facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Μειώσεις 15% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Νέες πιέσεις ασκεί αιφνιδιαστικά το κουαρτέτο στο μέτωπο του ασφαλιστικού, αμφισβητώντας τους υπολογισμούς τις κυβέρνησης, ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί -αύξηση εισφορών υπέρ υγείας και αύξηση των ορίων ηλικίας- καλύπτεται ο στόχος για εξοικονόμηση 0,6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης και υπολείπεται η λήψη μέτρων ύψους 900 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της μνημονιακής δέσμευσης για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ για το 2016)

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων, καθώς έχει απορριφτεί η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Για να εξοικονομηθεί το ποσό, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μειωθούν κατά 15% οι συντάξεις άνω των 800 ευρώ. Την ίδια εκτίμηση είχαν, άλλωστε, εδώ και δύο μήνες και οι ειδικοί στην ασφάλιση που «μιλούσαν» την γλώσσα των αριθμών.

Διαφορετικά, σύμφωνα με τεχνοκράτες από την πλευρά των δανειστών, θα πρέπει να υποστούν βαριές απώλειες πάνω από 30% οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ή να αποφασιστεί οριζόντια μείωση 6% για όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το κουαρτέτο έχει δεχθεί ότι η χώρα κάλυψε το στόχο για εξοικονόμηση 0,6% της δαπάνης, ενώ για το θέμα της αύξησης των εισφορών τονίζει ότι το μείγμα εναλλακτικών λύσεων που προτείνει ως ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι συντάξεις δεν αφορά στην αύξηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών αλλά και των εισφορών των εργαζόμενων (0,50 για τους εργοδότες, 0,50 για τους εργαζόμενους).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώσεις 15% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ ζητούν οι δανειστές"

Από την Ειδομένη στο Φάληρο: Η κάθοδος των μεταναστών στην Αθήνα

Στο κλειστό γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο έφτασε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Παρασκευής ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε δεκάδες μετανάστες από την Ειδομένη, ενώ αναμένονται να καταφτάσουν και άλλα τις επόμενες ώρες.




Την απόφαση να μεταφερθούν στην Αθήνα οι μετανάστες φαίνεται να έλαβε η κυβέρνηση ως ένα μέτρο να εκτονωθεί το τεταμένο κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Ειδομένη μετά και τον θάνατο 22χρονου μαροκινού οικονομικού μετανάστη από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. 

Νωρίτερα την Παρασκευή, επικράτησε ένταση όταν μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ μαζί με πρόσφυγες και οι δυνάμεις Ασφαλείας της ΠΓΔΜ τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πετροπόλεμος και να σημειωθούν μικροεπεισόδια. 

Σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, τόνισε πως «η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη 4.000 άτομα».

«Αν δε γίνει επιλογή από Αθήνα το πρόβλημα δε λύνεται. Έρχονται εδώ με τα λεωφορεία εθνικότητες που δεν περνάνε τα σύνορα. Όταν φτάνουν εδώ θέλουν να φύγουν. Κι αφού δεν τους αφήνουν να περάσουν εκ των πραγμάτων δημιουργούνται προβλήματα κι υπάρχουν εντάσεις», επισημαίνει.

«Η τοπική κοινωνία φοβάται. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει πολλές ημέρες εδώ κι έχουν εξαντληθεί οικονομικά. Έχουν γίνει και ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες γιατί έστησαν τις σκηνές τους σε χωράφια που είχαν σπαρθεί. Στα επεισόδια προ δυο ημερών έγιναν ζημιές και στις σκηνές των ΜΚΟ που έδιναν ρούχα και τρόφιμα. Εγινε πλιάτσικο κανονικό», τονίζει, ακόμη, ο δήμαρχος Παιονίας.
 
Υπενθυμίζεται πως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, που ως ένδειξη διαμαρτυρίας είχαν αποκλειστεί από Ιρανούς γιατί δεν επιτρέπονταν η διέλευσή τους, άνοιξαν το βράδυ της Πέμπτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας πρόσφυγες και μετανάστες να συνωστιστούν και πάλι μπροστά από το συρματόπλεγμα, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση. 

Από το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής, με βάση στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν περάσει στη γειτονική χώρα περίπου 1.100 άτομα. Την ίδια ώρα, άλλοι 1.775 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν την Παρασκευή από το Αιγαίο στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, το πλοίο Αριάδνη μετέφερε 985 άτομα από Μυτιλήνη και 790 από Χίο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από την Ειδομένη στο Φάληρο: Η κάθοδος των μεταναστών στην Αθήνα"

Γερμανός συνταξιούχος έκανε δωρεά 1.000 ευρώ στο δήμο Καλαβρύτων!

Στο ασυνήθιστο περιστατικό μιας ανώνυμης δωρεάς συνταξιούχου από την Βαυαρία προς τα Καλάβρυτα, ως συνεισφορά στις πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την Γερμανία, αναφέρεται διεξοδικά σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit».

Ο συντάκτης εξηγεί ότι σχετικό άρθρο που είχε γράψει τον περασμένο Μάρτιο, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. «Είχα προσπαθήσει να εξηγήσω ποιον ρόλο παίζει σήμερα αυτή η διαμάχη για τους ανθρώπους των δύο χωρών. Υπήρξε αντικειμενική κριτική και έπαινος, υπήρξαν ύβρεις και συναισθηματική συγκατάθεση, υπήρξαν εκατοντάδες επιστολές», αναφέρει ο δημοσιογράφος και προσθέτει ότι μεταξύ αυτών ήταν και ένας φάκελος χωρίς παραλήπτη, ο οποίος περιείχε σύντομη ανώνυμη επιστολή - «με φίνο γραφικό χαρακτήρα» - και δύο - «ατσαλάκωτα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης - χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

«Αγαπητέ κύριε Ζαχαράκη, διάβασα το συγκινητικό σας άρθρο ‘Άκου, θείε Χανς’ και θα ήθελα να συνεισφέρω στην ελληνογερμανική συμφιλίωση. Σας παρακαλώ να φροντίσετε να φθάσει το συνημμένο χρηματικό ποσό στους κατοίκους της πόλης των Καλαβρύτων. Με φιλικούς χαιρετισμούς, ένας συνταξιούχος από την Βαυαρία», έγραφε ο ανώνυμος αποστολέας. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι δυσκολεύτηκε να συνειδητοποιήσει αυτό που συνέβαινε: «Ένας προφανώς ηλικιωμένος κύριος - σε αυτό συνηγορούσε και ο γραφικός χαρακτήρας - ήθελε με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει προσωπικά να διευθετηθεί η διαμάχη για πολεμικές αποζημιώσεις. Ποια κίνητρα είχε; Για αυτό μπορεί κανείς μόνο να κάνει υποθέσεις», εξηγεί και προσθέτει ότι η εφημερίδα θεώρησε αυτονόητο ότι τα χρήματα έπρεπε να φτάσουν στην Ελλάδα, αλλά αυτό ακουγόταν πιο απλό από ό,τι ήταν.

Ο κ. Ζαχαράκης απευθύνθηκε στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο είχε επισκεφθεί κατά την διάρκεια των ερευνών του. «Το Μουσείο δίνει μαρτυρίες για τις αποτρόπαιες πράξεις των γερμανικών δυνάμεων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή. Τα Καλάβρυτα είναι και ένας τόπος της συμφιλίωσης - και το μουσείο ένας πολιτιστικός χώρος, ο οποίος προωθεί, π.χ. μέσω ανταλλαγών μαθητών, τον διάλογο μεταξύ των δύο εθνών. Θεωρήσαμε το Μουσείο ως τον σωστό παραλήπτη της δωρεάς του άγνωστου συνταξιούχου», συνεχίζει ο συντάκτης και εξιστορεί ότι δεν αποδείχθηκε εύκολο να επικοινωνήσει με κάποιον αρμόδιο.

«Επικοινώνησα με το μουσείο επανειλημμένα. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικά, τρεις-τέσσερις φορές. Χρειαζόμασταν μόνο έναν αριθμό λογαριασμού και μία διεύθυνση ώστε να μπορέσουμε να εμβάσουμε τα χρήματα. Ακόμη όμως και όταν πρόκειται να χαρίσεις χρήματα, στην Ελλάδα μερικές φορές μπορεί να πάρει χρόνο. Είτε στο μικρό μουσείο δεν μπορούσες να βρεις κανέναν είτε δεν έβρισκες τον αρμόδιο. Το πέρα-δώθε κράτησε ως τις αρχές του καλοκαιριού», εξιστορεί και αναφέρει ότι με την κλιμάκωση της κρίσης χρέους, ο ίδιος έπρεπε να καλύπτει δημοσιογραφικά «αυτές τις χαοτικές εβδομάδες» και δεν είχε χρόνο να φροντίσει για την δωρεά. Το φθινόπωρο επικοινώνησε τελικά με κάποιον αρμόδιο από το Μουσείο. «Μια τέτοια απευθείας δωρεά από την Γερμανία και μάλιστα ανώνυμη είναι πολύ ασυνήθιστη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει εδώ. Αλλά βεβαίως χαιρόμαστε για κάθε βοήθεια», είπε ο υπάλληλος του μουσείου.

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφία με την επιστολή και τα χρήματα του Βαυαρού συνταξιούχου, όπως έφθασαν στην εφημερίδα, αλλά και με φωτογραφία της απόδειξης είσπραξης του ποσού από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανός συνταξιούχος έκανε δωρεά 1.000 ευρώ στο δήμο Καλαβρύτων!"

Μεθόδους μαφίας και αριστερή αλητεία καταγγέλλει ο Μητρόπουλος μετά τη δίωξή του

Για μεθόδους μαφίας και αριστερή αλητεία εγκαλεί την κυβέρνηση ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή την σε βάρος του δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σε γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για επιχείρηση πολιτικής εξόντωσης και σπίλωσης στην οποία συμμετέχουν υπάλληλοι Οικονομικών Υπηρεσιών και Αρχών και αποκαλύπτει πως έχει ενημερώσει και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών! Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής ζητά ακόμη την προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας και καθιστά υπεύθυνο για ότι έχει σχεδιαστεί και εκτελείται σε βάρος του τον πρωθυπουργό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλέξη Μητρόπουλου

Σε λίγες μέρες (16-12-2015) εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (Β’ Τμήμα) η αναίρεση του Δημοσίου και η δική μου κατά της υπ’αριθ. 3792/2015 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία είχε ακυρώσει το μεγαλύτερο τμήμα του προστίμου που μου είχε επιβάλλει η Δ’ ΔΟΥ για ποσό που είχε εισπράξει το γραφείο μου (όχι εγώ προσωπικά) στο εξωτερικό το έτος 1999, είχε επαναπατρισθεί με το άρθρο 38 του ν. 3259/2004 («νόμος Αλογοσκούφη») και είχε αποδοθεί σε τρίτους δικαιούχους εις εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Με το υπ’αριθ.πρωτ. Δ12.Α1115972/ΕΞ.2013/18.7.2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος (τμήμα Α΄), το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποφανθεί ότι το ποσό αφορούσε νόμιμο επαναπατρισμό κεφαλαίων εκ του εξωτερικού.

Εξάλλου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’αριθ. 525/23-3-2015 Γνωμοδότησή του (Β’ Τμήμα), μετά από ερώτημα της κας Κατερίνας Σαββαΐδου, πρώην Γενικής Γραμματέως της ΓΓΔΕ, είχε αποφανθεί ότι η υπόθεση έτους 1999 είχε προ πολλών ετών παραγραφεί.

Υπαναχώρηση από τις ιδεολογικές αρχές και προδοσία των οραμάτων του λαού μας δικαιολογώ στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, μεθόδους «μαφίας» και αριστερής αλητείας δεν θα ανεχθώ, έστω κι αν χρειαστεί να πεθάνω.

Δηλώνω πως θα συνεχίσω να προβάλλω τις απόψεις μου και να ασκώ κριτική στην εθνοκτόνα και κοινωνιοκτόνα ασκούμενη μνημονιακή πολιτική, όπως έπραξα πάντα, από όταν φυλακίστηκα και βασανίστηκα στη χούντα μέχρι και σήμερα.

Για το σχέδιο πολιτικής μου εξόντωσης και σπίλωσής μου, στο οποίο μετέχουν υπάλληλοι Οικονομικών Υπηρεσιών και Αρχών, έχω ενημερώσει σχετικά τον Μακαριότατο Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμο.

Καλώ τους κ.κ. Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Νίκο Παρασκευόπουλο και Υπουργό Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ.Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να δώσουν στη δημοσιότητα τον χαλκευμένο φορολογικό φάκελο σε βάρος μου.

Καλώ τον αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προεχόντως ως νομικό και άνθρωπο, να με προστατεύσει.

Καθιστώ τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα υπεύθυνο για ό,τι έχει σχεδιαστεί και εκτελείται σε βάρος μου.

Αθήνα 4 Δεκεμβρίου 2015

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεθόδους μαφίας και αριστερή αλητεία καταγγέλλει ο Μητρόπουλος μετά τη δίωξή του"

Ταμεία: Ερχεται μπαράζ από ηλεκτρονικά κατασχετήρια

Ξεκινάει από Δευτέρα, η διαδικασία ηλεκτρονικών κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σε περισσότερους από 100.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, με αρρύθμιστες οφειλές που συνολικά ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αφενός ξεπαγώνει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων που είχαν σταματήσει λόγω της επιβολής των capital controls, αφετέρου θα γίνονται αυτόματα, μέσω τραπεζών.

Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.

Βάσει του σχεδιασμού, σε πλήρη εξέλιξη, το ΚΕΑΟ θα μπορεί να αποστέλλει στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα, ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα τέσσερα περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α’ και Β Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.

Ήδη, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν κατηγοριοποιήσει τις οφειλές, ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν και άλλα μέτρα εντοπισμού «κρυφού» πλούτου, μέσω της διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), από την οποία αντλούν στοιχεία για την περιουσία των οφειλετών και για τις τραπεζικές καταθέσεις τους.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι παράλληλες έρευνες για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη (από ενοίκια, μισθούς, συντάξεις ή και κληρονομιές), ενώ ερευνώνται εξονυχιστικά οι περιπτώσεις παύσης εργασιών και πτωχεύσεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ταμεία: Ερχεται μπαράζ από ηλεκτρονικά κατασχετήρια"

EE: Συμφωνία στην ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων

Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη δημιουργία ενός συστήματος για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων. Η συμφωνία επιτεύχθηκε εν μέσω της ανησυχίας που προκάλεσαν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Η συμφωνία ορίζει ότι οι Αρχές των χωρών της ΕΕ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία που συλλέγουν αεροπορικές εταιρείες: ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, πρόγραμμα, στοιχεία πιστωτικών καρτών και στοιχεία επικοινωνίας.

Τα στοιχεία θα συλλέγονται από πτήσεις προς ή από την ΕΕ, καθώς και από πτήσεις μεταξύ κρατών-μελών, ενώ θα συλλέγονται τα στοιχεία των πτήσεων τσάρτερ.

Η συμφωνία ορίζει ότι τα στοιχεία θα παραμένουν σε αρχείο για έξι μήνες.

Ο Ετιέν Σνάιντερ, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, προεδρεύουσας χώρας γι' αυτό το εξάμηνο, εξέφρασε την Παρασκευή την «υπερηφάνειά του για το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "EE: Συμφωνία στην ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων"

Κομισιόν: Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της για τα «hotspots»

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αποδοχή, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, των απαιτήσεων για το θέμα της φύλαξης των συνόρων.

Οι απαιτήσεις αυτές είχαν φέρει την κυβέρνηση απέναντι σε σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εάν δεν δεχόταν να αναπτυχθούν δυνάμεις της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, δεν ενεργοποιούσε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αλλά και δεν επισπεύσει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής (hotspot) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -μόλις χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο εν λόγω ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως η Επιτροπή υποδέχεται τις νέες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει τώρα από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν εντός του χρονικού περιθωρίου τις δεσμεύσεις τους για ανάπτυξη νέων κέντρων υποδοχής στα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής (hotspot), η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη θέση της να υλοποιήσει πέντε νέα κέντρα υποδοχής. Υπάρχει ήδη ένα στη Λέσβο και η εργασία επισπεύδεται στα υπόλοιπα νησιά. Ελπίζουμε να υπάρξει απτή πρόοδος πριν το τέλος του έτους, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της για τα «hotspots»"

Γερμανία: Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έγινε από λάθος πολιτική

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι βρέθηκαν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Απέδωσε ωστόσο την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση σε λανθασμένη πολιτική.

«Στην αρχή του έτους οι ελληνικές τράπεζες είχαν επαρκή ρευστότητα. Μετά υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης», συνέχισε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατέληξαν σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο διατυπώθηκαν οι όροι που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να λαμβάνει τα χρήματα της βοήθειας.

«Θα ήταν καλύτερο όλοι μαζί να είμαστε ευγνώμονες που μετά τις ταραχώδεις εμπειρίες λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα στις αρχές του έτους, έχουν μπει πάλι όλα σε μια σειρά, που έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα επί του οποίου μπορούμε να εργαστούμε. Αυτό θα κάνουμε. Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά ώστε η ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και πρόσθεσε ότι, αν αυτό συμβεί, τότε θα μπορέσει η Ελλάδα με προσπάθεια να βγει πάλι από αυτή την πράγματι επώδυνη κατάσταση. «Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποιος έφερε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έγινε από λάθος πολιτική"

Βερολίνο: Υπάρχει πίεση για τη Σένγκεν αλλά θέλουμε να τη διατηρήσουμε

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν, γνωρίζουμε όμως ότι το σύστημα βρίσκεται υπό κάποια πίεση και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ζώνη Σένγκεν να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Αναφέρθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ και στο «πόσο σημαντική θεωρεί την ελεύθερη κίνηση προσώπων και τη Συνθήκη Σένγκεν και το πόσο η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία κίνησης προσώπων - κάτι το οποίο επιθυμούμε - σχετίζεται άμεσα με το πώς είμαστε ως Ευρώπη στη θέση να φυλάξουμε αποτελεσματικά και να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».

«Έχουμε επισημάνει αυτή την συσχέτιση επανειλημμένα και αυτό είναι όλο όσο μπορώ να πω για αυτό», πρόσθεσε και επισήμανε ότι το Βερολίνο βλέπει το θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως ευρωπαϊκό καθήκον. «Θέλουμε να δώσουμε στήριξη, όπου είναι απαραίτητη, στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στη γεωγραφική θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται πάνω τους», κατέληξε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Υπάρχει πίεση για τη Σένγκεν αλλά θέλουμε να τη διατηρήσουμε"

4,5 εκατ. ευρώ στα κόμματα ως κρατική οικονομική ενίσχυση 2015 (β΄ δόση)

Ποσό περίπου 4,5 εκατ. ευρώ κατανέμεται στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων ως β΄ δόση της φετινής κρατικής οικονομικής ενίσχυσης. Η κατανομή αφορά στα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012 και ευρωβουλευτές στις ευρωεκλογές του 2014, καθώς και αυτά που στις ανωτέρω εκλογικές αναμετρήσεις συγκέντρωσαν τουλάχιστον 1,5% των ψήφων της επικράτειας.

Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων κατανέμονται ως τακτική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση «για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς» τα εξής ποσά:

NEA ∆HMOKPATIA 1.254.719,29

ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 1.148.793,30

ΠΑΣΟΚ 529.983,70

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ 347.528,06

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 385.121,69

∆ΗΜΑΡ 299.409,87

ΚΚΕ 292.653,92

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 60.200,89

Δηµιουργία, ξανά! (δηµιουργία ξανά! ∆ράση - Φιλελεύθερη Συµµαχία) 28.093,75

Ελιά ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ - Συµφωνία για τη Νέα Ελλάδα - ∆υναµική Ελλάδα - Μεταρρυθµιστική Αριστερά - Νέοι Μεταρρυθµιστές - ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2012 - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β΄) 60.200,90

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΟΣ ΕΛΛΑ∆Α, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ 60.200,88

ΛΑΟΣ 28.093,75.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που αντιστοιχεί στη Χρυσή Αυγή παρακρατείται λόγω αναστολής χρηματοδότησης του κόμματος και θα αποδοθεί άτοκα σε περίπτωση που οι βουλευτές της αθωωθούν από τα δικαστήρια.
Διαβάστε Περισσότερα » "4,5 εκατ. ευρώ στα κόμματα ως κρατική οικονομική ενίσχυση 2015 (β΄ δόση)"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εξέφρασαν εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Αθήνα.

«Καλούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας να στήσει μπλόκα παντού για να μην περάσουν τα καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, προσθέτοντας ότι «ΕΕ και κυβέρνηση μας κήρυξαν τον πόλεμο και θέλουν να μας εξαφανίσουν μέσω της νέας ΚΑΠ. Με ΚΑΠ και μνημόνιο δεν έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας».

Ο κ. Μπούτας υποστήριξε ότι ο υπουργός δε δέχθηκε κανένα από τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων, είναι η απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει την ανάκτηση 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες ως αποζημίωση το 2008-2009 και κρίθηκαν ως παράνομες ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και η μη αύξηση των εισφορών τους στον ΟΓΑ.

«Επιβάλλεται ο καθένας που δε μπορεί να παράγει να βγει στα μπλόκα», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, συμπληρώνοντας «δε δώσαμε καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τον αφανισμό των αγροτών». «Δεν υπάρχει θέληση και διάθεση για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις», ανέφερε ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού επισήμανε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σημείωσε ότι υπήρχε κατανόηση σε πολλά ζητήματα αλλά όχι και ταύτιση απόψεων για την επίλυση των προβλημάτων του χώρου. «Οι όποιες λύσεις πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο των όρων που προβλέπει η νέα ΚΑΠ», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το υπουργείο συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνση των επιπτώσεων των μέτρων στους αγρότες. Εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα «ο αγροτικός χώρος θα έχει ανασάνει με τις δράσεις που αναλαμβάνονται για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα». Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες, ο κ. Αποστόλου είπε ότι είναι δικαίωμά τους να οργανώνονται και να κινητοποιούνται προκειμένου να αναδείξουν τις επιδιώξεις τους.

Αναφορικά με την πορεία της πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων ο κ. Αποστόλου είπε ότι η προκαταβολή θα αρχίσει να πιστώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, ενώ μέσα στο μήνα θα καταβληθούν και περίπου 200 εκατ. ευρώ που αφορούν σε οικονομικές εκκρεμότητες από το 2009 έως το 2014. Επίσης, ανέφερε ότι το Φεβρουάριο θα δοθεί το 35% των ενισχύσεων που σχετίζεται με το λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ και τον Ιούνιο θα γίνει η εξόφληση των επιδοτήσεων, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό.

Να σημειωθεί τέλος ότι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου συγκαλείται στον Παλαμά της Καρδίτσας πανελλαδική σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, προκειμένου να καθοριστεί η μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες"

Στο «μικροσκόπιο» των ορκωτών λογιστών το «πόθεν έσχες» Σταθάκη

Στο «μικροσκόπιο» των ορκωτών λογιστών έχουν μπει οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη για τις οποίες η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Πρόκειται για τις διαφορές που διαπιστώθηκαν μετά και από την συμπληρωματική δήλωση που υπέβαλλε ο ίδιος για την χρήση του 2011, στην οποία είχε εντοπιστεί και το αδήλωτο 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες» Γ.Βαρεμένο, οι διαφορές αυτές αφορούν καταθέσεις και συμμετοχές σε ακίνητα.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης με γραπτή δήλωσή του διευκρίνισε ότι «οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου» και ότι «αυτό δηλώθηκε το 2013», ενώ έκανε γνωστό ότι «το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς».

Όσον αφορά τα ακίνητα δήλωσε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου», ενώ σημείωσε ότι «ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».

Παρά τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομίας, το θέμα των δηλώσεών του προκαλεί έντονες συζητήσεις.

Όσον αφορά το θέμα των λογαριασμών, σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να περιέχουν περί τα 800.000 ευρώ, ενώ σχετικά με τα ακίνητα οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι φτάνουν τα 38 τα οποία περιλαμβάνουν αγροκτήματα αλλά και κτίσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις λέγεται ότι η συμμετοχή υπερβαίνει το 3% και φτάνει μέχρι και το 60%.

Αυτά όλα μένει να αποσαφηνιστούν από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βαρεμένου, αποφάσισε «να ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές ο ενδελεχής έλεγχος με όποιο μέσο χρειαστεί ακόμα και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών» του κ. Σταθάκη, ενώ η εντολή που έχουν λάβει είναι να ερευνήσουν και αν έχουν καταβληθεί οι φόροι που αναλογούν στα περιουσιακά του στοιχεία.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «μικροσκόπιο» των ορκωτών λογιστών το «πόθεν έσχες» Σταθάκη"

Ερχονται κάμερες και μέσα στους συρμούς του μετρό

Για λόγους ασφαλείας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα άναψε «το πράσινο φως» για να τοποθετηθούν κάμερες μέσα στους 17 νέους συρμούς του Μετρό των γραμμών 2 (Ανθούπολη-Ελληνικό) και 3 (Αγία Μαρίνα-Δουκίσσης Πλακεντίας -Αεροδρόμιο).

Η Αρχή το 2013 είχε επιτρέψει την τοποθέτηση καμερών έξω από του συρμούς και κοντά στις πόρτες των βαγονιών. Αντίθετα, δεν είχε επιτρέψει, τότε, να τοποθετηθούν κάμερες μέσα στους συρμούς καθώς η εταιρεία του Μέτρο «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) δεν είχε τεκμηριώσει επαρκώς ότι ο επιδιωκόμενος σκοπό της δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση μέτρων λιγότερο επαχθών για τους πολίτες που χρησιμοποιούν το Μετρό (προσωπικό ασφαλείας κ.λπ.).

Το περασμένο έτος η ΣΤΑΣΥ επανήλθε με νέο αίτημα για την τοποθέτηση καμερών μέσα στους 17 νέους συρμούς 3ης γενιάς που έχει θέσει σε κυκλοφορία και προσκόμισε μελέτη του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, στην οποία, μεταξύ των άλλων επισημαίνεται ότι: 1) τυχόν φυσικά µέτρα ασφάλειας (προσωπικό κ.λπ.) δεν µπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το µήκος και εύρος του δικτύου, 2) τα τεχνολογικά µέτρα ασφάλειας και ιδίως τα συστήµατα εικονοληψίας δεν µπορούν να αποτρέψουν στον απόλυτο βαθµό τροµοκρατικές επιθέσεις και άλλες σκόπιµες πράξεις, αλλά µπορούν να αποθαρρύνουν σε σηµαντικό βαθµό ενέργειες ενάντια σε προστατευόµενους χώρους και να εξασφαλίσουν καθαρή, συνεχή και αξιόπιστη εικόνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή µείζονος περιστατικού µαζικών απωλειών σε δυσπρόσιτα ή έστω προσωρινώς απρόσιτα µέρη του δικτύου, 3) οι κάμερες παρέχουν προστασία στον οδηγό του συρµού, καθώς και στο περιπολούν προσωπικό ασφαλείας που κινείται στους συρµούς, δυνατότητα παρακολούθησης και περαιτέρω εξακρίβωσης απειλών που βρίσκονται στο συρµό, ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά στις σκόπιµες εγκληµατικές ή παραβατικές ενέργειες και συµβάλλουν στην αύξηση του αισθήµατος ασφάλειας των επιβατών, αφού λειτουργούν ως µηχανισµός αυτοελέγχου σε σηµαντικό αριθµό επίδοξων για εγκληµατική ή αντικοινωνική δραστηριότητα.

Η Αρχή στην υπ’ αριθμ. 104/2015 απόφασή της σημειώνει ότι «παρόλο που ένα σύστηµα βιντεοεπιτήρησης, στο οποίο δεν πραγµατοποιείται συνεχής παρακολούθηση των εικόνων των καµερών σε πραγµατικό χρόνο, δεν είναι πλήρως αποτελεσµατικό στην σε πραγµατικό χρόνο καταστολή και αντιµετώπιση τυχόν περιστατικών ασφαλείας, η εγκατάσταση και λειτουργία συστήµατος βιντεοεπιτήρησης στο εσωτερικό των συρµών, µε τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που έχει προτείνει η ΣΤΑΣΥ συνιστά αναλογικό µέτρο για τον επιδιωκόµενο σκοπό επεξεργασίας, εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του µεταφορικού µέσου του µετρό (υπόγειες εγκαταστάσεις, πληθώρα εγκαταστάσεων και αποµακρυσµένων σηµείων, συνωστισµός) και της δυσχέρειας αποτελεσµατικής εφαρµογής άλλων ηπιότερων µέσων».

Τελικά, η Αρχή επέτρεψε την εγκατάσταση των καμερών στους 17 νέους συρμούς των γραμμών 2 και 3 του μετρό, θέτοντας προϋποθέσεις, όπως ότι μέσα στους συρμούς θα υπάρχει πινακίδα με την οποία θα ενημερώνεται το επιβατικό κοινό για τις κάμερες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας (εργάσιμες και αργίες) οι επιβάτες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που θα τηρούνται, ο χρόνος τήρησης των βίντεο από τις κάμερες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες, η πρόσβαση στο καταγεγραµµένο υλικό να γίνεται µόνο από εξουσιοδοτηµένα άτοµα και η αφαίρεση του αποσπώµενου αποθηκευτικού µέσου να µπορεί να γίνει µόνο µε τη χρήση µηχανικού κλειδιού κ.λπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται κάμερες και μέσα στους συρμούς του μετρό"

Αμόκ για μια δουλειά σε νοσοκομείο: Έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις για 690 θέσεις

Στο «κόκκινο» βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα το σύστημα του ΑΣΕΠ από τα εκατομμύρια «χτυπήματα» και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των υποψηφίων να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για πρόσληψη σε νοσοκομείο.

Η προκήρυξη (5κ/2015) που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες αφορά προσλήψεις 690 ατόμων δευτεροβάθμιας και τεχνολογικής εκπαίδευσης για θέσεις νοσηλευτών, παραϊατρικών επαγγελμάτων αλλά και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων.

Έως τώρα σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν υποβλήθεί αιτήσεις από 50.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι στους 1.000 υποψηφίους μόνο 14 άτομα θα επιτύχουν στο διαγωνισμό.

Ενδεικτικό της φρενίτιδας ήταν το γεγονός ότι κάποια στιγμή που επανήλθε για λίγο το σύστημα μετρήθηκαν 4.000.000 «χτυπήματα» μέσα σε μία ώρα φανερώνοντας την αγωνία των νέων ανθρώπων να βρουν μια θέση εργασίας.

Λόγω της προτόγνωρης κατάστασης το ΑΣΕΠ έχει δώσει τρεις φορές παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων ενώ αναμένεται να δώσει άλλη μία (ίσως τριήμερη) έως την Τρίτη. Παράλληλα η μηχανογράφηση θα στηρίξει με νέους servers το σύστημα προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος των υποψηφίων.

«Είχαν να προσλάβουν 5 χρόνια άνθρωπο στα νοσοκομεία. Είναι λογικό να γίνει χαμός» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Δεν αποκλείεται να δημιουργούνται επίτηδες τεχνικά προβλήματα για να χρονοτριβούν αφού δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις νέες προσλήψεις. Να δείτε ότι θα καθυστερήσουν τις προσλήψεις έως το καλοκαίρι».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμόκ για μια δουλειά σε νοσοκομείο: Έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις για 690 θέσεις"

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του Αλ. Μητρόπουλου

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα, που αφορούν φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος του καθηγητή και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου.

Η δίωξη αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής πριν από 16 χρόνια, την οποία καταλογίζει με μηνυτήρια αναφορά της η αρμόδια ΔΟΥ στον κ. Μητρόπουλο ο οποίος φέρεται να μην εξέδωσε απόδειξη για δικηγορική αμοιβή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελέτησε η εισαγγελέας η φοροδιαφυγή αφορά ποσό 427.000 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις πάντως το ποσό που φέρεται να οφείλει ο κ. Μητρόπουλος φθάνει τις 940.000 ευρώ.

Η υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη όταν δυο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή πως δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε επί συγκεκριμένων ενεργειών. Για το θέμα διενεργήθηκε έλεγχος που φαίνεται να κατέληξε πως το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί. Ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος πάντως έχει αμφισβητήσει την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στον ΣΔΟΕ, στα Διοικητικά Δικαστήρια αλλά και στη ΔΟΥ.

Η υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε οδηγήσει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος με πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις του είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη. Η δικογραφία θα διαβιβαστεί για κύρια έρευνα σε Τακτικό Ανακριτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του Αλ. Μητρόπουλου"

Τζον Κέρι: "Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα"

Επιθυμία των ΗΠΑ είναι η επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάκαμψης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
“Εκτιμώ τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον οικονομικό τομέα”, πρόσθεσε ο Κέρι.
Ο Α. Τσίπρας από την πλευρά του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί κόμβο σταθερότητας στην περιοχή.
«Βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής για να βρούμε λύσεις προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Embedded image permalink 
Προσφυγικό και επενδύσεις στη συνάντηση Κέρι – Κοτζιά
Η προσφυγική κρίση, ο πόλεμος στη Συρία, το Κυπριακό, καθώς και ζητήματα ενέργειας και επενδύσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού των ΗΠΑ John Kerry με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.
Οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Ελλάδας ως εταίρος και ως φίλος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Όπως σημείωσε ο Kerry, η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Θα μεταφέρουμε στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για δουλειές», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος, ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε:
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο διεθνής συνασπισμός θα νικήσει τον εξτρεμισμό», ενώ χαρακτήρισε παγκόσμια τη μεταναστευτική κρίση.
Όπως εξήγησε, δεν είναι θέμα μόνο της Ευρώπης ή της Μέσης Ανατολής.
«Αναγνωρίζουμε τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την οικονομική κρίση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία και την προσφυγική κρίση, ο κ. Κοτζιάς τόνισε:
«Ξέρουμε ότι ο πόλεμος στη Συρία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική λύση. Μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής κρίσης οφείλεται σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Προτεραιότητα μας είναι η πολιτική λύση και η στήριξη γειτονικών χωρών της για την υποδοχή των μεταναστών».
Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ISIS. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Επίσκεψη σε κέντρο μεταναστών στη Βικτώρια

ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Στην Αθήνα φθάνει από την Κύπρο ο  υπουργός  Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Κέρι, ο οποίος θα συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής  στις 11:40 με τον Πρωθυπουργό  στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Κέρι θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις.
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑμετά τις συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε εντυπωσιασμένος «και από τον Νίκο και τον Μουσταφά» που εργάζονται πραγματικά για την ειρήνη. Χρειάζονται είπε, τη στήριξη των ΗΠΑ και τη στήριξη όλων των Κυπρίων καθώς μια βιώσιμη λύση θα φέρει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία σε όλο το νησί.
Δήλωσε ότι  «μια ενωμένη Κύπρος θα γίνει φάρος ειρήνης σε μια περιοχή αβεβαιότητας” και ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Είμαι πεπεισμένος, είπε, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μπροστά με οφέλη και για τις δύο πλευρές, αλλά αυτό χρειάζεται δουλειά και δεν θα γίνει αυτόματα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζον Κέρι: "Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα""

Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Επί ποδός βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ, ήδη από χτες, ενόψει της μεθαυριανής επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα και επεισόδια σαν τα περσινά.

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε συνδυασμό με τις άλλες δυνάμεις, οι αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν στα δρακόντεια μέτρα θα ξεπεράσουν τις 5.000.

Σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.

Ο προβληματισμός των αστυνομικών επιτελείων, όμως, εστιάζεται στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου σημειώθηκαν τα σοβαρά επεισόδια πέρσι και ειδικότερα από ομάδες νεαρών που «κατέλαβαν» ταράτσες κτιρίων, από όπου πετούσαν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 αστυνομικοί.

Όπως είπε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό, από τις προηγούμενες μέρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών, ενώ την Κυριακή θα πετάει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, απ' όπου θα δίνονται κατευθύνσεις.

Οι εντολές είναι τα ΜΑΤ να φρουρούν καλά το Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πολιτικά γραφεία και άλλα κτίρια και υπηρεσίες, ενώ θα μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε «πολιορκημένη» περιοχή, χωρίς όμως να μπουν μέσα και να προκαλέσουν.

Ταυτόχρονα όμως έχουν δοθεί οδηγίες να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση καταστροφών, ενώ ομάδες συλλήψεων θα είναι σε επιφυλακή από το πρωί και οι έλεγχοι θα είναι έντονοι σε όλη την Αθήνα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν προβληματιστεί και από το τελευταίο κάλεσμα του έγκλειστου στις φυλακές, φίλου του δολοφονηθέντος Αλέξη Γρηγορόπουλου, το 2008, Νίκου Ρωμανού, ο οποίος καλεί τους αναρχικούς για «Μαύρο Δεκέμβρη», αλλά αισιοδοξούν ότι δεν θα γίνουν τελικά εκτεταμένα επεισόδια.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν περιφερειακά χτυπήματα με εμπρησμούς και άλλες επιθέσεις, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες (μεταξύ αυτών είναι και τα γκαζάκια στο σπίτι του πρώην υπουργού Κώστα Λαλιώτη και η επίθεση με μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού σήμερα τα ξημερώματα). Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και επιτήρηση στόχων σε όλη την Αττική.

Ανάλογα μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου"

Ξανά στο προσκήνιο η πώληση του Hilton από την Αlpha Bank- Η φημολογία και τα ονόματα

Ένα από τα πολυσυζητημένα πωλητήρια ξενοδοχείων των τελευταίων ετών επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η Alpha Bank φαίνεται ότι δρομολογεί για μία ακόμη φορά τις διαδικασίες για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton στο κέντρο της Αθήνας, για το οποίο έχουν εμφανισθεί κατά καιρούς ουκ ολίγοι μνηστήρες. Οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να έχει αναθέσει στη Citi το ρόλο του συμβούλου πώλησης για το ξενοδοχείο το οποίο έχει ευνοηθεί το τελευταίο διάστημα από την άνοδο του αθηναϊκού τουρισμού, αυξάνοντας πληρότητες, τιμές και συνεπώς έσοδα.

Οι μνηστήρες και τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς είναι ουκ ολίγα με παλιότερα αυτό του Ελληνοαμερικάνου Τζον Κατσιματίδη και πιο πρόσφατα της Blackstone, η οποία μάλιστα φέρεται μέσα στο φθινόπωρο να υπέβαλε και πρόταση εξαγοράς στα πέριξ των 160- 170 εκατ. ευρώ, της κινεζικής Fosun (της οποίας το ενδιαφέρον είναι γνωστό για την ελληνική αγορά), αμερικανικού fund που επιζητεί εδώ και ενάμιση χρόνο να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά αυτόνομα ή σε συνεργασία με ελληνικό όμιλο, αλλά και εγχώριων παικτών.

Η πώληση πάντως του σημαντικότερου ξενοδοχειακού περιουσιακού στοιχείου της Alpha Bank κι ενός από πιο εμβληματικά ξενοδοχεία των Αθηνών είναι, όπως είναι αυτονόητο, σε άμεση συνάρτηση με την ολοκλήρωση του ''ξεκαθαρίσματος'' στις τράπεζες, εξ' ού και μέχρι σήμερα οι όποιες συζητήσεις ή διαδικασίες δεν είχαν ευοδωθεί. Τώρα, τη δεδομένη συγκυρία, η προοπτική πώλησης φαίνεται ότι έρχεται πιο κοντά.

Για το εννιάμηνο πάντως του 2015, οι επιδόσεις της Ιονικής Ξενοδοχειακής, που έχει στην ''ομπρέλα'' της το Hilton Aθηνών ήταν θετικές αν ληφθεί υπόψη ότι τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 5,4 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 23,1 εκατ. ευρώ, από 22,3 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2014, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 2,3 εκατ. ευρώ από 400 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, δεδομένων και των αλλαγών των φορολογικών συντελεστών.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά στο προσκήνιο η πώληση του Hilton από την Αlpha Bank- Η φημολογία και τα ονόματα"

Αυτόπτης μάρτυρας: Συνεννοημένες κινήσεις στη δολοφονία Φύσσα

Την αίσθηση ότι η ομάδα που επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ήταν οργανωμένη και συνεννοημένη, κατέθεσε στο δικαστήριο η φοιτήτρια Παρασκευή Καραγιαννίδου, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του μουσικού.

Η μάρτυρας, φίλη της Δήμητρας Ζώρζου που κατέθεσε τις προηγούμενες συνεδριάσεις, είπε στο δικαστήριο πως το επίμαχο βράδυ βρέθηκαν με τη φίλη της σε παγκάκι, επί της Παναγή Τσαλδάρη, τη στιγμή που έγινε το περιστατικό.

Όπως είπε η μάρτυρας άκουγαν φασαρία, φωνές χωρίς να βλέπουν από πού. Ύστερα από λίγο είδαν την παρέα του Φύσσα, γύρω στα επτά άτομα, να βγαίνουν επί της Τσαλδάρη περπατώντας με ένταση και πίσω τους να ακολουθούν, σαν να τους κυνηγούν, 20 άτομα, μαυροντυμένα.

Όπως κατέθεσε η κα Καραγιαννίδου, άκουσαν από την παρέα του Φύσσα κάποιος να φωνάζει «τρέξτε», οπότε «τα παιδιά σκορπίσανε». Σύμφωνα με τη μάρτυρα από αυτήν την παρέα έμειναν πίσω δύο παιδιά και μετά από λίγο ήρθε και ένα τρίτο.

«Εκείνη τη στιγμή οι 10-15 από την ομάδα που τους κυνηγούσε άρχισαν να επιτίθενται. Το κάθε παιδί είχε δυο-τρεις από αυτούς που το χτυπούσαν. Γύρω, οι υπόλοιποι έκαναν κάτι σαν κλοιό. Κάποιοι από την ομάδα που κυνηγούσε ήταν απέναντι και φωνάζαν, δεν θυμάμαι τι, αλλά φαινόταν να προσπαθούν να εμψυχώσουν αυτούς που χτυπούσαν τα παιδιά» ανέφερε.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, τα τρία παιδιά από την παρέα του Φύσσα δέχτηκαν δύο επιθέσεις καθώς κάποια στιγμή έφυγαν αυτοί που χτυπούσαν αρχικά και ήρθαν άλλοι εναντίον τους. Όπως κατέθεσε, μετά από λίγο είδε να προσεγγίζει στο σημείο το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και είδε που βγήκε ο οδηγός.

«Έπιασε ένα από τα παιδιά που χτυπούσαν οι άλλοι, οι οποίοι του άνοιξαν χώρο. Ο οδηγός έπιασε αγκαλιά το παιδί με το αριστερό του χέρι και με το δεξί τον είδα να κάνει κάποιες κινήσεις. Μετά, τον άφησε και πήγε προς το αυτοκίνητό του» είπε.

Σε ερώτηση της προέδρου αν της δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο οδηγός γνωριζόταν με την ομάδα που χτυπούσε με τα παιδιά, η μάρτυρας απάντησε: «Γνωριζόντουσαν σίγουρα. Του άνοιξαν χώρο. Δεν αιφνιδιάστηκαν όταν πλησίασε. Δεν τους φάνηκε περίεργο που πήγε αυτός. Υπήρχε κάποια συνεννόηση ίσως. Δεν έτρεξαν, δεν έφυγαν όταν πλησίασε».

Η μάρτυρας περιέγραψε τη στιγμή που ένας αστυνομικός της ΔΙΑΣ πήγε στο αυτοκίνητο και έβγαλε έξω τον Ρουπακιά. Τότε, όπως είπε, «είδα να βγαίνει κάποιος από τη θέση του συνοδηγού, ψηλός, αδύνατος, με κοντό μαλλί. Βγαίνει και μαζί με κάνα-δυο ακόμη έριχναν κλωτσιές στον αστυνομικό. Προσπάθησαν πιστεύω να ελευθερώσουν τον οδηγό».

Η πρόεδρος ζήτησε να σηκωθούν όρθιοι όλοι οι παρόντες κατηγορούμενοι, προκειμένου η μάρτυρας να αναγνωρίσει κάποιον από όλους αυτούς που είδε το επίμαχο βράδυ. Η κα Καραγιαννίδου τότε είπε ότι εκτός του Ρουπακιά, που τον είχε δει και στο τμήμα, αναγνωρίζει πως «ο κύριος με το μαύρο σακάκι ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του συνοδηγού που είδα» υποδεικνύοντας τον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζατζόγλου.

Η μάρτυρας τόνισε στην κατάθεσή της πως από όλα όσα είδε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η ομάδα που επιτέθηκε ήταν οργανωμένη «δεν δρούσε ο καθένας αυτόνομα, ήταν μαυροντυμένοι, ο τρόπος που κινήθηκαν και ο τρόπος που έφυγαν έδειχνε σαν να ήταν συνεννοημένοι πώς θα κινηθούν».

Νωρίτερα, κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης της κας Ζώρζου, συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι υπήρξαν κραυγαλέες αντιφάσεις της μάρτυρα και υπέδειξε στο δικαστήριο να αντιμετωπίζει «με τον δέοντα τρόπο» παρόμοιες περιπτώσεις εξηγώντας ότι «υπάρχει η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης όταν έχουμε φαινόμενα παραπλάνησης του δικαστηρίου».

Η πρόεδρος, λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση της κ. Καραγιαννίδου έκανε και πάλι σύσταση και στις δύο πλευρές να είναι σύντομες στους σχολιασμούς «γιατί ο χρόνος τρέχει, έχουμε πολλούς μάρτυρες και σε λίγο θα έχουμε πλήρεις αποφυλακίσεις».

Αποχώρησε η πολιτική αγωγή

Αποχώρησε από τη δίκη πολιτική αγωγή, διαμαρτυρόμενη στην άρνηση της προέδρου να αναγνωστεί καταγγελία για περιστατικό που έλαβε χώρα στο διάλειμμα της δίκης.

Με την επανάληψη της διαδικασίας, μετά τη μεσημεριανή διακοπή, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης ζήτησε τον λόγο προκειμένου να προβεί σε καταγγελία για το περιστατικό σε βάρος αλλοδαπού δημοσιογράφου και νεαρής γυναίκας, που υποστηρίζουν ότι χειροδίκησε σε βάρος τους ένας συνήγορος υπεράσπισης.

Η πρόεδρος είπε στον κ. Καμπαγιάννη πως η καταγγελία του δεν θα καταχωρηθεί εάν αφορά γεγονός που έλαβε χώρα κατά τη διακοπή της διαδικασίας. Όταν εκείνος της είπε πως πράγματι η καταγγελία του αφορά περιστατικό εκτός χρόνου συνεδρίασης, η πρόεδρος τού υπέδειξε να κάνει την καταγγελία προφορικά και σύντομα και γυρνώντας προς τον γραμματέα είπε: «Ο κ. γραμματέας δεν θα κρατάει πρακτικά, αν δεν το πω εγώ».

Ο κ. Καμπαγιάννης είπε στο δικαστήριο ότι συνέβη «θλιβερό και βίαιο περιστατικό ξυλοδαρμού και προπηλακισμού σε βάρος Γερμανού πολίτη που καλύπτει δημοσιογραφικά τη δίκη και Ελληνίδας πολίτη που βρίσκεται εδώ για να παρακολουθεί τη δίκη. Ο γνωστός κ. Καρυδομάτης (σ.σ. συνήγορος υπεράσπισης) σφαλιάρισε δύο πολίτες, επισφραγίζοντας τις συνθήκες τραμπουκισμού της εγκληματικής οργάνωσης».

Η πρόεδρος, πατώντας έντονα το ηλεκτρονικό κουδούνι, τού επανέλαβε ότι η δήλωσή του δεν πρόκειται να καταγραφεί στα πρακτικά.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία, ενώ η πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «θα συνιστούσα να μην αποχωρήσετε, έχετε τον λόγο τώρα να ρωτήσετε τη μάρτυρα, θα παρακαλούσα να μην χρονοτριβήσετε, θα έρθουν αποφυλακίσεις και σεις θα πείτε πως το δικαστήριο καθυστέρησε».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ανδρέας Τζέλης είπε στην πρόεδρο πως από την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης υπήρξαν βίαια περιστατικά σε βάρος μαρτύρων και σε έντονο τόνο, συνέχισε: «Δεν μπορεί η πολιτική αγωγή να μην καταγγέλλει περιστατικά βίας, επειδή θα βγει τον Φλεβάρη ο Ρουπακιάς».

Η πρόεδρος συνέχισε τις συστάσεις, χτυπώντας το κουδούνι, ωστόσο η πολιτική αγωγή αποχώρησε σύσσωμη από την αίθουσα.

Συνέχεια στις 8 Δεκεμβρίου

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, καθώς με την επανάληψη της διαδικασίας, η Παρασκευή Καραγιαννίδου δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και επιθυμεί τη διακοπή της κατάθεσής της.

Η πολιτική αγωγή δεν βρισκόταν στο δικαστήριο, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης δηλώθηκε ότι θα είναι καλύτερα να διακοπεί η κατάθεση, για την επόμενη συνεδρίαση.

Μάλιστα, η πρόεδρος σχολίασε τη δήλωση αυτή των συνηγόρων των κατηγορουμένων, λέγοντας: «αν δείχνατε τέτοιο πνεύμα και σε άλλα...»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόπτης μάρτυρας: Συνεννοημένες κινήσεις στη δολοφονία Φύσσα"

Ο Νταβούτογλου θέλει τουρκοκυπριακή υπηκοότητα για 26.500 εποίκους

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να ζήτησε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να παραχωρήσει την λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους σε 26.500 Τούρκους έποικους, με σκοπό να διασφαλιστεί η παραμονή τους στη Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο εφημερίδα «Αφρίκα» υποστηρίζει ότι το αίτημα υποβλήθηκε κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στα κατεχόμενα. Ο κ. Ακιντζί φέρεται ότι αρνήθηκε, λέγοντας ότι η παραχώρηση νέων «υπηκοοτήτων» θα ανατινάξει τις συνομιλίες. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κατάλογος 10.000 ατόμων που περιμένουν για την παραχώρηση των «υπηκοοτήτων» και το αίτημα Νταβούτογλου να ζητήσει ακόμη περισσότερες ξεχείλισε το ποτήρι.

Στο μεταξύ, στο πρωτοσέλιδό της η «Αφρίκα» και επικαλούμενη πληροφόρηση από το στενό περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία με τον κ. Ακιντζί ότι ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων είναι 220.000.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Νταβούτογλου θέλει τουρκοκυπριακή υπηκοότητα για 26.500 εποίκους"

Αποστόλου: Πρέπει να κινηθούμε άμεσα για τις ανακτήσεις των αγροτών

Την ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα των ανακτήσεων των αγροτών που μένει σε εκκρεμότητα εδώ και μια δεκαετία επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι η δική του μέριμνα είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Σημείωσε στο Mega ότι κάποια χρήματα δόθηκαν χωρίς την έγκριση της ΕΕ και πλέον τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση το 2011 έφερε νόμο που προβλέπει αναγκαστικού χαρακτήρα διαδικασίες «και από εκεί και πέρα δεν έκανε τίποτα».

Όταν παρέλαβε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρήκε, όπως είπε 1,3 δισ. πρόστιμα δημοσιονομικών διορθώσεων και άλλο 1,1 δισ. ανακτήσεων. Υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή του προηγούμενου νόμου που ήταν πολύ σκληρός και επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαιρεθεί όπως είπε ένα μεγάλο μέρος των αγροτών από τη διευθέτηση.

«Πάνω από 1.000 αγρότες έχουν πάρει πάνω από 15.000 ευρώ ενίσχυση, αυτά θα δούμε σε μια διαδικασία πως θα τα ανακτήσουμε» διευκρίνισε.

Ωστόσο, πλέον η Κομισιόν, όπως τόνισε ξεκαθάρισε πως εάν σε ένα μήνα δεν προχωρήσει η Ελλάδα σε ανακτήσεις τότε θα την παραπέμψει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Η δική μας τροπολογία δεν μιλάει για απόφαση ανακτήσεων αλλά για απλοποίηση διαδικασιών και για το πως θα γίνουν αυτές οι ανακτήσεις. Θα υπάρξει κοινή απόφαση υπουργών, αυτό τον τρόπο μήπως μπορούμε να τον συνδέσουμε με τις διάφορες ενισχύσεις, επιδοτήσεις και να τον πάμε σε μια δεκαετία;» αναρωτήθηκε με νόημα.

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή και θα έρθει το κοινοβούλιο στο δίλημμα: «Θα προχωρήσουμε σε ανακτήσεις αυτές που θα καταλήξουμε ή θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στον Έλληνα πολίτη που θα είναι μπροστά σε ένα πρόστιμο σε ημερήσια βάση που θα πληρώνει η χώρα μας; Μόνος μου σαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσω σε αυτή τη διαδικασία. Μαζί όλοι».

Έκανε μάλιστα λόγο για ανάγκη «να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του» καθώς «δεν υπάρχουν μόνο παραλείψεις αλλά και ευθύνες», παραδεχόμενος πως «έρχεται ένα καυτό ποτήρι, κάνω μεγάλες προσπάθειες για να μειωθούν αυτά».

Αποκάλυψε, παράλληλα, ότι οι αγρότες θα πρέπει να ξέρουν ότι τη Δευτέρα πληρώνονται ενισχύσεις από τις οποίες «ούτε ένα ευρώ δεν θα παρακρατηθεί» και ότι η επόμενη μαζική πληρωμή ενίσχυσεων είναι για του χρόνου ενώ για τον ΟΓΑ είπε ότι θα παραμείνει ως ταμείο για τις κοινωνικές παροχές στους αγρότες.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Πρέπει να κινηθούμε άμεσα για τις ανακτήσεις των αγροτών"

Ανοιχτή επιστολή Γλέζου στους Έλληνες βουλευτές - Τους καλεί σε αντίσταση

Μήνυμα προς τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με ανοιχτή επιστολή του, την οποία δημοσιεύει το ιστολόγιο «Ενεργοί Πολίτες» απευθύνει ο Μανώλης Γλέζος.

Τους καλεί σε αντίσταση και ζητά να σπάσουν τα δεσμά των κομματικών παρωπίδων και να ελευθερώσουν τις συνειδήσεις τους.

«Όχι στην υποτέλεια, όχι στους δανειστές. Ελευθερώστε τις συνειδήσεις σας. Αποφασίστε κατά συνείδηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή του Μανώλη Γλέζου

Σπάστε τα δεσμά των κομματικών παρωπίδων και ελευθερώστε τις συνειδήσεις.

Καθισμένος στο παραγώνι των στερνών κατωφλιών της ζήσης μου, απευθύνομαι σε σας τους Τριακόσιους της Βουλής των Ελλήνων, στον κάθε ένα ξεχωριστά και του βροντοφωνάζω.

Σύνελθε.

Από το αφιόνι της κομματικής γραμμής ξύπνα.

Τι υποσχέθηκες στον κόσμο και σ’ εμπιστεύθηκαν όσοι σε ψήφισαν και σε ανέδειξαν αντιπρόσωπο του Έθνους. Δεν το αισθάνεσαι.

Η συνείδησή σου αλυσοδεμένη στα έγκατα του είναι σου σπαρταρά.

Ελευθέρωσέ την.

Όσοι, παρ’ ελπίδα, είστε κουφόνοες, αφουγκραστείτε επιτέλους τις γοερές κραυγές των πεινασμένων που λιμοκτονούν για να ξεχρεωθούν τα δάνεια των δανειστών.

Όσοι πάλι βαυκαλίζεστε με την ιδέα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά το δανείζεσθαι και η εποπτεία για την εξόφλησή τους, ξεχάσατε τόσο εύκολα τα λόγια του Μενάνδρου: «Τα δάνεια δούλους τους ανθρώπους ποιεί».

Όσοι, επί πλέον, διακηρύσσετε πως εμείς καταψηφίζουμε όλα τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του λαού, έχω να πω, αυτό που λέω και στον εαυτό μου.

Τι δεν λες σωστά και δεν πείθεις τον αδαή.

Ανατριχιάζω να θωρώ ν’ ανεμίζουν οι σημαίες της αχαλίνωτης υποκρισίας και του εκμαυλισμού των συνειδήσεων και βροντοφωνάζω.

Ηχήστε σάλπιγγες ιερές, ανακρούσετε τον παιάνα της

Αντίστασης:

Ελευθερίην μ’ αιτείς, μέγα μ’ αιτείς, ου τοι δώσω.

Βουλευτές του Κοινοβουλίου, μην αφήσετε τον άνεμο της υποταγής να στεγνώσει τα δάκρυα του πόνου, να θερίσει το μέλλον των νέων γενεών.

Συναχτείτε στης παραστιάς το φωτογύρι, συσκεφτείτε γύρω από τα μέτωπα της σκέψης, ακούστε τις προγονικές παρακαταθήκες κι αντισταθείτε.

Όχι στην υποτέλεια, όχι στους δανειστές.

Ελευθερώστε τις συνειδήσεις σας.

Αποφασίστε κατά συνείδηση.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτή επιστολή Γλέζου στους Έλληνες βουλευτές - Τους καλεί σε αντίσταση"

Αλλαγές σε 8 φόρους θα προκαλέσουν οι νέες αντικειμενικές

Ακόμη και εντός του 2016 θα αλλάξουν οι εξωπραγματικές αντικειμενικές των ακινήτων, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» εδώ και μια οκταετία επιβαρύνοντας με υπερβολικούς φόρους πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες.

Η απόφαση, σύμφωνα με την Ημερησία, για αλλαγές στο σύστημα «κλείδωσε» μετά την εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση των τιμών στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της με τις νέες τιμές μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αναπροσαρμογή των αξιών σε όλη την Ελλάδα και για αποκατάσταση των αδικιών, καθώς οι εμπορικές τιμές στις περισσότερες περιοχές υπολείπονται ακόμη και πάνω από 60% σε σχέση με τις τιμές που η εφορία υπολογίζει τους φόρους.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου η «ψαλίδα» έχει φτάσει το 80%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Μονοκατοικία στη Μύκονο 216 τ.μ. με αντικειμενική αξία 3,3 εκατ. ευρώ έχει τιμή πώλησης μόλις 670 χιλ. ευρώ, διαφορά 80%.

Οικόπεδο 723 μέτρα στο Νέο Ψυχικό, αγοραίας αξίας 1,3 εκατ. ευρώ κοστολογείται από την εφορία 2,7 εκατ. ευρώ, διαφορά 51%.

Διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους 104 τ.μ. με τιμή αγοράς τα 75 χιλ. ευρώ έχει αντικειμενική 130 χιλ., διαφορά 42%.

Διαμέρισμα στα Πατήσια 65 τ.μ. με τιμή αγοράς 24 χιλ. ευρώ έχει αντικειμενική αξία 53 χιλ. ευρώ, διαφορά 55%.

Σε περίπτωση που επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ο νέος ΕΝΦΙΑ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, θα υπολογιστεί με βάση της αναπροσαρμοζόμενες αντικειμενικές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές έπρεπε να έχουν γίνει από τον Ιούνιο με απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε παράλογο τον υπολογισμό των φόρων και δημοτικών τελών σε αξίες ακινήτων που δεν υφίστανται.

Οι αλλαγές θα επιφέρουν από του χρόνου ανατροπές σε οκτώ φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, αλλά και στα τέλη που εισπράττουν οι δήμοι μέσω της ΔΕΗ. Σε πολλές περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις και σε άλλες αυξήσεις στις επιβαρύνσεις.

Από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές θα προκύψουν μειώσεις κατά μέσο όρο 30% στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και αυξήσεις 20% κυρίως σε «μεσαίες» περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν έργα υποδομής καθώς και σε αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με παλαιότερη εισήγηση, η μέση μείωση στην Αττική θα πρέπει να είναι στο 13% και στο 15% σε επίπεδο χώρας.

Παράλληλα το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και θα καταργηθούν οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης που ισχύουν σήμερα για οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης.

Σε γενικές γραμμές, η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές αναμένεται να επιφέρει:

1. Μείωση 30% κατά μέσο όρο που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνούν και το 50%. Συγκριτικά η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά.

2. Αύξηση των τιμών 20%-30%. Πρόκειται κυρίως για περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγιους Αναργύρους κ.ά., μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση. Για παράδειγμα στο Ιλιον η αντικειμενική αξία είναι 650 ευρώ και η εμπορική πάνω από 800-1.000 ευρώ, επομένως πρέπει να υπάρξει αύξηση.

Οι αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές:

1. Στο φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων η αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.

Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που θα μειωθούν οι τιμές, θα μειωθεί αυτόματα και ο φόρος μεταβίβασης και το αντίθετο θα συμβεί εκεί όπου θα υπάρξει αύξηση των τιμών.

2. Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.

3. Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου. Ανάλογα με τη μεταβολή των αντικειμενικών τιμών θα αναπροσαρμοστούν και τα τεκμήρια διαβίωσης.

4. Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.

5. Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

6. Στο ΤΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι με συντελεστή 0,35 τοις χιλιοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου.

7. Στον ΕΝΦΙΑ, καθώς οι νέες αντικειμενικές τιμές θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου φόρου ακινήτων, όπως το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι νέοι συντελεστές της κλίμακας.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να καταστρώνουν σενάρια για τον νέο φόρο και ένα από αυτά προβλέπει την καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου για την πρώτη κατοικία στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για ένα ζευγάρι το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στις 100.000 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν φόρο.

8 Στον φόρο 15% που επιβάλλεται στην υπεραξία των ακινήτων, η οποία που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής κτήσης και της πώλησης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές σε 8 φόρους θα προκαλέσουν οι νέες αντικειμενικές"

Όλο το σχέδιο για το περιουσιολόγιο - Ό,τι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών τους λογαριασμών (χωρίς τα ποσά) και των θυρίδων που έχουν μισθώσει σε τράπεζες (χωρίς το περιεχόμενο τους) με τη δήλωση Περιουσιολογίου που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά. Το περιουσιολόγιο, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα αποτελεί βάση επιβολής φόρου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν και θα αποδεσμεύονται, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου. Επίσης, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, ανάλογη με την αξία του στοιχείου.

Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του νέου Περιουσιολογίου, η νομοθέτηση του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι για τη δήλωση των μετρητών να έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η κατάθεσή τους σε τράπεζα. Μετρητά εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Πρόκειται για ρύθμιση η οποία αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες μετρητών που είχαν αποσυρθεί από τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες. Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της συμβολής του στη χρηματοδότηση της οικονομίας με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Από το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης εξετάζεται να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας.

Το Περιουσιολόγιο θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) κάθε φορολογουμένου. Έτσι οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
- Το Περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το Περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ).
- Τα περιουσιακά στοιχεία του Περιουσιολογίου αφορούν και αυτά τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή.
- Στο Περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

Ακίνητα,
οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc),
εναέρια μέσα μεταφοράς,
σκάφη,
μετοχές,
αμοιβαία κεφάλαια,
εταιρικά μερίδια,
εταιρικές μερίδες,
συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ,
κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα),
άλογα ιπποδρομιών
τραπεζικούς λογαριασμούς,
μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους).

Ορισμένα στοιχεία του Περιουσιολογίου θα είναι προσυμπληρωμένα. Τα στοιχεία ακινήτων για παράδειγμα, θα τα πάρει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το Ε9, των μετοχών από τις χρηματιστηριακές εταιρείες, των αεροσκαφών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία θα τα τσεκάρουν οι φορολογούμενοι για να διαπιστώσουν αν το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει κάποιο από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, θα αντλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ο φορολογούμενος θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).

Ο κ. Αλεξιάδης στοχεύει να καταθέσει το νομοσχέδιο πριν τις 20 Δεκέμβρη στη Βουλή.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλο το σχέδιο για το περιουσιολόγιο - Ό,τι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται"

Γκαζάκια στο σπίτι του Λαλιώτη και στο υπουργείο Πολιτισμού

Εμπρηστικές επιθέσεις από αγνώστους με γκαζάκια, σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης στον Λυκαβηττό, αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.

Η επίθεση κατά της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο Κώστας Λαλιώτης σημειώθηκε στις 04:25 τα ξημερώματα. Από την έκρηξη σημειώθηκαν ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας και στο σταθμευμένο ΙΧ του πρώην υπουργού.

Νωρίτερα, στις 01:15, άγνωστοι έριξαν μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στην είσοδο του κτιρίου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκαζάκια στο σπίτι του Λαλιώτη και στο υπουργείο Πολιτισμού"

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε την ένταξη στην εκστρατεία κατά του ISIS

Η Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) ενέκρινε σήμερα τα σχέδια της κυβέρνησης να ενταχθεί στη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Από τους 598 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, 445 ψήφισαν υπέρ και 146 κατά, ενώ επτά απείχαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η αποστολή περιλαμβάνει την αποστολή έξι αναγνωριστικών μαχητικών Tornado, μίας φρεγάτας που θα βοηθήσει στην προστασία του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ, αεροπλάνου ανεφοδιασμού και έως και 1.200 στρατιωτικών.

Η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και άλλες χώρες, στην πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Μπούντεσρατ, την άνω βουλή που αποτελείται από εκπροσώπους των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε την ένταξη στην εκστρατεία κατά του ISIS"

Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος: Υφεση τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του 2016

Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, την οποία θα καταθέσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΤτΕ θα απευθύνει έκκληση για συναίνεση στον πολιτικό κόσμο προκειμένου να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η ΤτΕ προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση ωστόσο υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η σταδιακή ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας θα υπογραμμίζεται ότι είναι η αποδοχή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, προϋπόθεση προκειμένου το ΑΕΠ να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, αποτελεί και η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τελικώς η άρση τους καθώς και η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος: Υφεση τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του 2016"

ΣΕΒ: Αντιαναπτυξιακό μέτρο η αύξηση εργοδοτικών εισφορών

Επιλογές αύξησης των εργοδοτικών εισφορών δρουν αντιαναπτυξιακά, και μάλιστα με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στο επίπεδο της απασχόλησης και των εισοδημάτων, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να τεθεί ξεκάθαρα το θέμα του ύψους των εισφορών σε επίπεδο που να μη δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις ελληνικές επιχειρήσεις που υφίστανται τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τις εισφορές του εργοδότη τις πληρώνει τελικά ο εργαζόμενος μέσω ανάλογης μείωσης του μισθού του ή της απασχόλησής του, ή ο άνεργος που δεν μπορεί να βρει δουλειά λόγω απαγορευτικού κόστους για τον εργοδότη.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σε σημερινό της δημοσίευμα, στο ευρύτερο ζήτημα του ασφαλιστικού ο ΣΕΒ θέτει 4 προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Πρώτον, να γίνει μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών για να μην υπάρξει αναστολή επενδυτικών σχεδίων, εκτροπή της ανάκαμψης, όξυνση της ανεργίας αλλά και της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, και χαμηλότερα εισοδήματα άμεσα και έμμεσα, μειώνοντας τελικά τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Δεύτερον, να εφαρμοσθούν σταθεροί και διαφανείς κανόνες αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι θα λαμβάνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη (αναλόγως διαθεσιμότητας πόρων), λαμβανομένων όμως υπόψη και των εισφορών που έχουν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Τρίτον, να αξιοποιηθούν ως επικουρικά του συστήματος δημόσιας και υποχρεωτικής ασφάλισης (πρώτος πυλώνας) τα επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και η ιδιωτική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας), με υιοθέτηση καταλληλότερου θεσμικού πλαισίου. Τέταρτον, να παταχθούν η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή με τα κατάλληλα εργαλεία και ιδιαίτερα μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλη την οικονομία, ώστε να γίνει δυνατή μια μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών και να δοθεί, έτσι, ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: Αντιαναπτυξιακό μέτρο η αύξηση εργοδοτικών εισφορών"

Ο νέος ευρωπαϊκός εκβιασμός (χωρίς ξύλο, αλλά και χωρίς λουλούδια)

Eάν ο πρώτος μεγάλος εκβιασμός της Ευρώπης προς την Ελλάδα στήθηκε πάνω στην πιστωτική ασφυξία, ο δεύτερος έρχεται με την ασφυξία διά των προσφυγικών κυμάτων: Η απειλή - νομικά μετέωρη και με εμφανή χροιά τακτικισμού - της «έξωσης» από τη Σένγκεν έφερε την πρώτη υποχώρηση της Αθήνας.

Η Frontex καλείται πλέον να συνδράμει με 600 άνδρες στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων σφραγίζοντας ουσιαστικά τη μεθόριο με τα Σκόπια και ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που δεν δικαιούνται μετεγκατάσταση στις χώρες της Ε.Ε., έρχεται πιο κοντά από ποτέ.

Οι κοινές περιπολίες και η απειλή έξωσης από τη Σένγκεν

Το επόμενο και τελικό βήμα σ’ αυτήν τη νέα «επιχείρηση ασφυξίας» θα είναι η κλιμάκωση της πίεσης για επέκταση των κοινών περιπολιών με τη Frontex και στα θαλάσσια σύνορα – μια κλιμάκωση, που αναμένεται από σήμερα, στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει τελικό ορίζοντα τη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Όπλο των εταίρων θα είναι το εσωτερικό έγγραφο που – παρά τις ημιδιαψεύσεις – περιφέρεται από χθες ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και απειλεί την Ελλάδα με διετή αναστολή της συμμετοχής της στη ζώνη Σένγκεν. Κυνικός, δε, και ανοιχτά διακηρυγμένος στόχος – τουλάχιστον από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία – είναι η στεγανοποίηση των ευρωπαϊκών συνόρων και η μετατροπή του Αιγαίου σε άυλο φράχτη αναχαίτισης των προσφύγων.

Εντός αυτού του νέου φρουρίου η Ελλάδα θα έχει μία, και μοναδική, τελική επιλογή: Είτε θα αποδεχθεί να γίνει η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης, είτε θα υιοθετήσει το δόγμα της αναχαίτισης στέλνοντας πρόσφυγες και μετανάστες ενδεχομένως και στον βέβαιο πνιγμό στην αρένα του Αιγαίου.

Μουζάλας: Λύση χωρίς ξύλο αλλά και χωρίς λουλούδια

Οι εναλλακτικές και οι πολιτικές διέξοδοι δείχνουν ελάχιστες και ήδη η κυβέρνηση, εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης στα σύνορα με τα Σκόπια, στρέφεται αναγκαστικά σε πρακτικές καταστολής. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προανήγγειλε επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης μέσα στις επόμενες ημέρες – μια επιχείρηση που, όπως είπε, θα γίνει ««χωρίς ξύλο αλλά και χωρίς λουλούδια».

«Η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Να δούμε πώς χωρίς αιματηρή βία θα απεμπλακεί η κατάσταση. Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση. Προφανώς δεν θα είναι βόλτα στο δάσος, παιδιών του κολεγίου. Θα είναι μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και για όλους. Δίνουμε μια ευκαιρία και προσπαθούμε να το αποφύγουμε», είπε ο Γιάννης Μουζάλας, δίνοντας εύγλωττα το στίγμα των όσων έπονται.

Ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης πως η απειλή της «έξωσης» από τη Σένγκεν δεν αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή αλλά είναι σχέδιο συγκεκριμένων χωρών, μεταξύ των οποίων υπέδειξε και κατονόμασε την Ουγγαρία. Κατά ειρωνικό τρόπο, είναι η ίδια Ουγγαρία που ύψωσε πρώτη φράχτη στα σύνορά της και που χθες επιβεβαίωσε επισήμως ότι ένας από τους συντονιστές των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι είχε περάσει από τη Βουδαπέστη. Και είναι ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ο ευρωπαίος πολιτικός που πρώτος και δημόσια είχε καταγγείλει την Ελλάδα ως «πηγή» του προσφυγικού προβλήματος και είχε ζητήσει, από τις 15 Οκτωβρίου, «να πάμε νότια και να σφραγίσουμε τα ελληνικά σύνορα».

Η Ευρώπη του Ορμπάν και του Ερντογάν

Κατά ακόμη πιο ειρωνικό τρόπο, η Ευρώπη του «ανθρωπισμού» και της «αλληλεγγύης» την ώρα που απειλεί ένα μέλος της, την Ελλάδα, με αναστολή βασικών κοινοτικών κεκτημένων, όπως η ελεύθερη κίνηση των πολιτών, υποτάσσεται στον ακροδεξιό Ορμπάν και εκλιπαρεί, χαρίζοντας βίζες και κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τον αντιδημοκράτη Ερντογάν.

Το γιατί μάλλον το εξηγεί με τον πιο απλό και σαφή τρόπο ο αρθρογράφος της γερμανικής Handesblatt Τόμας Λούντβιχ σχολιάζοντας τον «ξαφνικό έρωτα» της Ευρώπης προς την Τουρκία: «Στην πραγματικότητα», γράφει, «Τουρκία και ΕΕ δεν συμπίπτουν. Κάποιος λόγος υπάρχει που οι δεκαετείς ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Η Άγκυρα έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας. Επειδή όμως η ΕΕ χρειάζεται τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάνουν τα στραβά μάτια»…

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο νέος ευρωπαϊκός εκβιασμός (χωρίς ξύλο, αλλά και χωρίς λουλούδια)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news