facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας: Από το 2010-2014 «έφυγαν» 50 δισ. από το ασφαλιστικό σύστημα

Στοιχεία για τη μείωση των συντάξεων και τις απώλειες των ταμείων στα πλαίσια των μνημονίων, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει οριστικά τις κύριες συντάξεις με ένα πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, το οποίο -όπως ορίζεται στη συμφωνία με τους θεσμούς-έχει κόστος 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα σχέδιο παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συμμετάσχουν τα κόμματα σε Επιτροπή στην οποία θα συζητηθεί και η πρόταση της Κυβέρνησης αλλά και οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για το υπόλοιπο 0,4% του ΑΕΠ με τρόπο ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στοιχεία και επισήμανε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με το PSI, «κούρεψαν» περισσότερο από 50 δισ. από το ασφαλιστικό και το άφησαν στην παραπαίουσα σημερινή του κατάσταση, η οποία όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν οδηγεί στην κατάρρευση το 2018.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2014 αφαίρεσαν συνολικά από το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις:
-το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων PSI στοίχισε 26 δισ. ευρώ
-η αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες στερεί εισφορές 5,22 δισ. ευρώ ετησίως από το σύστημα
-η ραγδαία μείωση μισθών πάνω από 25 μονάδες, στερεί εισφορές 3,75 δισ. ευρώ ετησίως
-η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, έφερε νέες απώλειες για τα Ταμεία περίπου 250 εκατ. Ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν δε η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, οι προσωρινές μορφές απασχόλησης και ο νέος κατώτατος μισθός, που επίσης προκάλεσαν επιπλέον χρηματοδοτικές τρύπες.

Τον Μάιο του 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και αντικαταστάθηκαν από «βοηθήματα» 200-400 ευρώ.

Τον Αύγουστο του 2010 θεσπίστηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και έγιναν μειώσεις 3-10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.

Το 2011 έγιναν νέες περικοπές σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και έγιναν μειώσεις 3-14% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Επίσης η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3-10%.

Το 2011 αυστηροποιήθηκαν και άλλο τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ με συνέπεια να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.

Το 2011 ήρθαν νέες μειώσεις 6-14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Τον Αύγουστο του 2011 έγινε επιπλέον παρακράτηση 6-10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.

Το Νοέμβριο του 2011 έγινε κούρεμα 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, ήρθε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.

Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ και περικόπηκαν 10%-20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.

Το 2012 μειώθηκε 5-20% το άθροισμα των κύριων, επικουρικών συντάξεων και του μερίσματος.

Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

«Απέναντι στον καταιγισμό όλων αυτών των μέτρων και της αποψίλωσης του ασφαλιστικού, κατά περισσότερα από 50 δις ευρώ, η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε μόνο ένα μέτρο και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις συνολικού κόστους 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ)», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και θυμίζουν ότι το μέτρο αυτό είναι ότι τον Ιούλιο του 2015 αυξάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 4-6% για τις κύριες (επί του αρχικού ποσού του Δεκεμβρίου 2009) και θεσπίζεται εισφορά 6% για τις επικουρικές (στο καταβαλλόμενο ποσό).

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι βάσει της συμφωνίας οι αλλαγές που θα υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει οριστικά την κατάρρευση του ασφαλιστικού θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ, και «ενώ η κυβέρνηση κληρονόμησε εκρηκτικά ελλείμματα με δυναμική μέσα στο χρόνο, επέλεξε να τα αντιμετωπίσει με αύξηση εισφορών και όχι με μείωση κύριων συντάξεων».

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις (2010-2014) πήραν μέτρα ισοπέδωσης των συνταξιούχων», επισημαίνει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι «κούρεψαν το σύστημα κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ και παρέδωσαν ένα ασφαλιστικό που καταρρέει». Υπογραμμίζουν στο σημείο αυτό ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ένα μέτρο και προωθεί παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ θωρακίζοντας τις κύριες συντάξεις και διασφαλίζοντας οριστικά το ασφαλιστικό. Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Από το 2010-2014 «έφυγαν» 50 δισ. από το ασφαλιστικό σύστημα"

Δήλωση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών - ΒΙΝΤΕΟ

Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα σημεία στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί που έχουν την οικονομική, θεσμική και ηθική ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα «απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης ή την απαραίτητη σοβαρότητα» και χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατώτερο των περιστάσεων».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο προσφυγικό, άφησε αιχμές ότι οι θέσεις της ΝΔ «υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας».

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «βάζουν την κομματική επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων» και υποστήριξε ότι όταν ζήτησε να συνταχθούν όλοι σε μία κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για να μην μειωθούν οι συντάξεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «αρνήθηκαν».

Σημείωσε ότι παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της και ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή.


Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών - ΒΙΝΤΕΟ"

Τουρκία: Επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ μετά τον φόνο Κούρδου δικηγόρου

Οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προκειμένου να διαλύσουν πλήθος 2000 ατόμων τα οποία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν για τη σημερινή δολοφονία κούρδου δικηγόρου.

Αναλυτικά οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την λεωφόρο Ιστικλάλ και αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ελτσί, ενός προασπιστή του αγώνα των Κούρδων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

«Δεν θα μπορέσετε να μας σκοτώσετε όλους», «το Κράτος εγκληματίας θα λογοδοτήσει» ή «ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος» φώναζαν οι συμμετέχοντες.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν το πλήθος των διαδηλωτών κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων.

Συγκεντρώσεις στη μνήμη του Ταχίρ Ελτσί πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα και στη Σμύρνη.

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν και στο Ντιγιάρμπακιρ.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ μετά τον φόνο Κούρδου δικηγόρου"

Η ανακοίνωση της Προεδρίας για το Συμβούλιο των Αρχηγών

Με ένα κείμενο που μοιάζει με... ευχολόγιο η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακεφαλαιώνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικώς για το ασφαλιστικό και το μείζον θέμα των συντάξεων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας: «Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα».

Διαβάστε την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 28 Νοεμβρίου του 2015:

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος:
• Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,
• Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης,
• Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά,
• Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
• Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
• Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί των θεμάτων που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.


Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

I. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.
2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.
3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.
4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη: 

«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»

Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:

«Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση της Προεδρίας για το Συμβούλιο των Αρχηγών"

Εν ψυχρώ δολοφονία Κούρδου δικηγόρου στην Τουρκία

Με μια σφαίρα στο κεφάλι, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, σήμερα Σάββατο (28/11), Κούρδος δικηγόρος στην Τουρκία.

Ο Ταχίρ Ελτσί, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ο οποίος είχε επικριθεί στην Τουρκία όταν είχε δηλώσει πως το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, βρισκόταν στο Ντιγιάρμπακιρ κι έκανε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την ώρα που ο Ελτσί ολοκλήρωνε τη δήλωσή του, το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στο σημείο άρχισε να δέχεται καταιγισμό σφαιρών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο τοπικός αξιωματούχος του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Ταστάν, «μία και μοναδική σφαίρα πέτυχε τον Ελτσί στο κεφάλι».



Λίγο μετά το συμβάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του ότι κατά τη διάρκεια της επιθέσης σκοτώθηκε κι ένας αστυνομικός. «Το συμβάν αυτό δείχνει πως η Τουρκία είναι σωστή στην αποφασιστικότητά της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, δείχνει άνδρες κρυμμένους πίσω από τον μιναρέ γειτονικού τεμένους να πυροβολούν προς τον Ελτσί και τους ανθρώπους που είναι μαζί του.

«Κάποιος έτρεξε προς τον Ταχίν Ελτσί, πυροβόλησε με το ένα χέρι και μετά άρχισε να τρέχει. Τότε άρχισε η ανταλλαγή πυροβολισμών», δήλωσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Dogan, Φελάτ Μποζαρσλάν.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γραφείο του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή μετά το συμβάν.

Ο Ελτσί επρόκειτο να δικαστεί λόγω των σχολίων που έκανε για το PKK και τα οποία προκάλεσαν την οργή των κρατικών εισαγγελέων.

Η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν το PKK στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Εν ψυχρώ δολοφονία Κούρδου δικηγόρου στην Τουρκία"

Οι δηλώσεις των αρχηγών – «Βολές» της αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος όσον αφορά στο θέμα του Ασφαλιστικού είπε ότι «η συμμαχία Σαμαρά – Βενιζέλου στο Ασφαλιστικό οδήγησε σε διαφοροποίηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Προτίμησαν να στηρίξουν το PSI, να υποστηρίξουν την πολιτική που κούρεψε τα ταμεία» είπε ο κ Καμμένος και προανήγγειλε τη διενέργεια εξεταστατικής επιτροπής για το PSI.



Λεβέντης: Ο Τσίπρας δίνει το προσφυγικό για το ασφαλιστικό
 

Όπως είπε ο Βασίλης Λεβέντης, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα έναν πρωθυπουργό πιο Ευρωπαίο από ποτέ και όσο η χώρα δεν αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει νόημα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι είναι μια προσπάθεια του πρωθυπουργού για πίεση προς τους Ευρωπαίους προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει κάτι στο ασφαλιστικό, ενώ δίνει τα πάντα στο προσφυγικό.

Η δε αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με την κυβέρνηση, ο ίδιος ανέφερε ότι γίνεται μόνον για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ψηφίσει τα πάντα.



Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας να φέρει στη Βουλή την πρότασή του για το Ασφαλιστικό
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να πάμε στη Βουλή να μας φέρει η κυβέρνηση μια πρόταση για το Ασφαλιστικό και να τοποθετηθούμε. Η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι τεράστια διότι έλεγε ψέματα και στο Ασφαλιστικό» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού

Πρόσθεσε ότι μετά από πρότασή του που έγινε δεκτή πλην του εκπροσώπου της ΝΔ «μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει το εκλογικό σύστημα προς το αναλογικότερο».



Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς 
Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικίνδυνα κόλπα, επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά, ενώ αναφορικά με το Ασφαλιστικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τη μείωση συντάξεων. Δεν αρκούν τα ευχολόγια από την πλευρά της κυβέρνησης».



Πλακιωτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα
«Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και με σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ήρθαμε για να ακούσουμε», δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε, όπως είπε, σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας.

«Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητούνται όλα.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο προσωρινός αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ενώ για το προσφυγικό καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Επίσης ανέφερε ότι δεν μίλησε με κάποιον από τους υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ, δηλώνοντας ότι είχε συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες του όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δηλώσεις των αρχηγών – «Βολές» της αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό"

Το μεγάλο «φαγοπότι» στον Ερυθρό Σταυρό: Τα «χρυσά» πουρμπουάρ, τα δώρα, τα ταξίδια

Το μεγάλο «φαγοπότι» στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στα χρόνια της προεδρίας του Ανδρέα Μαρτίνη, αποκαλύπτει ακόμη μια έκθεση ορκωτών λογιστών, ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας η οποία πραγματοποίησε έλεγχο στο Ίδρυμα για λογαριασμό της νέα προσωρινής διοίκησης.

Η έκθεση της εταιρείας που παραδόθηκε στη διοίκηση στις αρχές Οκτωβρίου και πραγματοποιήθηκε από τις 15 Δεκεμβρίου 2014 έως 23 Απριλίου 2015, αποκαλύπτει αναξιοποίητα ακίνητα, ανείσπρακτα ενοίκια, απίστευτα χρηματικά ποσά που σπαταλούνταν για ενοικίαση γραφείων, «χρυσά» πουρμπουάρ σε ταβέρνες και εστιατόρια κατά τη διάρκεια ταξιδιών, απευθείας αναθέσεις έργων και έλλειμμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ επί διοίκησης του Ανδρέα Μαρτίνη.

Την ίδια ώρα επανέρχεται το θέμα της αποβολής του ελληνικού τμήματος από τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό καθώς οι θιασώτες του προηγούμενου καθεστώτος επιμένουν να αμφισβητούν την προσωρινή διοίκηση, που διορίστηκε εσπευσμένα τον τελευταίο χρόνο για να περισώσει την κατάσταση και να αποκαταστήσει το κύρος του οργανισμού εισάγοντας διαφάνεια στις δραστηριότητές του.

Στις 77 σελίδες της έκθεσης της ελεγκτικής εταιρείας, γίνεται αναφορά για την κακοδιαχείριση των οικονομικών του οργανισμού που είχε ως αποτέλεσμα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κατά το τέλος του 2012 να έχει συσσωρευμένες υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν συσσωρευμένες υποχρεώσεις του οργανισμού έναντι κληροδοτημάτων και άλλων δωρεών και επιχορηγήσεων. Ειδικότερα, μόνο από τα κληροδοτήματα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, εντοπίστηκε οικονομικό έλλειμμα 16,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την κακοδιαχείριση των 528 ακινήτων από τα οποία 266 ήταν ενοικιασμένα, 169 ήταν κενά, 52 ιδιοχρησιμοποιούνταν, ενώ 41 διατίθενται δωρεάν προς εκμετάλλευση ζημιώνοντας τον οργανισμό. Σύμφωνα με το φορολογικό έντυπο Ε9 του 2014 στην ακίνητη περιουσία του Ε.Ε.Σ. συγκαταλέγονται και 48 αγροτεμάχια, αλλά σύμφωνα με την έκθεση «η διαχειριστική και λογιστική παρακολούθηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν γίνεται με συνέπεια και ενιαίο τρόπο». Η συνολική αξία των οικοπέδων και των ακινήτων του Ε.Ε.Σ. όπως εμφανίζεται την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανέρχεται σε 204 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία εξέτασε δειγματοληπτικά και από τον επανυπολογισμό που διενήργησε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε υποεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων του δείγματος συνολικού ποσού 87,4 εκατομμυρίων ευρώ. σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στα τηρούμενα βιβλία του Ε.Ε.Σ. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Από τον έλεγχο που έγινε στα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατά την προεδρία του Ανδρέα Μαρτίνη, διαπιστώθηκε πως στις περισσότερες περιπτώσεις «δεν τηρούνταν η ανοιχτή και διαφανής διαδικασία με διεξαγωγή πλειοδοτικής διαδικασίας ή διενέργεια τεκμηριωμένων εκτιμήσεων από επαγγελματίες εκτιμητές της τρέχουσας εμπορικής αξίας των εκποιούμενων ακινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίσαμε πωλήσεις ακινήτων σε τιμές κάτω από την αντικειμενική τους αξία».

Στην έκθεση αναφέρονται πέντε περιπτώσεις από τις οποίες ο οργανισμός έχασε συνολικά 770.000 ευρώ. Μόνο από την περίπτωση ακινήτου στο Ηράκλειο Αττικής που εκποιήθηκε το 2007 έναντι 2.400.000 ενώ η αντικειμενική του ανερχόταν στα 2.930.000 ο οργανισμός απώλεσε 530.000ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της πώλησης οικοπέδου με παλιό εργοστάσιο στην εταιρεία «Αποθήκες Αιγαίου ΑΒΕΕ» που έγινε το 2005. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανήρχετο σε 361.638 ευρώ ενώ το τίμημα της πώλησης ανήλθε σε 2.500.000 ευρώ. Ωστόσο η διοίκηση του Ε.Ε.Σ. συμφώνησε στη συνέχεια, προφορικά στην εκμίσθωση μέρους της αποθήκης από τον Ε.Ε.Σ. για την περίοδο 2006-2013 και το συνολικό έξοδο του ενοικίου ανήλθε 1.167.000 ευρώ αφού το μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε στις 10.000 ευρώ. Το Μάιο του 2007 έγινε αναπροσαρμογή και ο Ε.Ε.Σ. πλήρωνε 15.000 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο, ενώ τον Ιούλιο του 2010 έγινε μείωση ενοικίου στα 13.500 ευρώ. Με λίγα λόγια η διοίκηση του Ε.Ε.Σ. ενώ διέθετε πάρα πολλά ακίνητα πλήρωνε 15.000 ευρώ το μήνα. Και σαν να μην έφθαναν αυτά η εταιρεία «Αποθήκες Αιγαίου ΑΒΕΕ» κατέθεσε και αγωγή εις βάρος του Ε.Ε.Σ για μη καταβληθέντα ενοίκια.

Μεγάλη τρύπα στα οικονομικά παρουσιάζεται και από τα ανείσπρακτα ενοίκια. Σύμφωνα με τους ελεγκτές η συνολική αξία από ενοίκια κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανήρχετο στο ποσό των 446.792 ευρώ. Ωστόσο από τον έλεγχο εντοπίστηκαν 11 περιπτώσεις μισθωτών από τους οποίους δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία είσπραξη εντός του 2013 συνολικής αξίας 93.000 ευρώ. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση όμως ανείσπρακτων ποσών είναι η απαίτηση του Ε.Ε.Σ. από το κοινωφελές ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν ποσού 1,5 εκατομμύριων ευρώ που είχε δοθεί ως προκαταβολή για την κατασκευή νέου κτιρίου 5.500τμ που θα δινόταν ως δωρεά στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ελεγκτές το ποσό αυτό δεν έχει εντοπιστεί.

Τεράστια ζημία διαπιστώθηκε και από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων. «Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 η αντικειμενική αξία των κληροδοτημάτων που ήταν καταχωρημένη στους λογαριασμούς του Ε.Ε.Σ. ανήρχετο σε 221,9 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο από τους ελέγχους που έγιναν σε μερικά κληροδοτήματα παρατηρήθηκαν τεράστιες παρατυπίες. Για παράδειγμα στο κληροδότημα Νέγρη διαπιστώθηκε έλλειμμα 5.447.631 ευρώ. Από το κληροδότημα Καλλιόπης Καραπάνου το 2005 εκταμιεύτηκε με μορφή επιταγής ποσό 3.000.000 ευρώ με δικαιούχο το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρικός Ντυνάν. Τα ενοίκια από το κληροδότημα Νικολαρέζη κατά τη διάρκεια 2010-2013 δεν μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος και εκτιμώνται στις 430.000 ευρώ. Επίσης παραμένει ως υποχρέωση προς το κληροδότημα το ποσό των 914.202 ευρώ.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως τα χρήματα που προέρχονταν από ενοίκια, μετοχές και εκποιήσεις ακινήτων των κληροδοτημάτων η διοίκηση Μαρτίνη δεν τα διέθετε για τον σκοπό που πρέσβευε το κάθε κληροδότημα αλλά χρησιμοποιούσε τα χρήματα όπως εκείνος έκρινε. Έτσι στο κληροδότημα Μαγιάση υπάρχει υποχρέωση 917.684 ευρώ. Στο κληροδότημα Καραμάνου υπάρχει υποχρέωση 2.365.174 ευρώ. Στο 1.058.215 ευρώ είναι η υποχρέωση προς το κληροδότημα Σγούρδα, ενώ στο κληροδότημα Ψαρόπουλου υπάρχει υποχρέωση 1.855.530 ευρώ.

Στο συμπέρασμά της για τα κληροδοτήματα η έκθεση των ελεγκτών αναφέρει: «συνοψίζοντας τα ευρήματα από την επισκόπηση της διαχρονικής μεταβολής των ελεγχθέντων κληροδοτημάτων εντοπίσαμε οικονομικό έλλειμμα που ανήρχετο σε ποσό 16,6 εκατομμυρίων ευρώ».

Απώλειες χρημάτων και κακοδιαχείριση παρατηρήθηκε και στις δωρεές που δίνονταν κατά καιρούς από απλούς ανθρώπους μέχρι κυβερνήσεις ξένων κρατών. Ενώ και σε απευθείας αναθέσεις έργων παρατηρήθηκαν παρατυπίες και αλόγιστη σπατάλη χρήματος.

Εκείνο όμως που προκαλεί ακόμη περισσότερο το κοινό αίσθημα είναι τα αποτελέσματα από τον έλεγχο δαπανών και εξόδων του Ανδρέα Μαρτίνη.

Για παράδειγμα στις 3 Νοεμβρίου του 2006 ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες ύψους 17.335 ευρώ που περιελάμβαναν δυο διανυκτερεύσεις στο Μακεδονία Παλλάς 1510,15 ευρώ, γεύμα εφτά ατόμων 668,30 ευρώ, αγορά ξύλινης κορνίζας 743,60 ευρώ! 1.378 ευρώ για φιλοδωρήματα και καύσιμα άνευ παραστατικών.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως ο Ανδρέας Μαρτίνης ξόδευε αλόγιστα χρήματα για γεύματα και φιλοδωρήματα. Έτσι για αγορά εφημερίδων, καύσιμα και φιλοδωρήματα είχε ξοδέψει 2.148 ευρώ. Σε ταβέρνα για γεύμα 9 ατόμων ξοδεύτηκαν 758,20 ευρώ. Για τέσσερις ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες 8.900 ευρω από τα οποία 600 ευρώ είχαν δοθεί ως φιλοδώρημα, γεύμα 15 ατόμων αξίας 898,49 ευρώ, γεύμα σε ταβέρνα 6 ατόμων 621.50 ευρώ και διάφορα έξοδα 4.325 ευρώ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2007 καταχωρήθηκε η αγορά διάφορων ειδών δώρων και αναμνηστικών για τις ανάγκες του γραφείου του προέδρου αξίας 18.825,80 ευρώ. Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως η εν λόγω αγορά πραγματοποιήθηκε με απόφαση του προέδρου χωρίς να έχει τηρηθεί ο όρος της λήψης τριών κλειστών προσφορών, όπως όριζε η πολιτική ανάθεσης και έγκρισης εξόδων του Σωματείου.

Ειδική αναφορά γίνεται και στη συμμετοχή και στις συναλλαγές με τη θυγατρική εταιρεία «ΓΑΙΟΓΝΏΜΩΝ Α.Ε» η οποία διαχειριζόταν τα ακίνητα. Σύμφωνα με την έκθεση η συμμετοχή στην εν λόγω εταιρεία αποδείχθηκε ζημιογόνος επένδυση ενώ οι όροι του μνημονίου που υπεγράφησαν δημιούργησαν σημαντικές επιβαρύνσεις για το Σωματείο.

Η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας συμπεραίνει πως «τα τελευταία έτη το Σωματείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που εν μέρει οφείλονται στην κακή διαχείριση των πόρων του. Από την εργασία μας εντοπίστηκε αλόγιστη σπατάλη πόρων και πληθώρα δαπανών, οι οποίες ήταν μη παραγωγικές και δεν βοηθούσαν στην εκπλήρωση των φιλανθρωπικών δράσεων του Σωματείου και ως τέτοιες δεν θα έπρεπε να έχουν αναγνωριστεί και καταβληθεί. Ως παράδειγμα τέτοιας δαπάνης αναφέρουμε την επένδυση στην «ΓΑΙΟΓΝΩΜΩΝ ΑΕ» που επέφερε στο Σωματείο ζημία ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Οι ανορθολογικές δαπάνες προσωπικού συνέβαλαν στην δημιουργία ελλειμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από «εσωτερικό δανεισμό». Κατά το τέλος του 2012 το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων του Σωματείου ξεπερνούσε τα 40 εκατ ευρώ εκ των οποίων ποσό 25 εκατ ευρώ αφορούσε συσσωρευμένες υποχρεώσεις του Σωματείου έναντι κληροδοτημάτων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μεγάλο «φαγοπότι» στον Ερυθρό Σταυρό: Τα «χρυσά» πουρμπουάρ, τα δώρα, τα ταξίδια"

Στουρνάρας: Δεν μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας για τις λίστες

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώσεις στο ΑΠΕ του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ότι είχε έρθει σε επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσει λίστες φοροφυγάδων αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ο κ. Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, έμεινε έκπληκτος από τη συνέντευξη αυτή καθώς δηλώνει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον εν λόγω υπουργό του γερμανικου κρατιδίου: «Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Ελληνες καταθέτες», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός του κρατιδίου είχε πει στο ΑΠΕ νωρίτερα ότι: «Πρόταση είχα κάνει, βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν την κυβέρνηση Τσίπρα, διότι ήταν εμφανές ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ήταν πολύ εκτεταμένη. Η τότε πρόταση, στην πρώτη φάση, δεν είχε βρει όμως καμιά απήχηση. Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση. Η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά «know-how» στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα. Τώρα, με το να παραδώσουμε μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας τα δεδομένα για τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, έγινε ένα πρώτο βήμα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Δεν μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας για τις λίστες"

Ερχεται ο νόμος για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη λίστα που πήρε το υπουργείο Οικονομικών από τη Ρηνανία Βεστφαλία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε της εξής δήλωση:

1. Είναι σαφής η προσπάθεια ορισμένων να αποδομήσουν και να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώσουν στις ελεγκτικές ενέργειες που ήδη ξεκίνησαν.

2. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, να παριστάνουν ορισμένοι τους έκπληκτους, γιατί θα υλοποιήσουμε νόμο του Αυγούστου (4336/14.08.2015) για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό!

3. Είναι σίγουρο ότι η ανησυχία αυτών που έχουν χρήματα (μη φορολογημένα νόμιμα) στο εξωτερικό, θα αποτυπωθεί με διάφορους τρόπους. Τους συμβουλεύουμε να μην ανησυχούν απλά, αλλά να φροντίσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους θέματα, πριν δεχτούν την πρόσκληση ελέγχου. Το παράδειγμα άλλων χωρών με τη διαδικασία της αυτοκαταγγελίας (π.χ. Γερμανία) είναι ήδη στους σχεδιασμούς μας.

4. Στη μικρή μερίδα Μ.Μ.Ε. και δημοσιογράφων που ξεκίνησαν την άμεση ή έμμεση κριτική για τη συγκεκριμένη λίστα, θα τους θυμίσουμε τι έγραψαν (ή μάλλον τι αποσιώπησαν) όταν είχε παραληφθεί η αντίστοιχη λίστα Λαγκάρντ το 2010. Η λίστα που παρέλαβε η κυβέρνηση έχει ήδη παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς (από την Παρασκευή 27.11.2015) και θα ελεγχθεί με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη συντάχθηκε και προχωρά σε υλοποίηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται ο νόμος για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων"

Τουρκία: Συνιστά στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία

Σε ρελάνς στο πεδίο του οικονομικού «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι SU-24 προχώρησε το Σάββατο η Τουρκία με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να συστήνει στους Τούρκους να αναβάλουν όλα τα μη επείγοντα ταξίδια τους στη Ρωσία.

Σε δήλωσή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τούρκοι επισκέπτες και κάτοικοι στη Ρωσία οι Τούρκοι θα πρέπει να αναβάλουν όλα τα μη επείγοντα ταξίδια τους στη χώρα αυτή.

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες αντίστοιχη σύσταση από το ρωσικό ΥΠΕΞ προς τους Ρώσους τουρίστες να επιστρέψουν από την Τουρκία αλλά και να αποφύγουν τα ταξίδια τους προς την χώρα του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Συνιστά στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία"

Σουηδικό δικαστήριο: «Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε το Pirate Bay»

Σε μια απόφαση-ορόσημο για τη διαδικτυακή πειρατεία, Σουηδικό δικαστήριο αποφάσισε χτες ότι δεν μπορεί να αναγκάσει τους πάροχους της χώρας να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Pirate Bay, μια από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες παράνομου κατεβάσματος ταινιών και μουσικής (downloading).

Δικαστήριο της Στοκχόλμης, το οποίο χρειάστηκε ένα μήνα για να καταλήξει σε απόφαση, εξηγεί ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει τη σουηδική εταιρία παροχής ίντερνετ Bredbandsbolaget να απαγορεύσει την πρόσβαση στο Pirate Bay, καθώς δεν ευθύνεται αυτή για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει οι εταιρίες Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film και η σουηδική βιομηχανία ταινιών.

Οι εταιρίες αυτές ισχυρίστηκαν ότι εάν η Bredbandsbolaget αρνηθεί να μπλοκάρει την ιστοσελίδα παράνομου downloading τότε θα πληρώσει τα ανάλογα πρόστιμα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στους πελάτες τους.

Ο πάροχος αρνήθηκε να υπακούσει και η διαμάχη μεταφέρθηκε στα δικαστήρια. Το Pirate Bay ξεκίνησε από μια μικρή σουηδική ιστοσελίδα το 2003 αλλά πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο. Το 2009, ο ιδρυτής του Fredrik Neij και τρεις άλλοι Σουηδοί που σχετίζονταν με την ιστοσελίδα καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση και καταβολή προστίμου 3,6 εκατομμυρίων έκαστος για συμμετοχή σε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σε αντίθεση με την Bredbandsbolaget, δεκάδες πάροχοι από όλη την Ευρώπη έχουν αποφασίσει να μπλοκάρουν την προσβαση στην ιστοσελίδα

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδικό δικαστήριο: «Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε το Pirate Bay»"

Με το «όπλο παρά πόδα» οι αγρότες

Ψήφισμα διαμαρτυρίας στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ των κατά τόπους περιοχών τους, επιδίδουν σήμερα αγρότες της Πρωτοβουλία Αγροτών που πλαισιώνεται από 62 Αγροτικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα «θα τους προειδοποιήσουμε, καθέναν ξεχωριστά ότι εάν ψηφίσουν τα προωθούμενα μέτρα για το αγροτικό, όχι μόνο δεν θα λάβουν τη ψήφο μας ξανά, αλλά θα είναι και ανεπιθύμητοι στα χωριά μας» επισήμανε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο παραγωγός Πέλλας, Τάσος Κυραλίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Όπως μας είπε ο ίδιος, αγρότες της Πέλλας συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους οχήματα στον κόμβο του Μαυροβουνίου και ήδη κατευθύνονται στην Αριδαία, στο γραφείο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σηφάκη και στη συνέχεια θα επισκεφθούν τα Γιαννιτσά και συγκεκριμένα τα γραφεία της υφυπουργού Βιομηχανίας, Θοδώρας Τζάκρης και του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Καρασμάνη.

Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιούν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αγροτών σε όλη την Ελλάδα, ενώ την προσεχή Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί συνάντησή τους στην Αθήνα-αντιπροσωπείες και από τους 62 Συλλόγους που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία Αγροτών-, προκειμένου να καθοριστεί το νέο πλάνο κινητοποιήσεών τους, όπως τόνισε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών. Συμπλήρωσε δε ότι επί ευκαιρίας της καθόδου τους στην Αθήνα, γίνονται και οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να κλειστούν ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με το «όπλο παρά πόδα» οι αγρότες"

Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα υψώνει ο στρατός των Σκοπίων

Ο στρατός της ΠΓΔΜ άρχισε σήμερα την ανέγερση μεταλλικού φράκτη στα νότια σύνορα της χώρας με την Ελλάδα στο σημείο το οποίο διασχίζουν οι μετανάστες που κατευθύνονται προς τη δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με φωτογράφο του Reuters που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Στρατιώτες άρχισαν να τοποθετούν μεγάλους μεταλλικούς στύλους μέσα στο έδαφος και να ξεδιπλώνουν συρματόπλεγμα, υψώνοντας φράγμα παρόμοιο με αυτό που ύψωσε η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία προκειμένου να σταματήσει το κύμα των μεταναστών.

Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί περνούν ανεμπόδιστα μέσω των Βαλκανίων, οι οποίοι έφθασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης από την Τουρκία. Ωστόσο, η διέλευση απαγορεύεται για τους μετανάστες όλων των άλλων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από Ιρανούς, Πακιστανούς, Μαροκινούς και άλλους.

Την Πέμπτη εκατοντάδες Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί προσπάθησαν να «σπάσουν» τον φράχτη στην περιοχή της Ειδομένης και να εισέλθουν στο έδαφος της δεύτερης.

Οι μετανάστες ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Πρόκειται για κάποιους από τους 1.500 μετανάστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στη μεθοριακή ελληνική πόλη Ειδομένη και στο έδαφος της Πρώην Γιουσκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Πολλοί εκ των μεταναστών φώναζαν «θέλουμε να πάμε στη Γερμανία», ενώ κάποιοι που κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη, συνελήφθησαν γρήγορα από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα υψώνει ο στρατός των Σκοπίων"

Πυρετωδώς δουλεύουν τα εκχιονιστικά στην Ήπειρο

Πυρετωδώς δουλεύουν τα μηχανήματα εκχιονισμού από τη νύχτα σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου. Ειδικότερα, πυκνό χιόνι έπεσε στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, καταβάλλεται προσπάθεια σε συνεργασία και με τους δήμους να καθαρίσουν οι δρόμοι από το χιόνι, ώστε το οδόστρωμα να μην είναι επικίνδυνο για τους οδηγούς αλλά και για να μην υπάρξουν προβλήματα αποκλεισμού χωριών. Ωστόσο, από τις καταιγίδες των τελευταίων ημερών έχουν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρετωδώς δουλεύουν τα εκχιονιστικά στην Ήπειρο"

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Τουρκία να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία

Πιέσεις στην Τουρκία να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία ασκεί η Ουάσιγκτον, με στόχο να κλείσουν οι δρόμοι του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal», οι ΗΠΑ δεν έχουν υποδείξει συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών αλλά τόνισαν ότι στην περιοχή θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες μονάδες πεζικού και πυροβολικού.

«Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Φτάνει, μέχρι εδώ. Αυτά τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν» δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι μια «παγκόσμια απειλή» και όλοι οι μαχητές του περνούν μέσω Συρίας και Τουρκίας για να ταξιδέψουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Τουρκία έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών από τη Συρία αλλά και για να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη». «Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι αρκετό για να λυθούν τα προβλήματά μας και αυτό δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Τουρκίας» δήλωσε στην εφημερίδα Τούρκος αξιωματούχος.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων είναι μια κίνηση που πρέπει να κάνει από μόνη της η Άγκυρα –κάτι που έχει καταστεί σαφές μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

«Η Τουρκία πρέπει να επιταχύνουν το βήμα όσον αφορά αυτό το ζήτημα και δεν πρέπει να κοιτάνε προς εμάς [τις ΗΠΑ] για να τους βοηθήσουμε να ενισχύσουν τα σύνορά τους. Το Παρίσι είναι μια κλήση αφύπνισης, που δείχνει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν ελέγχουν» φέρεται να τόνισε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στην περιοχή

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, η Τουρκία ενίσχυσε σήμερα τα στρατεύματα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί με τη Ρωσία.

Το άρθρο αναφέρει ότι στην επαρχεία Gaziantep έφτασε ήδη ένα κομβόι στρατιωτικών φορτηγών και 20 τανκς. Την Παρασκευή στην ίδια περιοχή έφτασαν άλλα 20 τανκς.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ουάσιγκτον πιέζει την Τουρκία να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία"

Πρόσθετους φόρους ύψους 2,2 δισ. φέρνει το 2016

Με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2016 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες. Παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αυξηθεί σημαντικά (συνολικά 82,3 δισ. ευρώ και μόνο το 2015 10 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση, μέσω της φορολογίας, επιχειρεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων έχει φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήδη υπάρχει φόβος για μείωση της εισπραξιμότητας ακόμα και στους φόρους εισοδήματος και ακινήτων.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2016 θα είναι «τσουχτερά», καθώς μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα πληρώσουν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν 144,2 εκατ. ευρώ επιπλέον για τα εισοδήματα που εισπράττουν από τα ακίνητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου που θα ανέρχεται στο 100% των εισοδημάτων τους, ενώ οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με αυξημένο συντελεστή (29% από 26%).




Ακολουθούν οι νέοι φόροι για το 2016:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετά την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης και της δημιουργίας ξεχωριστής κλίμακας με συντελεστές 26% και 33%, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, η οποία αυξήθηκε για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς.

2. Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Οσοι ξεπεράσουν το φράγμα των 30.000 ευρώ φέτος, με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης το 2016 θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, λόγω της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον:

• Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ,
• Σε 4% από 2,1% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ,

• Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ,
• Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Ωστόσο, το 2016 θα γίνουν και άλλες αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Και αυτό διότι το 2016 θα πρέπει να ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ θα αλλάξουν και τα φορολογικά κλιμάκια. Από τις αλλαγές αυτές θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον ποσά ύψους 150 εκατ. ευρώ. Επίσης σχεδιάζεται η κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν εγγραφεί επιπλέον έσοδα ύψους 144,2 εκατ. ευρώ από τα εισοδήματα που προέρχονται από τη μίσθωση ακινήτων. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2016 και θα αφορούν τα μισθώματα που εισέπραξαν το 2015. Για τα εισοδήματα αυτά θα θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι.

4. Αγρότες. Στην υπέρμετρη φορολόγηση των αγροτών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55%, και μάλιστα αναδρομικά, οι αγρότες το νέο έτος θα διαπιστώσουν περαιτέρω αύξηση της φορολογίας. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%. Μάλιστα η κυβέρνηση αποφάσισε για τα αγροτικά εισοδήματα να προωθήσει νωρίτερα από το 2016 την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.

5. Επιχειρήσεις. Τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή. Συγκεκριμένα ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

6. Ανείσπρακτα ενοίκια. Παρά την ευνοϊκή ρύθμιση που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, αρκετοί θα αναγκασθούν να πληρώσουν φόρο. Και αυτό διότι, προκειμένου να απαλλαγούν από τον φόρο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε έξωση του ενοικιαστή κ.λπ. Ουδείς εκ των ιδιοκτητών δεν πρόκειται να διώξει κάποιον ενοικιαστή επειδή δεν πλήρωσε ένα ή δύο ενοίκια, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2015.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσθετους φόρους ύψους 2,2 δισ. φέρνει το 2016"

Βίντεο: Έτσι «πειράζουν» τα ταξίμετρα οι οδηγοί ταξί

Με ένα αποκαλυπτικό βίντεο η ΕΛ.ΑΣ δείχνει πως οι οδηγοί ταξί μεγιστοποιούν το κέρδος τους παρεμβαίνοντας στο ταξίμετρο και την ταμειακή μηχανή.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απεικονίζει πως οι οδηγοί διακόπτουν τη σύνδεση των ταξιμέτρων με τις ταμειακές μηχανές, με ειδική καλωδίωση, προκειμένου να μην εκδίδονται αποδείξεις.

Με αυτό τον τρόπο οι 10 οδηγοί που συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα έπειτα από ελέγχους προσπάθησαν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους ενώ ένα άλλος είχε τοποθετήσει ηλεκτρονική πλακέτα, με την οποία αύξανε πλασματικά το αναγραφόμενο στο ταξίμετρο χρηματικό ποσό.

Δείτε το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ:


Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Έτσι «πειράζουν» τα ταξίμετρα οι οδηγοί ταξί"

'Ενας φόρος κάθε μήνα έως το Δεκέμβριο του 2016

Περίπου κάθε τριάντα ημέρες οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν και ένα διαφορετικό φόρο. Αυτό θα γίνεται τουλάχιστον ώς τον Δεκέμβριο του 2016, αφού για λόγους αύξησης της εισπραξιμότητας το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να σπάσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2016 σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.

Κάθε μήνα λοιπόν, σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εισφέρουν τον φορολογικό οβολό τους.

Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, λήγει η προθεσμία για:

Την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
Την καταβολή της πρώτης δόσης από την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις (από το 80% στο 100%)
Την καταβολή της 2ης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Τον Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθούν:
Η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ
Τα τέλη κυκλοφορίας
Η δεύτερη δόση της αυξημένης προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις
Οι υποχρεώσεις του 2016

Τον Ιανουάριο: 4η δόση του ΕΝΦΙΑ

Τον Φεβρουάριο: 5η δόση του ΕΝΦΙΑ

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο: Ξεκινά η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει τον Απρίλιο.

Τον Μάιο: 1η δόση φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τέλους επιτηδεύματος.

Εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων για το 2016.

Τον Ιούνιο: 1η δόση του φόρου ακινήτων

Τον Ιούλιο: 2η δόση του φόρου εισοδήματος και 2η δόση του φόρου ακινήτων.

Τον Αύγουστο: 3η δόση φόρου ακινήτων

Τον Σεπτέμβριο: 3η δόση φόρου εισοδήματος, 4η δόση φόρου ακινήτων

Τον Οκτώβριο: 5η δόση φόρου ακινήτων

Τον Νοέμβριο: 6η δόση φόρου ακινήτων

Τον Δεκέμβριο: 7η δόση φόρου ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας


Πίνακας από την εφημερίδα «Τα Νέα»


Διαβάστε Περισσότερα » "'Ενας φόρος κάθε μήνα έως το Δεκέμβριο του 2016"

Προθεσμία ενός μήνα στην κυβέρνηση για το νέο Ασφαλιστικό

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση, για τον... χρόνο στον οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει (πριν ή μετά τις γιορτές) τα 13+3 νέα προαπαιτούμενα μέτρα, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση ενός δισ. ευρώ φέτος και στην έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου.

Με μια κατ’αρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους (αν και εφόσον δεν χαλάσει «στις λεπτομέρειες») ότι τα πιο δύσκολα μέτρα θα πάνε μετά τις γιορτές, η κυβέρνηση προσβλέπει ότι θα έχουν ξεκαθαρίσει έως τότε η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν θα έρθουν «καυτά» νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η νέα φορολογία εισοδήματος.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως οι θεσμοί θα δώσουν και «τεχνική βοήθεια» στην Αθήνα, με συναντήσεις και email, για να συγγράψει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας -σε συνέχεια δηλαδή όσων συνέβησαν και στο "παζάρι" για το νέο Μνημόνιο, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Το δεύτερο αυτό πακέτο προαπαιτούμενων που θα έρθει πριν τα Χριστούγεννα είναι θεωρητικά «ελαφρύτερο» από το πρώτο που ψηφίστηκε για τα δύο δισ. ευρώ, αλλά ο βαθμός δυσκολίας παραμένει υψηλός, δεδομένου ότι θα περιλαμβανει παρεμβάσεις, όπως ο σχεδιασμός του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο και την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ -ή άλλο ισοδύναμο μέτρο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η δεύτερη ομάδα προαπαιτουμένων που συμφωνήθηκε να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα, θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1. Διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων.

2. Αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).

3. Εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και καθοδική αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

4. Λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών Δ.Σ. και προέδρων στις τράπεζες.

5. Έκδοση εγκυκλίων και αποφάσεων για την εφαρμογή των αλλαγών στο Νόμο Κατσέλη.

6. Νόμος για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.

7. Υιοθέτηση δέκα επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.

8. Επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

9. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.

10. Χωροταξικός σχεδιασμός και δασικός νόμος.

11. Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα.

12. Ορισμός ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης που θα προετοιμάσει προτάσεις για τη λειτουργία και τη δομή νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

13. Νομοθέτηση του νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο.

Αν δεν αλλάξει κάτι, η κυβέρνηση κέρδισε πίστωση ενός μηνός για την υλοποίηση άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων, οι οποίες, παρότι προβλεπόταν αρχικά να ολοκληρωθούν φέτος, μετατέθηκαν για την πρώτη αξιολόγηση, που αναμένεται τον Ιανουάριο.

Τότε θα τεθούν επί τάπητος:

- οι επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό, συντάξεις, εργασιακά.

- η φορολογία των αγροτών και των ενοικίων, αλλα και η μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέσω της ενσωμάτωσής της στη φορολογική κλίμακα.

- το θέμα της πώλησης «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, που μετατέθηκε για την πρώτη αξιολόγηση, αφού πρώτα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο το πλαίσιο διαχείρισης των δανείων αυτών από τις «ειδικού σκοπού» εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προθεσμία ενός μήνα στην κυβέρνηση για το νέο Ασφαλιστικό"

Αυτόματες ρυθμίσεις σε όλα τα δάνεια

Αυτόματες ρυθμίσεις για όλα τα δάνεια, ανεξάρτητα αν εξυπηρετούνται ή όχι, φέρνει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ανάλογα με το είδος του δανείου, το υπόλοιπο της οφειλής και τη συνέπειά τους.

«Αυτόματες» ρυθμίσεις για όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια -στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά- ενήμερα και σε καθυστέρηση, φέρνει ο νέας γενιάς Κώδικας Δεοντολογίας που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας -που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας- θα «πατάει» πάνω σε ήδη δοκιμασμένα και αποτελεσματικά μοντέλα ρυθμίσεων (π.χ. το ιρλανδικό) και θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόματες ρυθμίσεις σε όλα τα δάνεια"

Εκτός λειτουργίας το Taxisnet το σαββατοκύριακο

Λόγω εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης των κεντρικών υπολογιστικών υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το σαββατοκύριακο δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στα portals του υπουργείου Οικονομικών www.gsis.gr και www.minfin.gr και κατά συνέπεια, δεν θα είναι διαθέσιμες και οι εφαρμογές του υπουργείου.

Οι εργασίες αποτελούν μέρος σημαντικών έργων αναβάθμισης και επέκτασης των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός λειτουργίας το Taxisnet το σαββατοκύριακο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news