facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Διαγράφηκαν ο Ν.Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) και ο Στ.Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ)

Ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Στάθης Παναγούλη διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, μετά τη στάση που κράτησαν στη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου (πέρασε με 153 ναι) με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα, που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ. Ο κ. Νικολόπουλος ψήφισε «όχι», ενώ ο Στ.Παναγούλης επέλεξε να δείξει τη δυσφορία του απέχοντας από τη ψηφοφορία.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο προεδρεύων στη Βουλή Νικ.Κακλαμάνης ανάγνωσε πρώτα την επιστολή του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για τη διαγραφή του κ. Νικολόπουλου και αμέσως μετά την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι θέτει εκτός της ΚΟ τον βουλευτή Στάθη Παναγούλη.

Ο Στάθης Παναγούλης σε ανακοίνωσή του που μοιράστηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από συνεργάτη του, ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, εξηγεί τους λόγους για τη στάση που κράτησε.

«Υπακούοντας στη θύελλα αντιδράσεων των πολιτών, αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής» αναφέρει ο κ. Παναγούλης.

Σε ό,τι αφορά δε τη θετική ψήφο του σε προηγούμενα δύσκολα νομοσχέδια, προσθέτει ότι «μέχρι τώρα έκανα πολύ υπομονή, ψηφίζοντας με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Έκανα πέτρα την καρδιά μου ψηφίζοντας...».

Από την πλευρά του ο Νίκος Νικολόπουλος, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με δηλώσεις τους σε Μέσα Ενημέρωσης κατέστησε από το πρωί σαφή την πρόθεσή του να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, στέλνοντας του τελεσίγραφο ότι ή πρέπει να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέτρα ή θα πρέπει να παραδώσει την έδρα του.

Ωστόσο, ο κ. Νικολόπουλος αρνήθηκε να υπακούσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Αχαιοί (σ.σ η εκλογική του περιφέρεια) δίνουν ή αφαιρούν την βουλευτική έδρα και τόνισε ότι θα παραμείνει ασυμβίβαστος και απαράλλακτος, όπως τον γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του και οι έλληνες πολίτες.

Το πρώτο ρήγμα στη κυβερνητική συνοχή έγινε το πρωί με την αποπομπή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έπειτα από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέλιξη που προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό στο Μαξίμου, ενώ σχολιάστηκε εντόνως και από την Αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ευ.Βενιζέλου του ΠΑΣΟΚ, που σχολιάζοντας την παραίτηση Σακελλαρίδη και την άρνηση του Ν.Νικολόπουλου να ψηφίσει μίλησε για «ασταθή κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο κ. Σακελλαρίδης, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, δήλωσε ότι αδυνατεί να συμβάλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και γι 'αυτό το λόγο παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα και αποσύρεται από την κεντρική πολιτική σκηνή.


Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγράφηκαν ο Ν.Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) και ο Στ.Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ)"

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το χαράτσι

Αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία θα κρίνει οριστικά εάν είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το «χαράτσι» (Έκτακτο Ειδικό Τέλος υπέρ του Δημοσίου στις Ηλεκτροδοτούμενες Δομημένες Επιφάνειες- Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό την πρόεδρο της Βασιλική Θάνου, συζητήθηκε σήμερα η υπόθεση που είχε παραπεμφθεί από το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυρία Θάνου από την θέση του μέλους του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του επίμαχου τέλους.

Αντίθετα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και της μη σύγκρουσής του με την ΕΣΔΑ.

Κατ' αρχάς, η κυρία Κουτζαμάνη ανέφερε ότι ο νομοθέτης (νόμος 4021/20110, «με την επίκληση επιτακτικών λόγων εθνικού συμφέροντος της χώρας, επέβαλε ένα έκτακτο ειδικό τέλος, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., υπολογίζοντας ταυτόχρονα ότι, με την άμεση είσπραξη του τέλους αυτού, ή, έστω, και με την είσπραξη προκαταβολών, θα καταφέρει να πετύχει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που αφορούν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας».

Στην συνέχεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι το χαράτσι δεν αντίκειται στα άρθρα 4, 17 και 78 του Συντάγματος και αυτό γιατί δεν αποτελεί «νέο» πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά έκτακτο μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναφορικά με το έλλειμμα του 2011, καθώς και την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων κατά το έτος 2012.

Σύμφωνα με την κυρία Κουτζαμάνη το χαράτσι «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσανάλογη επέμβαση στην περιουσία ενός εκάστου των φορολογουμένων», αν ληφθεί υπόψη, αφενός μεν το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο εφαρμογής του (2011-2012), αφετέρου δε το ύψος αυτού σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8 0/00)».

Ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., πολύ περισσότερο μάλιστα όταν για την επιβολή του συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά.

Αρχικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ότι από το χαράτσι εισπράχθηκαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα το ποσό έχει ανέλθει στα 6,5 δις ευρώ και σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό τότε θα υπάρξει κίνδυνος για το δημοσιονομικό, καθώς θα χρειαστεί να επιστραφεί το ποσό αυτό.

Έντονα αντέδρασαν από την πλευρά τους οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων, που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, στον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι πρέπει να επιστραφούν τα 6,5 δις ευρώ σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι και ότι θα υπάρξει κίνδυνος από την δημοσιονομική ζημιά που θα προκληθεί.

Διευκρίνισαν οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων ότι η επιστροφή των χρημάτων που εισπράχθηκαν, προϋποθέτει ότι όλοι οι πολίτες θα είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, κάτι που δεν συμβαίνει.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι το χαράτσι μας γυρίζει σε συνθήκες μεσαίωνα, καθώς μάλιστα η κατοχή ακινήτου δεν σημαίνει φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Ο δικηγόρος Γιώργος Κόκκας, ατομικά αλλά και ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας, που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του επίμαχου ΕΕΤΗΔΕ, τόνισε ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό καθώς επιβάλλεται χωρίς να προηγηθεί διάγνωση εάν οι πολίτες μπορούν να το πληρώσουν.

Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που έχει κάνει παρέμβαση υπέρ των καταναλωτικών οργανώσεων, επισήμανε ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό, καθώς δεν επιβάλλεται σύμφωνα με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Και τόνισε ότι το βασικότερο από όλα είναι ότι χαράτσι δεν είναι μαχητό.

Υπενθυμίζεται ότι το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) ότι το χαράτσι παραβιάζει διατάξεις τόσο του Συντάγματος, όσο και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το χαράτσι"

Αλεξιάδης: Μείωση κατά το 50% του Ειδικού Φόρου στον οίνο

Τη μείωση κατά 50% της φορολογίας στο κρασί ανακοίνωσε επισήμως στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Η φορολογία που θα επιβληθεί θα είναι 15 λεπτά από 30 λεπτά ανά φιάλη, και 20 ευρώ από 40 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Φόρος θα επιβληθεί και στα εισαγόμενα κρασιά, ενώ θα εξαιρεθούν τα ελληνικά κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η επιβάρυνση αφορά την εγχώρια κατανάλωση, δηλαδή και τα ελληνικά και τα ξένα κρασιά, εξαγγέλλοντας νέα ρύθμιση για τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Μείωση κατά το 50% του Ειδικού Φόρου στον οίνο"

Ο... χαβαλές δύο Ελλήνων εκκένωσε το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης

Δικαστήριο της Δανίας καταδίκασε δύο Έλληνες επιχειρηματίες σε 13 ημέρες φυλάκιση καθώς κάνοντας πλάκα μεταξύ τους προκάλεσαν την εκκένωση ενός εκ των τερματικών σταθμών του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με το Associated Press οι δύο άνδρες έδειχναν μια τσάντα και ο ένας είπε πως μέσα έχει εκρηκτικά, ενώ ο δεύτερος έλεγε στον φίλο του πως καταζητείται για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ωστόσο για κακή τους τύχη τον διάλογο άκουσε μια υπάλληλος του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης η οποία ειδοποίησε την αστυνομία.

Εν ριπή οφθαλμού η αστυνομία συνέλαβε τους δύο Έλληνες και τους οδήγησε στα κρατητήρια, ενώ άμεσα απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες από τον τερματικό σταθμό 2.

Μισή ώρα αργότερα και ενώ είχε προκληθεί καθυστέρηση 58 πτήσεων διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για πλάκα, όμως οι δύο Έλληνες πλήρωσαν κάπως ακριβά τον ευχάριστο διάλογο τους.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο... χαβαλές δύο Ελλήνων εκκένωσε το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης"

Νικολόπουλος από το περιστύλιο της Βουλής: Καταψηφίζω, δεν παραιτούμαι

Την πρόθεσή του να ψηφίσει κατά συνείδηση στη σημερινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να ανεξαρτητοποιηθεί, ο κ.Νικολόπουλος δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει θέσει αυτό το ζήτημα και πως σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, του είπε πως η επιθυμία του είναι να συνεχίσουν τη συνεργασία τους παρά τις διαφωνίες. Ωστόσο ο κ.Νικολόπουλος τόνισε πως «στο θέμα των κόκκινων δανείων ηττηθήκαμε και δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό αερολογίες με ηρωικό λεξιλόγιο και να νομίζουμε ότι τον κοροιδεύουμε».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολόπουλος από το περιστύλιο της Βουλής: Καταψηφίζω, δεν παραιτούμαι"

Κομισιόν: Στο εδώλιο η Ελλάδα,για το θέμα της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπει τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω μη συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (οδηγία 2010/31/ΕΕ), τα κράτη μέλη οφείλουν να ορίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια, με στόχο να επιτευχθεί ο καλύτερος συνδυασμός μεταξύ επενδύσεων και εξοικονόμησης ενέργειας, γνωστός και ως «βέλτιστα, από πλευράς κόστους, επίπεδα»
.
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει προβεί στους υπολογισμούς βέλτιστου κόστους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έλλειψη αυτών των υπολογισμών θα επηρεάσει την ικανότητα των μεμονωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για νέες κατασκευές ή ανακαινίσεις.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Στο εδώλιο η Ελλάδα,για το θέμα της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων"

Διαβάστε ολόκληρη τη διάταξη του ΥΠΟΙΚ για τα τέλη κυκλοφορίας

Τον οριστικό πίνακα με αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, «συνολικά, το πλήθος των οχημάτων που θα έοχυν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, θα είναι μεγαλύτερο από ατό των οχημάτων που θα έχουν μία μικρή αύξηση».

Επισυνάπτεται η διάταξη με τον πίνακα τελών κυκλοφορίας και τις παρατηρήσεις του υπουργείου.
ετησίως.














 

 protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβάστε ολόκληρη τη διάταξη του ΥΠΟΙΚ για τα τέλη κυκλοφορίας"

Κύκλωμα στη Λέσβο χορηγούσε πλαστά χαρτιά σε μετανάστες

Οργανωμένο κύκλωμα που εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία και στην συνέχεια τους προωθούσε στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξαρθρώθηκε μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αστυνομίας στην Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, την έρευνα για την υπόθεση διενήργησαν με άκρα μυστικότητα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δέκα άτομα στην Λέσβο, τα οποία κατήρτιζαν τα πλαστά έγγραφα σε δύο διαμερίσματα στη Μυτιλήνη και με αυτά εφοδίαζαν τους αλλοδαπούς που δεν είχαν ακόμα ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές, για να φύγουν με τα πλοία της γραμμής.
Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό το κύκλωμα προωθούσε εκατοντάδες άτομα καθημερινά, εισπράττοντας αδρά αμοιβή από τον καθένα.

Οι συλληφθέντες είναι όλοι αλλοδαποί, ενώ εκτιμάται ότι το κύκλωμα είχε επαφές και άλλα σημεία της χώρας, όπου έστελνε πλαστά δικαιολογητικά.
Μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης αναμένονται ανακοινώσεις από την Αστυνομία.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα στη Λέσβο χορηγούσε πλαστά χαρτιά σε μετανάστες"

Αυξάνεται στο 1,40 ευρώ το εισιτήριο στα Μέσα Μεταφοράς

Αυξάνεται κατά 20 λεπτά το κόμιστρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23%. Το νέο εισιτήριο θα κοστίζει από το νέο έτος 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο υπουργείο υποστηρίζουν πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην αυξηθεί και η τιμή των καρτών απεριορίστων διαδρομών. Υπενθυμίζεται πως η μείωση των εισιτηρίων από 1,40 σε 1,20 ευρώ είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά από τον πρώην υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης της λαθρεπιβίβασης.

Το μέτρο οδήγησε, όμως, σε μείωση των εσόδων των οργανισμών αστικών συγκοινωνιών. Προ ημερών, η απερχόμενη διοίκηση του ΟΑΣΑ περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του οργανισμού.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται στο 1,40 ευρώ το εισιτήριο στα Μέσα Μεταφοράς"

Νεκρός ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι

Ο Βέλγος τζιχαντιστής Aμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν Ντενί.

Tα παραπάνω ανακοίνωσαν επίσημα οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πτώμα του ταυτοποιήθηκε έπειτα από έλεγχο DNA που ελήφθη από το δέρμα του.

Η αστυνομία πίστευε αρχικά πως ο Aμπντελχαμίντ Αμπααούντ βρισκόταν στη Συρία, όμως οι έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς σε μια κατοικία στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού. Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτήριο τα ξημερώματα της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ανταλλαγές πυροβολισμών και να σημειωθούν εκρήξεις.

«Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ αναγνωρίσθηκε επισήμως, έπειτα από σύγκριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, και έχει σκοτωθεί στη διάρκεια της επιδρομής (της αστυνομίας)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σ' αυτόν ανήκει το πτώμα που εντοπίσθηκε μέσα στην πολυκατοικία, διάτρητο από σφαίρες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φρανσουά Μολέν, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι"

Φάιμαν: «Kλείσιμο των συνόρων σημαίνει τέλος της ευρωπαϊκής ιδέας»

Το κλείσιμο των συνόρων θα σημάνει «το τέλος της Σένγκεν και της ευρωπαϊκής ιδέας» διεμήνυσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και σημείωσε ότι η λύση βρίσκεται στη Συρία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα ούτε στα αυστριακά ούτε στα γερμανικά σύνορα» δήλωσε ο κ. Φάιμαν μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο της Αυστρίας, η λύση θα ήταν το τέλος της βίας στη Συρία, η συνεργασία με την Τουρκία για τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων και τα μέτρα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Φάιμαν εξέφρασε την ευρεία στήριξή του στη Μέρκελ για την προσφυγική κρίση και τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να μη συγχέεται το προσφυγικό με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Οι πρόσφυγες τρέχουν για να σωθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζήτησε καλύτερη συνεργασία μεταξύ άλλων στη συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες και στη δράση της αστυνομίας. «Είμαστε οργανωμένοι κατά τρόπο ώστε κάθε χώρα να κάνει κάτι μόνη της. Μόνο από κοινού μπορούμε τώρα να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί» δήλωσε ο κ. Φάιμαν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν: «Kλείσιμο των συνόρων σημαίνει τέλος της ευρωπαϊκής ιδέας»"

ΔΝΤ: «Αντέχει» κι άλλη μείωση μισθών η Ελλάδα

Τις επιπτώσεις της μείωσης μισθών κατά 2% στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση εξετάζει έρευνα αξιωματούχων του ΔΝΤ.

Η έρευνα αφορά στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Η έρευνα εξετάζει το σενάριο μείωσης των ονομαστικών μισθών κατά 2% στα επόμενα δύο χρόνια, η οποία θα μετακυλισθεί πλήρως στις τιμές, με στόχο την εμπροσθοβαρή προσαρμογή της ανταγωνιστικότητας στις εν λόγω χώρες.

Η προσομοίωση που εκπόνησε το ΔΝΤ δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη επίπτωση της μείωσης των μισθών στην οικονομική δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη, εάν την υιοθετήσουν λιγότερες χώρες. Ειδικότερα, το ΔΝΤ βλέπει δύο βασικές επιπτώσεις:

-Θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα: Αυξάνεται η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη. Αυτή η αύξηση των εξαγωγών, μέσω της παραγωγής υψηλότερων εισοδημάτων, στηρίζει την κατανάλωση και τις πρόσθετες επενδύσεις -για να υπάρξει ευθυγράμμιση με την υψηλότερη ζήτηση.

-Αρνητική επίπτωση στη ζήτηση: Στα πρώτα δύο χρόνια, υπάρχει επίσης αύξηση στα πραγματικά επιτόκια, που μετριάζει τη θετική επίπτωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Ειδικότερα, καθώς τα ονομαστικά επιτόκια δεν αντανακλούν τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις στους μισθούς, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται πάνω από τον μέσο όρο στα πρώτα δύο χρόνια.

Υπεύθυνοι για την έρευνα "Wage Moderation in Crises", η οποία, όπως αναφέρεται σχετικά, δεν απηχεί τις θέσεις του ΔΝΤ στο ζήτημα, είναι οι Jörg Decressin, Raphael Espinoza, Ioannis Halikias, Daniel Leigh, Prakash Loungani, Paulo Medas, Susanna Mursula, Martin Schindler, Antonio Spilimbergo και TengTeng Xu, ενώ επιβλέπων είναι ο Πολ Τόμσεν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: «Αντέχει» κι άλλη μείωση μισθών η Ελλάδα"

Τα Σκόπια υψώνουν φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα

Εργασίες για την εγκατάσταση σιδερένιου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα ξεκίνησε ήδη η ΠΓΔΜ, υλοποιώντας πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Με μπουλντόζες και τρακτέρ, στα οποία έχουν προσαρμόσει διατρητικά συστήματα, διαμορφώνουν τον χώρο και ανοίγουν τρύπες ώστε να μπήξουν πασσάλους, στους οποίους θα τοποθετήσουν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και θα φράξουν έτσι τη βασική δίοδο των προσφύγων που καταφθάνουν από την Ελλάδα. Κατά τα φαινόμενα, ο φράχτης θα απλώνεται από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη έως την όχθη του Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου, και οι εργασίες διεξάγονται από τον στρατό.

Με το φράξιμο της μεθορίου της με την Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων (και) από άλλα κράτη της διαδρομής βορειότερα, ή και τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται. Μεταφέρει έτσι την πίεση στην Ελλάδα, η οποία απειλείται με «ασφυξία», αφού τα προσφυγικά κύματα μη μπορώντας να εκτονωθούν προς τον βορρά, ούτε φυσικά να αναχαιτιστούν στο Αιγαίο, θα πλημμυρίσουν την ανέτοιμη, όπως όλα δείχνουν, για μια τέτοια κοσμοπλημμύρα, χώρα. Στην Ειδομένη, που εξακολουθούν να συρρέουν καθημερινά κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες –5.000 έφτασαν χθες, 4.600 την Τρίτη και 6.892 τη Δευτέρα (!)–, επικρατεί ατμόσφαιρα ανησυχίας.

Ενημέρωση Μουζάλα

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Χρ. Γκουντενούδης είπε στην «Κ» πως ενημέρωσε τον αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης υπουργό Γ. Μουζάλα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής φράχτη από τους γείτονες, επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή με τη συσσώρευση προσφύγων από τον νότο. «Πράγματι άρχισαν να δουλεύουν μηχανήματα πίσω απο τα σύνορα. Εχουν ανακοινώσει τρία κέντρα υποδοχής και καταγραφής, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και το Κιλκίς, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Οταν ρώτησα τον υπουργό τι θα γίνει εάν καθηλωθούν εδώ μερικές χιλιάδες άνθρωποι, μου απάντησε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο, το οποίο όμως αρνήθηκε να μου αποκαλύψει».

Το «ακάνθινο ντόμινο» ακουμπάει πλέον τη μοναδική έως τώρα «βαλβίδα προσφυγικής εκτόνωσης» για την Ελλάδα, και η Αθήνα ίσως χρειαστεί να διαχειριστεί εκρηκτικές καταστάσεις στο άμεσο μέλλον, χωρίς να είναι βέβαιον ότι διαθέτει σχέδιο επ’ αυτού. Ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει σιγά σιγά από τον βορρά προς τον νότο με συρματοπλέγματα που απλώνονται μέχρι την Ειδομένη και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε απέραντη «λίμνη» προσφύγων. Η Ουγγαρία και η Σλοβενία έφτιαξαν ήδη φράχτες, η Κροατία έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει το ίδιο, το Βελιγράδι δηλώνει πως αν βάλει στα μεταξύ τους σύνορα το Ζάγκρεμπ συρματοπλέγματα θα «υπερασπίσει τα συμφέροντά» του, διακήρυξη που οι γνωρίζοντες ερμηνεύουν ως προειδοποίηση ότι θα ακολουθήσει και η Σερβία, και τώρα στην «αλυσίδα» προστίθεται η ΠΓΔΜ.

Αν όμως «φταρνιστεί» η Ελλάδα, κινδυνεύουν να κρυολογήσουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία. Φοβούμενοι ότι σε περίπτωση που «φράξει» η έξοδος των προσφύγων από την Ελλάδα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, οι ροές θα κινηθούν μέσω του «διαδρόμου του Δούναβη», των εδαφών τους δηλαδή, οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών συναντήθηκαν πρόσφατα στη Σόφια και διακήρυξαν πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κλείσουν και εκείνοι τα σύνορά τους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Σκόπια υψώνουν φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα"

Οριστικό τέλος στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Επαναφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε απαλλασσόμενο καθεστώς από τον ΦΠΑ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Από την τροπολογία προκύπτει ότι επανέρχεται η απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από το καθεστώς ΦΠΑ, τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί διαγράφονται και τυχόν ΦΠΑ που έχει καταβληθεί για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείς και επιστρέφεται, υπό την προϋπόθεση ότι εκδίδονται πιστωτικά φορολογικά στοιχεία για την επιστροφή του επιρριφθέντος φόρου στον αντισυμβαλλόμενο.

Από την απόφαση αυτή προκαλείται ετήσια απώλεια εσόδων 390 εκατ. ευρώ.

* Δείτε την τροπολογία


Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό τέλος στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση"

«Δεν θυμάμαι, δεν άκουσα» είπε ο υπεύθυνος της καφετέριας που ήταν ο Φύσσας πριν τον δολοφονήσει ο Ρουπακιάς

Κανένα νέο στοιχείο δεν φαίνεται να εισέφερε στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ο μάρτυρας Δημοσθένης Δημητράκος, υπεύθυνος στην καφετέρια «Κοράλι», όπου ο 34χρονος μουσικός και η παρέα του είχαν πάει για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα το βράδυ της δολοφονίας του.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις της έδρας για τα όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα από το Γ. Ρουπακιά, ο μάρτυρας απαντούσε «δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, δεν ξέρω...».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, το μοιραίο βράδυ δεν κατάλαβε πως λίγο μετά την αποχώρηση του Παύλου Φύσσα και της παρέας του από την καφετέρια του, άρχισαν επεισόδια και πως ο ίδιος συνέχισε να κάνει δουλειές.

Η αντίδραση της προέδρου

Όπως είπε ωστόσο, άκουσε ποδοβολητά και κοίταξε προς τα έξω «φευγαλέα». Η στάση του προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου έδρας: «Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ενα περιστατικό που συνέβη εξω απο το μαγαζί σας και συνεχίσατε να κάνετε τις δουλειές σας. Σας άφηναν αδιάφορο όσα συνέβησαν εξω απο το μαγαζί σας; Είναι εντυπωσιακό να μην ενδιαφέρεστε για το τι έγινε ...» είπε η κυρία Μ. Λεπενιώτη.

Στο ίδιο πνευμα ήταν και η παρατήρηση της εισαγγελέως της εδρας Α. Οικονόμου η οποία είπε στο μάρτυρα: «Μα δεν θυμάστε τίποτα συνέβη ένα τόσο σημαντικό γεγονός και λέτε πως δεν είχατε καν την περιέργεια...».

«Μέσα στο μαγαζί δεν υπήρχε καμία ανησυχία...» απάντησε ο μάρτυρας.

Ο κ. Δημητράκος ανέφερε πως εκείνο το βράδυ ο Παύλος Φύσσα με μια παρέα τεσσάρων ατόμων παρακολούθησε τον ποδοσφαιρικό αγώνα στην καφετέρια.
«Δεν άκουσα ούτε λογομαχία» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρος: Ο αδερφός σας αντιλήφθηκε κάτι, το συζητήσατε μετά;
Μάρτυρας: Ούτε αυτός είχε καταλάβει κάτι. Όταν έφυγε ο Φύσσας είχε αδειάσει πια το μαγαζί. Βγαίνοντας μετά από ένα δεκάλεπτο να πετάξω τα σκουπίδια βλέπω κάποιους από την παρέα και ρωτάω «τι έγινε;» και μου λέει ένας δείχνοντας πορος την Κεφαλληνίας. «Δεν βλέπεις τι γίνεται;».
Είδα κάτι φιγούρες, δεν θυμάμαι πόσοι ήταν γύρω στους τέσσερις.
Τότε σαν να καταλαβα ότι μπορεί να είχε δημιουργηθεί κάτι σαν τσαμπουκάς..., συνέχισε ο υπεύθυνος της καφετέριας «το Κοράλι» και πρόσθεσε: Ένα από τα παιδιά μου λέει «οι φασίστες, δεν μας αφήνουν να κυκλοφορούμε στην γειτονιά μας».
Πρόεδρος: Τι κάνατε;
Μάρτυρας: Με έπιασε πανικός μήπως γίνει καβγάς έξω από το μαγαζί.
Πρόεδρος: Γιατί σας δημιουργήθηκε το αίσθημα του πανικού; Ποιοί ήταν επιθετικοί ;
Μάρτυρας: Μου ήρθε ένας φόβος... Ήταν ακόμα εκεί ένας θαμώνας που ήξερα ότι ήταν αστυνομικός πήγα και του είπα «δεν κάθεσαι λίγο μήπως γίνει κάτι;» Φάνηκε διατεθειμένος να κάτσει, ηρέμησα και μπήκα στο μαγαζί. Μετά από λίγο άκουσα μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ να περνάνε έξω από το μαγαζί. Η παρέα του Φύσσα είχε φύγει προς τα πάνω κι είχα ησυχάσει ....
Δεν είδα τίποτε. Ήμουν μέσα στο μαγαζί, μετά μάθαμε τι έγινε ...

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας ανέφερε: «Ήρθε αργά ένας αστυνομικός και μας είπε ότι έγινε μια συμπλοκή κι έχουμε έναν τραυματία. Ζήτησε από τον αδερφό μου να καταθέσει και πρέπει να του είπε ότι απεβίωσε ο τραυματισμένος.
Πρόεδρος: Έχετε δώσει καταθέσεις, θυμάστε τι έχετε πει; Έχετε πει διάφορα, όπως ότι σε καμμία περίπτωση δεν συχνάζουν άτομα της Χρυσής Αυγής στην καφετέρια.
Μάρτυρας: Δεν συχνάζουν.
Πρόεδρος: Εχετε πει ότι ακούσατε ποδοβολητά.
Μάρτυρας: Όταν πέρασαν οι μηχανές σαν να άκουσα κάποιους να τρέχουν
Πρόεδρος: Κοιτάξατε;
Μάρτυρας: Φευγαλέα, ήταν αρκετοί...
Πρόεδρος: Σας έδειξαν φωτογραφίες, αναγνωρίσατε κάποιον;
Μάρτυρας: Ναι, αναγνώρισα τον Άγγο που είναι γείτονας κι ήταν μέσα στο μαγαζί και παρακολουθούσε τον αγώνα.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν είχε κάποια σχέση με την Χρυσή Αυγή;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω, ένα γεια έλεγα εγώ.
Πρόεδρος: Την άλλη ημέρα τι μάθατε; Ποιος χτύπησε ποιόν; Δεν είχατε την περιέργεια να ρωτήσετε;
Μάρτυρας: Μάθαμε ότι κάποιοι που ανήκαν στην Χρυσή Αυγή επιτέθηκαν στο παιδί και το μαχαίρωσαν... μετά ό,τι ακούσαμε στις ειδήσεις.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο μάρτυρας είπε πως έχει ακούσει από τα ΜΜΕ ότι μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

Τι απάντησε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας στο ερώτημα αν έχει δεχθεί απειλές

Με την κατάθεση του ιδιοκτήτη της καφετέριας «Κοράλι», όπου ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του έβλεπαν ποδοσφαιρικό αγώνα, συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Παν. Δημητράκος όπως και ο αδελφός του που κατέθεσε νωρίτερα, σε πολλές ερωτήσεις για τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς απαντούσε: «Δε θυμάμαι». Αυτό έκανε την εισαγγελέα της έδρας Α. Οικονόμου να ρωτήσει το μάρτυρα αν έχει δεχθεί απειλές και φοβάται. «Οχι» ήταν η... μαγκωμένη απάντηση του μάρτυρα.

Ειδικότερα στην κατάθεσή του ο κ. Παναγιώτης Δημητράκος, περιέγραψε στο δικαστηριο τα ίδια περιστατικα που ανέφερε νωρίτερα και ο αδελφός του.

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας το επίμαχο βράδυ μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα ο αδελφός του τον ενημέρωσε για «κάποια παρεξήγηση» με «κάτι μαυροντυμένους» και κάποια «ένταση», τονίζοντας πως ο ίδιος δεν βγήκε καθόλου από το μαγαζί.

Πρόεδρος: Σας είπε ο αδελφός σας ότι είχαν μαζευτεί κάποιοι μαυροντυμένοι στην Παύλου Μελλά;
Μάρτυρας: Όχι. Δεν Θυμάμαι κάτι τέτοιο.
Πρόεδρος: Κι όμως το έχετε πει σε κατάθεση σας ότι σας το είπε ο αδελφός σας. Δεν βγήκατε να δείτε τι γίνεται.
Μάρτυρας: Δεν είχε γίνει κάτι, είχα δουλειά και δεν βγήκα.
Κατάλαβα ότι κάποιο φραστικό επεισόδιο ήταν. Δεν βγήκα καθόλου έξω από το μαγαζί.
Πρόεδρος: Κοιτάξατε έξω;
Μάρτυρας: Είδα μέσα από το μαγαζί τους φάρους από τις μηχανές της αστυνομίας και μετά από λίγο άτομα να τρέχουν. Ήταν νύχτα και δεν μπορούσα να δω και πολλά πράγματα. Στην ουσία είδα σκιές να τρέχουν.
Πρόεδρος: Η αστυνομία κινήθηκε πίσω απο τις σκιές;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να θυμηθώ.
Πρόεδρος: Είδατε με το βλέμμα προς τα πού πήγαν αυτοί που έτρεχαν;
Μάρτυρας: Προφανώς προς την Τσαλδάρη.
Πρόεδρος: Οταν ηρέμησαν τα πράγματα βγήκατε έξω;
Μάρτυρας: Όχι, εγώ και ο αδελφός μου μαζεύαμε το μαγαζί.

Νωρίτερα ο ιδιοκτητης της καφετέριας είπε στο δικαστήριο ότι επειδή ακούγεται πως το μαγαζι του «είναι άντρο χρυσαυγιτών» θέλει να διευκρινίσει πως «ποτέ δεν ήταν άντρο κανενός και αυτοί που τα λένε αυτά θα ήθελα να σταματήσουν να τα λένε».
Η δικη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν θυμάμαι, δεν άκουσα» είπε ο υπεύθυνος της καφετέριας που ήταν ο Φύσσας πριν τον δολοφονήσει ο Ρουπακιάς"

Νέος ρόλος για το ΣΔΟΕ

Πόρισμα μέσα σε 30 ημέρες για την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ ζητά από ειδική ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με απόφασή του με την οποία συγκροτείται η σχετική ομάδα, ζητείται να επανεξεταστεί το οργανόγραμμα του ΣΔΟΕ και η γεωγραφική κατανομή των υπηρεσιών του, να καταγραφούν οι αρμοδιότητες με προσθήκη νέων καθώς και οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή και λειτουργικά συστήματα.

Μέσω της απόφασης, διαφαίνεται αύξηση των οργανικών θέσεων του ΣΔΟΕ και διασύνδεση με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς υπηρεσίες ανάλογου αντικειμένου, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι αρμοδιότητες τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων μαζί με περίπου 4.000 υποθέσεις και 500 υπάλληλοι μεταφέρθηκαν από την ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος ρόλος για το ΣΔΟΕ"

Αποσύρει τα μαχητικά του κατά των τζιχαντιστών ο Καναδάς

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα παραμείνει ένας "ισχυρός" εταίρος στη διεθνή συμμαχία που πολεμάει κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του να αποσύρει τα έξι μαχητικά που πραγματοποιούν πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

«Ο Καναδάς πρέπει και θα παραμείνει ένας εταίρος ισχυρός εντός της διεθνούς συμμαχίας» εναντίον των τζιχαντιστών και του ΙΚ, δήλωσε ο Τριντό έπειτα από επίσημη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Μανίλα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρει τα μαχητικά του κατά των τζιχαντιστών ο Καναδάς"

Παραιτήθηκε ο Σακελλαρίδης

Την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα συμμετείχε στη συνεδρίαση για την ψήφιση των προαπαιτούμενων, καθότι δεν είχε την πρόθεση να ψηφίσει υπέρ του άρθρου για τα «κόκκινα» δάνεια. 

Υπενθυμίζεται ότι απόψε τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα ισοδύναμα στα οποία συμφώνησαν κυβέρνηση - θεσμοί για την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (φόρος στο κρασί, τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ).

Η επιστολή της παραίτησης του βουλευτή της Α' Αθηνών αναγνώστηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινό. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναμένεται να αντικαταστήσει τον Γ. Σακελλαρίδη, ως πρώτος επιλαχών.


Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού

«Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία.

» Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

H επιστολή παραίτησης του Γ. Σακελλαρίδη

Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο. 

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόησή του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου. 

Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία.




Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής απόφασης


«Αν διαφωνείς, παραιτήσου και δώσε μου την έδρα» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γ. Σακελλαρίδη. 

Είναι γνωστό πως εδώ και καιρό υπάρχει ένας αριθμός βουλευτών που προβληματίζονται για την ψήφιση των νέων προαπαιτούμενων, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν, ουδείς γνωρίζει αν θα φτάσουν κι άλλοι στο σημείο της παραίτησης ή της καταψήφισης, όπως ο Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε. 

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα έναντι του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου έδειξε τη γραμμή του Μαξίμου, πως «όποιος διαφωνεί παραιτείται και παραδίδει την έδρα», ακόμη κι αν αυτό αφορά φίλους ή και εχθρούς.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Σακελλαρίδης"

Στο Ευρωκοινοβούλιο η αναφορά για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Την αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών στις Βρυξέλες. Μέσω της αναφοράς ζητείται η καταδίκη της Κομισιόν για παραβίαση του θεσμικού της ρόλου και η κατάργηση του νόμου για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Στην Αναφορά, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από την Ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει σύσταση της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, με την οποία χορηγήθηκε το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να αποκτούν άδειες ιδρύσεως φαρμακείων στην Ελλάδα, και η ελληνική κυβέρνηση, υπακούοντας στην απαίτηση αυτή, εξέδωσε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Στο κείμενο τονίζεται επιπλέον ότι, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως «δεν επιθυμεί την εν λόγω ρύθμιση, αλλά υποχρεώνεται από τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ, δεδομένου ότι θεωρείται προαπαιτούμενο, χωρίς την εφαρμογή του οποίου, η Ελλάδα θα υποστεί πολύ μεγάλη βλάβη».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, όσο οι υφιστάμενες Οδηγίες, όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ορίζουν με σαφήνεια ότι «τα κράτη-μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς... Η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας».

Ο κ. Χουντής ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «πρώτον, τη ρητή καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι, με έμμεσο τρόπο, κατά παράβαση του θεσμικού της ρόλου, επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών 2005/36/ΕΚ και 2006/123/ΕΚ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις C-171/07, C-172/07, C-531/06, και δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει, ως οφείλει εκ του θεσμικού της ρόλου, την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους ετέρους θεσμούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας (ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82899 (ΦΕΚ 2330/29-10-2015) την αντικατάστασή της από άλλη, που δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού, αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τυπική περίπτωση, όπου η Κομισιόν, έχοντας απέναντί της άβουλες ελληνικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο, μέσω του οποίου επιχειρεί να επιβάλλει απαράδεκτες και συχνά ενάντια στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αποφάσεις. Η συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αφορά μόνο τους φαρμακοποιούς, αλλά ένα ευρύ φάσμα αποφάσεων, που αφορούν όλη την κοινωνία, οι οποίες έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν στην Ελλάδα, και οι οποίες είναι σε αντίθεση ή δεν απαιτούνται από την κοινοτική νομοθεσία. Πιστεύω ότι η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αναδείξει τις μεγάλες αυθαιρεσίες της Κομισιόν και των άλλων θεσμών σε βάρος της Ελλάδας και ελπίζουμε ότι ενδεχόμενη υιοθέτησή της θα ακυρώσει την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα περιορίσει και άλλες τέτοιου είδους αυθαιρεσίες» σχολιάζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Ευρωκοινοβούλιο η αναφορά για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων"

Ζητάει τις κασέτες της ΕΥΠ ο Πανούσης - Καταθέτει στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Με αίτημα να δοθούν οι κασέτες με καταγραφές συνομιλιών από την ΕΥΠ για όσα τον αφορούν, όπως προανήγγειλε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης προσήλθε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα που διερευνά τις πρόσφατες καταγγελίες του.

Ο πρώην υπουργός έχει κληθεί σε κατάθεση σχετικά με όσα κατήγγειλε προ ημερών στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για απειλές που δέχθηκε κατά της ζωής του αλλά και για σχέσεις, επαφές στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με υποδίκους και καταδικασμένους για τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα που είχαν ως αποτέλεσμα τη στοχοποίησή του.

Ο κ. Πανούσης που κατέθεσε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναμένεται να ερωτηθεί για τις καταγγελίες του, για τις οποίες ήδη έχει καταθέσει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες προς απόδειξη των ισχυρισμών του.

Το αρχικό υλικό αυτών των απομαγνητοφωνήσεων θα ζητήσει να δοθεί από την ΕΥΠ υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως ανέφερε χθες στην επιτροπή της Βουλής ευελπιστεί το υλικό αυτό να υπάρχει, άλλως όπως είπε θα πρόκειται για gate, υπονοώντας πως τυχόν ανυπαρξία του υλικού θα προσδώσει νέες διαστάσεις στην υπόθεση.

Πάντως, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με νέα ανακοίνωσή του αρνήθηκε - και πάλι- την βασιμότητα των καταγγελιών Πανούση, περί σχέσεων με υποδίκους για τρομοκρατία με στόχο την νομοθέτηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για αυτούς, τονίζοντας πως το υπουργείο συζητά με όλους τους κρατούμενους δεν διαπραγματεύεται όμως τη νομοθέτηση διατάξεων.

Η σημερινή κατάθεση Πανούση που ανοίγει και τη δικαστική έρευνα που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα με κλήσεις και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πληροφορίες, πάντως, από εισαγγελικές πηγές, ανέφεραν ότι το σκέλος της παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για ανάσυρση των δικογραφιών που είχαν σχηματιστεί για προγενέστερες επιθέσεις κατά Πανούση, δεν θα εκτελεστεί διότι οι δικογραφίες αυτές δεν έχουν αρχειοθετηθεί και επιπλέον τα διωκόμενα αδικήματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και κινδυνεύουν με παραγραφή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητάει τις κασέτες της ΕΥΠ ο Πανούσης - Καταθέτει στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου"

Κόβουν το επίδομα στην Ασπασία με 99% αναπηρία γιατί... νοσηλεύεται!

Κατάκοιτη και ανήμπορη βρίσκεται η νεαρή Ασπασία από το Άργος από το 2013, όταν σε ηλικία 19 ετών τότε, την πυροβόλησε στο κεφάλι ο πατέρας της για να εκδικηθεί τη μητέρα της που τον είχε εγκαταλείψει. 
Το κορίτσι έμεινε έκτοτε τετραπληγικό, σε σχεδόν φυτική κατάσταση με ελάχιστες αναλαμπές. «Εχει μικρή βελτίωση, επικοινωνεί μόνη της με τα μάτια και τρώει από το στόμα», λέει η μητέρα της Σπυριδούλα Φατούρου για τα πολύ μικρά βήματα προόδου που έχει κατακτήσει.

Εδώ και 20 μήνες περίπου η Ασπασία νοσηλεύεται στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΙΜUS στη Λάρισα, όπου βοηθείται κατά το δυνατόν στην καθημερινότητά της. Η βοήθεια που είχε από το κράτος ήταν ελάχιστη όλο αυτόν τον καιρό, ενώ τώρα δέχεται ακόμα ένα πλήγμα, καθώς της κόβουν το επίδομα τετραπληγίας - παραπληγίας που δικαιούται, καθώς έχει χαρακτηριστεί με 99% αναπηρία εφ' όρου ζωής. Το επίδομα αυτό είναι εξωιδρυματικό και η Ασπασία νοσηλεύεται, της είπαν, άρα δεν το δικαιούται...


Η κυρία Σπυριδούλα Φατούρου εξήγησε την κατάσταση στην πρωινή εκπομπή του Mega, όπου παρενέβη τηλεφωνικά και ο διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης. «Το επίδομα είναι παραπληγία-τετραπληγία, λέγεται εξωιδρυματικό επίδομα και χορηγείται εφόσον ο έχων την αναπηρία δεν νοσηλεύεται», ήταν η κατηγορηματική θέση του διοικητή, ο οποίος όμως εξήγησε ότι η μέριμνα του Οργανισμού, ειδικά για την συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν πολύ ενδελεχής: «Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε με ιδιαίτερη ευαισθησία και ευρύτητα όλα τα θέματα του παιδιού και το Δεκέμβριο θα της καταβάλουμε τρεις μήνες του επιδόματος για το 2014, που το έπαιρνε γιατί δεν νοσηλευόταν. Από εκεί και πέρα, έχουμε εξηγήσει στη μητέρα ότι καλό είναι να υποβάλει αίτημα για σύνταξη αναπηρίας, όπως και έκανε και η οποία και θα καταβληθεί από τον Φεβρουάριο». 

Από εδώ και πέρα, εξήγησε ο κύριος Μπακαλέξης, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υποβάλει εκ νέου αίτημα - για απόλυτη αναπηρία αυτή τη φορά - η γυναίκα ώστε το παιδί της να ξαναπεράσει επιτροπή. Εφόσον γίνει αυτό, τότε και για όσο νοσηλεύεται, ο ΟΓΑ θα καταβάλει το μισό του επιδόματος της απόλυτης αναπηρίας, που αντιστοιχεί σε 670 ευρώ, δηλαδή είναι το ίδιο με το επίδομα της παραπληγίας που της έκοψαν τώρα.

«Το εξωιδρυματικό επίδομα το παίρνουν όσοι έχουν βύσμα»

Εξοργισμένη από το δράμα της κυρίας Σπυριδούλας Φατούρου, η κυρία Αντιγόνη Γάτου, η μητέρα που ζει έναν εφιάλτη από τον Οκτώβριο του 2014 όταν το μόλις εννέα μηνών τότε κοριτσάκι της, η Ραφαέλα, τραυματίστηκε σοβαρότατα σε τροχαίο, καταγγέλλει το colpo grosso αναφορικά με την λήψη του εξωιδρυματικού επιδόματος. Η γυναίκα που στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ευχαρίστησε γονυπετής τον τότε υπουργό υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επειδή ο ίδιος ζήτησε να σηκωθεί άμεσα αεροπλάνο προκειμένου να μεταφερθεί το παιδί της στο εξωτερικό, υποστηρίζει ότι για να καταφέρει ένας γονιός να λάβει το εν λόγω επίδομα, πρέπει να έχει “μπάρμπα στην Κορώνη” καθώς επίσης και ότι το καρπώνονται γονείς με μέσον οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν το δικαιούνται: “Η πρώτη έγγραφη καταγγελία από την πλευρά μου έγινε τον Μάιο του 2015 στο ΙΚΑ Τρικάλων διότι αυτά που έβλεπα να συμβαίνουν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν η κόρη μου, ήταν ανεπίτρεπτα και τραγικά. Περιττό βέβαια να σας πω ότι μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση από την διοίκηση του ΙΚΑ”, λέει η κυρία Γάτου και συνεχίζει: “Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λοιπόν, “έπαιζε” το εξής κόλπο: λόγω έλλειψης φαρμάκων, κάποιοι γιατροί υπέγραφαν “εξιτήρια-μαϊμού” σε παιδιά που νοσηλεύονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γονείς τους έγραφαν έξω τα φάρμακα στο βιβλιάριο του παιδιού και το απόγευμα του έκαναν ξανά “εισαγωγή-μαϊμού”. Το παιδί δεν έβγαινε ποτέ από το νοσοκομείο ενώ μέσα στο παραπάνω διάστημα οι γονείς κατέθεταν το “εξιτήριο-μαϊμού” στο ΙΚΑ, λάμβαναν το εξωιδρυματικό επίδομα και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ κι όταν κατήγγειλα τα παραπάνω σε κάποια υπεύθυνη του οργανισμού μου απάντησε ότι δεν μπορούν να ελέγχουν ποια παιδιά νοσηλεύονται και ποια όχι! Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2015. Το εν λόγω επίδομα πρέπει ή να δίνεται ή σε όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας ή σε κανένα. Διότι οι απάτες που τελούνται γύρω από αυτό μετατρέπουν τα παιδιά που υποφέρουν και τους γονείς τους σε δικαιούχους δύο ταχυτήτων...”. 

Σήμερα τόσο η κυρία Αντιγόνη Γάτου όσο και η κυρία Σπυριδούλα Φατούρου σκοπεύουν όπως λένε να κινηθούν νομικά κατά του ελληνικού δημοσίου “για να καταλάβουμε τι ακριβώς δικαιούμαστε και τι όχι, τι είναι τελικά νόμιμο και τι όχι, στο μικρό και ενίοτε θλιβερό μας κράτος...”. 

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Σπυριδούλα Φατούρου μητέρα της Ασπασίας Μπόγρη, η οποία νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα «όταν υπάρχει τετραπληγία ακόμα και σε άσυλο να νοσηλεύεται ο ασθενής δικαιούται μισό επίδομα πέρα από τα νοσήλει του ΕΟΠΥΥ. Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 700-800 ευρώ που αρκούν μόνο για τις απαραίτητες αλοιφές για την κόρη μου. Μου λένε ότι η Ασπασία εφόσον δεν έχει 100% αναπηρία αλλά 99% δεν δικαιούται το επίδομα. Το παιδί μου βάσει της ιατρικής γνωμάτευσης έχει υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια, τετραπληγία απότοκο τραυματώδους αιτιολογίας, κρανιοεγκεφαλική κάκωση πυροβολισμού, κρίσεις επιληψίας. Ας έρθει ο κ. Τσίπρας ή ο υπουργός Υγείας να δει την κατάσταση του παιδιού μου και αν δικαιούται το επίδομα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόβουν το επίδομα στην Ασπασία με 99% αναπηρία γιατί... νοσηλεύεται!"

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στη Λευκάδα


Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στη Λευκάδα, ενώ από τις πρώτες αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές, 20 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί με κόκκινο χρώμα.

Ειδικότερα, από χθες στο πρωί έγιναν έλεγχοι σε 120 κατοικίες, εκ των οποίων κρίθηκαν οι 34 κατοικήσιμες, οι 66 με ζημιές και μικροπροβλήματα και οι 20 σημάνθηκαν με κόκκινο. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα σπίτια, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στην οικοσκευή. Οι επαρχιακοί δρόμοι που οδηγούν στον Άγιο Νικήτα για προληπτικούς λόγους παραμένουν κλειστοί, διότι σημειώνονται κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδόστρωμα.

Μετά τον πανικό που προκλήθηκε, χθες αργά το μεσημέρι, στο Νοσοκομείο Λευκάδας μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ, κλιμάκιο καθηγητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προχώρησε σε έλεγχο του κτιρίου και έκρινε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το πρωί στο Πόντι, έγινε η κηδεία της άτυχης 69χρονης γυναίκας η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα μέσα στο σπίτι της, λόγω της κατάπτωσης μεγάλου βράχου. Στη μία το μεσημέρι, στην πόλη της Λευκάδας, θα γίνει η κηδεία της 82χρονης γυναίκας που καταπλακώθηκε από λιθιά, καθώς οι 2 εκκλησιές στο χωριό της το Αθάνι, έχουν καταρρεύσει.

Οι κάτοικοι στα χωριά που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον σεισμό, ανησυχούν για τις περιουσίες τους, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες οι καιρικές συνθήκες να αλλάξουν και εκφράζουν φόβους για νέες ζημιές από τη βροχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στη Λευκάδα"

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ κατά των πλειστηριασμών

Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας στις 18:30 το απόγευμα στο Σύνταγμα, καλεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Η Ομοσπονδία βάζει στο επίκεντρο «τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, την κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε, χθες, τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που μεταξύ των άλλων, ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Πρόκειται για ένα ακόμα επαχθές σχέδιο, το οποίο μάλιστα προωθείται από την Κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ακολουθώντας τη γνωστή πρακτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

» Μόνο ως κακόγουστος ευφημισμός μπορεί να εκληφθεί ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί 'επώδυνου συμβιβασμού' με τους δανειστές για το πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων. Η συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην Τρόικα θα ανακουφίσει μόνο τους τραπεζίτες που χρεοκόπησαν με θαλασσοδάνεια τις τράπεζές τους, οι οποίες 'διασώζονται' και πάλι με 10 δισ. ευρώ.

» Τα υπόλοιπα 2 δισ. της υποδόσης για την εξυπηρέτηση του επαχθούς χρέους συνοδεύονται από εξαιρετικά οδυνηρά μέτρα, ιδιαίτερα στο σοβαρό θέμα της πρώτης κατοικίας, που θα φέρουν σε απόγνωση δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Η 'σκληρή διαπραγμάτευση' της Κυβέρνησης οδηγεί, τελικά, στην προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των δανειοληπτών, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη διαβεί το κατώφλι της φτώχειας.

» Η Κυβέρνηση, πριν καλά - καλά κλείσει το δυσβάσταχτο αυτό, πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, αρχίζει από σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, τη 'διαπραγμάτευση' των ήδη ειλημμένων δεσμεύσεών της για το δεύτερο, ακόμη επαχθέστερο, πακέτο προαπαιτούμενων. Σ' αυτό περιλαμβάνονται το φορολογικό, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η δημιουργία του επονείδιστου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και κυρίως η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που απειλεί να ανατρέψει εκ θεμελίων τα ασφαλιστικά δικαιώματα παλιών και νέων ασφαλισμένων.

» Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ευρύτερα τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, στις 6:30μμ, στο Σύνταγμα για:

* Τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

* Την κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων.

* Τη διαγραφή του χρέους

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ κατά των πλειστηριασμών"

Κυβέρνηση - θεσμοί ξαναγράφουν το ασφαλιστικό

Να «κλειδώσει» μέχρι αύριο το β' πακέτο με τα προαπαιτούμενα, διατηρώντας το ασφαλιστικό όσο πιο... χαμηλά γίνεται, επιδιώκει η κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να αλλάξει την ατζέντα, εισάγοντας «εναλλακτικές» προτάσεις για την επίτευξη του στόχου για περιορισμό της δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι ο στόχος για μείωση της δαπάνης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις αλλά και αύξηση των εισφορών, και κατά δεύτερο λόγο από περιορισμένες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Την τελική βέβαια κουβέντα αναμένεται να την πουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, τους επικεφαλής των οποίων συναντά σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει το ασφαλιστικό όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικών αντιδράσεων, θεωρώντας ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί μια παρατεταμένη και εκτεταμένη κοινωνική αντίδραση, παράλληλα με τις ήδη διαφαινόμενες αντιδράσεις για το φορολογικό αλλά και για το θέμα των πλειστηριασμών, που είναι ακόμη πολύ νωπό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού παρότι πηγές από το υπουργείο ανέφεραν ότι η συζήτηση θα είναι γενική πολιτική και θα αφορά στην ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τους κεντρικούς άξονες του νομοθετήματος, στην πράξη θα διαπιστωθεί πόσο η επιδιωκόμενη «εναλλακτική προσέγγιση» μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι για την προωθούμενη δομική μεταρρύθμιση δεν υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό βέβαια που αποτελεί προαπαιτούμενο και μάλιστα «οδυνηρό» είναι η δημοσιονομική προσαρμογή κατά 1% του ΑΕΠ, ήτοι μείωση των δαπανών (ή εναλλακτικά η αύξηση των εσόδων) κατά τουλάχιστον 700 - 900 εκατ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θεωρούν στο υπουργείο Εργασίας πως έχουν εξασφαλιστεί από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις και κυρίως την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ και τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Κυβερνητικός στόχος παραμένει να περιοριστούν οι περικοπές των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1-1,5 μονάδα και για τους εργαζόμενους κατά 0,5-1. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση των όποιων παρεμβάσεων με «ρήτρα απασχόλησης και ανάπτυξης», ήτοι η αναλογιστική προβολή των όποιων αλλαγών, βάσει της μεσοσταθμικής αύξησης του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1,5% έως το 2050, καθώς και σημαντικής αύξησης της απασχόλησης, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι και για διάφορες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών και τον περιορισμό της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

Στο σχέδιο νόμου που θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να θεσμοθετηθούν αρχικά οι γενικές κατευθύνσεις και οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης, οι οποίες και θα εξειδικευτούν στη συνέχεια με νέες παρεμβάσεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση - θεσμοί ξαναγράφουν το ασφαλιστικό"

Έρχονται μειώσεις έως 20% για 2,6 εκατ. συνταξιούχους

Μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% ως 20% δείχνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τον επανυπολογισμό των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, ύστερα και από το «βέτο» που έθεσε χθες η πλευρά των δανειστών να εφαρμοστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στον επανυπολογισμό των συντάξεων ώστε η μέση σύνταξη σε μισθό 1.450 ευρώ να πέφτει κάτω από 800 ευρώ.

Η ξαφνική ανατροπή, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, αναθεωρεί τις αρχικές επιδιώξεις του υπουργείου και της κυβέρνησης καθώς οι περικοπές θα είναι υψηλότερες από αυτές που υπολογιζόταν αρχικά.

Πρακτικά οι δανειστές θέλουν μειώσεις που να κατεβάζουν τις συντάξεις στο 55% του μισθού, ενώ στα σενάρια του υπουργείου οι μειώσεις ήταν μικρότερες και οι συντάξεις έπεφταν ως το 60% του μισθού.

Το σχέδιο των αλλαγών, δε, όχι μόνο στις συντάξεις, αλλά συνολικά στο ασφαλιστικό σύστημα, θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα με τους επικεφαλής των δανειστών ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Αρμόδια στελέχη είπαν ότι ο υπουργός δεν θα αναφερθεί σε νούμερα, αλλά στους άξονες του νέου νομοσχεδίου, που θα πρέπει να είναι έτοιμο ως το τέλος του μήνα.

Το ενδιαφέρον από τις επικείμενες ρυθμίσεις εστιάζεται κυρίως στις επερχόμενες μειώσεις και στον τρόπο που θα γίνουν από τον Ιανουάριο του 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βάση υπολογισμού των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα είναι τα 384 ευρώ, καθώς το ποσό αυτό θα είναι από το 2016 το κατώτατο εγγυημένο από το κράτος όριο σύνταξης για όλους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους, και από εκεί και πάνω το υπόλοιπο τμήμα σύνταξης θα έχει περικοπές ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά και την ηλικία αποχώρησης από τον εργασιακό βίο.

Στην πράξη το νέο σύστημα θα θεωρεί ότι από τα 1.200 ευρώ σύνταξης για κάποιον που αποχώρησε με 35 έτη, τα 384 ευρώ αντιστοιχούν στην εθνική κατώτατη σύνταξη και τα υπόλοιπα 816 ευρώ στη σύνταξη βάσει των ετών ασφάλισης και των εισφορών που κατέβαλε.

Με τον επανυπολογισμό θα μπουν νέοι συντελεστές που θα καθορίσουν πιο κάτω τα 816 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, το μισθό, τις εισφορές αλλά και την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων από τον εργασιακό βίο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται μειώσεις έως 20% για 2,6 εκατ. συνταξιούχους"

Πώς το Δημόσιο πληρώνει πανάκριβα τα... «φθηνά» έργα!

Τα φθηνά δημόσια έργα, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρουν οι ανάδοχοι, είναι ενίοτε τα ακριβότερα, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων), που παρουσιάστηκε χθες.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε από τον οικονομολόγο Γ. Γιάνναρο, περιλαμβάνει και πλήθος περιπτώσεων οδικών, σιδηροδρομικών και άλλων έργων που ξεκίνησαν με προϋπολογισμό π.χ. 100 εκατ., ανατέθηκαν με έκπτωση 50%, δηλαδή για 50 εκατ. ευρώ, και τελικά κόστισαν 200 και 300 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα είναι ακόμα σε εξέλιξη, μολονότι έχουν μεσολαβήσει 4 και 5 χρόνια από την ημερομηνία ολοκλήρωσης!

Τα στοιχεία προέρχονται από δείγμα 706 έργων που δημοπρατήθηκαν την τελευταία 15ετία, με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, και δείχνουν πως ένα στα τρία έργα ανατίθεται με έκπτωση μεταξύ 40% και 60%. Ακριβώς σε αυτά τα έργα καταγράφονται και οι μεγαλύτερες υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Ανατέθηκαν δηλαδή στον απόλυτο μειοδότη, ο οποίος υποτίθεται πως θα κατασκεύαζε με πολύ χαμηλότερο κόστος και τελικά το δημόσιο επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερα ποσά. Τα ίδια έργα παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες παραβιάσεις χρονοδιαγραμμάτων όπως προαναφέρθηκε.

Ο κ. Γιάνναρος παρουσίασε το παράδειγμα ομάδας τεσσάρων οδικών έργων προϋπολογισμού δημοπράτησης 526 εκατ. ευρώ, τα οποία ανατέθηκαν με κόστος 384,2 εκατ. ευρώ. Τελικά, μέσω δύο εργολαβιών-«σκούπα» γιατί είχαν μείνει στη μέση, το τελικό κόστος για το δημόσιο εκτοξεύθηκε στα 555,7 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί και το επιπλέον χρηματοδοτικό κόστος για το δημόσιο, τότε η συνολική δαπάνη αγγίζει τα 600 εκατομμύρια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Στην περίπτωση ενός σιδηροδρομικού έργου, το δημόσιο πάλι «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο». Προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε με τεράστια έκπτωση και κόστος μόλις 110 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα το δημόσιο έχει πληρώσει 348 εκατ. ευρώ, χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί!

Σύμφωνα με τη μελέτη, «το Σύστημα Παραγωγής ΔΕ παρουσιάζει διαρθρωτικά προβλήματα, οι αλλαγές των συστημάτων δημοπράτησης δεν εξομάλυναν τη συνολική διαδικασία, αφού ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός (μελέτες - χρονοπρογραμματισμός - παρακολούθηση έργων) δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις».

Επιπλέον, «δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς η έλλειψη ορθολογικού σχεδιασμού (στοχοθεσία - προδιαγραφές - τιμές - μελέτες) και οι Αναθέτουσες Αρχές δεν είχαν επαρκή τεκμηρίωση του κόστους».

«Η Μειοδοσία, χωρίς υποστήριξη με κατάλληλα εργαλεία, επιδείνωσε το πρόβλημα. Η αυξημένη εγγυοδοσία δεν αντιμετώπισε της υπέρμετρες εκπτώσεις, αντίθετα παρουσιάστηκαν: υπερβάσεις κόστους - συμπληρωματικές συμβάσεις που χρησιμοποιούνταν για να καλυφθούν ατέλειες - προβλήματα σχεδιασμού (απαλλοτριώσεις, γεωτεχνικές - αρχαιολογικές έρευνες, αδειοδότηση χώρων εναπόθεσης προϊόντων, καθαιρέσεων & εκσκαφών, κ.λπ.)».

Τέλος, «η μη ολοκλήρωση εργολαβιών σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε νέες συμβάσεις τύπου «σκούπα», με σημαντικές αυξήσεις στο τελικό κόστος, ξεπερνώντας συνήθως τον προϋπολογισμό, και με χρόνους υλοποίησης σημαντικά μεγαλύτερους από τους προγραμματισμένους. Η διάρθρωση του ΜΕΕΠ και ο τρόπος ελέγχου - διατήρησης των εταιρειών δεν εκσυγχρονίστηκε. Πλήθος εταιρειών κατέληξε με προβλήματα οικονομικά μέχρι διάλυσής τους».

Σ. Λαμπρόπουλος: Πολιτικές ευθύνες για τη μη εξυγίανση της αγοράς

Σε αρκετά αιχμηρές επισημάνσεις προχώρησε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ και τέως καθηγητής του ΕΜΠ Σέργιος Λαμπρόπουλος, ο οποίος είπε πως πρέπει «να επανεξεταστεί η όλη διαδικασία υλοποίησης των ΔΕ με βάση τα ιστορικά δεδομένα, τη διεθνή πρακτική, την επιστημονική έρευνα και την εξέλιξη της κοινοτικής νομοθεσίας, να διεξαχθεί δημόσιος διάλογος ήσυχα και απλά». Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν από καθέδρας σοφοί, ούτε πολιτικοί σωτήρες. Κατατίθενται προτάσεις και κρίνονται» και πως πρέπει «να νομοθετηθούν το ταχύτερο τομές στο υφιστάμενο παραγωγικό πλαίσιο».

Η πολιτική που θα εφαρμοστεί πρέπει, κατά τον κ. Λαμπρόπουλο, να αυξήσει την απασχόληση στον τεχνικό κλάδο, να ενισχύσει τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διευκολύνει τις λίγες εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα ανάληψης έργων στο εξωτερικό λόγω μεγέθους, τεχνογνωσίας, οικονομικής επιφάνειας και πιστοποιητικών εκτέλεσης μεγάλων έργων.

Ο ίδιος όμως εμφανίστηκε να υποστηρίζει εμμέσως τον περίφημο μαθηματικό τύπο επιλογής αναδόχου που εφαρμόστηκε επί σχεδόν μια πενταετία, δήθεν για «αντικειμενικό» προσδιορισμό του αναδόχου. Ο μαθηματικός τύπος, με τα κατάλληλα προγράμματα λογισμικού, επέτρεπε επί χρόνια στους εργολάβους να προκαθορίζουν το αποτέλεσμα των διαγωνισμών δημοσίων έργων! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι προσφορές γράφονταν από το ίδιο χέρι, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από την αναθέτουσα αρχή!

Ο κ. Λαμπρόπουλος υποστήριξε πως ακόμα και σήμερα «πολλές φορές, ο μειοδότης κατά τον υπολογισμό της προσφοράς του όχι μόνο έχει μηδενίσει το κέρδος του, αλλά ούτε καν έχει προβλέψει την πλήρη κάλυψη των γενικών εξόδων του (προσφορά κάτω του κόστους). Απλώς ελπίζει ότι θα μεταβληθεί το αντικείμενο της σύμβασης και ότι με τη «διαπραγμάτευση» που ακολουθεί, θα επιτύχει βελτίωση των οικονομικών δεδομένων. Η ύπαρξη των συνθηκών αυτών μακροχρόνια οδηγεί σε μη υγιή κατασκευαστικό κλάδο, ημιτελή έργα και μη απορρόφηση πόρων. Όλα αυτά οφείλονται στη μη ανάληψη του «πολιτικού» κόστους εξυγίανσης της αγοράς από τις διαδοχικές κυβερνήσεις».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς το Δημόσιο πληρώνει πανάκριβα τα... «φθηνά» έργα!"

Ρέντσι: Ό,τι ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει και για την Ιταλία

Εάν οι γαλλικές δαπάνες για την αύξηση της ασφάλειας τύχουν ειδικής μεταχείρισης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τα ελλείμματα των κρατών μελών της ευρωζώνης το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ιταλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χθες

Ο Ρέντσι έκανε την τοποθέτηση αυτή αντιδρώντας στο σχόλιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τον οποίο η αύξηση του προϋπολογισμού της Γαλλίας για να ενισχυθεί η ασφάλεια, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνηθισμένες δημόσιες δαπάνες με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Είναι σαφές πως ό,τι ισχύει για τη Γαλλία ισχύει επίσης και για την Ιταλία», είπε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

Πριν από έναν χρόνο η Ρώμη είχε υποστηρίξει πως ορισμένες αμυντικές δαπάνες πρέπει να εξαιρούνται από τους κανόνες που θεσπίστηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων για την ασφάλεια των χωρών-μελών του ενιαίου νομίσματος αλλά η πρόταση εκείνη είχε απορριφθεί από τους εταίρους της Ιταλίας, υπενθύμισε ο Ρέντσι.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που πλέον η στάση της ΕΕ μοιάζει να μεταβάλλεται.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως η Ιταλία είναι ανάμεσα στα τέσσερα κράτη μέλη της ευρωζώνης τα οποία, βάσει των σχεδίων των προϋπολογισμών τους για το 2016 που υπέβαλαν ως οφείλουν πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ελλείμματα.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Ρέντσι επιβραδύνει τον ρυθμό της συμφωνημένης δημοσιονομικής προσαρμογής. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας (133% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, υπολειπόμενο μόνο αυτού της Ελλάδας.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, που αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο στα τέλη του τρέχοντος έτους, αυξάνει τις δαπάνες για τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα κατά 70 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πως εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν κατά 120 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Ο Ματέο Ρέντσι είπε σήμερα ότι η αύξηση του ποσού που θα διατεθεί για την ασφάλεια της Ιταλίας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, προσθέτοντας ότι συζήτησε για το ζήτημα αυτό με τους ηγέτες των κομμάτων

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Ό,τι ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει και για την Ιταλία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news