facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Θέμα 15ετίας έθεσαν οι θεσμοί

«Ποδαρικό» με ασφαλιστικό θα κάνει η κυβέρνηση καθώς δανειστές και υπουργός Εργασίας συμφώνησαν να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλυτική περιγραφή της νέας δομής του συστήματος, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε 1,5 ώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους, έδειξαν τις προθέσεις τους κάνοντας ερωτήσεις.

Μάλιστα, επανέφεραν το θέμα της 15ετίας, επισημαίνοντας σε διάφορα σημεία της συζήτησης ότι η πρόβλεψη για καταβολή σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης λειτουργεί αποτρεπτικά για την ασφάλιση.

Στην πράξη, οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται εκτός ατζέντας, σε ένα θέμα που είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης, από 15 (4.500 ένσημα) σε 20 (6.000 ένσημα).

Δεν αποκλείεται, στη συζήτηση που γίνεται για την Εθνική Σύνταξη, οι εκπρόσωποι των θεσμών να συνδέουν την καταβολή της, με εισοδηματικά κριτήρια, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει μόνο 15 έτη ασφάλισης.

Άλλωστε, σχετική πρόβλεψη υπήρχε στο Μνημόνιο, δεν θεσμοθετήθηκε όμως όταν ψηφίστηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή της κατώτατης σύνταξης χωρίς τη συμπλήρωση των 67 ετών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξε αντίδραση από τους επικεφαλής των θεσμών για την αύξηση των εισφορών ως αντιστάθμισμα των μειώσεων, απάντησε ότι το άκουσαν χωρίς να το απορρίψουν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Θέμα 15ετίας έθεσαν οι θεσμοί"

Αλεξιάδης: Μέσω τραπέζης όλες οι δαπάνες που δηλώνονται από το 2016

Δεν θα υπάρξει αναδρομικός φόρος για το 2015 όπως τουλάχιστον υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο από το 2016 γίνεται η υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα οποιασδήποτε δαπάνης δηλώνεται στην φορολογική δήλωση. Θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών.

Μετά από 2,5 ώρες διαβουλεύσεων με τους θεσμούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, ανέφερε ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα από το 2016 και μετά θα απαιτείται για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου ένα ποσοστό δαπανών (ενδεχομένως 10% του εισοδήματος, όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) να έχει γίνει με «πλαστικό» χρήμα, μέσω τραπέζης. Αντίστοιχα, όμως, η κάθε άλλη δαπάνη που δηλώνεται στο Ε1 (όπως δαπάνες για ιατρούς ή αγορά αυτοκινήτου κτλ) θα πρέπει, επίσης, να γίνεται και μέσω τραπέζης.

Επιπλέον, και ασχέτως από την πορεία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οποιαδήποτε δαπάνη δηλώνουν στα έξοδά τους και αυτή να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, υπήρξε συμφωνία με τους Θεσμούς για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας ΓΓΔΕ.

Σημειώνεται ότι στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα υπάρχει και διάταξη για τη δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης των ζευγαριών που κάνουν χρήση του συμφώνου συμβίωσης ανεξαρτήτου φύλου.

Παρόλα αυτά, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι «ενώ εμείς θέλουμε να έρθει το περιουσιολόγιο και η ρύθμιση για την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων μέσα στον Δεκέμβριο, περιμένουμε το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Μέσω τραπέζης όλες οι δαπάνες που δηλώνονται από το 2016"

Μήνυμα Κομισιόν σε Ελλάδα και άλλες εννιά χώρες για εγγύηση καταθέσεων

Την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με την εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ζήτησε από την Ελλάδα και ακόμα εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εφαρμογή της επίμαχης ευρωπαϊκής οδηγίας για την καλύτερη προστασία των καταθετών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταδιακή δημιουργία του κοινού ευρω-ταμείου εγγύησης καταθέσεων, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει έως το 2024, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κοινοτικούς κανόνες έπρεπε κανονικά να είχε ολοκληρωθεί έως τις 3 Ιουλίου 2015.

Πέραν της Ελλάδας, «ένοχοι» για καθυστέρηση στη νομοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.

Το σχεδιαζόμενο κοινό εγγυητικό ταμείο θα διασφαλίζει τις καταθέσεις όλων των αποταμιευτών στην ευρωζώνη έως το ποσό των 100.000 ευρώ, αποτρέποντας τις μαζικές εκροές καταθέσεων λόγω πανικού και τα φαινόμενα bank run που υπήρξαν στην Ελλάδα πριν την επιβολή των capital controls, τον Ιούνιο.

Το Βερολίνο όμως βλέπει τις προτάσεις της Επιτροπής – που στηρίζονται από την ΕΚΤ – ως μία απόπειρα μεταφοράς των υπέρμετρων ρίσκων που έχουν αναλάβει τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου στην πλάτη των γερμανών φορολογούμενων.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένος να κινηθεί ακόμα και δικαστικά για να εμποδίσει τα σχέδια των Βρυξελλών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Κομισιόν σε Ελλάδα και άλλες εννιά χώρες για εγγύηση καταθέσεων "

Έκλεισε η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ - Τι ορίζει

Σε συμφωνία κατέληξαν στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση:

- Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ ΔΕΗ-0,23% και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

- Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση.

- Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου όπως αναφερόταν νωρίτερα. Μένει ωστόσο να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ - Τι ορίζει"

Επιστρέφουν στη Μυτιλήνη για νέα «χαρτιά» οι μετανάστες που δεν πέρασαν από την ΠΓΔΜ

Στη Μυτιλήνη επιστρέφει μεγάλος αριθμός μεταναστών που απέτυχαν να περάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και επέστρεψαν στην Αθήνα.

Στόχος τους αφού καταστρέψουν τα χαρτιά που ήδη έχουν λάβει μετά την αρχική τους καταγραφή στο hot spot της Μυτιλήνης, να επανακαταγραφούν ως πολίτες προερχόμενοι από χώρες που δικαιούνται πολιτικό άσυλο δηλαδή ως Σύροι, Ιρακινοί ή Αφγανοί και έτσι να περάσουν τα σύνορα με τελικό προορισμό τους κάποια χώρα της βόρειας ή δυτικής Ευρώπης.

Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγουν αστυνομικές και λιμενικές αρχές της Λέσβου που παρατηρούν το φαινόμενο της επιστροφής μεταναστών στη Μυτιλήνη με πλοία της γραμμής να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα σήμερα που όπως χαρακτηριστικά έλεγε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος με το πλοίο της γραμμής στη Μυτιλήνη ήρθαν από τον Πειραιά περισσότεροι από 50 μετανάστες». Μάλιστα επτά από αυτούς συνελήφθησαν αφού κατείχαν πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα που τα είχαν αγοράσει έναντι 50 ευρώ το ένα από πωλητές τέτοιων πλαστών εγγράφων στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, έχουν μηδενιστεί σχεδόν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη βόρεια Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή του Αϊβατζίκ στην απέναντι Μικρασιατική ακτή και δεν επιτρέπουν την αναχώρηση. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα τη μετακίνηση του κέντρου της αναχώρησης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μεταξύ των περιοχών Αλτίνοβα, νότια του Αϊβαλί και Μπαντεμπλί νότια του Δικελί απέναντι από την ανατολική ακτή της Λέσβου.

Έτσι, το κύριο σημείο αποβίβασης πλέον μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο είναι στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης από τη Θερμή στα βόρεια μέχρι και το αεροδρόμιο στα νότια της πόλης. Αλλά και στην ίδια την πόλη της Μυτιλήνης αποβιβάζονται πλέον μετανάστες και πρόσφυγες. Σήμερα, στην περιοχή από τη Φυκιότρυπα μέχρι τα Μπλόκια δηλαδή στο χώρο της πόλης βόρεια του λιμανιού της, έφτασαν πέντε βάρκες με περισσότερους από 250 φυγάδες.

Συνολικά την Πέμπτη ο αριθμός των όσων έφτασαν στο νησί στη συντριπτική τους πλειοψηφία στις ανατολικές του ακτές, από τις 9 το πρωί έφτασε τις 2.000. Στο σύνολο τους, μεταφέρθηκαν και καταγράφονται στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν στη Μυτιλήνη για νέα «χαρτιά» οι μετανάστες που δεν πέρασαν από την ΠΓΔΜ"

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους

Ανώτατο όριο στα επιτόκια και πάγωμα για μια περίοδο των τόκων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σύνδεση των πληρωμών με την οικονομικών ανάπτυξη, είναι οι τρεις άξονες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Το έγγραφο εννιά σελίδων, που φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal και διανεμήθηκε και τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν το πρόγραμμα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν), συντάχθηκε από τον ESM, στις 10 Αυγούστου, και παρουσιάζει το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal, ο ESM εστιάζει σε τρία μέτρα:

* επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας,
* σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ της χώρας
* επιβολή ανώτατου ορίου ή αναστολή πληρωμής των τόκων.

«Τα μέτρα αυτά προσφέρουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να φέρουν την εξυπηρέτηση του χρέους πίσω σε βιώσιμο μονοπάτι» αναφέρεται στο έγγραφο, αποδεχόμενο τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται πως δεν γίνεται καμία αναφορά στο ενδεχόμενο μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, σενάριο που έχουν αποκλείσει όλες οι χώρες της ευρωζώνης από τον Ιούλιο.

Βασική υπόθεση του σχεδίου του ESM είναι πως οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, το όριο που θεωρεί βιώσιμο το ΔΝΤ. Μέχρι σήμερα η βασική μέτρηση για την βιωσιμότητα του χρέους ήταν το σύνολο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ως «δυσκολότερη περίοδος» για την Ελλάδα αναγνωρίζεται η 20ετία, 2023 έως 2043, καθώς εκτιμάται πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μπορεί να υπερβούν το 15%.Ο ESM προτείνει κατά την περίοδο αυτή αποπληρωμή να συνδεθεί με ένα ποσοστό του ΑΕΠ και ειδικότερα με το 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2023 - 2033 και με το 1,5% την περίοδο 2034-2044.

Εκπρόσωπος του ESM, επιβεβαιώνοντας το έγγραφο, σημείωσε πως πρόκειται για ένα «τεχνικό έγγραφο που συνέταξε το προσωπικό τον Αύγουστο και διανεμήθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας». «Το έγγραφο δεν στάλθηκε στα κράτη μέλη και δεν συζητήθηκε ποτέ στο Eurogroup και στο Eurogroup Working Group», σημείωσε.

Ο ESM προτείνει ακόμη να επεκταθεί κατά μια 10ετία η αναστολή της πληρωμής τόκων σε κάποια κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, ως το 2032. Ακόμη προτείνει να παγώσουν τα επιτόκια στο 2% για την δεκαετία από το 2023 έως το 2033. Ο ESM εκτιμά πως με τη λήψη αυτών των μέτρων η καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους θα μειωθεί κατά 52,5%, με το 6,1% να προέρχεται από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους"

Άλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό και Π. Φάληρο ενώνουν τις φωνές τους: Δεν θα γίνουμε Ειδομένη!

Την ώρα που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για τους οικονομικούς μετανάστες και, στην πραγματικότητα, από την στιγμή που τους μετέφερε από την Ειδομένη στην Αθήνα... δεν ξέρει τι να τους κάνει, οι δημοτικές αρχές τεσσάρων περιοχών της Αττικής ενώνουν τις φωνές τους ενάντια σε φερόμενα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία καταυλισμού μεταναστών εντός του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Φαλήρου, επιχειρούν να «προλάβουν» ενδεχόμενα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία καταυλισμού μεταναστών μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Η επιστολή των δημάρχων έχει ως εξής:
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

10 Δεκεμβρίου 2015

Αξιότιμε Υπουργέ κ. Μουζάλα,

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.

Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είχατε δεσμευτεί προσωπικά ότι τέλη Οκτωβρίου θα είχε κλείσει η προσωρινή δομή στο Ελληνικό, δέσμευση που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Αντί γι΄αυτό, μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληρεί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών -και όχι Σύρων προσφύγων- στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Σας ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία.
2. Πως θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;
3. Ως τι θα λειτουργήσουν προσωρινά οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου; Κέντρο υποδοχής; Κέντρο φιλοξενίας; Κέντρο διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι μια ανοιχτή ή κλειστή εγκατάσταση;
4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό για το σκοπό αυτό;
5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;
6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;
7. Πως και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες;

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ήδη η Νότια Αθήνα και οι δήμοι μας 3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν.

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Αναμένουμε άμεση συνάντηση μαζί σας και αναλυτική επίσημη ενημέρωση.
 
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΑΛΙΜΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Εμπαιγμός με τους μετανάστες: Τους πηγαινοφέρνουν Ειδομένη-Αθήνα χωρίς σχέδιο
Με την παραδοχή ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και όλα γίνονται βήμα-βήμα έκλεισε τις δηλώσεις του από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, όπου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες από την Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που είπε: «Δεν ξέρω πού θα πάνε οι μετανάστες μετά από εδώ, θα το μάθετε τότε».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το στάδιο πρέπει να έχει εκκενωθεί και παραδοθεί στην αθλητική ομοσπονδία στις 17 Δεκεμβρίου και υποσχέθηκε πως αυτό θα γίνει, «όπως κάνουμε μέχρι τώρα». Δεν ήταν σε θέση όμως να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα, που δεν αφορούν στο απώτερο μέλλον, αλλά στην επόμενη εβδομάδα. 

Ο κ. Μουζάλας πάντως ενημέρωσε πως ένα ποσοστό των μεταναστών αυτών που ήρθαν στην Αθήνα χθες από την Ειδομένη, «έχει απελπιστεί» και ζητά οικειοθελή επαναπατρισμό, που είναι η μία από τις δύο δυνατότητες που έχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι παράνομοι μετανάστες. 

Η άλλη εναλλακτική είναι να αιτηθούν άσυλο, διαφορετικά εφόσον περάσουν 30 ημέρες, χωρίς καμία τέτοια κίνηση εκ μέρους τους, η ελληνική πολιτεία μπορεί να τους απελάσει προς την πατρίδα τους. 

Στο Τάε Κβον Ντο βρίσκεται η υπηρεσία Ασύλου, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και έχει ζητηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να δημιουργήσει γραφεία εκεί, ώστε να κάνει τον επαναπατρισμό, «κάτι το οποίο αποδέχθηκε», όπως ενημέρωσε ο κ. Μουζάλας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό και Π. Φάληρο ενώνουν τις φωνές τους: Δεν θα γίνουμε Ειδομένη!"

Μοσκοβισί: Όχι σε διαγραφή χρέους, ναι στη βελτίωση των όρων αποπληρωμής

Με νέα του δήλωση επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, την ίδια στιγμή που εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν χρήζει νέας ελάφρυνσης, αλλά μίας βελτίωσης των όρων αποπληρωμής.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «απαραίτητη».

Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα, την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου του 2016, γεγονός που όπως εξήγησε, θα προλειάνει το έδαφος για την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα δεν χρήζει νέας ελάφρυνσης, αλλά μίας βελτίωσης των όρων αποπληρωμής.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Όχι σε διαγραφή χρέους, ναι στη βελτίωση των όρων αποπληρωμής"

«Ναι» από FRONTEX για την αποστολή RABIT στα νησιά του Αιγαίου

Δεκτό έγινε από την FRONTEX το αίτημα της Ελλάδας για την αποστολή ομάδων ταχείας αντίδρασης (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας, η ανάπτυξη των ομάδων ταχείας αντίδρασης θα επιτρέψει την αύξηση των θαλάσσιων και χερσαίων περιπολιών, αλλά και την ευκολότερη ταυτοποίηση των αφιχθέντων αφού πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν ιδιαίτερα για την ανεξέλεγκτη είσοδο ανθρώπων στην Ευρώπη από τα ελληνικά νησιά, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι δύο από τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στη Λέρο.

Σε μία ένδειξη των ανησυχιών των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή για τη μη αποστολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων καταγεγραμμένων αφίξεων.

Η ενίσχυση των περιπολιών μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην αποτροπή περισσότερων ναυαγίων, καθώς – παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού – μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους που ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια ανακόπτεται πριν φτάσει στην ακτή.

Οι αποστολές RABIT είναι περιορισμένης διάρκειας. Αρχικά διαρκούν έως τρεις μήνες και μπορούν να επιμηκυνθούν μόνο μία φορά, για ένα ακόμα τρίμηνο.

Σε αντίθεση με τις τυπικές αποστολές της FRONTEX, η συνεισφορά των κρατών-μελών για τη στελέχωση των RABIT με συνοριοφύλακες είναι υποχρεωτική.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» από FRONTEX για την αποστολή RABIT στα νησιά του Αιγαίου"

Βούτσης προς δικαστές: Ή όλα τα «πόθεν έσχες» στη φόρα ή κανένα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο «υπόγειος» πόλεμος μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες αναφορές του πρώτου για την ανάγκη δημοσιοποίησης και των «πόθεν έσχες» των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, εκτός των πολιτικών.

Ο κ. Βούτσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επανήλθε στο θέμα, εξηγώντας ότι αποτελεί ζήτημα ισηγορίας και ισονομίας η δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» όλων των υπόχρεων ή, τουλάχιστον, «των ανώτερων, των εκδοτών εν προκειμένω ή κάποιων -επιτρέψτε μου την έκφραση- μεγαλοδημοσιογράφων, ή αντίστοιχα βαθμών δικαστικών, ή αντίστοιχα βαθμών αστυνομικών, ή αντίστοιχα προέδρων επιτροπών προμηθειών, προέδρων που διαχειρίζονται πάρα πολλά χρήματα».

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βούτση πως, «αν υπάρχει ένα αίτημα από άλλες κατηγορίες (σ.σ. υπόχρεων υποβολής «πόθεν έσχες») για το ότι δεν βοηθάει -και κρατήστε αυτό που σας λέω- η ανάρτηση καμιάς κατηγορίας, άρα ούτε το πολιτικό σύστημα να αναρτά (σ.σ. να δημοσιοποιεί τα «πόθεν έσχες») θα μπορούσε να συζητηθεί».

Επισήμανση που έρχεται ως απάντηση στην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη που, πριν από λίγες ημέρες, είχε υποστηρίζει ότι «όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς, συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται (σ.σ. των δικών τους «πόθεν έσχες»), εν όψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίων τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης προς δικαστές: Ή όλα τα «πόθεν έσχες» στη φόρα ή κανένα"

Προειδοποίηση της Κομισιόν για αργούς ρυθμούς ταυτοποίησης μεταναστών

Σχεδόν για το 1/3 των καταγεγραμμένων αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί διαβίβαση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών -όπως ορίζει το κοινοτικό δίκαιο- σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το ζήτημα αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, το πρώτο βήμα της διαδικασίας παράβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 492.000 αφίξεις, ωστόσο στη βάση δεδομένων Eurodac εστάλησαν δακτυλικά αποτυπώματα από περίπου 121.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο στην Ιταλία -κατά της οποίας επίσης έχει κινήσει τη διαδικασία παράβασης η Επιτροπή- καταγράφηκαν 65.000 αφίξεις διά θαλάσσης, και από αυτές σε περίπου 29.000 έγινε αποτελεσματική λήψη και διαβίβαση δακτυλικών αποτυπωμάτων στη βάση δεδομένων Eurodac.

Στο τρίτο και τελευταίο κράτος-μέλος που έστειλε προειδοποιητική επιστολή η Επιτροπή, στην Κροατία, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 340.000 αφίξεις και αποστολή δακτυλικών αποτυπωμάτων στην εν λόγω βάση δεδομένων μόνο για 575.

«Η Επιτροπή γνωρίζει καλά την πίεση που υφίστανται τα κράτη-μέλη, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα και γι’ αυτό υιοθέτησε την προσέγγιση των hot spots» δήλωσε η Ν. Μπερτό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες και προσέθεσε πως ευρωπαϊκά μέσα και ευρωπαϊκοί οργανισμοί κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των νέων αφίξεων. Ωστόσο, κατέληξε πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αλλάζει, και είναι αναγκαία η «πλήρης εφαρμογή» της.

Τέλος, συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη χρήση χαρτιού, και όχι με τα ειδικά μηχανήματα τα οποία δεν έχει παραλάβει ακόμα η Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση της Κομισιόν για αργούς ρυθμούς ταυτοποίησης μεταναστών"

Όλες οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των μορίων των πανελλαδικών εξετάσεων, που αποτελούν το «κλειδί» για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ φέρνει το υπουργείο Παιδείας.

Η σχετική υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από τον Νίκο Φίλη δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Η μεγάλη αλλαγή όπως φαίνεται από τη εγκύκλιο είναι ότι για τον υπολογισμό των μορίων δεν υπολογίζεται καθόλου ο βαθμός του σχολείου σε κανένα μάθημα.

Με τον τρόπο αυτό αποσυνδέεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη σχολική επίδοση και επαφίεται αποκλειστικά στις γραπτές εξετάσεις.

Επιπλέον για την εισαγωγή σε σχολή ενός επιστημονικού πεδίου τα μόρια υπολογίζονται μόνο από τα τέσσερα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο πεδίο. Αυτό συνεπάγεται ότι αν ένας υποψήφιος εξεταστεί και σε πέμπτο μάθημα ο βαθμό του σε αυτό το μάθημα θα μετρήσει μόνο για τον υπολογισμό των μορίων για το δεύτερο επιστημονικό πεδίο.

Δείτε το ΦΕΚ

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης:

1. Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που είναι ενταγμένα σε Επιστημονικά Πεδία σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 995Β ́/2015), γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ορίστηκαν στο άρ. 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 Α ́/2015), πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως καθορίστηκαν στο άρ. 2 της υπ’ αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 995 Β ́/2015).

Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα όπως αυτά προβλέπονται στην παρ. 3 του άρ. 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50Α ́/2015).

2. Προκειμένου για Σχολές ή Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής:

Στο σύνολο μορίων της προηγούμενης παραγράφου προστίθενται τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το εκατό (100) του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες με τον αντίστοιχο συντελεστή κατά περίπτωση. Κατά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης:

¡ Βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο γραπτός βαθμός που σημείωσε στην απαιτούμενη εξέταση ο υποψήφιος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου. Για τις περιπτώσεις που εξετάζονται δύο ειδικά μαθήματα είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων. Ο μέσος όρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή των βαθμών των δύο μαθημάτων στην εικοσάβαθμη κλίμακα και εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.

Στην περίπτωση που υποψήφιος έχει εξετασθεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο μάθημα της ξένης γλώσσας, για τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξετάστηκε, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες.

ii Βαθμός πρακτικών δοκιμασιών είναι ο μέσος όρος των βαθμών που αντιστοιχούν στις τρεις δοκιμασίες αγωνίσματα που διαγωνίστηκε ο υποψήφιος και ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.

Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση δεκάτου, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα του ενός δεκαδικά ψηφία τότε, αν το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το πρώτο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του πρώτου δεκαδικά ψηφία.

Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση εκατοστού, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα των δύο δεκαδικά ψηφία τότε, αν το τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του δεύτερου δεκαδικά ψηφία.

3. Αν ο υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος Ομάδας Προσανατολισμού ή γενικής παιδείας που επέλεξε να εξετασθεί πανελλαδικά, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 995 Β ́/2015) θα πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει και το οποίο ανήκει στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου που δηλώνει.

Συντελεστές Βαρύτητας ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών

Για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ενός ή περισσοτέρων ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δομασιών, όπως αυτά έχουν οριστεί με την υπ’ αριθμ. Φ.253/128314/Β6/2002 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1538 Β ́/2002) «Ορισμός των Τμημάτων και των Σχολών των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι. και των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για κάθε ένα από τα τμήματα και τις σχολές αυτές, τον τρόπο, τον τόπο και το χρόνο εξέτασης και βαθμολόγησης της εξέτασης στα ειδικά αυτά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι συντελεστές του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών κατά περίπτωση είναι:

¡. Δύο (2) για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα:
«Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο»
«Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».

ii. Δύο (2) για τα τμήματα:
Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών,
Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του
Ιονίου Πανεπιστημίου Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

iii. Ένα (1) για το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Παν. Ιωαννίνων για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» και για όλες τις λοιπές σχολές και τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων ¡ και ii του παρόντος άρθρου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις"

«Ποδαρικό» με τρακτέρ στους δρόμους σχεδιάζουν οι αγρότες

Τα τρακτέρ στην Εθνική οδό αποφάσισαν να βγάλουν μετά τις 10 Ιανουαρίου οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λάρισας, στον Πλατύκαμπο την Πέμπτη. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν επίσης αγρότες από τα Φάρσαλα και τον Αλμυρό αλλά και κτηνοτρόφοι.

H έξοδος των τρακτέρ θα γίνει κατόπιν πανελληνίου συντονισμού και η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα, οπότε και θα συναντηθούν εκπρόσωποι των αγροτών οι οποίοι συμμετείχαν στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροκτηνοτρόφων.

Οι αγρότες επιλέγουν το συγκεκριμένο διάστημα, καθώς ως φαίνεται τότε θα τεθεί επί τάπητος και το δικό τους ζήτημα προκειμένου να υιοθετηθούν και τα νέα μέτρα που αφορούν τον κλάδο τους. Ενώ μία εβδομάδα πριν την τελική έξοδο θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις τρακτέρ σε σημεία του επαρχιακού δικτύου και σε χωριά.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι αγρότες, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να ακουστούν τα αιτήματα τους, να εξεταστούν τα προβλήματα και να δοθούν λύσεις. Μάλιστα στην σημερινή σύσκεψη ακούστηκαν και προτάσεις για παραμονή των τρακτέρ στον δρόμο επ αόριστο.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εξάλλου για την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε νέα συγκέντρωση αγροτών με αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο Πλατυκάμπου και νέα σύσκεψη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ποδαρικό» με τρακτέρ στους δρόμους σχεδιάζουν οι αγρότες "

Πρόστιμο …10 μωβ σε 79χρονη Τρικαλινή που πουλούσε …καρότα και μαϊντανό

Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 79χρονη Τρικαλινή για μερικά λαχανικά στην λαϊκή αγορά των Τρικάλων

Όπως ανέδειξε …προχθές το trikalanews.gr «βγήκαν τα …μπλοκάκια στην λαϊκή αγορά των Τρικάλων».

Σήμερα αποκαλύπτουμε και το …αποτέλεσμα.

Μεταξύ των παραβατών και η 79χρονη Σ.Π. από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων που καλείται να πληρώσει το πρόστιμο των 5.000 ευρώ για την πώληση 7 κιλών σπανάκι, 5 μάτσα παντζαριών, 7 μάτσα μαϊντανού, 2 κιλών καρότων, 8 μπρόκολων, 7 ματσάκια σέσκουλα, 3 λάχανων και 5 κιλά αντίδια…

Το πρόστιμο βεβαιώθηκε και η 79χρονη πρέπει να εμφανιστεί στην Δ.Ο.Υ. Τρικάλων για την πληρωμή του…

Υπενθυμίζεται πως μια αντίστοιχη περίπτωση κυνισμού από τις φορολογικές αρχές είχε έρθει στη δημοσιότητα πριν από περίπου ένα μήνα, όταν είχε συλληφθεί ένας 92χρονος που πουλούσε κάστανα επίσης χωρίς άδεια.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο …10 μωβ σε 79χρονη Τρικαλινή που πουλούσε …καρότα και μαϊντανό"

Χωρίς περιουσιολόγιο και αδήλωτες καταθέσεις το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο αναπληρωτής υπουργός μετά τη συνάντηση του με την τρόικα, όπου συμφώνησε τα τρία προαπαιτούμενα που τον αφορούσαν, δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η διάταξη για το χτίσιμο του αφορολόγητου το 2016 με πλαστικό χρήμα. Τόνισε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως το 10% του εισοδήματος τους να το έχουν αγοράσει είτε με χρεωστικές είτε με πιστωτικές κάρτες.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το θέμα απαλλαγής των ηλικιωμένων φορολογούμενων τοποθετώντας το όριο, πιθανότατα, στα 75 χρόνια και πάνω.

Τέλος ανέφερε ότι θα φέρει διάταξη με την οποία όσοι υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν από το 2016 να υποβάλουν και από κοινού δήλωση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς περιουσιολόγιο και αδήλωτες καταθέσεις το φορολογικό νομοσχέδιο "

Ολα τα στοιχεία για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2016

Υπογράφηκε από την Πολιτική και Υπηρεσιακή Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών η σχετική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Τα βασικά σημεία της απόφασης:
1. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν:
Α) Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Β) Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
2. Νομοί: Έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες των νομών, με αποκατάσταση αδικιών που υπήρχαν (Π.χ. Ιωάννινα, Μαγνησία).
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενών, Δράμας,  Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β
Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ
Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας,  Πρέβεζας,  Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ
Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
3. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.
Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε
Άγαμο
Έγγαμο ή Μονογονεϊκή Οικογένεια
Α΄ ΖΩΝΗ
25
2000
2500
Β΄ ΖΩΝΗ
15
1200
1500
Γ΄ ΖΩΝΗ
8
640
800
Δ΄ ΖΩΝΗ
5
400
500
4. Ποσό επιδόματος: 0,25 ευρώ κάθε λίτρο κατανάλωσης, του δικαιούμενου ορίου ανώτατης κατανάλωσης.
5. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα είναι για αγορές από 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 30ή Απριλίου 2016, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου 2016.
6. Η διαδικασία χορήγησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη, μέσω του TAXISNET. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν έως τις 31.12.2015, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2.2.2016. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1.1.2016 έως και 30.5.2016, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30.6.2016.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολα τα στοιχεία για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2016"

Bild: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει επιδοτήσεις 6,5 δισ. ευρώ

«Κίνδυνος επιστροφής κοινοτικών επιδοτήσεων για την Ελλάδα» βλέπει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild, λόγω του «χάους», όπως γράφει χαρακτηριστικά στις υπηρεσίες.

Το άρθρο στη σημερινή Bild σημειώνει: «Η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους έως και 6,5 δις ευρώ, διότι 66 συμπεφωνημένα πρότζεκτ δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αθήνα έχει σχεδιάσει πολλά έργα, χωρίς να συμπεριλάβει τις τοπικές αρχές. Από τα 100 πρότζεκτ που συγχρηματοδοτούνται στην παρούσα φάση και εδώ και 14 χρόνια από την ΕΕ, στα 52 (5,5 δις ευρώ) σημειώνονται καθυστερήσεις ενώ 14 (1 δις ευρώ) κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν.

Η επικεφαλής της επιτροπής Ίνγκε Γκρέσλε (σσ. ευρωβουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών): «Η μιζέρια δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων για την Ελλάδα, αλλά στο ότι η χώρα θέτει εμπόδια στον εαυτό της».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει επιδοτήσεις 6,5 δισ. ευρώ"

Αλλαγές στο νόμο περί τύπου προωθεί η κυβέρνηση

Διατάξεις για τα αδικήματα που διαπράττονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και με το οποίο επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Στο νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου υπάρχουν ρυθμίσεις για να αντιμετωπίζονται φαινόμενα κιτρινισμού των ΜΜΕ και να σταματήσουν οι υπέρογκες και καταχρηστικές αποζημιώσεις σε βάρος του Τύπου που έχουν χαρακτηριστεί ως μια άτυπη, αφανής λογοκρισία.

Μια πρώτη ανάγνωση των νέων αυτών ρυθμίσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταδεικνύει ότι είναι ευνοϊκές οι σχετικές διατάξεις για τα ΜΜΕ.

Κατ' αρχάς, δικηγόροι θεωρούν θετική την ρύθμιση με την οποία επιχειρείται η προσαρμογή της νομοθεσία προς την κατεύθυνση των δικαστικών αποφάσεων (νομολογία) και καταργεί το κατώτερο χρηματικό πλαφόν των 10.000 ευρώ που μπορεί α επιβληθεί από τα δικαστήρια για τις αποζημιώσεις που επιδικάζονται σε βάρος του έντυπου Τύπου (εφημερίδες) για βλαπτικά δημοσιεύματα (συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου, κ.λπ.) και σε βάρος των τηλεοπτικών σταθμών. Να σημειωθεί ότι σε βάρος των τηλεοπτικών σταθμών το κατώτερο πλαφόν αποζημίωσης που επιδικάζεται είναι σήμερα 100.000 ευρώ.

Έτσι τα δικαστήρια εφαρμόζοντας τη συνταγματική αρχής της αναλογικότητας θα μπορούν πλέον να επιδικάζουν μικρότερα ποσά αποζημιώσεων για τις περιπτώσεις βλαπτικών ή ψευδών δημοσιευμάτων που θίγουν την τιμή και την υπόληψη προσώπων, κ.λπ., εφόσον η επερχόμενη προσβολή (από τα δημοσιεύματα)είναι απλή ή μικρής σημασίας και βαρύτητας.

Παράλληλα, με το επίμαχο πολυνομοσχέδιο εισάγεται μια διαδικασία διόρθωσης των βλαπτικών, ψευδών, κ.λπ. δημοσιευμάτων από την πλευρά των ΜΜΕ.

Έτσι πλέον ο θιγόμενος από τα ΜΜΕ πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη, υποχρεούται να καλέσει εγγράφως (με εξώδικο) τον ιδιοκτήτη ή τον διευθυντή του ΜΜΕ να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σύντομου επεξηγηματικού κειμένου. Οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ οφείλουν μέσα σε 20 ημέρες να αποκαταστήσουν τα πράγματα (με την δημοσίευση κειμένου) και εάν αυτό δεν γίνει μέσα στην προθεσμία αυτή, τότε εκλαμβάνεται ως άρνηση εκ μέρους των ΜΜΕ.
Σε περίπτωση που υπάρξει αποκατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει αστική αξίωση από τον θιγόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση τροχοδρομείται η διαδικασία της κατάθεσης αγωγής ενώπιον των δικαστηρίων.

Πάντως, εάν παρά τη δημοσίευση της ανάκλησης έχει αποδεδειγμένα προκληθεί στον θιγόμενο περιουσιακή ζημία που οφείλεται στο επιλήψιμο δημοσίευμα, τότε ο θιγόμενος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατάργηση του κατώτερου πλαφόν

Ως προς την κατάργηση του κατώτερου πλαφόν αποζημίωσης, η σχετική ρύθμιση του άρθρου 38 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει:

1. Η παράγραφος 2 του Άρθρου μόνου του νόμου 1178/ αντικαθίσταται ως εξής:

«Για την κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα ανάλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του αδικηθέντος από κάποια από τις προβλεπόμενες στην προηγούμενη παράγραφο πράξεις το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη ιδίως:
α) τις επιπτώσεις του δημοσιεύματος στον αδικηθέντα, καθώς και στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον του,
β) το είδος, τη φύση, τη σπουδαιότητα, τη βαρύτητα και την απαξία των γεγονότων, πράξεων ή χαρακτηρισμών που του αποδόθηκαν με το δημοσίευμα,
γ) το είδος της προσβολής, που υπέστη,
δ) την ένταση του πταίσματος του εναγομένου,
ε) τις συνθήκες τέλεσης της αδικοπραξίας, και
στ) την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των διαδίκων».

Διόρθωσης βλαπτικών, ψευδών, κ.λπ. δημοσιευμάτων

Αναφορικά με τη διόρθωση των βλαπτικών, ψευδών, κ.λπ. δημοσιευμάτων, το πολυνομοσχεδίο στο άρθρο 38 προβλέπει:

«2. Η παράγραφος 5 του άρθρου μόνου του Ν. 1178/1981 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο αδικηθείς, πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη, υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου, ή όταν αυτός είναι άγνωστος τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό σύντομου επεξηγηματικού κειμένου που του υποδεικνύει. Στο κείμενο αυτό προσδιορίζονται και οι λέξεις ή φράσεις που θεωρήθηκαν προσβλητικές και πρέπει να ανακληθούν και οι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη αναφορά υπήρξε προσβλητική. Η αποκατάσταση θεωρείται ότι επήλθε αν ο ιδιοκτήτης του εντύπου, άλλως ο εκδότης ή ο διευθυντής σύνταξης αυτού, εντός διαστήματος είκοσι (20) ημερών: α) ανακαλέσει ρητά την προσβολή με την παραπάνω δημοσίευση, που γίνεται στην ίδια ή, αν δεν υπάρχει αυτή, σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, που είχε καταχωριστεί η αρχή του επιλήψιμου δημοσιεύματος, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με το τελευταίο, και β) κοινοποιήσει στον αδικηθέντα το ως άνω δημοσίευμα αποκατάστασης. Η παρέλευση άπρακτου διαστήματος είκοσι (20) ημερών θεωρείται άρνηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη ή εκδότη του εντύπου. Η παράλειψη της παραπάνω διαδικασίας έχει ως συνέπεια την απόρριψη της αγωγής ως απαράδεκτης. Η αγωγή αποζημίωσης της παραγράφου 2 πρέπει να ασκηθεί εντός 6 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών ή της ρητής αρνητικής απάντησης, εφόσον αυτή έχει δοθεί νωρίτερα.

Εάν λάβει χώρα η δημοσίευση της ανάκλησης της προσβολής όπως περιγράφεται παραπάνω δεν μπορεί να υπάρξει αστική αξίωση κατά την παράγραφο 2. Αν παρά τη δημοσίευση της ανάκλησης έχει αποδεδειγμένα προκληθεί στον αδικηθέντα περιουσιακή ζημία που οφείλεται στο επιλήψιμο δημοσίευμα, ο ενάγων δικαιούται να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο μόνο για την αξίωση αυτή. Η εκδίκαση της κατά το παρόν άρθρο αγωγής χωρεί ανεξάρτητα από την άσκηση ποινικής δίωξης για την ίδια πράξη, καθώς και της τυχόν για οποιονδήποτε λόγο αναβολής ή αναστολής της ποινικής διαδικασίας που έχει αρχίσει. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται κατά την άσκηση του δικαιώματος επανόρθωσης στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Προεδρικού Διατάγματος 100/2000».

3. Οι παράγραφοι υπ’ αριθμόν 8 και 9 του άρθρου μόνου του Ν. 1178/1981 αναριθμούνται σε 9 και 10, αντίστοιχα, και προστίθεται παράγραφος υπ’ αριθμόν 8 σύμφωνα με την οποία:

«Περισσότερες εγκλήσεις και αγωγές, που υποβάλλονται από τον αδικηθέντα κατά του ιδίου προσώπου, και συνδέονται με περισσότερους χαρακτηρισμούς που περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο, άρθρο ή βιβλίο, ή σε μια εκπομπή, καθώς και σε αρθρογραφία ή εκπομπές που αφορούν το ίδιο θέμα, συνεκδικάζονται υποχρεωτικά, και εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 94επ. ΠΚ, 128, 129 ΚΠΔ και 246 ΚΠολΔ.».

4. Καταργούνται το τέταρτο και το πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 4 του νόμου 2328/1995».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο νόμο περί τύπου προωθεί η κυβέρνηση"

Απεργούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες

Απεργούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας τους, καθώς πλέον θα πληρώνονται απευθείας από το ταμείο των Περιφερειών και όχι από τα ταμεία του κράτους.

Ο εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση για τις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, και αποκλεισμούς κεντρικών κτηρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των Περιφερειών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την ανασφάλεια στην καταβολή της μισθοδοσίας.

«Η εμμονή των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μας χαρακτηρίζουν ως μη κρατικούς υπαλλήλους στο πλαίσιο της δήθεν οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, ανοίγει τον δρόμο για δυσάρεστες καταστάσεις, για προσπάθεια μετατροπής μας σε μηνιαίους επαίτες του αυτονόητου που είναι το δικαίωμα αμοιβής για την εργασία μας» τονίζει η ομοσπονδία.

Να σημειωθεί ότι σε εφαρμογή του νόμου το 2016 η μισθοδοσία των υπαλλήλων θα καταβάλλεται από τις Περιφέρειες, σύμφωνα δε με τον προϋπολογισμό, οι δαπάνες μισθοδοσίας τους μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς των περιφερειών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες"

Γεροβασίλη: Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει

«Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Star, επισήμανε ότι «η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμούς να λύνει μόνη τα προβλήματα της εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα, το οποίο ξέρουμε ότι δεν ήταν ευχάριστο, αλλά ξαφνικά δεν αλλάξαμε άποψη για το ΔΝΤ και το ρόλο του».

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «ξέρουμε πολύ καλά ότι το ΔΝΤ είναι στη συμφωνία, έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία και βεβαίως η νέα συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο μέχρι τον Μάρτιο όταν το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεροβασίλη: Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει"

Μιχελογιαννάκης: Δεν ψηφίζω για ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια

Δεν υπερψηφίζει ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ με ξένο μάνατζμεντ και πώληση των κόκκινων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, όπως δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1.

Τόνισε πως δεν θα αντέξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τέτοια μέτρα, αν δεν γίνει για τον ΑΔΜΗΕ αυτό που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων στη Ρόδο και στην Κρήτη με κόκκινα δάνεια να περάσουν σε ξένα funds.

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σεβαστεί την κοινοβουλευτική ομάδα στις απόψεις που έχει για τον ΑΔΜΗΕ, τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι αν δεν το κάνει, θα αναγκαστεί να μπει σε σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχελογιαννάκης: Δεν ψηφίζω για ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια"

Εν αναμονή υπουργικής απόφασης για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ

Εν αναμονή υπουργικής απόφασης ώστε 300.000 ταμειακές μηχανές να διασυνδεθούν με την Γενική Γραμμεατεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στην απόφαση θα περιλαμβάνεται εξουσιοδοτική διάταξη προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, τεχνικά κλιμάκια και υπουργείο οικονομικών έχουν καταλήξει καθώς υπάρχει τεχνικός εξοπλισμός άμεσης διασταύρωσης των αγορών με πλαστικό χρήμα από την ΓΓΠΣ.

Την ίδια ώρα με υπόμνημα του το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο της Αθήνας ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό την σήμανση των καταστημάτων εστίασης και εμπορίου για το αν διαθέτουν μηχανήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) ώστε να γίνει πιο εύχρηστη για τους καταναλωτές η χρήση του πλαστικού χρήματος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εν αναμονή υπουργικής απόφασης για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ "

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση ανάμεσα σε συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής

Στην ανάγνωση γραπτής δήλωσης που είχε ως αποδέκτες τους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, προχώρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής κατά την 34η συνεδρίαση οποία ξεκίνησε (και) σήμερα μέσα σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των δυο πλεύρων.

Σχεδόν με το «καλημέρα» και ενώ στο βήμα του μάρτυρα είχε ανέβει η Π. Καραγιαννίδου, προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεσή της για 4η ημέρα, υπήρξε νέα ένταση μεταξύ των δυο αντίδικων πλευρών με αναφορές και τοποθετήσεις με σαφή πολιτική χροιά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη προχώρησε αμέσως στη διακοπή της διαδικασίας και όταν το δικαστήριο επανήλθε διάβασε γραπή δήλωση στην οποία ανέφερε: «Εδώ δικάζουμε συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Είναι αίθουσα δικαστηρίου. Δεν επιτρέπεται ο χώρος αυτός να μετατρεπεί σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Παρατηρείται μια πόλωση για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτά αλλού όχι σε δικαστική αίθουσα».
Παρ' όλα αυτά, οι τόνοι δεν έπεσαν καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης της μάρτυρος με την κ. Λεπενιώτη να προειδοποιεί: «Θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα κάποια στιγμή σας το λέω ...». Τα λόγια της και οι παραινέσεις της, ωστόσο, μάλλον έπεσαν... στο κενό καθώς στο περιθώριο της δίκης - και ενώ η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία για δεύτερη φορά λόγω έντασης - σημειώθηκε σφοδρό λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα σε συγγενή του αδικοχαμένου μουσικού και συνηγόρου υπεράσπισης. Και από τις δυο πλευρές ακούστηκαν ύβρεις αλλά και απειλές.

Νωρίτερα, και έπειτα από πολλές παλινωδίες ξεκίνησε η εξέταση της κ. Καραγιαννίδου, η οποία είναι αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Υπερασπιση: Είπατε ότι είδατε το βίντεο με το Μιχαλολιάκο; Σας το περιέγραψαν ή το είδατε η στα ΜΜΕ;
Μάρτυρας: Το είδα στα ΜΜΕ.
Υπεράσπιση: Σε ποιο σημείο ακούτε να λεέι ο Μιχαλολιάκος ότι «είμαστε φασίστες»;
Μάρτυρας: Είπε είμαστε σπορά των ηττημένων του '45 και λίγο αργότερα είπε, «είμαστε φασίστες».
Υπεράσπιση: Ακούσατε να λέγεται ότι θα πολεμήσουν το 40;
Πρόεδρος: Είμαστε στο 2015 και πάρτε το απόφαση, ούτε στο '40 ούτε στο '45
Ερώτηση: Γνωρίζετε από πότε συμμετέχει σε εκλογές η Χ.Α;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω πόσα χρόνια, τουλάχιστον πέντε
Ερώτηση: Είναι τρίτο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας; Τι ποσοστό συγκεντρώνει;
Μλαρτυρας: Γύρω στο 7%.
Ερώτηση: Για ποιο λόγο ασιθάνεσθε υποχρεωμένη να υπερασπιστείτε το ΚΚΕ;
Πρόεδρος προς μάρτυρα: Δεν απαντάτε.
Υπεράσπιση: Η πληροφορησή σας είναι μεμονωμένη μόνο για τη Χρυσή Αυγή ή ενημερώνεστε για όλα τα κόμμα;
Μάρτυρας: Δεν χρειάστηκε να ψάξω για το κόμμα της Χρυσής Αυγής, τα λένε παντού.
Υπεράσπιση: Αυτή η μορφή δομής με πυρηνάρχη αρχηγό κλπ. που περιγράψατε τι καταδυκνύει για εσάς; Τι αποδεικνύει η δομή αυτή σε σχέση με τη Δημοκρατία; Εσείς μιλήσατε για το τρόπο που είναι δομημένη η Χρυσή Αυγή;
Μάρτυρας: Το πως δρουν, από πάνω προς τα κάτω.
Υπεράσπιση: Αυτό είναι καλό ή κακό;
Μάρτυρας: Δεν θα το αξιολογήσω, είπα πως λειτουργεί.
Υπεράσπιση: Υπάρχουν άλλα κόμματα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω
Πρόεδρος: Υπάρχει πόλωση μεταξύ σας. Αυτό είναι πόλωση μεταξύ των δικηγόρων. Οι κατηγορούμενοι δεν είναι εδώ, μόνο πέντε άνθρωποι υπάρχουν και δεν μιλάνε. Εσείς δημιουργείτε την πόλωση.
Υπεράσπιση: Έχετε ακούσε μέλη της Χρυσής Αυγής να προτρέπουν σε βία;
Μάρτυρας: Ναι
Υπεράσπιση: Τι λέγανε δηλαδή;
Μάρτυρας: Ό,τι κινείται, σφάζεται
Πρόεδρος: Θα λάβουμε μέτρα στο τέλος και για τις δυο πλεύρες
Υπεράσπιση: Πείτε μας πως εσείς μια φοιτήτρια γνωρίζετε ότι μέσα σε ένα κόμμα υπάρχει οργάνωση;
Μάρτυρας: Δεν ήταν και δύσκολο να συνδέσω κάποια γεγονότα
Υπεράσπισης: Τι γνωρίζατε πριν για το κόμμα της Χρυσής Αυγής;
Μάρτυρας: Ότι είναι ναζί, υποστηρίζουν το Χίτλερ
Υπεράσπιση: Από που το ξέρετε;
Μάρτυρας: Από άτομο που ήταν στη Χρυσή Αυγή και ήταν από το χωριό μου. Σας αρκεί αυτή η απάντηση;
Υπεράσπιση: Τι σας έχουν πει;
Μάρτυρας: Τα πιστεύω σας...
Πρόεδρος: Όχι «σας», σε δικηγόρο μιλάτε.
Υπεράσπιση: Δεν μου αρέσει ο εμπαιγμός... Κομματικά γραφεία στη γειτονιά σας έχετε δει; Πως είναι;
Πρόεδρος: Έχω δει, έχουν την ταμπέλα του κόμματος
Υπεράσπιση: Ποια είναι η διαφορά των κονταριών και των σημαίων με τα αντίστοιχα κοντάρια των αριστερών; Σας προκαλεί φόβο το κοντάρι του χρυσαυγίτη ή του αριστερού;
Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.

Εν τω μεταξύ, οι συνήγοροι υπέβαλαν αίτημα για κράτησης της μάρτυρος για ψευδορκία. Η εισαγγελέας στην σχετική πρότασή της προς το δικαστήριο ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η δίκη είναι μακράς διάρκειας και ότι υπάρχουν άλλες διατάξεις που επιτρέπουν την κατάθεση μυνητήριας αναφοράς ή τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία. Το δικαστήριο, απέρριψε το αίτημα κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα ανέφερε ότι συντάσσεται με την απόφαση περί απόρριψης του αιτήματος και έκανε λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης του μάρτυρα.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της μάρτυρος η πολιτική αγωγή ανέφερε ότι η μαρτυρία της είναι αξιόπιστη και ότι περιέγραψε στο δικαστήριο με ειλικρίνεια όλα όσα έζησε το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού. Όπως αναφέρθηκε από την πολιτική αγωγή από την κατάθεση της μάρτυρος καταδείχθηκε το οργανωμένο της επίθεσης στον Παύλο Φύσσα.

Αντίθετα, η υπεράσπιση αμφισβήτησε την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μαρτυρικής κατάθεσης και υποστήριξε ότι η νεαρή γυναίκα υπέπεσε σε αντιφάσεις σε ό,τι αφορά την περιγραφή του σκηνικού της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση ανάμεσα σε συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής"

«Όργιο» φοροδιαφυγής εντόπισε το ΣΔΟΕ

Γιατροί, δικηγόροι, αγρότες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, επιχειρηματίες, ακόμη και ανεπάγγελτοι κατά δήλωση τους, πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων των φορολογικών τους δηλώσεων με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
 
Οι έλεγχοι που ολοκλήρωσε το ΣΔΟΕ το τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος 2015, έβγαλαν λαβράκια αφού αποκαλύπτουν το όργιο φοροδιαφυγής που συντελείται στην Ελλάδα, από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με μεγάλο χαμένο τα έσοδα του δημοσίου και τους συνεπείς φορολογούμενους.

Τα ευρήματα του ΣΔΟΕ ανά περιφερειακή διεύθυνση ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ
1. Ιδιωτικός υπάλληλος – μέλος Νομικού Προσώπου ( ΝΠ) προσαύξησε την περιουσία του κατά 18.426.220,84 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία του κατά 12.847.184,89 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Επιχειρηματίας με εκμετάλλευση παραδοσιακού καφενείου υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 3.645.906,03 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

4. Δικηγόρος από μη έκδοση και από ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 2.596.889,00 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

5. Συνταξιούχος υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 2.762.495,40 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

6. Ξενοδοχειακή επιχείρηση από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.656.337,72 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

7. Μέλος Ν.Π. υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.278.913,47 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

8. Επιχειρηματίας στον χώρο της αλιείας υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.165.835,25 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

9. Μέλος Ν.Π. υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.116.608,57 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης δεν υπέβαλε δήλωση Φόρου Χαρτοσήμου ύψους 166.089,76 €.

10. Αλλοδαπή εταιρία ιδιοκτησίας ακινήτου υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (από πώληση ακινήτου) με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 820.564,00 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

11. Ιατρός από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 755.509,83 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

12. Μη επιτηδευματίας, μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία του κατά 674.880,63 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (ενοίκια) με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 216.511,34 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης δεν υπέβαλε δήλωση Φόρου Χαρτοσήμου για ποσό ύψους 17.169,69 €.

13. Ιατρός προσαύξησε την περιουσία του κατά 751.532,93 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

14. Μέλος Ν.Π. υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ( από αμοιβές μερισμάτων) με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 692.759,07 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης δεν υπέβαλε δήλωση Φόρου Δωρεάς για ποσό ύψους 214.308,29 €.

15. Δικηγόρος από μη έκδοση και από ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 633.398,36 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

16. Επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 538.219,88 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

17. Συνταξιούχος υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 506.853,19 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

18. Αστρολόγος από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 295.948,39 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

19. Ανεπάγγελτη, σύζυγος του ανωτέρω συνταξιούχου, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 392.059,88 € , ενώ προσαύξησε την περιουσία της κατά 13.603,57 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

20. Οδοντίατρος από μη έκδοση και ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 192.117,88 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

21. Δικηγόρος από μη έκδοση και από ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 156.600,21 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

22. Ιδιώτης υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 155.000,00 €. Επίσης υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με ποσό ανακρίβειας ύψους 160.000,00 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

23. Ιδιωτικός υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 141.713,48 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

24. Ιατρός προσαύξησε την περιουσία του κατά 122.216,64 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

25. Ανεπάγγελτη, σύζυγος του ανωτέρω ιατρού, προσαύξησε την περιουσία της κατά 109.622,25 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

26. Επιτηδευματίας με δραστηριότητα στο παρελθόν με λογιστικές υπηρεσίες και κατασκευαστικές εργασίες από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 105.895,40 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

27. Κατασκευαστική επιχείρηση υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (από πώληση ακινήτου) με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 100.000,00 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

28. Διαφημιστική εταιρεία έλαβε 1.665 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 67.113.460,00 €.

29. Επιχείρηση συστημάτων Η/Υ κα προγραμμάτων πληροφορικής έλαβε 1.665 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.696.027,00 €.

30. Εργολάβος ελαιοχρωματισμών έλαβε (24) πλαστά - εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.630.876,96 € και εξέδωσε ένα εικονικό φορολογικό στοιχείο συνολικής αξίας 500.500,00 €.

31. Έμπορος ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έλαβε (46) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 499.873,50 €.

32. Κατασκευαστής τεχνικών έργων έλαβε (32) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 339.465,00 €.

33. Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών εξέδωσε (765) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.979.043,91 €.

34. Επιχείρηση κατασκευής τεχνικών έργων εξέδωσε (745) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3.007.611,98 €.

35. Επιχείρηση κατασκευής ρούχων εξέδωσε (33) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.539.197,25 €.

36. Επιχείρηση εμπορίας πολυτίμων μετάλλων εξέδωσε (293) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.782.270,30 €.

37. Επιχείρηση διακοσμήσεων εξέδωσε (53) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 771.918,57 €.

38. Επιχείρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων εξέδωσε (53) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 550.908,71 €.

39. Επιχείρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων εξέδωσε (50) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 534.177,79 €.

40. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου λευκών ειδών εξέδωσε (47) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 319.205,00 €.

41. Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών εξέδωσε (8) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 202.255,00 €.

42. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου λευκών ειδών εξέδωσε (47) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 319.205,00 €.

43. Επιτηδευματίας παροχής υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης και μεταφράσεων εξέδωσε (111) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 225.439,82 €.

44. Επιχείρηση τοποθέτησης χωρισμάτων, ψευδοροφών κλπ. εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 195.753,27 € και δεν καταχώρησε στο βιβλίο εσόδων-εξόδων (160) φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 84.484, 97 €.

45. Επιχείρηση εμπορίου πυροσβεστικών ειδών εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 126.981,60 € και δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία σε απροσδιόριστο πλήθος συναλλαγών αξίας 623.573,49 €.

46. Εστιατόριο – αναψυκτήριο δεν δήλωσε (2) φορολογικές ταμειακές μηχανές (Φ.Τ.Μ.) και δεν εξέδωσε (1674) φορολογικά στοιχεία αξίας 1.842.034,48 €.

47. Ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.656.337,72 €.

48. Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών δεν ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία σε απροσδιόριστο πλήθος συναλλαγών αξίας 890.625,00 €.

49. Υπαίθρια καντίνα δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 123.617,50 €.

ΕΙΔΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
1. Ιατρός, προσαύξησε την περιουσία του κατά 751.532,93 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Ιδιώτης υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 368.192,90 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

3. Ιατρός προσαύξησε την περιουσία του κατά 200.031,66 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (καταβολής ποσών δανείων) με συνολικό ύψος απόκρυψης 232.059,34 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

4. Αθλητικό Σωματείο δεν απέδωσε τέλη χαρτοσήμου δανείου ύψους 657.214,06 €. Το σωματείο προσκόμισε αποδεικτικά καταβολής των αναλογούντων τελών κατόπιν εκούσιας συμμόρφωσης.

5. Τεχνική Εμπορική εταιρεία εξέδωσε (89) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.607.355,78 €.

6. Επιχείρηση ξυλουργικών εργασιών εξέδωσε (10) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 135.165,00 €.

7. Εταιρεία εκμετάλλευσης τουριστικών σκαφών εξέδωσε (13) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 104.000,00 €.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
1. Ιδιωτικός υπάλληλος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 677.334,12 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Ιατρός από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 415.735,32 €. Οι εν λόγω διαπιστώσεις στοιχειοθετήθηκαν από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

3. Ιερόδουλος προσαύξησε την περιουσία της κατά 183.923,88 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

4. Ιατρός προσαύξησε την περιουσία της κατά 165.904,55 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις.

5. Ηλεκτρολόγος – Εργολάβος οικοδομών υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 503.801,27 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.

6. Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης εξέδωσε και έλαβε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, έλαβε εικονικά και εξέδωσε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.440.000,71 €.

7. Επιχείρηση λιανικού εμπορίου ενδυμάτων εξέδωσε και έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 987.717,77 €.

8. Επιχείρηση κατασκευαστικών εργασιών εξέδωσε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 477.709,00 €.

9. Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και εμπορίου Η/Υ έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 707.620,54 €.

10. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου οικοδομικών υλικών έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 587.000,00 €.

11. Επιχείρηση γενικών κατασκευαστικών εργασιών έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 150.000,00 €.

12. Επιχείρηση παραγωγής μεταξοτυπιών, έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 110.000,00 €.

13. Επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων, έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 100.000,00 €.

14. Επιχείρηση διεθνών οδικών μεταφορών δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 697.791,00 €.

15. Αυτοκινητιστής δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 602.000.98 €.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο γεωργικών προϊόντων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 1.363.994,41 €. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών υγιεινής, προσαύξησε την περιουσία του κατά 250.096,96 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Ιατρός, προσαύξησε την περιουσία του κατά 107.680,68 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

4. Οδοντίατρος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 56.808,68 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

5. Επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων έλαβε δέκα (10) πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 103.919,00 €.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
1. Επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 9.642.561,00 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.

2. Δικηγόρος προσαύξησε την περιουσία της κατά 5.840.120,85 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 4.452.159,75 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.

4. Αγρότης προσαύξησε την περιουσία της κατά 4.257.663,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

5. Από έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται μόνο εκτός Ελλάδας, διαπιστώθηκε η μη υποβολή δήλωσης Φόρου Δωρεάς και η ανακριβής δήλωση Μεταβίβασης Ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 1.967.479,96 €.

6. Ανεπάγγελτος υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 900.000,00 €, που διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας των τραπεζικών λογαριασμών.

7. Έμπορος πτηνών προσαύξησε την περιουσία του κατά 604.504,00 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

8. Από έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται μόνο εκτός Ελλάδας, διαπιστώθηκε, η μη υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών, η μη τήρηση λογιστικών βιβλίων, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 2.789.180,40 €.

9. Οικοδομική επιχείρηση εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 645.680,77 €.

10. Επιχείρηση οδικών μεταφορών εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 169.200,00 €.

11. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης εξέδωσε και έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 130.332,00 €.

12. Έμπορος παλαιών σιδήρων, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 114.087,15 €.

13. Επιχείρηση παραγωγής ειδών αρτοποιϊας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 127.514,00 €.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
1. Επιχειρηματίας στο τομέα των χωματουργικών εργασιών, προσαύξησε την περιουσία του κατά 227.331,66 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Έμπορος παλαιών σιδήρων και μετάλλων, προσαύξησε την περιουσία του κατά 119.266,68 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

3. Ανεπάγγελτος προσαύξησε την περιουσία του κατά 86.795,04 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

4. Ανεπάγγελτος προσαύξησε την περιουσία του κατά 59.448,00 €, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.
Οι ανωτέρω (1), (2), (3) και (4) αποτελούν μέλη της ίδιας οικογένειας.

5. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου παλαιών σιδήρων και μετάλλων, εξέδωσε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 108.549,41 €.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
1. Μεταφορική επιχείρηση έλαβε (80) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 422.268,00 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 84.453,00 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 301.456,00 €.

2. Μεταφορική επιχείρηση έλαβε (22) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 68.790,00 €. Επίσης, διαπιστώθηκε ανακριβής υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από όπου προέκυψε φόρος 13.758,00 €. Τέλος, από την ανακριβή υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προέκυψε ποσό φόρου 46.664,00 €.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "«Όργιο» φοροδιαφυγής εντόπισε το ΣΔΟΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news