facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια - Φωτιές και «βροχή» από μολότοφ και πέτρες

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα Εξάρχεια, έπειτα από την ολοκλήρωση της πορείας περίπου 3.000 αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο των επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδα περίπου 150 αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια, ρίχνοντας μολότοφ, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν άμεσα στην περιοχή, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι «αύρες» της αστυνομίας. Οι άνδρες της αστυνομίας απαντούν στη ρίψη μολότοφ από τους αντιεξουσιαστές με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε περίπου 25-30 προσαγωγές.

Τα επεισόδια σημειώνονται στις οδούς Τοσίτσα, Τσαμαδού, Εφέσου, Σπυρίδωνος Τρικούπη και Στουρνάρη, κοντά στο Πολυτεχνείο. Οι αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να βάλουν φωτιά και σε σούπερ μάρκετ στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη.

Οι ομάδες των αντιεξουσιαστών έχουν στήσει οδοφράγματα και καίνε κυριολεκτικά τα πάντα, ρίχνοντας δεκάδες μολότοφ κατά των δυνάμεων της Αστυνομίας.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, έριξαν μολότοφ σε περίπτερο επί της οδού Στουρνάρη, αλλά ο ιδιοκτήτης του κατάφερε να σβήσει τη φωτιά που προκλήθηκε, παρά το γεγονός ότι οι άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν το περίπτερο, ρίχνοντας μολότοφ αρκετές φορές.

Φωτιά από ρίψη μολότοφ πήρε και ένα μπαλκόνι στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια, ωστόσο ευτυχώς αυτή έσβησε πολύ γρήγορα.

Φωτιά από μολότοφ στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας





Πεδίο μάχης όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων

Οδός Τοσίτσα




Οδός Τσαμαδού




Οδός Ζαίμη


Νοταρά


Τρικούπη



Φθορές σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο στα Εξάρχεια




Σε απόγνωση ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά


Από την έναρξη κιόλας της πορείας, αντιεξουσιαστές άρχισαν τη ρίψη μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Ένταση επικράτησε στη συνέχεια στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, κοντά στα Προπύλαια. Συγκεντρωμένοι πήγαν να προκαλέσουν φθορές σε καταστήματα και τα πνεύματα... άναψαν, καθώς άλλοι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

Επενέβη η αστυνομία με χρήση κρότου-λάμψης και χημικών, «σπρώχνοντας» τον κύριο όγκο των διαδηλωτών προς την κάτω πλευρά της Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, κατά την πορεία μαθητών στο κέντρο της πρωτεύουσας, ομάδα περίπου 30 ατόμων, που φορούσαν κουκούλες, πέταξαν πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι νεαροί κλώτσησαν και έσπασαν κιγκλιδώματα, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να τους απωθήσουν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και περνώντας από την Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής, ομάδα διαδηλωτών έκαψε κλειστό περίπτερο. Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα, ενώ η πορεία των μαθητών, καθώς και αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, που είχε ξεκινήσει στις 14:00, ολοκληρώθηκε δίχως άλλα έκτροπα, περί τις 16:15.

Το πρωί, σε επιχείρηση της αστυνομίας, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στον Λόφο Στρέφη εντοπίστηκαν περίπου 100 βόμβες μολότοφ, που ήταν «αποθηκευμένες» για χρήση.


Δρακόντεια μέτρα με 6.000 αστυνομικούς στους δρόμους
Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια, με την ατμόσφαιρα να «μυρίζει μπαρούτι». Περίπου 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε συσκέψεις των αστυνομικών αρχών που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.

Ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για το λόγο αυτό, από τις προηγούμενες ημέρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών, ενώ σημερα θα πετάει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, απ' όπου θα δίνονται κατευθύνσεις.


Επεισόδια για δεύτερη συνεχή νύχτα το Σάββατο στα Εξάρχεια - Τραυματίστηκε Πορτογάλος τουρίστας
Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχή νύχτα επεισόδια ξέσπασαν και το Σάββατο στα Εξάρχεια. Νεαροί πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένας τραυματίας. Πρόκειται για έναν Πορτογάλο τουρίστα που πέρναγε τυχαία με αυτοκίνητο από την περιοχή και δέχτηκε βροχή από πέτρες.



Ο τραυματίας λέγεται Ριχάρντο Φερνάντο είναι 58 χρόνων, γυναικολόγος από την Πορτογαλία και έφτασε σήμερα στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του κι ένα φιλικό τους ζευγάρι για διακοπές στη χώρα μας.

Είπε στο protothema.gr: «Είχα νοικιάσει ένα αυτοκίνητο, οδηγούσα εγώ. Θέλαμε να πάμε στο ξενοδοχείο μας και το GPS μας έβγαλε σε αυτή την περιοχή. Μας πέταξαν πέτρες στα παράθυρα και θραύσματα γυαλιών πετάχτηκαν στο πρόσωπό μας. Δεν είχα ιδέα τι γίνεται, σοκαρίστηκα. Τα γυαλιά και πέτρα που με χτύπησε μου προκάλεσαν το τραύμα αυτό. Σταμάτησα αιμόφυρτος και ζήτησα βοήθεια από τους αστυνομικούς. Καλέσαμε ασθενοφόρο αλλά θα πάμε στο ξενοδοχείο να με πάρουν από εκεί».


Σεβαστείτε τη μνήμη του παιδιού μου, λέει η μητέρα του Γρηγορόπουλου 
Εν τω μεταξύ, η μητέρα του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, σε συνέντευξη της στο Έθνος της Κυριακής, τονίζει πως "δεν μας αφορούν όσα λένε περί μαύρου Δεκέμβρη ούτε οι απειλές βίας απ' όπου κι αν προέρχονται. Θεωρούμε ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού μας".

Η κυρία Τσαλικιάν, ακόμη, δηλώνει ενοχλημένη με την προσπάθεια εκμετάλλευσης της δολοφονίας του παιδιού της και την απόπειρα να γίνει το όνομα του «σημαία» σε δράσεις βίας, καθώς, επίσης, και με την προσπάθεια ανώτερων αστυνομικών πριν και μετά τη δίκη να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, παρουσιάζοντας την εν ψυχρώ δολοφονία ως ατύχημα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια - Φωτιές και «βροχή» από μολότοφ και πέτρες"

Επεισόδια στην Κομοτηνή: Μολότοφ και χημικά έξω από το παλιό κτήριο της Νομικής

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής μπροστά από το παλιό κτήριο της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή.

Ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις, κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 7 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με πληροφορίες του xanthinea.gr, διαδηλωτές που φέρονται να πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο πέταξαν βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στην Κομοτηνή: Μολότοφ και χημικά έξω από το παλιό κτήριο της Νομικής"

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Επεισόδια και στο κέντρο του Ηρακλείου

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου ομάδες αντιεξουσιαστών «συγκρούονται» με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί, με αφορμή τις πορείες για την συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αντιεξουσιαστές έχουν προκαλέσει μεγάλες φθορές σε κατάστημα- καφέ στην 25ης Αυγούστου, αλλά και σε υποκαταστήματα τραπεζών ενώ επιχείρησαν να βάλουν και φωτιές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων ενώ έχει ξεκινήσει κι ένα ιδιότυπο «κυνηγητό» στους γύρω δρόμους και προς το λιμάνι.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέτειος Γρηγορόπουλου: Επεισόδια και στο κέντρο του Ηρακλείου"

Επανεξελέγη ο συνδυασμός του Β. Κορκίδη στην ΕΣΕΕ

Ο συνδυασμός «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο», με επικεφαλής τον Βασίλη Κορκίδη (νυν πρόεδρο της ΕΣΕΕ), αναδείχθηκε πρώτη επιλογή των εμπόρων στις σημερινές εκλογές της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ο συνδυασμός του κ. Κορκίδη έλαβε ποσοστό 80% και καταλαμβάνει 20 από τις 25 έδρες του διοικητικού συμβουλίου. Ακολουθούν ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων», με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο, με 12% και 3 έδρες, και ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» με 8% και 2 έδρες.

Προηγήθηκε η εκλογική γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, μεταφέροντας τις αγωνίες για το μέλλον της εμπορικής επιχείρησης και τις ιδιαιτερότητες της κρίσης σε κάθε περιοχή της χώρας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης πρότεινε ένα πλαίσιο βασικών διεκδικήσεων για την επόμενη τριετία, με θέματα όπως η αντιμετώπιση της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες, αποκατάσταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, δημιουργία «Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων» για χορήγηση μικροδανείων, αντιμετώπιση των capital controls και των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, μείωση του κόστους των υπηρεσιών του e-banking και της προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, εφοδιασμός όλων των μικρών επιχειρήσεων με POS μηχανήματα και άλλα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεξελέγη ο συνδυασμός του Β. Κορκίδη στην ΕΣΕΕ"

Παρίσι: Πυρομαχικά και προπαγανδιστικό υλικό του ΙΚ σε μουσουλμανική αίθουσα προσευχής

Σφαίρες για καλάσνικοφ, προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους και παιδαγωγικό υλικό του μετώπου Αλ Νόσρα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο πλαίσιο της διακοπής λειτουργίας μουσουλμανικού τεμένους κοντά στο Παρίσι, έγινε σήμερα γνωστό από τις τοπικές αρχές.

Μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη στην αίθουσα προσευχής που παρουσιάζεται ως σαλαφιστική στο Λανί-συρ-Μαρν, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Παρισιού, η οποία οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας του κέντρου.

Με την ευκαιρία των ερευνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, "ανακαλύφθηκαν διάφορα υλικά, όπως στοιχεία υποστήριξης υπολογιστών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του περιφερειάρχη της Σεν-ε-Μαρν, στην οποία γίνεται αναφορά σε πυρομαχικά διαμετρήματος 7,62, πυρομαχικά για όπλα τύπου Καλάσνικοφ, καθώς και προπαγανδιστικά βίντεο" της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ενα ρεβόλβερ και έγγραφα για τον τζιχάντ βρέθηκαν επίσης στα σπίτια των επικεφαλής του τεμένους, είχε προηγουμένως ανακοινώσει ο υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχει παιδαγωγικό υλικό με ύμνους για τους μάρτυρες της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νόσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αστυνομικές έρευνες οδήγησαν στην έκδοση 22 απαγορεύσεων εξόδου από τη χώρα και στη λήψη μέτρων κατ΄οίκον κράτησης κατά εννέα "ριζοσπαστικοποιημένων" ατόμων.

Την Τετάρτη, ημέρα διεξαγωγής της αστυνομικής επιχείρησης, ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων του Λανί-συρ-Μαρν, ο Μοχάμανετ Ραμντάν, είχε εκφράσει την έκπληξή του για το κλείσιμο τις αίθουσας προσευχής και διαμαρτυρήθηκε λέγοντας "δεν βρέθηκε τίποτε. Δεν υπάρχει τίποτε κρυμένο".

Η διακοπή λειτουργίας της αίθουσας προσευχής είναι η τρίτη που αποφασίζεται από τις γαλλικές αρχές από την εφαρμογή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρίσι: Πυρομαχικά και προπαγανδιστικό υλικό του ΙΚ σε μουσουλμανική αίθουσα προσευχής"

«Πόλεμος» αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα Εξάρχεια, έπειτα από την ολοκλήρωση της πορείας περίπου 3.000 αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο των επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, που ξεκίνησε στις 18:00, ομάδα περίπου 150 αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια, ρίχνοντας μολότοφ, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν άμεσα στην περιοχή, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι «αύρες» της αστυνομίας. Οι άνδρες της αστυνομίας απαντούν στη ρίψη μολότοφ από τους αντιεξουσιαστές με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. 

Τα επεισόδια σημειώνονται στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη, κοντά στο Πολυτεχνείο. Οι αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να βάλουν φωτιά και σε σούπερ μάρκετ στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη.

Από την έναρξη κιόλας της πορείας, αντιεξουσιαστές άρχισαν τη ρίψη μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ. 

Ένταση επικράτησε στη συνέχεια στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, κοντά στα Προπύλαια. Συγκεντρωμένοι πήγαν να προκαλέσουν φθορές σε καταστήματα και τα πνεύματα... άναψαν, καθώς άλλοι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. 

Επενέβη η αστυνομία με χρήση κρότου-λάμψης και χημικών, «σπρώχνοντας» τον κύριο όγκο των διαδηλωτών προς την κάτω πλευρά της Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, κατά την πορεία μαθητών στο κέντρο της πρωτεύουσας, ομάδα περίπου 30 ατόμων, που φορούσαν κουκούλες, πέταξαν πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένταση στην Πανεπιστημίου, κοντά στην Ομόνοια


Μολότοφ αυτή την ώρα στα Εξάρχεια

Οι νεαροί κλώτσησαν και έσπασαν κιγκλιδώματα, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να τους απωθήσουν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και περνώντας από την Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής, ομάδα διαδηλωτών έκαψε κλειστό περίπτερο. Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα, ενώ η πορεία των μαθητών, καθώς και αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, που είχε ξεκινήσει στις 14:00, ολοκληρώθηκε δίχως άλλα έκτροπα, περί τις 16:15.

Δρακόντεια μέτρα με 6.000 αστυνομικούς στους δρόμους
Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια, με την ατμόσφαιρα να «μυρίζει μπαρούτι». Περίπου 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε συσκέψεις των αστυνομικών αρχών που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.

Ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για το λόγο αυτό, από τις προηγούμενες ημέρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών, ενώ σημερα θα πετάει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, απ' όπου θα δίνονται κατευθύνσεις.

Επεισόδια για δεύτερη συνεχή νύχτα το Σάββατο στα Εξάρχεια - Τραυματίστηκε Πορτογάλος τουρίστας
Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχή νύχτα επεισόδια ξέσπασαν και το Σάββατο στα Εξάρχεια. Νεαροί πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. 

Στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένας τραυματίας. Πρόκειται για έναν Πορτογάλο τουρίστα που πέρναγε τυχαία με αυτοκίνητο από την περιοχή και δέχτηκε βροχή από πέτρες. 



Ο τραυματίας λέγεται Ριχάρντο Φερνάντο είναι 58 χρόνων, γυναικολόγος από την Πορτογαλία και έφτασε σήμερα στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του κι ένα φιλικό τους ζευγάρι για διακοπές στη χώρα μας. 

Είπε στο protothema.gr: «Είχα νοικιάσει ένα αυτοκίνητο, οδηγούσα εγώ. Θέλαμε να πάμε στο ξενοδοχείο μας και το GPS μας έβγαλε σε αυτή την περιοχή. Μας πέταξαν πέτρες στα παράθυρα και θραύσματα γυαλιών πετάχτηκαν στο πρόσωπό μας. Δεν είχα ιδέα τι γίνεται, σοκαρίστηκα. Τα γυαλιά και πέτρα που με χτύπησε μου προκάλεσαν το τραύμα αυτό. Σταμάτησα αιμόφυρτος και ζήτησα βοήθεια από τους αστυνομικούς. Καλέσαμε ασθενοφόρο αλλά θα πάμε στο ξενοδοχείο να με πάρουν από εκεί». 

Σεβαστείτε τη μνήμη του παιδιού μου, λέει η μητέρα του Γρηγορόπουλου
Εν τω μεταξύ, η μητέρα του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, σε συνέντευξη της στο Έθνος της Κυριακής, τονίζει πως "δεν μας αφορούν όσα λένε περί μαύρου Δεκέμβρη ούτε οι απειλές βίας απ' όπου κι αν προέρχονται. Θεωρούμε ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού μας".

Η κυρία Τσαλικιάν, ακόμη, δηλώνει ενοχλημένη με την προσπάθεια εκμετάλλευσης της δολοφονίας του παιδιού της και την απόπειρα να γίνει το όνομα του «σημαία» σε δράσεις βίας, καθώς, επίσης, και με την προσπάθεια ανώτερων αστυνομικών πριν και μετά τη δίκη να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, παρουσιάζοντας την εν ψυχρώ δολοφονία ως ατύχημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόλεμος» αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια"

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ, γύρω από την πλατεία Ροτόντας, ενώ στην οδό Αρριανού έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων και πέταξαν μολότοφ σε ATM της Εθνικής Τράπεζας.

Η αστυνομία αντέδρασε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ προχώρησε σε τρεις προσαγωγές.





thousandnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου"

Προϋπολογισμός λιτότητας 5,7 δισ. ευρώ - Μεγαλώνει ο λογαριασμός των νέων μέτρων

Σε μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες και ολοκληρώθηκε περίπου 15 λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 216. Σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών, 153 ψήφισαν «ναι» ενώ 145 καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Απόντες από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βαγιώνας, οι οποίοι δήλωσαν με επιστολές τους την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό αν ήταν παρόντες.

Αν συγκρίνει κανείς τον προϋπολογισμό με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 που ψηφίστηκε το 2014 διαπιστώνει κανείς ότι στη διετία 2015-2016... λείπουν από την ελληνική οικονομία 30 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 προέβλεπε για το 2016 ότι το ΑΕΠ της χώρας θα έφτανε στα 197 διεσεκατομμύρια ευρώ​ (με τα γνωστά ως τότε μέτρα αλλά χωρίς το e-mail Χαρδούβελη) , ο νέος προϋπολογισμός το εκτιμά ​πλέον ​σε μόλις 173 δισ. ευρώ, δηλαδή 24 δισ. ​λιγότερα ​που θα λείψουν από την αγορά και τα νοικοκυριά.

Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα πρόσθετα μέτρα 5,7 δισ. της διετίας 2015-2016, που αποτυπώνονται στο νέο προϋπολογισμό. Μόνον για το 2016, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει, σε σχέση με το 2015, 2 δισ. πρόσθετες περικοπές και 2,2 δισ. πρόσθετους φόρους.

Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος αφορά μέτρα που ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες για επιπλέον φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως:

- νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

- αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

- αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- αύξηση των συντελεστών του φόρου ασφαλίστρων.

- αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια.

- κατάργηση της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος.

- κατάργηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.

- σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.

- αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος στους αγρότες.

Και έπεται συνέχεια με το ​νέο ​Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016-2019) που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βου​λή, και ενώ παραμένουν και "απροσδιόριστα" μέτρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. (και έως 3 δισ.) για να εξειδικευτούν και να ψηφιστούν, με ορίζοντα το 2017-2018.​

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν, κατ’ αρχήν, με επιπλέον 883 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξακολουθεί να προκαλεί σε όλη τη διάρκεια του 2016 η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από το Ιούλιο του 2015.

Επιπλέον, το επόμενο έτος, πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 795 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους, λόγω αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της προκαταβολής φόρου και του κύριου φόρου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα:

1. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, η οποία επιβλήθηκε από τις 20 Ιουλίου 2015 σε πλήθος αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αποδώσει στα δημόσια ταμεία επιπλέον έσοδα ύψους 883 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς θα ισχύσει για ολόκληρο το επόμενο έτος, ενώ φέτος εφαρμόζεται μόνο για χρονικό διάστημα 5 μηνών και 10 ημερών (από 20/7 έως 31/12).

2. Το 2016 αναμένονται πρόσθετα έσοδα:

· 314 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το ποσό αυτό προβλέπεται να εισπραχθεί κυρίως με την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι οποίοι νομοθετήθηκαν από το καλοκαίρι του 2015 στα ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

· 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές και λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου θα ανέβει από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες που τηρούν βιβλία απλογραφικά.

· 324 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα ενοίκια, τα αγροτικά εισοδήματα και τα κέρδη των εταιριών.

· Για τα ενοίκια αναμένεται να καθιερωθεί νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι. Το αποτέλεσμα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων να υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους 142 εκατ. ευρώ.

· Για τα αγροτικά εισοδήματα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016 την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.

· Για τα κέρδη των ανωνύμων εταιριών, των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των λοιπών νομικών προσώπων προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29%, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνσή τους με φόρους 150 εκατ. ευρώ στο επόμενο έτος.

3. Επιπλέον, το 2016 προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την εξομοίωση των φορολογικών συντελεστών σε όλες τις κλίμακες φορολόγησης των διαφορετικών πηγών εισοδήματος και την μεταφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων από τα χαμηλά στα μεσαία και στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Εναλλακτικά εξετάζει την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλες ή για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

4. Περίπου 367 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν επίσης από τα ακόλουθα μέτρα:

· Επιβολή ειδικού τέλους, ανά στήλη, κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ. Το μέτρο προβλέπεται ότι θα αποδώσει 190 εκατ. ευρώ, καθώς οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν την αρχική υπεραισιόδοξη πρόβλεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι θα απέδιδε 350-450 εκατ. ευρώ!

· Αύξηση συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, που εφαρμόζεται ήδη από το 2015.

· Αύξηση συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων.

· Κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ.

· Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της αποχής από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο οχημάτων από τα Κ.Τ.Ε.Ο.

· Κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.

· Ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων

· Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.
-Λοιπές μικροπαρεμβάσεις.

Στο σκέλος των δαπανών, 1,4 δισ. ευρώ (επιπλέον του 2015) προβλέπεται να εξοκονομηθεί από περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώσεις στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

Από τις αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να περικοπούν 400 εκατ. ευρώ, από τα επιδόματα θέρμανσης 105 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 89 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από λοιπές μικροπαρεμβάσεις.

Τι θα αλλάξει στα μισθολόγια του Δημοσίου

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού καταγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στα μισθολόγια του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται:

· Η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και με στόχο την «αποσυμπίεση» της μισθολογικής κατανομής σε ολόκληρο το μισθολογικό φάσμα και την ταυτόχρονη σύνδεσή της με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τα καθήκοντα και τη θέση του κάθε υπαλλήλου.

· Στο νέο σύστημα αμοιβών που σχεδιάζεται για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπεται η αποσύνδεση του βαθμού από το μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ) του υπαλλήλου. Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορίας εκπαίδευσής τους και η ένταξή τους στα οικεία ΜΚ θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης.

· Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη «αποσυμπίεση» σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη θα συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, θα ενισχυθούν τα επιδόματα θέσης ευθύνης και θα διασυνδεθεί ένα μέρος των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων της θέσης εργασίας του.
ια το 2016 σχεδιάζεται η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων με στόχο τον εξορθολογισμό τους και τον περιορισμό του συνολικού αριθμού τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συγχωνευτούν τα ειδικά μισθολόγια που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες με απολύτως παρεμφερή δραστηριότητα ή θα καταργηθούν και θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου με δομή μισθολογίου όμοια προς εκείνη του ενιαίου. Η αναμόρφωση αφορά στην άρση τυχόν στοιχείων στρέβλωσης που εμφανίζει κάθε μισθολόγιο αλλά και στην αναδιοργάνωση της δομής των ειδικών μισθολογίων εσόδων όπου
απαιτείται.

Χρέος - ΑΕΠ

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί το 2016 κατά 11,1 δισ. ευρώ (!) λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και, όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή του κράτους στις τέσσερις συστημικές θα είναι πολύ χαμηλότερη των 10 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.

Το χρέος προβλέπεται να φθάσει στα 327,6 δισ. ευρώ από 316,5 δισ. ευρώ φέτος. Την ίδια στιγμή, στα 7,8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι καθαρές ανάγκες δανεισμού, λόγω της κάλυψης ταμειακού ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ και των αναγκών εξόφλησης 5,5 δισ. ευρώ χρεών του κράτους προς ιδιώτες.

Όσο για το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, από τα 177,55 δισ. ευρώ το 2014 υποχωρεί –παρά τη μηδενική μεταβολή– λόγω αποπληθωρισμού στα 175,65 δισ. ευρώ φέτος και στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός λιτότητας 5,7 δισ. ευρώ - Μεγαλώνει ο λογαριασμός των νέων μέτρων"

Το σπάταλο δημόσιο δεν κατάλαβε απο κρίση

Αν αθλοθετείτο ποτέ ένα βραβείο για την ευρηματικότητα στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα το κέρδιζε συμπατριώτης μας.

Το ΕΣ μπλόκαρε την προμήθεια νοσοκομείου παίδων σε νωπά κρέατα (17.000 ευρώ) από εταιρεία, μολονότι ο εκπρόσωπός της είχε καταδικαστεί επανειλημμένως για παράβαση Αγορανομικού Κώδικα, όπως έδειχνε το ποινικό μητρώο.

Αδιάψευστος μάρτυρας η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καταγράφει και φέτος φαινόμενα κακοδιαχείρισης, σπατάλης, παρανομίες, παρατυπίες, αγκυλώσεις και «περίεργα», «μπλοκάροντας» εξωφρενικές δαπάνες ή επιβάλλοντας επιστροφή χρημάτων από τους αρμοδίους (υπολόγους), χωρίς να φαίνεται -δυστυχώς- να ιδρώνει το αυτί κανενός.
Μεσούσης της κρίσης και μάλιστα στην πιο «σκληρή» φάση της (μέχρι τώρα τουλάχιστον, για να μη λέμε και μεγάλα λόγια), το 2012, ύστερα από δύο μνημόνια και αναρίθμητες περικοπές, ο ευφάνταστος κρατικός τομέας συνέχιζε «τον χαβά του», σαν να μην πέρασε μια μέρα από την ευτυχή περίοδο των «παχέων αγελάδων», δείχνοντας ταυτόχρονα απροθυμία να εφαρμόσει πολλές φορές τις νομοθετικές ρυθμίσεις για μειώσεις αποδοχών και μισθωμάτων, καταργήσεις επιδομάτων, επιδοτήσεων κ.λπ.
Την ίδια στιγμή διάφοροι ΟΤΑ που συνέχισαν να επιβαρύνουν με αδικαιολόγητες σπατάλες εξακολουθούν να έχουν καταλόγους οφειλετών αδιόρθωτους σε βάθος 25 ετών, με απαιτήσεις σε βάρος προ πολλού πεθαμένων ή παραγεγραμμένες...
Εστω και καθυστερημένα η νέα έκθεσή του για το οικονομικό έτος 2012 δείχνει ότι το ΕΣ κατάφερε να «μπλοκάρει» (μέσω προληπτικών ελέγχων) την παράνομη εκροή τουλάχιστον 175 εκατ. €, έναντι 134,6 εκατ. € την προηγούμενη χρονιά (πρόκειται ίσως για τη μόνη... αύξηση που καταγράφηκε στην 5ετή κρίση).
Μικρά (ή και μεγάλα) σκάνδαλα, που πολλές φορές μοιάζουν και με ανέκδοτα, συνθέτουν το «παζλ» της έκθεσης για ένα αποδιοργανωμένο και «κουρασμένο» κράτος, που σφύζει ωστόσο από «ζωντάνια» χάρη στη φαντασία των πολυμήχανων ιθαγενών του.
Εκεί που θα έλεγε κανείς ότι τα έχει δει όλα επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει δει ακόμα τίποτα, αφού η ευρηματικότητα του Ελληνα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος δεν καταλαβαίνει από σύνορα. Και τι δεν είδαμε στην έκθεση: Επίδομα τυφλότητας σε πεθαμένο, διπλοπληρωμές δώρου Πάσχα, ειδική προσαύξηση για νυχτερινή εργασία σε... νυχτοφύλακα, δημοτικές δαπάνες για DVD με νησιώτικη κουζίνα, «φουσκωμένα» έξοδα σε γιορτές, χορούς, μπουφέ, ταξίδια και δεξιώσεις, χριστουγεννιάτικες τραπεζοεπιταγές, αναθέσεις έργων σε εμπειροτέχνη εργολάβο, προμήθειες με κατατμήσεις ποσών (για να αποφεύγεται ο διαγωνισμός) ακόμα και για απόνερα, αμοιβές και επιδόματα κινήτρου απόδοσης σε υπαλλήλους που έχουν μπει σε αργία ή λείπουν σε εκπαιδευτική άδεια στο εξωτερικό, προσλήψεις χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα και τίτλους σπουδών ακόμα και σε υψηλές διοικητικές θέσεις, προμήθειες βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων για γιορτές και πανηγύρια, αυξημένα τέλη κινητών τηλεφώνων, δαπάνες ταξιδίων χωρίς παραστατικά.
Απ’ όλα έχει ο μπαξές: Και νοσοκομειακό επίδομα σε μη νοσηλευτή, επίδομα ξένης γλώσσας χωρίς να αποδεικνύεται γνώση της, ούτε καν ανάγκη χρήσης της, δημοτικές μισθώσεις πούλμαν για μεταφορά μαθητών στο... φροντιστήριο ή εργαζομένων από το σπίτι τους στη δουλειά, παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων, διπλοθεσίες, επιχορηγήσεις και συσσίτια για ενδεείς που όμως δεν ήταν άποροι, δημοτικές ενισχύσεις - επιδοτήσεις για γλέντια και χορούς αθλητικών σωματείων ή για την κάλυψη συνδρομών μελών τους...
Σε πολλές περιπτώσεις τα μαθηματικά λάθη ή τα κρούσματα λήθης, σχετικά με την εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών του 2010-12, πέρα από κοινούς υπαλλήλους αφορούν αιρετούς (δημάρχους, αντιδημάρχους), συμβούλους, ειδικούς συνεργάτες ΟΤΑ αλλά και υπαλλήλους σε βουλευτικά ή πολιτικά γραφεία, προέδρους ταμείων και οργανισμών, ακόμα και μητροπολίτες. Στην πραγματικότητα το ΕΣ απέτρεψε παράνομες πληρωμές πολύ μεγαλύτερες των 175 εκατ. ευρώ, αφού οι περισσότερες από αυτές τις δαπάνες είναι σταθερά επαναλαμβανόμενες (μισθοί, επιδόματα κ.λπ.), ενώ αρχικά αρνήθηκε να θεωρήσει χρηματικά εντάλματα 297 εκατ. ευρώ.
Η έκθεση διαπιστώνει -όπως και προηγούμενες χρονιές- τεράστια προβλήματα κακοδιαχείρισης, χαμηλότατη εισπραξιμότητα (από φόρους, τέλη κ.λπ.), παράνομες, απευθείας αναθέσεις προμηθειών, έργων, «φουσκωμένες» αμοιβές υπερωριών, εξόδων παράστασης και κίνησης. Ομως η επανάληψη δεν αποτελεί μητέρα της μαθήσεως για τον κρατικό μηχανισμό, που σπάει ρεκόρ Γκίνες στη διασπάθιση.
Σε πλείστες περιπτώσεις το ΕΣ εντόπισε υπέρβαση του μέτρου στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, παραβίαση των αρχών της οικονομικότητας, χρηστής διαχείρισης ισότητας, διαφάνειας, ανταγωνισμού κ.λπ. Ανάμεσα στις παράνομες δαπάνες που απετράπησαν κάποιες διεκδικούν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα το ΕΣ «μπλόκαρε»:
• Την επιβολή ΦΠΑ στο ίδιο το Δημόσιο για προμήθεια εκλογικού υλικού στις εκλογές του 2012.
• Την πληρωμή βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων 25.500 ευρώ από δύο δήμους. Η γιορτινή δαπάνη ξεπερνούσε «το προσήκον μέτρο».
• Την αγορά από αιγαιοπελαγίτικο δήμο ακινήτου αξίας 60.000 ευρώ που ανήκε στον αντιδήμαρχό του και ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στο ΔΣ.
• Διπλοπληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος (30.000 ευρώ) για Ολυμπιακό Κολυμβητήριο και φαρμάκων που είχε εξοφλήσει ψυχιατρείο σε προμηθευτές (70.000 ευρώ).
• Ανάθεση έργων 25.000 ευρώ σε εμπειροτέχνη εργολάβο στην Πελοπόννησο που δεν κατείχε άδεια εκτέλεσης δημοσίου έργου, καθώς και έργων εξωραϊσμού δημοτικών χώρων (οικοδομικές εργασίες) σε εργολάβο που αναλάμβανε μόνο έργα οδοποιίας και υδραυλικά.
• Οικονομοτεχνική μελέτη τηλεθέρμανσης (25.000 ευρώ) που παραδόθηκε στον δήμο πριν εγκριθεί καν η σύναψη σύμβασης.
• Επισκευές παλιού σχολείου στην Αρκαδία, που αποδείχθηκε σύγχρονο γεφύρι της Αρτας, αφού χρειάστηκαν αντί για 6 μήνες τριάμισι χρόνια, με 8 διαδοχικές παρατάσεις.
• Σύμβαση επέκτασης δικτύου ηλεκτροφωτισμού από δήμο στην Πελοπόννησο (112.000 ευρώ) γιατί δεν εξυπηρετούσε την τοπική κοινωνία, αλλά μεμονωμένα συμφέροντα κάποιων πολιτών.
• Σύμβαση βορειοελλαδίτικου δήμου (100.000 ευρώ) για μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε παιδιά, που ήταν παντελώς ανέφικτα τις πρώτες πρωινές ώρες του χειμώνα και χωρίς έγκριση του σχολείου.
• Ενοικίαση πούλμαν (45.000 ευρώ) από στερεοελλαδίτικο δήμο για μεταφορά παιδιών σε φροντιστήρια (επιτρέπεται μόνο για σχολεία).
• Δαπάνες για καταχώριση νοσοκομείου (6.500 ευρώ) αλλά και της Ακαδημίας Αθηνών (11.000 €) στον Παννατικό Χρυσό Οδηγό, χωρίς να καλύπτει λειτουργικές ανάγκες τους.
• Υπερωρίες για προσωπικό ασφαλείας δημάρχου της Αττικής (για Κυριακές, αργίες).
• Υπερωρίες 6 μηνών σε δημοτική υπάλληλο για τήρηση πρακτικών ΔΣ, ενώ δεν έγιναν συνεδριάσεις, αλλά και σε διευθύντρια ενώ δεν είχε γραμματειακά καθήκοντα.
• «Φουσκωμένες» αποζημιώσεις σε δύο εκπαιδευτικούς αποσπασμένους σε βουλευτικά γραφεία, καθώς δεν είχαν «περάσει» οι περικοπές μνημονιακών νόμων, αλλά και υπερωρίες υπαλλήλου σε γραφείο βουλευτού που είχε χάσει τη βουλευτική ιδιότητα λόγω διάλυσης της Βουλής, όπως και υπερωρίες διευθυντή σε πολιτικό γραφείο υπουργού χωρίς να τις δικαιούται.
• Υπερωρίες (19.200 ευρώ) που υπέγραφε για τον εαυτό του διευθυντής του ΙΚΑ (ενώ απαγορεύεται να ταυτίζονται ελεγκτές και ελεγχόμενοι), όπως και υπερωρίες 20 ωρών μηνιαίως που εκκαθάριζε «στάνταρ» πρόεδρος κέντρου, ακόμα και όταν γινόταν μόνο μία συνεδρίαση.
• Προσαύξηση αποδοχών (10.100 ευρώ) για εκπαιδευτική άδεια υπαλλήλου ΤΕΙ στο εξωτερικό, μολονότι τα υπηρεσιακά του καθήκοντα δεν σχετίζονταν με το μεταπτυχιακό, ούτε είχε τις απαιτούμενες γνώσεις Αγγλικών.
• Επίδομα σε μόνιμο ιατρό του ΙΚΑ για απασχόληση στο ιδιωτικό του ιατρείο για λογαριασμό του οργανισμού, ενώ δεν προβλέπεται σε κανέναν νόμο.
• Αναδρομικές αποδοχές (6.500 €) αναπληρωτή διοικητή Κέντρου Αποκατάστασης, γιατί είχε δίπλωμα ρουμανικού πανεπιστημίου που δεν αναγνωρίστηκε ως ισότιμο με ελληνικού ΑΕΙ και έπασχε ο διορισμός του.
• Αμοιβές δύο εργαστηριακών συνεργάτιδων ΤΕΙ (17.500 €) ενώ διέθεταν ελλιπή προσόντα για διδασκαλία.
• Αναδρομικά σε δήμαρχο που επέστρεψε μετά από αυτοδίκαιη αργία, αν και στο μεταξύ δούλευε κανονικά στην τράπεζα όπου υπηρετούσε.
• Αναδρομικά σε υπαλλήλους μετά από αργία και προφυλάκισή τους μολονότι με τελεσίδικη απόφαση είχαν 2ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
• Επιχορήγηση βορειοελλαδίτικου δήμου σε πλημμυροπαθείς, καθώς παρεισέφρησε και πυροπαθής, που φερόταν ως ιδιοκτήτης νοικιασμένης κατοικίας με ζημιές 20.000 ευρώ από πυρκαγιά, ενώ ο ενοικιαστής (και πραγματικός δικαιούχος) είχε πεθάνει...
• Επιχορήγηση 20.000 ευρώ δύο αθλητικών σωματείων γιατί αφορούσε διασκέδαση και ψυχαγωγία μελών τους, με γεύματα και ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων.
• Δαπάνες 1 εκατ. ευρώ για 6 χρόνια από αιγαιοπελαγίτικο δήμο σε εκδηλώσεις, γιορτές, έξοδα φιλοξενίας, ενοικίασης σκαφών, ευχετήριων καρτών. Τα ποσά θα αναζητηθούν με καταλογισμό των υπευθύνων.
• Επιχορηγήσεις σε οικονομικά ανθηρές μονές και σε φοιτητές (δεν προβλέπεται), δαπάνες για δεξιώσεις, γιορτές, επιδείξεις που ξεπερνούν το προσήκον μέτρο (197.000 ευρώ), για βιντεοσκόπηση συνεδριάσεων ΔΣ, μίσθωση ακινήτου για διαμονή μουσικοδιδασκάλου, πληρωμή μαθητών και μουσικών για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
• Προσαύξηση δώρων εορτών σε μητροπολίτες, που επεστράφη.
• Παράνομες αποδοχές σε υπάλληλο ΑΕΙ (16.400 ευρώ) λόγω αδικαιολόγητης απουσίας ενός έτους από την υπηρεσία.
• Χριστουγεννιάτικες δωροεπιταγές για παιδιά υπαλλήλων δήμου (25.000 ευρώ) και μπουφές (8.200 ευρώ).
Παλτά αξίας 28.000 ευρώ
Εύπορος δήμος ζήτησε να προμηθευτεί παλτά για δημοτικούς αστυνομικούς (28.000 ευρώ). Το αίτημά του απορρίφθηκε γιατί επιτρέπεται ανά 5ετία και όχι κάθε χρόνο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σπάταλο δημόσιο δεν κατάλαβε απο κρίση"

Ετσι φυτρώνουν... βίλες σε δασικές εκτάσεις της «ελληνικής Ριβιέρας»

Τον παράτυπο αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 186,5 στρεμμάτων από τη Διεύθυνση Δασών Αργολίδας στην περιοχή Ερμιονίδας κατέγραψε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών ύστερα από πολύμηνη έρευνα που περιλαμβάνεται στο σχετικό πόρισμα.

Η ευρύτερη περιοχή, από το 1996 μέχρι και πρόσφατα, γνωρίζει μία πρωτόγνωρη οικιστική ανάπτυξη, αν και οι εκτάσεις αποτελούν στην πλειονότητά τους δασική περιοχή.
Οι καταγγελίες που έφτασαν στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έκαναν λόγο για εκατοντάδες αποφάσεις αποχαρακτηρισμού δασικών περιοχών και περιγραφής τους ως καλλιεργήσιμων εκτάσεων, γεγονός που έδινε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην κατασκευή κτιρίων στην περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια γνώρισε άνθηση ως παραθεριστικό κέντρο.
Υστερα από παρέμβαση του εισαγγελέα, η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών επικεντρώθηκε σε 326 πράξεις χαρακτηρισμού που εξέδωσε ο διευθυντής Δασών Αργολίδας κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας, η οποία περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Κρανιδίου και Ερμιόνης του νομού Αργολίδας. Στην εδαφική έκταση του Δήμου Ερμιονίδας περιλαμβάνονται οικιστικές περιοχές, τουριστικές εγκαταστάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προέκυψε ότι ήδη από το έτος 1960 υπήρξε διαφοροποίηση (σε σχέση με το έτος 1945) των εκτάσεων, κυρίως λόγω της διάνοιξης δρόμων και της ανέγερσης κτισμάτων.
Σημαντική οικιστική ανάπτυξη παρατηρείται από το 1996 μέχρι και πρόσφατα, καθώς γίνεται αντιληπτή τόσο η αύξηση της δασοκάλυψης στην περιοχή όσο και η επέμβαση σε εκτάσεις, με την εγκατάσταση συστηματικών καλλιεργειών. Η ανάπτυξη της δασικής βλάστησης περιγράφεται και στην εισήγηση του τότε προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Πελοποννήσου (5/11/2009), σύμφωνα με την οποία «η τάση εξάπλωσης της χαλεπίου πεύκης στην περιοχή είναι σχεδόν καθολική», γεγονός που αποδεικνύει ότι οι εκτάσεις αποτελούν κυρίως δασικές περιοχές.
Στο μικροσκόπιο
Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνει τον έλεγχο 31 πράξεων χαρακτηρισμού τη διετία 2009-2010 και συνολικού εμβαδού περίπου 337 στρεμμάτων. Από αυτά, η Διεύθυνση Δασών Αργολίδας χαρακτήρισε 52,5 στρέμματα ως δάση και δασικές εκτάσεις και περίπου 284,5 στρ. ως εκτάσεις μη δασικής μορφής. Ωστόσο, ο έλεγχος κατέδειξε ότι 239 στρέμματα είναι δασικής μορφής και 98 στρέμματα μη δασικής. Δηλαδή, εκτάσεις εμβαδού 186,5 στρ. που είχαν αποχαρακτηριστεί ήταν δασικές, ενώ η Διεύθυνση Δασών Αργολίδας τις χαρακτήρισε ως «γεωργικώς καλλιεργούμενες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 25 από τις 31 πράξεις χαρακτηρισμού αφορούν επιφάνειες εμβαδού μεγαλύτερου ή οριακά ίσου με 4.000 τ.μ., έκταση η οποία αποτελεί το σύνηθες όριο που επιτρέπει τη δόμηση εκτός σχεδίου πόλης. Δύο μόνο από αυτές τις πράξεις χαρακτηρισμού αφορούν εδαφικές επιφάνειες εμβαδού μικρότερου από 4.000 τ.μ. που δεν έχουν «πρόσωπο» σε επαρχιακή ή αγροτική οδό, προκειμένου να γίνει κατασκευή οικήματος όπως προβλέπει ο νόμος.
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων που εξετάστηκαν καταγράφεται πως υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για συγκεκριμένες εκτάσεις. Παρ' όλα αυτά ο έλεγχος κατέδειξε ότι δεν ταυτοποποιούνταν οι εκτάσεις με τους τίτλους ιδιοκτησίας που εμφανίστηκαν. Σε αυτό το σημείο ξεκινά -σύμφωνα με το πόρισμα- η ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών, αφού στους φακέλους των πράξεων χαρακτηρισμού των περιοχών ως καλλιεργήσιμων δεν περιλαμβάνονταν στοιχεία ταυτοποίησης της έκτασης, ως προς τα όρια και το μέγεθός της με τον τίτλο ιδιοκτησίας. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες το θεωρημένο τοπογραφικό διάγραμμα δεν συνοδευόταν από υπεύθυνη δήλωση των ιδιοκτητών των εκτάσεων και επίσης δεν περιελάμβαναν βεβαίωση του μηχανικού για τη θέση των ακινήτων που αποτυπώνεται σε αυτά.
Ελλειψη στοιχείων
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα των επιθεωρητών που «καίει» τη Διεύθυνση Δασών, «δεν υπήρχαν στοιχεία προς αιτιολόγηση της αξίωσης πολίτη για έκδοση πράξης χαρακτηρισμού συγκεκριμένης εδαφικής έκτασης (όπως αποτυπωνόταν στο θεωρημένο και συνοδεύον την πράξη χαρακτηρισμού τοπογραφικό διάγραμμα)» και παρ' όλα αυτά ο προϊστάμενος της ελεγχόμενης Υπηρεσίας προέβαινε στην έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού για τις εκτάσεις αυτές.
Για 7 από τις 31 περιπτώσεις που εξετάστηκαν είχαν εκδοθεί βεβαιώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα για ευρείες εκτάσεις, για τις οποίες όμως δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διατυπώσεις δημοσιότητάς τους, προκειμένου να αποκτήσουν την ισχύ πράξης χαρακτηρισμού. Ακόμα και στις εισηγήσεις του αρμόδιου δασολόγου δεν υπήρχε αιτιολογία για τον μη δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων όπως προβλέπεται από τον νόμο. Χαρακτηριστικά αναφέρονται περιπτώσεις έκτασης που χαρακτηρίστηκε ως «γεωργικώς καλλιεργούμενη», παρά το γεγονός ότι, κατά το παρελθόν, είχε την ίδια μορφή με γειτονικές εκτάσεις που είτε είχαν κηρυχθεί ως αναδασωτέες και δασικές, με εισήγηση των ίδιων δασικών υπαλλήλων (εισηγήτριας και προϊσταμένου).
Στις εισηγήσεις με τις οποίες εκδόθηκαν πράξεις χαρακτηρισμού αναφερόταν ότι κατά την αυτοψία εντοπίστηκε η ύπαρξη «μεμονωμένων ατόμων δασικής βλάστησης εντός των προς χαρακτηρισμό εκτάσεων», χωρίς να γίνεται αναφορά ότι η συγκεκριμένη δασική βλάστηση προστατεύεται, σύμφωνα με τις Δασικές Ρυθμιστικές Διατάξεις που είχε εκδώσει η ίδια υπηρεσία. Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης πλημμελής έλεγχος από τον προϊστάμενο της τότε Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Πελοποννήσου για 27 από τις 31 πράξεις αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.
Ομως ο νυν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας όταν του ζητήθηκε η ανάκληση των πράξεων χαρακτηρισμού με έγγραφά του τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2015, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που δεν χρήζουν ανακλήσεως οι πράξεις χαρακτηρισμού είναι η «απόλυτη νομιμότητά τους», χωρίς όμως να παραθέσει οιαδήποτε αιτιολογία, όπως αναφέρει το πόρισμα.
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν με επιτόπιους ελέγχους ότι εδαφικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί ως αναδασωτέες ήταν περιφραγμένες ή οικοδομούνταν. Στο πόρισμα αφήνονται υπόνοιες για ελλιπή φύλαξη των περιοχών καθώς τα έτη 2009 και 2010, που εκδόθηκαν οι 31 πράξεις χαρακτηρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, εργάζονταν ένας δασοπόνος και υπηρετούσε ένας δασοφύλακας. Από το 2012, αν και υπηρετούσαν συνολικά 23 υπάλληλοι ειδικότητας Δασοφύλακα, στη συγκεκριμένη περιοχή, είχαν τοποθετηθεί 3 δασοφύλακες, οι 2 με έδρα το Δασονομείο Κρανιδίου και ο τρίτος φαίνεται να είχε έδρα στο Ναύπλιο. Στο Δασονομείο Αργους, στο Ναύπλιο, είχαν τοποθετηθεί 10 δασοφύλακες. Επιπλέον, από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την υπόθεση προέκυψε ότι δασονομεία και δασοφυλακεία δεν είναι στελεχωμένα.
«Η λειτουργία δασονομείου στην έδρα της υπηρεσίας (Ναύπλιο) δεν κρίνεται σκόπιμη και κατά την άποψή μας θα έπρεπε να λειτουργήσει τρίτο δασονομείο (επιπλέον των δασονομείων Αργους και Κρανιδίου) σε άλλη γεωγραφική θέση, τέτοια ώστε να καλύπτεται πλήρως η περιοχή ευθύνης της υπηρεσίας», αναφέρεται στο πόρισμα. Παράλληλα καταγράφεται ότι την περίοδο 2009-2010 προϊστάμενος της υπηρεσίας είναι σύζυγος της εισηγήτριας-δασολόγου, η οποία συνέταξε τις εισηγήσεις για 29 από τις 31 πράξεις χαρακτηρισμού που ελέγχθηκαν.
Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζητά από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εξετάσει τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση 18 πράξεων χαρακτηρισμού της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας το 2009, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων και μόνο το Ακυρωτικό Δικαστήριο μπορεί με απόφασή του να τις ανατρέψει.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετσι φυτρώνουν... βίλες σε δασικές εκτάσεις της «ελληνικής Ριβιέρας»"

Σύνταξη στα... 43, εργασία στα 65: Οι τρελές και απίθανες ιστορίες του Ασφαλιστικού

Αυτή είναι η εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος και εξηγεί εν πολλοίς γιατί φτάσαμε ως εδώ. Τεράστιες ανισότητες, παραλογισμοί και άστοχες επιλογές.

Το «ΘΕΜΑ» βρήκε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εργαζομένων που βγήκαν ή περιμένουν να βγουν στη σύνταξη με άλλα ένσημα και διαφορετικά όρια ηλικίας. Παραδείγματα που είναι αντιπροσωπευτικά ενός αρρωστημένου ασφαλιστικού συστήματος που μπαίνει πια για τα καλά στην εντατική μετά τις τελευταίες αλλαγές. Αλλά και ιστορίες ανθρώπων που αντικατοπτρίζουν τους λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που έκλεισε εν μια νυκτί για να ανοίξει με άλλο όνομα και να περάσει σε άλλα χέρια. Η Ελένη σε ηλικία 43 ετών βγήκε τότε στη σύνταξη, «αναγκαστικά», όπως λέει. Αντίθετα η Ευαγγελία, 65 ετών σήμερα, εξακολουθεί να δουλεύει ως νοσηλεύτρια σε δημόσιο νοσοκομείο. Ενώ ο Χρήστος, 54 ετών, μέλος πληρώματος ασθενοφόρου, ο οποίος υπολόγιζε να βγει στη σύνταξη στα 58, θα τρέχει σε επείγοντα περιστατικά μέχρι τα 66 του. Ποιος είπε ότι δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν;

Ελένη Μπιμπίκου - πρώην αεροσυνοδός
Συνταξιούχος στα 43

Η Ελένη Μπιμπίκου εργαζόταν για 5 χρόνια ως γραμματέας, ενώ από το 1992 έως το 2009 ήταν αεροσυνοδός της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Δεν είναι και δύσκολο να πείσει κάποιον για την τελευταία επαγγελματική της ιδιότητα αφού, αν και μητέρα δύο παιδιών, παραμένει μια εντυπωσιακή γυναίκα. Ομως οι περισσότεροι την κοιτάνε με ανοιχτό το στόμα όχι γι’ αυτόν τον λόγο αλλά όταν τους λέει ότι είναι συνταξιούχος. 

Τον Σεπτέμβριο του 2008 η κυβέρνηση της Ν.Δ. επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη στο Μεταφορών ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα εξαγόραζε το σήμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αλλά δεν θα είχε καμία σχέση με αυτό το καθεστώς. Το σχέδιο προέβλεπε τη συρρίκνωση του πτητικού έργου της εταιρείας κατά 65% και την ιδιωτικοποίησή της. Τον Μάρτιο του 2009 ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή της. 

Τότε, σε ηλικία 43 ετών, η κυρία Μπιμπίκου εξωθήθηκε, όπως λέει, στη σύνταξη: «Για να πουληθεί η εταιρεία έπρεπε να φύγουν τα βαρίδια, όπως θεωρούμασταν από ορισμένους εμείς οι εργαζόμενοι. Μας έβγαλαν στη σύνταξη χωρίς οι περισσότεροι να το θέλουμε, ενώ μας έταξαν και διάφορα μπόνους και δώρα τα οποία ποτέ δεν πήραμε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι παλαιότεροι συνάδελφοί μου που επρόκειτο να πάρουν εφάπαξ 60.000 ευρώ, αντί για χρήματα έλαβαν ομόλογα, τα οποία στη συνέχεια κουρεύτηκαν και τελικά θα μπορούν μετά από χρόνια, αν ζουν, να εισπράξουν το 10%. 

Προσωπικά δεν πήρα ούτε αποζημίωση για την απόλυσή μου, καθώς αντί για μετρητά μας έδωσαν ένσημα». Σήμερα, ούσα χωρισμένη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, προσπαθεί να καλύψει τα έξοδα της οικογένειάς της με μια σύνταξη των 1.000 ευρώ περίπου. «Οι αεροσυνοδοί κολλούσαμε 1,5 ένσημο την ημέρα. Μόνο οι κρατήσεις στο ΙΚΑ ανέρχονταν σε 600 ευρώ μηνιαίως. Αν υπολογίσετε, λοιπόν, τα 17 χρόνια στην Ολυμπιακή και τα πέντε που είχα από την προηγούμενη εργασία μου, έχω ένσημα αντίστοιχα 30 ετών. Κι όμως, παίρνω σύνταξη 1.000 ευρώ αντί για 1.600 όπως υπολόγιζα. 

Δεν έχω τίποτα στο όνομά μου, παρά μόνο ένα αυτοκίνητο το οποίο πληρώνω σε δόσεις. Αν θέλουν, τους χαρίζω τη σύνταξή μου, αρκεί να μου δώσουν πίσω τη δουλειά μου», λέει χαρακτηριστικά.

Χρήστος Μπαρκονίκος, πλήρωμα ασθενοφόρου
Θα εργαστεί επιπλέον 8 χρόνια

Ο κ. Χρήστος Μπαρκονίκος είναι μέλος πληρώματος ασθενοφόρου από το 1989, οπότε και προσελήφθη στο Δημόσιο. Προηγουμένως εργαζόταν για δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Τα πιο δύσκολα και ψυχοφθόρα περιστατικά, όπως λέει, είναι αυτά με παιδιά. Οι σφυγμοί χτυπάνε κόκκινο όταν πρέπει να μεταφέρουν το συντομότερο δυνατό τον ασθενή στο νοσοκομείο, οδηγώντας με μανούβρες μέσα στην κίνηση της Αθήνας. 

Κι αν σήμερα, στα 54 του, μπορεί να το κάνει αυτό με κάποια άνεση, σφίγγοντας τα δόντια μέχρι τα 58 του που θα έβγαινε στη σύνταξη, αμφιβάλλει πόσο αποτελεσματικός θα μπορεί είναι στα 66 του. «Στα 58 επρόκειτο να βγω στη σύνταξη, αλλά μετά τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό είμαι υποχρεωμένος να εργαστώ μέχρι τα 66 μου, δηλαδή οκτώ χρόνια παραπάνω απ’ όσα υπολόγιζα. Η δουλειά μας είναι εξαιρετικά δύσκολη για να μπορεί ένας άνθρωπος να αντεπεξέλθει με κάποια ευκολία σε τέτοια ηλικία. 

Πρέπει να είσαι σε μεγάλη ετοιμότητα μια που τα περιστατικά δημιουργούν συναισθηματικό βάρος, ειδικά όταν έχεις ένα παιδί και πρέπει να οδηγήσεις μέσα στην Αθήνα σε συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, ή να το μεταφέρεις από τη Θήβα σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και στη διαδρομή να σου κάνει ανακοπές. Πώς μπορώ σε τέτοια ηλικία να οδηγήσω με ασφάλεια, να δώσω τις πρώτες βοήθειες στον ασθενή αλλά και να πάω στο επόμενο περιστατικό;», λέει γεμάτος απορία στο «ΘΕΜΑ». 

Οι διαφορές με τις συνθήκες εργασίας ξένων συναδέλφων του είναι χαοτικές. «Στην Αθήνα υπάρχουν 50 ασθενοφόρα για 5 εκατομμύρια ανθρώπους, όταν στη Γερμανία υπάρχει ο τριπλάσιος στόλος και σαφώς πιο νέος από τον δικό μας, ο οποίος έχει ξεπεράσει τη δωδεκαετία. Σε κάθε βάρδια πρέπει να σπεύσουμε σε 8 με 10 περιστατικά, ενώ το οκτάωρο εργασίας είναι μόνο στη θεωρία. 

Οταν θα λάβεις κλήση για έκτακτο περιστατικό δέκα λεπτά πριν σχολάσεις, δεν γίνεται να μην πας. Εργαζόμαστε σαββατοκύριακα, αργίες, μέσα στις μολυσματικές ασθένειες και το άγχος. Για να καταλάβετε το ποσοστό θνησιμότητας που έχουμε, στον σύλλογο συνταξιούχων μας έχουν φύγει από τη ζωή περισσότερα από 70 μέλη μας τα τελευταία δέκα χρόνια, εκ των οποίων πολλοί συνάδελφοί μας μόλις που είχαν βγει στη σύνταξη», επισημαίνει.

 
Ευαγγελία Λίγγα, νοσηλεύτρια
Εργαζόμενη ετών 65

Η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Λίγγα είναι η «μαμά του λόχου» στο νοσοκομείο «Μεταξά». Οχι λόγω θέσης, καθώς δεν είναι προϊσταμένη, αλλά λόγω ηλικίας. Στα 65 της χρόνια εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά περιμένοντας να βγει στη σύνταξη. 

Και νιώθει και τυχερή. Είναι μόλις μία από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού σχολικούς φύλακες που κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και αντί να βρεθούν στον δρόμο το 2013, αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Και αν για κάποιο διάστημα στα νιάτα της ήταν εθελόντρια νοσηλεύτρια, σήμερα το κάνει επαγγελματικά κολλώντας τα τελευταία ένσημα, μέχρι τα 67, οπότε και υπολογίζει να βγει στη σύνταξη. «Στρώνω κρεβάτια, καθαρίζω ασθενείς και προσφέρω όσο με κρατούν τα πόδια μου. Αν έχετε κάποιο μπαστούνι η Πι να μου κάνετε δώρο, θα το χρειαστώ σύντομα. 

Το καλό είναι ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε γιατρούς, οπότε όταν αρρωστήσω θα τρέξουν αμέσως να με περιθάλψουν», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» χωρίς να χάνει το χιούμορ της, αν και μόλις έχει ολοκληρώσει μία ακόμη κουραστική βάρδια. «Είναι τεράστια διαφορά τη μία ημέρα να είσαι σχολικός φύλακας και την άλλη νοσηλεύτρια. Και η δουλειά της νοσηλεύτριας είναι πολύ δύσκολη. Απορώ με το κουράγιο των συναδέλφων μου που μεγαλώνουν και παιδιά. Εμένα ευτυχώς τα δικά μου παιδιά είναι μεγάλα», λέει. 

Με συμπάθεια αλλά και έκπληξη λόγω της ηλικίας της την αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Για τις συναδέλφους της είναι κάτι περισσότερο. «Η κυρία Ευαγγελία είναι η μαμά μας. Είναι μια γυναίκα που θέλει να προσφέρει αλλά δεν μπορεί λόγω της ηλικίας και των προβλημάτων που έχει. Και σαφώς η γυναίκα κάνει ό,τι μπορεί για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα φτάσουμε κι εμείς στην ηλικία της και δεν ξέρω πώς θα είμαστε τότε», λέει η κυρία Ελένη Χριστάκου, νοσηλεύτρια στο «Μεταξά» και ταμίας της ΠΑΣΟΝΟΠ. 

Οι συνάδελφοί της κυρίας Λίγγα φροντίζουν να τη βάζουν στην πρωινή βάρδια, οπότε και εργάζονται περίπου έξι νοσηλεύτριες μαζί με τις προϊσταμένες, αφήνοντας τη δύσκολη βάρδια της νύχτας σε νεότερες νοσηλεύτριες, οι οποίες λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό μπορεί να έχουν την ευθύνη μέχρι και για 42 ασθενείς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη στα... 43, εργασία στα 65: Οι τρελές και απίθανες ιστορίες του Ασφαλιστικού"

Δημόσιο: 20.000 προσλήψεις εντός του 2016 θέλει η κυβέρνηση

Να προσλάβει 20.000 δημόσιους υπάλληλους εντός του 2016 επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό μέσα από συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από τις προσλήψεις αυτές, «οι 10.000 διορισμοί μόνιμου προσωπικού το 2016 θα αφορούν εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των κενών στα σχολεία».

Αναφορικά με την επιλογή νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο, ο κ. Βερναρδάκης επισημαίνει πως «θα προσπαθήσουμε να έχουν επιλεγεί όλοι οι προϊστάμενοι μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Από τις αρχές του 2016 ξεκινάμε με την επιλογή γενικών διευθυντών. Το πιο σημαντικό στοιχείο με την επιλογή προϊσταμένων είναι ότι ξεκινάει για πρώτη φορά η στοχοθεσία στο Δημόσιο, η διαμόρφωση οργανογραμμάτων και η περιγραφή θέσεων εργασίας με τη συμμετοχή υπαλλήλων».
Για το μισθολόγιο, ο υπουργός σημειώνει ότι «οι βασικοί μισθοί δεν θα αλλάξουν (...) Στο νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και το 55% των υπαλλήλων θα λάβει αυξήσεις από 15 έως 60 ευρώ με την απόδοση των μισθολογικών ωριμάνσεων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: 20.000 προσλήψεις εντός του 2016 θέλει η κυβέρνηση"

Πρωταθλήτρια στα «κόκκινα δάνεια» η Πελοπόννησος ακολουθούν Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνιο

Κοντά στο 45% είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνια νησιά, καταλαμβάνοντας την κορυφή στις περιοχές της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι έχουν επωφεληθεί από τη θετική πορεία του τουρισμού.

Στον αντίποδα, αντίθετα, με το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων -35%- βρίσκονται η Ήπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία, παρότι πρόκειται για περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων, εξαιτίας της κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», η συγκεκριμένη κατανομή των επισφαλειών οφείλεται σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, στα χαλαρά κριτήρια με τα οποία έδιναν δάνεια οι τράπεζες τις ημέρες της ευφορίας, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο πλούσιες περιοχές μπορεί να υπερτίμησαν τις δυνατότητές τους και διαμόρφωσαν ένα επίπεδο ζωής που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν.

Στις περιοχές με τα «κόκκινα» δάνεια περιλαμβάνονται επίσης η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, αλλά και η Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στην Πελοπόννησο τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά δάνεια σε σεισμόπληκτους, τα οποία βρέθηκαν από νωρίς σε καθεστώς οριακής καθυστέρησης. Όσο για τη Θεσσαλία, το μεγάλο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων αφορά αγρότες και νοικοκυριά.

Τα «κόκκινα» δάνεια ανά περιοχή

Πελοπόννησος 46%

Κρήτη 45%

Αν. Μακεδονία 45%

Δωδεκάνησα 44%

Ιόνια νησιά 43%

Στερεά Ελλάδα 43%

Θεσσαλία 42%

Δυτ. Μακεδονία 34%

Ήπειρος 33%

Βόρειο Αιγαίο 32%

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωταθλήτρια στα «κόκκινα δάνεια» η Πελοπόννησος ακολουθούν Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνιο"

Σταθάκης: Άρση των capital controls ακόμα και στα μέσα του 2016

Την εκτίμηση ότι έξοδος από τα capital controls μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στα μέσα του 2016, διατυπώνει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο υπουργός αναφέρει ότι έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα και σημειώνει: «Το γ΄τρίμηνο, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους να πλήττουν την οικονομία και την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη να κορυφώνεται, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 1,1%. Αν το τρέχον τρίμηνο η συρρίκνωση περιοριστεί στο 0,2%, συνολικά για το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη! Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι πριν από το καλοκαίρι το ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά».

Ο κ. Σταθάκης ερωτώμενος για τον αναπτυξιακό νόμο αναφέρει ότι «πρωταρχικός στόχος του νόμου είναι να αποφευχθούν λάθη των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων» και σημειώνει ότι «σε αντίθεση με τους προκατόχους του ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα εστιάσει τα κριτήρια επιλογής σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στη νεανική επιχειρηματικότητα και στον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιλεγμένης επένδυσης».

Τέλος, ο υπουργός, σχετικά με τη δήλωσή του για το «πόθεν έσχες» των περιουσιακών του στοιχείων επισημαίνει: «Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά- εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς. Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και το 2014».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Άρση των capital controls ακόμα και στα μέσα του 2016"

Κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ προς την εφορία

Προχωράει προς υλοποίηση η απόφαση «βόμβα» του υπουργείου Οικονομικών για τη ρευστότητα όσων έχουν οφειλές στην εφορία, κατ’ επιταγήν του μνημονίου. Την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 110-120 δισ. ευρώ -το ποσό μαμούθ των 82 δισ. ευρώ που δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνει τις προσαυξήσεις που τρέχουν εδώ και… δεκαετίες-, η απόφαση θα προβλέπει ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα δεσμεύονται αυτόματα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, εφόσον οι οφειλές του φορολογουμένου υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ.



Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», η απόφαση -η οποία πρέπει να εκδοθεί κατ’ επιταγήν του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου- έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις τράπεζες αλλά και στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την όποια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Οι θεσμοί, μετά τις αλλαγές που επέβαλαν στις 100 δόσεις, πιέζουν για νέα μέτρα που θα περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια φορολογουμένους. Οι δανειστές επικαλούνται τα στοιχεία -μεταξύ των οποίων και του ΟΟΣΑ- που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παραγωγή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι δανειστές θα απαιτήσουν την επιβολή «αυτοματοποιημένων αναγκαστικών μέτρων» τα οποία, ακόμη και αν περιορίσουν το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων, θα «στραγγαλίσουν» τη ρευστότητα στην αγορά. Το σχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής: η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, κατόπιν εντολής θα στέλνει λίστα στις τράπεζες με τους ΑΦΜ των οφειλετών που θα χρωστούν πάνω από το όριο που θα προβλέπει η απόφαση (το ποσό των 70.000 ευρώ μπορεί να διαφοροποιηθεί). Οι τράπεζες θα δεσμεύουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένη ημερομηνία και θα επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εντόπισαν προκειμένου στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις. Ο προβληματισμός συνίσταται στο ότι κατά τη διαδικασία της δέσμευσης, η μια τράπεζα δεν θα γνωρίζει τι έχει πράξει η άλλη. Ετσι οι οφειλέτες κινδυνεύουν με «μπλοκάρισμα» του συνόλου των διαθεσίμων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους- μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάσχεσης και να «απελευθερωθούν» τα όποια υπόλοιπα απομείνουν.

Πέρα από το τεχνικό σκέλος της απόφασης, το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία είναι μείζον και σε καθαρά οικονομικό επίπεδο. Το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι μέσα στο 2016 θα πρέπει να εφαρμοστεί «εθνική στρατηγική είσπραξης, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών». Περαιτέρω αυτοματοποίηση σημαίνει επιβολή των αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων χωρίς να παρεμβαίνει -στο μέτρο του δυνατού- ανθρώπινο χέρι. Ετσι, εφαρμογή τέτοιων «πρακτικών» θα φέρει αντιμέτωπα με έναν απρόσωπο ηλεκτρονικό υπολογιστή περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες καθώς τόσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ενώ ο αριθμός μήνα με τον μήνα μεγαλώνει. Στο όλο σκηνικό που περιγράφεται από το μνημόνιο, έρχεται να προστεθεί και η αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Από τους περίπου 728.000 οφειλέτες που παραμένουν εντός ρύθμισης αυτή τη στιγμή (ο αριθμός τους ήταν μεγαλύτερος το καλοκαίρι αλλά βαίνει μειούμενος καθώς υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη εξοφλήσει και κάποιοι που έχουν εγκαταλείψει), θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ένας πολύ μεγάλος αριθμός να απολέσει τα προνόμια λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων, που διογκώνονται.

Δυσκολεύει πολύ η παραμονή στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Πολύ σύντομα θα εκδοθεί και νέα απόφαση εις βάρος των οφειλετών που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εκτός από την υποχρέωση να αποπληρώνουν τα τρέχοντα μέσα σε 30 ημέρες, ενδέχεται να πιεστούν να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα σε λιγότερες δόσεις, κάτι που θα καθορίζεται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», περισσότεροι από 272.000 είναι οι οφειλέτες που έχουν ζητήσει ρύθμιση σε περισσότερες από 60 δόσεις. Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με γενναία αύξηση του μηνιαίου ποσού που θα πρέπει να πληρώνουν στην εφορία λόγω μείωσης των δόσεων.

Οι απαιτήσεις των δανειστών για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την εφορία θα δημιουργήσουν ασφυκτικό περιβάλλον από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν. Ηδη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων διεξάγονται συζητήσεις για την επίσπευση των διαδικασιών λήψης αναγκαστικών μέτρων στα πρότυπα άλλων χωρών του εξωτερικού. Ουσιαστικά, ζητείται από τις ελληνικές φορολογικές αρχές να υπάρχουν σαφώς καθορισμένες προθεσμίες και στην πράξη, μέσα στις οποίες:

• Θα πρέπει να ειδοποιείται ο φορολογούμενος για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του (αυτό ισχύει και σήμερα και η ενημέρωση γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

• Θα πρέπει ο φορολογούμενος να ανταποκρίνεται είτε αποπληρώνοντας είτε ρυθμίζοντας το πολύ σε 12 δόσεις.

• Θα πρέπει να λαμβάνονται τα αναγκαστικά μέτρα σε περίπτωση μη καταβολής ή μη ρύθμισης.

Στο «οπλοστάσιο» της εφορίας, το βασικό όπλο θα είναι από εδώ και στο εξής η διευρυμένη δυνατότητα να βάζει «χέρι» στις καταθέσεις. Για τα ποσά που θα ξεπερνούν κάποιο όριο (προς το παρόν έχει οριστεί αυτό των 70.000 ευρώ) θα λειτουργεί η αυτόματη δέσμευση, ενώ για τα μικρότερα ποσά, θα υπάρχει η διευρυμένη (λόγω μείωσης των ορίων) δυνατότητα κατάσχεσης μισθών, συντάξεων και καταθέσεων.

Ουσιαστικά, προστατευμένο είναι μόνο το ποσό του μισθού ή της σύνταξης μέχρι το όριο των 1.250 ευρώ και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει δηλώσει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet τον έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό που θέλει να προστατέψει.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων βλέποντας ότι η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή οφειλών προς την εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, στο τέλος του 2011, το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων χρεών (συμπεριλαμβανομένων και των αμφισβητούμενων φόρων) ως προς τις καθαρές εισπράξεις φορολογικών εσόδων της συγκεκριμένης χρονιάς έφτασε στο εξωπραγματικό 103,5%.

Μοναδική χώρα μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ με χειρότερη επίδοση ήταν η Ιταλία με 207%. Ο μέσος όρος για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 22,6%, με τη Γαλλία να βρίσκεται στο 9,6%, τη Γερμανία στο 3,3%, την Ισπανία στο 11,7% κ.λπ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ προς την εφορία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news