facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ξεκινά πρόγραμμα επιδοτήσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ανοίγει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη δράση «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης», με την οποία πέφτει η αυλαία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-13.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από:

· τη Δευτέρα 23/11 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων

· την Τρίτη 8/12 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Η Πρόσκληση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη 12.700 εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται:

(α) σε Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 και

(β) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους.

Η δράση προβλέπει την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού) και την επιδότηση με 450 ευρώ μηνιαίως των καθαρών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του 2015, με δέσμευση των τελευταίων για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για ισόποσο χρονικό διάστημα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά πρόγραμμα επιδοτήσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις"

EWG: Εμπλοκή την τελευταία στιγμή με τη δόση

Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής υπήρξε σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το EWG. Παρότι υπήρξε «ευρεία συμφωνία επί της έκθεσης συμμόρφωσης που εκπόνησαν οι θεσμοί» ορισμένοι εκπρόσωποι υπουργείων εξέφρασαν αμφιβολίες για την εκπλήρωση ενός από τα προαπαιτούμενα και ζήτησαν περαιτέρω διευκρίνιση για τρία ακόμα.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει επιπλέον στοιχεία μέσα στο Σαββατοκύριακο και το EWG ενδέχεται να συνεδριάσει και πάλι μέσα στο Σαββατοκύριακο για να δώσει το πράσινο φως για τη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι υπουργείων που εξέφρασαν τις αμφιβολίες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραπέμψουν το ζήτημα στους υπουργούς που συνεδριάζουν έτσι κι αλλιώς τη Δευτέρα αν θεωρήσουν ότι και πάλι δεν τους καλύπτουν οι απαντήσεις.

Κοινοτικός αξιωματούχος έλεγε στο Real.gr ότι «ύπάρχει ευρεία συμφωνία, ωστόσο απομένει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες μέχρι αύριο νωρίς το απόγευμα».
Διαβάστε Περισσότερα » "EWG: Εμπλοκή την τελευταία στιγμή με τη δόση"

Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2016

Δεν άργησαν να σχολιάσουν... ποικιλοτρόπως τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2016, τον οποίον κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών στον πρόεδρο της Βουλής.

ΝΔ: Ο 1oς Κρατικός Προϋπολογισμός από Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι γεγονός
Για έναν «αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο Προϋπολογισμό, “πασπαλισμένο” με νότες μη ρεαλιστικής “αριστερής” αισιοδοξίας», κάνει λόγο η ΝΔ, η οποία σημειώνει:

«Τα μεγέθη του:
-Επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα και στην αύξηση του δημοσίου χρέους, σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και συνεχών περικοπών στα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών, αλλά αναδεικνύουν και την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
-Αποκαλύπτουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, με την επιβολή κυρίως νέων ή πρόσθετων φόρων, τα οποία στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία.
-Δείχνουν ότι το κόστος της διακυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα είναι μεγάλο για την Ελληνική οικονομία και οδυνηρό για τους πολίτες, ακόμη περισσότερο το 2016 σε σχέση με το 2015».

ΠΑΣΟΚ: Ο χειρότερος προϋπολογισμός των τελευταίων ετών
Έτσι χαρακτηρίζει τον Προϋπολογισμό του 2016 η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«Προβλέπει τους περισσότερους φόρους και τις μεγαλύτερες περικοπές, προκειμένου να επαναφέρει την δημοσιονομική ισορροπία, που ανέτρεψε η σημερινή Κυβέρνηση λόγω των τυχοδιωκτικών επιλογών της, δημιουργώντας νέα ελλείμματα το 2015.

Περιλαμβάνει δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, που αφορούν την προοπτική της ανάπτυξης και την εξέλιξη της ανεργίας, λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που δημιούργησε με τους πειραματισμούς της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οδηγώντας σε τέλμα και στασιμότητα την οικονομία».

Περαιτέρω κάνει λόγο για «πλήρη και αυταπόδεικτη διάψευση της "ελπίδας" που πουλούσε προεκλογικά και της "σκληρής διαπραγμάτευσης" που εμπορεύεται μετεκλογικά η Κυβέρνηση», όπως αυτή προκύπτει από την «επιστροφή στα ελλείμματα, την ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα 7,2 δις (1,541 δις το 2015 και 5,732 δις το 2016)».

«Το αχρείαστο αυτό κόστος των κυβερνητικών επιλογών καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική οικονομία, χωρίς δυστυχώς να ελπίζουν ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Το Ποτάμι: Φόροι, φόροι και ξανά φόροι
«Συνέχιση του αδιέξοδου δρόμου στον οποίο βαδίζει η κυβέρνηση δείχνει ο Προϋπολογισμός του 2016 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή», σχολιάζει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση ούτε ξέρει ούτε μπορεί. Με την ανικανότητα που δείχνει σε όλους τους τομείς, τίποτα καλό δεν περιμένουμε».

«Επιπλέον 3,2 δις ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω της αύξησης φορολογίας νομικών προσώπων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, αύξησης συντελεστών φορολόγησης ενοικίων, διατήρησης ΕΝΦΙΑ», επισημαίνει και συνεχίζει:

«Ενώ η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, περικοπή δαπανών, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ελάφρυνση των διοικητικών βαρών για επιχειρήσεις, αντιμετώπιση συμφερόντων, ο Προϋπολογισμός στηρίζεται άλλη μια φορά σε φορολογική επιδρομή».

«Η αρνητική εικόνα - συνεχίζει το Ποτάμι - δεν αναιρείται από το γεγονός ότι εξωγενείς παράγοντες και τυχαία γεγονότα, όπως το διεθνές θετικό οικονομικό κλίμα, η πτώση στις τιμές της ενέργειας και ο φόβος των πολιτών που τους οδήγησε στην κατανάλωση, άμβλυναν τις επιπτώσεις του καταστροφικού 7μηνου της πρώτης φοράς Αριστερά και η ύφεση θα είναι τελικά μικρότερη των μέχρι τώρα προβλέψεων (0% αντί για 2,3% και 0,7% αντί για 1,3% για το 2016)».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2016 "

Κομισιόν: Προβληματικό το σύστημα μεταφορών στην Ελλάδα

Προβληματικό είναι το σύστημα των μεταφορών στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του «πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών», στην οποία συγκρίνονται οι επιδόσεις των κρατών-μελών σε 29 κατηγορίες μεταφορών.

Η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Ιταλία καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις του πίνακα ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία που εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Δίνοντας έμφαση στους τομείς που απαιτούν κατά προτεραιότητα επενδύσεις και χάραξη πολιτικής, ο στόχος του πίνακα αποτελεσμάτων είναι να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τα εθνικά τους συστήματα.

Η ανάγνωση του πίνακα αποτελεσμάτων μπορεί να γίνει με βάση ένα από τα ακόλουθα θέματα:
Εσωτερική αγορά (περιλαμβάνονται δείκτες σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών, εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις σχετικά με παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου και το ποσοστό μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών της ΕΕ για τις μεταφορές).

Επενδύσεις και υποδομές (περιλαμβάνονται η ποιότητα των υποδομών για τους διάφορους τρόπους μεταφοράς και τα ποσοστά ολοκλήρωσης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Ενεργειακή Ένωση και καινοτομία (περιλαμβάνονται το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση καυσίμων, τα νέα οχήματα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα και ο χρόνος που αναλώνουν οι οδηγοί στην κυκλοφοριακή συμφόρηση).
Άνθρωποι (περιλαμβάνονται η οδική και η σιδηροδρομική ασφάλεια, οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα των μεταφορών και η ικανοποίηση των καταναλωτών με τους διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς).

Σύμφωνα, τέλος, με την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς «ο πίνακας αποτελεσμάτων του 2015 δείχνει πόσο δυναμικός είναι ο ευρωπαϊκός τομέας μεταφορών. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για παράδειγμα όσον αφορά την ποιότητα των υποδομών και το άνοιγμα των αγορών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Ο πίνακας αποτελεσμάτων επίσης δείχνει τι πρέπει ακόμη να γίνει, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τομέα των μεταφορών ή για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Προβληματικό το σύστημα μεταφορών στην Ελλάδα"

Με «προσωπική συνέντευξη» και μαγνητοφωνάκι θα επιλέγει διευθυντές Εκπαίδευσης ο Φίλης

Στελέχη εκπαίδευσης με κριτήριο την προσωπική συνέντευξη επαναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κριτήριο, μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, είχε αφαιρεθεί από τον προκάτοχό του, Αριστείδη Μπαλτά, ο κ. Φίλης το επαναφέρει σε σχέδιο νόμου που απέστειλε στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, για το οποίο οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών πρέπει να απαντήσουν έως την Τρίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται και «μαγνητόφωνο», για να διασφαλίζεται η διαφάνεια.

Το κριτήριο της συνέντευξης για την επιλογή των υποψηφίων των Διευθυντών Εκπαίδευσης θα έχει 15 μόρια, αποτελώντας στην ουσία το βασικό κριτήριο επιλογής και στη συνέχεια θα ακολουθούν κριτήρια, όπως η μόρφωση και η εμπειρία.

Τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα κρίνουν τους υποψηφίους θα αποτελούνται από τον περιφερειακό διευθυντή κάθε περιοχής (διορισμένο από την κυβέρνηση), ένα σύμβουλο και έναν καθηγητή πανεπιστημίου (διορισμένους από τον υπουργό Παιδείας) και δύο αιρετούς εκπροσώπους των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών.

Το κριτήριο, εκείνο της ψήφου των διευθυντών των σχολείων κάθε περιοχής που ισούται με 12 μόρια, ακυρώνεται, εάν δεν ψηφίσει το 65% του εκλεκτορικού σώματος.

Παράλληλα, δυνατότητα να προχωρήσουν με την υποψηφιότητά τους έχουν και όσοι δεν συγκεντρώνουν την αποδοχή των συναδέλφων τους. Όπως αναφέρεται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, «υποψήφιο στέλεχος, το οποίο δεν συγκεντρώνει κατά τη μυστική ψηφοφορία τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψήφων συμμετέχει στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής, χωρίς να προσμετράται στη συνολική του μοριοδότηση το ανωτέρω ποσοστό επί των 12 μορίων».

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται:

«Συνέντευξη

ββ) Με συνέντευξη των υποψηφίων από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής του άρθρου 16Α που προστίθεται με το παρόν, με 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

Για τη μοριοδότηση της συνέντευξης το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής συνεκτιμά και τα παρακάτω στοιχεία: Τα στοιχεία που ο υποψήφιος αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα, τα οποία αποδεικνύονται με τα απαραίτητα παραστατικά (αντίγραφα βεβαιώσεις κ.ά.) και τα οποία δεν έχουν μοριοδοτηθεί, όπως άλλες σπουδές, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση, οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχή σε αυτά με την ιδιότητα του εισηγητή, του μέλους της επιστημονικής ομάδας ή του επιμορφωτή, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πρωτοβουλίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, σχετική με την εκπαίδευση διοικητική ή καθοδηγητική εμπειρία, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις και αριστεία. Η εισαγωγική επιμόρφωση του υποψηφίου και οι δραστηριότητες (σεμινάρια, ημερίδες, επιμορφωτικές συναντήσεις κ.λ.π.) που αποτελούν υπηρεσιακές υποχρεώσεις δεν μοριοδοτούνται. Το συμβούλιο επιλογής δύναται να ζητήσει περαιτέρω στοιχεία και ιδίως πρακτικά συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων.

Το συμβούλιο επιλογής δύναται με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του διευθυντή εκπαίδευσης.

ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΟ

Η συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο τρόπος τήρησης των πρακτικών και κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία της συνέντευξης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με «προσωπική συνέντευξη» και μαγνητοφωνάκι θα επιλέγει διευθυντές Εκπαίδευσης ο Φίλης"

Το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει την ενισχυτική διδασκαλία

Επαναφέρει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την ενισχυτική διδασκαλία, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Νίκος Φίλης και η οποία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

Εξάλλου, στην ίδια τροπολογία καθορίζεται εκ νέου ο τρόπος επιλογής και τοποθέτησης διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη διαδικασία μοριοδότησης να προβλέπει και συνέντευξη των υποψηφίων, εκτός τη μυστικής ψηφοφορίας. Ακόμη, με την εν λόγω τροπολογία, ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου.

Ειδικότερα, με την τροπολογία του υπουργείου, επαναφέρεται η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο λύκειο (γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ), ενώ παράλληλα καθορίζεται το πλαίσιο με το οποίο παρέχεται η εκπαίδευση στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων, καθώς και η κατ’ ιδίαν διδασκαλία που παρέχεται σε κρατούμενους και στα τμήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο εγκεκριμένων Οργανισμών Θεραπείας (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ και ΨΝΘ).

Όλο αυτό το πλαίσιο, επονομαζόμενο από το υπουργείο «αντισταθμιστική εκπαίδευση», στοχεύει στην κάλυψη γνωστικών κενών και εμβάθυνση στη διδασκόμενη ύλη, ώστε οι μαθητές μπορούν να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα την υποχρεωτική εκπαίδευση, ή να βοηθηθούν στον αγώνα τους για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ώστε να υπάρξει μείωση της μαθητικής διαρροής.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στην αντισταθμιστική εκπαίδευση θα είναι από το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, αλλά και προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που θα προσληφθούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Επίσης, όπως τονίζει το υπουργείο, οι δαπάνες που θα προκύψουν, θα καλυφθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, όσον αφορά τον τρόπο επιλογής και τοποθέτησης διευθυντών εκπαίδευσης, με σχετικές διατάξεις στην τροπολογία, τροποποιείται η ισχύουσα νομοθεσία, προσθέτοντας, κυρίως, τη διαδικασία της προφορικής συνέντευξης. Σημειώνεται, ότι η θητεία των υπηρετούντων διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λήγει τον Δεκέμβριο 2015.

Για τις διατάξεις αυτές, που αφορούν το σύνολο κριτηρίων για την επιλογή των υποψηφίων (τυπικά προσόντα, ψηφοφορία, συνέντευξη), αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι αντιδράσεις των συλλογικών οργάνων δασκάλων και καθηγητών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ).

Ακόμη, στην τροπολογία ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, και, πιο συγκεκριμένα, αφορούν έργα του καταργηθέντα Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) που είχαν αναληφθεί την προγραμματική περίοδο 2007-13 του ΕΣΠΑ και υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο «βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει την ενισχυτική διδασκαλία"

Ε.Ε.: Ενισχύονται άμεσα οι έλεγχοι όλων των ταξιδιωτών στα εξωτερικά σύνορα

Την άμεση εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους Ευρωπαίους υπηκόους, αποφάσισαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν επίσης την ταχεία επανεξέταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές πηγές.

Μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, για να συντονίσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση μπροστά στην τρομοκρατική απειλή.

Τα κράτη-μέλη «δεσμεύονται να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται και στα άτομα που απολαύουν της ελευθερίας της μετακίνησης», σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δεν είχαν ακόμη υιοθετηθεί επισήμως στις 13.00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), αλλά για τα οποία υπάρχει συναίνεση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Μια παρόμοια απόφαση είχε ήδη ληφθεί τον Φεβρουάριο, όμως δεν είχε εφαρμοσθεί επαρκώς, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή. «Για να μπορέσουν να γίνουν αληθινά συστηματικοί οι έλεγχοι των πολιτών της Ε.Ε., όπως ζητεί η Γαλλία, πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κώδικας Σένγκεν» υπογράμμισε.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν έτσι να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να «προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».

Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών», αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου, σύμφωνα με πολλές πηγές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Ε.: Ενισχύονται άμεσα οι έλεγχοι όλων των ταξιδιωτών στα εξωτερικά σύνορα"

ΟΓΑ: Βοήθημα 1.000 ευρώ σε 1.500 πολύτεκνες αγρότισσες

Στην παροχή βοηθήματος 1.000 ευρώ σε πολύτεκνες αγρότισσες προχωρά ο ΟΓΑ. Η υποβολή των αιτήσεων από τις δικαιούχους του προγράμματος Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ΚΕΠ από 23.11.2015 έως 4.12.2015.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, ασφαλιστικά ενήμερες (ή ενταγμένες σε ρύθμιση καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης) ή αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχους του ΟΓΑ, που έχουν γεννήσει τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα πρέπει να είναι δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Στις 1.500 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες που έχουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα καταβληθεί χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ξεπεράσουν τις 1.500, θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση. Προτεραιότητα στην κλήρωση έχουν οι πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, οι οποίες δεν κληρώθηκαν στο πρόγραμμα του προηγούμενου έτους.

Για πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους, τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά καθώς και κάθε χρήσιμη και αναγκαία πληροφορία σχετικά με το ανωτέρω πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr (Προγράμματα Αγροτικής Εστίας) ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 213-1519233, 213-1519310 του Κλάδου Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΓΑ: Βοήθημα 1.000 ευρώ σε 1.500 πολύτεκνες αγρότισσες"

Πυρά Παναγούλη: Αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική η διαγραφή μου

Σε υψηλούς τόνους σχολιάζει το γεγονός της απομάκρυνσης του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στάθης Παναγούλης, με δήλωση που εξέδωσε.

Ο κ. Παναγούλης, που απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία, ουσιαστικά ανακοινώνει ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική έδρα, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσω τον αγώνα μου, μέσα και έξω από τη Βουλή...» και σημειώνει μεταξύ άλλων πως «είναι αυτονόητο, ότι θα στηρίξω νομοθετήματα (αν υπάρξουν) από την παρούσα κυβέρνηση στην κατεύθυνση των συμφερόντων του λαού μας».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παναγούλη "για τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ":

«O τρόπος διαγραφής μου είναι αντιδημοκρατικός, αντίθετος με την επιταγή του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία συνείδησης-ψήφου του βουλευτή, και αναρωτιέμαι αν λειτουργούν τα κομματικά όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ, ή μήπως έγινε και ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά αρχηγικό κόμμα και σήκωσε άλλο φλάμπουρο.

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να με διέγραψε, δυστυχώς όμως γι΄ αυτόν και την αυλή του στο Μαξίμου, δεν μπορεί να διαγράψει τους πολύχρονους αγώνες μου σε δύσκολους καιρούς όταν άλλοι απουσίαζαν.

Προσωπικά δεν έκανα τίποτα άλλο, παρά να υπερασπιστώ το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, διαγράφοντάς το δυστυχώς με τις πράξεις του.

Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω τον αγώνα μου, μέσα και έξω από τη Βουλή, υπερασπιζόμενος όλες εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών, οι οποίοι καθημερινά υφίστανται το μεθοδικό μαρτύριο της εξοντωτικής λιτότητας εις βάρος των πολλών, ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να πλουτίζουν ακόμη και εν μέσω κρίσης.

Είναι αυτονόητο, ότι θα στηρίξω νομοθετήματα (αν υπάρξουν) από την παρούσα κυβέρνηση στην κατεύθυνση των συμφερόντων του Λαού μας».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Παναγούλη: Αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική η διαγραφή μου"

Τη Δευτέρα πάει η έγκριση των 2+10 δισ ευρώ - Τι λέει η Κομισιόν

Τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται η τελική απόφαση για την εκταμίευση των 2+10 δισ ευρώ μετά και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου χθες απ' τη Βουλή. Αυτό αναφέρει κοινοτική πηγή, που σημειώνει ότι την τελική απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει το ΔΣ του ESM που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη συνεδρίαση του Euro Working Group σήμερα θα εξεταστούν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού ενώ η αξιολόγηση των μέτρων που ψηφίστηκαν χθες απ' την ελληνική Βουλή θα γίνει σε δεύτερη φάση. Και αυτό καθώς, όπως σημειώνει η πηγή, το Euro Working Group περιμένει πρώτα απ' τους Θεσμούς έκθεση με την οποία ουσιαστικά θα "πιστοποιείται" η συμβατότητα των μέτρων που ψηφίστηκαν χθες στην ελληνική γλώσσα με αυτά που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους Θεσμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι Θεσμοί έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ η Κομισιόν σήμερα μέσω ανακοίνωσης του εκπρόσωπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά καλωσόρισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με το υπόλοιπο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και τις μεταρρυθμίσεις στη τραπεζική διοίκηση. Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τη μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τα εξής:

«Η Επιτροπή καλωσορίζει την υιοθέτηση της νομοθεσίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το πακέτο περιλαμβάνει όχι μόνο τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα αλλά και κάποιες μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θεωρούμε σημαντικές για την τραπεζική ανακεφαλαίωση. Οι Θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης την αξιολόγηση τους και θα επιστρέψουν στο Euroworking Group έτσι ώστε να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.»

Στην ερώτηση του Newmoney.gr σχετικά με την μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο εκπρόσωπος Τύπου αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα από τη προηγούμενη δήλωση του.



newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα πάει η έγκριση των 2+10 δισ ευρώ - Τι λέει η Κομισιόν"

Ποιος δανειολήπτης θεωρείται συνεργάσιμος από τις τράπεζες

Κρίσιμο στοιχείο στη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών σε αδυναμία , μετά και τη νέα νομοθεσία, είναι ο χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη «ως συνεργάσιμου».

Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η ΤτΕ ένας δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος έναντι των δανειστών του όταν:

* παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας στους δανειστές ή όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό τους (πχ αριθμούς σταθερού, κινητού τηλεφώνου και τηλεομοιοτυπίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό συγγενικού ή φιλικού προσώπου ως αντικλήτου επικοινωνίας για κάθε περίπτωση που ο ίδιος δεν είναι διαθέσιμος,

* είναι διαθέσιμος εντός 15 εργάσιμων ημερών και με κάθε πρόσφορο τρόπο για επικοινωνία με τον δανειστή ή με όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό του και ανταποκρίνεται με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε κλήσεις και επιστολές του δανειστή ή όποιου ενεργεί νομίμως για λογαριασμό του, αυτοπροσώπως είτε δια του αντικλήτου του,

* προβαίνει αυτοπροσώπως είτε μέσω του αντικλήτου του, και εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση προς τον δανειστή ή όποιον ενεργεί για λογαριασμό του των πληροφοριών που θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση (πχ εκπλήρωση προϋποθέσεων για τη λήψη επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητα του, όπως κληρονομιά κλπ, απώλεια κυριότητας περιουσιακών στοιχείων, ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων, εξαγορά ασφαλιστικών προϊόντων, κέρδη οποιαδήποτε μορφής κλπ), και

* συναινεί σε διερεύνηση εναλλακτικής πρότασης αναδιάρθρωσης με τον δανειστή ή όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δεοντολογίας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος δανειολήπτης θεωρείται συνεργάσιμος από τις τράπεζες"

Σχολεία σε κοντέϊνερ επί 16 χρόνια [ΒΙΝΤΕΟ]

Εδώ και δύο ημέρες μαθητές και δάσκαλοι από το 21ο δημοτικό σχολείο Μενιδίου απέχουν από τα μαθήματα καθώς διαμαρτύρονται για τις εγκαταστάσεις του σχολείου, οι οποίες είναι λυόμενες αίθουσες.

Τα κοντέϊνερ στα οποία κάνουν μάθημα είχαν δημιουργηθεί μετά το σεισμό του 1999 λόγω καταστροφών που είχαν σημειωθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια, καθώς μια νεροποντή αρκεί για να αναστατώσει τα παιδιά, αφού μπαίνουν νερά από τη στέγη και τα πατώματα έχουν σαπίσει, ενώ υπάρχουν μόνο δύο τουαλέτες για 300 παιδιά.

Συγκεκριμένα, στις συγκεκριμένες συνθήκες κάνουν μάθημα τα Δημοτικά Σχολεία (18ο, 19ο, 21ο, 28ο), όπως το 9ο και το 4ο. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», τα τελευταία χρόνια, σε κάθε συνάντηση με τις Δημοτικές Αρχές της πόλης έθετε επιτακτικά την ανάγκη για το κτίσιμο σχολείων.

Ο διευθυντής του 21ου Δημοτικού αναφέρει πως το σχολείο είχε μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αλλά για άγνωστους λόγους βγήκε και τα έργα για τις καινούργιες εγκαταστάσεις δεν προχώρησαν ποτέ. Σημειώνεται ότι το οικόπεδο υπάρχει, τα σχέδια και οι άδειες είναι έτοιμα, εκείνο που χρειάζεται είναι η πρωτοβουλία να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δηλώνει ότι είναι όλοι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ένα σχολείο για τα παιδιά τους και δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία σε κοντέϊνερ επί 16 χρόνια [ΒΙΝΤΕΟ]"

Δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών προτείνει ο Αβραμόπουλος

Tη δημιουργία μια Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρότεινε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την άφιξή του στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε, μετά το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (European Counter Terrorism Centre) στη Europol που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, "αυτή είναι η στιγμή για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός. Να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών (European Ιntelligence Agency)", ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια.

"Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας με αλληλεγγύη και συμπόνια. Η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι μεγάλης σημασίας" ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε πως σήμερα αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως το PNR, οι έλεγχοι στα σύνορα, τα πυροβόλα όπλα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών προτείνει ο Αβραμόπουλος"

Αλεξιάδης: Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις σχολάζουσες κληρονομιές

«Στην Ελλάδα, η δημόσια περιουσία δεν ήταν αντικείμενο ενίσχυσης του κράτους και των πολιτών, αλλά αντικείμενο διαπλεκόμενων συμφερόντων, ανομίας, εκμετάλλευσης και καταπατήσεων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

Στην ερώτησή του ο κ. Δ. Καμμένος υποστηρίζει ότι «οι σχολάζουσες κληρονομιές αποτελούν ανεκμετάλλευτο πλούτο του κράτους εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και ανεπαρκειών του υφισταμένου νομικού πλαισίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την ενίσχυση του νομικού πλαισίου αλλά και των υπηρεσιών.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος, όταν ξέρω ότι δεν υπάρχει ο διοικητικός μηχανισμός για την άσκηση του ελέγχου» ανέφερε.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 11.000 υποθέσεις σχολαζουσών κληρονομιών οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα περισσότερα από 10 δισ. ευρώ και 15 δισ. σε σχολάζοντες τραπεζικούς λαγαριασμούς.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις σχολάζουσες κληρονομιές"

Οικογένεια Δούρου με εγγύηση του Δημοσίου...

Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό! Ή δεν είναι έτσι; Η οικογένεια Δούρου έχει κατορθώσει να κερδίζει τέσσερις και έναν μισθούς από το δημόσιο. Ποιος μίλησε για οικογενειοκρατία; Μεγάλα ερωτήματα για μία πρακτική που αν την είχε εφαρμόσει κάποιος της επάρατης δεξιάς θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες.

Μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας επέλεξαν, παρά τις κλειστές τράπεζες και την ζημιά που προκάλεσε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελληνική οικονομία, να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην Αριστερά. Το επιχείρημα που κυριαρχούσε ήταν ότι η Αριστερά έχει το “ηθικό πλεονέκτημα” έναντι των άλλων που κυβερνούν 40 χρόνια.

Ποιο όμως είναι το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα; Γιατί ακριβώς κατηγορούσαν τους άλλους; Για “ευνοιοκρατία”, “κομματικό κράτος”, “οικογενειοκρατία” κλπ.

Όμως μήπως το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψουν τα δικά τους ατοπήματα που τελικά είναι ίδια και χειρότερα;
Με όσα αποκαλύπτει σήμερα το liberal.gr προκύπτουν σκληρά ερωτήματα (κατ’ αρχήν ηθικού χαρακτήρα) για την κα Δούρου και τους συγγενείς της που καταλαμβάνουν καίριες θέσεις στο ευρύτερο κράτος...

- Eίναι γνωστό ότι ο σύντροφος της κ. Δούρου διορίστηκε από την κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Νόμιμο; Ασφαλώς. Ηθικό όμως;

- Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι ο αδερφός της κας Δούρου διορίστηκε από τον κ. Ξυδάκη ως υπάλληλος του Ελληνικού Φεστιβάλ με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ (δηλαδή αορίστου χρόνου). Ηθικό είναι; Aς απαντήσει ο ίδιος. 

- Και συνεχίζουμε. Εκτός από το φεστιβάλ, ο κ. Δούρος διορίζεται και ως μετακλητός υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού! Αλλά για να παίρνει δύο μισθούς, εκδίδεται υπουργική απόφαση που ορίζει ότι εκτός από τον μισθό που θα παίρνει στο υπουργείο Πολιτισμού θα λαμβάνει και το 50% του μισθού που έπαιρνε από το Ελληνικό Φεστιβάλ.

- Δηλαδή ο κ. Δούρος διορίζεται σε δύο θέσεις στο ίδιο υπουργείο λαμβάνοντας όχι έναν αλλά ενάμιση μισθό. Και για να παίρνει ενάμιση μισθό παρουσιάζεται ως ΙΔΑΧ, για να παρακαμφθούν οι περιορισμοί του Νόμου. Παρότι ο κ. Δούρος δεν είναι ΙΔΑΧ. Όπως και άλλοι δέκα εργαζόμενοι του Ελληνικού Φεστιβάλ, που εντούτοις καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχει σύμβαση ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, η οποία και ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τον περασμένο, μάλιστα, Οκτώβριο, το ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ ανανέωσε τις συμβάσεις και των δέκα εργαζομένων ορισμένου χρόνου, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Δούρος.

Ο κ. Δούρος μέχρι και σήμερα παρουσιάζεται ως συνεργάτης και του κ. Μπαλτά, διαδόχου του κ. Ξυδάκη. Όμως και εδώ προκύπτουν ερωτήματα. Βάσει νόμου, ο κ. Δούρος, ως μετακλητός υπάλληλος, θα έπρεπε να λύσει την εργασιακή του σχέση με το υπουργείο (αυτοδικαίως)  με την αποχώρηση του κ. Ξυδάκη. Έμεινε και με τον Μπαλτά. Χωρίς να έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια απόφαση πρόσληψής του. Όμως αν έχει εκδοθεί και δεν αναρτήθηκε, είναι παραβίαση της Διαύγειας. Αν δεν έχει εκδοθεί τότε πώς εργάζεται κατά παράβαση του νόμου ο κ. Δούρος και στο υπουργείο; Εκτός αν εργάζεται εις βάρος της κανονικής του εργασίας, αυτής στο Φεστιβάλ Αθηνών. Δηλαδή γι’ αυτήν για την οποία πληρώνεται από τους  Έλληνες φορολογούμενους!

- Προφανώς το βιοποριστικό πρόβλημα του κ. Δούρου ήταν τεράστιο. Διότι φαίνεται ότι δεν καλύφθηκε από τις έμμισθες θέσεις του στο Δημόσιο. Το έλλειμα αυτό έσπευσε να το καλύψει η ίδια η κα Δούρου, συνάπτοντας συμβάσεις με την σύντροφο παλαιότερα και νύφη της τώρα (σύζυγος του αδερφού της) στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, που ελέγχεται από την ίδια ως περιφερειάρχη. Νόμιμο είναι. Ηθικό όμως είναι;

Γιατί ακόμα και αν η κα Κασσιανή Δήμου, σύντροφος παλαιότερα και σύζυγος σήμερα του αδερφού της, διαθέτει τα τυπικά προσόντα γι' αυτή τη θέση, είναι βέβαιο ότι προκύπτουν ερωτήματα για την έμμισθη συνεργασία της με την αδερφή του συζύγου της... Την ώρα μάλιστα, που χιλιάδες δικηγόροι διαθέτουν αντίστοιχα ή και καλύτερα τυπικά προσόντα γι’ αυτή τη θέση.
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια. Οφείλει να φαίνεται και τίμια.

Γι’ αυτό και η κα Δούρου θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα για τις τέσσερις (συν μία) κρατικές θέσεις  που καταλαμβάνει μία και μόνον οικογένεια...

Αν συμβαδίζει να μας το πει να το ξέρουμε.
Αν δεν συμβαδίζει όμως τι θα πρέπει να κάνει;

Το Liberal απαντά στην οικογένεια Δούρου

Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την κα Δούρου που μετά από 19 ώρες επιβεβαιώνουν απολύτως το σημερινό δημοσίευμα του Liberal για τις εκλεκτικές σχέσεις της οικογένειας Δούρου με το Δημόσιο.

Με την ανακοίνωσή του το Υπουργείο πολιτισμού αποδέχεται ότι ο κ. Δούρος, διατηρεί ταυτόχρονα τις δύο θέσεις του ως υπάλληλος στο Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ και ως μετακλητός υπάλληλος των γραφείων των κ. Ξυδάκη κας Πλάκα και κ. Μπαλτά.

Όμως καλό θα ήταν στις απαντήσεις του το υπουργείο πολιτισμού να είναι πιο προσεκτικό. Διότι:
Ποτέ δεν είπαμε ότι ο κ. Δούρος παίρνει δύο μισθούς.
Είπαμε ότι παίρνει ενάμιση μισθό. Και δεν το είπαμε εμείς αλλά η υπουργική απόφαση του κ. Ξυδάκη με αριθμό πρωτοκόλλου Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ./ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΔΤΠ/Α1/80467/10074/9059/6266/24-3-2015.

Όπως και η αντίστοιχη απόφαση του κ. Μπαλτά με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠ.ΠΟ.Α./ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΔΤΠ/Α1/ 260464/32337/29114/22432/24- 9-2015 που αποκαλύπτουμε απόψε!

Ποτέ δεν είπαμε ότι ο κ. Δούρος διορίστηκε στο Φεστιβάλ ΑΕ από τον κ. Ξυδάκη, αλλά ότι μετά την υπουργική απόφαση του κ. Ξυδάκη αναφέρεται ως υπάλληλος του Φεστιβάλ με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. Μέχρι τότε ήταν υπάλληλος ορισμένου χρόνου, όπως επί της ουσίας είναι και σήμερα.

Αλλά δεν θα μπούμε στα παιχνίδια με τις λέξεις του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά στην ουσία. Και γι αυτό ζητάμε από το ΥΠ.ΠΟ πειστικές απαντήσεις:
- Ο κ. Δούρος λαμβάνει ή όχι τον μισθό του ως μετακλητός υπάλληλος του κ. Μπαλτά;
- Ο κ. Δούρος λαμβάνει ή όχι μαζί με τον μισθό του υπαλλήλου του Ελληνικού Φεστιβάλ και το 50% του μισθού του και ως μετακλητός υπάλληλος;
- Το Ελληνικό φεστιβάλ γιατί ανανέωσε πρόσφατα τη σύμβασή του ως υπαλλήλου ορισμένου χρόνου, αφού ο κ. Δούρος είναι υπάλληλος ΙΔΑΧ, δηλαδή υπάλληλος αορίστου χρόνου;
- Βάσει του Νόμου, υπάλληλος ορισμένου χρόνου δικαιούται να κατέχει και δεύτερη οργανική θέση στο Δημόσιο ή μήπως αυτό αποκλείεται;
- Ο κ. Δούρος αυτή τη στιγμή τυγχάνει ταυτόχρονα και παράλληλα υπάλληλος του Ελληνικού Φεστιβάλ και μετακλητός υπάλληλος του γραφείου του κ. Μπαλτά;

Σε ό,τι αφορά την κα Δούρου, δεν θα σχολιάσουμε την δήλωσή της ότι η νύφη της έπαψε πρόσφατα να εργάζεται με σύμβαση έργου στην Περφέρειά της.

Αρκεί η παραδοχή ότι εργαζόταν εκεί μέχρι πρόσφατα. Και ότι το κριτήριο συνεργασίας ή λύσης της συνεργασίας μαζί της δεν ήταν η αξιοσύνη, αλλά η όποια συγγενική σχέση.

Και επειδή είμαστε καλόπιστοι, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η κα Δούρου γνώριζε ότι η νύφη της (εκτός από την Περιφέρειά της) διατηρούσε συμβατική σχέση και με άλλους φορείς του δημοσίου. Ας το ερευνήσει σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι και εδώ θα είμαστε πάλι...

Τί απαντούν Περιφέρεια Αττικής και υπουργείο Πολιτισμού

Νωρίτερα, από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
"Όπως και σε άλλη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν, όταν επιχειρήθηκε η σπίλωση της Ρένας Δούρου, έτσι και σήμερα η μόνη απάντηση είναι: αξιοπρέπεια, διαφορετικό ήθος, νομιμότητα. Οι πολίτες γνωρίζουν το βίο όλων μας και είναι οι τελικοί κριτές".
Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε "απάντηση για ψευδή ανάρτηση ιστοσελίδας", υποστηρίζοντας ότι: 
"1. Ο κ. Παναγιώτης Δούρος δεν παίρνει δύο μισθούς από το Δημόσιο.
2. Ο κ. Παναγιώτης Δούρος διορίστηκε στις 24 Μαρτίου 2014 στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Ξυδάκη και εν συνεχεία διαδοχικά ως Διευθυντής της Αναπληρώτριας Υπουργού Πολιτισμού κας Λαμπράκη - Πλάκα και του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά. Όλες οι αποφάσεις διορισμού έχουν αναρτηθεί και δημοσιοποιηθεί στη Διαύγεια, όπως ευχερώς μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης και το οποίο παρέλειψε να κάνει ο συντάκτης του επίμαχου δημοσιεύματος.
3. Ο κ. Δούρος δε διορίστηκε στη Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ από τον κ. Ξυδάκη, όπως απολύτως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά προσελήφθη στην Ελληνικό Φεστιβάλ το 2005 (επί θητείας του και νυν Προέδρου κ. Λούκου) και υπηρετεί σε αυτή ανελλιπώς έως το χρόνο διορισμού του στη θέση Διευθυντή Γραφείου Υπουργού.
4. Το καθεστώς απασχόλησης του κ. Δούρου ως Διευθυντής Γραφείου Υπουργού, καθώς και οι αποδοχές του είναι οι κατά νόμο προβλεπόμενες και συμπίπτουν με το σύνηθες καθεστώς απασχόλησης και τις αποδοχές όλων των προηγούμενων Διευθυντών Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού.

Είναι προφανές ότι το συκοφαντικό δημοσίευμα επιχειρεί να πλήξει την αξιοπρέπεια και την τιμή του κ. Παναγιώτη Δούρου, με προφανή στόχο μικροπολιτικές επιδιώξεις και τη διασπορά ανακριβών πληροφοριών, με τελικό "αποδέκτη" την καταβαράθρωση της επαναπομείνασας αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών της χώρας".

Σκληρή ανακοίνωση από το Ποτάμι για Ρ. Δούρου: «Οικογένεια πλασμένη για το Δημόσιο»

Σκληρή ανακοίνωση, με αφορμή το ρεπορτάζ του liberal.gr για τους διορισμούς συγγενικών προσώπων της κ. Ρένας Δούρου στο Δημόσιο, εξέδωσε το Τμήμα Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ποταμιού.

«Ο ένας, ο σύντροφος της περιφερειάρχη Αττικής, τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στην ΕΥΔΑΠ. Ο δεύτερος, ο αδελφός της κυρίας Ρένας Δούρου, Πάνος φέρεται σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα να εισπράττει ενάμιση μισθό(!) ως απασχολούμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Φεστιβάλ Αθηνών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι και συνεχίζει:

«Στην κρατικοδίαιτη οικογένεια προστέθηκε και η σύζυγος του αδελφού, η οποία ως δικηγόρος άρχισε να αναλαμβάνει υποθέσεις του Περιφερειακού Ταμείου Αττικής.

Προφανώς πρόκειται για οικογένεια πλασμένη για το Δημόσιο, αφού τέσσερα μέλη της με αξιοκρατικά κριτήρια συμπεριλήφθηκαν σ' αυτό.

Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο του το μεγαλείο».

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικογένεια Δούρου με εγγύηση του Δημοσίου..."

Διώξεις για τα θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ

Διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα άσκησε η εισαγγελία Διαφθοράς για «θαλασσοδάνεια» εκατομμυρίων ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για άλλες «ύποπτες» δανειοδοτήσεις που εγκρίθηκαν, ζημιώνοντας την τράπεζα.

Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος 27 στελεχών της ΑΤΕ, ανάμεσα στους οποίους και οι πρώην διοικητές της τράπεζας Δημ. Μηλιάκος και Θεοδ. Πανταλάκης για δάνεια συνολικού ύψους περίπου 59 εκ. ευρώ τα οποία χορήγησαν στις εταιρείες «Χαράλαμπος Μίχας ΑΕΒΕ Κρεάτων», «Εκκοκκιστήρια Λιβαδειάς Μίχας ΑΕΒΕ» από την περιοχή της Λειβαδιάς.

Κατηγορούμενοι για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι οι τότε διοικητές της ΑΤΕ, τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών που ενέκριναν τα δάνεια, ο επιχειρηματίας Χαρ. Μίχας και τα μέλη των ΔΣ των δύο εταιρειών.

Η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου με αφορμή δημοσίευμα του Τύπου στο οποίο γινόταν λίγος για «σκανδαλώδη» δανειοδότηση. Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από τις εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αγγελική Τριανταφύλλου, συντάχθηκε πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το οποίο προέκυψε ότι η συνολική ζημιά που υπέστη η ΑΤΕ μόνο από τη συγκεκριμένη δανειοδότηση ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το χρονικό διάστημα από 2007 ως και 2011, η ΑΤΕ ενέκρινε, με επισφαλείς όρους τα δάνεια τα οποία δεν αποπληρώνονται, αν και γνώριζαν οι τότε διοικούντες την τράπεζα και τα μέλη των αρμοδίων επιτροπών, εκ των προτέρων τη δεινή οικονομική κατάσταση των δύο εταιρειών, ζημιώνοντας την τράπεζα, με ποσό περίπου 52 εκ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει το πόρισμα της ΤτΕ για τις συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις: «Η ΑΤΕ στη διετία 3/2008 - 3/2010 διεύρυνε σε σημαντικό βαθμό τους πιστοδοτικούς κινδύνους με την εταιρεία, παρά τα σοβαρά αρνητικά στοιχεία, που είχε στη διάθεσή της, η ύπαρξη των οποίων καθιστούσε επιβεβλημένη την ουσιαστική, τουλάχιστον τεκμηρίωση των εγκριτικών αποφάσεων. Εξίσου επιβεβλημένη ήταν και η λήψη δραστικότερων μέτρων, κατόπιν της μεταφοράς των εργασιών στη νέα εταιρεία του φορέα».

Το υπόλοιπο του οφειλόμενου κεφαλαίου του δανείου της εταιρείας, το οποίο συνιστά το εγκληματικό προϊόν (ζημία της ΑΤΕ), ανερχόταν, σύμφωνα με στοιχεία της 30/4/2015 της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ, σε 35.751.836,59, με την αξία των διασφαλίσεων να είναι 4.129.837,94 ευρώ.

Για τα «Εκκοκκιστήρια Λιβαδειάς Μίχας ΑΕΒΕ» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «συνολικά η ΑΤΕ ακολούθησε από τα τέλη του 2007 επεκτατική πιστοδοτική πολιτική “συμμετέχοντας” στους κινδύνους, που ανέλαβε ο φορέας, χωρίς να ενισχύσει αποτελεσματικά τις δικλίδες ελέγχου. Η απουσία ουσιαστικής παρακολούθησης των εξελίξεων, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες του Καταστήματος συνεργασίας, δεν επέτρεψαν την έγκαιρη αποκάλυψη της συναλλακτικής τακτικής του φορέα, που εν τέλει οδήγησε στην απώλεια των όποιων διασφαλιστικών περιθωρίων».

Το υπόλοιπο του οφειλόμενου κεφαλαίου του δανείου της εταιρείας, το οποίο συνιστά το εγκληματικό προϊόν, ανερχόταν, σύμφωνα με στοιχεία της 30/4/2015, σε 16.536.085,15 ευρώ, με την αξία των διασφαλίσεων να είναι 275.721,46 ευρώ.

Στα χέρια των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς βρίσκονται και άλλοι φάκελοι με προβληματικά δάνεια της ΑΤΕ για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Διώξεις για τα θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ"

ΚΕΔΕ: Κινητοποιήσεις, αν δεν αποδοθούν θεσμοθετημένοι πόροι

«Έμπρακτη ανταπόκριση», αναμένει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας από την κυβέρνηση, όσον αφορά την απόδοση θεσμοθετημένων πόρων.

Διαφορετικά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, την 1η Δεκεμβρίου, θα αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις

«Η διατύπωση καλών προθέσεων για την απόδοση των πόρων δεν μας αρκεί, αναμένουμε να υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση. Σε διαφορετική περίπτωση η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα αναγκαστεί να βάλει στο τραπέζι προτάσεις για τη δυναμική διεκδίκηση απόδοσης των πόρων».

Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρουσίου μιλώντας το πρωί στην ημερίδα του Προγράμματος Επιμόρφωσης Αιρετών που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης και συνδιοργανώνουν η ΚΕΔΕ, η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ενωσης, «η υστέρηση στην απόδοση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να στενεύουν όλο και περισσότερο τα περιθώρια απόδοσής τους μέχρι το τέλος του έτους».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκπόνησης ενός νέου προγράμματος για την απόδοση των νομοθετημένων πόρων, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση λαμβάνει από το «πράσινο» ταμείο μόλις το 2,5% των εσόδων, ενώ θα έπρεπε να εισπράττει το 10%.

Επίσης χαρακτήρισε ως «προβληματική» την κατάσταση και σε επίπεδο δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από όπου οι δήμοι δανείζονται με υψηλό επιτόκιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Κινητοποιήσεις, αν δεν αποδοθούν θεσμοθετημένοι πόροι"

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση [ΒΙΝΤΕΟ]

Την ανάγκη να υπάρξει «μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ζήτησε δε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Εκείνος από την πλευρά του τόνισε ότι αυτό είναι δεδομένο και πηγάζει από το ρόλο του ενώ δήλωσε βέβαιος ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα - ασφαλιστικό - παιδεία - πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατέκρινε μάλιστα τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες τώρα κάθονται στη γαλαρία και κάνουν κριτική σε αυτούς που προσπαθούν να το ανεβάσουν ξανά».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος πλέον είναι να ανακτήσουμε τη χαμένη κυριαρχία της πατρίδας «μετά από αυτήν την πολύχρονη οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια με αποφασιστικότητα για τον τόπο σε αυτές τις τελευταίες δύσκολες στροφές, τις ανηφορικές», πρόσθεσε και εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Θα μπορέσουμε να περάσουμε τη δύσκολη ανηφόρα και να φθάσουμε σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο».

O Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί «πλάι στους ανθρώπους που περνούν δύσκολα» και να προστέψει το εισόδημά τους, ενώ αναφορικά με το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, είπε ότι κύριο μέλημα ήταν η προστασία των αδύναμων. «Είμαι ευτυχής να πω ότι προστατεύτηκε το 60% δηλαδή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν δάνειο άρα προστατεύεται η λαϊκή κατοικία και ταυτόχρονα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια» πρόσθεσε.



Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι στις κρίσιμες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου που είναι να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα κρίσιμα θέματα. «Επειδή στο παρελθόν διδαχθήκαμε πολλά από διχασμούς οι οποίοι όχι μόνον δεν ωφέλησαν, αλλά έβλαψαν τον Τόπο, τούτη την στιγμή, σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και σ’ αυτό η δική μου συμβολή είναι επιβεβλημένη κατά τον ρόλο μου», υπογράμμισε.

«Στα μεγάλα θέματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Επειδή διάφορα ακούγονται, είναι σαφές ότι οι θέσεις μας πάνω στα ζητήματα που σχετίζονται με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων είναι δεδομένες και δεν αλλάζουν, όχι γιατί αυτό είναι μία εμμονή μας, αλλά γιατί οι θέσεις αυτές στηρίζονται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «οι θέσεις μας είναι γνωστές και εκπορεύονται όχι μόνο από τη δική μας βούληση αλλά και από την ευρωπαϊκή», καθώς, όπως ανέφερε, «οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα αυτό εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό της Τουρκίας έναντι του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τεράστιο κομμάτι του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο σεβασμός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ρωσία: «Παράθυρο» τροποποίησης του εμπάργκο των ελληνικών προϊόντων

Aνάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προιόντων για τα οποία η ρωσική κυβέρνηση έχει επιβάλλει εμπάργκο και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος τουλάχιστον για κάποια ελληνικά προϊόντα.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, ότι κάποια στιγμή το εμπάργκο θα τελειώσει, και είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρωσικών υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι σύντομα η Ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί Ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες, είτε από αμιγώς Ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα και τη δημιουργία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, κοινής Ομάδας Εργασίας. Μάλιστα, οι πρώτες επαφές θα πραγματοποιηθούν από την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της Διυπουργικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας.

Επίσης, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση του «έτους Ελλάδας στη Ρωσία» και του «έτους Ρωσίας στην Ελλάδα», που έχει κηρυχθεί το 2016, για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Στην καταληκτική τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, είναι ήδη απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργηθεί σε μια πιθανή τροποποίηση του καταλόγου των υπό περιορισμό προϊόντων, αλλά και για την άμεση αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σήμερα σε περιορισμούς.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ

Θέματα που αφορούν σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους οποίους έχει εκδηλωθεί ρωσικό ενδιαφέρον, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα, με τον αναπληρωτή πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Επίσης, συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση σε τομείς υποδομών, τουρισμού και ενέργειας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, αποβλέποντας στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αποφάσισε τη λήψη και δεύτερης ανεξάρτητης αποτίμησης καταρχήν για όλες τις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης συμμετοχών του (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ).

Κοινοτική συνδρομή για αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου

Εξάλλου, τέσσερις συμφωνίες επιχορήγησης (Grant Agreements), με συνολικό ποσό 500,2 εκατ. ευρώ, για έργα αναβάθμισης υποδομών μεταφορών, μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), υπέγραψαν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της «Innovation and Networks Executive Agency» (ΙΝΕΑ).Τα τέσσερα έργα για τα οποία υπεγράφησαν οι συμφωνίες επιχορήγησης, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 725,7 εκατ. ευρώ και αφορούν στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:

-Ολοκλήρωση της νέας διπλής, ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός, 106 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 430,3 εκατ. ευρώ.

-Κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Πατρών, προϋπολογισμού 290,6 εκατ. ευρώ.

-Μελέτες αναβάθμισης της υποδομής στα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.
-Νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αμφίπολη - Νέα Καρβάλη (φάση μελετών), προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κοινοτική συνδρομή για τα τέσσερα έργα μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» είναι πέραν των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα έργα έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε συνέχεια της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων μεταφορών για χρηματοδότηση από το μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», γνωστού ως CEF (Connecting EuropeFacility), η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2014. Οι σχετικές προτάσεις υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2015.

Τις συμφωνίες επιχορήγησης υπέγραψαν πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης με τον Διευθυντή της INEA, Ντιρκ Μπέκερς, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όπως σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του: οι αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες, συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διασφάλιση πρόσθετων πόρων για τη χώρα από το μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», στο πλαίσιο νέων προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού η Επιτροπή προάγει την στοχευμένη επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποδομές μεταφορών με κύριο στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την άρση της απομόνωσης, τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ο διευθυντής της INEA, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τη φάση υλοποίησης αυτών των ελληνικών έργων, τα οποία έχουν υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Η INEA θα διασφαλίσει ότι για τα επόμενα έτη, θα υπάρξει έγκαιρη και εντός του προϋπολογισμού πρόοδος, με στενή παρακολούθηση κάθε έργου, έτσι ώστε να υλοποιούμε τις βελτιώσεις αυτών των υποδομών ζωτικής σημασίας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: «Παράθυρο» τροποποίησης του εμπάργκο των ελληνικών προϊόντων"

Οι Γερμανοί Πράσινοι «σέρνουν» τον Σόιμπλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το προσωρινό Grexit

Για «παράκαμψη του γερμανικού Κοινοβουλίου» κατηγορούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βουλευτές των Πράσινων εξαιτίας της πρότασής του για «προσωρινό Grexit». Κατέθεσαν προσφυγή σε βάρος του στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Οι βουλευτές έμαθαν για τα σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τον Τύπο, ενώ η κυβέρνηση αρνείτο για μέρες να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά μας» αναφέρει ο εκπρόσωπος των Πράσινων για την ευρωπαϊκή πολιτική, Μανουέλ Σάρατσιν.

«Οι βουλευτές δεν είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε αυτήν τη συζήτηση - και μάλιστα σε μια κατάσταση κρίσης, όπου διακυβευόταν το μέλλον της Ευρώπης» προσθέτει.

Ο Σάρατσιν και ο εκπρόσωπος του κόμματος για τα δημοσιονομικά Σβεν - Κρίστιαν Κίντλερ, οι οποίοι έχουν καταθέσει την προσφυγή, κατηγορούν τον Γερμανό για «αλαζονική συμπεριφορά» έναντι του Κοινοβουλίου, όχι τόσο για το περιεχόμενο της πρότασης, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε, όπως ορίζει το Σύνταγμα εγκαίρως, τη Βουλή για ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Γερμανοί Πράσινοι «σέρνουν» τον Σόιμπλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το προσωρινό Grexit"

Προϋπολογισμός «ήπιας ύφεσης» με μέτρα 3,9 δισ. ευρώ

Στη Βουλή κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2018. Hπιότερη ύφεση προβλέπεται για φέτος και του χρόνου, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθεροί. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Και στα δυο κείμενα έχουν αναθεωρηθεί - σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού - οι προβλέψεις για την οικονομία.

Η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις με την ψήφισή του, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2015 η ύφεση της οικονομίας θα είναι «ήπια» και δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι τους καλοκαιρινές μήνες υποχώρησε μόλις κατά 0,5%, παρά τα capital controls. Για το 2016 οι τελευταίες προβλέψεις είναι ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περί το 1,2%.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που αναφέρονταν στο προσχέδιο δεν αλλάζουν και άρα παραμένει η εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ το 2016.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να στηρίζεται στις τελευταίες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, και αυτές είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,4% εφέτος, 1,2% το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% το 2017.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 1,6 δισ. ευρώ από έσοδα και 2,3 δισ. από δαπάνες.

Στο σκέλος των δαπανών το κύριο βάρος πέφτει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση από όπου αναμένεται περικοπή δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ ενώ τα παραπάνω 400 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από επιμέρους περικοπές αμυντικών δαπανών αλλά και κοινωνικών επιδομάτων που θα ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Στα έσοδα, τα μισά επιπλέον έσοδα (800 εκ. ευρώ) θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο του έτους αλλά και την εφαρμογή μέτρων όπως η επιπλέον φορολόγηση επιχειρήσεων και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αλλαγή του μισθολογίου για το δημόσιο, ο νέος κανονισμός για τις προαγωγές αλλά και η νέας μορφής κινητικότητα θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό με μια οριακή εξοικονόμηση 16 εκ. ευρώ για το 2016 .

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός «ήπιας ύφεσης» με μέτρα 3,9 δισ. ευρώ"

Νικολόπουλος: Ερχονται κι άλλες αποχωρήσεις

Αποφασισμένος να μην παραδώσει την βουλευτική του έδρα εμφανίστηκε σήμερα ο βουλευτής ο Νίκος Νικολόπουλος, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και νέες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής που δεν ψήφισε χθες το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε πως προεκλογικά τα κόμματα που στηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση δεν είχαν υποσχεθεί αυτά που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή και πρόσθεσε αναφερόμενος στο θέμα της παράδοσης της βουλευτικής έδρας:

«Θα είχε δίκιο ο Πάνος αν είχαμε εκλεγεί με αυτό το πρόγραμμα τότε ναι θα έπρεπε να παραδώσω την έδρα μου. Όμως εμείς ο Πάνος με τους ΑΝΕΛ κι εγώ με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εκλεγήκαμε υποσχόμενοι την προστασία της α' κατοικίας και την ενίσχυση των αδυνάτων. Αυτά δεν τα κάναμε», δήλωσε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Αντ1.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ούτε ο Πάνος Καμμένος όταν παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, παρέδωσε την έδρα του στη Βουλή. Ο ίδιος υπογράμμισε με νόημα πως θα παραμείνει στη Βουλή «ως τρίτος και ανεξάρτητος κυβερνητικός εταίρος, που θα στηρίζει κάθε τι καλό και αναγκαίο. Δεν μας το ζήτησε κανείς αλλά κι εμείς δεν ζητάμε τίποτα».

Μιλώντας επίσης στον ρ/σ «Βήμα fm» προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και νέες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Νικολόπουλος είπε πως εάν η ΝΔ επιθυμεί να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση για να εφαρμόσει το μνημόνιο δεν πρόκειται να συνεργαστεί. Λίγη ώρα αργότερα με ανάρτησή του στο twitter ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε για τα σενάρια επιστροφής: «Με εμένα πρόεδρο της ΝΔ αυτό αποκλείεται».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολόπουλος: Ερχονται κι άλλες αποχωρήσεις"

«Ασφυξία» στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη

«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από χθες, περίπου 200 Ιρανοί βρίσκονται μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή διέλευσης προσφύγων.

Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατη Αρμοστεία, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

«Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ. Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

Παράλληλα, εκσκαπτικά μηχανήματα του Στρατού της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπό σχεδίαση αυτός φράχτης, θα απλώνεται σε πρώτη φάση, εφόσον κατασκευαστεί, από τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής έως την όχθη του ποταμού Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ (το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εθνικής άμυνας της ΠΓΔΜ) που συνεδρίασε στις 14 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέθεσε στον Στρατό να ξεκινήσει τις εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους σε σημεία των συνόρων με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης φράχτη, σε περίπτωση που βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη Σερβία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ σχετικά με το προσφυγικό.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας αυτής του κ.Τουσκ θα είναι το Βελιγράδι όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την Κυριακή ο κ.Τουσκ θα έχει συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως ανέφερε πηγή της Ε.Ε στα Σκόπια, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ.Τουσκ στις τρεις αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου “βαλκανικού διαδρόμου”.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ασφυξία» στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη"

Γολγοθάς για τους καταναλωτές η πληρωμή της ΔΕΗ

Στη χειρότερη θέση μεταξύ των 28 μελών της ΕΕ κατατάσσονται οι Έλληνες ως προς τη δυνατότητα να πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Επίσης είμαστε από τους πλέον δύσπιστους για το κατά πόσο τα τιμολόγια ηλεκτρικού είναι ισορροπημένα και σωστά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της έκθεσης του αρμόδιου επίτροπου Μάρος Σέφκοβιτς για την Ενεργειακή Ενωση.

Επιβεβαιώνουν δε ακόμη μια φορά τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών απέναντι στο κράτος και σε ό,τι αυτό ελέγχει.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα της έρευνας που εξετάζει το με πόση ευκολία οι καταναλωτές μπορούν και πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, οι Έλληνες εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις. Περίπου 3 στους 10 δηλώνουν ότι, είτε δεν πληρώνουν καθόλου, είτε δεν μπορούν πάντα να εξοφλούν τους λογαριασμούς στην ώρα τους.

Περίπου 4 στους 10 ανησυχούν για το κατά πόσο θα μπορέσουν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους, αλλά τελικά τα καταφέρνουν, ενώ μόνο 3 στους 10 πληρώνουν χωρίς άγχος.

Οι μόνες χώρες που πλησιάζουν τα αρνητικά σκορ της Ελλάδας είναι η Ρουμανία και η Ουγγαρία, με 2 στους 10 να μην πληρώνουν ή να μην πληρώνουν στην ώρα τους, αλλά και με 5 και 6 στους 10 να πληρώνουν κανονικά, ενώ ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία, που είναι από τις φτωχότερες χώρες, και στη Λετονία, τα ποσοστά αυτών που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους είναι 44% και 70% αντίστοιχα.

Στις χώρες που οι καταναλωτές τους εμφανίζουν οικονομική αδυναμία να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, η ίδια έρευνα καταγράφει και το φαινόμενο να επικρατεί έλλειψη εμπιστοσύνης για το κατά πόσο η ηλεκτρική εταιρεία τούς προσφέρει δικαιολογημένες και ισορροπημένες τιμές.

Το δεύτερο (χειρότερο) σκορ και σε αυτό το ερώτημα το έχουν οι Έλληνες, με 5 στους 10 να θεωρούν ότι οι τιμές δεν είναι οι σωστές και μόνο 1 στους 10 να είναι βέβαιος για το αντίθετο. Τη χειρότερη θέση στους 28 την κρατάει και εδώ η Βουλγαρία, με πάνω από 6 στους 10 να μην εμπιστεύονται τους προμηθευτές τους.

Στον αντίποδα βρίσκονται καταναλωτές χωρών όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι σε ποσοστά μεταξύ 6 και 12% δεν συμφωνούν ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού είναι δικαιολογημένα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γολγοθάς για τους καταναλωτές η πληρωμή της ΔΕΗ"

Εθνική Σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι δανειστές

Το ασφαλιστικό πρέπει να κλείσει εντός της πρώτης αξιολόγησης, ενώ το σύνολο των μέτρων που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1% του ΑΕΠ, κατά κύριο λόγο περικοπές συντάξεων, πρέπει να εγγραφούν εγκαίρως στον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών, που άνοιξε και τον επόμενο, δύσκολο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Αν και η ελληνική πλευρά φαίνεται να ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου, καθώς ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το τελικό σχέδιο μεταρρύθμισης, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες που απαιτούνται, κυρίως σε σχέση με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων (για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους), το ασφαλιστικό εισήλθε στην πλέον κρίσιμη φάση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση φαίνεται πως «κλείδωσε» το οργανωτικό σχήμα, με τη δημιουργία ενός ταμείου με ξεχωριστές διευθύνσεις ή λογαριασμούς επικούρησης και εφάπαξ, ενώ αντιδράσεις εξέφρασαν οι θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα της εθνικής σύνταξης, καθώς επιμένουν στην καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων.

Ενστάσεις κυρίως από το ΔΝΤ εκφράστηκαν και για το θέμα της αύξησης των εισφορών, παρότι η κυβέρνηση επιμένει πως μια έστω πρόσκαιρη αύξηση θα δώσει ανάσα στα έσοδα των ταμείων και θα οδηγήσει σε σημαντικά μικρότερες μειώσεις συντάξεων. Άλλωστε, μετά και τη χθεσινή επεισοδιακή, αλλά και αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ψηφοφορία στη Βουλή, στο Μαξίμου έχει καταστεί ξεκάθαρο πως ένα «σκληρό» ασφαλιστικό δεν μπορεί να περάσει.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, ότι δεν μπορούν να γίνουν περικοπές συντάξεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κάτι με το οποίο δεν φαίνεται να διαφωνούν οι δανειστές. Αυτό βέβαια που ζητούν είναι «αριθμούς», τους οποίους το υπουργείο δεν εμφανίστηκε έτοιμο να παρουσιάσει. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση βάσει της οποίας θα γίνει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ήδη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για την ερχόμενη Τρίτη, όπου όπως όλα δείχνουν, θα καταγραφεί και πιθανότατα να καθαρογραφεί η τελική κυβερνητική πρόταση.

Τα «κλειδιά»

Κατά τη χθεσινή συνάντηση και παρότι στην πράξη οι δύο πλευρές δεν μπήκαν στην ουσία της διαπραγμάτευσης, τρία ήταν τα σημεία που στάθηκαν περισσότερο οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο εμφανίστηκε δυσαρεστημένο από την καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των προτάσεων και κατά συνέπεια στην ποσοστικοποίηση των μέτρων και την επίδρασή τους στον στόχο για περικοπές της τάξης των 900 εκατ. ευρώ εντός του 2016. Η ελληνική πλευρά ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου που δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι θεσμοί, τουλάχιστον η πλειοψηφία τους, δεν αντέδρασαν στην αναφορά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για πρόσκαιρη αύξηση των εισφορών, με στόχο τον περιορισμό των περικοπών στις συντάξεις. Οι οριστικές αποφάσεις πάντως θα πρέπει να περιληφθούν, εντός του επόμενου διαστήματος, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Στο τραπέζι τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το θέμα της Εθνικής Σύνταξης για το οποίο μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις καθώς οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στη θέση τους για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μην αυξηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και να μην αλλοιωθεί η ανταποδοτικότητα στη σχέση εισφορών και παροχών.

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε και για τον οριστικό αριθμό των Ταμείων που θα προκύψει μέσα από την προωθούμενη ενοποίηση, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τις θέσεις της για τη δημιουργία ενός υπερ-ταμείου στο οποίο θα ενταχθεί ως ξεχωριστός λογαριασμός η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

Δεν αποκλείεται, για λειτουργικούς λόγους και χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία των ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους, να διαμορφωθούν τελικά τρία ταμεία, ένα κύριας ασφάλισης, ένα επικουρικής κι ένα εφάπαξ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνική Σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι δανειστές"

Προσφυγικό: Καταγγελίες στη Λέσβο για δράση ΜΚΟ χωρίς πιστοποίηση

Για διαμόρφωση μιας επικίνδυνης κατάστασης στην υγειονομική κάλυψη των μεταναστών και των προσφύγων από πολλές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έφτασαν στο νησί και λειτουργούν χωρίς καμία απολύτως πιστοποίηση, κάνουν λόγο υγειονομικοί φορείς της Λέσβου και εθελοντές.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις λειτουργούν ανεξέλεγκτα κυρίως στη βόρεια Λέσβο από τον Μόλυβο και την Εφταλού μέχρι τη Συκαμνιά, απαγορεύοντας ακόμα και την πρόσβαση στις ακτές σε πιστοποιημένους φορείς ή λειτουργώντας αυτοσχέδια ιατρεία που δε παρέχουν απολύτως καμία ουσιαστική υπηρεσία.

«Απαγορεύουν την πρόσβαση στις παραλίες, δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης, γίνονται επικίνδυνοι αφού όταν βγαίνει η βάρκα αντί να περιθάλψουν και να ζεστάνουν τα μωρά, φωτογραφίζονται και αγνοούν βασικούς κανόνες περίθαλψης. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη και εγώ θα πάω στον εισαγγελέα και ζητώ τη συνδρομή του ιατρικού κόσμου του νησιού».

Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η γνωστή για την προσφορά της σε όλη την Ελλάδα διασώστρια Ζωή Λειβαδίτου.

Ανάλογη είναι και η άποψη του προέδρου του ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτη Προβέντζα, ο οποίος, μιλώντας επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, υποστήριξε:

«Ο ιατρικός σύλλογος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την πιστοποίηση όλων των γιατρών και των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα και μέχρι σήμερα παρά τις εκκλήσεις μας, μόνο οι γιατροί του κόσμου έχουν πιστοποιηθεί για τα μέλη που δραστηριοποιούνται στο νησί», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, οποίος συνέχισε λέγοντας:

«Τους καλέσαμε δύο φορές και τους ζητήσαμε να έρθουν στον ιατρικό σύλλογο να πιστοποιηθούν ότι είναι γιατροί και να ξέρουμε που μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε όταν χρειαστεί ανάγκη. Έφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν ένα σχεδιάγραμμα στον διοικητή του νοσοκομείου στο οποίο χώριζαν με τσιφλίκια τις παραλίες και τις περιοχές ευθύνης τους».

«Έχουμε δεχθεί καταγγελίες ότι δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα οργανώσεις που τα μέλη τους δεν είναι καν γιατροί και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ακόμα και συνάδελφοι γιατροί στο νοσοκομείο καταγγέλλουν για παρεμβάσεις μέσα στο νοσοκομείο, συνοδών προσφύγων που δηλώνουν γιατροί και παρεμβαίνουν στο έργο μας» κατέληξε συνηγορώντας στην πρόσκληση της Ζωής Λειβαδίτου για προσφυγή στον εισαγγελέα», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη αποστολή από την Ένωση Γιατρών Αχαΐας στη Λέσβο όπου προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες τους στο ΠΕΔΥ, στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια και όπου αλλού υπήρχε ανάγκη.

Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και «στις πολλές από τις παχυλά χρηματοδοτούμενες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται χωρίς να δίνουν λογαριασμό ποιες ανάγκες καλύπτουν και πού πάνε τα χρήματα των χορηγιών και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν».

Μιλώντας, δε, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας Τάσος Γιακουμής τόνισε:

«Το νησί έπρεπε από την αρχή να αντιμετωπιστεί σαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα υγειονομικής θωράκισής του, λόγω προσφυγικού. Αυτή την κατάσταση ήρθαν να καλύψουν και οι ΜΚΟ που κάποιες από αυτές καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, αλλά δημιουργούνται και αυτά τα φαινόμενα».

Γεγονός είναι, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το νησί είναι ανοχύρωτο υγειονομικά, όχι μόνο για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω προσφυγικού, αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό αφού το προσωπικό είναι μειωμένο κατά 30% με απληρωτες υπερωρίες.

Το ΕΚΑΒ έχει φτάσει στα όριά του και η παρουσία των υγειονομικών οργανώσεων στο νησί θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν υπήρχε συντονισμός και έλεγχος της δράσης τους.

Η παρουσία αρκετών από αυτές τις οργανώσεις λειτούργησε θετικά στην αντιμετώπιση ζητημάτων για τα οποία το νησί και οι εθελοντές αφέθηκαν στην τύχη τους, ωστόσο αν η δράση τέτοιων οργανώσεων καταντά επικίνδυνη, η πολιτεία πρέπει να απαντήσει.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: Καταγγελίες στη Λέσβο για δράση ΜΚΟ χωρίς πιστοποίηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news