facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν τα δικαιώματα για τις αγροτικές επιδοτήσεις (οδηγίες)

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάρτησε τους πίνακες με τα δικαιώματα για τις αγροτικές επιδοτήσεις 2015 και οι δικαιούχοι της ΟΣΔΕ μπορούν να δουν τα ποσό που θα λάβουν μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού. 

Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης) για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραπάνω εφαρμογή 

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν στον Φορέα για την ενημέρωσή τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από τον Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) κατά την υποβολή της αίτησης σας. 

Εάν δεν τον έχετε ήδη δημιουργήσει μπορείτε να το κάνετε τώρα, πατώντας ΕΔΩ

Για άμεση χρήση της εφαρμογής «Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης» ώστε να δείτε την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, πατήστε ΕΔΩ

Εγχειρίδιο προβολής και εκτύπωσης της Ατομικής Πράξης Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, για προβολή πατήστε ΕΔΩ

Για αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στην παραπάνω εφαρμογή σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, πατήστε EΔΩ.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν τα δικαιώματα για τις αγροτικές επιδοτήσεις (οδηγίες) "

Αυτά είναι τα... τριαντατόσα ξεχασμένα «ακίνητα» Σταθάκη

Με επιχείρημα ότι θέλει να αποκαταστήσει την αλήθεια, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατέθεσε στη Βουλή την δήλωση ΕΝΦΙΑ του ιδίου και της συζύγου του Θέμιδος Γκέκου. 

Η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής παρέπεμψε το πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη για περαιτέρω έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνέβη ακριβώς με το ένα εκατ.ευρώ που δεν είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης στο πόθεν έσχες του 2012.Οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν ότι ο κ. Σταθάκης ξέχασε επίσης να δηλώσει και ένα ποσό ύψους 800.00 ευρώ, συνολικά δηλαδή δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες ποσά 1,8 εκατ.ευρώ. Για την συγκεκριμένη πτυχή της περιπέτειάς του με την κοινοβουλευτική επιτροπή πόθεν έσχες -υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του κ. Σταθάκη ελέγχεται από τη Βουλή- ο υπουργός Οικονομίας δεν είπε το παραμικρό. 

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε μόνο στην περίφημη υπόθεση με τα ακίνητα που -σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής πόθεν έσχες Γιώργο Βαρεμένο- ο κ. Σταθάκης δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση πόθεν έσχες και γι' αυτό θα ελεγχθεί περαιτέρω.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι έχει μόνο τέσσερα ακίνητα στην κατοχή του και προσπάθησε να χλευάσει όσα λέγονται για τα 37 ακίνητα που υποτίθεται ότι έχει στην κατοχή της η οικογένειά του. 

Ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για «τριαντατόσα αγροτεμάχια της γυναίκας του, κληρονομιά» για την οποία όπως είπε η σύζυγός του είναι στα δικαστήρια. Θέλοντας να δείξει πού βρίσκονται τα συγκεκριμένα κτήματα, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι είναι «στην ορεινή -δεν ξέρω και τις περιοχές - στην ορεινή Κορινθία και Αρκαδία». Στην δήλωση του ΕΝΦΙΑ που κατέθεσε στη Βουλή ωστόσο δεν περιλαμβάνονται κτήματα ή αγροτεμάχια στην Αρκαδία, παρά μόνο στην Κορινθία...

Το www.protothema.gr παρουσιάζει τα ακίνητα του κ. Σταθάκη όπως αυτά περιλαμβάνονται στη δήλωση για τον ΕΝΦΙΑ του 2015: 






Και εδώ τα «τριαντατόσα» ακίνητα της Θέμιδος Γκέκου, συζύγου του κ. Σταθάκη:






protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα... τριαντατόσα ξεχασμένα «ακίνητα» Σταθάκη"

Καμμένος: Αποχώρησε το «Τσεσμέ» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το περιστατικό με το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» που βρέθηκε κοντά στον Άγιο Ευστράτιο εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαίωσε από το βήμα της βουλής ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός τόνισε ότι όντως εισήλθε και προσπάθησε να κάνει έρευνες. Ομως, είπε, ακολουθήθηκε από την πρώτη στιγμή από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και προ ολίγου αποχώρησε.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, κοντά στον Άγιο Ευστράτιο εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος πραγματοποιούσε θαλάσσιες έρευνες συνοδεία δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Αποχώρησε το «Τσεσμέ» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα"

Ποιοι θα λάβουν διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στο Ε9 και τους οδήγησαν στη βεβαίωση υψηλότερου ή χαμηλότερου ΕΝΦΙΑ από αυτόν που πραγματικά τους αναλογούσε θα έχουν πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet πρόκειται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών και οι διορθώσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Τα κυριότερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι στο Ε9 και οδήγησαν στην βεβαίωση υψηλότερου ΕΝΦΙΑ από τον προβλεπόμενο είναι:

-η λανθασμένη δήλωση κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που είχε σαν αποτέλεσμα να μην τους δοθεί η έκπτωση του 20% που χορηγείται σε αυτήν την κατηγορία των ακινήτων. Πολλοί φορολογούμενοι, αν και έκαναν ακριβώς ότι και πέρυσι, δηλαδή πληκτρολόγησαν τη λέξη "κενό" στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων (Ε2) δεν πήραν την έκπτωση. Ο λόγος; Υπήρχε προσυμπληρωμένη ένδειξη "κενό" στο Ε2 την οποία έπρεπε να επιλέξουν. Κανείς, όμως, δεν είχε κάνει τη σχετική ενημέρωση και πολλοί έκαναν ότι και πέρυσι. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κάνουν τη διόρθωση ή αν θα γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση.

-λανθασμένη δήλωση επιφάνειας, σε ακίνητα στα οποία έχει τακτοποιηθεί ο ημιυπαίθριος χώρος. Η επιφάνεια του ημιυπαίθριου θα πρέπει να δηλωθεί κανονικά ως επιφάνεια κύριας χρήσης.

-λανθασμένη δήλωση της επιφάνειας του οικοπέδου στα ακίνητα που δεν διαθέτουν οριζόντια ιδιοκτησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναγραφεί και η επιφάνεια του συνολικού οικοπέδου στη γραμμή ενός από τα δικαιώματα που υπάρχουν στο ακίνητο και δηλώνονται από τον ιδιοκτήτη.

Να σημειωθεί ότι οι διορθώσεις στο Ε9 είναι απαραίτητες σε πολλές περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων. Στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων θα πρέπει να εκδοθεί από την πλευρά του πωλητή πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το οποίο βεβαιώνει ότι έχουν καταβληθεί ο φόροι ακινήτων που βαρύνουν το ακίνητο κατά την τελευταία πενταετία. Το πιστοποιητικό εκδίδεται ηλεκτρονικά, ωστόσο, στις περιπτώσεις λαθών θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ η οποία επίσης γίνεται ηλεκτρονικά αλλά ακόμη η σχετική δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη.

e-forologia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι θα λάβουν διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ"

Μπαλτάς: Δωρεάν στα μουσεία οι κάτοχοι καρτών αλληλεγγύης και ανεργίας

«Ο πολιτισμός μας παράγεται και αναπτύσσεται παντού, και μπορεί να συνδράμει θετικά και στον προϋπολογισμό. Οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμει και το κάνει, καλλιεργώντας τα δικά του μέσα που έχει, και βοηθώντας στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εξαγγέλλοντας παράλληλα την επέκταση της δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα μουσεία της χώρας και σε όλους όσοι έχουν κάρτα αλληλεγγύης ή κάρτα ανεργίας, μέτρο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα για όσους ζουν κάτω από ακραία φτώχεια.

«Οφείλουμε και εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμουμε σε αυτούς τους ανθρώπους πολύ περισσότερο, για να αισθανθούν σε ποια χώρα βρίσκονται», υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

«Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, ώστε τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικές σχολές που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, να μπορούν να πάρουν πάσο όπως συμβαίνει και για τις κλασσικές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Παράλληλα, μίλησε για τον «σύγχρονο πολιτισμό στη χώρα μας που εκφράζεται και αναπτύσσεται παντοιοτρόπως», όπως είπε, και συμπλήρωσε: «Ήδη στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος, αναπτύσσονται σε όλες τις μορφές τέχνης, ο πολιτισμός μας. Ανέκαθεν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Θεσσαλονίκης υπάρχει μια φράση: Ο πολιτισμός είναι πυλώνας για την παραγωγικότητα».

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως αναγνώρισε ο κ. Μπαλτάς, «υπάρχει πολύ περισσότερος άρτος και λιγότερο θέαμα, γιατί προηγούνται η ανθρωπιστική καταστροφή, η φτώχεια, η υγεία, η παιδεία και άρα ο πολιτισμός οφείλει να μην διεκδικεί από τον προϋπολογισμό τα μέσα για να προχωρήσει».

Τέλος, ο κ. Μπαλτάς έδωσε έμφαση στην έννοια της φιλοξενίας για τους ανθρώπους που χωρίς να το θέλουν ξεριζώνονται από τον τόπο τους, εγκωμιάζοντας τη στάση που έχει απέναντι τους η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που υποδέχεται κύματα προσφύγων. «Η φιλοξενία με την οποία ο ελληνικός στη συντριπτική του πλειοψηφία υποδέχεται τους πρόσφυγες και τα θύματα πολέμου, αν εξαιρέσουμε κάποιους δημάρχους που λένε ανάποδα πράγματα, είναι δίδαγμα στην Ευρώπη, αλλά και υπόμνηση για το τι εστί φιλοξενία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλτάς: Δωρεάν στα μουσεία οι κάτοχοι καρτών αλληλεγγύης και ανεργίας"

Σε αποχή οι δικηγόροι από τις 9 έως και τις 15 Δεκεμβρίου

Να απέχουν από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη 9 έως και την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι δικηγόροι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ομόφωνα άναψε το πράσινο φως για την αποχή και εξουσιοδότησε τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων να συνεδριάσει εκ νέου στις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.

Η Ολομέλεια συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος εν όψει της εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που τίθεται σε ισχύ την 1-1-2016 και στον οποίο αντιτίθεται σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πριν από λίγες ημέρες ανταπόκριση των θεσμών στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα. Όπως είπε ο υπουργός, εκπρόσωποί τους δέχθηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι έχει αποσταλεί στο κουαρτέτο των θεσμών υπόμνημα του υπουργείου με συγκεκριμένα θέματα προς επανεξέταση και ζήτησε την άμεση συνδρομή της Ολομέλειας στη σύνταξη ενός αναλυτικού κειμένου με τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η υλοποίηση του νέου ΚΠολΔ.

Εν συνεχεία ο υπουργός δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων και κριτική για τη στάση του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ τέθηκαν και τα πάγια αιτήματα των δικηγόρων για μειώσεις των παραβόλων και του δικαστικού ενσήμου.

Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι όλα τα αιτήματα θα τεθούν προς επεξεργασία σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης και οργάνωσης των δικαστηρίων.

Στη συνέχεια και αφού ο υπουργός αποχώρησε, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Β. Αλεξανδρής ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τον ΚΠολΔ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, το δικηγορικό σώμα ανέλαβε να ενημερώσει απευθείας τους εκπροσώπους των θεσμών για τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου Κώδικα στα δικαστήρια, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε δικαστές, διοικητικό προσωπικό και υποδομές.

Ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι έχει ήδη αποστείλει δύο επιστολές στον υπουργό Δικαιοσύνης, με τις οποίες επισημαίνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο υπουργός να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στο ΚΠολΔ ώστε να αποκατασταθούν, όπως είπε, η δίκαιη δίκη και η ταχεία αλλά και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης που πλήττονται από τον νέο Κώδικα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις των δικηγόρων απεστάλη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μario Draghi, τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jangland, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Chris Allen και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. στο κουαρτέτο Declan Costello και Wes McGrew αντίστοιχα.

Ο κ. Juncker απάντησε ότι η επιστολή διαβιβάσθηκε στον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή για θέματα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών Fonseca Morillo της Κομισιόν και ότι θα υπάρξει σύντομα απάντηση στις προτάσεις του δικηγορικού σώματος.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η απάντηση του Declan Costello, ο οποίος με επιστολή του δηλώνει ότι τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος θα εξετασθούν και θα απαντηθούν.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας συναντήθηκε επίσης με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους εξέθεσε τις θέσεις του δικηγορικού σώματος και ενημέρωσε τους Έλληνες ευρωβουλευτές προκειμένου να τεθεί το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ήδη ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορίες για το αν έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αναλυτική επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης κ. Γεωργουλέας, ο οποίος παρέθεσε τα πρακτικά προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε ωστόσο ότι, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, οι όποιες αλλαγές στον ψηφισθέντα νέο ΚΠολΔ δεν μπορεί να γίνουν με μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά απαιτείται η συμφωνία των θεσμών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αποχή οι δικηγόροι από τις 9 έως και τις 15 Δεκεμβρίου"

Σοβαρή τουρκική πρόκληση: Το «Τσεσμέ» συνοδεία κορβέτας ανάμεσα σε Λέσβο-Χίο

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιθετική πτήση έξι οπλισμένων τουρκικών μαχητικών πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά, βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» πλέει ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο, συνοδευόμενο από το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Μποντρούμ». Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το «Τσεσμέ» κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα και προβαίνει σε κινήσεις που προκαλούν υποψίες στην ελληνική πλευρά. Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό πλέει σε διεθνή ύδατα, βρίσκεται σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να ξεκινήσει σεισμογραφικές ή άλλες εργασίες στο βυθό, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα έπρεπε να έχει λάβει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Τέτοια άδεια ούτε έχει ζητηθεί και προφανώς, πολύ περισσότερο, δεν έχει δοθεί.

Το γεγονός ότι το «Τσεσμέ» συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο, την κορβέτα «Μποντρούμ» έχει θέσει σε επιφυλακή το ελληνικό Πεντάγωνο. Τις κινήσεις των δύο τουρκικών πλοίων παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Αήττητος».

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο πλους του «Τσεσμέ» με την συνοδεία της κορβέτας «Μποντρούμ» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή. Κινούμενα με πολύ μικρή ταχύτητα, τα δύο τουρκικά πλοία νωρίτερα βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Ευστράτιο και τώρα πλέουν στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι προτού αποφασίσουν να πλεύσουν σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι δεν εξέδωσαν σχετική «Navtex».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρή τουρκική πρόκληση: Το «Τσεσμέ» συνοδεία κορβέτας ανάμεσα σε Λέσβο-Χίο"

Πετρόπουλος: Καμία σύνδεση σύνταξης με εισόδημα

Μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές.

Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων που θέλουν σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα προχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι το ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ακόμη και μετά τη ρύθμιση με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, μπορούσαν να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ελάχιστοι μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Από τους 260.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ περίπου 50.000 ήταν εκείνοι που επέλεξαν χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ στον κλάδο των μηχανικών από τους 20.000 που δεν καταβάλλουν εισφορές μόνο οι 4.000 επέλεξαν χαμηλότερες κατηγορίες.

Ο υφυπουργός Εργασίας επέκρινε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που επέβαλαν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υποστήριξε ότι η μείωση αυτή προκάλεσε ζημιές 4,2 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες θα πρέπει σήμερα να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Συνεχίζοντας, είπε ότι τα μέτρα που αποφάσισε έως τώρα η κυβέρνηση είναι συμφωνημένες δεσμεύσεις από τα προηγούμενα μνημόνια, με τα οποία, όπως είπε, υπήρξαν μειώσεις κατά 48% στις συντάξεις του Δημοσίου και κατά 44% στις συντάξεις του ΙΚΑ.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε τη νεολαία «να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση». «Άκουμε σήμερα τους νέους να λένε ότι ‘δε με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη» είπε ο υφυπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας πως αυτή η νοοτροπία είναι «λάθος».

«Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Καμία σύνδεση σύνταξης με εισόδημα"

Τη δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Αντωνοπούλου

Τη δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας εντός των επόμενων οκτώ μηνών προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή.

«Παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5%, αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για success story» είπε η κα Αντωνοπούλου.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε στην κριτική που είχε ασκήσει χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας λέγοντας ότι «ο κ. Βρούτσης είχε κάνει πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας στο 19,5%, δηλαδή κατά 380.000 θέσεις εργασίας το 2015, υπολογίζοντας ότι θα υπάρχει ανάπτυξη 3,5%». Προσέθεσε, δε, ότι ανάλογες προβλέψεις για ανάπτυξη 3% είχαν γίνει και για το 2011 και υπήρξε ύφεση.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 56.000 εφέτος τον Οκτώβριο, ανέφερε ότι η μείωση αυτή υπάρχει κάθε χρόνο και είναι εποχική, προσθέτοντας ότι απώλεια 66.000 θέσεων εργασίας υπήρχε και τον Οκτώβριο του 2014. «Ο ιδιωτικός τομέας αντιστάθηκε σθεναρά και έχει δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον ισχυρισμό του κ. Βρούτση ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει για την ενίσχυση των ανέργων, η κα Αντωνοπούλου σημείωσε ότι το ποσό το οποίο έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί είναι 100 εκατ. ευρώ.

Οι διαφορές αυτές «οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία υπάρχουν πάντα» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός και τόνισε ότι και ο κ. Βρούτσης είχε ανάλογες διαφορές το 2014.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Αντωνοπούλου"

Αποκλεισμός των Φαρσάλων με τρακτέρ

Σε συμβολικό αποκλεισμό της πόλης των Φαρσάλων προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου αγρότες από την ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο κινητοποίησης από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας. Τρακτέρ τοποθετήθηκαν κατά μήκος του οδοστρώματος στις τρεις εισόδους της πόλης από Λαμία, Λάρισα και Βόλο.

«Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας. Όποιος νιώθει ότι ξεκληρίζεται με αυτές τις πολιτικές και δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος και η οικογένεια του, οφείλει να πάρει την θέση του στον αγώνα και τα μπλόκα. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας και τον ενωμένο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε. Όλοι στους δρόμους του αγώνα!» σημειώνουν οι αγρότες.

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας:

Αντιπροσωπείες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας συναντήθηκαν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου με τον κ. Αποστόλου υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην συνάντηση θέσαμε τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και επιπλέον ζητήσαμε να μην ισχύσει η τροπολογία με την οποία απαιτούν από τους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν από τον ΕΛΓΑ το 2009 για τις ζημιές στην παραγωγή τους και διεκδικήσαμε να πληρωθούν στο ακέραιο το τσεκ αλλά και οι διάφορες οφειλές στους αγρότες από προγράμματα όπως νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, οι επιστροφές του ειδικού φόρου στα καύσιμα, του ΦΠΑ, οι εξισωτικές αποζημιώσεις κ.α

Συνολικά η στάση του υπουργού ήταν αοριστολογίες, ανέξοδες υποσχέσεις ότι «θα προσπαθήσουν» και «θα παλέψουν» να βρουν κάποιες λύσεις σε ορισμένα από τα αιτήματα μας. Καμία όμως ουσιαστική δέσμευση. Η γενική γραμμή πλεύσης ήταν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφωνεί με την ΚΑΠ και εφόσον ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΚΑΠ έχουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Παραμένουν σε ισχύ όλα τα χαράτσια, ακόμη και για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για την νέα χρονιά, η φορολογία θα αυξηθεί στο 20% με 75% προκαταβολή όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται αύριο.

Έτσι ουσιαστικά μας είπε ότι θα επιστραφούν από τους αγρότες τα χρήματα που πήραν από τον ΕΛΓΑ το 2009 για τις αποζημιώσεις αλλιώς η χώρα θα πληρώσει πρόστιμο στην Ε.Ε.
Μας είπε ότι θα καταβληθεί στην καλύτερη περίπτωση το 50% του τσεκ την ερχόμενη εβδομάδα. Το 30% που αφορά στην πράσινη ενίσχυση θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη και το υπόλοιπο ποσό του τσεκ τον Ιούνη γιατί αυτό προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Θα κάνουν προσπάθεια, χωρίς να είναι σίγουρο, να υπάρχει ένα αφορολόγητο ποσό στην καλύτερη περίπτωση στις 9000€ αν το επιτρέψει η Ε.Ε είτε να συμπεριλάβουν στα έξοδα τα ημερομίσθια μας ως αγρότες και το ποσό αυτό να είναι και το αφορολόγητο όριο που θα έχουμε.

Τα ασφάλιστρα του ΟΓΑ θα τριπλασιαστούν σε βάθος 2-3 χρόνων.
Είναι ξεκάθαρο ότι Ε.Ε και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει τον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης για μας και τις οικογένειες μας ενάντια στο τρίτο Μνημόνιο και τα αντιαγροτικά μέτρα που περιλαμβάνει. Παλεύουμε να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ που μειώνει ως 50% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019 και έτσι ανοίγει τον δρόμο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτών και επιχειρηματιών.

Καλούμε τους αγρότες του Νομού μας να βγουν αγωνιστικά, μαζικά και μαχητικά στον δρόμο του αγώνα διεκδικώντας την επιβίωση τους. Να ενισχύσουν τα μπλόκα που υπάρχουν και να στήσουν και νέα σε όλο τον Νομό. Ήδη το μεγάλο μπλόκο των Φαρσάλων ενισχύθηκε με 50 νέα τρακτέρ και την συμμετοχή από τα χωριά Ναρθάκι, Καστράκι, Αμπελιά. Το Σάββατο στις 11.30πμ θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της πόλης των Φαρσάλων ως πρώτη απάντηση στην άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό.

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Λάρισας να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής Μπλόκων στον Παλαμά στις 12 το μεσημέρι όπου θα αποφασιστεί η πορεία του αγώνα μας και θα υπάρξει συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο.
Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας. Όποιος δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει. Όποιος νιώθει ότι ξεκληρίζεται με αυτές τις πολιτικές και δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος και η οικογένεια του, οφείλει να πάρει την θέση του στον αγώνα και τα μπλόκα. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Με την μαζική και μαχητική συμμετοχή μας και τον ενωμένο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε.
Όλοι στους δρόμους του αγώνα!




Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλεισμός των Φαρσάλων με τρακτέρ"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη για τα σκουπίδια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Τρίπολη με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ύστερα από αίτημα του Δήμου για το μείζον ζήτημα απομάκρυνσης των σκουπιδιών και για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Η απόφαση λήφθηκε με σκοπό να προστατευθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνη ρύπανση.

Στην ίδια απόφαση καλείται ο Δήμος να ορίσει χώρο κατάλληλο για προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση που να πληροί όλες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στον χώρο, καθώς επίσης ορίζεται πως η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει ευθύνη του Δήμου Τρίπολης.

Επιπλέον στην απόφασή του ο περιφερειάρχης επισημαίνει πως ο χώρος που έχει οριστεί και μισθωθεί από το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, για προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση των απορριμμάτων, δεν εμπίπτει εκ του νόμου στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της Περιφέρειας για να τον εγκρίνει και ως εκ τούτου δεν μπορεί η Περιφέρεια να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τη συνέχιση ή μη της προσωρινής εναπόθεσης εκεί των απορριμμάτων του Δήμου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη για τα σκουπίδια"

Ρεσιτάλ οικογενειοκρατίας από την Σία που διόρισε τα δύο ανίψια της!

Μία ιδιόμορφη... ανοσία στη λαϊκή κατακραυγή φαίνεται να αποκτούν τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δίνουν ρεσιτάλ στον νεποτισμό και την οίηση στην εξουσία, όπως συμβαίνει με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία υποστηρίζει με θράσος και αδιαφορία για το κοινό αίσθημα την οικογενειοκρατία, που φαίνεται ότι αποτελεί καθολική ροπή στο κυβερνών κόμμα.

Το πρόβλημα με την κυρία Αναγνωστοπούλου δεν είναι μόνο ότι διορίστηκαν δύο ανίψια της στο δημόσιο (σε πολιτικά γραφεία υπουργών), δίδοντας άλλη διάσταση στην έννοια της “οικογενειακής αγάπης”, μέρες που είναι, αλλά ότι επιχειρεί με γελοία επιχειρήματα να υπερασπίσει τη νέα μορφή φαυλοκρατίας, που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Η πολιτική πρέπει να διεξάγεται με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους. Είμαι από αυτούς που λέω πάντα – και στο κόμμα μου – ότι χτυπάς τις πολιτικές, δεν χτυπάς τα πρόσωπα γιατί θα καταντήσουμε στο τέλος να βγάζουμε μαχαίρι ο ένας στον άλλον” δήλωσε ενδεικτικά (στο Μέγκα το πρωί του Σαββάτου) η υπουργός. Με άλλα λόγια και με τη λογική της κυρίας Αναγνωστοπούλου, δεν πρέπει κανείς να κριτικάρει έναν πολιτικό για πράξεις όπως το να διορίζει όλο του το σόι, η παρέα ή την εκλογική του πελατεία, αλλά μόνο για το τι λέει ή τι εμφανίζει κάθε φορά ως ιδέες του ή πολιτικές του θέσεις – πολύ βολική αλήθεια θεωρία για όποιον βλέπει το δημόσιο ως βιλαέτι του!

Η κυρία Αναγνωστοπούλου κατέφυγε επίσης σε γνωστές κοινότοπες θεωρίες και αναθεματισμούς , του τύπου «γίνεται ένας απίστευτος κανιβαλισμός» και αναρωτήθηκε με περισσή υποκρισία «στο πολιτικό του γραφείο, μπορεί να πάρει κάποιος, βάση του νόμου, έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στο περιβάλλον του; Συγγενικό ή φιλικό; Είναι κακό να έχει κάποιος στο πολιτικό του γραφείο συγγενείς 3ου βαθμού; Είμαι υπόλογη που άλλος υπουργός προσέλαβε συγγενή μου;».

Υπενθυμίζεται πως από τις εκλογές του Ιανουαρίου, είχε διοριστεί στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, η 25χρονη δικηγόρος και ανιψιά της υπουργού, Ελισάβετ Σίσκου, θέση στην οποία επανατοποθετήθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (2-10-2015). 

Με άλλη απόφαση στις 6.11.2015 του υπουργού Νίκου Φίλη, διορίζεται αναδρομικά από τις 23.9.2015 στο πολιτικό της γραφείο ως αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, ο 29χρονος ανιψιός της Στέφανος Σίσκος σε θέση διοικητικού μετακλητού υπαλλήλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεσιτάλ οικογενειοκρατίας από την Σία που διόρισε τα δύο ανίψια της!"

Στάση εργασίας στον Προαστιακό τη Δευτέρα

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω της 5ωρης στάσης εργασίας που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου από 17.00 έως 22.00 θα υπάρξουν ματαιώσεις στα δρομολόγια.

Οι ματαιώσεις αφορούν στις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Αθήνας καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο-Πάτρα και αντιστρόφως, τις ώρες της στάσης εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες:
- www.trainose.gr
- τηλ. 14511.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στον Προαστιακό τη Δευτέρα"

Αναγνωστοπούλου: Καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ το 2016

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το 2016 έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με αιφνιδιασμό. Δεν αλλάζει το εισαγωγικό σύστημα σε πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ από τη μια στιγμή στην άλλη και από τη στιγμή που έχουν διανύσει το 1/3 της χρονιάς».

Η κ. Αναγνωστοπούλου εξήγησε ότι ξεκινάει εθνικός διάλογος, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί και το θέμα των εξετάσεων.

«Το '16 δεν μπορεί να αλλάξει. Είμαστε στο μέσον της χρονιάς και δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει. Το '17 αν προκύψει από τον εθνικό διάλογο να αλλάξουν οι εισαγωγικές εξετάσεις, εκεί βεβαίως θα υπάρχει όλος ο χρόνος να προετοιμαστεί ο κόσμος και να ελαφρυνθούν οι εξετάσεις», δήλωσε.
Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, κ. Λιάκου, να μην υπάρχουν εξετάσεις, με εξαίρεση κάποιες σχολές, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας είπε ότι πρόκειται για «μία ιδέα δικιά του η οποία θα πέσει στο διάλογο και θα δουν οι ειδικοί τι θα προκριθεί».

«Πρέπει να πούνε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τι θέλουν, τι μπορούν να σηκώσουν, πώς μπορεί να γίνει, γι΄αυτό δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτε», επισήμανε ακόμη σχετικά με τις αλλαγές που ενδεχομένως να γίνουν.


Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγνωστοπούλου: Καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ το 2016"

Μητρόπουλος: Είμαι στο στόχαστρο μιας σκευωρίας - Έγκλημα κατά των συνταξιούχων - ΒΙΝΤΕΟ

«Προσπαθώ να εντοπίσω το κέντρο της αλητήριας επίθεσης που δέχομαι», τόνισε ο Αλέξης Μητρόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις, με αφορμή την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μιλώντας νωρίς το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι, δήλωσε: «Βρίσκομαι στο στόχαστρο μια απαξίωσης και σπίλωσης και δεν περίμενα μία ηγεσία την οποία στήριξα να τύχω αυτής της σκληρής και άθλιας αντιμετώπισης, ενός ανθρώπου με τέτοια πορεία. Θεωρώ ότι θα αποδείξω ότι όλα τα ζητήματα είναι σκευωρία».

«Θλίβομαι. Είναι αδιανόητο μια ηγεσία της αριστεράς να μεθοδεύει τέτοιες αθλιότητες κατά ενός στελέχους του».

«Το έγκλημα κατά των συνταξιούχων θα έχει εκτελεστεί»

Αναφορικά με τη σημερινή κρίσιμη ψήφιση του προϋπολογισμού ο Αλέξης Μητρόπουλος θέλησε αν τοποθετηθεί σχετικά, δηλώνοντας σε έντονο ύφος: ««Αν σήμερα ψηφιστεί ο προϋπολογισμος το έγκλημα κατά των συνταξιούχων θα έχει εκτελεστεί».

«Θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου, αλλά αυτό το μνημόνιο σε βάρος αυτού του περήφανου λαού δεν θα καταφέρουν να το περάσουν».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Είμαι στο στόχαστρο μιας σκευωρίας - Έγκλημα κατά των συνταξιούχων - ΒΙΝΤΕΟ"

Φόροι 2,1 δισ. για όλους και δηλώσεις από Φεβρουάριο

Φόρους για όλους συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2016 που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ και περιέχει και το δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων της διετίας 2015 - 2016. 

Η πρώτη επιβάρυνση θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ και αφορά την εφαρμογή των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο για το σύνολο των 12 μηνών του επόμενου χρόνου. 

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα συνολικό πακέτο φόρων ύψους 945 εκ. ευρώ, το οποίο είναι μοιρασμένο σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες φορολογούμενων τις οποίες μάλιστα θα καταβάλουν και νωρίτερα, αφού τον επόμενο χρόνο οι δηλώσεις θα υποβληθούν τον Φεβρουάριο όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν την Πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ. 

Οι «τυχεροί» του νέου πακέτου θα είναι

1. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και τα λοιπά φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει φέτος ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2016 πρόσθετους φόρους ύψους 314 εκατ. ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν, αναδρομικά για όλο το 2015, με συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένους κατά 42,8% έως 185,7%. 

Ειδικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2016 την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση των συντελεστών της εισφοράς στον τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. 

Το επόμενο έτος, εξάλλου, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με περαιτέρω επώδυνες αλλαγές στη φορολογία

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την εφαρμογή μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας και την αλλαγή των κλιμακίων και των φορολογικών συντελεστών, με στόχο τη μεταφορά των φορολογικών βαρών από τα εισοδηματικά κλιμάκια κάτω των 30.000 ευρώ στα εισοδηματικά κλιμάκια άνω των 30.000 ευρώ. 

2. Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων: Το συνολικό ποσό των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων θα είναι αυξημένο κατά 142,2 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα αυτά, αναμένεται να καθιερωθεί μια νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι. 

Την ίδια ώρα, καταργήθηκε η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν θα έχουν εισπράξει φέτος, θα πρέπει να ασκήσουν αγωγές κατά των ενοικιαστών που δεν τους έχουν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. 

3. Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια». Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2016 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους» που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. 

Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75% του κύριου φόρου. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. 

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» καθώς και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.

4. Αυξημένες κατά 150 εκατ. ευρώ θα είναι το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Μετά την αύξηση της «προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου έτους» από το 80% στο 100% του κύριου φόρου, για τις ανώνυμες εταιρίες και τις ΕΠΕ, η οποία επιβλήθηκε αναδρομικά για τη χρήση του 2014, τα φετινά κέρδη όλων των επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με συντελεστή 29% αντί 26% την προηγούμενη χρονιά. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρίες θα πληρώσουν ταυτόχρονα και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%. 

5. Οι αγρότες: Μετά το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, οι αγρότες θα δουν την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%.Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποφάσισε για τα αγροτικά εισοδήματα να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Φόροι 2,1 δισ. για όλους και δηλώσεις από Φεβρουάριο"

Τέλη κυκλοφορίας με το χιλιόμετρο

Σύνδεση του ύψους των τελών κυκλοφορίας με την κατανάλωση των καυσίμων σε κάθε όχημα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι να επιβαρύνεται περισσότερο η χρήση του αυτοκινήτου με την επιβολή ουσιαστικά μιας αύξησης του φόρου στη βενζίνη και τα λοιπά καύσιμα. Το ποσό αυτό δηλαδή θα το πληρώνουν όσοι κινούν περισσότερα τα αυτοκίνητά τους ή έχουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ θα επιβαρύνει λιγότερο όσους δεν τα μετακινούν ή έχουν ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν καίει πολύ βενζίνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή, θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά θα επιβληθεί ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και θα συνδεθεί με τη βενζίνη. 

«Εξετάζουμε να υπάρχει ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και να συνδεθεί το τέλος κυκλοφορίας με τη βενζίνη. Άλλο αυτός που έχει ένα αμαξάκι να πηγαίνει στη δουλειά του κι άλλο εκείνος που κάνει πολλά χιλιόμετρα. Σκεφτόμαστε να υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα ειδική σήμανση για να βλέπουμε τα πάντα, αν έχει πληρώσει τα τέλη, αν είναι ασφαλισμένο κλπ» σχολίασε ο υπουργός.



Real


Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη κυκλοφορίας με το χιλιόμετρο"

Αλεξιάδης: Δεν θα αποτελέσει το περιουσιολόγιο βάση για τη φορολογία

«Καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πληροφορίες για συμπόρευση της κυβέρνησης με δήθεν γερμανικά σχέδια που θέλουν να επιβληθεί φόρος περιουσίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης σε πρωινή εκπομπή.

«Δεν θα συνδυάσουμε το περιουσιολόγιο με τη φορολόγηση της περιουσίας, ούτε θα αποτελέσει βάση για τη φορολογία», επισήμανε στη συνέχεια.

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι «δεν θα βγαίνουν οι εφοριακοί στον δρόμο για να μπαίνουν στο σπίτι και να αρπάζουν τα κοσμήματα και την περιουσία. Ο νομοταγής πολίτης δεν έχει να φοβάται τίποτα, να φοβούνται όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό. Ο απλός πολίτης δεν έχει να φοβάται τίποτα».

Θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα «ψάρια»
«Όταν ανοίγουμε τη λίστα Λαγκάρντ και διαπιστώνουμε ότι ένας πολίτης δήλωνε εισόδημα αλλά είχε καταθέσεις υψηλές ή ακίνητα, θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του στέγη. Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή».

«Άμεσα θα προχωρήσουμε σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Σχεδιάζουμε νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία που θ αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ», κατέληξε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Δεν θα αποτελέσει το περιουσιολόγιο βάση για τη φορολογία"

Ένταση τη νύχτα στα Εξάρχεια – Πέτρες και φωτοβολίδες – Επτά συλλήψεις

Ομάδα περίπου 100 ατόμων επιτέθηκε σε άνδρες των ΜΑΤ που επιχείρησαν να κλείσουν την είσοδο του Πολυτεχνείου. Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Ζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών αλλά και πυρκαγιά σε μπαλκόνι λόγω φωτοβολίδας

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ που σκόπευε να κλείσει την είσοδο του Πολυτεχνείου ενόψει της επετείου από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με φωτοβολίδες κρότου – λάμψης.

Στις 2 τα ξημερώματα και ενώ τα επεισόδια συνεχίζονταν φωτοβολίδα εκτοξεύτηκε στον 4ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Στουρνάρη και προκάλεσε μικρής έκτασης πυρκαγιά σε μηχανισμό κλιματιστικού.

Ζημιές προκλήθηκαν και σε εισόδους πολυκατοικιών.

Η αστυνομία προχώρησε σε επτά (7) συλλήψεις, έξι Έλληνες ένας αλλοδαπός. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση τη νύχτα στα Εξάρχεια – Πέτρες και φωτοβολίδες – Επτά συλλήψεις"

Κόβονται επικουρικές και εφάπαξ

Μειώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ, εφάπαξ και μερισμάτων του Δημοσίου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό, με στόχο να αποτραπούν «πάση θυσία» οι περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Εχοντας απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο επαναϋπολογισμού των συντάξεων, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια περιστολής των δαπανών, με στοχευμένες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας, που από τον Αύγουστο του 2013 έχουν κηρύξει παύση νέων πληρωμών, και στα μερίσματα σε 280.000 πολιτικούς συνταξιούχους, που με πολύ κόπο και με συνεχή δάνεια πληρώνονται το τελευταίο εξάμηνο.

Αναλυτικά, στην επικούριση, το υπουργείο Εργασίας –όπως φαίνεται και από το κείμενο αρχών που κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ)– σχεδιάζει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας. Καθώς βέβαια στην πράξη, μέσω του τρίτου μνημονίου, έχει δεσμευθεί ότι το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ, στο οποίο εντάχθηκαν όλα τα επικουρικά ταμεία, αναζητεί λύσεις για να κλείσει το 2016 «τρύπα» της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από την περιουσία ή έστω την απόδοση αυτής, από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα και, εάν αυτά δεν επαρκούν, από στοχευμένες, κλιμακωτές μειώσεις συντάξεων.

Βάσει του σχεδιασμού, αυτές θα ξεκινούν από 2% στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ και θα φθάνουν έως και το 30% για συντάξεις άνω των 400 ευρώ, με τιμές όμως 2010 (προκειμένου να ενσωματωθεί και η απόφαση του ΣτΕ).

Στα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο, που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές της τάξης του 10%. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ένταξη όλων των ταμείων πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ παροχή σε έναν φορέα που πιθανότατα θα «κρεμαστεί» ως ειδικός λογαριασμός ή διεύθυνση, κάτω από τον ενιαίο φορέα κύριας ασφάλισης. Οπως και στις επικουρικές συντάξεις, μέρος του ελλείμματος εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την περιουσία του ενιαίου φορέα, που λόγω των ενοποιήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν προς έκδοση περίπου 61.500 αιτήσεις απονομής εφάπαξ, με τη σχετική δαπάνη να εκτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ. Ανάσα για το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου εκκρεμούν οι περισσότερες αιτήσεις, θεωρούνται οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, που για τον επόμενο χρόνο εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ, αλλά και οι πρόσφατες παρεμβάσεις περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» μόνο για το Δημόσιο έχει προαποφασιστεί, το 2016, να δοθούν άλλα 460 εκατ. ευρώ από το δάνειο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, για να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, άρα και για να απονεμηθούν εφάπαξ. Περικοπές της τάξης του 30% εκτιμάται ότι θα επέλθουν στα μερίσματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας ήδη ζήτησε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να περιορίσει τις δαπάνες του για τον επόμενο χρόνο κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο είναι στο «κόκκινο», καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες εισέπραττε περί τα 23 εκατ. ευρώ τον μήνα από εισφορές, ενώ οι υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους ξεπερνούσαν τα 39 εκατ. μηνιαίως.

Κατασχέσεις σε οφειλέτες Ταμείων

Ξεκινάει από Δευτέρα η διαδικασία ηλεκτρονικών κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σε περισσότερους από 100.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, με αρρύθμιστες οφειλές που συνολικά ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αφενός, ξεπαγώνει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων που είχαν σταματήσει λόγω της επιβολής των capital controls, αφετέρου, καθορίζει τη διαδικασία ώστε να γίνονται αυτόματα, μέσω τραπεζών.

Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά. Βάσει του σχεδιασμού, σε πλήρη εξέλιξη, το ΚΕΑΟ θα μπορεί να στέλνει στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα, ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα 4 περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α΄ και Β΄ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόβονται επικουρικές και εφάπαξ"

Διαγωνισμό για αποτεφρωτήριο προκηρύσσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή και την αγορά του κατάλληλου ακινήτου όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών, για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Γιάννης Μπουτάρης, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο του νομού Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, αποτελεί μία από τις κεντρικές προγραμματικές θέσεις που είχε διατυπώσει η “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ένα από τα κομβικά έργα που περιλαμβάνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε για την περίοδο 2014-2019.

Οι υπηρεσίες που εποπτεύονται από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά έχουν εδώ και καιρό ολοκληρώσει τη συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούνται για την επιλογή του καταλληλότερου ακινήτου. Το θέμα της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αγορά του οικοπέδου όπου θα αναγερθεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιδημάρχου Οικονομικών Γιούλης Ρανέλλα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΙΝΔΟΥ
Ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει υποδείξει ως καταλληλότερη περιοχή για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου αυτή της βιομηχανικής ζώνης της Σίνδου, γεγονός που τον έχει φέρει στο πρόσφατο παρελθόν σε οξύτατη αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Δέλτα Μίμη Φωτόπουλο.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση το πολύ σαράντα χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Συγχρόνως, θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που εξυπηρετείται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτνιάζει με μεγάλους οδικούς άξονες, όπως ενδεικτικά με την περιφερειακή ή την Εγνατία οδό. Το οικόπεδο θα πρέπει να είναι έκτασης τουλάχιστον τριών στρεμμάτων, ενώ το κτίσμα που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται ότι θα καλύψει επιφάνεια 1.000 τ.μ.

Το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού του αποτεφρωτηρίου έχει προεκτιμηθεί στο ύψος των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες αγοράς του ακινήτου, όπως έχει επισημάνει ο Γιάννης Μπουτάρης, θα καλυφθούν από δημοτικούς πόρους, ενώ η απόσβεση θα γίνει από τις εισπράξεις του αποτεφρωτηρίου, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα του τμήματος κοιμητηρίων. Η χρέωση για κάθε αποτέφρωση υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 500 έως 600 ευρώ.

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 έως 1.500 αποτεφρώσεις γίνονται ετησίως από γραφεία τελετών της Ελλάδας στη Βουλγαρία, με μεγάλο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό κόστος για τους συγγενείς. Στο εξωτερικό, για να αποτεφρωθεί, μεταφέρθηκε και η σορός του μεγάλου πρωταγωνιστή Μηνά Χατζησάββα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, η αποτέφρωση αποτελεί παγκοσμίως συνήθη τρόπο διαχείρισης των νεκρών. Στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου λειτουργούν ένα ή και περισσότερα αποτεφρωτήρια. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλούνται οι υπηρεσίες του κεντρικού δήμου, στην Αυστρία λειτουργούν έντεκα αποτεφρωτήρια, στο Βέλγιο δέκα, στην Τσεχία 28 και στη Δανία 34. Εκατόν είκοσι αποτεφρωτήρια λειτουργούν στη Γαλλία, 136 στη Γερμανία, 44 στην Ιταλία και 260 στη Μεγάλη Βρετανία.

makthes
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγωνισμό για αποτεφρωτήριο προκηρύσσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης"

Η Βαγδάτη καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός της

Η Βαγδάτη κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αποσύρει "αμέσως" τα στρατεύματά της από το Ιράκ μετά την ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βορρά, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων θεωρείται "σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ. Οι ιρακινές αρχές ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει 'αμέσως' τα στρατεύματά της τα οποία έστειλε για να εκπαιδεύσουν ιρακινές ένοπλες ομάδες "χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης" στη Βαγδάτη, επισημαίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Σύμφωνα με το τουρκικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δύναμη 150 τούρκων στρατιωτών έφθασε χθες στην περιοχή της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, την οποία έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΕΙ), στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής κουρδικών στρατευμάτων του Ιράκ.

Το τουρκικό απόσπασμα, που υποστηρίζεται από 20 έως 25 άρματα μάχης, αναπτύχθηκε στην περιοχή Μπασίκα, μετέδωσε το Ανατολή. Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εδώ και δυόμισι χρόνια στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με στόχο την εκπαίδευση των "πεσμεργκά", των δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

"Έχουμε την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία έστειλε στο ιρακινό έδαφος στρατεύματα που εκτιμώνται σχεδόν σε ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα, που συνοδεύεται από άρματα μάχης και πυροβολικό δήθεν για να εκπαιδεύσουν ένοπλες ομάδες, και αυτό χωρίς το αίτημα ή την έγκριση των ομοσπονδιακών ιρακινών αρχών", διατυπώνει με διαμαρτυρία η ανακοίνωση.

Η στρατιωτική μετακίνηση έγινε χθες στο πλαίσιο μιας εκ περιτροπής εναλλαγής του προσωπικού που μετέχει στην αποστολή, σύμφωνα με το Ανατολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βαγδάτη καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός της"

ΗΠΑ: Δεν είναι επικερδής η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία

Η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από την Συρία δεν είναι αρκετή ώστε να αποφέρει αξιόλογο κέρδος σε κανέναν εκτίμησε χθες ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος όγκος του πετρελαίου που διακινείται παράνομα από περιοχές ελέγχου του Χαλιφάτου, μεταφέρεται σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, ενώ κάποιες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται στο Ιράκ.

Μέσα στην εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως έχει αποδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειας του επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές ελέγχου του Χαλιφάτου. Ο Ερντογάν διέψευσε τις κατηγορίες, διαμηνύοντας πως θα παραιτηθεί από το προεδρικό του αξίωμα, αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει πως η Ρωσία έχει βάσιμες υποψίες ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία συνέβη για να συνεχίσουν να γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία.

«Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του Χαλιφάτου και της Τουρκίας» σημείωσε ο αξιωματούχος. «Η ίδια η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται είναι εξαιρετική μικρή και παρουσιάζει σταδιακή πτώση» πρόσθεσε.

Εκτίμησε παράλληλα πως για τη διακίνηση περίπου 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς την Τουρκία σε καθημερινή βάση, θα χρειαζόντουσαν περίπου 1.000 φορτηγά, ένας αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα σύνορα.

«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα αυτό να συμβαίνει», είπε ο αξιωματούχος. «Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειαζόντουσαν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια» τόνισε.

«Δεν βρίσκω λογική στο επιχείρημα ότι πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικής ποσότητας πετρελαίου», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι ενώ παρατηρείται κάποια διακίνηση μεταξύ των γειτονικών χωρών, απέρριψε εντελώς πως αυτή είναι ποσότητα τέτοια ώστε να είναι επικερδής.
«Το πετρέλαιο καταναλώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσα στις περιοχές ελέγχου της Συρίας και το εμπόριο γίνεται με το καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογράμμισε.

Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν στοχοθετήσει πετρελαιοπηγές σε συριακό έδαφος, ως μέρος της επιχείρησης να πλήξουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο, περικόπτοντας την βασική πηγή εσόδων του.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι εικόνες που έδωσαν οι ρωσικές αρχές στην δημοσιότητα που απεικονίζουν πετρελαιοφόρα να περνούν στην Τουρκία από τη Συρία ήταν παλιότερης ημερομηνίας και δεν απεικόνιζαν φορτηγά να περνούν τα σύνορα προς την Τουρκία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Δεν είναι επικερδής η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news