facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Απεργούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 μπροστά από το κτήριο του υπουργείου στη Σταδίου, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Την απεργία προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς οι εργαζόμενοι απασχολούνται στους δήμους με πεντάμηνη σύμβαση, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κάνει λόγιο για «νομικό κώλυμα» σε ό,τι αφορά την ανανέωση του προγράμματος, καθώς πρόκειται πρόγραμμα μαθητείας ΟΑΕΔ, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και όχι πρόγραμμα εργασίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας"

Τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή σε 23χρονο για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Ποινή τριετούς φυλάκισης επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον 23χρονο που κατηγορείτο για συμμετοχή στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια.

Ο νεαρός, η ποινή του οποίου έχει τριετή αναστολή, είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι εκτόξευε κατά των αστυνομικών πέτρες και μπουλόνια με σφεντόνα.

Ο 23χρονος, που αντιμετώπιζε και το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής, επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του αλλά και την οικογένειά του και διαχώρισε τη θέση του από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ισχυριζόμενος πως δεν είναι αναρχικός, πως έχει μετανιώσει και πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά στο μέλλον σε επεισόδια (είναι χαρακτηριστικό ότι ο 23χρονος δικάστηκε χωρίς συνήγορο).

Η πρόεδρος τόνισε στον κατηγορούμενο ότι το δικαστήριο δεν εξαντλεί την αυστηρότητά του και για το λόγο αυτό του δίνει την τριετή αναστολή και τον αφήνει ελεύθερο με την ευχή να μην βρεθεί ξανά κατηγορούμενος.

Αντίθετα, η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της είχε ζητήσει την καταδίκη του χωρίς αναστολή υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν οι εικόνες βίας και καταστροφών».

Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι για τα επεισόδια -ανάμεσα τους είναι και τέσσερις ανήλικοι– έχουν παραπεμφθεί στη 14η τακτική ανακρίτρια και θα απολογηθούν τις επόμενες ημέρες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Δύο ακόμα ανή ανήλικοι διώκονται για πλημμελήματα και έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή σε 23χρονο για τα επεισόδια στα Εξάρχεια"

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα

Τις απαιτήσεις των δανειστών για να εκταμιεύσουν την δεύτερη υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έγκαιρα γνωστοποίησε η Κομισιόν. Οι δανειστές που άρχισαν τον νέο κύκλο επαφών με τους Ελληνες υπουργούς θέλουν όλα να κλείσουν ως την Παρασκευή προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα και να γίνει η εκταμίευση έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Η λίστα με τις 13 απαιτήσεις περιλαμβάνει:

Δημοσιονομικά

1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ
Οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν ένα υπόμνημα στους θεσμούς που θα παρουσιάζει τις επιλογές για τις βασικές αποφάσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων, για να διασφαλιστεί η γρηγορότερη σύνταξη και υιοθέτηση του νόμου.
2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων
α)Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν μέτρα για διασταυρωμένους ελέγχους στις δεξαμενές καυσίμων ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο
β) θα προσλάβουν μια επιτροπή προμήθειας για να οριστικοποιηθεί η απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel). 
3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία
α) Η κυβέρνηση θα εκδώσει την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.
β) Θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες

Μεταρρυθμίσεις

4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ
α) Επίτευξη συμφωνίας για τους δεσμευτικούς όρους αναφοράς για την διαδικασία επιλογής
β) Κατάθεση από το ΤΧΣ πρότασης στο EWG για τις αμοιβές των μελών της Επιτροπής Επιλογής που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
γ) Συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα με στόχο την ολοκλήρωση των διορισμών ως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2015.
5) Την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών
α) Υιοθέτηση παράγωγης νομοθεσίας για το σύστημα οικονομικής βοήθειας των αδύναμων νοικοκυριών ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές υπό των νόμο για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών
β) Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκδώσει απόφαση για την διαδικασία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, το ποσό που θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (emergency enforcement) και την πιθανή αθέτηση των υποχρεώσεων προς τους πιστωτές.
γ) Παροχή ενός λεπτομερούς σχεδίου εφαρμογής για την συγκρότηση ενός περιουσιολογίου ως το τέλος του Ιουνίου του 2016.
6) Την στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια
α) Υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση αδειών και την ρύθμιση για τους μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών και τις μεταφορές δανείων.
β) Εναρξη προπαρασκευαστικής εργασίας για την αναβάθμιση και τροποποίηση του νόμου για την εκκαθάριση χρεών εκτός δικαστηρίου.
γ) Την πρόταση ενός μηχανισμού συντονισμού που θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδας με εντολή την εξέταση μεγάλων χρεών σε ιδιώτες και δημόσιους πιστωτές και την αναγνώριση και εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
δ) Υποβολή ενός προεδρικού διατάγματος για την εγκαθίδρυση δικτύου πληροφόρησης για χρέη
ε) Η Τράπεζα της Ελλάδας θα διορίσει έναν ειδικό εκκαθαριστή και θα εισάγει ένα σχήμα αμοιβής εκκαθαριστών με βάση την απόδοση, σε διαβούλευση με το ΤΧΣ
στ) Το ΤΧΣ θα ορίσει ένα μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου και μια εσωτερική ομάδα που θα είναι αφιερωμένη στην εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων
ζ) Συγκρότηση μιας νέας δομής για την εφαρμογή και επίβλεψη της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης μιας ειδικής γραμματείας συντονισμού και μιας μονάδας διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας για την στήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

7) Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ
Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν 10 επιπλέον συστάσεις από την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.
8) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα
Οι ελληνικές αρχές θα εκδώσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς μια υπουργική απόφαση για την επανασύσταση της ενδο-υπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα. 
9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία
α) Οι ελληνικές αρχές θα εφαρμόσουν τον νόμο 4314/2014 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και θα υιοθετήσουν όλες τις σχετικές κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.
β) Για τα πέντε συγχρηματοδοτούμενα έργα για τους αυτοκινητόδρομους και το μετρό και τα σχέδια για τα λύματα και τα στερεά απόβλητα, οι αρχές θα χαράξουν ένα σχέδιο δράσης με συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα με τους ανάδοχους και θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς για την συγκρότηση μιας ενδο-υπουργικής επιτροπής συντονισμού για την επίβλεψη εφαρμογής του συντονισμού.
10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία
α) Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τις προτάσεις για πιθανές βελτιώσεις για τον νόμο 4269 για την χωροταξία.
β) Θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς το περιεχόμενο και θα υποβάλλουν ένα προεδρικό διάταγμα για τον ορισμό των δασικών περιοχών.
11) Ενέργεια (ΑΔΜΗΕ)
Οι ελληνικές αρχές θα λάβουν βήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί έναν εναλλακτικό σχέδιο, με αντίστοιχα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επένδυσης, σε αντιστοιχία με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
12) Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο
α)Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν έναν σχέδιο για το νέο Tαμείο ιδιωτικοποιήσεων ώστε να γίνει πιο λειτουργικό ως τις αρχές του 2016
β)θα ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς κυβερνητικές δράσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 όπως έχουν προσδιοριστεί από τους θεσμούς.

Δημόσια διοίκηση

13) Μισθολόγιο στο Δημόσιο
α) Οι ελληνικές θα υιοθετήσουν νόμο για ένα ενιαίο σύστημα αμοιβών για τον δημόσιο, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016, θέτοντας τις βασικές παραμέτρους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και σε συμφωνία με τους συμφωνημένους στόχους για τις δαπάνες για τους μισθούς
β)θα δεσμευτούν για την συνέχιση του κανονισμού για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο το 2016.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα"

Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση και δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ

Το ενδεχόμενο της μεταβίβασης του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ χωρίς συμφωνία, ωστόσο νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει αύριο το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Τονίστηκε ακόμη, ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται, μπορεί να εξασφαλισθεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρίας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μορφής αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς, ενώ παραμένει επίσης η διαφωνία ως προς το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο.

Παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση και δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ"

Κριτική Σόιμπλε στις δηλώσεις Τσίπρα: «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ»

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι το Ταμείο δεν παίζει εποικοδομητικό ρόλο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Σόιμπλε προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις απατώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σχέδιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κριτική Σόιμπλε στις δηλώσεις Τσίπρα: «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ»"

Συμψηφισμός οφειλών με υπερεισπράξεις για 210.297 τυχερούς

Σε συμψηφισμό οφειλών με υπερεισπράξεις εφορίας συνολικού 10.368.757 προχωρά το υπουργείο οικονομικών καλύπτοντας έτσι εκκρεμότητες που είχε με 210.297 κωδικούς ΑΦΜ .

Οι τυχεροί τους οποίους αφορά η εν λόγω διαδικασία θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γ.Γ.Δ.Ε., ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Γ.Γ.Δ.Ε. η Γραμματεία αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες περιπτώσεις συμψηφισμών με κεντρική επεξεργασία (όπως περισσότερες οφειλές κ.α.) με διαρκή στόχο την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων αλλά κυρίως την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την Κυριακή είναι διαθέσιμη η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2015, μετά την εκκαθάριση Εν.Φ.Ι.Α. 2015.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή Δηλώσεων Ε9 και να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές.

Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης θα ακολουθήσει η εκκαθάριση Εν.Φ.Ι.Α. του 2015 και η έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού.

Υπάρχει πρόβλεψη για νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί το πρόστιμο των 100 Ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης Ε9.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμψηφισμός οφειλών με υπερεισπράξεις για 210.297 τυχερούς"

Δεκατιανό σε 11.000 μαθητές στην Αθήνα

Σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 δημοτικών σχολείων και συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων στο συγκρότημα της Αθήνας παρέχεται καθημερινά δεκατιανό.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με πρωτοβουλία των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε συνεννόηση με τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων.

Τα σχολεία που εντάχθηκαν, είναι σε γειτονιές της Αθήνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση και το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών τους.

Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του σχεδίου των δύο Υπουργείων να υπάρξει εντός του 2016 σίτιση όλων των μαθητών του Δημοτικού εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκατιανό σε 11.000 μαθητές στην Αθήνα"

Νέα «τρύπα» 7 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η νέα «μαύρη τρύπα», ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ, που εντόπισε το τελευταίο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας. Πρόκειται για εισφορές υπαλλήλων που παρακρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν την περίοδο 1999 - 2008.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε το φόβο ότι θα προχωρήσει και σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο σε δέσμευση λογαριασμών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Πολλά από αυτά τα δικαιολογητικά που βρέθηκαν στην έκθεση είναι πλαστά και είναι παράλογο να ζητάει το κράτος λεφτά που δεν κατατέθηκαν στα ταμεία, όχι εξ επί τούτου του Δήμου, αλλά επειδή κάποιοι τα πήραν. Θα πρέπει να στραφεί εναντίον αυτών που τα πήραν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξουν οι υπηρεσίες του Δήμου, ο δήμαρχος είπε πως «θα πρέπει να συζητήσουμε με την οικονομική επιθεωρήτρια. Είναι ζήτημα της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι ένα θέμα δεκαετίας και πριν από το 1999-2008. Μέχρι πότε δηλαδή θα πάει αυτή η ιστορία;».

Αντιπαράθεση για το αποτεφρωτήριο

Αντιπαράθεση σημειώνεται μεταξύ των δημάρχων Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου, σχετικά με τη χωροθέτηση ή μη του αποτεφρωτηρίου στην περιοχή της Σίνδου.

«Προχωράμε στην προκήρυξη διαγωνισμού για ένα χώρο που θα πληροί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από το νόμο. Απλώς υπενθυμίζω ότι τα αέρια απόβλητα ενός αποτεφρωτηρίου είναι λιγότερο επικίνδυνα από ότι το τζάκι του σπιτιού» ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης, σχετικά με τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Είχε προηγηθεί το πρωί ανακοίνωση του δημάρχου Δέλτα, που χαρακτήριζε «αυθαιρεσία και έλλειψη σεβασμού προς την τοπική κοινωνία να εξαγγέλλεται από τον κ. Μπουτάρη αποτεφρωτήριο στη Σίνδο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα «τρύπα» 7 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης"

Σε επίσχεση εργασίας από αύριο οι διασώστες του ΕΚΑΒ

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, διεκδικώντας δεδουλευμένα που τους οφείλονται (εκτός έδρας δεδουλευμένα, εξαιρέσιμα και νυχτερινά).

Το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ πραγματοποίησε συνάντηση για το λόγο αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, ωστόσο χαρακτήρισε άκαρπη τη συνάντηση καθώς «δε δόθηκε καμία απολύτως λύση στα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο, «οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια ανοχής στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, όπως αμοιβές εκτός έδρας από τον Δεκέμβριο 2014 έως και σήμερα, εξαιρέσιμα, νυχτερινά και αργίες Δεκεμβρίου 2014 και από Σεπτέμβριο 2015 έως και Νοέμβριο 2015, υλοποιώντας και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων εξουσιοδότησαν το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ για έναρξη επίσχεσης εργασίας από Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επίσχεση εργασίας από αύριο οι διασώστες του ΕΚΑΒ"

Φίλης προς Κοστέλο: Νομοθετούμε για να λύσουμε επείγοντα λειτουργικά προβλήματα

«Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ, αλλά το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας στα σημερινά δημοσιεύματα που φέρουν τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών που επιτηρούν την ελληνική οικονομία Ντέκλαν Κοστέλο, να ζητά την απόσυρση του νέου συστήματος επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο κ. Φίλης δήλωσε: «Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με σχέδιο και μεθοδικότητα, προχωρεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Με τον Εθνικό-Κοινωνικό Διάλογο, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να ξαναγίνει αντικείμενο του δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς και ουσιαστικός παράγοντας, προκειμένου η χώρα να περάσει από την κρίση στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ. Είναι προφανές, όμως, ότι το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι αναγκασμένο να νομοθετεί. Νομοθετεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας. Και βεβαίως, με ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης προς Κοστέλο: Νομοθετούμε για να λύσουμε επείγοντα λειτουργικά προβλήματα"

Ποιοι δικαιούνται τις παροχές του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης

Από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτημάτων επανεξέτασης για τις παροχές του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, τα οποία ήταν πλήρη και επαρκώς τεκμηριωμένα.
Τα αποτελέσματα έχουν εισαχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του προγράμματος, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται
• είτε απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anthropocrisis.gr ή μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου (ww.ypakp.gr, σήμανση «Ανθρωπιστική Κρίση»), με τους προσωπικούς κωδικούς που εισέρχονται στο taxis,
• είτε απευθυνόμενοι στα ΚΕΠ, όπως είχε συμβεί και με τα αποτελέσματα των αρχικών αιτήσεων.
Οι δικαιούχοι θα πάρουν την παροχή ή τις παροχές που τους εγκρίθηκαν (δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και κάρτα αλληλεγγύης) με τις ίδιες διαδικασίες και για τον ίδιο ακριβώς χρόνο με τους αρχικά εγκριθέντες. Συγκεκριμένα, θα λάβουν:
• δωρεάν ρεύμα για δύο τετραμηνίες, που αντιστοιχούν σε δύο εκκαθαριστικούς τετραμηνιαίους λογαριασμούς,
• επίδομα ενοικίου για εννέα μήνες
• επιδότηση σίτισης μέσω της κάρτας αλληλεγγύης για εννέα μήνες.
Άμεσα θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες για την έκδοση της Κάρτας Αλληλεγγύης και την ενημέρωση των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε όσους δικαιούνται αυτές τις παροχές. Όσοι έχουν λάβει έγκριση για επίδομα ενοικίου, μπορούν να ενημερωθούν από τα ΚΕΠ για τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώσουν στο σύστημα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αρχίσει η επιδότηση.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι δικαιούνται τις παροχές του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης"

Ανθρωπιστική κρίση και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα της ύφεσης

Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει και ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό διαπίστωσε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη χώρα, «έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών προσαρμογής, οι κοινωνικοί δείκτες που αποτυπώνουν τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα στην Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει βελτίωση. Αντίθετα σε ορισμένους τομείς έχουν επιδεινωθεί».
Στις διαπιστώσεις του ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας τονίζει ότι 2,5 εκατομμύρια πολίτες διαθέτουν περιορισμένη κάλυψη ή είναι ανασφάλιστοι, οι δε δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν υπέρμετρα μεγάλο φόρτο εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πρόσθετα κονδύλια για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη στον προϋπολογισμό του 2016.
Υπογραμμίζει, επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη και σημειώνει ως εξίσου ανησυχητική την αύξηση στη μακροχρόνια ανεργία.
Το 36% του πληθυσμού, δηλαδή συνολικά 3,76 εκατομμύρια άτομα, συνεχίζει, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. «Είναι γεγονός ότι μια ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη χώρα εντός της Ευρώπης, εν μέρει δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την απόλαυση από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των βασικών ελάχιστων επιπέδων οικονομικών, κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο δεσμευτικό διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στις προκαταρκτικές διαπιστώσεις του ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι αναφέρεται και στο προσφυγικό και ζητάει τη χαλάρωση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης των δημοσιονομικών περιορισμών «που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ενισχύσει την ανταπόκρισή της στην κρίση κατά τρόπο που να αντανακλά τις βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου για τους πρόσφυγες». Όπως συμπληρώνει, «το προσφυγικό είναι πρόβλημα εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές. Μιλάμε για την αρχή της συνυπευθυνότητας».
Στις προτάσεις του ο κ. Μποχοσλάβσκι διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποτελέσει έναυσμα για ανάπτυξη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Επίσης, ζητάει να συνεχιστεί το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος και παροτρύνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να προβούν σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων των πολιτικών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επί των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Απευθύνει, εξάλλου, τη σύσταση προς την κυβέρνηση να προσυπογράψει τις «Βασικές αρχές των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους» του ΟΗΕ και τις «Αρχές για υπεύθυνες συναλλαγές, τόσο για τους Δανειστές και τους Δανειολήπτες» της UNCTAD, δύο νομικά κείμενα που θεσπίζουν αρχές που είναι κρίσιμες για την οικοδόμηση της συναίνεσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και δανειοληπτών σε περιπτώσεις που το δημόσιο χρέος καταστεί μη βιώσιμο.
Χαιρετίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέχει καλύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο επισημαίνει ότι η κατάσταση στον τομέα της στέγασης πρέπει να παρακολουθείται στενά. Προτείνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και να προλαμβάνει τη φτώχεια στην τρίτη ηλικία, καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού αλλά και τη θέσπιση ενός συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας.
Η προώθηση «των μεταρρυθμίσεων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, τον κοινωνικό διάλογο και υπό την προϋπόθεση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται με πλήρη σεβασμό της δημοκρατικής συμμετοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους συνάντησε υπουργούς και στελέχη υπουργείων, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους προέδρους του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, βουλευτές, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και οργανώσεις εργοδοτών, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέλη της πρώην Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Κατά το επόμενο στάδιο της αποστολής του ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι θα μεταβεί το 2016 στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με εκπροσώπους των δανειστών και να διερευνήσει εάν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο τρίτο μνημόνιο. Τα πορίσματά του θα αναλύσει σε μελλοντική έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθρωπιστική κρίση και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα της ύφεσης"

Το ελληνικό κράτος ξεπουλά όσο-όσο κτίριά του στη ΝΥ και την Ουάσιγκτον

Ένα από τα καλύτερα “κομμάτια” της περιουσίας του ελληνικού κράτους, το κτίριο όπου στεγάζεται το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Νέας Υόρκης, πουλήθηκε σε άγνωστο μέχρι της στιγμής αγοραστή.
Από το κτίριο αυτό πέρασαν και φιλοξενήθηκαν Πρωθυπουργοί, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι του ελληνικού κράτους και όλοι παραδέχονται πως ήταν μία από τις πολύ έξυπνες αγορές που είχε κάνει η χώρα.
Η πώληση του κτιρίου αυτού, όπως και πολλών άλλων, αποτελεί απαίτηση των δανειστών, που έχουν αποδεχθεί όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ελληνική Πρεσβεία ενημερώθηκε από την Αθήνα ότι η πώληση ολοκληρώθηκε και οι υπάλληλοι του Γραφείου Τύπου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού πρέπει να το εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν. Το κτίριο θα παραδοθεί στον αγοραστή την 31η Ιανουαρίου 2016.
Σημειώνουμε ότι δεν έχει προβλεφθεί μηχανισμός που θα αποτρέπει την αγορά των κτιρίων από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας ή άλλης εχθρικής χώρας…
Σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μεταξύ της Πρώτης και της Δεύτερης Λεωφόρου, επί της 305 East 47th Street, πλησίον του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί τον δεύτερο όροφο συγκροτήματος γραφείων καλούμενου ως “The 3 Dag Condominium” και έχει συνολική ενοικιαζόμενη επιφάνεια 15.247 τετραγωνικά πόδια (1.416 τ.μ.).
Το ΤΑΙΠΕΔ είχε θέσει ως ελάχιστη αποδεκτή τιμή τα 9.100.000 Δολάρια ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό καλύφθηκε.
Ένα δεύτερο κτίριο προς πώληση είναι το πρώην Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Ενας γνώστης της κατάστασης του κτιρίου, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, υπέθεσε ότι μετά την εγκατάλειψη “θα είναι γεμάτο ποντίκια και κατσαρίδες”.
Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι ιστορικό και βρίσκεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, στον αριθμό 221 της Λεωφόρου Massachusetts. Στην περιοχή που χωροθετείται στην συνοικία Kalorama Heights της βορειοδυτικής Washington στεγάζεται παραδοσιακά  πληθώρα ξένων διπλωματικών αποστολών.
Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο και τρείς ορόφους συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 8.120 τετραγωνικά πόδια (754 τ.μ. περίπου). Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 2.850 τετραγωνικά πόδια (264 τ.μ.).
Το ΤΑΙΠΕΔ ζητά ως ελάχιστη αποδεκτή τιμή τα 2.700.000 Δολάρια ΗΠΑ.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ότι “το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης στον κόσμο. Ο κύριος στόχος του είναι η προσέλκυση σημαντικών διεθνών ροών κεφαλαίου, που συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη. Το άνοιγμα σχετικών τομέων της αγοράς που πραγματοποιείται μέσω των αποκρατικοποιήσεων συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ η συνολικότερη προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον εδραίωσης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό”.
mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ελληνικό κράτος ξεπουλά όσο-όσο κτίριά του στη ΝΥ και την Ουάσιγκτον"

Παρέμβαση Τσίπρα για το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τηλεφώνησε σήμερα το πρωί στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.

Από τα αρμόδια υπουργεία, εξετάζονται λύσεις όπως το να ενταχθεί το Νοσοκομείο Κορυδαλλού στο ΕΣΥ ή να το αναλάβει το Αττικο Νοσοκομείο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Τσίπρα για το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού"

Μέσα στην εβδομάδα το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή

Το δρόμο της Βουλής παίρνει το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα προβλέπει την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών.

Αύριο θα κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία, μεθαύριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κύρια στόχευση του νομοσχεδίου, είναι όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης να αποκτούν παρόμοιο καθεστώς με αυτό των έγγαμων και πρόσβαση σε δικαιώματα (συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, δικαίωμα διατροφής κ.α).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα στην εβδομάδα το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή"

Βαρεμένος: Να βάλουμε τάξη με ηλεκτρονική υποβολή στα πόθεν έσχες

Τη σημασία της ηλεκτρονικής υποβολής πόθεν έσχες υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Γιώργος Βαρεμένος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega.

Όπως είπε, ο νόμος αναφέρει ότι η συμπληρωματική δήλωση πόθεν έσχες δεν θεωρείται προβληματική εάν η διαφορά που προκύπτει είναι επουσιώδης και εφόσον ο ελεγχόμενος αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προέλευση των χρημάτων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόβλεψη ότι όσοι Έλληνες έχουν την φιλοδοξία να κατέβουν στις εκλογές με κόμμα θα υπόκεινται σε έλεγχο και πως εφόσον δεν υποβάλλουν πόθεν έσχες θα υπάρχει πρόβλημα, σημείο στο οποίο υπογράμμισε τη σημασία της ηλεκτρονικής υποβολής.

Σημείωσε μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα έχει κληθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας για να καταθέσει προτάσεις ενώ μίλησε για ορισμένες κατηγορίες ελεγχόμενων, όπως οι δικαστικοί, που -όπως πληροφορείται- διαφωνούν με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες.

Μέχρι πρότινος είπε, ο έλεγχος ανήκε στην αρμοδιότητα της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις να επανέλθει εκεί.

Σε ερώτηση για το εάν αισθάνεται ότι κατακρίνεται από το κόμμα του, απάντησε ότι δεν αισθάνεται πως «βρήκε τον μπελά του» από το κόμμα.
Ο κ. Βαρεμένος χαρακτήρισε «τραγική» την απουσία της ΝΔ από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι υπήρξαν στιγμές την τελευταία μέρα που συμμετείχε μόνο ένας βουλευτής.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν συμφωνεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι η χώρα δεν έχει ελπίδα και πως «πλανώνται πλάνη οικτρά» όσοι έχουν αυταπάτη ότι εάν αποτύχει το πρόγραμμα θα βρεθούν σε προνομιακή θέση.

Το 2016, είπε, δεν θα είναι εύκολη χρονιά καθώς κάποτε η μεσαία τάξη είχε να δώσει πολλά αλλά με «ενοχή κυβερνήσεων και γενικευμένη συνενοχή» φοροδιέφευγε και τώρα δεν έχει να δώσει.

Έκανε μάλιστα λόγο για μια εγωιστική ελίτ του 1% που είναι έτοιμη να πάει να ζήσει στο εξωτερικό, «δεν την ενδιαφέρει η κρίση» και δεν έχει πληρώσει για την κρίση, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει «ασύμμετρα πλέον μέτρα» εναντίον της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρεμένος: Να βάλουμε τάξη με ηλεκτρονική υποβολή στα πόθεν έσχες"

Απεργία πείνας από κρατούμενους στο «Κολαστήριο Κορυδαλλού»

Σε απεργία πείνας προχωρούν οι κρατούμενοι του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στις φυλακές Κορυδαλλού, ζητώντας από το κράτος να μεριμνήσει επιτέλους για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες νοσηλεύονται. 

Οι κρατούμενοι μάλιστα βρίσκονται ήδη στην 23η ημέρα αποχής από την φαρμακευτική τους αγωγή.





Σε λογαριασμό στο Twitter που ονομάζουν «Κολαστήριο Κορυδαλλού», γεγονός που δείχνει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν τις συνθήκες κράτησής τους, οι κρατούμενοι έχουν αναρτήσει τις τελευταίες ημέρες αρκετά μηνύματα κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Στις αναρτήσεις τους τονίζουν πως κάθε μέρα μετρούν νεκρούς και σημειώνουν ότι  βρίσκονται στο έλεος του Θεού.

Μάλιστα θέλοντας αυτή τη φορά να λάβει το θέμα μεγαλύτερες διαστάσεις, στις αναρτήσεις κάνουν αναφορές στους λογαριασμούς δημοσιογράφων αλλά και του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως «η φυλάκιση δεν αναιρεί την ανθρώπινη υπόσταση» και ζητούν άμμεσα συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου.










protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία πείνας από κρατούμενους στο «Κολαστήριο Κορυδαλλού»"

Νέα δελτία ταυτότητας υπό την πίεση ΗΠΑ, Ε.Ε.

Αποτύπωμα ίριδας και μικροτσίπ στις νέες ταυτότητες

Σε πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση των υφισταμένων ταυτοτήτων με νέα δελτία, που θα είναι δύσκολο να παραχαραχτούν, υποχρεώνεται η ελληνική κυβέρνηση, υπό την απειλή επαναφοράς της βίζας για Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν χθες ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται πρόταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέας γενιάς ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα νέα δελτία ταυτότητας να περιλαμβάνουν, εκτός από δακτυλικό αποτύπωμα, και πρόσθετα βιομετρικά στοιχεία, όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η επιτροπή συγκροτήθηκε πριν από έναν μήνα και συμμετέχουν σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση των υφισταμένων ταυτοτήτων με νέα δελτία αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Προσέθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός των ταυτοτήτων προωθείται υπό την πίεση της επικείμενης αξιολόγησης του προγράμματος Visa Waiver, για τη μη θεώρηση διαβατηρίων των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η αξιολόγηση του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο, ενώ η επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της στα τέλη Ιανουαρίου.

Μικροτσίπ

Στα νέας γενιάς δημόσια έγγραφα προωθείται η τοποθέτηση μικροτσίπ με βιομετρικά στοιχεία του κατόχου, ενώ γίνεται προσπάθεια να προϋπολογιστεί το κόστος αντικατάστασης των παλαιών ταυτοτήτων με νέες.

Εκτιμάται ότι πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Το θέμα εκσυγχρονισμού των δελτίων ταυτότητας φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα εντάθηκαν μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς υπάρχουν φόβοι ή και ενδείξεις ότι τα υφιστάμενα δελτία ταυτότητας πλαστογραφούνται και εν συνεχεία χρησιμοποιούνται για την έκδοση «γνήσιων» διαβατηρίων από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δελτία ταυτότητας υπό την πίεση ΗΠΑ, Ε.Ε."

Τσακαλώτος: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο

Tην εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται «σε καλό δρόμο» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά.

Προσερχόμενος σήμερα Τρίτη στο Ecofin στις Βρυξέλλες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο χθεσινό Eurogroup συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα προαπαιτούμενα, αλλά και όσα θα πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα. «Ολοένα και λιγότερος χρόνος απαιτείται για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο εκλαμβάνω ως καλό σημάδι» τόνισε.

«Νομίζω ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά που κάνουμε αυτούς τους τελευταίους μήνες» πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα θέματα που απασχολούν το σημερινό Ecofin, όπως η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο "

Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών

Διαχείριση «κόκκινων δανείων», νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ταμείο αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται στην ατζέντα των εκπροσώπων των θεσμών, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Το διακύβευμα σε αυτόν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων είναι η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 1 δις ευρώ, με την κυβέρνηση να έχει λάβει ξεκάθαρο μήνυμα από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup. Η ψήφιση των νέων προαπαιτούμενων, το «κλείδωμα» των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και η διασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού χάρτη της χώρας περιλαμβάνονται στα αιτήματα που άκουσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα πρέπει να έχουν «περάσει» από τη Βουλή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευτεί μέσα στο 2015 το 1 δις ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών"

ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση για ΕΤΕ – Ρέγκλινγκ: Οι τράπεζες ξανά στα πόδια τους

Την εκταμίευση των 2,71 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε σήμερα Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το ποσό θα αφαιρεθεί από τα κεφάλαια που έχουν προγραμματιστεί για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, στο πλαίσιο του πακέτου χρηματοοικονομικής βοήθειας που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, "με την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Οι υγιείς τράπεζες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας νέα δάνεια στις επιχειρήσεις. Η σημαντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα βοήθησε επίσης στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού κλάδου, βασικό ζητούμενο του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο SSM έχει διενεργήσει αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank), στην οποία διαπίστωσε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στην Εθνική. Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΤΕ κάλυψε 1,5 δισ. μέσω διωτικού τομέα και 120 εκατ. μέσω των θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Επιπλέον, θα γίνει bail in σε κεφαλαιακά μέσα (υβριδικά, προνομιούχες μετοχές ΗΠΑ, τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης) ύψους 302 εκατ. ευρώ προτού λάβει η τράπεζα την κρατική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός Credit Agricole επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από τρία χρόνια απουσίας, ως μεγαλομέτοχος της Alpha Bank.

Όπως ανακοίνωσε η ελληνική τράπεζα, η Credit Agricole, μέσω της θυγατρικής ασφαλιστικής της εταιρείας, κατέχει το 9,75% των μετοχών της Alpha Bank.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση για ΕΤΕ – Ρέγκλινγκ: Οι τράπεζες ξανά στα πόδια τους "

O πρώτος νόμος της ΕΕ για την ασφάλεια στο ίντερνετ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτη-μέλη συμφώνησαν χθες στον πρώτο νόμο για τον κυβερνοχώρο που θα απαιτήσει τη δήλωση από διαδικτυακές εταιρείες όπως την Google και Amazon κάθε σοβαρής προσπάθειας κλοπής στοιχείων σε κρατικές αρχές ή να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Η συμφωνία, μετά από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων μελών της ΕΕ, απαντά στις αυξανόμενες ανησυχίες περί επιθέσεων από χάκερ στον κυβερνοχώρο που αποσκοπούν στην πρόσβαση σε ασφαλή και ιδιωτικά στοιχεία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την δικτυακή ενοποίηση της ΕΕ Άντρους Άνσιπ είπε ότι ο νέος νόμος θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις διαδικτυακές συναλλαγές, ιδιαίτερα μεταξύ κρατών. "Το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα - το πρόβλημα ενός κράτους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υπόλοιπη Ευρώπη," είπε ο Άνσιπ, "Γι΄αυτό χρειαζόμαστε λύσεις για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που καλύπτουν όλη την ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή."

Ο νέος νόμος, με τίτλο "Οδηγία Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφόρησης", καθορίζει τις διαδικασίες ασφάλειας και αναφοράς εταιρειών σε σημαντικούς κλάδους όπως τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία και τα χρηματιστηριακά. Οι εταιρείες με παρουσία μόνο στο διαδίκτυο θα έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με αεροδρόμια ή διαχειριστές αγωγών πετρελαίου.

Με το νόμο αυτό, εταιρείες στο διαδίκτυο όπως οι Google, Amazon, eBay και Cisco - αλλά όχι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook - θα υποχρεωθούν να αναφέρουν σοβαρά επεισόδια στις αρχές των κρατών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες που δεν κάνουν τις αναφορές που απαιτούνται.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "O πρώτος νόμος της ΕΕ για την ασφάλεια στο ίντερνετ"

O Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί για κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χτυπάει το καμπανάκι για την αναζωπύρωση του εθνικισμού στην Ευρώπη και προειδοποιεί για την κατάρρευση της Ένωσης.

Ο Μάρτιν Σούλτς σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt», προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωζώνης εξαιτίας του προσφυγικού λόγω των διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η εναλλακτική λύση της Ευρώπης είναι η ενιαία στάση και η σύγκλιση των απόψεων σε σχέση με το προσφυγικό, διαφορετικά διαβλέπει την άνοδο του εθνικισμού μαζί με την ύψωση των φραχτών. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν τρομακτικό αφού μια τέτοια Ευρώπη έχει αποβεί πολλές φορές καταστροφική.

Όπως είπε ο Σούλτς, καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία. Μόνο με συνεργασία μπορούν να δοθούν λύσεις, κατέληξε ο Μάρτιν Σούλτς.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "O Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί για κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Ανοίγει τη Δευτέρα στο TAXIS η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Από τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2015 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή Δηλώσεων Ε9 και να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές.

Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης θα ακολουθήσει η εκκαθάριση Εν.Φ.Ι.Α. του 2015 και η έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι υπάρχει πρόβλεψη για νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί το πρόστιμο των 100 Ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης Ε9.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει τη Δευτέρα στο TAXIS η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις Ε9"

Ιδιωτικοποιήσεις και «πώληση δανείων» για την δόση του 1 δισ.

Με την δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα της δεύτερης λίστας των προαπαιτουμένων γα την δόση του 1 δισ. ευρώ, επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, για να ξεκινήσουν οι τελικές διαβουλεύσεις με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Σήμερα ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση 2,71 δισ. για την Εθνική. Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM αποφάσισε σήμερα να εκταμιεύσει 2,71 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να ανακεφαλαιοποιήσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από τα κεφάλαια που προορίζονται να καλύψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορήγησε ο ESM στην Ελλάδα τον Αύγουστο.

Το σχέδιο πλέον, όπως το περιέγραψαν οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί προβλέπει ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν κλείσει ουσιαστικά τα πέντε πιο «καυτά» ζητήματα της ατζέντας:

1. Αποκρατικοποιήσεις: μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα δημιουργηθεί το νέο υπέρ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και θα εξειδικευτεί η λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων. Το ζήτημα πλέον είναι ποια περιουσιακά στοιχεία θα εκχωρήσει το κράτος, εκτός από αυτά που θεωρούνται ήδη δεδομένα, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κλπ. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει την κίνηση αυτή ως συμφέρουσα για το δημόσιο, εφόσον ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και όχι αποκλειστικά για πληρωμή του δημοσίου χρέους. Μένει να φανεί αν τα έσοδα αυτά που θα μένουν στη χώρα, θα έρθουν από τώρα ή θα αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν στο μακρινό μέλλον.

2. «Κόκκινα δάνεια»: δημιουργείται και στη χώρα μας η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλαδή τα κόκκνα δάνεια θα περνάνε στα χέρια τρίτων. Η αρχή θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να ισχύσει και για τα στεγαστικά. Επιδιώκεται να εξαιρεθούν και κάποιοι κλάδοι επιχειρήσεων, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη χωρα (ενδεχομένως πχ της ναυτιλίας).

3. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο: οι δανειστές θέλουν μείωση αποδοχών για χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» υπαλλήλους.

4. Φορολογία: νέο Περιουσιολόγιο, σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΓΓΔΕ, διάδοση πλαστικού χρήματος, επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Θα περιληφθούν και αλλαγές στα εισοδήματα του 2015, όπως ενδεχομένως ο φόρος στα ενοίκια, ή και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

5. Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ

Κατόπιν τούτων, μαζί με ήσσονες αλλαγές στην αγορά, «κλείνει» το πακέτο του 1 δισ. ευρώ και μετά τις γιορτές τίθενται επί τάπητος οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και οι συνολικότερες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος για το 2016 (με αφορολόγητο βάσει δαπανών με κάρτες κλπ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιωτικοποιήσεις και «πώληση δανείων» για την δόση του 1 δισ."

Αλεξιάδης: Κανένας αναδρομικός φόρος το 2015

«Αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας», είπε στον realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιβολή αναδρομικού φόρου στα εισοδήματα του 2015.

«Είναι ψέματα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «αυτά που λένε ότι αυξάνουμε τους φόρους για τα φετινά εισοδήματα, βάζουμε αναδρομικούς φόρους, έρχονται νέοι φόροι και μια σειρά από αναδημοσιεύσεις τέτοιες που καταλαβαίνω πολιτικά γιατί γίνονται, αλλά είναι ψέματα.

Το τι πρόκειται να κάνουμε σε θέματα φορολογίας είναι αποτυπωμένο στο “πενηνταράκι” που λέγαμε στο χωριό, στο 4336, την περίφημη συμφωνία. Δεν έχουμε στα μανίκια κρυφούς άσους να βγάλουμε και όπως είπα με σαφήνεια το Σάββατο, για το 2015 θα έχουμε πολύ μικρές αλλαγές στη φορολογική μας δήλωση, έρχονται τις επόμενες μέρες στη Βουλή».

Στο ερώτημα αν στα εισοδήματα του 2015 θα ανέβουν οι συντελεστές, ο ίδιος απάντησε:

«Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτήν τη στιγμή, κάτι τέτοιο, αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς».

Όπως σημείωσε, «αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας. Ευτυχώς, η χώρα στα θέματα τα φορολογικά έχει οδικό χάρτη. Υπάρχει η συμφωνία 4336 που μπορεί ο καθένας να έχει την πολιτική του συμφωνία - διαφωνία, αλλά περιγράφει με σαφήνεια τι είναι να γίνει και μάλιστα χρονικά πότε θα γίνει. Δεν υπάρχει έξω από τη συμφωνία ούτε ένας πόντος διαφορετικό μέτρο».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Κανένας αναδρομικός φόρος το 2015"

Κοστέλο: Πάρτε πίσω την τροπολογία Φίλη για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία

Την έντονη διαφωνία του για την τροπολογία του Νίκου Φίλη που εισήχθη στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια και προβλέπει την ρουσφετολογικού τύπου επιλογή νέων διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω προσωπικής συνέντευξης, εκφράζει ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα.

«Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM», αναφέρει ο κ. Κοστέλο σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, σύφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αυτή του Νίκου Φίλη είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς θεωρείται ότι «ανοίγει την πόρτα» σε ρουσφετολογικές αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις βάσει κομματικών κριτηρίων. Ο κ. Φίλης εντάσσει εκ νέου στην αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης την προσωπική συνέντευξη, παρά το γεγονός ότι είχε αφαιρεθεί από τον προκάτοχό του, Αριστείδη Μπαλτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σχετική τροπολογία προβλέπεται και «μαγνητόφωνο», για να «διασφαλίζεται η διαφάνεια». Το κριτήριο της συνέντευξης για την επιλογή των υποψηφίων των Διευθυντών Εκπαίδευσης θα έχει 15 μόρια, αποτελώντας στην ουσία το βασικό κριτήριο επιλογής και στη συνέχεια θα ακολουθούν κριτήρια, όπως η μόρφωση και η εμπειρία! Τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα κρίνουν τους υποψηφίους θα αποτελούνται από τον περιφερειακό διευθυντή κάθε περιοχής (διορισμένο από την κυβέρνηση), ένα σύμβουλο και έναν καθηγητή πανεπιστημίου (διορισμένους από τον υπουργό Παιδείας) και δύο αιρετούς εκπροσώπους των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Ντέκλαν Κοστέλο στην επιστολή του επισημαίνει πως η τροπολογία αυτή είναι αντίθετη με την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοστέλο: Πάρτε πίσω την τροπολογία Φίλη για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία"

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και νέο αυτοκόλλητο

Τη δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων από ένα μήνα έως τρεις μήνες με καταβολή των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο διάστημα σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με διάταξη που προωθεί στη Βουλή. Οι αλλαγές αναμένεται να έρθουν μέσα στο 2016.

Ακόμη θα δοθεί η δυνατότητα που θα έχουν όσοι αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο μέσα στο 2016 να επιβαρύνονται με τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στους μήνες που έχουν στην κατοχή τους το νέο όχημα και όχι με το συνολικό ποσό.

Επίσης, προωθείται η καθιέρωση ενός νέου αυτοκόλλητου που θα προμηθεύονται δωρεάν όλοι οι φορολογούμενοι με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας και στο οποίο θα υπάρχει ενσωματωμένο ένα τσιπάκι που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το εάν έχουν καταβληθεί τα τέλη, αν το όχημα είναι ασφαλισμένο και εάν έχει περάσει ΚΤΕΟ.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για νέες αλλαγές που θα επηρεάσουν τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιβολή ειδικού φόρου στα καύσιμα (5-10 λεπτά του ευρώ).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και νέο αυτοκόλλητο"

Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στο Ιόνιο κάνει την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διεξάγει ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στα Ιόνια Νησιά.

Στη σελίδα της Περιφέρειας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pin.gov.gr/poll -ήδη από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου- μπορεί όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να ψηφίσει, καταθέτοντας τη συμφωνία ή τη διαφωνία του με το κείμενο που έχει ως εξής:

«Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, τέσσερα από τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η παράδοσή τους σε ημικρατική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων θεωρείται επιζήμια για την οικονομία της χώρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον.
Επιζητούμε την εφαρμογή νέου μοντέλου για τη διαχείριση των αεροδρομίων με δημόσιο χαρακτήρα και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγωγικών φορέων»
- Όποιος συμφωνεί με το παραπάνω κείμενο ψηφίζει ΝΑΙ
- Όποιος διαφωνεί με το παραπάνω κείμενο ψηφίζει ΟΧΙ.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως την 27η Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 23.59.

Σταδιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση διενέργειας του δημοψηφίσματος θα ενσωματώνονται κείμενα επιχειρημάτων και ενημέρωσης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος τόνισε ότι ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια για την Περιφέρεια, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα, αλλά και να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

«Ζητούμε τη συνδρομή των ΜΜΕ των Ιονίων Νήσων προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, να γίνουν συζητήσεις, να κατατεθούν όλες οι απόψεις όλων των πλευρών. Με αυτό τον τρόπο όλοι θα μπορούν να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν αναλόγως. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα σημαίνει αποδοχή του μηνύματός μας για διάλογο και δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Απαντώντας σχετικά με το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο λαός των Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωσε ότι «το ερώτημα είναι συμπαγές και η απόφαση για το ναι ή το όχι αφορά στο σύνολο του ερωτήματος», ενώ για ακόμη μια φορά εξήγησε ότι υπάρχει πρόταση από πλευράς Περιφερειακής Αρχής, επισημαίνοντας ότι «αυτό που επιχειρεί να κάνει η Περιφέρεια της Έσσης Γερμανίας με τους άλλους επενδυτές του σχήματος της Fraport θα μπορούσε κάλλιστα να το πράξει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μαζί ενδεχομένως με τους Δήμους και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, τα Επιμελητήρια κλπ., προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας και των πολιτών της Ιόνιας γης».

Στις 8 Ιανουαρίου 2016 αναμένεται η συνεκδίκαση της προσφυγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με άλλες παρόμοιου περιεχομένου προσφυγές φορέων και ΟΤΑ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στο Ιόνιο κάνει την Περιφέρεια"

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η άρση κεφαλαιακών περιορισμών στο Χ.Α.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 07/12/2015, με αριθμό φύλλου 2625, τεύχος Β, η Υπουργική Απόφαση "Άρση περιορισμών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.7.2015 (Α΄84) για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων".

Βάσει της απόφασης αυτής αίρεται το καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών σε ό,τι αφορά στη διενέργεια συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές αξιών και παραγώγων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ειδικότερα, αίρονται οι περιορισμοί:

- Προκειμένου για μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των μεταφορών κεφαλαίων μέσω των οικείων συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών:Για την εκκαθάριση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ασφαλειών (margin), και το διακανονισμό, μέχρι και τον τελικό δικαιούχο, συναλλαγών επί χρηματοπιστωτικών μέσων), τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε Οργανωμένες Αγορές και Πολυμερείς
Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα (περιλαμβανομένων και όλων των τυχόν εξόδων και προμηθειών που αφορούν τις συναλλαγές αυτές.

- Για την εκπλήρωση καταβολής από εκδότες προς δικαιούχους εταιρικών πράξεων.

- Για την ικανοποίηση των από 28.6.2015 πάγιων εντολών για μεταφορά κεφαλαίων από καταθετικούς λογαριασμούς προς ΟΣΕΚΑ ή προς Αμοιβαία Κεφάλια unit linked στο πλαίσιο αποταμιευτικών – επενδυτικών προγραμμάτων.

- Για την απόκτηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ υπό την προϋποθεση ότι τα κεφάλαια δεν θα μεταφέρονται ή επενδύονται στο εξωτερικό.

- Επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων από πιστωτικό ίδρυμα και εκτός Ελλάδος ώστε να είναι δυνατή η επανεπένδυση διαθεσίμων α) ΟΣΕΚΑ Β) ΑΕΕΧ γ) Ασφαλιστικών εταιρειών δ) ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και ε) ασφαλιστικών οργανισμών/φορέων κοινωνικής ασφάλισης τα οποία διαθέσιμα είναι τοποθετημένα σε χρηματοπιστωτικά μέσα του εξωτερικού.

- Επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να επενδυθούν οι εισφορές σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης σύμφωνα με την υφιστάμενη στις 28/6/2015 επενδυτική πολιτική τους.

-Eπιτρέπονται μεταφορές για την απόκτηση i) νεοεκδιδόμενων Χρηματοπιστωτικών Μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και ii) κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελλάδα, προς ανακεφαλαιοποίησή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η άρση κεφαλαιακών περιορισμών στο Χ.Α."

Μουζάλας: Δεν θέλουμε αιματοχυσία στην Ειδομένη

«Δεν θέλουμε μια αιματοχυσία, δεν θέλουμε μια Ουγγαρία στην Ειδομένη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή.

«Το θέμα θα λήξει τις επόμενες μέρες. Δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε 10-15» διαβεβαίωσε. «Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.

Όπως εξήγησε «δεν είπα ότι σε πέντε μέρες θα γίνει η επιχείρηση, είπα ότι το θέμα θα λυθεί γρήγορα. Μέτρα αύξησης της αστυνόμευσης στην Ειδομένη έχουν ήδη ληφθεί και στο χωριό σύμφωνα με πληροφορίες μου» σημείωσε.

«1.000 με 1.200 μετανάστες έχουν παραμείνει στην Ειδομένη. Οι μετανάστες έχουν τρεις δυνατότητες: να ζητήσουν άσυλο, να γυρίσουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους, περίπου 300 θέλουν να γυρίσουν και η άλλη είναι η εφαρμογή του νόμου, με όποιου μετανάστη έχει λήξει το χαρτί να γίνεται αναγκαστική επιστροφή του» παρατήρησε ο Γιάννης Μουζάλας.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρέπει «να ελεγχθεί η ροή προσφύγων στα τουρκικά παράλια». «Τη ροή την ελέγχουν οι Τούρκοι, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε αλλαγή της ροής, έρχονται Μαροκινοί και Ιρανοί, οι Μαροκινοί έρχονται στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης γιατί τους συμφέρει οικονομικά...» σημείωσε.

«Θέλουμε τη Frontex αλλά υπό τον έλεγχο της δικής μας αστυνομίας, και από τους 1.600 άνδρες της Frontex που έχουμε ζητήσει μας έχουν έρθει περίπου 170. Τα σύνορά μας στον Έβρο, δόξα τω Θεώ, τα φυλάμε εξαιρετικά, στο Αιγαίο αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διασώσεων» επισήμανε.

Για τα κέντρα καταγραφής ο κ. Μουζάλας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια (...) αλλά τα νησιά δεν θα γίνουν καταυλισμοί, δεν θα γίνουν αποθήκη ψυχών».
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Δεν θέλουμε αιματοχυσία στην Ειδομένη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news