει η επιστολή των δύο υπουργών στον κ. Αβραμόπουλο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Τόσκα - Μουζάλα σε Αβραμόπουλο κατά της αυτονόμησης της Frontex"

Πρόταση Γιούνκερ για δράση της FRONTEX ακόμα και παρά τη θέληση των κυβερνήσεων

Έως και 2000 αστυνομικούς από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η FRONTEX, προβλέπει, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, η FRONTEX θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους.

«Τα κράτη-μέλη μελλοντικά, θα έχουν σε συνεχή ετοιμότητα έως και 2000 αστυνομικούς για ενδεχόμενες ανάγκες της FRONTEX (…) Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενους κράτους-μέλους», σημειώνεται στο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει αύριο. «Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την FRONTEX μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων», αναφέρει το Spiegel, μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν.

Οι υπάλληλοι της FRONTEX θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.

«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», δηλώνει σχετικά ο γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση Γιούνκερ για δράση της FRONTEX ακόμα και παρά τη θέληση των κυβερνήσεων"

Την άρση ασυλίας του Παναγιώταρου ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου ζητεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη για ηθική αυτουργία σε απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην Βουλή την δικογραφία για τα επεισόδια που προκλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011 στην αίθουσα του Τριμελούς Ναυτοδικείου Πειραιά όπου δικαζόντουσαν οι 39 άνδρες της ομάδας των ΟΥΚ – Μ.Υ.Α.Λ.Σ. για τα εθνικιστικά συνθήματα που είχαν φωνάξει κατά την διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2010.

Την πρώτη ημέρα της δίκης σημειώθηκαν επεισόδια στη δικαστική αίθουσα και η δίκη διακόπηκε, ενώ συνεχίστηκε σε άλλη μέρα.

Μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Η. Παναγιώταρος είχε ρόλο συντονιστικό στο αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην δικαστική αίθουσα, προτρέποντας τους παραβρισκόμενους να φωνάζουν άσεμνα σχόλια και να κάνουν χειρονομίες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Την άρση ασυλίας του Παναγιώταρου ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου"

Κονδύλια 4,7 δισ. ευρώ για αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν

Εγκρίθηκε σήμερα επίσημα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα. Για την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ 4,7 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό ΠΑΑ επικεντρώνεται κυρίως στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας, στη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων και στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Θα διατεθεί ενίσχυση στους αγρότες για να καλυφθεί ποσοστό 10,3 % των γεωργικών εκτάσεων βάσει συμβάσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, 12,1 % για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και το 10,7% για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους και/ή την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους. Αναμένεται ότι 6.300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις σε αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό και 23.900 νέοι γεωργοί θα λάβουν ενισχύσεις για πρώτη εγκατάσταση.

Επιπλέον, περισσότερες από 8.300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν στήριξη για την ανάπτυξη βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού, τοπικών αγορών και για δραστηριότητες προώθησης ενώ περίπου 600 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αγρο-διατροφικό τομέα θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Η στήριξη της γνώσης και της καινοτομίας καταλαμβάνει ποσοστό που υπερβαίνει το 6 % της προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης με τη δημιουργία περίπου 86.640 θέσεων κατάρτισης, για γεωργούς και αγροτικές επιχειρήσεις.

Το ΠΑΑ θα παρέχει επίσης στήριξη για την τοπική ανάπτυξη σε Ομάδες Τοπικής Δράσης, μέσω της πρωτοβουλίας Leader καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ του αγροτικού πληθυσμού και θα συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες από περίπου το 10% του πληθυσμού της υπαίθρου, περιλαμβανομένων των υποδομών τεχνολογίας της πληροφορίας (π.χ. ευρυζωνικό διαδίκτυο).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κονδύλια 4,7 δισ. ευρώ για αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν"

Δούρου: «Το λιμάνι του Πόρου δεν πρόκειται να πωληθεί»

Διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι του Πόρου δεν θα πωληθεί παρείχε στον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή της στο νησί την Παρασκευή, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας της στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι το λιμάνι του Πόρου δεν πρόκειται να πωληθεί, ένα γεγονός που «δικαιώνει τους αγώνες όλων των κατοίκων του νησιού και κάτι που «δημιουργεί σε όλους μας περισσότερες ευθύνες».

«Πρόκειται για ένα στοίχημα που μεταφράζεται παράλληλα σε μια ευκαιρία και μία πρόκληση τόσο για το νησί όσο και για την ανάταξη της οικονομίας μας που δοκιμάζεται σήμερα σκληρά», είπε, υπογραμμίζοντας πως τώρα, «εριφέρεια και Δήμος οφείλουν να συνεργαστούν στο θέμα της χωροθέτησης της μαρίνας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του Δήμου για την εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Κατόπιν, ο ίδιος παρουσίασε όλα τα θέματα που εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Πόρου με την Περιφέρεια Αττικής: τον Βιολογικό καθαρισμό, την αποκατάσταση του τμήματος του λιμανιού που έχει καταρρεύσει, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων, τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2014, την οριοθέτηση των ρεμάτων.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Νήσων, Παν. Χατζηπέρος και Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δούρου: «Το λιμάνι του Πόρου δεν πρόκειται να πωληθεί»"

Μειώνονται τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Ολυμπία Οδός - Από 1η Ιανουαρίου

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη» (νόμος 3559/2007), από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου 2015 προς Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016 (ώρα 00:00 της 1/1/2016), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2016.

Από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή προκύπτουν μειώσεις τιμών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο έντονο χρώμα στους παρακάτω πίνακες.

Μείωση διοδίων έως 0,10 ευρώ ανακοίνωσε η Ολυμπία Οδός

Μείωση των διοδίων έως 0,10 ευρώ ανακοίνωσε η Ολυμπία Οδός, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Πιο συγκεκριμένα, τα δίκυκλα και τρίκυκλά οχήματα θα καταβάλλουν πλέον 1,40 ευρώ στο σταθμό της Ελευσίνας, ενώ στον ίδιο σταθμό, το αντίτιμο για οχήματα με τέσσερις άξονες και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα θα καταβάλλουν 7,40 ευρώ.

Το αντίστοιχο αντίτιμο στον σταθμό του Ισθμού αναπροσαρμόζεται στα 6,30 ευρώ, ενώ σε Ζευγολατιό και Ρίο στα 8,70 ευρώ.

Στους Αγίους Θεόδωρους, τα οχήματα με δύο – τρεις άξονες και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα θα καταβάλλουν 1,30 ευρώ, ενώ στο Ζευγολατιό και στο Ρίο 6,20 ευρώ.

Τα οχήματα ύψους έως 2,20 ευρώ θα καταβάλλουν πλέον, 2,40 ευρώ στους σταθμούς Ζευγολατιό και Ρίο.

Οι υπόλοιπες τιμές δεν επηρεάζονται και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2015.

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 23% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνονται τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Ολυμπία Οδός - Από 1η Ιανουαρίου"

Ψίχουλα τελικά το επίδομα θέρμανσης -Νέος κόφτης στα ποσά

Αν δεν φτάσουν τα 105 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό, τότε οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης που θα παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα πληρωθούν κατ' αναλογία και όχι σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών!
Αυτά προβλέπει, ούτε λίγο ούτε πολύ η Απόφαση που φέρει τις υπογραφές όλου του οικονομικού επιτελείου και συγκεκριμένα στο άρθρο 5: «Εφόσον το υπόλοιπο του προϋπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά».
Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν δεν θα υπερκαλύψουν το κονδύλι, καθώς όπως και πέρσι θα υπολείπονται του αριθμού των δικαιούχων. Πέρσι, έναντι 5,5 εκατομμυρίων δικαιούχων είχαν υποβληθεί περίπου 1,1 εκατομμύριο αιτήσεις, ενώ φέτος έναντι 2,3 εκατομμυρίων δικαιούχων υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 700 χιλιάδες. Ωστόσο, μόνο και μόνο ότι για πρώτη φορά υπάρχει τέτοια πρόβλεψη σε Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, αναδεικνύει το ενδεχόμενο να... ξεμείνει από ρευστό το ΓΛΚ τον Ιούνιο ήτοι να μην φτάνουν τα 105 εκατ. ευρώ του προβλεπόμενου κονδυλίου για να πληρωθούν όλες οι αιτήσεις που θα εκκρεμούν.
Σημειώνεται ότι η πρώτη "φουρνιά" αιτήσεων θα πρέπει να υποβληθεί ως τις 31/12 για να πληρωθεί ως τις 2 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι καλές ως τώρα καιρικές συνθήκες και πολύ περισσότερο η κατάργηση της δυνατότητας αίτησης προκαταβολής του 25% του επιδόματος θέρμανσης, κράτησε πολλούς καταναλωτές μακριά από τις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των αιτήσεων θα πρέπει να αναμένεται από τον Ιανουάριο και μετά, οπότε θα κριθεί τότε αν το κονδύλι για το επίδομα είναι αρκετό και πολύ περισσότερο αν οι υπολογισμοί για τους δικαιούχους ήταν σωστοί.
Το επίμαχο άρθρο 5
Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επιδόματος
1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (εφεξής Δ.ΗΛΕ.Δ.) ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα δικαιούχα φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.
Τα εισαγόμενα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και ηλεκτρονικού ελέγχου από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις, με σκοπό να χορηγηθεί ως επίδομα θέρμανσης το κατά περίπτωση νόμιμο ποσό, στους νόμιμους δικαιούχους, με βάση τα κριτήρια των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.
2. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 2362/1995 (Α' 247) περί δημόσιου λογιστικού.
Ειδικότερα:
α) Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 2 Φεβρουαρίου 2016, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας και με την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ..
β) Για αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου 2016 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2016, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας και με την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ..
γ) Για αιτήσεις που εμπίπτουν στα άρθρα 6 και 7 της παρούσας και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι δικαιούχος, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης δύναται να καταβάλλεται έως 14 Οκτωβρίου 2016.
Εφόσον το υπόλοιπο του προυπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά.
Η Δ.ΗΛΕ.Δ. επεξεργάζεται περιοδικά τα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεση της και στη συνέχεια πριν από κάθε πληρωμή δημιουργεί:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επιδόματος.
Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.
β) Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδόματος θέρμανσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. 
3. Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη Διεύθυνση Λογαριασμών Δημοσίου, η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων- Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Δ.ΗΛΕ.Δ., στη Δ/νση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
4. α. Οι σχετικές για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 2732 - «Επίδομα θέρμανσης».
β. Για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
5. α. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, επί Γραφείου Συμψηφισμών του Γ.Λ. Κράτους.
β. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Δ/νσης Λογαριασμών του Δημοσίου.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.
6. Η Δ/νση Λογαριασμών Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
7. Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ' αναλογία με την πραγματοποίηση των εντός της ιδίας περιόδου επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.
8. Η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
9. Το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.
10. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψίχουλα τελικά το επίδομα θέρμανσης -Νέος κόφτης στα ποσά "

Εγγραφα-φωτιά για το ελληνικό χρέος

Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος έχουν ξεκινήσει «σε έναν περιορισμένο και τεχνικό κύκλο» εντός των θεσμών της Ε.Ε., χωρίς τις χώρες της ευρωζώνης ούτε το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει σε «συντηρητικές και υπερβολικές υποθέσεις», αναφέρουν εμπιστευτικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι η πρόταση του ESM δεν έχει ακόμη την πλήρη στήριξη της Κομισιόν και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται στην παρούσα φάση τη δική της πρόταση.
Επίσης, τα κείμενα δείχνουν πως η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και θα συμμετάσχει μόνο στα τελικά στάδια των συζητήσεων, οπότε οι σχεδιασμοί αναμένεται να τεθούν ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, και μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, «ο ESM έχει καταθέσει κάποιες πρώτες προτάσεις, με βάση μια διπλή στρατηγική: Να επεκτείνει τη μέση ωρίμανση των δανείων του EFSF κατά 5 χρόνια και να περιορίσει τα ποσά που πληρώνει η Ελλάδα ανά έτος μέσω:
- Καθυστέρησης των πληρωμών τόκων πέραν του 2022 (όταν και θα έπρεπε να αρχίσουν να καταβάλλονται) αλλά μόνο εν μέρει, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένο όριο στα κεφάλαια που αποπληρώνει η Ελλάδα ετησίως.
- Της διασφάλισης ανώτατου ετήσιου ορίου αποπληρωμής ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε να μην επιβαρύνονται υπερβολικά τα ελληνικά δημόσια οικονομικά.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε την ύπαρξη των εγγράφων και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η υπόθεση εργασίας όλων των εμπλεκομένων είναι να χρησιμοποιηθούν ως κριτήριο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς και το προτεινόμενο όριο του 15% του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο αναφέρεται συχνά από τον ESM.
«Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αποτελούν μια μεταβλητή, είναι η ικανότητα να αποπληρωθεί το χρέος σε ένα δεδομένο έτος, αντί της χρήσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Το 15% του ΑΕΠ μπορεί να συμφωνηθεί για να προσδιορίσει την ικανότητα αποπληρωμής με διατηρήσιμο τρόπο», υπογράμμισε η πηγή της ευρωζώνης.
«Αυτός ο δείκτης θεωρείται κατάλληλος για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατείται από επίσημους πιστωτές, και η οποία επωφελείται από προνομιακή μεταχείριση υπό τη μορφή περιόδων χάριτος, χαμηλών επιτοκίων και μεγάλων ωριμάνσεων», σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας όμως ότι το «ταβάνι» του 15% είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκομένους.

Ανεπαρκείς οι προτάσεις του ESM, λέει η Κομισιόν

Σε διαφορετικό έγγραφο, αναφέρεται ότι η Κομισιόν διαπιστώνει κάποια ρίσκα στην πρόταση του ESM.
«Το μεγαλύτερο ρίσκο σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι όλα τα μέτρα θα δοθούν εμπροσθοβαρώς, καθώς κανένα μέτρο δεν μπορεί να αρθεί αργότερα, χωρίς να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία στις αγορές. Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση του προβλήματος άπαξ, θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια σταδιακή διαχείριση: πρώτα η αλλαγή στα επιτόκια και τις ωριμάνσεις και μετά, αφού υπάρξει περαιτέρω πρόοδος από την Ελλαδα, να δοθεί η επιλογή σύνδεσης με το ΑΕΠ», αναφέρει το έγγραφο, σημειώνοντας πάντως πως μια τέτοια πρόταση δεν θα παράσχει εμπιστοσύνη στις αγορές άμεσα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η Κομισιόν εξετάζει αλλά δεν έχει ακόμα «μοιραστεί» μια ανάλογη λύση, που ελπίζει ότι μπορεί να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της ακαμψίας του ΔΝΤ και των προσδοκιών της Ελλάδας.
«Οι πληρωμές χρέους μπορούν να συνδεθούν με την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική επίδοση, για παράδειγμα, η φτωχή οικονομική επίδοση θα μπορεί να σημάνει ότι ένα κομμάτι του χρέους θα μετακινείται για το τέλος του δανείου. Αλλά σε καμία χρονιά η Ελλάδα δεν θα πληρώσει πάνω από το 15% του ΑΕΠ, επιτρέποντας τις επενδύσεις», αναφέρει το κείμενο.
«Αυτό θα γίνεται σε διαρκή βάση για τη διάρκεια ζωής του δανείου. Για να δουλέψει, θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί που θα μετριάσουν τον ηθικό κίνδυνο και την κακή πολιτική συμπεριφορά μετά το τέλος του προγράμματος (2018)».
Πηγή της ευρωζώνης υποστήριξε ότι «μια τέτοια λύση αντιμετωπίζει διάφορα θέματα μια και καλή, θα ελαττώσει το βάρος χρέους βραχυπρόθεσμα και θα σταθεροποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς σε περίπτωση που η ανάπτυξη δεν επιτευχθεί και θα θέσει μακροπρόθεσμα τις βάσεις για ισχυρή και βιώσιμη εφαρμογή πολιτικής στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα μετριάσει τις άμεσες εκ των προτέρων αντιδράσεις από χώρες-μέλη».
Η οπτική της Κομισιόν μπορεί να στηριχθεί σε δύο κρίσιμα στοιχεία: ένα προκαταβολικό re-profiling, που θα εξασφαλίσει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ για όλα τα χρόνια και θα περιλαμβάνει ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίσει επιπλέον re-profiling χρέους στο μέλλον, σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων πέρα από τις δυνατότητες της κυβέρνησης, αν για παράδειγμα, το ΑΕΠ είναι εξαιρετικά χαμηλό για μια χρονική περίοδο.

Τα κέρδη από τα ομόλογα

Ένα επιπλέον θέμα που θα συζητηθεί, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι αν θα αποκατασταθεί η διαθεσιμότητα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από τα προγράμματα SMP-ANFA που έχει η ΕΚΤ.
Αυτή η δυνατότητα ακυρώθηκε όταν έληξε το πρόγραμμα του EFSF αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάλυση χρέους, καθώς στην πράξη αποτελεί επιστροφή χρημάτων και όχι δάνεια που πρέπει να εξοφληθούν.

Οι επαφές με το ΔΝΤ

Ανεξάρτητα από την εμπλοκή του ΔΝΤ, ένα από κείμενα αναφέρει ότι η Κρ. Λαγκάρντ δέχτηκε δημοσίως ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Το κείμενο ωστόσο τονίζει ότι «το ΔΝΤ ακόμα χρησιμοποιεί πολύ συντηρητικές και ακόμα ακραίες υποθέσεις, υποδεικνύοντας ότι για τώρα η τεχνική συμβολή τους εξακολουθεί να βασίζεται σε σκοπιμότητες τακτικής».
«Η προσέγγιση (του ΔΝΤ) δείχνει να επιδιώκει μέτρα αναδιάρθρωσης που: α) πρέπει να γίνουν προκαταβολικά και όχι σε δόσεις και β) θα περιλαμβάνουν υπερβολικά μεγάλες λήξεις τίτλων και γι' αυτό τα ομόλογα θα γίνουν de facto 'perpetuity bonds' (σ.σ. ομόλογα που δεν έχουν λήξη)», αναφέρεται.
Αν οι ακραίες υποθέσεις του ΔΝΤ χρησιμοποιηθούν, για να είναι βιώσιμο το χρέος, τα μέτρα αναδιάρθρωσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν επεκτάσεις λήξεως έως και 30 χρόνια, κάτι που χώρες-μέλη δεν θα είναι έτοιμες να αποδεχτούν σε αυτή τη φάση», προσθέτει.
Το έγγραφο συμπεραίνει πως «ως αποτέλεσμα, ορισμένοι αναρωτιούνται αν το ΔΝΤ θέλει να εμπλακεί σε συζητήσεις με τρόπο που θα έχουν νόημα μέχρι να γίνει ορατή η προοπτική κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, κάποια στιγμή αρχές του 2016. Και αν, ακόμα και έτσι, θα είναι έτοιμοι να εμπλακούν δεδομένων των εσωτερικών διαφωνιών στο ΔΝΤ για το εάν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Στη σκιά των δηλώσεων Τσίπρα για το Ταμείο και όσων ακολούθησαν, τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι ιδιωτικά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όχι μόνο έχουν ανησυχίες για τη σκληρή στάση του ΔΝΤ αλλά σημειώνουν ότι το Ταμείο μπορεί να επιμείνει σε μέτρα ρύθμισης χρέους που η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί, αναγκάζοντας την Ευρώπη με αυτό τον τρόπο να αποφασίσει αν στην Ελλάδα θα συνεχίσει μόνο με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Λόγω της ανησυχίας για σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, ο «περιορισμένος κύκλος» που άρχισε τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος εκτίμησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Εκτός συζήτησης η Αθήνα

Το πρώτο βήμα θα είναι μια συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο εντός του Εuropean Washington Group (αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, του επικεφαλής του Eurogroup, Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ολλανδίας), με στόχο να τεσταριστούν ορισμένες ιδέες και να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση και μόνο μετά από αυτό θα ανοίξει αργότερα η συζήτηση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ.
«Μέρος της τεχνικής συζήτησης θα είναι η συμφωνία για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) και η σύγκλιση για τις επιλογές του πακέτου αναδιάρθρωσης. Μετά οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο (υπουργοί) μπορούν να αρχίσουν σε περιορισμένο κύκλο χωρών-μελών, για να ανοίξουν τον δρόμο για μια άτυπη συζήτηση και ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, όταν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί.
Επιπλέον το έγγραφο αναφέρει ότι «κανένα άνοιγμα δεν θα γίνει στην ελληνική πλευρά μέχρι να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση».
«Οι Ελληνες έχουν καταλάβει ότι το να βάζουν τόση πίεση σε αυτό το θέμα θα υπονομεύσει τα συμφέροντά τους και θα γυρίσει ως μπούμερανγκ. Το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα στο πρόγραμμα και χώρες-κλειδιά όπως η Γερμανία και η Φινλανδία παραμένουν λιγόλογες σε συζητήσεις και δημιουργικές ιδέες σε αυτό το στάδιο.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αν και δεν ήθελε να σχολιάσει τα έγγραφα, δήλωσε πως «ο ρόλος του ΔΝΤ αποδεικνύεται πρόκληση» και αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα γίνονται ως τώρα σε κλειστούς κύκλους και με βάση τις επιθυμίες του προέδρου του Eurogroup.
Οι επαφές με το ΔΝΤ εστίασαν στο DSA. Είναι δύσκολες συζητήσεις καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να τηρεί αυστηρή και όχι δημιουργική στάση για μια σειρά παραμέτρους. Για παράδειγμα, κάνει πολύ αρνητικές παραδοχές για τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων, τα επιτόκια ή την ανάπτυξη, που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε εκρηκτικές τροχιές τη σχέση χρέος/ΑΕΠ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η θέση του ΔΝΤ είναι εν μέρει τακτικισμός καθώς συντηρεί την πίεση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να βρουν ένα μεγάλο πακέτο ελάφρυνσης χρέους, κάτι που με τη σειρά του διατηρεί την πίεση στην Αθήνα να λάβει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα».
Όλα τα έγγραφα δείχνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί σε πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, για να πάρει την ελάφρυνση χρέους σε μια στιγμή που ορισμένα κράτη-μέλη με σκληρή στάση υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπογραφεί νέο Μνημόνιο για μετά το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ότι το «μια άγρια συζήτηση πρέπει να αναμένεται αναφορικά με το ελληνικό χρέος» και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει η συμφωνία να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016.
Σχολίασε ότι η Γαλλία έχει πιέσεις για μια πρώτη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο και την αρχή του συμβιβασμού όσο το δυνατό νωρίτερα αλλά η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε non paper υποβληθεί με πιθανές προτάσεις θα πρέπει να κατατεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο άμεσα, βάζοντας τέλος σε περαιτέρω διαβουλεύσεις που θα στηρίζονται σε γραπτά.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγγραφα-φωτιά για το ελληνικό χρέος"

ΕΚΑΒ: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την Διοίκηση για τρομοκρατία και λογοκρισία

Oι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μετά την γενική συνέλευση που έγινε στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ και με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους πολίτες, αποφάσισαν να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας, περιμένοντας την υλοποίηση των γραπτών δεσμεύσεων του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την Διοίκηση για προσπάθεια φίμωσης των εκπροσώπων των εργαζομένων, αποκλείοντας από τον προαύλιο χώρο του ΕΚΑΒ τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Ενημερώνουμε τις συναδέλφους και τους συναδέλφους ότι σήμερα Παρασκευή, έγινε πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων του ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Υγείας με σκοπό να συναντηθούμε με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου για να εξευρεθούν λύσεις για τα δίκαια αιτήματά μας. Η συνάντηση τελικά έγινε μετά από πίεση που ασκήθηκε τόσο με την επίσχεση εργασίας και τις δράσεις μας από τις 9-12-2015, όσο και με την εκτεταμένη προβολή των προβλημάτων μας από τα ΜΜΕ και παρά τις προθέσεις της Διοίκησης να τρομοκρατήσει εργαζομένους και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων με αποκλεισμό των τηλεοπτικών συνεργείων από τον προαύλιο χώρο του ΕΚΑΒ, με ελέγχους - παρουσιολόγια στους εργαζομένους που συμμετείχαν στην επίσχεση, με προσπάθεια φίμωσης εκπροσώπων εργαζομένων και απειλές για λήψη «μέτρων» για την διακοπή της επίσχεσης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε:

1) Οικονομικά: έως 27-12-15 πληρωμή εξαιρέσιμων (νυχτερινά-αργίες) που αφορούν τους μήνες Σεπτέμβριο- Οκτώβριο- Νοέμβριο 2015.
2) Θεσμικά: με την έκδοση δελτίου τύπου το οποίο μας έδωσε, ώστε να υπάρχει γραπτή δέσμευση για τα θέματα που θα κατατεθούν σε Πολυνομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα και αφορούν την εξαίρεση από τις περικοπές του νόμου 4336 που θα ισχύσουν από το 2016.
α) χορήγηση δαπάνης στολής για το έτος 2016.
β) διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στις εκτός έδρας αποζημιώσεις.
γ) διατήρηση της ασφαλιστικής κάλυψης για ατύχημα στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.
δ) Αποκατάσταση της αδικίας, με χορήγηση της πτητικής αποζημίωσης στους διασώστες που εκτελούν αεροδιακομιδές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΑΒ: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την Διοίκηση για τρομοκρατία και λογοκρισία"

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα για το προσφυγικό

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Δευτέρας, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Μουζάλα.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα προσλαμβάνει πλέον «ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνον για τους νησιωτικούς δήμους που αποτελούν τόπους υποδοχής, αλλά και για τους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα».

Η ΚΕΔΕ προαναγγέλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα αυτό, οι οποίες θα καθοριστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακόμη και τώρα «δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, να αδυνατεί να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και αναλώνεται σε κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα».

Τονίζει δε ότι ως Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση «δεν θα υποκαταστήσουμε την Κυβέρνηση, αλλά θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα την υποχρεώσουν επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως έχουμε κάνει ως θεσμός κι εμείς και με το παραπάνω». Υπογραμμίζει τέλος ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα και οι δήμοι μας σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών, δεν θα ανεχτούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη στις τοπικές μας κοινωνίες».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα για το προσφυγικό"

«Ο φόρος στα καπνικά προϊόντα δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα»

«Κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, χάνουμε περισσότερους φόρους από ό,τι εισπράττουμε». Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας προϊόντων καπνού, και αναγνώρισε ότι η αύξηση της φορολόγησής τους είχε επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από τις πολιτικές που, παρά τις αρχικές μας προθέσεις, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα και οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και περιπτέρων», επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την ιχνηλασιμότητα των πακέτων τσιγάρων, με στόχο, όπως είπε, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.

Ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε σημαντική για τη πάταξη της λαθρεμπορίας, τη δωρεά αυτοκινούμενου σκάνερ από την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» κόστους 2 εκατ. ευρώ, καθώς όπως είπε, θα ελέγχονται τα λιμάνια αλλά και τα φορτηγά που θα διέρχονται από τις πύλες εισόδου. Μάλιστα προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προμήθεια και άλλων παρόμοιων σταθερών μηχανημάτων ελέγχου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο φόρος στα καπνικά προϊόντα δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα»"

Αλεξιάδης: Δεν μου επιτρέπεται να δώσω δημόσια ονόματα μεγαλοοφειλετών

Λίστα αντί… λίστας στη Βουλή, μετά την εκ νέου κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για το θέμα των μεγαλοφειλετών που ευνοήθηκαν από τη ΠΝΠ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αν και παρέθεσε ποσοτικά στατιστικά στοιχεία, δεν κατέθεσε τη λίστα με τα ονόματα, επικαλούμενος το θεσμικό πλαίσιο που το απαγορεύει, ενώ μίλησε αρκετές φορές για κακή, σύμφωνα με τον ίδιον, διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κουτσούκο, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της πρώην υφυπουργού κ. Νάντια Βαλαβάνη εντάχθηκαν στις 100 δόσεις όσοι χρωστούσαν πάνω από ένα εκατ. ευρώ “χαρίζοντας” πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ο κ. Κουτσούκος έκανε λόγο για ρύθμιση που ήρθε πλαγίως και για μεθόδευση για να εξυπηρετηθούν γνωστοί επώνυμοι μεγαλοοφειλέτες.

Ο κ. Αλεξιάδης επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση ζητώντας να εξηγήσει πού είναι οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάνρτ και γιατί δεν πήρε παράταση. Κατέθεσε στοιχεία για τον αριθμό και το κεφάλαιο όσων μπήκαν στη ρύθμιση, ωστόσο, τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει τώρα δεν επιτρέπει να δώσει λίστα με τα ονόματα. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του νόμου, υπογραμμίζοντας ότι ήδη γίνονται βήματα για φορολογικά θέματα.

“Αντιπαρέρχομαι την επίθεση και τον τόνο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι “ δεν απαντάτε σε ένα ερώτημα που ήταν επί τρία χρόνια η λίστα Λαγκάρντ. Ξεχάσατε τι κάνατε τόσα χρόνια τι έχετε περάσει με ΠΝΠ; O,τι στοιχείο έχετε ζητήσει σας το έχουμε δώσει, μόλις υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο θα το κάνουμε. Δεν καλύπτω προσωπικά, ούτε πολιτικά κανέναν. Εσείς ποιους καλύπτατε με το να μη φέρνετε τη λίστα Λαγκάρντ;”.

Παρά ταύτα, ο κ. Κουτσούκος απάντησε ότι ψεύδεται και ότι “προσπαθούμε να μάθουμε ποιους εξυπηρέτησατε”, ενώ επισήμανε στον αναπληρωτή υπουργό ότι υπάρχει ήδη το πλαίσιο, με εγκύκλιο που είχε φέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και επιτρέπει τη δημοσίευση. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε μάλιστα ότι στη σελίδα του υπουργείου Οικονομικών είναι δημοσιευμένα στοιχεία μεγαλοοφειλέτων και ζήτησε να επικαιροποιηθούν.

Σχετικά με το νέο σκάνερ που έγινε δωρεά στο υπουργείο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνά, απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι έγινε με βάση το νόμο και τη διαδικασία που προβλέπει τη δωρεά στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως επανέλαβε ο κ. Αλεξιάδης σύντομα θα κατατεθεί και σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, ενώ επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όπως διευκρίνισε η εταιρεία έκανε δωρεά το σκάνερ και από εδώ και πέρα και δεν θα σχετίζεται πια και πλέον “με αυτό το εργαλείο θα μπορούμε να ελέγχουμε τα κοντέινερ σε λιμάνια και δρόμους, με σύγχρονο τρόπο- θα ελέγχονται περί τα 50 φορτηγά. Τόνισε ότι “θέλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους με αυτοκινούμενα σκάνερ και σταθερά σκάνερ στα μεγάλα τελωνεία και λιμάνια. “Αυτή η κυβέρνηση είναι και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη λαθρεμπορία και το κάνουμε με πράξεις”, πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Δεν μου επιτρέπεται να δώσω δημόσια ονόματα μεγαλοοφειλετών"

Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των μεταφραστών του ΥΠΕΞ

Οι μεταφραστές της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, εν συνεχεία της από 09.12.2015 Ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ και με την οποία ανακοινώθηκε ότι κατά την συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 στο Υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκαν:

α) Η κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. 093.7/ΑΣ5950, ΦΕΚ 1986/14.9.2015) και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α. υπ’ αριθμ. 2/73325/0026, ΦΕΚ 2502/19.11.2015), β) η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς πληρωμής των ιδιωτών μεταφραστών, και σε ένδειξη καλής θελήσεως, αποφάσισαν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 10.12.2015, την προσωρινή αναστολή της αποχής από κάθε μεταφραστικό έργο έως και την 08.01.2016, εν αναμονή της άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι προαναφερθέντες Υπουργοί. Συνεπώς οι μεταφραστές θα αναλαμβάνουν κανονικά μεταφραστικό έργο από την Παρασκευή 11.12.2015.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των μεταφραστών του ΥΠΕΞ"

Νεα δίωξη σε βάρος Λιακουνάκου για τα εξοπλιστικά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη διερεύνηση εξοπλιστικών προγραμμάτων από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς μια νέα δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των διώξεων με τις αμφιλεγόμενες και φερόμενες ως επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων. Στο επίκεντρο και αυτή τη φορά των εισαγγελικών διώξεων, βρίσκεται ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Ειδικότερα, από την εισαγγελία Διαφθορας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικού Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα αδικήματα για τα οποία διώκονται οι εμπλεκόμενοι, είναι αυτά της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ακόμη, η εισαγγελία προχώρησε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. Τα νέα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας είναι αυτά της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στις παραπάνω πράξεις της απιστίας.

Ειδικότερα, η υπόθεση την οποία διερεύνησαν με παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνιος Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου αφορά στη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος $594 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της έρευνας τους παράγγειλαν τη διενέργεια ανάλυσης των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι υπογραφές για την επίμαχη σύμβαση …έπεσαν κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, στην σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

Ακόμη από την έρευνα προέκυψε ότι τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά. Αντίθετα, ωφελήθηκε η εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί την τέταρτη περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εμπλοκή ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Έχει προηγηθεί η άσκηση διώξεων σε βάρος του για το οπλικό σύστημα του ηλεκτρονικού πολέμου για τον Ελληνικό Στρατό, των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ERIEYE. Μάλιστα για την τελευταία αυτή υπόθεση την οοία επίσης διερεύνησαν οι ίδιοι εισαγγελείς ο επιχειρηματίας έχει κριθεί προφυλακιστέος.

Στη Βουλή

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη δικογραφία παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, καθώς αντίγραφά της θα διαβιβαστούν στο Κοινοβούλιο μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της Σύμβασης 22/2003.
Η διερεύνηση της σύμβασης κύριας προμήθειας των 12 ελικοπτέρων AH-64D Apache συνεχίζεται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεα δίωξη σε βάρος Λιακουνάκου για τα εξοπλιστικά"

Συλλαλητήριο Ικαριωτών και εργαζομένων του ΕΚΑΒ στο υπουργείο Υγείας

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα υφιστάμενα προβλήματα στον τομέα Υγείας στο νησί τους πραγματοποιούν το πρωί της Παρασκευής, φορείς του νησιού έξω από το Υπουργείο Υγείας. 

Αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο βρίσκονται συγκεντρωμένοι και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, που έχουν παρατάξει τα ασθενοφόρα κατά μήκος της οδού Αριστοτέλους, η οποία παραμένει κλειστή.

Κάτοικοι της Ικαρίας αλλά και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έξω από το υπουργείο ΥγείαςΥγείας

Πανό των Ικαριωτών στο υπουργείο Υγείας

Οι κάτοικοι του «νησιού της μακροζωίας» και η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους, στην οποία συμμετέχει και το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Ικαρίας αναφέρουν στο ψήφισμά τους χαρακτηριστικά:
«Υποστηρίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ομόφωνα το ενέκρινε Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας στην τελευταία του συνεδρίαση. Διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.Όλη η λογική μας  περιγράφεται με τη φράση:  "Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας"».

Το ψήφισμα συνυπογράφουν: Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας, Σωματείο Επισιτισμού Ικαρίας, Σωματείο ΕΤΕ/ ΔΕΗ, Σωματείο μισθωτών συνταξιούχων, Σύλλογος αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας, ΈνωσηΔημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας.

H απόφαση της ΟΛΜΕ
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 από τις 11:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ. για την ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των συναδέλφων που υπηρετούν στα σχολεία που καλύπτει η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων στην κινητοποίηση που διοργανώνεται στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα την ίδια μέρα στις 11.00 π.μ.  για τα τοπικά ζητήματα της υγείας και της παιδείας.

Σύλλογος ΠΕ Ικαρίας και Φούρνων
Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έλαβαν την ακόλουθη απόφαση: «Αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Συλλόγου στην κινητοποίηση για την Υγεία στην Αθήνα την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου (βλ. και τη συνημμένη αφίσα της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους). 

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μελών του Συλλόγου στην κινητοποίηση κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου (8:00-11:00 για το πρωινό και 13:15-16:15 για το ολοήμερο) και καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να κηρύξει συμπληρωματική 3ωρη στάση εργασίας (11:00-14:00).

Επίσης, κηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (13:15-16:15) για τα ολοήμερα τμήματα την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, ώστε να είναι δυνατή η μετακίνηση των συναδέλφων με το πλοίο για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Παρασκευής στην Αθήνα».

Συγκεντρώσεις για την Υγεία
Την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη στη Σάμο στις  6:00 το απόγευμα στο Νοσοκομείο Σάμου και για την Ικαρία: 11:00 το πρωί στο Υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα, καλούν το εργατικό κέντρο νομού Σάμου

Aπαιτούμε και διεκδικούμε:

•Άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στα νησιά μας.
•Προσλήψεις άμεσα μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
•Αυτόνομο, πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.
•Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής  δράσης. Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Η ΕΛΜΕ Ικαρίας & Φούρνων
Η επιτακτική ανάγκη κάλυψης της θέσης του αναισθησιολόγου, η στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων και του νοσοκομείου, η μονάδα τεχνητού νεφρού και ο αξονικός τομογράφος αποτελούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. Σε συνέχεια του μεγάλου και πολύμορφου αγώνα με τον οποίο υπερασπιστήκαμε το Νοσοκομείο μας όλα αυτά τα χρόνια η 11η του Δεκέμβρη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ακόμα σημαντικό σταθμό.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων κηρύσσει στάση εργασίας για την Παρασκευή 8:00-11:00 π.μ. ώστε με την συμπληρωματική στάση της ΟΛΜΕ 11:00-14:00, να διαμορφωθεί το απεργιακό κάλεσμα της 11/12 για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νησιών μας.

Η υπόθεση της ΥΓΕΙΑΣ δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Η καθολική συμμετοχή στην απεργία και η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην  συγκέντρωση της Αθήνας είναι αυτή που κρίνει την δυνατότητα μας να υπερασπιστούμε το πιο κρίσιμο δικαίωμα για εμάς και τα παιδιά μας. Την Παρασκευή 11/12 κλείνουμε τα σχολεία. Συμμετέχουμε στην απεργία και τις κινητοποιήσεις».

Η απόφαση του Δήμου Ικαρίας
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του τακτική συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα ότι προκύπτει εκ νέου ανάγκη για κινητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα της υγείας στο αρμόδιο υπουργείο. Κινητοποίηση στην οποία θα καλούν όσοι φορείς συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο και με το πλαίσιο αιτημάτων που ο κάθε φορέας εκτιμά ως αναγκαίο για τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ικαρίας καλεί τόσο τις παροικιακές οργανώσεις της Αθήνας όσο και τους μαζικούς φορείς των νησιών μας. Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που  να οργανώνει σε συνεννόηση με τους  εργαζόμενους στην υγεία, στις 11/12/2015(11: 00 π.μ)


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο Ικαριωτών και εργαζομένων του ΕΚΑΒ στο υπουργείο Υγείας"

Απεργούν την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρώντας στη λειτουργία των καταστημάτων

Πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 16 ν. 4177/2013, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται προαιρετικά τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 13 και στις 20 Δεκεμβρίου, και την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, ειδικά τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο -το οποίο και η σημερινή Κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της, αφήνει εντελώς άθικτο- θα εξοντώσει τους εμποροϋπάλληλους, αφού τους αναγκάζει να εργαστούν «σερί», χωρίς καμιά ανάπαυση, για πάνω από έναν μήνα και μάλιστα στην πλειονότητά τους απλήρωτοι για την κυριακάτικη εργασία.

«Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα τους ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, που σαν τελικό στόχο έχουν τη μονοπώληση του εμπορίου από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά, οδηγώντας σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους» προσθέτει η Ομοσπονδία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρώντας στη λειτουργία των καταστημάτων"

Μαλλιά κουβάρια Σερβία-Σκόπια για μια πινακίδα

Τεταμένες είναι τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις Βελιγραδίου -Σκοπίων εξαιτίας της ανάρτησης στη νότια Σερβία, πινακίδας που αναφέρει ως ΠΓΔΜ (σερβικά:BJRM) το γειτονικό κράτος.

Η πινακίδα παρέχει πληροφορίες για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-75 στη νότια Σερβία, σχετικά με το μήκος του υπό κατασκευή δρόμου, το κόστος, τον χρηματοδότη και την ημερομηνία παράδοσης του έργου. Εκείνο που ενόχλησε τα Σκόπια είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της πινακίδας αναγράφεται: «Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε-75, Διάδρομος 10, Βελιγράδι- Σύνορα με ΠΓΔΜ».

Τα Σκόπια ζητούν να αναγραφεί αντί για ΠΓΔΜ το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως ανέφερε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών «η Πρέσβης της Σερβίας στα Σκόπια, Ντούσανκα Ντίβιακ-Τόμιτς κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ όπου της επιδόθηκε προφορική νότα διαμαρτυρίας με την απαίτηση να διορθωθεί η ονομασία και να αναγραφεί Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντιδρώντας στην απαίτηση των Σκοπίων δήλωσε στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου ότι «η πινακίδα θα παραμείνει ως έχει».

«Τώρα τους ενοχλεί η πινακίδα και ότι ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, εμάς δεν πρέπει να μας ενοχλεί. Είναι καιρός να πάψουμε να δουλεύουμε εναντίον των δικών μας συμφερόντων. Αλήθεια είναι ότι τους αναγνωρίσαμε με το όνομα Μακεδονία αλλά αυτό έγινε από τον Μιλόσεβιτς την δεκαετία του ΄90», σχολίασε σε έντονο ύφος ο Ντάτσιτς υπενθυμίζοντας ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν το Κόσοβο παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας.

Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Βλαντίτσιν Ηαν - Ντόνι Νεράτοβατς όπου στήθηκε η πινακίδα χρηματοδοτείται από την σερβική κυβέρνηση και την κατασκευή του έχει αναλάβει η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Τέρνα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/ ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαλλιά κουβάρια Σερβία-Σκόπια για μια πινακίδα"

Αλεξιάδης: Έχω αδικηθεί - Μαζεύουμε αποδείξεις για το 2015 - ΒΙΝΤΕΟ

«Έχω αδικηθεί, ποτέ δεν είπα για αναδρομικό φόρο του 2015 και δεν θα γίνει καμία αύξηση φορών για τα φετινά εισοδήματα» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

«Έβγαλα διάψευση την επόμενη μέρα έπρεπε να κρυφτεί η διάψευση, και δεν έπαιξε όπως δεν έπαιξε και το αυτοκινούμενο σκάνερ» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Δεν έχει κανένα νόημα η ιστορία για τις αποδείξεις» σημείωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, κάνοντας λόγο για «νομοτεχνική διάταξη για να λύσουμε νομοθετικό κενό που υπήρχε από το 2014».

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε για παραπληροφόρηση MME και δημοσιογράφους. Ο κ. Αλεξιάδης έκανε δε λόγο για «συγκεκριμένη κατηγόρια δημοσιογράφων με συγκεκριμένη πολιτική στάση».

«Για το 2015 συνεχίζουμε να μαζεύουμε αποδείξεις για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 το αφορολόγητο θα συνδέεται με τις δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Έχω αδικηθεί - Μαζεύουμε αποδείξεις για το 2015 - ΒΙΝΤΕΟ"

Αμερικανός ΥΦΟΙΚ: 40 εκατ. δολάρια το μήνα κερδίζει το IK από λαθρεμπόριο πετρελαίου

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιδίδονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου αξίας που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία βάση, εκ του οποίου μεγάλες ποσότητες πωλούνται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ένα μέρος του φθάνει στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Άνταμ Σούμπιν, υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το ΙΚΙΛ (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, η παλιότερη ονομασία του ΙΚ) πουλάει μια μεγάλη ποσότητα πετρελαίου στο καθεστώς του Άσαντ», επισήμανε ο Σούμπιν, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τσάταμ Χάους του Λονδίνου.

Οι δύο πλευρές «προσπαθούν να σφαγιάσουν η μια την άλλη αλλά παρ' όλ' αυτά κάνουν εμπόριο αξίας εκατομμυρίων επί εκατομμυρίων δολαρίων», συνέχισε ο Σούμπιν.

«Οι ποσότητες για τις οποίες μιλάμε και τα χρηματικά ποσά για τα οποία μιλάμε έχουν πολύ μεγάλο όγκο», υπογράμμισε το στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Σούμπιν, η «μεγαλύτερη ποσότητα» του πετρελαίου που διακινεί το ΙΚ καταλήγει στα χέρια του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ, ένα μέρος του καταναλώνεται εσωτερικά, στις περιοχές που κατέχει το ΙΚ, και το υπόλοιπο πετρέλαιο μεταφέρεται και πωλείται στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Κούρδων και στην Τουρκία.

«Μέρος του περνάει τα σύνορα με την Τουρκία», ανέφερε ο υφυπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι τζιχαντιστές έχουν εξασφαλίσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια κάνοντας πωλήσεις στη μαύρη αγορά κι έχουν λεηλατήσει αντικείμενα και ρευστό ύψους άλλου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, κυρίως από τα χρηματοκιβώτια τραπεζών, στα εδάφη της ιρακινής και της συριακής επικράτειας που έχουν καταλάβει, κατά τους υπολογισμούς που ανέφερε ο Σούμπιν στην ομιλία του.

Εξάλλου οι τζιχαντιστές έχουν «αποσπάσει πολλά ακόμη εκατομμύρια δολάρια από τους πληθυσμούς που ζουν [σε περιοχές] υπό τον έλεγχό τους, συχνά με βάρβαρους τρόπους», τόνισε ο ίδιος.

«Η αίσθησή μας είναι πως το ΙΚΙΛ εξασφαλίζει κέρδη βασικά από τις πετρελαιοπηγές, και έτσι παρότι το πετρέλαιο του ΙΚΙΛ καταλήγει σε διάφορα μέρη, δεν είναι εκεί που πρέπει να ασκήσουμε την πίεση για να μειώσουμε τις χρηματικές του ροές—στην πραγματικότητα, καταλήγουμε στην καταστροφή των εγκαταστάσεών του», εξήγησε ο Σούμπιν, ο οποίος επισήμανε ότι η μείωση των εσόδων των τζιχαντιστών θα είναι μια «δύσκολη» διαδικασία.

«Αντίθετα με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», το ΙΚ «συγκεντρώνει ένα μικρό μέρος των πόρων που διαθέτει από εξωτερικούς χρηματοδότες. Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του από την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές που ελέγχει», ανέφερε. «Γι' αυτό είναι δύσκολο να σταματήσει η χρηματοδότησή του».

Μολαταύτα, το ΙΚ μπορεί να «έχει μεγάλα πλούτη, αλλά έχει αδυναμίες», είπε.

Καθώς εμπλέκεται σε μάχες σε πολλαπλά μέτωπα, η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι έχει «μονίμως» ανάγκη χρήματα για να πληρώνει τα μέλη της, να τους δίνει όπλα και πυρομαχικά, να διατηρεί σε λειτουργία και να συντηρεί εγκαταστάσεις και να προσφέρει στον πληθυσμό στα εδάφη της βασικές υπηρεσίες, απαρίθμησε ο Άνταμ Σούμπιν. Έχει επίσης ανάγκη να αποκτά πρόσβαση στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα για τη μεταφορά κεφαλαίων ή την εισαγωγή εμπορευμάτων. «Στοχοθετούμε και τις δύο αυτές διαστάσεις», σημείωσε.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΙΚ θα συζητηθεί σε μια συνεδρίαση —χωρίς προηγούμενο— των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 17η Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανός ΥΦΟΙΚ: 40 εκατ. δολάρια το μήνα κερδίζει το IK από λαθρεμπόριο πετρελαίου"

Κούρεμα μέχρι και 40% στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων

Έως το τέλος του χρόνου θα γίνει πιθανότατα η πληρωμή του μερίσματος των δικαιούχων του Μετοχικού Ταμείου του Δημοσίου.

Τα ποσά είναι κυριολεκτικά στον αέρα καθώς το Ταμείο αδυνατεί να πληρώσει στο σύνολό τους τα ποσά που δικαιούνται οι 280.000 ασφαλισμένοι.

Οι πληροφορίες λένε τώρα ότι η πιο πιθανή ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος είναι η 30η Δεκεμβρίου του 2015.

Ως προς τα ποσά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι “κουρεμένα. Το «κούρεμα» πιθανότατα θα είναι δύο ταχυτήτων.

Όσοι είναι παλιού συνταξιούχοι και έχουν μέρισμα άνω των 250 ευρώ θα δουν μείωση 40%, ενώ όσοι είναι νέοι, αποχώρησαν δηλαδή μετά το 2011 θα δουν τις αποδοχές τους «κουρεμένες» κατά 30%.

Λόγω του μεγάλου προβλήματος του Ταμείου ήδη εξετάζεται η κατάργηση της καταβολής του μερίσματος σε συζύγους δικαιούχων και σε άγαμες θυγατέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούρεμα μέχρι και 40% στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news