facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Αλαλούμ με τη συλλογή αποδείξεων για το 2015

Είκοσι μέρες πριν την εκπνοή του έτους οι παλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών προκαλούν αλαλούμ αναφορικά με το τι θα ισχύσει τελικά για το αφορολόγητο του 2015.

Μόλις λίγες ώρες, κράτησε η εξαγγελία του υπουργείου ότι ανασύρει τις ξεχασμένες αποδείξεις προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο ποσό του εισοδήματος για το 2015, καθώς με νέα διαρροή μέσω κύκλων του, το υπουργείο λέει τώρα ότι για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα υπάρχει αυτή η υποχρέωση.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, παίρνοντας πίσω όσα νωρίτερα είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, διαπιστώθηκε κενό στο νόμο για τις αποδείξεις μετά τη μείωση του ποσοστού από το 25% στο 10% του ετήσιου εισοδήματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέφθηκε ότι αυτό θα ισχύει για το 2014 με αποτέλεσμα να υπάρξει νομικό κενό για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και το 2015.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο νομοσχέδιο που προωθείται θα περιληφθεί διάταξη με την οποία από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως ενός ύψους του εισοδήματός τους, π.χ. 10%, το οποίο όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται επίσης η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και προβλεψη που θα απαλλάσσει από τον φόρο δωρεές έως 5.000 ευρώ οι οποίες έγιναν μετά την επιβολή των capital controls και έως το τέλος του έτους από γονείς σε παιδιά και από παππούδες σε εγγόνια.

Οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν επίσης ότι όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6, ενώ το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαλούμ με τη συλλογή αποδείξεων για το 2015"

Φράκτη και στα σύνορα με τη Φλώρινα φέρεται να υψώνει η ΠΓΔΜ

Αν και οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα την ύψωση ενός ακόμη φράκτη για να αποτραπεί η μετανάστευση στη χώρα, οι εργασίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει. Θα πρόκειται για τον δεύτερο φράχτη αυτού του είδους που ανυψώνει η ΠΓΔΜ, ύστερα από αυτόν στην ουδέτερη ζώνη στο ύψος της Γευγελής με την Ειδομένη.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι ο φράχτης στο ύψος Γευγελής - Ειδομένης σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στο κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Ελλάδα, παρά μόνο στη δημιουργία ενός βασικού σημείου, από το οποίο θα επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ). Όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, το μήκος του φράκτη στην ουδέτερη ζώνη Γευγελής-Ειδομένης φτάνει περίπου τα 6χλμ, ενώ υπάρχουν σκέψεις να κατασκευαστούν άλλα 15χλμ.

Την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του φράχτη, απέναντι από το τελωνείο της Νίκης, επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Στέφανος Μπίρος. «Από την πληροφόρηση που είχα από το τελωνείο, πράγματι έχουν ξεκινήσει και χτίζουν στην γειτονική χώρα. Έχουν τοποθετηθεί κάποια εμπόδια, όμως οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει», είπε.

Ο κ. Μπίρος ανέφερε ακόμη ότι η κίνηση στη συνοριακή διάβαση διεξάγεται ομαλά και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν συγκεντρωμένοι πρόσφυγες ή μετανάστες στο σημείο αυτό.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Φράκτη και στα σύνορα με τη Φλώρινα φέρεται να υψώνει η ΠΓΔΜ"

Ο Κουμουτσάκος αποκαλύπτει επιστολή Τσακαλώτου που διαβεβαίωνε για συνέχιση συνεργασίας με το ΔΝΤ

Ανούσιο «τέχνασμα» χαρακτηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ. Γιώργος Κουμουτσάκος, την αντιπαράθεση που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.  

Με μήνυμά του στο Τwitter ο κ. Κουμουτσάκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατασκευάζει εχθρούς και αποκαλύπτει επιστολή του υπουργού Οικονομικών που διαβεβαίωνε για συνέχιση συνεργασίας με το Ταμείο. 

«Κάνουν ότι ξεχνούν ότι το ΔΝΤ είναι το μόνο από τους δανειστές που ζητεί απομείωση χρέους. Ακατανόητα πράγματα. Πάλι κατασκευάζουν εχθρούς » γράφει ο γαλάζιος βουλευτής και συνεχίζει: 

«Η «σύγκρουση» της Κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι τέχνασμα.Δεν έχει ουσία.Γνωρίζουν ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. Άρα Grexit. Αυτό θέλουν;».
θέλουν;».




Σε τρίτη του ανάρτηση ο πρώην ευρωβουλευτής σχολιάζει: «Δίνουν μάχη» με το ΔΝΤ που στις 23/7,με επιστολή Τακαλώτου διαβεβαίωναν ότι αδημονούν τη «συνέχιση της συνεργασίας» και παραθέτει την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς την Κριστίν Λαγκάρντ. 



Η επιστολή Τσακαλώτου στα ελληνικά:
Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
 
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος. 
 
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
 
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή,  και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
 
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κουμουτσάκος αποκαλύπτει επιστολή Τσακαλώτου που διαβεβαίωνε για συνέχιση συνεργασίας με το ΔΝΤ"

«Όχι» της Αθήνας σε ελέγχους της Frontex χωρίς να έχει προηγηθεί κρατικό αίτημα

Την κατηγορηματική αντίθεσή της, ως προς το αν η Frontex θα κινείται πέραν των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών, έχει εκφράσει η ελληνική πλευρά από τις 30 Νοεμβρίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απαντώντας ουσιαστικά στην μόλις εχθές εκδηλωθείσα πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας που σπρώχνει τα πράγματα ώστε η Frontex να μπορεί να πραγματοποιεί περιπολίες χωρίς να καταθέτει αίτημα. Στην επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τόσκα , που αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο εγγράφως, μία ημέρα μετά την κοινή Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.  

Συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης, οι δύο υπουργοί εκφράζουν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, την έπληξη και την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι η Frontex εδώ και μήνες δεν έχει ανταποκριθεί στη δέσμευση να συμμετέχει στη διαδικασια καταγραφής των προσφύγων και αντί αυτού προωθείται η υποκατάσταση της δέσμευσης αυτής έξω από τον έλεγχο των αρμοδιοτήτων των ελληνικών Αρχών. Γίνεται φανερό, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, πως η συζήτηση να μπορεί η Frontex να κινείται πέραν του εθνικού ελέγχου δεν ξεκίνησε εχθές, όπως αποκάλυψε το Reuters, αλλά πολύ πιο πριν - τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία της επιστολής, στις 30 Νοεμβρίου.   

«Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η Frontex πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει ομάδες ταχείας αντίδρασης στα [εξωτερικά] σύνορα με δική της πρωτοβουλία και με δική της ευθύνη», σημειώνουν σε δική τους επιστολή οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στην ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί τους όρους για τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες της Frontex  και αυτό θα το καταστήσει σαφές σε όλα τα επίπεδα», σημειώνεται στην επιστολή των δύο Ελλήνων υπουργών που φέρνει στο φως το protothema.gr.

Επιπλέον στην ίδια επιστολή οι κκ Μουζάλας και Τόσκας διαμαρτύρονται γιατί η Frontex όχι μόνο δεν είχε μέχρι τότε ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αλλά στο μεταξύ ανακύπτουν νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα. 

Οι δύο υπουργοί, υπενθυμίζουν στην αρχή της επιστολής τους πως η Ελλάδα έχει δεχθεί την συνδρομή της Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια από της 23 Νοεμβρίου υπό τους παρακάτω όρους:

α) αυτό θα λάβει χώρα σύμφωνα με την ελληνική εθνική δικαιοδοσία, 

(β) η Ελλάδα θα καθορίσει τη συγκεκριμένη θέση και την έκταση της ανάπτυξης της αποστολής 

(γ) η Ελλάδα θα παρέχει την απαιτούμενη βασική υποδομή (χώρο και εξοπλισμός γραφείου), ενώ ο Frontex θα παρέχει όλο τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό , 

(δ) ο στόχος της αποστολής θα είναι να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να καταγράφουν τα πρόσωπα τα οποία δεν είχαν εγγραφεί κατά τη στιγμή της εισόδου τους στα νησιά, και 

(ε) θα πρεπει να παραξει μια νομική εκτίμηση σχετικά με τη συμβατότητα του ευρωπαϊκού δικαίο στο κριτήριο της εθνικότητας που προσφατα εισηγαγαν καποια κράτη -μέλη, στο βαθμό που αυτό επιδρά αρνητικά σε αλλα κράτη - μέλη 

Επίσης οι δύο υπουργοί αναφέρουν πως το ΔΣ της Frontex είχε συμφωνήσει να υποβάλλει επιχερησιακό πλαίσιο να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, στη βάση της δήλωσης των ηγετών στις 25 Οκτωβρίου, των κεκτημένων της Συνθήκης Σέγκεν και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τέλος από την επιστολή προκύπτουν και σκιές στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δύο υπουργοί υπενθυμίζουν στον κ. Αβραμόπουλο έταιρη επιστολή τους, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, όπου ζητούσαν τη συνδρομή του, ώστε να διασφαλιστεί πως η αποστολή της Frontex θα κινείται εντός των συμφωνηθέντων και θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες της Ελλάδας, όσο και στις "κοινές μας ανησυχίες". 





protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» της Αθήνας σε ελέγχους της Frontex χωρίς να έχει προηγηθεί κρατικό αίτημα"

«Κεραυνοί» από Ελεγκτικό για κυβέρνηση: Παραβίασε την επετηρίδα των δικαστικών

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργικό συμβούλιο που παραβίασε την επετηρίδα κατά τις πρόσφατες προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια άσκησε με απόφαση που εξέδωσε η διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην απόφασή της, η οποία εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής καθώς και σε στελέχη της κυβέρνησης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνει ότι η τήρηση της επετηρίδας κατά τις προαγωγές των προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων από το υπουργικό συμβούλιο είναι συνταγματική επιταγή. Σημειωτέον, ότι κατά τις πρόσφατες προαγωγές προέδρων και αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 2015 από το υπουργικό συμβούλιο έγιναν «βουτιές» στη επετηρίδα, που έφτασαν μέχρι την 20η θέση.

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι το υπουργικό συμβούλιο διαθέτει μεν ευρεία διακριτική ευχέρεια στις επιλογές του ως προς τα πρόσωπα που θα προαχθούν, αλλά «περιορίζεται όμως από την υποχρέωση σεβασμού της συνταγματικής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας που υπηρετείται και με το σεβασμό της αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, θεσμού με τον οποίο πραγματώνεται η ως άνω συνταγματική αρχή».

Η μη παραβίαση της αρχαιότητας «αποδεικνύει το σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς ως άμεσα όργανα του κράτους», αναφέρεται στην απόφαση.

Αντίθετα, υπογραμμίζει η Ολομέλεια, «παρεκκλίσεις από την αρχαιότητα που δεν μπορεί να εξηγηθούν – ούτε εξηγήθηκαν - όχι μόνο δύναται να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να θέσουν σε δοκιμασία το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών και να δημιουργήσουν υπόνοια για ευνοιοκρατία και προσπάθεια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, αλλά και να προκαλέσουν δυσαρμονία μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του δικαστηρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη για την Δικαιοσύνη και τους διαδίκους δυσλειτουργία του δικαστηρίου και των σχηματισμών του».

Η Ολομέλεια, κλείνοντας, εκφράζει και πάλι την ευχή οι συντεταγμένες εξουσίες κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 90 του Συντάγματος, να εφαρμόζουν την αρχαιότητα κατά τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών.

Η απάντηση του Παρασκευόπουλου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στις πρόσφατες σκέψεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισήμανε τα εξής:

Είναι σαφές, ότι αν το Σύνταγμα θα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων την αρχαιότητα θα εκφραζόταν υπέρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό.

Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας. Τέλος τονίζεται ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κεραυνοί» από Ελεγκτικό για κυβέρνηση: Παραβίασε την επετηρίδα των δικαστικών"

Απεργούν στις 15 Δεκεμβρίου οι τραυματιοφορείς

24ωρη απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας κήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων, που διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

«Χρόνια τώρα, χωρίς προσλήψεις, αλλά με συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις, έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία να δουλεύουν χωρίς τραυματιοφορείς», αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται, να προκαλείται «συμφόρηση» στα νοσοκομεία, «ασθενείς να "λιμνάζουν" σε κλινικές, καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί», τμήματα, όπως τα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, οι μονάδες τεχνητού νεφρού και αιμοδοσίας, οι μονάδες ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και εντατικής θεραπείας, «να καθυστερούν να εξυπηρετήσουν άλλα περιστατικά όταν οι ασθενείς δεν παραλαμβάνονται εγκαίρως».

Οι τραυματιοφορείς αναφέρουν, επίσης, ότι οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν συχνά δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και εντάσεις μεταξύ του προσωπικού, ενώ κάνουν λόγο και για εντατικοποίηση της εργασίας, με επιπτώσεις στην υγεία τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν στις 15 Δεκεμβρίου οι τραυματιοφορείς"

Άρση ασυλίας του Μιχαλολιάκου αποφάσισε η Βουλή

Αίρεται από τη Βουλή η ασυλία του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος κατηγορήθηκε από τη Δικαιοσύνη για προτροπή σε πράξεις βίας. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή συμμετείχαν 203 βουλευτές, εκ των οποίων οι 195 ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του, οι 6 κατά, ενώ 2 δήλωσαν παρών.

Αντίθετα, απορρίφθηκε η αίτηση για άρση ασυλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, που αφορούσε πολεοδομικές παραβάσεις στο κτίριο που στεγάζεται το κόμμα. Συγκεκριμένα υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 21 βουλευτές, κατά 157 και παρών 25 βουλευτές.

Και οι δύο αποφάσεις ήταν σύμφωνες με την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση ασυλίας του Μιχαλολιάκου αποφάσισε η Βουλή"

Το Ευρωκοινοβούλιο θα ελέγχει το ελληνικό πρόγραμμα

Την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίηση της απόφασης αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του μόνου εκλεγμένου ευρωπαϊκού θεσμού στη διαδικασία υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντικτύπου του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Mάρτιν Σουλτς, απέστειλε στις 2 Δεκεμβρίου σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ζητώντας του «τον μέγιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής», προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του πριν το τέλος του έτους.

Η πρόταση κάνει λόγο για δημιουργία σχετικού working group, που μεταξύ άλλων θα επιδιώξει συναντήσεις σε βάση τριμήνου, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών που θα συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η ECON θα έχει τον κεντρικό ρόλο στην προτεινόμενη διαδικασία, με παράλληλη συμμετοχή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) και της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

Επιπρόσθετα, στην επιστολή Σουλτς υπογραμμίζεται ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε καμία περίπτωση δεν είναι η συμμετοχή του στην διαδικασία υλοποίησης, άλλα η διασφάλιση της διαφάνειας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ευρωκοινοβούλιο θα ελέγχει το ελληνικό πρόγραμμα"

Ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης 15,34 εκατ. προς την Ελληνικός Χρυσός

Την ανάκτηση των 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Ελληνικός Χρυσός διατάσσει το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. καθώς απέρριψε τις προσφυγές της Ελλάδας και της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι η Ελλάδα χορήγησε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός από μεταφορά κρατικών πόρων καθώς η μεταπώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός σε τιμή χαμηλότερης της αγοραίας τιμής, συνεπάγεται μείωση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση προς τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει αποκομίσει, και συνεπώς, απώλεια πόρων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης 15,34 εκατ. προς την Ελληνικός Χρυσός"

Πρόστιμο 500.000 ευρώ σε όποιον καλλιεργεί μεταλλαγμένα φυτά

Με πρόστιμο ύψους έως και 500.000 ευρώ, το οποίο θα επιβάλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα τιμωρείται όποιος προχωρήσει στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών στη χώρα.

Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δόθηκε νωρίτερα σε δημόσια διαβούλευση και απαγορεύει ρητώς την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων στην ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν κατ' αποκοπή πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε στρέμμα καλλιέργειας έως του ύψους των 500.000 ευρώ. Εφόσον η παράβαση αφορά σε καλλιέργεια «μεταλλαγμένων», θα επιβάλλεται και η άμεση καταστροφή της από τον καλλιεργητή.
Όπως διευκρινίζεται τα πρόστιμα που θα εισπράττονται θα αποδίδονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η παράβαση.
Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη δυνατότητα της χώρας να απαγορεύει μονομερώς την καλλιέργεια όλων των ΓΤΟ που λαμβάνουν σχετική άδεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή είναι υπό αδειοδότηση, με την αυτόματη ενεργοποίηση των προβλεπομένων από την Οδηγία 2015/412 διαδικασιών.
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, εξασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η ελληνική πλευρά μάλιστα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαίρεσή της από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών που έχουν λάβει έγκριση όπως το καλαμπόκι αλλά και άλλων επτά γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών που βρίσκονται υπό έγκριση.
Ουσιαστικά η απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ στην Ελλάδα ίσχυε και σήμερα όπως και σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Αυστρία και η Ουγγαρία. Ωστόσο η απαγόρευση ως μονομερής ενέργεια είχε καταπέσει στα διεθνή δικαστήρια χωρίς όμως να έχουν επιβληθεί πρόστιμα στη χώρα μας. Πλέον με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης οδηγίας και την αιτιολόγηση της απόφασής της η χώρα μας θα απαγορεύει την καλλιέργεια ΓΤΟ, ενώ η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα είναι δεσμευτική και για τις μελλοντικές διοικήσεις.
Ως Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νόμου ορίζεται η Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Διεύθυνση αυτή θα έχει και την αρμοδιότητα να συνεργάζεται με γειτονικές χώρες και να λαμβάνει μέτρα για την πιστοποίηση και εμπορία των σπόρων σποράς των μη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών ως προς την παρουσία προσμείξεων με «μεταλλαγμένους» σπόρους.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη χώρα μας δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αλλά μόνο ακούσιων προσμίξεων σε σπόρους.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 500.000 ευρώ σε όποιον καλλιεργεί μεταλλαγμένα φυτά"

Αντιρρησίες συνείδησης σε υπηρεσίες ΟΤΑ με 223 ευρώ το μήνα

Με αντιρρησίες συνείδησης θα καλύψουν ανάγκες που έχουν σε προσωπικό φορείς των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, να απασχολήσουν σε θέσεις φορέων τους άτομα τα οποία αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης (αρνούνται να εκπληρώσουν στρατιωτικές υποχρεώσεις επικαλούμενοι θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις).

Ήδη εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το οποίο τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο εκπλήρωσης εκ μέρους των αντιρρησιών συνείδησης εναλλακτικής υπηρεσίας.

Οι φορείς πρέπει, μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2015, να δηλώσουν τη βούληση να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία, καθώς και τα καθήκοντα που θα ασκούν. Επίσης, πρέπει να αναφέρουν και τη δομή στην οποία θα τους παράσχεται τροφή και στέγη.

Όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία δικαιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτός αδυνατεί, τους καταβάλλει ως αντίτιμο χρηματικό ποσό ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου είναι 223,53 ευρώ μηνιαίως.

Αν, λοιπόν, ο ΟΤΑ δεν μπορεί να παράσχει στους αντιρρησίες συνείδησης στέγη και τροφή, θα πρέπει να δηλώσει ότι θα τους καταβληθεί μισθός, για τον οποίο, όπως προκύπτει από σχετική βεβαίωση της οικονομικής του υπηρεσίας, έχουν προβλεφθεί ή πρόκειται να προβλεφθούν σχετικές πιστώσεις στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τον ν.3421/05, αλλά και με βάση εγκύκλιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται από αντιρρησίες συνείδησης σε υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων, καθώς και εκτός Πατρών, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιρρησίες συνείδησης σε υπηρεσίες ΟΤΑ με 223 ευρώ το μήνα"

ΤΑΙΠΕΔ: Εντός α' εξαμήνου 2016 η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η γερμανική Fraport, για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανέφερε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο κύριος Πιτσιόρλας.

Εξάλλου μετατίθεται, όπως ανακοίνωσε, από τις 15 Δεκεμβρίου στις 21 Δεκεμβρίου, η προθεσμία υποβολής προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» σημείωσε, αναφέροντας ότι οκτώ εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τέλος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι το 50% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να ενισχύσει την πραγματική οικονομία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΑΙΠΕΔ: Εντός α' εξαμήνου 2016 η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων "

Πούτιν: Ελπίζω να μην χρειαστούν ποτέ πυρηνικά κατά του ISIS

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά των τζιχαντιστών, όπως μεταδιδει το Russia Today.

Kατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σ. Σοιγκού ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «πρέπει να αναλύουμε οτιδήποτε συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Οι Kalibr (βαλλιστικοί πύραυλοι) έχουν υψηλά επίπεδα ακρίβειας και μπορούν να φέρουν συμβατική αλλά και πυρηνική γόμωση».

«Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο όταν μάχεσαι τρομοκράτες και ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί ποτέ», σημείωσε.

Χθες ρωσικό υποβρύχιο τύπου Κilo εκτόξευσε για πρώτη φορά τη ναυτική έκδοση των βαλλιστικών πυραύλων Kalibr εναντίον στόχων στη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Ελπίζω να μην χρειαστούν ποτέ πυρηνικά κατά του ISIS"

ΑΔΕΔΥ: Αναστέλλεται η στάση εργασίας

H ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή αναφέρει ότι αναστέλλει τη στάση εργασίας που είχε προαναγγείλει για την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, με αφορμή τη δίκη του Παντελή Βαϊνά. Η δίκη δε θα γίνει λόγω αποχής των δικηγόρων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ενημερώσει με νέο Δελτίο Τύπου για την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η δίκη και κατά συνέπεια η κινητοποίηση».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Αναστέλλεται η στάση εργασίας"

Μπέος προς αντιεξουσιαστές: «Εμείς δέρνουμε, θα φάτε ξύλο»

Ομάδες σύγκρουσης απέναντι στους αντιεξουσιαστές συγκροτεί ο Α. Μπέος και στις 18 Δεκεμβρίου, που έχει προαναγγελθεί πορεία, θα μετέχουν σε αυτή ο ίδιος , οι δημοτικοί σύμβουλοι και ομάδα πολιτών που οργάνωσε. Αν γίνει οτιδήποτε θα υπάρξει σύγκρουση.

«Δεν θα διανοηθούν ξανά να κάνουν επεισόδια. Εμείς θα αστυνομεύσουμε την πορεία. Εμείς δέρνουμε, δεν κοιτάμε όπως η αστυνομία. Από το δικό μου το χαστούκι φεύγει και το κράνος μαζί. Θα προστατεύσουμε την πόλη οι δημοτικοί σύμβουλοι και 300 πολίτες», είπε και χαρακτήρισε υποκριτές και δημοκράτες του κ...ου όσους συμμετέχουν σε πορείες.

«Βγαίνουν στο δρόμο και κάνουν πορεία με κουκουλοφόρους. Μη διανοηθούν ξανά να πειράξουν την πόλη θα γελάει ο κάθε πικραμένος. Η αστυνομία δεν συλλαμβάνει ταραχοποιούς, αλλά στην πορεία στις 18 θα είμαστε εκεί. Μόλις εκτραπούνε θα δούμε τι θα γίνει. Δεν θα υπερισχύσουνε οι λίγοι των πολλών. Θα δείτε τι θα γίνει», είπε.

Προέτρεψε τους αντιεξουσιαστές να διαδηλώνουν μόνο κατά της Κυβέρνησης μιας και ο δήμος Βόλου δεν νομοθετεί.

«Ο Βόλος γι’ αυτούς τελείωσε . Αφού ένα κράτος δεν θέλει να δώσει τέλος στην ανομία 50 τραμπούκων θα δώσουν οι πολίτες», είπε και δήλωσε πως κατέθεσε στην αστυνομία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη μετέφερε την Κυριακή λάστιχα στο πανεπιστήμιο.

«Αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν. Εμείς χωρίς κράνη θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και θα δούμε αν εμείς είμαστε αστυνομία και αν εμείς μπορούμε ν τους σταματήσουμε. Φωνή λαού οργή θεού, τελείωσε η ασυλία, είπε.

e-thessalia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπέος προς αντιεξουσιαστές: «Εμείς δέρνουμε, θα φάτε ξύλο» "

Μουζάλας: «Σταθμός του Μονάχου» για τους μετανάστες η πλατεία Βικτωρίας

Με το σταθμό του Μονάχου, όταν μετανάστευαν οι Έλληνες στη Γερμανία τις δεκαετίες του '60 και του '70, παρομοίασε την πλατεία Βικτωρίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντάς την ως «ελεύθερο χώρο και τόπο συγκέντρωσης».

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους μετανάστες να πηγαίνουν στην πλατεία, γιατί κάθε άνθρωπος που κυκλοφορεί ελεύθερα μπορεί να κυκλοφορεί εκεί. Εκεί αποφασίζουν για τα ταξίδια τους.

«Από τότε που απομακρύναμε τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας δεν υπάρχουν άλλοι που να έχουν κατασκηνώσει εκεί. Στην πλατεία πηγαίνουν γιατί εκεί είναι τράπεζες και κάνουν ανάληψη χρημάτων» εξήγησε.

Ο υπουργός τόνισε ότι για την επιχείρηση στην Ειδομένη «περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή. Πριν από έξι μέρες δεν θα μπορούσε να γίνει τέτοια επιχείρηση γιατί υπήρχαν στην περιοχή 3.000 πρόσφυγες. Σήμερα ήταν η κατάλληλη μέρα και επιχείρηση μέχρι στιγμής δεν έχει προβλήματα» σημείωσε.

Όπως διαβεβαίωσε ο Γιάννης Μουζάλας οι μετανάστες «δεν θα ξανασυγκεντρωθούν στην Ειδομένη, θα τους κρατήσουμε μακριά από αυτό το σημείο». Ανέφερε επίσης ότι με τις σημερινές ροές μπορεί να γίνει διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών, προειδοποιώντας όμως πως όμως βομβαρδιστεί η Δαμασκός τα πράγματα «θα είναι πολύ διαφορετικά».

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε επίσης ότι «τους μετανάστες θα τους εγκαταστήσουμε σε χώρους όπου μπορούμε να τους προσφέρουμε τα στοιχειώδη, γιατί δεν έχουμε πολλές οικονομικές δυνατότητες, ενώ πιέζουμε για την επανεκκίνηση των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία ή τις χώρες καταγωγής των μεταναστών».

«Έχω βαθύτατη ανησυχία για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε από την πλευρά του για τους μετανάστες ο Γιώργος Καμίνης, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθεί να επαναληφθεί η ίδια εικόνα με την πλατεία Βικτωρίας γεμάτη μετανάστες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: «Σταθμός του Μονάχου» για τους μετανάστες η πλατεία Βικτωρίας "

Ανησυχία Καμίνη για μεταφορά του προβλήματος των μεταναστών στην Αθήνα

«Έχω βαθύτατη ανησυχία για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης για τους μετανάστες που μεταφέρονται από την Ειδομένη στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να γυρίσει η κατάσταση στο παρελθόν, ή στην κατάσταση που επικρατούσε στην πλατεία Βικτωρίας.

Όπως σημείωσε στο Mega ο δήμαρχος Αθηναίων οι μετανάστες δεν μπορούν να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Καμίνης ζήτησε να γίνουν τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης στα νησιά και οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση, όλη η χώρα –και ιδιαίτερα η Αθήνα- θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι πάνω από 1.000 πρόσφυγες έφτασαν και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, στον Πειραιά 1.030 πρόσφυγες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία Καμίνη για μεταφορά του προβλήματος των μεταναστών στην Αθήνα "

Έρχεται η αλά ΗΠΑ... «Αστυνομία Φύσης»!

Την πρόθεση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση «Αστυνομίας Φύσης» για τις προστατευόμενες περιοχές, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Πρέπει οι προστατευόμενες περιοχές, όπως έχουν στις ΗΠΑ την Αστυνομία Φύσης -θα δούμε πώς θα την ονομάσουμε εμείς- κάτω από τα δασαρχεία, όπως έχουμε τους δασοφύλακες, ομοίως, σε όλες τις περιοχές να υπάρχουν αντίστοιχα υπάλληλοι, που μάλλον θα ανήκουν στα δασαρχεία και θα έχουν ανακριτική και εποπτική ιδιότητα, ενώ θα μπορούν και να συλλαμβάνουν τον παρανομούντα, ώστε να μη μείνει κανένα σημείο της Ελλάδας ακάλυπτο ούτε για λαθροθηρία, ούτε για λαθροϋλοτομία, ούτε για υποκλοπή φυτών», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Η ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με τον αν. υπουργό, για τις προστατευόμενες περιοχές που αντιστοιχούν στο 27% της έκτασης της χώρας «δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ποτέ για τη διαχείριση αυτού του πλούτου», καθώς «όλα τα χρήματα που είχαν οι φορείς διαχείρισης ήταν από το ΕΣΠΑ, από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία είχαν δοθεί για ξεκίνημα, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει κάποια στιγμή τις ευθύνες της, όμως λήγουν στις 31/12 όλες αυτές οι διαδικασίες και πρέπει πλέον να αναμορφώσουμε τη νομοθεσία, ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα».

«Έπρεπε να αναλάβουμε αυτή την ιστορική ευθύνη και ήδη από το Πράσινο Ταμείο δεσμεύσαμε 5 εκατ., τα οποία εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανηθούν όλα», σημείωσε ο κ. Τσιρώνης, προσθέτοντας ότι οι 28 φορείς διαχείρισης που υπάρχουν σήμερα καλύπτουν λιγότερο από το 30% των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών, ενώ οι υπόλοιπες είναι τελείως απροστάτευτες.

«Το σίγουρο είναι ότι με τον καινούργιο νόμο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θα λυθεί οριστικά το εργασιακό αυτών των ηρωικών επιστημόνων, στους φορείς διαχείρισης, οι οποίοι εργάστηκαν με πάρα πολύ μεράκι αν και επειδή οι περισσότεροι ήταν με ΕΣΠΑ πολλές φορές έμειναν και μήνες απλήρωτοι μέχρι να έρθει το καινούργιο πρόγραμμα» τόνισε ο αν. υπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται η αλά ΗΠΑ... «Αστυνομία Φύσης»!"

Με «λουκέτο» μετά τις γιορτές απειλούν ΑΕΙ-ΤΕΙ λόγω υποχρηματοδότησης

Σε αδιέξοδο βρίσκονται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, τα οποία προειδοποιούν με «λουκέτο» μετά τις γιορτές λόγω υποχρηματοδότησης.

Τα ιδρύματα αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ενώ τραγικές είναι και ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, τα συνολικά κονδύλια που προβλέπονται για τα ΑΕΙ της χώρας θα είναι μειωμένα κατά -20%, όπως αναφέρει το Έθνος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΤΕΙ του Πειραιά, η διοίκηση του οποίου έχει προειδοποιήσει ότι εφόσον δεν αντιμετωπισθεί η υποχρηματοδότηση θα αναγκαστεί με τον νέο χρόνο να αναστείλει τη λειτουργία του.

Από την Τρίτη φοιτητές του ιδρύματος ξεκίνησαν κατάληψη στο κεντρικό κτίριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση του τεχνολογικού ιδρύματος.
Διαβάστε Περισσότερα » "Με «λουκέτο» μετά τις γιορτές απειλούν ΑΕΙ-ΤΕΙ λόγω υποχρηματοδότησης"

To Plan B για να σωθούν οι κύριες συντάξεις

Εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τελικά να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, στο πλαίσιο της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αναζητούν στο υπουργείο Εργασίας.
Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ μέσα από τη μη απόδοση σημαντικού μέρους από τις εισφορές υπέρ ανεργίας που εισπράττει το Ταμείο για λογαριασμό του ΟΑΕΔ.
Αν και πρόκειται για λογιστική μεταφορά που δεν θα προσφέρει και πολλά στα συνεχώς μειούμενα έσοδα του ΙΚΑ, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται το "plan B" καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών.
Πρακτικά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητεί έσοδα προκειμένου να καλύψει το 0,4% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 700 εκατ. ευρώ, χωρίς να οδηγηθεί σε περικοπές κύριων συντάξεων. Δεδομένες πάντως, θεωρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μάλιστα θα είναι μεγαλύτερες, εφόσον δεν "περάσει" η αντίστοιχη πρόταση για αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά μισή μονάδα για κάθε έναν.
Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι οι παρακρατούμενες εισφορές, για παράδειγμα υπέρ του ΟΑΕΔ, είναι υψηλές σε σχέση με τις παροχές που ισχύουν στον Οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του νέου έτους, που φέρει την έγκριση του κουαρτέτου των δανειστών, ο ΟΑΕΔ εμφανίζεται με πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα, μαζί με το πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ, μειώνει το συνολικό έλλειμμα των φορέων κοινωνικής πολιτικής.
Μάλιστα, όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, κάτι αντίστοιχο επιδιώκεται και με τις εισφορές των ήδη συνταξιούχων υπέρ του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες σχεδόν κατά το ήμισυ (355,3 εκατ. ευρώ) εγγράφονται ως έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτές οι εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ και προφανώς δεν θα αποδοθούν.
Αυτό είναι και το πρόβλημα στην περίπτωση των συνεισπραττόμενων εισφορών. Το ΙΚΑ εισπράττει για λογαριασμό τρίτων, δεν αποδίδει όμως. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 και μετά, με νόμο, παρακρατεί το 30% των εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ. Βάσει του νέου σχεδιασμού, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 60%.
Το συνολικό ποσό που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ το ΙΚΑ ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 400 εκατ. ευρώ. Βάσει του νόμου, θα έπρεπε να καταθέτει στον Οργανισμό τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ και να παρακρατεί 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα βέβαια με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσό που για το τρέχον έτος έχει καταβληθεί στον ΟΑΕΔ δεν ξεπερνά τα 120 με 150 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες του ΙΚΑ, που βαίνουν αυξανόμενες.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ιδρύματος για το 2016 αναμένεται έλλειμμα που ενδέχεται να ξεπερνά και τα 2 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ελλείμματος 930 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "To Plan B για να σωθούν οι κύριες συντάξεις"

Κουαρτέτο: Αξιολόγηση με μείωση μισθών -Τι ζήτησαν από τον Βερναρδάκη

Διαφωνία για μισθούς και αξιολόγηση προέκυψε κατά τη συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση εξετάστηκε το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά έμειναν εκτός συζήτησης τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί κτλ).

Όπως είχε ήδη γράψει η aftodioikisi.gr, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου έχουν απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο επειδή δεν μειώνει τους εισαγωγικούς μισθούς και δεν συνδέεται με την παραγωγικότητα.

Ειδικότερα, στη συζήτηση για το μισθολόγιο στο Δημόσιο τέθηκαν οι εξής αρχές: α. να προχωρήσει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 και β. να συνεχιστεί να εφαρμόζεται η πολιτική για τη μείωση του εργασιακού κόστους.

Οι δανειστές επιμένουν ότι η δομή του μισθολογίου είναι παντελώς στρεβλή και απαιτούν να πριμοδοτηθούν οι θέσεις ευθύνης και τα υψηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια με αντίστοιχες μειώσεις για τους νεοεισερχόμενους και τους υπαλλήλους χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο αλλά σε βάθος χρόνου να συνεισφέρει στην περαιτέρω μείωση του κόστους του ελληνικού Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των νεοεισερχόμενων και του εισαγωγικού μισθού κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε πιθανόν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να γλιτώσουν την μείωση εφόσον η ελληνική πλευρά δεχθεί τη μείωση των άλλων μισθών μέσω αξιολόγησης

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές επιμένουν ότι εκτός από τους εισαγωγικούς μισθούς αλλαγές πρέπει να υπάρξουν και σε άλλα επίπεδα. Και συγκεκριμένα έχουν στοχοποιήσει τους χαμηλών προσόντων υπαλλήλους, και συγκεκριμένα του ΔΕ και ΥΕ. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να δημιουργήσουν υψηλού επιπέδου στελέχη στο δημόσιο και να δίνονται κίνητρα για θέσεις ευθύνης.

Προσωπική διαφορά – Αξιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση που παρουσίασε στους θεσμούς η κυβέρνηση προβλέπει τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως είπε στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να προκύψουν μειώσεις μισθών. Η ελληνική πρόταση, όμως, θέλει η αξιολόγηση να επηρεάζει μόνο την βαθμολογική-διοικητική εξέλιξη του δημοσίου υπαλλήλου και όχι την μισθολογική, όπως ζητούν οι θεσμοί.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουαρτέτο: Αξιολόγηση με μείωση μισθών -Τι ζήτησαν από τον Βερναρδάκη"

Ανοιξε η γραμμή στην Ειδομένη μετά την επέμβαση της αστυνομίας

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ειδομένη με στόχο τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.
«Έχει αποσυμφορηθεί η περιοχή, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή, και ήδη πέρασε η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία» ανέφερε ο κ. Γκουντενούδης, συμπληρώνοντας ότι η τοπική κοινωνία θα ηρεμήσει.
Μικρές αντιδράσεις υπήρξαν από μερίδα μεταναστών που δεν ήθελαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και έγιναν προσαγωγές 10 ατόμων από την αστυνομία, τα οποία στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ ένας Ιρανός τραυματίστηκε στη διάρκεια συμπλοκής με ομοεθνή του με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.
Κλιμάκιο του Δήμου Παιονίας καθαρίζει αυτή την ώρα την περιοχή, ενώ λεωφορεία με πρόσφυγες (σ.σ. από τις τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση -Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί) βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη και αναμένουν σήμα από την αστυνομία προκειμένου να προσεγγίσουν την ουδέτερη ζώνη.
Μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι περισσότεροι από 800 παράτυποι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Ειδομένη με 16 λεωφορεία για την Αθήνα, ενώ η επιχείρηση της αστυνομίας για τον «καθαρισμό» της μεθορίου Ελλάδας-ΠΓΔΜ συνεχιζόταν χωρίς εντάσεις και προβλήματα, με τη συμμετοχή 400 αστυνομικών από όλη την κεντρική Μακεδονία.
Με αναμμένες τις μηχανές περιμένουν 6 αμαξοστοιχίες κενού φορτίου στα Σκόπια για να μπουν στο ελληνικό έδαφος, να κατευθυνθούν στον Πειραιά και να φορτώσουν εμπορεύματα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δύο μηχανές κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.
Επίσης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έστειλε συρμό για να παραλάβει οικονομικούς μετανάστες και να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να γίνεται απρόσκοπτα η διακίνηση των εμπορευμάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλαςτις τελευταίες ημέρες είχε προαναγγείλει την επιχείρηση με συνεντεύξεις του, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει αιματοχυσία, αλλά η εκκαθάριση της Ειδομένης δεν πρόκειται να είναι «βόλτα στο δάσος για κολεγιόπαιδα».
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε η γραμμή στην Ειδομένη μετά την επέμβαση της αστυνομίας"

Βρυξέλλες: Το ΔΝΤ είναι ήδη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

Το ΔΝΤ είναι ήδη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με λεφτά, ακόμα και μετά τον Απρίλιο του 2016.

Η Ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε στις Βρυξέλλες, πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις 12 Ιουλίου και στις 14 Αυγούστου έλαβε τα πρώτα χρήματα από αυτό αποδεχόμενη την ισχύ των συμφωνηθέντων.

Η ΕΕ ανακεφαλαιοποίησε τις ελληνικές τράπεζες, με τελευταία την Εθνική χθες το πρωί και μέχρι προχθές και την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών στο Εurogroup τίποτα δεν διεμήνυε πως η Αθήνα θα άλλαζε άποψη.

Κατά συνέπεια αλγεινή εντύπωση στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των εταίρων δημιουργούν προκλητικές δηλώσεις από την Αθήνα, την επομένη κιόλας της ολοκλήρωσης ανακεφαλαιοποίησης και άρα της διασφάλισης των καταθέσεων των πολιτών, πως η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θέλει να αλλάξει τη συμφωνία διαπιστώνοντας ότι τώρα δεν την βολεύει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, αντέδρασε, επώνυμα για να δεχθεί τα πυρά της Αθήνας αργότερα, αλλά η πραγματικότητα είναι, πως μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, αντέδρασαν οι πάντες και όχι μόνο ο Β.Σόιμπλε.

Στην πράξη χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση ποτέ και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αρκετά σύντομα, αν δεν ξύσει τον πάτο του βαρελιού για να πληρώσει τις λήξεις ομολόγων που υπάρχουν μέσα στο 2016.

Το Real.gr πληροφορήθηκε ότι μόνο μέσα στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει συνολικές λήξεις 2 δισ. Αν στο μέλλον η Ελλάδα αθετήσει πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ξανά, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εξετάσει αν θα πρέπει να καταστεί απαιτητό το σύνολο του ελληνικού χρέους προς αυτό.

Συνεπώς στις Βρυξέλλες λένε ότι η κυβέρνηση πριν αρχίσει να εκτοξεύσει πύρινους λόγους εναντίον εκλεγμένων εκπροσώπων άλλων λαών, που τυγχάνουν οι μεγαλύτεροι καθαροί δανειστές της χώρας, απλά και μόνο γιατί επικαλούνται τη συμφωνία του Ιουλίου, ας ρίξουν μια ματιά στο καταστατικό του ESM.

Το καταστατικό του ΕSM αναφέρει κατά γράμμα ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί χώρες όπου στα προγράμματα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Το Real.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες επαφές σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ του ΔΝΤ και παραγόντων των Βρυξελλών και το Ταμείο έχει διαμηνύσει ότι προετοιμάζει τη μετάβαση σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα τον Απρίλιο.

Επιπλέον, το γερμανικό κοινοβούλιο έχει πάρει την αμετάκλητη απόφαση να μην χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου και πλειοψηφία για το αντίθετο δεν πρόκειται να υπάρξει.

Παρομοίως, ο λεγόμενος ευρωπαϊκός νότος δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα σε κάτι τέτοιο, ειδικά η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας που αντίθετα με ό,τι ακούγεται στην Ελλάδα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με το ελληνικό παράδειγμα της πρώτης περιόδου του 2015 και θα πάρει όλα τα μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη (με πλήρη συμφωνία των σοσιαλιστών, της αντίστοιχης ρεβιζιονιστικής αριστεράς και του αντίστοιχου κομουνιστικού κόμματος).

Σε αντίθεση με ότι ακούγεται η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας θέλει να παραμείνει στις αγορές με χαμηλά επιτόκια και ξέρει υπό ποιες συνθήκες είναι αυτό δυνατό.

Σε σχέση με το εφεύρημα ότι το ΔΝΤ θα είναι πιο σκληρό στο ασφαλιστικό και οι εταίροι πιο χαλαροί, οι πάντες στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι οι στόχοι είναι στόχοι και η σοβαρή λύση είναι αναπόφευκτη.

Δεν λύνουμε το θέμα του ασφαλιστικού γιατί μας το ζητάει κάποιος, αλλά γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις και γιατί άνθρωποι που δεν πλήρωσαν και δεν δούλεψαν όσο έπρεπε, εισπράττουν πάρα πολλά εις βάρος ακόμη περισσότερων που πλήρωσαν και δούλεψαν.

Οι Βρυξέλλες ξέρουν πολύ καλά και αυτό γράφουν οι εκθέσεις της τρόικας από το 2010 ότι το σύστημα δεν άλλαξε λόγω επιρροής οργανωμένων συμφερόντων (οι εκθέσεις είναι δημόσια προσβάσιμες στον ιστότοπο της ΕΕ). Άρα όχι, οι εταίροι δεν θα είναι πιο μαλακοί από το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΕΕ και ΔΝΤ δεν έχουν πια σοβαρές διαφωνίες για το χρέος και αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση που προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτό. Για την ιστορία, από το ΔΝΤ προσπάθησε να απαλλαγεί και η κυβέρνηση Σαμαρά, που όταν κατάλαβε ότι αυτό δεν γίνεται, αποφάσισε να απαλλαγεί από όλο το πρόγραμμα βγαίνοντας σταδιακά στις αγορές.

Όταν ήταν πολύ κοντά στο στόχο (τέτοιες μέρες πέρσι εγκρίθηκε η τετράμηνη παράταση που θα οδηγούσε σε προληπτικό πρόγραμμα), προκηρύχθηκαν εκλογές και η συνέχεια είναι γνωστή.

Οι Βρυξέλλες έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι ο μόνος τρόπος να αποτινάξει το στίγμα του προγράμματος είναι να καταφέρει αυτόνομο δανεισμό, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με τον μόνο τρόπο που καταλαβαίνουν οι αγορές: εφαρμόζοντας το πρόγραμμα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Το ΔΝΤ είναι ήδη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης"

Εκκρεμεί η πληρωμή 112.000 αγροτών

Σε 112.000 ανέρχεται ο αριθμός των αγροτών που δεν έχει λάβει ακόμη την πρώτη δόση της βασικής ενίσχυσης. Όπως διευκρίνισε σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ η πλειονότητα αυτών, περίπου 90.000 παραγωγοί δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της.

Οι παραγωγοί αυτοί, εάν είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος» είτε και με την χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους. Εάν δε συμπληρώνουν τα 250 ευρώ, τότε, με βάση τον κανονισμό δε θα εισπράξουν ενίσχυση, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς.

Για τους υπόλοιπους περίπου 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον «ενεργό γεωργό» από το υπουργείο Οικονομικών. Όσους εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε μπορεί να τους συμπεριλάβει στην πληρωμή και θα τους ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων, οπότε θα πάρουν τότε τα χρήματα που δικαιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης έλαβαν την περασμένη Δευτέρα συνολικά 564.000 αγρότες από το σύνολο των 676.000 παραγωγών για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά δικαιώματα. Αναφορικά με τις μειώσεις που είδαν αρκετοί παραγωγοί στα ποσά που πιστώθηκαν, διευκρινίζεται κατ’ αρχάς ότι ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ είναι κατά 15% μικρότερος έναντι της «παλαιάς». Πέραν τούτου, οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται ανά περιοχή ή ανά καλλιέργεια σε σχέση με ό,τι εισέπραττε ο παραγωγός με το προηγούμενο καθεστώς, οφείλονται σε επιλογές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα στην επιλογή να χωριστεί η χώρα σε τρεις περιφέρειες (αροτραία, δενδρώδεις, βοσκότοποι).

«Αδικημένοι» εμφανίζονται και οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα αγρότες, εισπράττοντας μικρότερα ποσά σε σχέση με τους «παλαιούς» αγρότες που έχουν την ίδια καλλιέργεια, στην ίδια περιοχή, ιδίως τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι τούτο οφείλεται επίσης στις επιλογές που έγιναν σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ και σημειώνουν ότι στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων αγροτών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκρεμεί η πληρωμή 112.000 αγροτών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news